Dodaj do ulubionych

Pytanie o ceny cukru i nie tylko (UE).

23.04.03, 12:00
Dlaczego jak wejdziemy do UE wiele towarów ma podrożeć? Dlaczego cukier ma
kosztować 60 gr. drożej? Przecież mamy kapitalizm i nie powinno się ingerować
w ceny. Skoro u nas cukier może być tańszy to czemu mamy kupować droższy?
Jakoś dotowaną unijną żywność (a przez to tańszą) będzie można kupić, a
polskiego tańszego cukru już nie. Czy tu czasami nie chodzi o to, by zarżnąć
nasz przemysł? Może mi to ktoś wytłumaczyć? Tylko bez pieprzenia fanatyków,
że UE to zbrodnia, albo wielka szansa. Proszę o odpowiedź ściśle i na temat.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ździsiu Re: Pytanie o ceny cukru i nie tylko (UE). IP: 213.158.197.* 23.04.03, 13:21
      Ja nie słodzę - ani kawy ani herbaty ;)
      Tak więc cena cukru jest mi obojętna...

• Gość: Mike Re: Pytanie o ceny cukru i nie tylko (UE). IP: *.ipt.aol.com 23.04.03, 14:39
      Po pierwsze, ten kto strzela takimi danymi jest glupi i nieodpowiedzialny. UE
      to przede wszystkim wolna konkurencja na obszarze Europy(brak cel !)i wszystko
      to co z nia wiaze. Jezeli polskie cukrownie beda w stanie utrzymac prdukcje i
      zapewnic jej europejski standard przy aktualnych cench, nie ma powodu aby ceny
      podnosily. Ciekawe skad "wizjoner" wie jakie beda ceney w UE, ktora po
      przystapieniu do niej 10 nowych panstw musi zmieni przeciez swoje oblicze
      gospodarcze.Przypuszczam, ze nigdy nie dojdzie do wzrostu cen podstawowych
      artykulow, bo beda do nich, jezeli trzeba, doplaty z centralnych furnduszow.
      Polska nie jest biedniejszym krajem od np. Slowacji, Litwy, czy Estonii.Tam
      nikt nie sieje takiej bzdurnej paniki.
      • wielki_czarownik Mówiłem - bez fanatyzmu. 23.04.03, 14:42
        To było napisane chyba w GW jeśli dobrze pamiętam. Ale fakt jest taki, że
        niektóre ceny będą musiały wzrosnąć. Czemu?
        • Gość: brzytwa Re: Mówiłem - bez fanatyzmu. IP: *.pcz.czest.pl 23.04.03, 15:30
          wielki_czarownik napisał:

> To było napisane chyba w GW jeśli dobrze pamiętam. Ale fakt jest taki, że
          > niektóre ceny będą musiały wzrosnąć. Czemu?

Dlatego moj drogi, ze to wlasnie "fanatycy" maja racje. To co sie w tej chwili
          buduje na zachodzie to kolejna wizja postepowcow - Zwiazek Socjalistycznych
          Republik Europejskich. Z kapitalizmem socbiurokratyczna organizacja z Brukseli
          nigdy nie miala nic wspolnego. Chodzi o to aby sterowac, regulowac i
          kontrolowac. Wszystko w zgodzie z pryncypiami eurosocjalizmu, zwanymi dla
          niepoznaki "standardami europejskimi". Owe "standardy" nie dotycza tylko
          promieni krzywizny banow, czy poziomu dotacji do organizacji pederastow. Dotycza
          rowniez ingerencji w ceny i to nie tylko przez poziom opodatkowania. W UE
          istnieje wiele tzw. cen regulowanych, jak u nas za Jaruzela. NA RAZIE dotyczy
          to prawie wylacznie cen produktow zywnosciowych i tak jest wlasnie z cukrem.
          Jego cena bedzie wynosila 2,70 i jest juz dzisiaj znana, bo w UE nalezy ona
          wlasnie do cen regulowanych.

• wielki_czarownik Niestety masz rację. 23.04.03, 16:10
            Wychodzi na to, że dla dobra naszego kraju trzeba powiedzieć UNII EUROPEJSKIEJ
            MÓWIMY NIE!
            • Gość: Mike kazdy powie co zechce, ja powiem TAK !!!!!!! IP: *.ipt.aol.com 23.04.03, 18:18
        • Gość: Mike Strachy na lachy !! IP: *.ipt.aol.com 23.04.03, 18:17
          Znam dobrze polskie i europejskie ceny. Nie widze powodow aby w Polsce mialy
          wzrossnac specjalnie ceny. SA JUZ BARDZO WYSOKIE PRZY NIZSZEJ JAKOSCI TOWAROW !!
          Kiedys czytalem jak straszyli w Rzepie ziemniakami.Hahaha. W Polsce sprzedaje
          sie ziemniaki na pol z ziemia. Podobnie marchew, pietruszke czy inne rzeczy.
          Telefony sa najdrozsze na swiecie, bo ,polska telekounikacja dziala jak za
          komiunizmu i robi co chce z klientami. Internet drogi jak cholera (brak
          konkurencji). Ceny, ktore moga w Polsce wzrosnac to czynsze i mieszkania.To
          jest tansze. Poza tym Polacy musza dorownac wydajnoscia pracy Zachodowi, bo
          inaczej moze zawalic sie niejedna galaz produkcji przy otwartej konkurencji.
          Trzeba sie dostosowac albo piszczec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka