jul_jul 09.01.07, 20:24 słuchajcie i komentujcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ddb2 Re: Żałosny staruszek. 09.01.07, 20:41 Juz nie mysli normalnie. Opowiada o nagonkach, o zaszczuciu przez media, o braku procesu(?). A nie widzi istoty rzeczy. Ze arcybiskup klamal, a przyznawal sie w miare ukazywania prawdy przez dziennikarzy. "Stolica Apostolska jest daleko i nie wie nic o naszych uwarunkowaniach"- znaczy mniej wiecej tyle, ze co tam jakis Benedykt mu bedzie narzucal swa wole. W kosciele na Bielanach w Warszawie, w niedziele, ksiadz Drozdowicz puscil zamiast swojego kazania, kazanie Glempa z Katedry. I ludzie zaczeli opuszczac kosciol. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil nie moge, jestem katolikem 09.01.07, 20:35 jul_jul napisała: > słuchajcie i komentujcie Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: nie moge, jestem katolikem 09.01.07, 20:39 Masz zatkane usta jak Isakowicz? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil nasze przepisy mowia ze mamy szanowac nasza 09.01.07, 20:52 hierarchię pla_cebo napisała: > Masz zatkane usta jak Isakowicz? Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: nasze przepisy mowia ze mamy szanowac nasza 09.01.07, 20:59 Odpowiadasz na : w11mil napisała: > hierarchię A ktore przepisy mowia, ze nie wolno Ci komentowac poczynan Paetza czy innego Wielgusa? Co to za przepisy??? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil przeklenstwa i plugawe slownictwo są grzechem 09.01.07, 21:02 pla_cebo napisała: > A ktore przepisy mowia, ze nie wolno Ci komentowac poczynan Paetza czy innego > Wielgusa? Co to za przepisy??? Odpowiedz Link Zgłoś
jul_jul Re: nie moge, jestem katolikem 09.01.07, 20:45 ja tez i dlatego jestem rozczarowana po wysłuchaniu bliźniak K sie do takiej rozmowy nie nadaje a podobno w bbc pracował Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: X Prymas na jedynce 09.01.07, 20:40 Rzeczywiscie czas na emeryture. Oderwal sie od swiata realnego. Po prostu odlecial. Ps. Karnowski cieniutki tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Prymas na jedynce . Nich go o to spytają :-) 09.01.07, 20:45 Ramzes, Profesor, Apollo, Wacław, Pisarz, Franciszek, Stolnik, Bolesław, Bernat, Pasterz, Władysław oraz Tadeusz - to kryptonimy biskupów, którzy donosili SB. Bezpieka posługiwała się tymi 12 hierarchami dla rozgrywek personalnych na szczytach kościelnej władzy - ujawnia "Dziennik". Pseudonimy 12 biskupów zostały wymienione w tajnym dokumencie MSW z 30 stycznia 1978 r. Materiał oznaczony gryfem "Tajne specjalnego znaczenia" to roczny "Plan pracy wydziału I, departamentu IV MSW". Wydział zajmował się "ogniwami kierowniczymi kościoła". fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/operacja-prymas,855623,2943 Ciekawe kiedy poznamy nazwiska tych moralnie pięknych książąt Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
jul_jul Re: Prymas na jedynce . Nich go o to spytają :-) 09.01.07, 20:49 Karnowski spytał ale tak niemrawo i dał się zwekslować na oblężenie pałacu przez dziennikarzy nie warto było słuchac naśmiejszniejsz to, że przed rozmową Rodowicz śpiewała piosenke o dwoch stronach medalu Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: X Prymas na jedynce 09.01.07, 21:06 Tak sobie czytam tych hunwejbinów wieszajacych psy na tym starym człowieku i się zastanawiam - czy wy naprawdę znacie chociaż te nędzne parę przykazań? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Twoje poparcie dla Glempa stawia przyslowiową 09.01.07, 21:08 kropke nad i haen1950 napisał: > Tak sobie czytam tych hunwejbinów wieszajacych psy na tym starym człowieku i > się zastanawiam - czy wy naprawdę znacie chociaż te nędzne parę przykazań? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyjar Re: X Prymas na jedynce 09.01.07, 21:14 To znaczy co - stary moża mnie orrażać??? Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: X Prymas na jedynce 09.01.07, 21:18 www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=209&ShowArticleId=27364 Koalicje moga byc rozne. Teoria przeciwienstw ma swoje uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Ktoś z was starał się Glempa zrozumieć? 09.01.07, 21:20 tak,ten facet nic nie rozumie,co sie wkoło niego dzieje-uważa" wiernych" za stado baranów,zreszta nigdy nie miał szczęsliwych sformułowan(patrz kundelki)- poprostu jest przedsoborowy i z ducha wspołczesnego kościoła nic nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Ktoś z was starał się Glempa zrozumieć? 09.01.07, 21:23 Jestem skłonna przychylić się do zdania Dominiki Wielowieyskiej, która pisze: "Prymas postanowił stanąć w obronie Stanisława Wielgusa, bo wiedział, że rezygnacja jest ostatecznym upokorzeniem i ukraniem arcybiskupa." Zachował sie bardzo po ludzku. Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Re: "postanowił stanąć w obronie Wielgusa" 09.01.07, 21:34 No, dobrze, ale dlaczego tak głupio i wręcz - gdy obrażał innych - nikczemnie ? Najlepszą obroną arcybiskupa - jako księdza i człowieka - byłoby przypomnienie jasnych kart z jego życia i pokora - tak wobec werdyktu papieża jak i wobec tych, którzy mówili i pisali o przeszłości abpa prawdę (podczas gdy sam zainteresowany kłamał), że o elementarnym szacunku dla instytucji demokratycznego państwa już nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: "postanowił stanąć w obronie Wielgusa" 09.01.07, 21:37 Ja od Glempa zbyt wiele nie wymagam. Natomiast w swojejhomilii, wydaje mi się, zachował się jak przyzwoity człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Re: wydaje mi się, zachował się jak przyzwoity 09.01.07, 21:58 Masz rację - wydaje Ci się ;-) Cóż, "Trzeba wiedzieć, kiedy w szatni ornat został przedostatni..." ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Najpierw"po ludzku"doprowadził do tego 09.01.07, 22:04 woda.woda napisała: > Zachował sie bardzo po ludzku. ---> ... zafałszowując rzeczywistość a później stanął w obronie, sam używając kłamstw. Rzeczywiście godna postawa ... ale godna tylko poprawnych politycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Najpierw"po ludzku"doprowadził do tego 09.01.07, 22:04 Mozna mieć takie zdanie. PS. Gdzie Glemp skłamał? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Najpierw"po ludzku"doprowadził do tego 09.01.07, 22:14 woda.woda napisała: > PS. Gdzie Glemp skłamał? ---> Kłamał rekomendując Papieżowi Wielgusa na to stanowisko. Kłamał mówiąc dzisiaj o jedności zgromadzonych podczas ingresu w kościele ludzi. "Zapomniał" wspomnieć, że autokarami wynajętymi przez Rydzyka zwieźli już wcześniej odpowiednio nastawionych ludzi i praktycznie, dzięki zaproszeniom, które sami wystawiali, sprawili, że prawie wszyscy byli od nich ... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Najpierw"po ludzku"doprowadził do tego 09.01.07, 22:16 A dziś to ja go nie słuchałam Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Najpierw"po ludzku"doprowadził do tego 09.01.07, 22:44 woda.woda napisała: > Mozna mieć takie zdanie. > > PS. Gdzie Glemp skłamał? Radzę przeczytać ten fragment homilli, który wywołał zgorszenie a nastąpił po wspomnieniu poświęconym poprzednikom Wielgusa: biskupowi Felińskiemu, kardynałowi Wyszyńskiemu i sobie. www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20070108&id=po31.txt "Biskup Wielgus także wpisuje się w te charaktery, które rozumiemy jako sługi Pana. Tak, arcybiskup Wielgus jest sługą Boga. To, że różne perypetie przechodził, to są doświadczenia, które powinny służyć ku budowaniu człowieka, żeby zrozumieć głębiej jego zależność od Boga, a jednocześnie potrzeby dogłębnego widzenia zła.... /i tu słychać było oklaski/ Z życiorysu księdza arcybiskupa Wielgusa wiemy, jak bardzo kochał naukę, jak bardzo kochał naukę teologii, a więc naukę Kościoła. I tam na obszarze tej nauki zrobił takie postępy, że zainteresowały się nim siły Służby Bezpieczeństwa. /kulą w płot i pierwsze kłamstwo, bo prymas raczył zapomnieć, że Department I SB przejął go od Dep. IV, z którym już od 5 lat współpracował / Co to były Służby Bezpieczeństwa? To była organizacja, instytucja w Polsce Ludowej, która miała czuwać nad poprawnością charakterów. To znaczy: żeby nie było przerostu burżuazji, żeby nie było odchyleń ideologicznych, żeby nie było nadmiaru dewocji, żeby ludzie byli ukształtowani według modelu, jaki został narzucony z ideologii marksistowsko-leninowskiej. To była ogromna organizacja, wyspecjalizowana, która penetrowała wszystkie warstwy społeczne, może w sposób szczególny duchowieństwo, jako najbardziej niezależne, jako najbardziej pielęgnujące patriotyzm. Otóż ta ideologia jak walec szła przez sumienia i starała się je spłaszczać po to, żeby wyrównać wszystko do poziomu ówczesnego socjalizmu. W Polsce ten walec miał pewne dylatacje, nie był to walec tak miażdżący jak w innych państwach, ale wszelako był wszechobecny i dlatego penetrował ludzi bardziej zdolnych i wszystkie wysiłki wkładał, aby ich podporządkować. My nie znamy dzisiaj ani strategii, ani sposobów działania, jeżeli znamy, to z opowiadania, ale nie z systematycznego badania i wykładu. / znowu "mijanie się z prawdą" a co najwyżej niewiedza lub zamykanie uszu na oczywiste sprawy opisywane i tłumaczone od paru lat) Otóż w takie zawirowania dostał się ksiądz arcybiskup jako kapłan, bardzo gorliwy kapłan, który się nie podobał i za wyrzucanie mu tego, iż był za gorliwy, dostawał nagany. Dzisiaj łatwo powiedzieć, że został włączony w te zawirowania, ale nie znamy sposobów, presji, jakie zostały wywarte na to, żeby taki akt zaistniał, nieważny z mocy prawa, bo w grę wchodziły zastraszenia, groźby i krzyki. /to są powtarzane za Wielgusem kłamstwa, bo przecież osobiście przyznał, że robił to co robił dla kontynuacji kariery - to były jego srebrniki/ Dzisiaj o tym nie wiemy, dziś wiemy, że to było. Dalej nie wiemy, jak opuścił szeregi, jak to łatwo pozbyto się nieużytecznego sługi. O tym dokumenty milczą. / Wielgus został wyrejestrowany dopiero w 1990 roku! Przyznał to szef lubelskiej komisji kościelnej!/ Dzisiaj dokonał się nad arcybiskupem Wielgusem sąd. Cóż to za sąd? Na podstawie świstków, dokumentów trzeci raz odbijanych. /IPN zajmuje się analizowaniem świstków a dokumenty 3-ci raz odbijane nic nie są warte/ My nie chcemy takich sądów! Jeżeli przeciw osobie ma się konkretne zarzuty, to trzeba je sformułować i on musi się do nich ustosunkować. / W dokumentach są konkretne zarzuty i Wielgus się ustosunkował oraz przyznał się do winy/ Nadto muszą wystąpić obrońcy, muszą być świadkowie, dokumenty muszą przejść ocenę prawidłowości, zgodności. Wszystkiego tego w osądzie biskupa Wielgusa zabrakło. / te świstki i dokumenty analizowały 2 niezależne komisje, w tym kościelna i obie wydały podobnie brzmiące oświadczenie/ To nie był sąd. Biskup Wielgus był przymuszony szykanami, krzykiem, wrzaskiem do tego, aby włączył się we współpracownika. /Glemp woli wierzyć Wielgusowi a nie reultatom pracy tych komisji/ Dlaczego ten współpracownik dzisiaj nie świadczy? Przecież możemy się doliczyć kilkudziesięciu tysięcy ubowców, którzy dziś są rozlokowani na dobrych, myślę, posadach i nie mamy żadnego świadka, który by wtedy świadczył. / Jeszcze się nie zdarzyło, by jakiś ubowiec czy esbek sypał swego TW/ Trudno więc dzisiaj z całą powagą myśleć o Instytucie Pamięci Narodowej. O tym, że on jest wyrocznią i źródłem informacji o obywatelach dla całego państwa. To jest stanowczo za mało, bo to jest zbyt brudne i zbyt powierzchownie dotykane, a jest to ogromna plama na współczesnym pokoleniu, które musi się z tego wydobyć. /I znów jednostronność sądu, bo czyż prymas może nie wiedzieć, że w tych brudnych aktach opisane są również - a może przede wszystkim - heroiczne postawy tych wszystkich, którzy się nie ugięli. Niektórzy z nich zostali z tego powodu bestialsko zamordowani!/ Najważniejsza jest miłość Bracia i siostry! Nasze kryterium kościelne co do kwalifikacji sługi Bożego nie opiera się tylko na kryształowej przeszłości. Przeszłość jest także domeną Pana Boga, którą On może żałującemu także przebaczyć i go rozgrzeszyć. I to nie tylko chodzi o księży, bo przecież więcej mamy osób w innych kategoriach zawodów niż wśród duchowieństwa, którzy byli dotknięci temu podporządkowaniu się Służbom Bezpieczeństwa. Ale myślę o tym ogólnym stwierdzeniu, że Bóg w swojej strategii służby sobie, w powoływaniu sługi Pana ma inne kategorie kwalifikacji, inne kryteria. Przypomnę jedno wydarzenie, które jest dla Kościoła charakterystyczne. Pan Jezus mianował św. Piotra głową Kolegium Apostołów i głową Kościoła. Święty Piotr to nie był kryształ, to nie był ideał bez skazy. Przeciwnie, w jego życiu napotykamy słabości, czasem zawahania, czasem nawet złe doradztwo. Taki był św. Piotr, zwłaszcza że sam zaparł się Pana Jezusa. Potem płakał. Ale Pan Jezus, przychodząc do Piotra, pytał się: "Czy ty mnie miłujesz?". To było kryterium! Święty Piotr odpowiada: "Panie, ja Cię miłuję. Ty wiesz, że Cię miłuję". I wtedy zapada najwyższa decyzja, najwyższa nominacja: "Paś baranki moje". Tak więc, bracia i siostry, Kościół ma swoje widzenie, bo to nie tylko jest widzenie instytucji ziemskiej, chociaż i te kategorie są, ale jest to przecież wizja ciała mistycznego Chrystusa. My jesteśmy żywymi członkami, przez które przepływa łaska. A łaska to jest bezmiar dobroci Bożej. I tak musimy kształtować siebie, to znaczy jesteśmy jako kapłani z ludu wzięci. I na nas odbija się to, co na ludziach. Mamy swoich kolegów lekarzy, inżynierów i techników, i adwokatów, jesteśmy z ludu wzięci, ale po to, żeby służyć ludowi przez Chrystusa. I dlatego nasze usilne przylgnięcie do Chrystusa w chwilach trudnych, to, że przeżywamy chwile trudne... bo jest inaczej paść "baranki moje", gdy one słuchają, a inaczej, gdy czują niechęć. I to Kościół bierze pod uwagę, ale przecież zasady podstawowe są zawsze te same. Zwłaszcza zasada miłości. Im bardziej będziemy kochać Chrystusa i uczyć Jego miłości, tym będziemy lepszymi kapłanami i lepszymi pasterzami. Amen. / A to jest już za trudne do komentowania. Porównał Wielgusa do św. Piotra a dla mnie to herezja i tyle./ Prymas Glemp czym prędzej powinien być zastąpiony, bo narobił strasznego zamętu w głowach wielu ludi w tę niedzielę:( Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Najpierw"po ludzku"doprowadził do tego 09.01.07, 22:55 Nie muszę czytać homilii, bo ją słyszałam. Komentarza tez nie musze czytać, żeby móc powiedzieć, jakie było moje wrażenie po jej wysłuchaniu. Moim zdaniem było to wstawienie się za człowiekiem skrajnie upokorzonym. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Kazdy ma prawo mieć swoje zdanie-nawet bezsensowne 09.01.07, 23:24 woda.woda napisała: > Moim zdaniem było to wstawienie się za człowiekiem skrajnie upokorzonym. ---> Czarno na białym zostały wykazane niekonsekwencje i brak spójności w słowach Glempa. Ty trwasz przy swojej opinii wbrew właśnie faktom. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Najpierw"po ludzku"doprowadził do tego 09.01.07, 23:35 woda.woda napisała: > Nie muszę czytać homilii, bo ją słyszałam. > > Komentarza tez nie musze czytać, żeby móc powiedzieć, jakie było moje wrażenie > po jej wysłuchaniu. > > Moim zdaniem było to wstawienie się za człowiekiem skrajnie upokorzonym. Uważam wprost przeciwnie. Cała ta ceremonia była okropna! Wielgus był pod pręgierzem, wystawiony na upokorzenie właśnie. Nie wiem kto to wymyślił?! I jak się ma do tego gadanie prymasa o miłości? To powinna była być msza przebłagalna za ciężki błąd, który popełnili episkopat, nuncjusz oraz główny winowajca. Tenże jeśli już musiał być obecny (co uważam za idiotyczne) to nie obok prymasa, nie przy ołtarzu i w ceremonialnych biskupich szatach. Dla mnie była to profanacja świętego miejsca, bo przecież i przy ołtarzu Wielgus kłamał! Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Dalibóg - starałem się. I zrozumiałem tylko tyle.. 09.01.07, 21:23 ...że Partia...o, pardon!...Kościół (tzn. hierarchia) ma zawsze rację; a nawet jak nie ma racji, to i tak ma rację ;-) P.S. Dowiedziałem się, że na starość zostałem hunwejbinem; cóż, lepiej późno niż wcale ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Dalibóg - starałem się. I zrozumiałem tylko t 09.01.07, 21:24 Powtórze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=55219918&a=55223851 Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Usiłowałem, ale nie jestem psychiatrą 09.01.07, 21:28 więc trudno mi jednoznacznie Glempa zdiagnozować. Zresztą nie wykluczone, że symuluje. Mówiąc inaczej - wydaje się, że udaje głupiego. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia ja spróbuję:) 09.01.07, 22:53 ab_extra napisał: > więc trudno mi jednoznacznie Glempa zdiagnozować. Zresztą nie wykluczone, że > symuluje. Mówiąc inaczej - wydaje się, że udaje głupiego. Niezupełnie. Sądzę, że prymas nie przeczytał w internecie 69 stron dokumentów i polega tylko na tym, co mu zapodało jego otoczenie. Świadczy to w pewien sposób o tym otoczeniu. Podejrzewam również, że prymas nie przeczytał komunikatów obydwu komisji a otrzymał skrót i to wybiórczy. Prymas uległ manipulacji podobnie jak wierni od Rydzyka. Jestem w stanie zrozumieć starego człowieka, który nigdy nie grzeszył intelektem. Natomiast Rydzyk ani stary ani otempiały, wręcz przeciwnie. To samo Głódź i paru innych sekundantów abp Wielgusa. Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: ja spróbuję:) 09.01.07, 23:00 > Niezupełnie. Sądzę, że prymas nie przeczytał w internecie 69 stron dokumentów > i polega tylko na tym, co mu zapodało jego otoczenie. Świadczy to w pewien > sposób o tym otoczeniu. Podejrzewam również, że prymas nie przeczytał > komunikatów obydwu komisji a otrzymał skrót i to wybiórczy. Prymas uległ > manipulacji podobnie jak wierni od Rydzyka. Bez zludzen. To dziala niestety jak korporacja. Sa watki i linki dzisiaj dot. zatrzymania info do B16. Jestem w stanie zrozumieć starego > człowieka, który nigdy nie grzeszył intelektem. Natomiast Rydzyk ani stary ani > otempiały, wręcz przeciwnie. To samo Głódź i paru innych sekundantów abp Wielgu > sa. Glodz wykazal taka arogancje, ze jego czerwony nos i przepita reszta twarzy (to nie jest tajemnica ze nie wylewa:) bedzie w pewnym sensie symbolem bynajmniej dla mnie tej calej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
nowytor4 Miłości Jezusowej w nim niewiele 09.01.07, 21:22 intelektualnie? Powiedzmy dziwny Odpowiedz Link Zgłoś
gorby1 nowytor -zadziwiasz mnie ! Brawo ! 09.01.07, 23:19 Widze,ze nareszcie patrzysz trzezwo na te pos.. mafie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch55 to wszystko przez brakoróbstwo gen.Kiszczaka 09.01.07, 21:26 obiecał biskupom że WSZYSTKIE teczki zniszczy i że będzie cacy. a nie jest.brakorób jeden. fakty.interia.pl/prasa/news/biskupi-zaufali-gen-kiszczakowi,855626,16 Odpowiedz Link Zgłoś
palnick Re: to wszystko przez brakoróbstwo gen.Kiszczaka 09.01.07, 22:54 A przecież Michnik ma Kiszczaka za człowieka HONORU :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
entefuhrer Potrzebujesz instrukcji Michnika, by wiedzieć.... 09.01.07, 23:08 ...co masz myśleć o Kiszczaku ? Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
entefuhrer Re: Nie umiesz czytać 09.01.07, 23:33 Fajnie, że przynajmniej Ty umiesz - poczytaj więc sobie... ;-> tinyurl.com/y4z4k5 Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: X Prymas na jedynce 09.01.07, 21:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=55117146&a=55117146 Forrest odlecial:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: X Prymas na jedynce 09.01.07, 23:21 Prymas wie co mówi. Sbecja w Polsce ma nadal władzę nad ludźmi Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: X Prymas na jedynce 09.01.07, 23:22 sbeccy kaci mają większe prawa niż ich ofiary Odpowiedz Link Zgłoś