szczepeck 27.07.06, 13:34 Jestem nowy na forum, chcialbym sie przywitac i ciekaw jestem Waszej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Kto ma racje, zwolennicy czy przeciwnicy PiS? 27.07.06, 13:42 Nikt, bo racja to nie jest coś co można mieć "raz, na zawsze", ktoś może mieć rację w jednej sprawie i zupełnie mylić się w drugiej. Tyle że na tym forum raczej przebiega granica wyraźnie: KZADY uważa,że ma rację i pertia, którą popiera też. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Kto ma racje, zwolennicy czy przeciwnicy PiS? 27.07.06, 13:53 Wypraszam sobie! Idiotyzmy autorstwa Hanny Gronkiewicz-Waltz wyprowadzają mnie z równowagi równie skutecznie, co idiotyzmy Edgara! Różnica polega jednak na tym, że to partia Edgara jest u władzy i tejże należy się baczniej przypatrywać. Niestety tutaj, wśród PiSiastych najemnych trolli dominuje zasada, że jak ktoś coś napisze niepochlebnego o rządzie, to zamiast tego rządu bronić, piszą "a Tusk sepleni". Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Kto ma racje, zwolennicy czy przeciwnicy PiS? 27.07.06, 14:23 marzeka1 napisała: > Nikt, bo racja to nie jest coś co można mieć "raz, na zawsze", ktoś może mieć r > ację w jednej sprawie i zupełnie mylić się w drugiej. Tyle że na tym forum racz > ej przebiega granica wyraźnie: KZADY uważa,że ma rację i pertia, którą popiera > też. Nie popieram zadnej partii, jestem przeciwko faszystom, nazistom i populistom. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szczepeck Re: co to jest ta "racja"? 27.07.06, 14:04 Racja to rzecz, ktora sluzy pomyslnosci jak najwiekszej liczby obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: co to jest ta "racja"? 27.07.06, 14:05 Nie, to nie jest racja, tylko racja stanu. Racja nie ma nic wspólnego z liczbami. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepeck Re: co to jest ta "racja"? 27.07.06, 14:09 Wladza to sluzba wiec powinna dzialac w imie racji swoich obywateli. W tym sensie jedno pojecie zdrugim jest tozsame. Czy PiS dziala w zgodzie z interesem (czyli racja) obywateli? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach największa ilość obywateli chciałaby 27.07.06, 14:10 spać, leżeć, oglądać TV, pić piwo - dostając na to dotacje od państwa czy to jest ta racja? Odpowiedz Link Zgłoś
szczepeck Re: największa ilość obywateli chciałaby 27.07.06, 14:12 Myslisz, ze w naszym kraju przewazaja durnie? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: największa ilość obywateli chciałaby 27.07.06, 14:17 Może nie zaraz durnie - ale myślę, że przeważają ludzie o rozczeniowym nastawieniu do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepeck Re: największa ilość obywateli chciałaby 27.07.06, 14:30 Czyli wyciagaja reke po pieniadze zarobione przez innych? Jesli tak to na dluzsza mete dzialaja wbrew sobie, czyz nie? Moze rzad powinien zmusic ich by zabrali sie do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Zmusić ... :) 27.07.06, 14:37 osobiście nie wierzę w żadne przymusy, nakazy i zakazy. Można, oczywiście, to wszystko lepiej zorganizować - tak, aby wspomagać tylko tych, którzy rzeczywiście tego potrzebują. Rezstę należałoby motywować pozytywnie, czyli reedukować. Uczyć oszczędzania i szacunku do pracy. Rozmawiamy jednak o tym, czy to, czego chce większość jest rzeczywiście ową racją. Myślę, że niekoniecznie. Zależy, jaką wizję państwa jako społeczność między sobą wynegocjujemy. I to będzie z grubsza ta racja. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepeck Re: Zmusić ... :) 27.07.06, 14:56 Zmusic w ten sposob, ze zaprzestac rozdawania pieniedzy. Wciaz pozostanie wybor - wziac sie do roboty albo umrzec z glodu. > Rozmawiamy jednak o tym, czy to, czego chce większość jest rzeczywiście ową > racją. Chyba sie nie zrozumielismy - ja nie pytam czego wiekszosc chce ale czy dzialania PiS leza w interesie wiekszosci obywateli. Ja na przyklad chcialbym sportowego mercedesa od rzadu ale wiem, ze moja zachcianka nie sluzy wiekszosci obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Re: A co twoim zdaniem 27.07.06, 19:53 Egoizm. Możliwość samodzielnego decydowania o swoich pieniądzach, przyszłości i metodach wychowania potomstwa. W interesie obywateli leży aby państwowy urzędnik miał jak najmniejszy wpływ na jednostkę. Niech każdy myśli o sobie - to jedyny sposób by o wszystkich było pomyślane. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: co to jest ta "racja"? 27.07.06, 14:50 Racja to imie dziewczynki;)Wkoncu w ;Misiu; byla Tradycja to czemu w 4RP nie moze byc Racji;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
chcacy Re: Kto ma racje, zwolennicy czy przeciwnicy PiS? 27.07.06, 13:50 Racje ma zawsze Ojcciec Dyrektor, prezes, oj przepraszam, premier Kaczyński, no bo w nim jest samo dobro. Jego brat Lechu-prezydent. A także dwóch najlepszych wicepremierów Lepper i Giertych. Zbudują nam oni drugą Japonie a także trzecia, czwartą a nawet i piątą. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Ja nie chcę Japonii. 27.07.06, 13:54 Japonia jest cała wybetonowana. Nie mogą zbudować Norwegii? Tam jest pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco4 Re: Ja nie chcę Japonii. 27.07.06, 13:57 nieprawda - tylko wielkie miasta i to w takim samym stopniu jak miasta amerykańskie i zachodnioeuropejskie. A poza tym jest pieknie zielona, czysta, ludzie bardzo uprzejmi i szczęśliwi. Nie ma bezrobocia i slumsów. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: niech ci będzie :) 27.07.06, 14:02 Wolisz Norwegię? Przecież tam oprócz łososia nie ma nic nadającego się do zjedzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: niech ci będzie :) 27.07.06, 14:08 ale ile jest do podziwiania! i jaki spokój a na jedzenie do Polski blisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.mileyski Re: Ja nie chcę Japonii. 27.07.06, 14:16 nabucco4 napisał: > nieprawda - tylko wielkie miasta i to w takim samym stopniu jak miasta > amerykańskie i zachodnioeuropejskie. A poza tym jest pieknie zielona, czysta, > ludzie bardzo uprzejmi i szczęśliwi. Nie ma bezrobocia i slumsów. Nieprawda - są bezrobotni, bezdomni i slumsy. To zdjęcie wykonała moja siostra w maju - jest to "miasteczko" bezdomnych w jednym z parków w Tokio: img224.imageshack.us/my.php?image=imgp0149zj3.jpg Zapewniam Cię, że jest więcej takich miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach dodajmy: 27.07.06, 14:18 jeśli jest tak cudownie, skąd tylu samobójców i tylu alkoholików? Odpowiedz Link Zgłoś
chcacy Re: Ja nie chcę Japonii. 27.07.06, 13:57 To już wola Ojca DYrektora i prezesa... jakoś nie moge się przyzwyczaić. Premiera Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Kto ma racje, zwolennicy czy przeciwnicy PiS? 27.07.06, 13:58 >Zbudują nam oni drugą Japonie Drugą Japonię to my już dawno mamy :) serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,2295675.html Odpowiedz Link Zgłoś
l.o.r.t.e.a Ludzie patrzący na konkretną sytuację, a nie 27.07.06, 13:59 oceniający wszystko co zrobi dana partia jako 100% lub 100% dobra. Rację mają więc ci którzy krytykują politykę zagraniczną w wykonaniu PIS, bo to totalny burdel. A nie meją racji krytykujący walkę PIS z korupcją bo to poważny problem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepeck Re: Ludzie patrzący na konkretną sytuację, a nie 27.07.06, 14:03 A czy racje maja ci, ktorzy krytykuja PiS za walke ze skutkami korupcji a nie z przyczynami? Odpowiedz Link Zgłoś
kontrol-k Nie mają 27.07.06, 14:48 > A czy racje maja ci, ktorzy krytykuja PiS za walke ze skutkami korupcji a nie z > przyczynami? PIS walczy ze skutkami i eliminuje przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: w jaki sposób eliminuje przyczyny? 27.07.06, 15:26 Taki działacz PiS bardzo skutecznie może eliminować przyczyny korupcji, obsadzając w radzie nadzorczej regionalnego radia swoją teściową, która - tu cytat - "co prawda nie posiada doświadczenia w mediach, ale za to posiada duże doświadczenie życiowe". To, co chłopaki teraz wyrabiają, to nie jest żadne uzdrowienie państwa - to jest zmasowane TKM pod szczytnymi sztandarami i tyle. Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
potodno nie maja 27.07.06, 17:03 przyczyn nie da sie zwalczyc fenicjanie wygineli ale ich wynalazek przetrwał Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Re: rację mają zwolennicy PiS 27.07.06, 16:03 To bardzo ciekawe sformułowanie, warte uwagi. "Rację mają zwolennicy PiS, PiS niekoniecznie". To jest myślenie tego typu, że absolutyzuje wolę wyborców, a jednocześnie wskazuje, że żadna władza praktyczna nie może być idealna. Bardzo mądre. Odpowiedz Link Zgłoś
wuj.truj Re: Kto ma racje, zwolennicy czy przeciwnicy PiS? 27.07.06, 18:10 Ja myślę, że zasadą którą powinna kierować się dobra władza powinno być takie tworzenie prawa, by mogło ono działać dobrze i skutecznie również w sytuacji gdy wybory wygra druga strona czy jacyś populiści. Tymczasem PIS robi zdecydowany krok wstecz, osłabia mechanizmy demokratyczne, punktu widzenia rozwoju demokracji jest to władza znacznie gorsza niż poprzednia. Poza tym jak na razie ma same porażki, choć oczywiście mają znakomity pijar, świetnie odczytują nastroje społeczne itp. Odpowiedz Link Zgłoś