Dodaj do ulubionych

Maleszka i Gontarczyk

12.02.06, 22:02
Zaznaczam, że mało mnie interesują rozgrywki lustracyjno-ipnowskie, ale
publikacja Gontarczyka mnie zastanawia.
Autor bezkrytycznie przyjmuje relację Maleszki i wyłącznie na tym opiera swoje
wnioski. Czy od historyka nie powinniśmy wymagać bardziej pogłębionej analizy?
Chociażby skonfrontowania doniesienia TW z relacjami innych (np. Sonika)?
Jeśli miało to być wyłącznie sprawozdanie z prowadzonych prac badawczych, to
powinno się ograniczyć do opisania źródła.

Jeśli jakościowo IPN będzie w tym kierunku podążał, to wkrótce wnioski, że PRL
obalili Lepper z Giertychem Maciejem wcale nie będą śmieszne.
Obserwuj wątek
    • rydzyk_fizyk Re: Maleszka i Gontarczyk 12.02.06, 23:06
      Ja się cieszę że GW zaznajamia nas z "twórczością" powstającą za nasze pieniądze w IPN. Przynajmniej wiadomo jak ścisłe badania i wnioski tam powstają.

Co do obalenia PRL, ktoś już na forum proponował Pomnik nieznanego esbeka ;))
    • niezapowiedziany moim zdaniem Gontarczyk nadinterpetuje raport 12.02.06, 23:21
      Maleszki. to znaczy nadaje mu takie wlasne opinie, ktore wcale nie wynikaja z tekstu raportu Returna. to co przedstawia Gontarczyk jako zawartosc i na co raport wskazuje, to sa opinie Gontarczyka a nie fakty z raportu. tak na moje rozumienie tekstu. przyklad z OCENA jezyka petycji i jego znaczenia. to sa OPINIE i INTERPRETACJE Gontarczyka a nie przedstawianie faktow, Gontarczyk pisze zas tak jakby to bylo faktem. Interpretacja jest w dodatku na wyrost i z pewna manipulacja - pominieta jest kwestia teog czym w istocie ma byc petycja, co ma spelnic a co za tym idzie jaka musi byc jej forma.

to samo dotyczy oceny moralnej samej petycji i wskazania na jedyne motywy. otoz z raportu to nie wynika wg mnie. co wiecej, ocena, ze skoro w wyniku dzialania Kuronia i reszty nie doszedl do wladzy Moczar a Gierek to to dzialanie bylo niedobre, jest po prostu nieuzasadniona w mojej opinii. juz wole Gierka.
    • michal00 Re: Maleszka i Gontarczyk 12.02.06, 23:30
      Zdaje sie, ze G. po prostu relacjonuje raport Ketmana i jego poglady.
      • gh10 Maleszka i Gontarczyk i Pomroczna 12.02.06, 23:59
        Niech bedzie pochwalony Lech Kaczynski prezydent Najjasniejszej
        Rzeczpospolitej i brat jego Jaroslaw zawsze dziewica.
        • michal00 splywaj stad sieroto od Urbana 13.02.06, 00:00
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka