Dodaj do ulubionych

dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ...

14.08.06, 11:25
...osobami publicznie pomawiającymi go o współpracę z SB?

Mieśliśmy niedawno dwa procesy, Michnik procesował się z Romanem Giertychem i
Anną Jarucką. Z tym pierwszym, pnieważ Giertych powiedział, że Michnik był
"partyjnym aparatczykiem", z tą drugą, bo oznajmiła, że Michnik należy do
"Grupy Trzymającej Władzę". O ile mnie pamięć nie myli Michnik chce się
procesować (czy procesuje?) i z Rafałem Ziemkiewiczem, Ziemkiewicz też coś o
Michniku gdzieś tam napisał (nie pamiętam już o co idzie). Słowem - jest Adam
Michnik bardzo czuły na punkcie swojego imienia. A jednak nie do końca. Nic
nie słychać o procesach wytaczanych przez Michnika tym, którzy publicznie
pomawiają go o współpracę z SB. Na przykład - z Łysiakiem. Skąd taka wybiórczość?
Obserwuj wątek
    • rekontra Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 14.08.06, 11:27
      > Michniku gdzieś tam napisał (nie pamiętam już o co idzie).

Ziemkiewicz zasugerował, że Michnik trzyma Maleszkę w Gazecie Wyborczej, gdyż
      ten go szntażuje.
      • t-800 Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 15.08.06, 23:57
        To jest logiczne. Sam na to wpadłem, bez Ziemkiewicza.
    • kataryna.kataryna Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 14.08.06, 11:27
      tad9 napisał:

> ...osobami publicznie pomawiającymi go o współpracę z SB?
      >
      > Mieśliśmy niedawno dwa procesy, Michnik procesował się z Romanem Giertychem i
      > Anną Jarucką. Z tym pierwszym, pnieważ Giertych powiedział, że Michnik był
      > "partyjnym aparatczykiem", z tą drugą, bo oznajmiła, że Michnik należy do
      > "Grupy Trzymającej Władzę". O ile mnie pamięć nie myli Michnik chce się
      > procesować (czy procesuje?) i z Rafałem Ziemkiewiczem, Ziemkiewicz też coś o
      > Michniku gdzieś tam napisał (nie pamiętam już o co idzie).

Z Ziemkiewiczem o to, że napisał, że Michnik usprawiedliwiał korupcję jeśli
      korzystali na niej komuniści.

Słowem - jest Adam
      > Michnik bardzo czuły na punkcie swojego imienia. A jednak nie do końca. Nic
      > nie słychać o procesach wytaczanych przez Michnika tym, którzy publicznie
      > pomawiają go o współpracę z SB. Na przykład - z Łysiakiem. Skąd taka wybiórczoś
      > ć?

Też nie rozumiem jak można targać do sądu jakąś Jarucką za zaliczenie do GTW a
      zupełnie odpuścić tym, którzy Michnikowi o wiele poważniejsze rzeczy zarzucają.
      Na przykład tych, którzy głoszą, że Michnik rozgrywał aferę Rywina.
      • minimal dlaczego ? 14.08.06, 11:39
        bo wtedy lud miast i wsi musialby zapoznac sie z twierdzeniami takiego Lysiaka?
        a tak lud ignoruje istnienie oraz prawdomownosc tego autora bo przeciez dla
        typowego przedstawiciela polskiej ynteligencji jesli cos nie zostalo opisane w
        GW to po prostu nie istnieje. przyklad?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=46597397&a=46607323
      • kura56 Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 14.08.06, 11:46
        dla mnie jest to dowód na to, ze Michnik nie zawsze jest trzeźwy. Widać był na
        tyle przttomny, że ugodziło go to co npisal Ziemkiewicz. A w czasie kiedy ukazał
        się "Salon" Łysiaka miał ciąg alkoholoy. Pewnie razem z Urbanem.
        • dr.szfajcner kataryna.kataryna cie oszukala. to oszustka! 14.08.06, 11:58
          kura56 napisała:

> dla mnie jest to dowód na to, ze Michnik nie zawsze jest trzeźwy. Widać był na
          > tyle przttomny, że ugodziło go to co npisal Ziemkiewicz. A w czasie kiedy
          ukaza
          > ł
          > się "Salon" Łysiaka miał ciąg alkoholoy. Pewnie razem z Urbanem.
      • kataryna.kataryna Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 14.08.06, 11:57
        kataryna.kataryna napisała:

> Z Ziemkiewiczem o to, że napisał, że Michnik usprawiedliwiał korupcję jeśli
        > korzystali na niej komuniści.

Mieszają mi się już pozwy Michnika :) O to co wyżej procesuje się oczywiście z
        Sakiewiczem i Darskim :) Z Ziemkiewiczem o coś jeszcze innego.
        • d.z Re: a czy musi... 14.08.06, 12:04
          procesowac się z każdym?
          • kataryna.kataryna Re: a czy musi... 14.08.06, 12:09
            d.z napisał:

> procesowac się z każdym?

Oczywiście, że nie musi ale wybór tych zaszczyconych pozwem jest dość dziwny.
            Gdyby inni chcieli pozywać Michnika za to za co on pozywa to by z sądu do końca
            życia nie wyszedł.
        • kura56 Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 14.08.06, 12:08
          Jak widzisz tu wszelkie klucze zawodzą. Sakiewicz jest co prawda naczelnym , ale
          za to niszowej oszołomskiej gazety, ale Darski do niedawna publikował głównie na
          abc.necie. Bo oczątkowo myślałam że zastosował metodę : a co ja będę pomagał
          się promować nikomu nieznanemu panu X....
    • s.k.i.n Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 14.08.06, 12:10
      bo by przegral...
      • historyk12 Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 15.08.06, 23:55
        a ja sądzę, że nie procesuje się z Łysiakiem, bo składanie pozwu przeciwko temu
        pieszczochowi PRLu jest poniżej godności Michnika.

Łysiak nabrał odwagi, gdy bardzo staniała. A kiedy była w cenie, to był
        wyyjątkowym tchórzem
        • t-800 Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 15.08.06, 23:59
          historyk12 napisał:

> a ja sądzę, że nie procesuje się z Łysiakiem, bo składanie pozwu przeciwko
          temu
          > pieszczochowi PRLu jest poniżej godności Michnika.

No ale wódeczka z Urbanem i Kiszczakiem, kórzy pieszczochami PRL-u nie byli,
          jak najbardziej! :-)
          • historyk12 Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 16.08.06, 00:11
            co by nie mówic o Urbanie, to akurat odwagi mu odmówić nie można. Zawsze szedł
            pod prąd. Kiedy strach było zaczynać z władzą, to Urban igrał i miał zakaz
            wykonywania zawodu dziennikarza. kiedy cały naród był przeciwko Jaruzelskiemu,
            Urban właśnie go popierał. Kiedy wszyscy uciekali z PZPR w 89 r., Urban się do
            PZPR zapisał. Kiedy wszyscy płaszczą się przed klerem, Urban ma odwagę wyciągać
            klechom brudy.

Inny jest stosunek do byłego przeciwnika odważnego, a inny do takiego nic jak
            Łysiak. "Pod prąd to ino ślachetna ryba płynie, a z prądem każde gó.wno"
            • mysz_polna5 Zainicjuj zrzutke na pomik! Ot co! 16.08.06, 00:13
              historyk12 napisał:

> co by nie mówic o Urbanie, to akurat odwagi mu odmówić nie można. Zawsze szedł
              > pod prąd. Kiedy strach było zaczynać z władzą, to Urban igrał i miał zakaz
              > wykonywania zawodu dziennikarza. kiedy cały naród był przeciwko Jaruzelskiemu,
              > Urban właśnie go popierał. Kiedy wszyscy uciekali z PZPR w 89 r., Urban się do
              > PZPR zapisał. Kiedy wszyscy płaszczą się przed klerem, Urban ma odwagę
              wyciągać
              > klechom brudy.

> Inny jest stosunek do byłego przeciwnika odważnego, a inny do takiego nic jak
              > Łysiak. "Pod prąd to ino ślachetna ryba płynie, a z prądem każde gó.wno"
              • t-800 Lepiej zrzutkę na pół litra /bt. 16.08.06, 00:15

• mysz_polna5 Re: Lepiej zrzutkę na pół litra,a moze na bilet do 16.08.06, 00:18
                  Izraela? Co?
                  • historyk12 Re: Lepiej zrzutkę na pół litra,a moze na bilet d 16.08.06, 00:22
                    a jeszcze z myszki mała antysemicka gnida wyszła. No to prawdziwy PiSdo-bolszewik
                    • mysz_polna5 Re: Lepiej zrzutkę na pół litra,a moze na bilet d 16.08.06, 00:31
                      historyk12 napisał:

> a jeszcze z myszki mała antysemicka gnida wyszła. No to prawdziwy PiSdo-
                      bolszew
                      > ik

Jezeli masz choc slad inteligencji w swoich genach, to powinienes sie wstydzic
                      tego ~ co napisales.

Nigdy wiecej, zadnej rozmowy z osoba o nicku hisytoryk12.
                      • po_godzinach On 16.08.06, 00:32
                        powinien się wstydzić?

Za twoją głupią, antysemicką wypowiedź?
                        • historyk12 Re: On 16.08.06, 00:34
                          po_godzinach nie doszukuj się logiki w wypowiedziach PiSdo-bolszewików, bo jej
                          nie znajdzesz. Im chodzi jedynie o pozbycie się nadmiaru śliny, dlatego tylko plują
          • dr.szfajcner Re: dlaczego Adam Michnik nie procesuje się z ... 16.08.06, 00:14
            t-800 napisał:

> historyk12 napisał:
            >
            > > a ja sądzę, że nie procesuje się z Łysiakiem, bo składanie pozwu przeciwk
            > o
            > temu
            > > pieszczochowi PRLu jest poniżej godności Michnika.
            >
            > No ale wódeczka z Urbanem i Kiszczakiem, kórzy pieszczochami PRL-u nie byli,
            > jak najbardziej! :-)

Kiszczak i Urban nie udaja ze walczyli z komunizmim.
            Lysiak, Herbert i wielu, wielu innych udawalo.
    • mysz_polna5 Procesy ~ procesami! 16.08.06, 00:10
      Mnie natomiast bardziej by zainteresowala odpowiedz pana Adama Michnika, po co
      on przebywal i co robil w EsBeckich archiwach przez prawie dwa miesiace!

Ciekawie byloby poznac jego odpowiedz! Ot co!
      NIE ZAPOMINAJCIE O TYM!
      • historyk12 Re: Procesy ~ procesami! 16.08.06, 00:20
        d 12 kwietnia do 27 czerwca 1990 r., czyli przez 76 dni, cztery osoby miały
        dostęp do archiwów Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Byli to: Adam Michnik,
        ówczesny poseł i redaktor naczelny "Gazety Wyborczej", prof. Andrzej Ajnenkiel,
        historyk, prof. Jerzy Holzer, historyk, oraz Bogdan Kroll, ówczesny dyrektor
        Archiwum Akt Nowych.

Na temat prac tej komisji, zwanej potocznie "komisją Michnika", narosło wiele
        mitów, przede wszystkim dlatego, że o jej działaniach.

- Komisja powstała z mojej inicjatywy - przyznaje prof. Henryk Samsonowicz,
        minister edukacji narodowej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego. - Powodowały mną
        przede wszystkim dwa czynniki. Po pierwsze, chęć dowiedzenia się, co jest w tych
        archiwach wytworzonych przez Służbę Bezpieczeństwa. Nie mieliśmy bladego
        pojęcia, jakie dokumenty sporządzała bezpieka, jaka była ich treść. Po drugie -
        dochodziły do mnie informacje, że archiwa MSW są mocno przetrzebiane i ich
        niszczenie trwa bez przerwy. Porozumiałem się w tej sprawie z premierem
        Tadeuszem Mazowieckim i szef rządu wyraził zgodę na powołanie do życia komisji,
        która zajęłaby się obu wyżej wymienionymi kwestiami - relacjonuje prof.
        Samsonowicz. (...)

Prof. Andrzej Ajnenkiel, znawca dziejów polskiego parlamentaryzmu i spraw
        wojskowych, o swojej pracy w "komisji Michnika" mówi: - Została powołana po to,
        żeby dokonać ogólnej oceny materiałów, które znajdowały się w archiwum MSW.
        Według mojej wiedzy, nie było tam materiałów operacyjnych tajnych służb.

Profesor Ajnenkiel pamięta, że prace komisja zakończyła wydaniem krótkiego
        komunikatu i krótką opinią. - Apelowaliśmy w nich o ukrócenie niszczenia akt.
        Nasze uwagi skierowaliśmy do ówczesnego wiceministra spraw wewnętrznych
        Krzysztofa Kozłowskiego oraz prof. Henryka Samsonowicza, ministra edukacji
        narodowej. I to była cała nasza działalność. Prof. Ajnenkiel zapewnia, że do akt
        personalnych SB nie miał dostępu.

Jego zdaniem, możliwości wyniesienia dokumentów z archiwum MSW były niewielkie.
        - Nigdy w archiwum nie byliśmy sami - podkreśla. Zapewnia, że w ręku miał
        materiały, które dotyczyły "spraw rutynowych", np. informacji o wypadku w
        zakładzie pracy. - Do materiałów burzących dzisiaj krew w żyłach nie miałem
        dostępu - deklaruje prof. Ajnenkiel. Jak szacuje, w sumie spędził w archiwum MSW
        około 20 godzin. - Traktowałem tamtą pracę jako rzecz dodatkową, miałem moc
        innych zajęć, ważniejszych niż kwerenda w archiwum MSW. (...)

Prof. Jerzy Holzer, czwarty członek komisji (...) tak relacjonuje nam o swojej
        pracy w komisji. - Mity krążą o niej. Jednym z głównych jest, że była to
        "komisja Michnika". Przewodniczącym komisji był Bogdan Kroll. Michnik najmniej
        ze wszystkich członków udzielał się w pracach. Komisja miała ograniczone
        kompetencje, zapoznała się z systemem zarządzania dokumentacją oraz wyrywkowo z
        zasobem akt. Nie mieliśmy prawa wstępu do akt Departamentu I MSW (wywiad i
        kontrwywiad) oraz w ogóle do akt osobowych pracowników i współpracowników.
        Wyrywkowe zaznajomienie polegało na tym, że po spotkaniu komisji byliśmy
        zbiorowo lub indywidualnie oprowadzani po archiwum, tłumaczono nam, gdzie są
        jakiego rodzaju i z jakiego okresu akta, mogliśmy sięgnąć po teczki spraw, żeby
        się zorientować, jak były prowadzone.
        • mysz_polna5 Re: Procesy ~ procesami! 16.08.06, 00:27
          Fajnie historyku12

Ale jaki jest final badan tej 'komisji"?
          • historyk12 Re: Procesy ~ procesami! 16.08.06, 00:32
            Najwyraźniej tekst jest dla ciebie zbyt długi. Masz więc stosowny fragment, może
            tych kilka wersów uda ci się ogarnąć mózgiem PiSdo-bolszewika:

"Profesor Ajnenkiel pamięta, że prace komisja zakończyła wydaniem krótkiego
            komunikatu i krótką opinią. - Apelowaliśmy w nich o ukrócenie niszczenia akt.
            Nasze uwagi skierowaliśmy do ówczesnego wiceministra spraw wewnętrznych
            Krzysztofa Kozłowskiego oraz prof. Henryka Samsonowicza, ministra edukacji
            narodowej. I to była cała nasza działalność. Prof. Ajnenkiel zapewnia, że do akt
            personalnych SB nie miał dostępu."
      • weteran3 powiedziałby że wszyscy jesteśmy oszołomieni... 16.08.06, 01:42
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka