Dodaj do ulubionych

zdrajcy i klamcy z LPR na szafot?

22.06.06, 14:47
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3434131.html
cytat:

Ośniecka-Tamecka poinformowała podczas debaty w Sejmie, że od stycznia 2005 roku Polska notuje nadwyżkę w handlu z krajami UE. "Dodatnie saldo wymiany handlowej z krajami UE wyniosło w 2005 roku 2,3 mld euro" - argumentowała. Zaznaczyła jednocześnie, że nie nastąpił przy tym spadek obrotów z krajami Europy Środkowo- Wschodniej. "Eksport polskich towarów do Rosji wzrósł w 2004 roku o 72 proc., a w 2005 roku o dalsze 37 proc., osiągając wartość ponad 3 mld euro" - powiedziała sekretarz stanu KIE.

Sekretarz stanu w KIE podkreśliła również, że dotychczasowe członkostwo Polski we Wspólnocie potwierdziły, że "nasz kraj będzie beneficjentem netto". Jak powiedziała, w tym okresie Polska wpłaciła do budżetu UE 4,6 mld euro, "otrzymując równocześnie 7,5 mld euro".

---------------

Co z teoriami ekonomicznych analfabetow, ze Polska stala sie ograbionym z wlasnego przemyslu rynkiem zbytu dla UE?

Gdzie ci wszyscy, ktorzy lgali jak bure suki :D twierdzac ze bedziemy platnikami netto? Nadwyzka 2 mld euro to dodatkowe 8 mld zlotych...
Obserwuj wątek
    • sierzant_nowak no? Zwolennicy LPR i RM, ostrzegajacych przed UE 22.06.06, 14:52
      ? Klamano wam w zywe oczy a wy daliscie sie zrobic jak dzieci... Tez by mi bylo glupio na waszym miejscu :D
      • joella.r sierżancie, oni są bardzo przywiązani do 22.06.06, 14:54
        mantry, że więcej wpłacamy niż dostajemy...
        • haen1950 Re: sierżancie, oni są bardzo przywiązani do 22.06.06, 14:56
          No i z wielkim obrzydzeniem biorą przelewy za ich posłowanie przeciw Uni
          Europejskiej.
      • pies_na_czarnych Re: no? Zwolennicy LPR i RM, ostrzegajacych przed 22.06.06, 14:55
        Rany liza!
        • alistair-p Re: no? Zwolennicy LPR i RM, ostrzegajacych przed 22.06.06, 14:59
          pies_na_czarnych napisała:

> Rany liza!
          >
          ===================================
          Ciekawe jak rząd wesprze pozyskiwanie funduszy przez małych i średnich
          przedsiębiorców i samorządy lokalne.Gdzie niegdzie radni PiS nie chca przyjmować
          pomocy unijnej,czyżby chcieli potwierdzić wcześniejsze teorie koalicjantów?
          • sierzant_nowak moze zaczniemy zbierac cytaty z idiotow 22.06.06, 15:03
            rozglaszajacych jak to strasznie jestesmy niszczeni przez UE?

na przyklad moj ulubieniec palniczek :D
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34442008&a=34547831
            Nic tak nie pogorszyło naszej sytuacji jak otwarcie rynku na import z UE od
            1990 roku. Spowodowało to falę upadków firm i wrogich przejęć oraz
            paranoidalną "prywatyzację". W efekcie mamy ogromne bezrobocie i jesteśmy tylko
            rynkiem zbytu dla UE oraz zagłębiem taniej siły roboczej.
            Po co zapie..ć na oślep?
            • sierzant_nowak xkx2 :D 22.06.06, 15:05
              Podsumowując w końcowym efekcie i tak jesteśmy do tyłu,
              bo zniszczyliśmy własną gospodarkę własny przemysł stając się quasi kolonią
              rynkiem zbytu a nie rynkiem produkującym i sprzedającym. No, ale być może jest
              nadzieja, że ktoś się w końcu opamięta, ale mam obawy, że już jest o te kilka
              lat za późno.

:D
              • pies_na_czarnych Re: xkx2 :D 22.06.06, 15:07
                No i w dodatku to jewro :o)))))))))
                Panie ponad 4 zeta kaza sobie za nie placic :o))))
    • sierzant_nowak a fani Michalkiewicza? Tego od felietonow w RM 22.06.06, 14:59
      ktore wieszczyly pozarcie nas zywcem przez Europe? Skasuje te brednie ze swojej strony czy nadal beda tam go osmieszac? :D
      • joella.r fani Michalkiewicza chcą nas wyprowadzić 22.06.06, 15:02
        z eurokołchozu dla naszego wspólnego dobra :)
      • reakcjonista1 Nie kłam... Nie Europę a Unię Europejską 22.06.06, 15:17
        a to jest róznica.
        • kotek.filemon Re: Nie kłam... Nie Europę a Unię Europejską 22.06.06, 15:21
          "Do równości można zmierzać tylko przymusem i gwałtem, a to obniżając poziom u
          wszystkich i we wszystkim, i pod każdym względem. (...)Równość byłaby największą
          niesprawiedliwością. Sprawiedliwość polega na sprawiedliwym rozdziale nierówności."
          F.Koneczny

===

Uwielbiam ten konserwatywny bełkot. Można godzinami czytać ad nauseam.
          • reakcjonista1 Wiem ze prawda frustruje lewaków i 22.06.06, 15:23
            hitlerowców
            • kotek.filemon Z prawdą jak z d**ą 22.06.06, 15:27
              każdy ma własną...
              • reakcjonista1 Ale życie wszystko weryfikuje 22.06.06, 15:31
                po prawdach lewactwa pozostają zawsze zgliszcza.
                • sierzant_nowak np takie zgliszcza jak po wieszczeniach 22.06.06, 16:04
                  "prawactwa" z LPRu o tym, ze Polska bedzie jedynie rynkiem zbytu dla UE? :D
                  • reakcjonista1 Polska jest rynkiem zbytu nieuku 22.06.06, 17:11
                    tak samo jak Niemcy...
                    • sierzant_nowak wysilze sie troche... 22.06.06, 17:22
                      oczywiscie ze jest rynkiem zbytu. Z racji specyfiki dyskusji na forum uzywam skrotow - chodzilo mi o to, ze wrogowie UE zapowiadali, ze nic sie nie bedzie u nas produkowalo, bedziemy tylko rynkiem zbytu dla UE. A absurdem bylo to oczywistym (bo jak moze byc rynek zbytu ktory nie ma kasy na zakupy? Zarzniecie polskiej gospodarki na nic by sie nikomu nie przydalo).
                      • reakcjonista1 Re: wysilze sie troche... 22.06.06, 18:52
                        Jestes pewien ze ktos twierdził że cytuję "nic sie nie bedzie u n
                        as produkowalo"?? Przeciez to nonsens.
                        • sierzant_nowak Re: wysilze sie troche... 23.06.06, 00:40
                          > Jestes pewien ze ktos twierdził że cytuję "nic sie nie bedzie u n
                          > as produkowalo"?? Przeciez to nonsens.

tak to nonsens :D I w takim kontekscie mowili "eurosceptycy" o tym, ze staniemy sie TYLKO rynkiem zbytu (ergo - bedziemy sluzyc tylko za rynek sami nic nie produkujac). Oczywiscie zgadzam sie, ze to nonsens :D
        • sierzant_nowak to byl skrot - chodzilo mi o UE 22.06.06, 16:00
          . Bo to jest - w swietle FAKTOW podanych przez PISOWSKI rzad - wierutna bzdura.
          • reakcjonista1 Wiec staraj sie nie powielac tego błędu 22.06.06, 17:00
            Unia jest okupantem Europy.
            • sierzant_nowak no to masz pytanie bez bledu :D 22.06.06, 17:08
              a fani Michalkiewicza? Tego od felietonow w RM ktore wieszczyly pozarcie nas zywcem przez UNIE EUROPEJSKA? Ktore wieszczyly, ze bedziemy rynkiem zbytu (nonsens) i platnikiem netto? Skasuje te brednie ze swojej strony czy nadal beda tam go osmieszac? :D
              • reakcjonista1 Re: no to masz pytanie bez bledu :D 22.06.06, 17:15
                uwierz ze nie ma sie czym tak podniecac... te 2 czy 3 mld E przez dwa lata to
                nic w porównaniu do tego co eurooszołomy nam tu obiecywały. (ile dostali sami
                rolicy?)
                Unia Europejska to twór w którym rządzi miedzynarodówka socjalistyczna z
                Niemiec, Francji i kilku pomniejszych państw dlatego nie cieszy sie moim
                zaufaniem i raczej juz cieszyc sie nie bedzie.

Zresztą uwazam ze całe te dopłaty, dotacje, jałmużny i subwencje to kompletny
                idiotyzm - jestem temu przeciwny.
                • sierzant_nowak Re: no to masz pytanie bez bledu :D 22.06.06, 17:20
                  > Zresztą uwazam ze całe te dopłaty, dotacje, jałmużny i subwencje to kompletny
                  > idiotyzm - jestem temu przeciwny.

widzisz, ja rowniez ;-). Tylko ze uwazam, ze wiecej z przystapienia mamy zyskow niz strat. I lepiej bylo wejsc i probowac budowac - razem z Anglikami, Irlandczykami, Estonczykami, Slowakami itd. - oboz dazacy do reformy UE w kierunku bardziej liberalnym niz zostac poza granicami UE, wcisnietym miedzy Rosje a UE.

A chociaz blokowac wszelkie proby "standaryzowania" socjalizmu - oboz ktory temu jest przeciwny jest calkiem silny (dodatkowo - taka Hiszpania, gdzie Zapatero jest niby socjalista, ale takim, ktory u nas albo we francji okrzykniety zostalby skrajnym liberalem).
              • lux_et_veritas Konkrety, Towarzyszu 22.06.06, 18:54
                Zacytuj te rzekome ewidentne bzdury, który miał napisać Michalkiewicz, bo z tym
                na razie widzę kiepsko.
      • lux_et_veritas Re: a fani Michalkiewicza? Tego od felietonow w R 22.06.06, 16:52
        sierzant_nowak napisał:

> ktore wieszczyly pozarcie nas zywcem przez Europe?

Zacytuj, albo grzecznie odszczekaj.

>
    • gosc.z.korony I znowu dupa! 22.06.06, 15:03
      Jak wrzeszczeć, bredzić to ich kupa!
      A jak prawda wychodzi, żaden z nich nie staje!
      Pal więc licho tę całą załganą zgraję!
      ... to tak w stylu z ,,Pana Tadusza'' ;-)))
      • sierzant_nowak fakty przemilcza i nadal beda swoje idiotyzmy 22.06.06, 15:10
        przedstawiac w formie aksjomatow...
    • reakcjonista1 UE to chory pomysł chorego lewicowego luda 22.06.06, 15:17
      zostawcie otwarte granice dla zasobów reszte pozostawcie ludziom.
      • kotek.filemon Re: UE to chory pomysł chorego lewicowego luda 22.06.06, 15:21
        > zostawcie otwarte granice dla zasobów reszte pozostawcie ludziom.

Ludzie już powiedzieli swoje. Podobno ich 2 miliony ale wciąż przyrasta...
        • reakcjonista1 Nawet Kuczyński powiedział ze to brednia 22.06.06, 15:24
          nie osmieszaj się.
          • joella.r Może nie wyjeżdżają masowo? 22.06.06, 15:26
            Mam z tym na co dzień do czynienia...
            • reakcjonista1 A gdzie ja napisałem ze nie wyjeżdżają?? 22.06.06, 15:30
              cyfra 2 mln to bzdura i to kosmiczna. Gdyby to była prawda na rynku JUŻ
              zabrakłoby chetnych do pracy w wielu galeziach przemysłu i usług. Ta masowa
              emigracja to moze byc maksymalnie 400 000 ludzi sposrod ktorych wielu moglo wrócic.
              • sierzant_nowak Re: A gdzie ja napisałem ze nie wyjeżdżają?? 22.06.06, 16:03
                > cyfra 2 mln to bzdura i to kosmiczna. Gdyby to była prawda na rynku JUŻ
                > zabrakłoby chetnych do pracy w wielu galeziach przemysłu i usług

no... i brakuje. W duzych miastach (Krakow, W-wa, Wroclaw) brakuje informatykow. Zaczyna brakowac lekarzy, zwlaszcza tych specjalnosci, ktore uniemozliwiaja prowadzenia wlasnej praktyki, np. anestezjologow Poza tym pojechalo wielu mlodych, po studiach, ktorzy byli bez pracy, wiec ich braku nie zauwazysz teraz. Zauwazysz za 10 lat.
                • reakcjonista1 Re: A gdzie ja napisałem ze nie wyjeżdżają?? 22.06.06, 17:05
                  Litości... obecnie są braki bo jednak wyjechał niemal pol miliona narodu!
                  Przy 2 milionach podejrzewam nie byłoby podaży. Szpitale padłyby na łopatki i
                  musialyby szukac Ukrainców... polecam blog Kuczyńskiego, w tej sprawie sie
                  wypowiedział.
                  • sierzant_nowak Re: A gdzie ja napisałem ze nie wyjeżdżają?? 22.06.06, 17:09
                    > Litości... obecnie są braki bo jednak wyjechał niemal pol miliona narodu!
                    > Przy 2 milionach podejrzewam nie byłoby podaży.

jak wyjazd bezrobotnego, ktory pobiera zasilek od panstwa wplywa na podaz?? Pieniadze zostaja przez panstwo wydane na cos innego (ergo - i tak trafiaja do gospodarki i generuja POPYT).
                    • reakcjonista1 Re: A gdzie ja napisałem ze nie wyjeżdżają?? 22.06.06, 17:16
                      podaż pracy, pracy mosci tawariszcz!
                      • sierzant_nowak kur*a :D PiSowcy mowia do mnie towarzyszu 22.06.06, 17:30
                        ty mowisz do mnie towarzyszu :D

Wyjazd ludzi juz wplynal na popyt na prace. Vide artykul w wyborczej nt. tego jak nie moga znalezc pracownikow do restauracji, malej produkcji itd.
                        • sierzant_nowak Re: kur*a :D PiSowcy mowia do mnie towarzyszu 22.06.06, 17:37
                          praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,67764,3433181.html
                          • reakcjonista1 Re: kur*a :D PiSowcy mowia do mnie towarzyszu 22.06.06, 19:01
                            Dlatego walą do nas dzwiami i oknami Ukraińcy, Serbowie :))
                            Gdyby ubyło 2 miliony ludzi mielibysmy sytuacje jeszcze gorszą!!!!!!!!!
                            • sierzant_nowak Re: kur*a :D PiSowcy mowia do mnie towarzyszu 23.06.06, 00:39
                              > Dlatego walą do nas dzwiami i oknami Ukraińcy, Serbowie :))
                              > Gdyby ubyło 2 miliony ludzi mielibysmy sytuacje jeszcze gorszą!!!!!!!!!

a skad takie pewne wnioski?? Skad taka pewnosc w osadzie? Na jakiej podstawie? "nosa"?
                        • reakcjonista1 Re: kur*a :D PiSowcy mowia do mnie towarzyszu 22.06.06, 18:58
                          zgadza się, ubytek 2 milionów ludzi zdolnych do pracy (12% ogolnej liczby!!!!!!)
                          to by byla katastrofa - liczba 2 mln jest kilkukrotnie zawyzona...

I nie mów do mnie PiSowiec, nie zycze sobie by mnie obrazano w tak perfidny
                          sposób :)
                          • sierzant_nowak nie o to chodzi :D 23.06.06, 00:51
                            nie mowie do Ciebie PiSowcu :D CHodzi o to, ze ja jestem Platformers. I PISiory nazywaja mnie towarzyszem (bo PO = uklad = czerwona nomenklatura) a ty - bo wciskasz mi zachwyt europejska fascynacja socjalizmem, ktorego bynajmniej u mnie nie znajdziesz.
      • sierzant_nowak na czym polega "choroba" tego pomyslu? 22.06.06, 16:05
        jezeli na przesocjalizowaniu i nadmiernej biurokracji to sie zgodze. Tylko ze to tylko tendencja w UE - przyklady UK, Irlandii, niektorych nowych czlonkow pokazuja, ze do francusko-niemieckiego modelu zblizac sie nie trzeba.
        • reakcjonista1 Re: na czym polega "choroba" tego pomyslu? 22.06.06, 17:07
          UE wymaga ujednolicenia... UE jest tworem politycznym i w dodatku lewacko
          socjalistycznym... co budzi moj sprzeciw. Unia gospodarcza zeszla dawno na drugi
          plan i biurokratom w stolicy swiatowego lewactwa nie jest do niczego potrzebna.
          • sierzant_nowak Re: na czym polega "choroba" tego pomyslu? 22.06.06, 17:23
            > plan i biurokratom w stolicy swiatowego lewactwa nie jest do niczego potrzebna.

ale lewactwu temu opiera sie calkiem silny blok... konstytucja upadla, nowa europa blokuje ujednolicenie podatkow, UK podgryza program rolniczy UE.
            • reakcjonista1 Łudzisz się ze z tworzenia eurosocjalistycznego 22.06.06, 18:54
              państwa wyjdą nici??
              Chciałbym, na prawdę.
    • sierzant_nowak zadnych cietych ripost? :D 22.06.06, 16:26

• lux_et_veritas Spokojnie, robaczku 22.06.06, 16:52
      Pokaż mi pierwej wiarygodny raport o kosztach wieloletniego dostosowywania się
      Polski do prawa unijnego, a wtedy będziemy mówić jaką naturę ma nasz bilans.
      Poza tym przeciw otwarciu granic Michalkiewicz, którego tu przywołujesz jak i
      inni liberałowie nie protestowali. Chodziło o ten socjalistyczny nowotwór,
      który narósł na struktury EWG (bo w tejże organizacji wymyślono zniesienie
      barier celnych). UE bowiem staje się powoli antytezą EWG, ba, nawet zapis
      o "modelu socjalnym" już wkrótce zostanie umieszczony w eurokonstytucie :-)
      Dziwne Towarzyszu, iż tak psioczycie na program gospodarczy np. PiS, za kto wie
      nie czy nie bardziej głeboki protekcjonizm i socjalizm w wersji kontynentalnej,
      czyli tej brukselskiej z nakazowo-rozdzielczymi politykami rolną i
      strukturalaną na czele wam nie przeszkadza. Wyzywacie innych, Towarzyszu, od
      ekonomicznych alfabetów, a nie chcecie dostrzec dosyć oklepanego prawidła, iż
      istnienie różnego rodzaju funduszów unijnych (czyli państwowych) będzie dla
      polskiej gospodarki na dłuższą metę nieopłacalne przede wszystkim z
      ekonomicznego (ale też i politycznego) punktu widzenia, a rzeczy nie można
      rozpatrywać zaledwie w dwa lata po Anschlussie. Dotacje uzależniają rolników i
      przedsiębiorców od brukselskich urzędasów, samo przygotowanie wniosków jest
      mało produktywne, do rozdzielenia unijnej jałmużny konieczny był, jest i
      jeszcze będzie rozrost biurokracji lokalnej, z uwagi na przewlekłość procedur
      inwestycje są opóźnianie, a sam fakt ich istnienia generuje nieuczciwą
      konkurencję. Nie wspominając już o korupcji jaka zwykle występuje przy
      rozdziale państwowego przecież pieniądza. To tak ogólnie, bo w szczególności
      np. władze samorządowe wielu miast aby mieć na współfinansowanie unijnych
      projektów wypuszczają obligacje komunalne, zadłużając się na kolejne sumy, a w
      takim PHARE przedsiębiorcy aby dostać coś z Brukseli, muszę obligatoryjnie
      zaciągać kredyty o określonej wysokości (w takim FDI np. > 25% wartości
      inwestycji!).

Niby to wszystko elementarz, ale warto wam czasem, czerwoni, przypomnieć, bo
      byle ochłap w postaci niespełna 3 mld € skutecznie wyłącza u was zdolność
      logicznego myślenia (zakładam, iż część z was takową zachowała). A właśnie -
      weźmy owe 3 mld: wychodzi gdzieś 120 mln/miesiąc. Hmm, biorąc pod uwagę nasz
      budżet suma rzeczywiście oszałamiająca :-)) Istny deszcz, który żeście nam
      wmawiali eurotowarzysze :-) Taką sumą chcecie uzdrowić polską gospodarkę,
      ekonomiczni geniusze? :-))) Dodajmy do tego fakt, iż za 4 miesiące 2004 r. nie
      płaciliśmy pełnej składki, a dostaliśmy fundusze pomocy przedakcesyjnej w
      wysokości ~ 1.5 mld €. Sama pomoc strukturalna z tego okresu to zaledwie 2.5
      mld €. Natomiast rok 2006 oraz nowy budżet (2007-2013) to będzie inna bajka, bo
      raz że wybulimy pełną składkę, a dwa - nie będzie pomocy przedakcesyjnej. W tym
      roku wpłacimy blisko 10 mld PLN, czyli więcej niż wynosiły korzyści z dwóch
      poprzednich lat! W sytuacji nowego budżetu będziemy płacić 3 mld €/rok.
      Pamiętajmy też, że zarówno fundusze strukturalne jak i spójności (blisko 60 mld
      €) jak i 26 mld € na polską wieś to kwota MAKSYMALNA jaką możemy uzyskać. A
      jakie przeszkody tworzą eurokraci, widzimy. Jeżeli uszczkniemy z tego choć 1/3,
      będzie cud. Wszak nie na darmo tow. Verheugen zapewniał szefa brytyjskiego FO,
      iż jałmużna m.in. dla Polski będzie obłożona takimi biurokratycznymi wymogami,
      że gó.. nam się dostanie :-) A jedyne co jest pewne w tej sytuacji to owa
      składka właśnie: 21 mld € przez 7 lat. Super, frajerzy :-) A zdrajców
      poszukajcie sobie pośród tych, którzy bredzili o rychłym boomie gospodarczym,
      nagłym spadku bezrobocia, tudzież o tym, iż Polska zachowa suwerenność. I
      przestańcie siać tą głupią propagandę.
      • sierzant_nowak na tak rozwiniety post moge odpowiedziec 22.06.06, 17:18
        pozniej, bo czasu nie mam... teraz tylko skrotowo

> logicznego myślenia (zakładam, iż część z was takową zachowała). A właśnie -
        > weźmy owe 3 mld:

wedlug cytowanego raportu rzadowego bedzie to 2mld euro czyli circa 8 mld PLN. Czyli ok 25% naszego deficytu budzetowego. To nic?

wazniejsza sprawa - wplyw UE to nie tylko doplaty ale takze szansa dla gospodarki. Dodatkowo mamy teraz DODATNIE saldo w handlu z krajami UE - dodatkowe 2-3 mld Euro (od poziomu "zero" - dawniej mielismy bilans ujemny).

Dodatkowo nieocenione jarzmo, jakie prawo UE naklada na naszych rzadzacych (chociazby uniemozliwiajac majstrowanie przy banku centralnym).

ZGADZAM sie z toba, ze UE - z racji przewagi niemiecko-francuskiej - jest zbyt zbiurokratyzowana i zbyt socjalistyczna (najbardziej - przez program wsparcia rolnictwa). Ale jak pokazuja przyklady takiej Anglii czy Irlandii mozna temu sie opierac. A co wazniejsze - mozna starac sie to reformowac w kierunku liberalniejszym, bo taki oboz zyskal na rozszerzeniu Unii.

> Pokaż mi pierwej wiarygodny raport o kosztach wieloletniego dostosowywania się
        > Polski do prawa unijnego

tak, ponoszenie tych kosztow bylo bez sensu... i dziwnym trafem kolejne kraje marza o tym, zeby te nieuzasadnione koszty poniesc ;-) Nie mowiac o tym, ze ponoszenie tych (i innych) kosztow spowodowalo, ze podwoilismy PKB od 1990 roku
        • reakcjonista1 Re: na tak rozwiniety post moge odpowiedziec 22.06.06, 17:21
          Jesli dla ciebie wyższy eksport od importu jest pozytywem to chyba mosci
          tawariszcze nie ma tu o czym rozmawiac :)
          • sierzant_nowak Re: na tak rozwiniety post moge odpowiedziec 22.06.06, 17:25
            > Jesli dla ciebie wyższy eksport od importu jest pozytywem to chyba mosci
            > tawariszcze nie ma tu o czym rozmawiac :)

w gospodarce, ktora jescze nie przeszla na oparta na popycie wewnetrznym, jest to dobre zjawisko. Zwlaszcza, jezeli ten eksport nie rosnie tylko w zakresie surowcow, ale takze towarow przetworzonych
            • sierzant_nowak zapytam krotko - twierdzisz ze nie powinnismy 22.06.06, 17:27
              wchodzic do UE? I zostac wysepka wcisnieta miedzy UE a Rosje? Bo moim zdaniem - oczywiscie, UE nie jest bez wad (socjalistyczne zaciecie). Ale lepsze jest wejscie i proba szukania sojusznikow do reformy w rynkowym kieurnku niz zostanie na uboczu i skazanie sie na marginalizacje...
              • reakcjonista1 Moim zdaniem nie powinnismy 22.06.06, 19:04
                czegos tak zlewaczonego jak unia nie warto ulepszać, tego truchła lepiej nie
                tykać... A co w zamian??
                Pozostac poza UE jak jak Szwajcaria. Oni mają Schengen podpisane, moge jezdzic
                handlowac i zaden eurocw.. im sie nie wazy naskoczyc... są suwerenni i nie muszą
                "wspoldecydować" a po prostu decydują we wlasnym imieniu. Szalencze dyrektywy i
                postanowienia PE g..o ich obchodzą.
                • sierzant_nowak Re: Moim zdaniem nie powinnismy 23.06.06, 00:45
                  obawiam sie ze porownywanie nas do szwajcarii (trzymajacej pol europy za jajka ;-) przez swoje banki) czy skandynawia (kraje bogate, m.in dzieki ropie naftowej) jest mocnym naduzyciem... Ta pierwsza nie byla zagrozeniem konkurencyjnym dla krajow UE (z racji wielkosci chocby i struktury ich gospodarki). My zostalibysmy na uboczu, nie mowiac o takich rzeczach jak chocby to, ze UE - co by zlego nie mowic o jej socjalistycznym smrodku - wymusza pewne ustalenia (skala deficytu, niezaleznosc banku centralnego) ktore bez tych zabezpieczen nie bylyby tak bezpieczne w naszym populistycznym kraju.

Nie mow do mnie towarzyszu, bo w kwestii oceny co dobre dla gospodarki, jaki model gospodarki bylby najlepszy jest mi blisko do Ciebie a hetki daleko do socjalistow z PIS czy frakcji eurokolchozowej w UE. Roznimy sie w diagnozach pewnych zjawisk - ja na przyklad uwazam ze do UE trzeba bylo jednak wejsc, ze to wieksza szansa niz zagrozenie.
            • reakcjonista1 Re: na tak rozwiniety post moge odpowiedziec 22.06.06, 18:56
              import jest wazniejszy i im wiekszy tym mocniejsza jest gospodarka w danym
              państwie, tym mocniejsze są przedsiebiorstwa, tym wieksze generują zyski (bo
              mają kase na zakupy i inwestycje)... wzrost importu to efekt stabilnego rozwoju
              i "siły" gospodarki poszczególnych państw.
              • sierzant_nowak Re: na tak rozwiniety post moge odpowiedziec 23.06.06, 00:50
                > wzrost importu to efekt stabilnego rozwoju
                > i "siły" gospodarki poszczególnych państw

tak, masz racje. Z tym ze to jest prawda w nowoczesnych gospodarkach rynkowych, gdzie z produkcji przechodzi sie na uslugi i tak samo o wzroscie gospodarczym zaczyna decydowac przede wszystkim popyt wewnetrzny. Ale to jest wlasnie jedna z roznic miedzy krajami rozwijajacymi sie a krajami rozwinietymi. Nie dla kazdej gospodarki negatywny bilans w handlu zagranicznym jest szkodliwy (vide USA) i nie dla kazdego kraju pozytywny bilans jest zly (vide Norwegia czy Korea Poludniowa)
        • lux_et_veritas Rozwinięty, bo każde zdanie czerwonej 22.06.06, 18:49
          propagandy, kruszyno, wymaga trzech sprostowania.

> pozniej, bo czasu nie mam... teraz tylko skrotowo
          >
          > > logicznego myślenia (zakładam, iż część z was takową zachowała). A właśni
          > e -
          > > weźmy owe 3 mld:
          >
          > wedlug cytowanego raportu rzadowego bedzie to 2mld euro

Mowa tu o bilansie budżetowym, 3 mld €, a nie o saldzie wymiany handlowej, bo
          tejże nadwyżki w całości, bezpośrednio i bez wyszczegółowienia jako efektu
          przystąpienia unii celnej brać nie można.

czyli circa 8 mld PLN.
          > Czyli ok 25% naszego deficytu budzetowego. To nic?

Nie, to zaiste bajońskie sumy. I niespełna 20%, nawet biorąc pod uwagę te nie
          8, a 12 mld.

>
          > wazniejsza sprawa - wplyw UE to nie tylko doplaty ale takze szansa dla
          gospodar
          > ki. Dodatkowo mamy teraz DODATNIE saldo w handlu z krajami UE - dodatkowe 2-3
          m
          > ld Euro (od poziomu "zero" - dawniej mielismy bilans ujemny).

Z tym, że saldo ujemne w handlu z państwami UE konsekentnie malało gdzieś tak
          od przełomu 1997/98. Poza tym unia celna z UE w wyższym stopniu zaczęła
          sankcjonować wymianę z krajami spoza niej, tak, że saldo z tymiż jest wciąż
          ujemne i wielu przypadkach (np. USA) dalej leci w dół. Trzeba zatem brać pod
          uwagę bilans całościowy.

>
          > Dodatkowo nieocenione jarzmo, jakie prawo UE naklada na naszych rzadzacych
          (cho
          > ciazby uniemozliwiajac majstrowanie przy banku centralnym).

A co, kruszyno, twoje kompleksy wobec brukselskiej szlachty, która przecież
          wydatnie ciąży ku socjalizmowi są tak wielkie, iż uważasz, że sami nie
          potrafilibyśmy rządzić się lepiej? Protekcjonizm tejże szlachty w ujęciu
          kontynentalnym i utrudnianie dostępu do pozaunijnych rynków to pies? To może
          pozbądźmy się w ogóle naszej polityki monetarnej i wejdźmy do eurozony, w
          której wszystkie decyzje podejmowane są pod pikujące w dół gospodarki Francji
          i Niemiec i módlmy się, aby w EBC nie zasiadł jeszcze bardziej kreatywny
          monetarny etatysta, niż ten który jest obecnie :-)
          >
          > ZGADZAM sie z toba, ze UE - z racji przewagi niemiecko-francuskiej - jest
          zbyt
          > zbiurokratyzowana i zbyt socjalistyczna (najbardziej - przez program wsparcia
          r
          > olnictwa). Ale jak pokazuja przyklady takiej Anglii czy Irlandii mozna temu
          sie
          > opierac.

Anglia ma swój rabat i swoją walutę i jest jeszcze stosunkowo niezależna od
          wybryków brukselczyków, choć i to się pewnie niedługo zmieni. Irlandia jedzie
          na fali wzrostu z połowy lat 90. i wobec planów harmonizacji podatkowej i
          kolejnych antyliberalnych posunięć eurokratów również długo na plusie nie
          pociągnie.

> A co wazniejsze - mozna starac sie to reformowac w kierunku liberalni
          > ejszym, bo taki oboz zyskal na rozszerzeniu Unii.

A z kim chcesz robić te liberalne reformy, robaczku? No z kim? :-) Z
          europejską "prawicą", która chce reaktywować eurokonstytutę i nie ma nic
          przeciwko temu, aby wpisać w nią na wniosek m.in tow. Merkel zapis o "modelu
          socjalnym"? :-)) Przecież nawet taka drobnostka jak dyrektywa Bolkesteina
          została przez eurokomuchów (zarówno tych z lewej, jak i tych mieniących się
          chadecją) gładko ustrzelona. Na to właśnie zwracaliśmy uwagę podczas
          referendum - eurosajuz lewaczeje od kilkunastu lat, realnych sił wolnorynkowych
          tam obecnie nie ma i nie ma sensu rozwijającej się Polski w to pakować. Że
          mówiliśmy prawdę, okaże się w ciągu kilku dekad. Wtedy też poznamy prawdziwych
          zdrajców :-)

>
          > > Pokaż mi pierwej wiarygodny raport o kosztach wieloletniego dostosowywani
          > a się
          > > Polski do prawa unijnego
          >
          > tak, ponoszenie tych kosztow bylo bez sensu... i dziwnym trafem kolejne kraje
          m
          > arza o tym, zeby te nieuzasadnione koszty poniesc ;-)

No ta, a jeżeli owe koszta okazałyby się kilkakrotnie większe od tej jałmużny,
          którą ze swoich podwładnych ściągają inne rządy eurosajuzu i rzucają ją nam to
          to też byś się tak radował?

Nie mowiac o tym, ze pono
          > szenie tych (i innych) kosztow spowodowalo, ze podwoilismy PKB od 1990 roku

To raczej zasługa częściowego uwolnienia gospodarki i wybrania modelu mniej
          opresyjnego. Częściowego, więc stąd takie bezrobocie, korupcja, czy zadłużenie.
          Gdybyśmy odpuścili sobie zachodnieuropejski socjalizm pt. UE i wybrali
          kapitalizm na modłę chociażby USA sprawy potoczyłyby się o trzy nieba
          korzystniej.
          • sierzant_nowak to mozna podsumowac krotko... 23.06.06, 00:55
            z ocena socjalizmu (tak naszego jak i europejskiego sie w pelni zgadzam. Tylko ze ...

> Gdybyśmy odpuścili sobie zachodnieuropejski socjalizm pt. UE i wybrali
            > kapitalizm na modłę chociażby USA sprawy potoczyłyby się o trzy nieba
            > korzystniej.

myslisz ze w kraju, w ktorym wygrywa koalicja PIS/SO/LPR mozliwe jest wprowadzenie kapitalizmu na modle amerykanska? Albo chociaz irlandzka czy angielska? Bo ja tez wolalbym, zeby rzadzila koalicja z wiekszosciowym PO i mniejszosciowym UPR :D
    • krokodyl_nilowy UE jest twierdzą dla polskiego narodu. Szkoda że 22.06.06, 16:56
      PIS zamiast mieć cokolwiek pożytecznego do powiedzenia w sprawach unijnych,
      zamist dbać o tę Wspólnotę, liże tyłki usańcom i żydom.
    • piglowacki Re: zdrajcy i klamcy z LPR na szafot? 22.06.06, 19:11

sierzant_nowak napisał: ..."Gdzie ci wszyscy, ktorzy lgali jak bure suki"...

Są u WAAADZY i dalej ŁŻĄ !!!

Giertych kłamał w ''Warto rozmawiać''
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3430048.html
      „Czy pana jako poseł ma wpisane kłamstwo w swój zawód.”
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=43949014
      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

T.Lis o PiSiorkach w TOK FM:
      „Takiej buty władzy przez 16 lat jeszcze nie było”
      „Oni wychodzą przed mikrofon i bez zmrużenia oka łżą, łżą, łżą, łżą”
      „Biel nazywana jest czernią, czerń bielą.”

M.Olejnik do szefa Młodzieży Wszechpolskiej:
      „Czy pana jako poseł ma wpisane kłamstwo w swój zawód.”

• ave.duce Re: Jestem przeciwniczką kary śmierci ! ;) n/t b/t 23.06.06, 08:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka