Dodaj do ulubionych

Pies kopie doły

24.08.05, 11:39
Witam,

Moja czteroletnia suka ( duża , mieszaniec owczarka niemieckiego) robi nam z
podwórka tor przeszkód. Kopie doły swoimi nieskromnymi raciczkami -
najchetniej w miejscach rabatek , skutecznie wykopując posadzone roślinki.
Doskonale wie , że źle robi bo jak jej się pokaże to miejsce palcem (nie
trzeba nic mówić)to od razu z podkulonym ogonem schodzi na z zasięgu wzroku.
Nie pomagają środki chemiczne dostępne w sklepach ogrodniczych , które miały
za zadanie odstraszyć zwierzę. Czy ktoś z Was miał taki problrm i w jakiś
sposób sobie z nim poradził?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • begietka Re: Pies kopie doły 24.08.05, 16:45
      Rabatki ogrodziłam....poza rabatkami chodzę i zakopuję...:)))) I fajnie jest:)
    • viinga Re: Pies kopie doły 25.08.05, 08:28
      Mój psiaczek wykopał ostatno malutkiego jeszcze rózowego krecika. a kopie jak
      szalony. na polu ma bude i okopał ją do okoła.
      • ina101 Re: Pies kopie doły 25.08.05, 09:31
        To pocieszjące że nie tylko ja mam takie problemy. Wynika z tego że trzeba się
        do tego przyzwyczaić :-))))
        Pozdrawiam
        • kasiabrzoza Re: Pies kopie doły 25.08.05, 11:06
          Witam, mój pies , też mieszaniec owczarka niemieckiego też kopał doły,
          notorycznie. Czasem rzadziej czasem częściej. Chyba zakopywał kości, a potem
          jes odkopywał, za kilka dni. Kiedy przestałam mu dawac kości, albo pilnowałam
          żeby zjadł od razu trochę się uspokoiło, ale wtedy też kopał, chyba z nudów.
          Teraz mam szczeniaka owczarka i niestety też ma takie zapędy. Możliwe, że
          szczeniaka nauczę, że tego nie wolno. Tamtego psa dostałam jako dorosłego i
          niestety - takiego psa trudno czegoś nauczć albo oduczyć.
    • titu_titu Re: Pies kopie doły 26.08.05, 08:53
      Może zostanę zakrzyczana, ale ja swoje psy zwyczajnie karcę za kopanie dołów.
      Przyprowadzam nad dziurę, pokazuję i smyczą przez grzbiet. Dół zakopuję a tuż
      pod powierzchnią ziemi umieszczam odchody psie pozbierane w ogrodzie. Z reguły
      nie kopią ponownie w tym samym miejscu. Jeśli przyłapiesz psa w momencie
      kopania można rzucać w jego kierunku np. duży pęk kluczy (ale nie w psa, tylko
      w jego stronę). Psy nie lubią tego dzwięku i po pewnym czasie kopanie z nim
      kojarzą. Można też kupić w sklepach zoo specjalne dyski na obręczy, ale ich
      działanie jest identyczne jak kilku starych kluczy. W tej chwili moje psy już w
      zasadzie nie kopią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka