wilga22 23.09.06, 09:29 czy podziały w następnej kampanii znowu będą koncentrowac się wokół Polski liberalnej dla bogatych i Polski solidarnej dla noramlnych Polaków? Do której Polski jest Wam bliżej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruder76 Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:41 wilga22 napisał: > czy podziały w następnej kampanii znowu będą koncentrowac się wokół Polski > liberalnej dla bogatych i Polski solidarnej dla noramlnych Polaków? Do której > Polski jest Wam bliżej? Bliżej? Przecież to była sztuczka socjotechniczna - PiS przestał mówić o Polsce solidarnej natychmiast po wygranych wyborach. Jedynie Lepper co jakiś czas im jeszcze o tym przypominał. Teraz wybory się zowu zbliżają, więc PiS odgrzewa kotleta, który pozwolił im wybrać wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:42 Ty jeszcze dodaj do tego Tanie państwo dla normalnych Polaków :PP Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:43 Mnie jest bliżej liberalnej i bogatej dla wszystkich rodaków:) Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:47 a mnie jest najbliżej do takiej, w którejnikt w końcu nie bedzie mówił o komuchach, postkomuchach, solidaruchach, postsolidaruchach, wykształciuchach, warchołach, chamach - tylko potraktuje mnie w końcu jak obywatela Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:50 Hmmm... jesteś przeciwny nazzywaniu chamstwa po imieniu?:) Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:53 Takiemu stylowi uprawiania polityki, żeby trzeba było chamstwo chamstwem nazywać publicznie Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:56 Czy ja wiem. PRzyadłoby się w politycy ciut szczerości. Teraz jej nie ma, żeby była jasność. Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:58 Szczerość w polityce? Premier Węgier był szczery i popatrz na Budapeszt ;PP Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 10:02 On nie był szczery, to była informacja, która wyciekła wbrew jego woli. Swoją drogą nie rozumiem ludzi biorących udział w demonstracjach. Ten koleś nie powiedział niczego nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
daktylek Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 10:11 Nie był szczery ????????????? Znaczy kłamał, mówiąc o tym, że węgierskie społeczeństwo było od lat okłamywane? Gdyby powiedział coś, o czym wszyscy Węgrzy wiedzieli, to raczej nikt nie wyszedłby na ulicę. Ludzi to pewnie byś zrozumiał, jakby przestało Ci starczać do pierwszego. Albo przypomnij sobie 1976 rok w Polsce: 24 czerwca – Sejm uchwalił podwyżkę cen m.in.: mięsa o 69%, drobiu o 30%, masła, serów o 50%, cukru o 100%. 25 czerwca – Wybuchły strajki w Radomiu, Ursusie i Płocku. Powodem były znaczne podwyżki cen. Strajki zostały brutalnie spacyfikowane przez milicję. Patrz Czerwiec 1976. 25 czerwca – premier Piotr Jaroszewicz odwołał podwyżkę cen. 30 czerwca – odbyły się wiece na których potępiono "warchołów" i poparto Edwarda Gierka. 17 lipca – w Sądzie Najwyższym przy drzwiach zamkniętych odbył się pierwszy proces "ursuski". 17 lipca – nieformlane zawiązanie KOR. 20 lipca – wyroki w procesie "ursuskim" od 3 do 5 lat i w procesie "radomskim" od 3 do 10 lat. 16 sierpnia – Wprowadzono reglamentację cukru. 9 września – apel biskupów do władz, aby zaniechano wszelkich represji wobec robotników i do społeczeństwa, aby przyczyniało się do poprawy trudnej sytuacji ekonomicznej kraju. 23 września – Powstał Komitetu Obrony Robotników (KOR). Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 17:11 Skoro ludzie wybierają parlamentarzystów składających obietnice nie dające się spełnić to sami są sobie winni. Odpowiedz Link Zgłoś
warsawyak Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:45 > Do której Polski jest Wam bliżej? Polsce solidarnej najbliżej do Węgier. Ja wybieram Polskę liberalną, żeby nie musieć uciekać do Polski bis w Anglii, kiedy ta tutaj zamieni się w Argentynę. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:51 Pewnie. I dlatego że oni chcą się dzielić z biedniejszymi, musi im to umożliwiać państwo, bo sami nie potrafią:) Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:57 A nie można być bogatym i normalnym... a przy okazji pięknym i zdrowym? Odpowiedz Link Zgłoś
zwolennik2 Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 09:59 bogaty to złodziej, popatrz się na premiera ma on na koncie 10 tys zł - to jest dopiero uczciwość, a nie tak jak niektórzy posłowie np PO, są bogaci i jeszce ciągną do koryta aby się więcej nachapać Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 10:18 Może premier jest rozrzutny? A może nie lubi oszczędzać,może oszczędności trzyma w szafie pod bielizną ? Tak naprawdę bogaci to nie garną się do władzy,jak np pp K*,K*,G* nie wymieniam nazwisk,bo są powszechnie znani.Ale o jednym z nich powiem.To p.Czarnecki, który zmienia Wrocław i sporo w nim buduje min najwyższy budynek we W-wiu. Odpowiedz Link Zgłoś
kacza.republika.bananowa solidarne łupienie pracowitych Polaków 23.09.06, 10:02 żeby kupować głosy, które zapewnią władzę i synekury dla pochlebców, to jest Polska Pisu Odpowiedz Link Zgłoś
wilga22 Re: solidarne łupienie pracowitych Polaków 23.09.06, 10:04 wybory o tym decydują, jeżeli większość tak chce to mniejszość musi się tenu podporządkować - taka jet demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: solidarne łupienie pracowitych Polaków 23.09.06, 10:06 Mniejszość jak widać zwiewa z kraju. Wcześniej czy później większość udławi się swoimi wyborami. Oczywiście wina spadnie na mafie globalne, albo jakiś inny bzdet teo typu. Odpowiedz Link Zgłoś
kacza.republika.bananowa Re: solidarne łupienie pracowitych Polaków 23.09.06, 10:33 wilga22 napisał: > wybory o tym decydują, jeżeli większość tak chce to mniejszość musi się tenu > podporządkować - taka jet demokracja. nie neguję wyników wyborów, ubolewam nad nimi Lata komunizmu wpleniły zdrowy rozsądek z mózgów zbyt wielu Polaków, nadal łykają kity wciskane im przez socjalistów bez chwili refleksji Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 10:08 preferuję kilka lat solidarnej potem kilka lat liberalnej - dla każdego coś miłego żeby było a dla mnie sympatyczna odmiana Odpowiedz Link Zgłoś
seth11 Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 17:33 Najbliżej mi do Polski liberalnej. Niestety Polska socjal-liberalna w wydaniu PO, lub socjal-konserwatywna w wydaniu PiS nie za bardzo mi odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 18:12 Polska solidarna i Polska liberalna - to puste hasła wymyślone przez kaczego stratega (pożal się Boże). Polska może być albo biedna, albo bardzo biedna, albo bardziej lub mniej bogata. Będąc "na dorobku" po okresie "solidarnej - komuszej", nalezy podobnie jak np. Irlandia (do której Polacy jeżdżą za chlebem), stworzyć warunki do ukształtowania się tzw. klasy średniej: przedsiębiorcow, którzy dają pracę ludziom. Nie doić ich do zera, tylko pozwolić na inwestycje i rozwój, wtedy zmaleje bezrobocie, zmniejszą się wydatki na zasiłki i zapomogi, bo ludziska zyskają pracę i będą zarabiać. A więc: obniżyć koszty pracy, obniżyć podatki i przede wszystkim: przestać antagonizować poszczególne grupy społeczne. Przestać napuszczać nierobów na ciężko pracujących mamiąc ich, że nie mają na chleb, bo ktoś im coś zabiera. Porządne prawo i jego przestrzeganie powinno chronić przed korupcją i złodziejstwem i do tego wcale nie trzeba PiSdusiowego UB (CBA), wystarczą sprawne sądy, które będą NIEZALEŻNE od polityków. Ale czy zero-Ziobro wypuści z łap stołek, z którego może sterować procesami sądowymi? Kumpel kaczy by stracił i poszedł do pierdla, gdyby sprawiedliwie osądzić np. SKOKi... Mnie się marzy Polska UCZCIWA i PRAWORZĄDNA, bez "obiecywaczy" gruszek na wierzbie, bez fantazjowania o układach, bez pogardy dla ludzi mądrych i wykształconych (łże-elity, wykształciuchy, lumpen-liberałowie...), bez stosowania perfidnych metod otumaniania ludzi mniej rozgarniętych (podatek liniowy - to okradanie biednych). No i przede wszystkich: z poszanowaniem zdobyczy demokracji, wolności, prawa do odmiennych poglądów (kaczki nie mają monopolu na "prawdziwość" bycia Polakiem i patriotą). Nie dzielimy się na polskojęzycznych i Polaków, a jedynie na głupków i mądrych. A jak ktoś myśli, że manna z nieba mu spadnie tylko dlatego, że żyje na tym świecie, to jest po prostu GŁUPI. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyperek2 Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 20:09 kiedyś napisałem o bolszewiźmie w pisdackim wydaniu. Pięknie to ujęłaś. Mnie też się kiedyś marzył kraj , w którym hołota nie jest szczuta na ludzi wykształconych. Ale chyba to wszystko już se ne vrati. Zabawa skończona. Adolf miał rację. Jesteśmy untermensche. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Polska liberalna vs. solidarna 23.09.06, 18:26 > liberalnej dla bogatych i Polski solidarnej dla noramlnych Polaków? Znaczy się normalny = biedny? Odpowiedz Link Zgłoś
indris Marzenie Kaczorów 23.09.06, 18:30 Oczywiście, że większość Polaków jest PRZECIW dzikiemu kapitalizmowi. MArzenie KAczorów, to utożsamienie sprawiedliwej społecznie Polski z pófaszystowską dyktaturą - patrz ich "pomysł" na ordynacje wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Marzenie Kaczorów 23.09.06, 18:36 Dzika to jest wspólnota pierwotna;P Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Wybieram Polske liberalną 23.09.06, 19:36 ale nie w wydaniu PO :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lucyperek2 Nie będzie żadnej Polski liberalnej 23.09.06, 20:21 Będzie żałosny, wlokący się po peryferiach Europy przez nikogo niechciany bękart. OK potrafiliśmy zrobić wyczyn obalenia komuny, ale nie potrafiliśmy wyzwolic się z jadu zawiści. Jesteśmy zlepkiem żałosnego plebsu, miernot, ćwierćinteligentów i debili. Parę perełek się znajdzie , ale one wiosny nie czynią. Jesli ktoś z młodych "wykształciuchów" mnie spyta co dalej i ma 20 lat powiem - sorry spadaj tam gdzie pożyjesz, bo tu nie. Tutaj jeno gnój wciągnie cię do gnojowicy. Kochani, pora gasić światło. Słowiańszczyzna to rasa debili. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Czy "solidaryzm" polega np. na 23.09.06, 20:39 zniesieniu podatku spadkowego? Ja czekam na nowoczesną, europejską socjaldemokrację. Zobaczymy, czy nowy blok centrolewicowy jest nią chociaż w 30%. Odpowiedz Link Zgłoś