Dodaj do ulubionych

Walka z IV RP czyli "Dylematu 5"

02.05.07, 14:26
No cóż, nasi dzielni "obrońcy demokracji" (oczywiście pod patronatem
medialnym "Gazety Wyborczej") postanowili w końcu zadać ostateczny cios
znienawidzonej, "faszystowskiej" IV RP.
Jak przystało na prawdziwych "yntelygentów" swoją przewagę nad "oszołomami"
i "moherami" postanowili okazać w błyskotliwej, pełnej celnych aluzji do
rzeczywistości satyrze na dzisiejszą Polskę. Za pierwowzór wzięto arcydzieło
gatunku - serial "Alternatywy 4" - kpinę z rzeczywistości PRL-owskiej.
"Nowy dzień" (niezbyt udane dziecko Agory) hucznie głosił: "Tak oto
bohaterowie kultowego serialu "Alternatywy 4" błyskawicznie i bezpowrotnie
porzucą PRL i zamieszkają przy ul. Dylemat 5. Przeniosą się do zupełnie
innej, ale równie absurdalnej rzeczywistości IV RP."
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3164425.html
Oczywiście kontynuacja kontynuacją - ale nowy serial musiał zostać stworzony
przez "ideologicznie właściwych" twórców. Reżyser i
współscenarzysta "Alternatyw 4" Stanisław Bareja, nieprzejednany krytyk
komunizmu i prześmiewca "towarzyszy" w rodzaju Kwaśniewskiego (idola
yntelygentów spod znaku "Wyborczej") nie wchodziłby zapewne w rachubę nawet,
gdyby dożył naszych czasów. W rachubę nie wchodził również inny
współscenarzysta - Maciej Rybiński - aktualnie znany jako niepoprawny
politycznie feletonista wyszydzający - o zgrozo! - bez litości i pardonu
czerwonych/różowych "demokratów" (->
maciejrybinski.salon24.pl/1550,index.html
maciejrybinski.salon24.pl/5414,index.html
maciejrybinski.salon24.pl/3789,index.html
maciejrybinski.salon24.pl/2340,index.html ).

W tej sytuacji znaleziono "właściwego" twórcę - Grzegorza Warchoła, który z
animuszem zabrał się za pokazywanie absurdów IV RP.

Co z tego wyszło - ano właśnie to, co 1. maja miała okazję zobaczyć cała
Polska - iście "yntelygencka" satyra pełna błyskotliwego sarkazmu a'la Adam
Michnik, wdzięku a'la Ryszard Kalisz, humoru a'la Aleksander Kwaśniewski...
Ach dzieło, to wiekopomne, po obejrzeniu którego wszystkim "nieprawomyślnym"
(np. zwolennikom PiS) pozostaje już tylko skłonić głowę w niekłamanym
podziwie dla bystrości i przenikliwości umysłów "demokratów" spod znaku
Kwaśniewskiego, Kiszczaka i Michnika.
Co tu dużo mówić - niemożliwe stało się faktem! Wreszcie powstało dzieło o
artystycznej, duchowej i merytorycznej głębi odzwierciedlające w odpowiedni
sposób głębię myśli, idei i spostrzeżeń "salonu" (SLD, "Wyborcza", Partia
Demokratyczna). Ciemnogród pokonany!

Obserwuj wątek
    • mmikki Biuro Propagandy IV RP nie ma wolnego 02.05.07, 14:29
      Jarosław, jak i jego rodzice, do końca wierny wskazaniom Lenina, który nakazywał
      nie lekceważyc meduów wizualnych
    • skin-01 ja to odebrałem jako przytyk wobec III RP a nie IV 02.05.07, 14:33
      • erneste Re: ja to odebrałem jako przytyk wobec III RP a n 02.05.07, 14:43
        >> ja to odebrałem jako przytyk wobec III RP

Czytaj uważnie:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3164425.html (Agnieszka
        Sztyler, "Nowy Dzień") :
        "Tak oto bohaterowie kultowego serialu "Alternatywy 4" błyskawicznie i
        bezpowrotnie porzucą PRL i zamieszkają przy ul. Dylemat 5. Przeniosą się do
        zupełnie innej, ale równie absurdalnej rzeczywistości IV RP."
    • kamerdyner4 Nie wszyscy ogladaja TVP 02.05.07, 14:35
    • loppe Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 14:37
      "równie absurdalna rzeczywistośc IV RP" - hm to tylko ... mógł napisać
    • bu2m Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 14:40
      Ten gniot w całości powstał za IV RP. Jest tak samo żałosny jak IV RP.
      • erneste Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 14:48
        > > Ten gniot w całości powstał za IV RP. Jest tak samo żałosny jak IV RP.

Ten gniot był pomyślany i powstał jako "błyskotliwa" satyra na IV RP i od
        początku był promowany przez media w rodzaju "Wyborczej"/"Nowego Dnia".
        Przykład tu:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3164425.html - Agnieszka
        Sztyler ("Nowy Dzień"):
        zupełnie innej, ale równie absurdalnej rzeczywistości IV RP."
        • bu2m Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 14:54
          Co ty cytujesz jakąś bezpłatną gazecinę, która się już nawet nie ukazuje?
          Powtarzam jeszcze raz. Serial ten jest tak samo żenujący jak IV RP, a więc
          dokładnie odzwierciedla stan IV RP.
          • erneste Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 15:05
            > Co ty cytujesz jakąś bezpłatną gazecinę, która się już nawet nie ukazuje?
            > Powtarzam jeszcze raz. Serial ten jest tak samo żenujący jak IV RP, a więc
            > dokładnie odzwierciedla stan IV RP.

Cytuję artykuł z portalu gazeta.pl.
            Artykułów promujących kaszanę pt. "Dylematu 5" było wiele zarówno w "Nowym
            Dniu" jak i w "Wyborczej" (np.
            miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3585435.html )

Powtarzam jeszcze raz - serial był pomyślany jako kpina z IV RP, satyra na
            dzisiejszą rzeczywistość (podobnie jak pierwowzór: "Alternatywy 4" - mimo, ze
            powstał w czasie komuny - był satyrą na tamte realia).
            Tyle tylko, że talent i inteligencja twórców antykomunistycznych (Bareja,
            Rybiński) cokolwiek różni się od talentu i inteligencji dzisiejszych "obrońców
            demokracji" spod znaku Michnika, Kiszczaka i Kwaśniewskiego. Wczorajszy seans
            dość dobitnie to udowodnił.
            • bu2m Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 15:12
              Ty uważaj, bo jeszcze jakiś arcylustrator wyskoczy z papierami na Bareję i
              wyjdzie że Bareja był TW:)
    • pit_44 Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 16:13
      erneste napisał:
      > No cóż, nasi dzielni "obrońcy demokracji" (oczywiście pod patronatem
      > medialnym "Gazety Wyborczej") postanowili w końcu zadać ostateczny cios
      > znienawidzonej, "faszystowskiej" IV RP.

Prace nad scenariuszem D5 zaczęły się w 2004 roku, czyli sporo przed powstaniem
      tzw. IV RP.
      Warchoł został reżyserem D5 w czerwcu 2006 roku (miesiąc po objęciu przez
      Wildsteina funkcji prezesa TVP, która to TVP zamówiła i finansowała D5).

Krótko mówiąc: lecz się erneste, może nie jest za późno.
      • erneste Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 16:45
        No cóż, dyskusja z kimś kto obraża rozmówców (czyzby urażony współtwórca dzieła
        pt. "Dylematu 5"?) nie należy do przyjemności ale mimo wszystko podam panu
        pit_44 parę faktów:

> Prace nad scenariuszem D5 zaczęły się w 2004 roku, czyli sporo przed
        > powstaniem tzw. IV RP.

1. Koncepcja "IV RP" istnieje już przynajmniej od 1998 roku (vide:
        artykuł "Obóż IV Rzeczpospolitej", Jacek Matyja, "Debata").
        2. Prace nad scenariuszem wedle słów Janusza Płońskiego (scenarzysta) trwały od
        wielu lat, co nie zmienia faktu, że tak naprawdę ostateczna wersja scenariusza
        (jeśli w ogóle mozna mówić o jakimkolwiek scenariuszu w przypadku tego serialu)
        była gotowa dopiero w 2006 roku.
        3. Głównym orędownikiem "Dylematu 5" jako serialu opisującego "absurdalną
        rzeczywistość IV RP" były media Agory ("Nowy Dzień" ->
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3164425.html , "Gazeta
        Wyborcza" -> miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3585435.html ).

• hammurabi4 Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 17:33
          czytaj ze zrozumieniem, podajesz pierdoły z lutego. Jest maj. Zajrzyj do
          najnowszej "Gazety Telewizyjnej", tam jest rzetelna recenzja tego barachła
          • erneste Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 18:15
            > czytaj ze zrozumieniem, podajesz pierdoły z lutego. Jest maj. Zajrzyj do
            > najnowszej "Gazety Telewizyjnej"

To ty czytaj ze zrozumieniem.

Nie muszę znać na pamięć wszystkich artykułów publikowanych w "Wyborczej".
            Podałem parę przykładów na to, jak zarówno "Wyborcza" jak i "Nowy Dzień" na
            długo przed pojawieniem się serialu w TV promowały go jako satyrę na "równie
            absurdalną jak PRL rzeczywistość IV RP".

A co do recenzji o której mówisz (chodzi Ci zapewne o recenzję autorstwa Jacka
            Szczerby) - jest i tak nad wyraz łagodna. Kończy się ona słowami: <<Moja
            odpowiedź na pytanie, czy kręcić dalej "Dylematu 5", brzmi: "raczej nie".>>

Moja odpowiedź na to samo pytanie to: "a nakręćcie sobie i z tysiąc odcinków,
            jeśli to ma wprawić w rozkosz "salonowców" tak długo czekających na
            satyrę "dokopującą" IV-tej RP... ale nie podczepiajcie tego g**na pod legendę
            serialu "Alternatywy 4", bo Bareja w grobie się przewraca".

• mike.recz A wogóle to można ośmieszyć komedię? 02.05.07, 18:20
              satyrę "dokopującą" IV-tej RP
              • joannabarska Jaka IV RP? 02.05.07, 18:27
                Jaka "IV RP"? Ciągle ,na szczęście, jest III RP, więc ta czwarta jest tylko w
                niektórych łepetynkach i może marzeniach.
                • erneste Re: Jaka IV RP? 02.05.07, 18:37
                  > Jaka "IV RP"? Ciągle ,na szczęście, jest III RP, więc ta czwarta jest tylko w
                  > niektórych łepetynkach i może marzeniach.

Hmm, to ciekawe - uważasz, że przedstawiciele mediów Agory marzą o IV RP?

Jeszcze raz przywołam cytat z
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60153,3164425.html :

zupełnie innej, ale równie absurdalnej rzeczywistości IV RP. "
            • mike.recz Was pisiaki nie trzeba ośmieszać,wystarczy,że 02.05.07, 18:29
              pokazujecie się publicznie i wcale nie trzeba wam w tym pomagać.
            • pit_44 Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 18:44
              erneste napisał:
              ...ale nie podczepiajcie tego g**na pod legendę
              serialu "Alternatywy 4", bo Bareja w grobie się przewraca".

I tu się z tobą zgodzę. Tylko to apel nie do "salonu" a do jedynie słusznej,
              zlustrowanej i genetycznie czystej TVP, która tego gniota zamówiła, wymieniła
              reżysera, finansowała i wyemitowała.

A co do absurdalnej rzeczywistości tzw. IV RP - dzisiejszy kwiatek:

Stworzenie ogólnopolskiego systemu szkolnych turniejów sportowych w piłce
              nożnej, siatkówce i koszykówce zapowiedział w środę wicepremier, minister
              edukacji Roman Giertych. Giertych wyraził nadzieję, że turnieje transmitowane
              będą w Telewizji Polskiej: rozgrywki na szczeblu krajowym mogłyby być
              transmitowane w paśmie ogólnopolskim,

• erneste Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 19:07
                > A co do absurdalnej rzeczywistości tzw. IV RP - dzisiejszy kwiatek:
                >
                > Stworzenie ogólnopolskiego systemu szkolnych turniejów sportowych w piłce
                > nożnej, siatkówce i koszykówce zapowiedział w środę wicepremier, minister
                > edukacji Roman Giertych. Giertych wyraził nadzieję, że turnieje transmitowane
                > będą w Telewizji Polskiej: rozgrywki na szczeblu krajowym mogłyby być
                > transmitowane w paśmie ogólnopolskim

Nie jestem fanem Giertycha ale... nie widzę w tym nic absurdalnego.
                Wręcz przeciwnie - uważam, że to całkiem fajny pomysł i dobry sposób na
                promocję sportu wśród młodzieży. Wolałbym widzieć w programie TV taki turniej
                niż np. 1234. odcinek "M jak miłość", "Mody na sukces" czy innego badziewia
                albo kolejny teleturniej dla debili...
                • pit_44 Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 19:20
                  erneste napisał:
                  > nie widzę w tym nic absurdalnego.
                  > Wręcz przeciwnie - uważam, że to całkiem fajny pomysł

No, to licząc Giertycha, jest was dwóch.
                  • erneste Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 20:16
                    > No, to licząc Giertycha, jest was dwóch.

Acha, rozumiem, że przepytałeś pozostałe 40 mln. Polaków i wszyscy opowiedzieli
                    się twardo za "Modą na sukces", "Plebanią" i kolejną emisją "Starej baśni":P?

• pit_44 Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 02.05.07, 21:42
                      Kiedyś, komentując kolejną porażkę Korzeniowskiego jako szefa sportu w TVPis,
                      zażartowałem, że co prawda nie mamy w TVPis NBA, Golden League, Formuły 1, ligi
                      piłkarskiej, ale będziemy mieli transmisje live z powiatowych mistrzostw
                      młodzików w chodzie sportowym.
                      Skąd mogłem wiedzieć, że Giertych weźmie to na serio...
                      • erneste "Moda na sukces" czy turniej szkół...? 03.05.07, 02:45
                        > Kiedyś, komentując kolejną porażkę Korzeniowskiego jako szefa sportu w TVPis
                        > (...)

Korzeniowski został szefem sportu w 2005 roku - czyli za czasu prezesury Jana
                        Dworaka (członek PO, prezes TVP 2004-2006) - to tak gwoli ścisłości. Co do
                        tego, że gość ponosi wciąż porażki - zgadzam się. Co do - bliskiego Tobie, jak
                        widzę - hasła: "wszystkiemu winne PiS": uważam je za nieco głupawe, zwłaszcza w
                        przypadku wyczynów Korzeniowskiego.

> zażartowałem, że co prawda nie mamy w TVPis NBA, Golden League, Formuły 1,
                        > ligi piłkarskiej, ale będziemy mieli transmisje live z powiatowych mistrzostw
                        > młodzików w chodzie sportowym.
                        > Skąd mogłem wiedzieć, że Giertych weźmie to na serio...

Masz o sobie naprawdę spore mniemanie, skoro sądzisz, ze Twoim "żartom"
                        przysłuchuje się minister sportu.
                        Jeśli chodzi o moje zdanie - powtórzę, ze o wiele chętniej widziałbym w
                        programie TVP relację ze sportowego/naukowego turnieju szkół niż 1235.
                        odcinek "Mody na sukces" lub kolejną edycję teleturnieju w stylu: "Wygraj lub
                        przegraj".
                        Nawiasem mówiąc - pomysł nie jest zupełnie nowy: kiedyś był w TVP całkiem
                        niegłupi (choć być może nieco archaiczny z dzisiejszego punktu widzenia)
                        teleturniej "Rambit". Nie miałbym nic przeciwko, by coś podobnego - w lekko
                        unowocześnionej formie - pojawiło się jeszcze w telewizji.
                        Ale to zapewne marzenie ściętej głowy. Zwolennicy "Klanu", "Plebanii" i innych
                        pierdółek a zwłaszcza reprezentujący "opinię całego społeczeństwa" osobnicy w
                        rodzaju pita_44 do tego nie dopuszczą...

• erneste Re: "Moda na sukces" czy turniej szkół...? 03.05.07, 02:47
                          > Masz o sobie naprawdę spore mniemanie, skoro sądzisz, ze Twoim "żartom"
                          > przysłuchuje się minister sportu.

...minister edukacji narodowej - oczywiście...
                      • qwardian Re: Walka z IV RP czyli "Dylematu 5" 03.05.07, 09:56
                        pit_44 napisał:

> Kiedyś, komentując kolejną porażkę Korzeniowskiego jako szefa sportu w TVPis,
                        > zażartowałem, że co prawda nie mamy w TVPis NBA, Golden League, Formuły 1...

Chciałeś pozować na światowca, a wyszedłeś na głupca. College rozgrywki w USA w
                        różnych dyscyplinach są transmitowane na antenach kilku channels i cieszą się
                        dużym powodzeniem. Co więcej, rozgrywki lokalne mają największy przyrost
                        kibiców i są rozgrywane w regularnych terminach. Nie słyszałeś np. o
                        sockermams.
          • nowytor5 Wprawdzie nie oglądałem, ale nie wierzę, że to bar 02.05.07, 18:42
            barachło.
            Przeczytałem oba podane przez Erneste artykuły i tam zadekretowano, że będzie
            ubaw po pachy. "Miliony" internautów już wtedy boki zrywała:

"A fani "Alternatyw 4" gorączkowo dyskutują w internecie, czy kontynuacja
            serialu Barei ma w ogóle sens. Większość nie ma wątpliwości: - Teraz są inne
            czasy, chociaż rząd taki sam:) Będzie można się pośmiać - pisze maklerstan w
            portalu Wirtualnej Polski. Przy ul. Dylemat 5 powinni zamieszkać Lepper,
            Giertych i pani Beger - dodaje mila1000. Sceptyków, którzy nie wierzą w dobre
            kontynuacje, a już na pewno nie w to, że komuś uda się przebić Stanisława
            Bareję, powinno przekonać nazwisko reżysera - Wojciech Smarzowski, który
            mistrzowsko sportretował, a raczej obsmarował polskie społeczeństwo, czyli
            biesiadujących na filmie "Wesele". Zgarnął za to zresztą Orła dla najlepszego
            filmu roku i nagrodę specjalną jury festiwalu w Gdyni."
            • pit_44 Re: Wprawdzie nie oglądałem, ale nie wierzę, że t 02.05.07, 18:55
              Misiu, to jest artykuł sprzed 15 miesięcy.
              W międzyczasie TVPis zmienił reżysera.
            • erneste Re: Wprawdzie nie oglądałem, ale nie wierzę, że t 02.05.07, 18:58
              Gwoli ścisłości - ostatecznie reżyserem "Dylematu 5" został Grzegorz Warchoł.
              Co do Wojciecha Smarzowskiego - tu faktycznie można było mieć pewne nadzieje,
              bo to reżyser naprawdę dobrego "Wesela".
              Nie zmienia to faktu, że "Wyborcza" równie gorąco promowała serial zarówno
              przed jak i po zmianie reżysera... No bo w końcu "idea była słuszna"...
              • wirwieder Re: Wprawdzie nie oglądałem, ale nie wierzę, że t 02.05.07, 21:48
                Ocenia sie po całosci,a nie po prologu.
                • erneste Prolog?? - Nie strasz... 03.05.07, 02:27
                  > Ocenia sie po całosci,a nie po prologu.

Dotrwałem do połowy drugiego odcinka - mam nadzieję, że to był półmetek
                  maratonu pod hasłem "Dylematu 5" a nie jego prolog...
                • premier.z.krakowa no proszę a sądy 24 godzinne GW i adwokaci 03.05.07, 02:53
                  ocenili już po 18 dniach.
                  tacy są zdolni.

Na całym świecie czeka sie przynajmniej rok lub dwa zanim jakieś przedsięwzięcie się oceni ale nie u nas.
                  U nas GW "niesłuszne" projekty i działania PISu ocenia błyskawicznie.

A swoją drogą b. ciekawa jest ta odezwa NIA.
                  adwokaci narzekają ze za dużo im sie płaci.

ciekawe o co tak na prawdę im chodzi.
                  ziobro musiał jednak poważnie ich interesy naruszyć ze tak panicznie i idiotycznie reagują.

wirwieder napisał:

> Ocenia sie po całosci,a nie po prologu.
    • premier.z.krakowa serial żałosny 03.05.07, 02:54
      i tyle.
      • erneste Re: serial żałosny 03.05.07, 16:47
        > serial żałosny

Ano prawda...
    • figi.gov.pl jaja se robisz? 03.05.07, 10:51
      nazywając "dziełem" to geriatryczne badziewie...
    • erneste ...jeszcze o intencjach twórców filmu....:) 04.05.07, 00:32

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/tele_070427/tele_a_4.html :

> - Nowa seria będzie tak jak jej poprzedniczka opowieścią o sprawowaniu
      > władzy - mówił w wywiadzie dla portalu Stopklatka Janusz Płoński,
      > współscenarzysta serialu Barei oraz "Dylematu 5". - Próbujemy odpowiedzieć
      > między innymi na pytanie, jak się dzisiaj rządzi? Jakie są mechanizmy
      > sprawowania władzy? W sposób skrótowy i karykaturalny zamierzamy przedstawić
      > współczesną rzeczywistość. Mam nadzieję, że "Dylematu 5", tak
      > jak "Alternatywy 4", z czasem nabierze wręcz dokumentalnego waloru i nasze
      > dzieci, siedząc kiedyś przed telewizorem ze swoimi dziećmi, będą mogły
      > powiedzieć? tak było".

:DDDDDDD
    • frank_drebin "Dylematu 5" szczyt popeliny. Abstrahuje od poli- 04.05.07, 00:38
      tyki. Papierowe postacie, nieudane proby kalkowania "Alternatyw 4" (rozmowy
      przy smietniku). No i ten facet grajacy Pokornego - drewno aktorskie. Wiem, ze
      mierzenie z sp. Wilhelmim to duza proba aktorska, ale czy musieli wybrac az
      takiego aktorskiego kloca ? Ten facet nie gra on deklamuje.
      • snajper55 Takie filmy promuje kacza TVP. 04.05.07, 00:59
        Miernota obsadzona na stanowiskach przez miernoty emituje miernotę. Swój swego
        wspiera.

S.
        • joannabarska Serial nizej wszelkich poziomów 04.05.07, 12:46
          Obejrzałam trzy odcinki. Jaka walka z III czy z IV RP? To zwykla chała,
          której nie daje sie ogladać! Pieniądze wyrzucone w bloto. To nie jest dowcipne,
          ten serial jest skandaliczny. Czegos aż tak słabego przy takiej obsadzie to się
          nie widuje w żadnej telewizji. (Fakt, że nie wszystko oglądam.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka