Dodaj do ulubionych

Życie czy opinia o IV RP co jest ważniejsze?

09.02.07, 11:58
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3906841.html
Dla Rządu opinia o IV RP
"Prof. Alicja Chybicka: Chciałabym uspokoić dzieci i rodziców - sytuacja jest pod kontrolą. Moi pacjenci są już bezpieczni. Możemy kontynuować leczenie.

Najwięcej pieniędzy wpłynęło na konta Fundacji "Na ratunek dzieciom z chorobą nowotworową" po weekendzie, jak zdesperowani rodzice chorych dzieci błagali przed kamerami o pomoc.

Marek Staniewicz, prezes fundacji: - Cieszyliśmy się z każdej wpłaty, nawet pięciu złotych. Mamy aż 145 stron wyciągów z indywidualnymi wpłatami. To niesamowite, jak życzliwie zareagowali ludzie na nasz apel.

W sumie udało się zebrać około 2,5 mln zł. Ostateczne szacunki nie są jeszcze znane - ludzie wciąż wpłacają pieniądze. Z pomocą pospieszyła Polonia w USA, Anglii, Francji, a nawet z RPA."

"Jednak akcja prof. Chybickiej okazała się skuteczna. Realna pomoc nadeszła szybciej niż z ministerstwa.

Ale jakim kosztem? Te migawki emitowała nawet telewizja w Japonii z komentarzem, jak to się w Polsce doprowadza do skrajnej sytuacji dzieci cierpiące na nowotwór. Wszyscy dowiedzieli się, że jesteśmy krajem trzeciego albo nawet czwartego świata!"

Bo jesteśmy Panie Religa i Państwo Kaczyńscy.
Obserwuj wątek
    • w11mil winni sa Religa i Panstwo Kaczynscy? 09.02.07, 12:00
      hummer napisał:

> Bo jesteśmy Panie Religa i Państwo Kaczyńscy.
      • marzeka1 Re: winni sa Religa i Panstwo Kaczynscy? 09.02.07, 12:04
        Pzrepraszam, czy szpitale mają jakiś zarząd? Menadżerów? Czy osobiście zarządza nimi Religa? Jakoś nie trafiają do mnie w całej tej dyskusji o służbie zdrowia obrazki chorych dzieci, bo nimi się widza epatuje, a rzeczywisty problem,czyli brak sensownej prywatyzacji służby zdrowia pozostaje nietknięty!
        • hummer Szpitale odziedziczyły długi po rządzie 09.02.07, 12:47
          marzeka1 napisała:

> Pzrepraszam, czy szpitale mają jakiś zarząd? Menadżerów? Czy osobiście zarządza
          > nimi Religa? Jakoś nie trafiają do mnie w całej tej dyskusji o służbie zdrowia
          > obrazki chorych dzieci, bo nimi się widza epatuje, a rzeczywisty problem,czyli
          > brak sensownej prywatyzacji służby zdrowia pozostaje nietknięty!

Potem była reforma, obecnie nie mają prawa wykonywać świadczeń odpłatnie.
          Z długami będąc pozbawionym możliwości zarobku co im pozostaje, nawet najlepszym menadżerom.
    • asienka32 Podziękowania ode mnie dla p. prof. Chybickiej 09.02.07, 12:51
      i całej ekipy zarządzajacej szpitalem za doprowadzenie placówki do finansowej
      ruiny.

I od dyrektorów innych placówek służby zdrowia, które funkcjonują i nie są
      zadłuzone dzieki cieżkiej pracy i redukcji kosztów funkcjonowania szpitali.
      • hummer Moli pozwolić połowie umrzeć? 09.02.07, 12:56
        asienka32 napisała:

> i całej ekipy zarządzajacej szpitalem za doprowadzenie placówki do finansowej
        > ruiny.
        >
        > I od dyrektorów innych placówek służby zdrowia, które funkcjonują i nie są
        > zadłuzone dzieki cieżkiej pracy i redukcji kosztów funkcjonowania szpitali.

Tylko konstytucja się kłania.
        A w długi wpędził AWS oraz decyzja o niemożności wykonywania odpłatnych świadczeń
        Poz a tym regordzistą jest szpital w Gorzowie Wielkopolskim. Grubo ponad 300 mln długów i to wszpitalu, w którym leczenie jest standardowe, a nie onkologiczne.
        • asienka32 Re: Moli pozwolić połowie umrzeć? 09.02.07, 13:08
          hummer napisał:

> Tylko konstytucja się kłania.

Co ma tutaj konstytucja do rzeczy?

> A w długi wpędził AWS

bez żadnego udziału reformatorów z SLD przywracajacych centralny system
          finansowania?

oraz decyzja o niemożności wykonywania odpłatnych świadcz
          > eń

To akurat prawda. Do tego dochodzi brak koszyka świadczeń w ramach i powszechne
          przeświadczenie, ze SZ musi być darmowa.

> Poz a tym regordzistą jest szpital w Gorzowie Wielkopolskim. Grubo ponad 300
          ml
          > n długów i to wszpitalu, w którym leczenie jest standardowe, a nie
          onkologiczne
          • hummer No nie raz udowadniasz, że Kont RP jest Ci obca 09.02.07, 13:18
            asienka32 napisała:

> hummer napisał:
            >
            > > Tylko konstytucja się kłania.
            >
            > Co ma tutaj konstytucja do rzeczy?

Art. 68.
            Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.

Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.

Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku.

Władze publiczne są obowiązane do zwalczania chorób epidemicznych i zapobiegania negatywnym dla zdrowia skutkom degradacji środowiska.

Bełkot wyciąłem bo chyba rządzi PiS nie SLD. :)
            • asienka32 Re: No nie raz udowadniasz, że Kont RP jest Ci ob 09.02.07, 13:24
              Ale my rozmawiamy o nieudolności pani dyrektor szpitala a nie o prawach
              pacjentów.
              Pani Chybicka /cóż za trafne nazwisko/ nie ma konstytucyjnego prawa a rząd
              konstytucyjnego obowiazku finansowania szpitala bez ograniczeń.

Prawo do opieki zdrowotnej powinno się realizowac również poprzez eliminację
              naganiaczy kosztów takich jak m.in. wrocławska klinika na rzecz szpitali
              racjonalnie wydatkujacych środki.

Poza tym równy dla każdego nie oznacza nieograniczony.
              • hummer Chybicka przestrzega konstytucji 09.02.07, 13:29
                asienka32 napisała:

Rząd RP nie i tu jest problem. Patrz na post wyżej.

Dam Ci szpital z 200 mln długu. Ciekawe jak sobie poradzisz nie mogąc świadczyć odpłatnych usług jeśli konstytucja zobowiącuje cię jednocześnie do:
                "Art. 68.
                Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. (Ma świadczyć każdemu kto potrzebuje)

Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa. (niezależnie od tego ile mają piniędzy)

Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku. (szczególnie dbając o dzieci)."
                • marzeka1 Re: Chybicka przestrzega konstytucji 09.02.07, 13:37
                  Sytaucja tgo szpitala pokazała, jak niewydolmna,źle zarządzana jest polska służba zdrowia i zamiast sensownej dyskusji na ten temat: polityków, publicystów, znawców tematu, dziennikarzy mamy akcję smsową, tragiczne zdjęcia dzieci (rodzicom współczuję, nawwet nie chcę sobie wyobrazić, jak sama czułabym się na ich miejscu!!!), laurki dla darczyńców. ZERO sensownej dyskusji! Popatrz na dokładny rozpis swoich zarobków, mnie zawsze poraża, jak sporo jest różnych potąceń, także tych zdrowotnych. Mamy NIEWYDOLNY system i to trzeba zmienić, a na razie zagrzybioną ścianę pomalonwano na biało- tyle da kolejne pompowanie pieniędzy. Nikt nie mówi o rozbuchanej do absurdu biurokracji medycznej, a te urzędasy z ministerstwa, NFZ itp. bynajmniej nie zarabiają tyle co pielęgniarka.
                  • hummer Re: Chybicka przestrzega konstytucji 09.02.07, 13:48
                    marzeka1 napisała:

A rząd przestwił już jakiś sensowny program? Nawet nie wiadomo ile ten szpital dostanie z tych 150 mln. To nad czym chcesz dyskutować nie pomagając tym dzieciom?
                    Od pomocy nie umrą, a od akademickich dyskusji o braku projektu tak. Bo w tym wypadku nie podanie lekarstw to smierć.
                    • marzeka1 Re: Chybicka przestrzega konstytucji 09.02.07, 13:58
                      Wiem, że śmierć:( Jak można przedstawić coś sensownego, gdy wszyscy wokół krzyczą o biednych dzieciach (a umówmy się: naprawdę są biedne i chcą żyć)??? Mnie ta cała akcja przypomina inną: opłakujemy górników.I też były smsy, dary dla rodzin, a NIC o sytuacji w górnictwie i patologiach.
                      Mam wrażenie, że chyba żaden rząd nie jest w stanie czegoś z tym zrobić, to naruszałoby zbyt wiele interesów, gdyby wprowadzono PRZEJRZYSTY system,w mętnej wodzie łatwiej wiele ukryć.
                      • hummer A jak się już mówi to rząd się obraża i dalej nic 09.02.07, 14:01
                        marzeka1 napisała:

Patrz 1 post w wątku.
                • asienka32 Re: Chybicka przestrzega konstytucji 09.02.07, 14:03
                  Mądrosć najwyższej ustawy:
                  Obywatelom zapewnia się równy dostęp do opieki zdrowotnej a jednocześnie
                  równiejszy dla: dzieci kobiet ciężarnych, osob niepełnosprawnych i w podeszłym
                  wieku.

Państwo zapewnia obywatelom równy dostęp do świadczeń określając równą stawkę
                  za nie dla każdego i odprowadzając tę stawkę do szpitala.
                  To pani Chybicka jest problemem podejmujac się swiadczenia usług zdrowotnych
                  jednocześnie noe mając pojęcia o zarządzaniu finansami szpitala.

Dasz mi zadłużony szpital? Nie wezmę, bo mam rozum i wiem że brak mi
                  wystarczajacej wiedzy do restrukturyzacji trupa.
                  Pani Chybicka rozumu nie ma i bierze.
                  I dzięki takim ekonomicznym matołom z profesurami z medycyny służba zdrowia
                  leży.
                  • hummer Rozum możesz masz... :))) 09.02.07, 14:10
                    asienka32 napisała:

> Mądrosć najwyższej ustawy:
                    > Obywatelom zapewnia się równy dostęp do opieki zdrowotnej a jednocześnie
                    > równiejszy dla: dzieci kobiet ciężarnych, osob niepełnosprawnych i w podeszłym
                    > wieku.

JAk tam KRUS coś się zmieniło?

> Państwo zapewnia obywatelom równy dostęp do świadczeń określając równą stawkę
                    > za nie dla każdego i odprowadzając tę stawkę do szpitala.
                    > To pani Chybicka jest problemem podejmujac się swiadczenia usług zdrowotnych
                    > jednocześnie noe mając pojęcia o zarządzaniu finansami szpitala.

Szpital zmniejsza długi ale ile można zrobić będąc samamu pozostawionym sobie. Jak się zwróci o pomoc do innych (co menadżerowi nie przynosi ujmy) Religa się burzy, że nawet w Japonii określają Polskę jako kraj III lub nawet IV świata.

> Dasz mi zadłużony szpital? Nie wezmę, bo mam rozum i wiem że brak mi
                    > wystarczajacej wiedzy do restrukturyzacji trupa.
                    > Pani Chybicka rozumu nie ma i bierze.
                    > I dzięki takim ekonomicznym matołom z profesurami z medycyny służba zdrowia
                    > leży.

...Ale serca ci brak. Całe szczęscie, że nie jesteś lekarzem - niczym Dr Mengele.
                    • asienka32 Re: Rozum możesz masz... :))) 09.02.07, 14:26
                      Mieć serce za nieswoje pieniądze?
                      To jest właśnie szlachetnosć lewicowca :)
                      • hummer Re: Rozum możesz masz... :))) 09.02.07, 14:36
                        asienka32 napisała:

> Mieć serce za nieswoje pieniądze?
                        > To jest właśnie szlachetnosć lewicowca :)

Każdy daje ile może. Ci ludzie nie pobierają pensji (to co mają jeszcze zrobić od siebie). Dorn dostanie koło 100 tysięcy odprawy. To jest szlachetność lewicowa.

Ciekawe czy zrezygnuje z nich wpłacając na jakicś szpital czy poprostu weźmie pieniądze od innych.
                        • asienka32 Re: Rozum możesz masz... :))) 09.02.07, 14:40
                          Ale ja nie mam pretensji do ludzi, którzy dali pieniadze, tylko do tych co nie
                          potrafią zarzadzać szpitalem a pomimo tego podejmują sie funkcji dyrektora.
                          • hummer A do ministrów nie masz 09.02.07, 14:49
                            asienka32 napisała:

> Ale ja nie mam pretensji do ludzi, którzy dali pieniadze, tylko do tych co nie
                            > potrafią zarzadzać szpitalem a pomimo tego podejmują sie funkcji dyrektora.

Co nie potrafią rządzić a robią to z premierem na czele?

Ta kobieta zmniejsza długi szpitala utrzymując najlepszy w Polsce poziom leczenia.
                            Mało ci jeszcze?
          • waldemar_batura Re: Moli pozwolić połowie umrzeć? 09.02.07, 14:19
            asienka32 napisała:

> hummer napisał:
            >
            > > Tylko konstytucja się kłania.
            >
            > Co ma tutaj konstytucja do rzeczy?
            >
            > > A w długi wpędził AWS
            >
            > bez żadnego udziału reformatorów z SLD przywracajacych centralny system
            > finansowania?

Rozumiem, to wszystko wina likwidacji kas chorych. Puk puk w czółko.
            • asienka32 Re: Moli pozwolić połowie umrzeć? 09.02.07, 14:24
              Udział SLD = wszystko to wina SLD?

Puk puk w czółlko.
              • hummer Żałosna jesteś 09.02.07, 14:39
                asienka32 napisała:

> Udział SLD = wszystko to wina SLD?
                >
                > Puk puk w czółlko.
                >
              • waldemar_batura Re: Moli pozwolić połowie umrzeć? 09.02.07, 15:05
                asienka32 napisała:

> Udział SLD = wszystko to wina SLD?
                >
                > Puk puk w czółlko.
                >

Cieszę się, ze doszłaś do konstruktywnych wniosków nt. swoich biadań nad kasami
                chorych. :-)
    • mietowe_loczki Re: Życie czy opinia o IV RP co jest ważniejsze? 09.02.07, 14:26
      Ogólnie jestem przeciwna stosowaniu pomocy doraźnej, chociaż w tym przypadku
      sama wpłaciłam pieniądze. Nie można z dnia na dzień przerwać komuś takiego
      leczenia, bo to jest skazanie pacjenta na śmierć.

Ale:

1. Inne szpitale tego typu nie mają takiego problemu lub nie na taką skalę.

2. Na Śląsku jest za dużo szpitali i wiedzą o tym wszyscy: minister zdrowia
      (którykolwiek), lekarze i pielęgniarki w nich zatrudnieni, władze lokalne.
      Trzeba pisać dalej?
      • hummer Re: Życie czy opinia o IV RP co jest ważniejsze? 09.02.07, 14:34
        mietowe_loczki napisała:

> Ogólnie jestem przeciwna stosowaniu pomocy doraźnej, chociaż w tym przypadku
        > sama wpłaciłam pieniądze. Nie można z dnia na dzień przerwać komuś takiego
        > leczenia, bo to jest skazanie pacjenta na śmierć.

Normalny człowiek, jak chyba jeszcze większość Polaków.

> Ale:
        >
        > 1. Inne szpitale tego typu nie mają takiego problemu lub nie na taką skalę.

Jak kazano leczyć nie dając pieniędzy, długi narosły i problemu nie było do czasu aż wierzyciele się nie upomnieli. Mnie jednak zastanawia szpital w Gorzowie Wielkopolskim - ponad 300 mln w zwykłym szpitalu długów?

> 2. Na Śląsku jest za dużo szpitali i wiedzą o tym wszyscy: minister zdrowia
        > (którykolwiek), lekarze i pielęgniarki w nich zatrudnieni, władze lokalne.
        > Trzeba pisać dalej?

I trzeba tą sytuację raz na zawsze zmienić stawiając je na prostą. A te, które popadną w długi zlikwidować. Ale choć raz trzeba dać tyle pieniędzy ile potrzeba. Tym bardziej, że szpitale poza dochodami z pieniędzy publicznych nie mogą mieć innych. Te długi obecne wynikają nie z winy szpitali ale z tego, że pieniądze nie idą za pacjentem. Można odmówić leczenia tylko czy to moralne?
        Świątynie, kancelarie, chodniki, pałac mogą poczekać. Ludzie nie mają czasu na czekanie.
        • ab_extra Już raz oddłużono wszystkie szpitale 09.02.07, 14:40
          Nie istnieje w świecie taki system, w którym by było wystarczająco dużo
          pieniędzy. Koszty wszędzie rosną w nieskończoność. Tego nie da się zatrzymać.
          Tzn. dało by się, ale zawsze wtedy pojawiaja się w telewizji biedne dzieci.

hummer napisał:
          I trzeba tą sytuację raz na zawsze zmienić stawiając je na prostą. A te, które
          > popadną w długi zlikwidować. Ale choć raz trzeba dać tyle pieniędzy ile potrzeba.
          • mietowe_loczki Re: Już raz oddłużono wszystkie szpitale 09.02.07, 14:43
            Ab extra ciągle według zasady: jeżeli nie 1, to na pewno 0. Lub odwrotnie.
            • ab_extra I za kolejne 5 lat, po kolejnym oddłużeniu 09.02.07, 14:49
              powiesz to samo.
              • hummer Re: I za kolejne 5 lat, po kolejnym oddłużeniu 09.02.07, 14:53
                ab_extra napisał:

> powiesz to samo.

Jeśli szpital będzie mógł leczyć również odpłatnie nie powiem.
                Jeśli zaś jedynymi jego dochodami ma być to co dostanie z pięniędzy publicznych i to poniżej kosztów własnych - np szpital nie uzyksuje pieniędzy na opłaty za media. to tak.
              • mietowe_loczki Re: I za kolejne 5 lat, po kolejnym oddłużeniu 09.02.07, 14:56
                Naprawdę powinieneś troszkę bardziej uważnie czytać.
        • mietowe_loczki Re: Życie czy opinia o IV RP co jest ważniejsze? 09.02.07, 14:42
          Naprawdę szpital nie dostawał należnych mu pieniędzy?
          • hummer Re: Życie czy opinia o IV RP co jest ważniejsze? 09.02.07, 14:54
            mietowe_loczki napisała:

> Naprawdę szpital nie dostawał należnych mu pieniędzy?

Naprawdę.
    • ab_extra Przestańcie szantazować mnie biednymi dziećmi 09.02.07, 14:34
      To ohydne! Ci terroryści są w stanie przeputać każda kasę, choćby przelać im na
      konto cały budżet razem z pięcioletnim deficytem i znowu zasłonić się chorymi
      dziećmi. Tak się nie robi!
      • hummer Jak tam chodnik za 6 baniek 09.02.07, 14:38
        ab_extra napisał:

> To ohydne! Ci terroryści są w stanie przeputać każda kasę, choćby przelać im na
        > konto cały budżet razem z pięcioletnim deficytem i znowu zasłonić się chorymi
        > dziećmi. Tak się nie robi!

Juz grzeje?
      • mietowe_loczki Re: Przestańcie szantazować mnie biednymi dziećmi 09.02.07, 14:40
        Zauważ, że z apelem o pomoc zwrócili się zrozpaczeni rodzice, którzy mieli
        prawo oczekiwać, że skoro szpital przyjął pacjentów, ma środki potrzebne do ich
        leczenia. Postaraj się na to popatrzeć z perspektywy kogoś, kto przez
        nieudolność czy-to-ważne-w-tym-danym-momencie którego pajaca może stracić
        bliską osobę. To że kierownictwo szpitala powinno być natychmiast wywalone to
        jest naprawdę ciut inna kwestia.
        • hummer Dyrektor z takim długami zmnieszał je 09.02.07, 14:46
          mietowe_loczki napisała:

> Zauważ, że z apelem o pomoc zwrócili się zrozpaczeni rodzice, którzy mieli
          > prawo oczekiwać, że skoro szpital przyjął pacjentów, ma środki potrzebne do ich
          >
          > leczenia. Postaraj się na to popatrzeć z perspektywy kogoś, kto przez
          > nieudolność czy-to-ważne-w-tym-danym-momencie którego pajaca może stracić
          > bliską osobę. To że kierownictwo szpitala powinno być natychmiast wywalone to
          > jest naprawdę ciut inna kwestia.

Bez oddłużenia (danie tego czego nie dano kiedyś) żaden dyrektor nie poradzi sobie szybko z takim długiem, co słusznie zauważyła Asienka. Bo skąd ma wziąc pieniądze, które szpital jest winien nie z jego winy?
          • mietowe_loczki Re: Dyrektor z takim długami zmnieszał je 09.02.07, 15:01
            Jest naprawdę dużo aspektów tej jednej sprawy - i mam wrażenie, że po trochu
            zaczynamy wszyscy pisać o tym samym. Być może akurat TEN szpital, ze względu na
            swoją specyfikę, powinień zostać oddłużony, ale równocześnie powinien zostać
            powołany sprawny menadżer do jego zarządzania. Minister zdrowia powinien w
            końcu wziąć się do roboty i zaproponować rozwiązania systemowe, na całe
            następne lata. Zgadzam się, że samo oddłużenie bez wsparcia tego konkretnymi
            pomysłami to pieniądze wyrzucone w błoto.
            • hummer Bo nasz służba zdrowia jest chora 09.02.07, 15:05
              mietowe_loczki napisała:

Załóżmy, że rozbolała cię piątka i potrzebujesz leczenia kanałowego.
              Idziesz do publicznego dentysty jedyne co może ci zrobić to usunąć ząb. Nawet jakbyś chciała mu zaplacić, by Ci go wyleczył nie może tego zrobić.
              • mietowe_loczki Re: Bo nasz służba zdrowia jest chora 09.02.07, 15:07
                Sory, humer, ale gdybym była gotowa zapłacić, po co miałabym pójść do dentysty
                publicznego?
                • hummer Re: Bo nasz służba zdrowia jest chora 09.02.07, 15:12
                  mietowe_loczki napisała:

> Sory, humer, ale gdybym była gotowa zapłacić, po co miałabym pójść do dentysty
                  > publicznego?

Ale nie każdy może zapłacić idzie do publicznego i dowiaduje się, że mu go wyrwą choć to praktycznie taki sam koszt jak wyleczyć. I to jest chore.
    • qqazz To tylko kolejny dowód 09.02.07, 14:49
      na to ze indywidualna potrzeba pomocy bliźnim jest szybsza i skuteczniejsza niz
      działania instytucjonalne przeróznych urzedów które maja to robic za nas
      narzucajac nam przymus pomagania innym w imie jakichs dziwacznych solidaryzmów,
      kolejny juz raz moralnosc wypływajaca z praw boskich pokazała swoja wyzszość
      nad socjalistyczna utopią.

pozdrawiam
      • hummer Kto uratował życie jednemu człowiekowi, 09.02.07, 15:00
        Kto uratował życie jednemu człowiekowi, będzie wynagrodzony tak, jakby cały świat uratował.
        • qqazz Re: Kto uratował życie jednemu człowiekowi, 09.02.07, 15:08
          hummer napisał:
          > Kto uratował życie jednemu człowiekowi, będzie wynagrodzony tak, jakby cały
          świat uratował.

Otóż to ale tylko ten kto to uczynił z własnej nieprzymuszonej woli.

pozdrawiam
          • hummer Re: Kto uratował życie jednemu człowiekowi, 09.02.07, 15:13
            qqazz napisał:

> hummer napisał:
            > > Kto uratował życie jednemu człowiekowi, będzie wynagrodzony tak, jakby ca
            > ły
            > świat uratował.
            >
            > Otóż to ale tylko ten kto to uczynił z własnej nieprzymuszonej woli.
            >

Postawiono ofiarodawców przed plutonem egzekucyjnym ? :)
    • hummer Panie Religa i co z pieniędzmi? 12.02.07, 11:08
      hummer napisał:
      > "Jednak akcja prof. Chybickiej okazała się skuteczna. Realna pomoc nadeszła szy
      > bciej niż z ministerstwa.
      >
      > Ale jakim kosztem? Te migawki emitowała nawet telewizja w Japonii z komentarzem
      > , jak to się w Polsce doprowadza do skrajnej sytuacji dzieci cierpiące na nowot
      > wór. Wszyscy dowiedzieli się, że jesteśmy krajem trzeciego albo nawet czwartego
      > świata!"
      >
      > Bo jesteśmy Panie Religa i Państwo Kaczyńscy.

Pan tu gadu gadu, a gdyby nie pomoc dziś zaczynałoby brakować leków!
    • hummer I jak z opinią po MSWiA :) 14.02.07, 19:11
      V świat. W szpitalu rządowym.
      • asienka32 Re: I jak z opinią po MSWiA :) 14.02.07, 19:14
        hummer napisał:

> V świat. W szpitalu rządowym.

Ciekawe czy łódzkie pogotowie w 2004 było zadłużone.
        • hummer Re: I jak z opinią po MSWiA :) 15.02.07, 09:57
          asienka32 napisała:

> hummer napisał:
          >
          > > V świat. W szpitalu rządowym.
          >
          > Ciekawe czy łódzkie pogotowie w 2004 było zadłużone.

Chyba nie. To dochodowy interes :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka