inaww 27.06.03, 14:16 Albo pamięć zawodzi mnie, albo p. Tuska (którego zresztą lubię), ale chyba Premier twierdził, że podatek liniowy to propozycja godna rozważenia. Obietnicy wprowadzenia tego podatku nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Milton F. Tusk: proponuję zawarcie paktu w sprawie podatk... IP: 212.87.2.* 27.06.03, 14:17 Tusk chce liniowego - niech sie wyprowadzi do Rosji. Ja wole takie podatki jak u nas w Ameryce (nieliniowy plus duso ulg). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UORP Re: Tusk: proponuję zawarcie paktu w sprawie poda IP: 217.96.23.* 27.06.03, 14:19 Gość portalu: Milton F. napisał(a): > Tusk chce liniowego - niech sie wyprowadzi do Rosji. Ja wole > takie podatki jak u nas w Ameryce (nieliniowy plus duso ulg). U "Was"? To jak "macie" doskonaly to co Cie obchodzi podatek w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkf Re: Tusk: proponuję zawarcie paktu w sprawie poda IP: 63.87.6.* 27.06.03, 15:03 Gość portalu: Milton F. napisał(a): > Tusk chce liniowego - niech sie wyprowadzi do Rosji. Ja wole > takie podatki jak u nas w Ameryce (nieliniowy plus duso ulg). No to sprobuj cwaniaczku ze swoimi dochodami z USA zaplacic podatki w Polsce wg obowiazujacej stawki. Wylicz roznice, wez luk i strzel sobie w torbe. A nie zapomnij wczesniej rozbujac... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Te najwyzsze, 40% placi tylko frajer. Management 27.06.03, 15:19 duzych firm jest za cwany by pobierac pensje. Zyje z dywident.W obligacjach rzadowych i innych, wolnych od opodatkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Te najwyzsze, 40% placi tylko frajer. Managem IP: *.sympatico.ca 27.06.03, 16:12 "Management duzych firm jest za cwany by pobierac pensje. Zyje z dywident.W obligacjach rzadowych i innych, wolnych od opodatkowania." Jesli tak jest, to swiadczy o kiepskim prawie podatkowym. Dla przykladu, dywidendy czy odsetki bankowe sa czescia dochodu osobistego i sa opodatkowane tak samo jak inne dochody osobiste (dochody z pracy, napiwki, itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Te najwyzsze, 40% placi tylko frajer. Managem IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 16:24 gabrielacasey napisała: > duzych firm jest za cwany by pobierac pensje. Zyje z dywident.W > obligacjach rzadowych i innych, wolnych od opodatkowania. A poza tym żaden manago nie tworzy nowych miejsc pracy ze swoich dochodów osobistych. No może przyjmie do pracy jakąś gosposię (służącą). A jakie wydatki osobiste rozlicza w koszty firmy? Widziałem, jak pan kupował sobie okulary lecznicze za ca 800,00 zł i poprosił o rachunek na firmę, no tę co jest na wizytówce. Zastanawiające jest to że najbardziej krzyczą o podatku liniowym nie prawdziwi przedsiębiorcy, a pracownicy zatrudnien9i na zasadzie umowy o pracę i posłowie. Poza tym zanom zapłacą ten wyższy podatek (30 lub 40%), płacą podatek 19% od kwoty której nigdy w życiu nie zobaczy 90% obywateli pracujących w RP , nie mówiąc o bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Zgodnie z prawem podatkowym UK ja tez wliczylam 27.06.03, 16:52 sobie kosztowne, trzyogniskowe okulary w koszty funkcjonowania firmy - pracuje przy komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UORP Pakt z diablem? IP: 217.96.23.* 27.06.03, 14:17 Tusk, pan sie zastanow co robisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indis Mam nadzieję, że IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.06.03, 14:43 niedzielny kongres albo wybije z łba Millerowi podatek liniowy albo mu ten łeb utrąci. Zmiany w podatku liniowym przyniosą korzyści wyłacznie osobom dużo zarabiającym: posłom w szczególności. Wpływy do budżetu z podatku dochodowego od osób fizycznych są stosunkowo nieduże w porówniau z wpływami, np., z VAT-u. Natomiast koszty polityczne wprowadzenia podatku liniowego przez partię lewicową (przynajmniej z nazwy) będą dla tej partii koszmarne. Oto przeciętny lewicowy wyborca ma przed sobą obraz w kilku odsłonach: 1. Oleksy na klęczkach na Jasnej Górze 2. Miller włażący w d... wielkiemu budowniczemu bursztynowego ołtarza. 3. SLD zawierajacy porozumienie z PO w sprawie podatku godzacego bazposrednio w interesy najuboższych. W najblizszych wyborach na SLD odda swoje głosy aparat z rodzinami i innymi przydupasami. Reszta, otumaniona przez Leppera, wyforuje Samoobronę na bezkonkurencyjną pierwszą pozycję. Miller, czyś ty się z .... na głowy pozamieniał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ex Re: Mam nadzieję, że IP: *.lanet.wroc.pl 27.06.03, 14:52 Gość portalu: indis napisał(a): > niedzielny kongres albo wybije z łba Millerowi podatek liniowy albo mu ten łeb > utrąci. > Zmiany w podatku liniowym przyniosą korzyści wyłacznie osobom dużo > zarabiającym: posłom w szczególności. Właśnie sobie zaprzeczyłeś. > Miller, czyś ty się z .... na głowy pozamieniał? Rozumiem, ze wg Ciebie ubogim będzie lepiej, jak bedziemy powoli pogrążać się w bagnie i zmierzać w kierunku Argentyny? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nie, on mysli, ze bezrobotnym bedzie wygodniej zyc 27.06.03, 15:22 na kuroniowce z wysokich podatkow tych najbogatszych,ktorzy jeszcze z tego domu wariatow nie zwieja, nizli z pracy, korzystajac z inwestycji tych najzamozniejszych. Takie to juz myslenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Mam nadzieję, że IP: *.poz1.cyber-cafe.pl 27.06.03, 15:03 Gość portalu: indis napisał(a): > niedzielny kongres albo wybije z łba Millerowi podatek liniowy albo mu ten łeb > utrąci. > Zmiany w podatku liniowym przyniosą korzyści wyłacznie osobom dużo > zarabiającym: posłom w szczególności. Wpływy do budżetu z podatku dochodowego > od osób fizycznych są stosunkowo nieduże w porówniau z wpływami, np., z VAT-u. > Natomiast koszty polityczne wprowadzenia podatku liniowego przez partię > lewicową (przynajmniej z nazwy) będą dla tej partii koszmarne. Oto przeciętny > lewicowy wyborca ma przed sobą obraz w kilku odsłonach: > 1. Oleksy na klęczkach na Jasnej Górze > 2. Miller włażący w d... wielkiemu budowniczemu bursztynowego ołtarza. > 3. SLD zawierajacy porozumienie z PO w sprawie podatku godzacego bazposrednio w > > interesy najuboższych. > > W najblizszych wyborach na SLD odda swoje głosy aparat z rodzinami i innymi > przydupasami. Reszta, otumaniona przez Leppera, wyforuje Samoobronę na > bezkonkurencyjną pierwszą pozycję. > > Miller, czyś ty się z .... na głowy pozamieniał? Szkoda, ze zabierasz glos na forum nie majac zielonego pojecia o zasadach na jakich funkcjonuje wspolczesna ekonomia.....to wlasnie przez osoby myslace tak jak Ty (jawnie sprzeciwiajace sie wprowadzeniu zdrowych zasad w polskiej ekonomi) jest bieda i brak realnych perspektyw na jakakolwiek poprawe. Wbij sobie raz na zawsze do swojego zakutego lba, ze bieda moze byc tylko i wylacznie zlikwidowana przez puszczenie w ruch kola zamachowego jakim jest w kazdym kraju grupa ludzi najbogatszych a do tego jest niezbedne obnizenie podatkow i uproszczenie naszego systemu podatkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babariba cyber - rozum ekonomiczny nam się tu objawił!!! IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 15:14 Gość portalu: J napisał(a): (...) Szkoda, ze zabierasz glos na forum nie majac zielonego pojecia o zasadach na jakich funkcjonuje wspolczesna ekonomia.....to wlasnie przez osoby myslace tak jak Ty (jawnie sprzeciwiajace sie wprowadzeniu zdrowych zasad w polskiej ekonomi) jest bieda i brak realnych perspektyw na jakakolwiek poprawe. Wbij sobie raz na zawsze do swojego zakutego lba, ze bieda moze byc tylko i wylacznie zlikwidowana przez puszczenie w ruch kola zamachowego jakim jest w kazdym kraju grupa ludzi najbogatszych a do tego jest niezbedne obnizenie podatkow i uproszczenie naszego systemu podatkowego. ************************** cały świat jest durny i 'skomunizowany' na dokładkę, bo w WIEKSZOŚCI krajów tego skomunizowanego świata obowiązuje - w różnej skali - progresja podatku od dochodów osobistych. Podatek liniopwy mają takie 'potęgi' gospodarcze, jak Rosja - od niedawna, i Estonia chyba, czy inna Łotwa... też mi przykłąd do naśladowania Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Przeciez sam PLULES na "eurokomune", a wiec CZEGO 27.06.03, 15:24 nagle zdanie zmieniasz? Punkt widzenia zalezy u ciebie od punktu siedzenia? A moze tylko od twego siedzenia, gdzie ci rozum uciekl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkf Re: cyber - rozum ekonomiczny nam się tu objawił! IP: 63.87.6.* 27.06.03, 15:28 Eh, koles, walisz takie androny jak Miller podczas kampanii wyborczej w 2001. Dla analizy polece ci to co koledze wyzej. Sprobuj kwote np. 50000 zl wsadzic w stawki podatkowe panstw ktorymi sie zachwycasz. W Polsce wpadniesz w 30%. Gdzie jeszcze zaplacisz tyle od dochodu rocznego wartosci auta klasy kompakt? Dla porownania w USA nie placisz podatku (mysle o federalnym) do kwoty 3000 USD rocznie. W Polsce wg. projektu na 2004 rok zaplacisz ok. 1700 zl podatku. Problem jest nie w tym czy jest to podatek progresywny czy liniowy, ale od jakiej kwoty jest zciagany. W Polsce jest zasada - zarznac, zniechecic do pracy i wyzszych zarobkow. A ponadto, posluchaj jak to zdania tzw. ekonomistow polskich sie zmieniaja na temat liniowego. W 1999 r. proponowal do Balcerowicz. Zostal wysmiany. A jak teraz slysze glowy np. Rosatiego to ja sie smieje... Odpowiedz Link Zgłoś
meteorr drugi cyber - rozum ekonomiczny nam się tu objawił! 27.06.03, 16:34 Niski podatek liniowy (13%) ma np Irlandia, i teraz jest obsztorcowywana przez progresywna Francje o psucie rynku (odbieranie inwestycji krajom takim jak Francja). Sama stala sie rajem high-techowym, sam znam osoby, ktore wyjechaly tam zarabiac... W ciagu 20 lat dochody przecietnego Irlandczyka podwoily sie i wynosza ok. 120% sredniej unijnej. I co, zly przyklad? Przeciez to, ze Rosja bieduje nie jest wynikiem podatku liniowego, a raczej przyczyna... I dobra korelacje mozna znalezc nie miedzy liniowoscia a dochodem, ale miedzy linowoscia a wzrostem gosp. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Kurcze blade!!! Irlandia ma PROGRESYWNY podatek 27.06.03, 17:02 od osob fizycznych (z bardzo skomplikowanym systemem wszelakich ulg, odpisow itd). I w br. roku 12,5% to PODATEK KORPORACYJNY (ciagle obnizany), tj. od firm, prowadzonej dzialalnosci gospodarczej (tj. od spolek prawa handlowego - brak tam takiej formy, jak praca na wlasny rachunek). Powtarzam to jak soltys krowie, juz nawet podawalam linki do irlandzkiej skarbowki, a Polacy znow "wiedza lepiej"!!! My placimy te podatki, a wiec - do jasnej cholery - chyba wiemy? Nb. to nie jedyne irlandzkie podatki. www.taxireland.ie/ir_tax/income.asp www.taxireland.ie/ir_tax/corpotax.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigstrand Gabrielo przeciez wiesz ze... IP: 193.120.126.* 27.06.03, 17:15 gabrielacasey napisała: > od osob fizycznych (z bardzo skomplikowanym systemem wszelakich ulg, odpisow > itd). I w br. roku 12,5% to PODATEK KORPORACYJNY (ciagle obnizany), tj. od > firm, prowadzonej dzialalnosci gospodarczej (tj. od spolek prawa handlowego - > brak tam takiej formy, jak praca na wlasny rachunek). Powtarzam to jak soltys > krowie, juz nawet podawalam linki do irlandzkiej skarbowki, a Polacy > znow "wiedza lepiej"!!! My placimy te podatki, a wiec - do jasnej cholery - > chyba wiemy? Nb. to nie jedyne irlandzkie podatki. > > www.taxireland.ie/ir_tax/income.asp > www.taxireland.ie/ir_tax/corpotax.asp wcale system odpisow itp w Irlandii nie jest skomplikowany raptem kila rodzajow odliczen i juz sie niektore koncza np mortage tax relife (zastepowany innym rodzajem tego samgo), swoja droga cos takiego powinno byc wprowadzone w PL jako foram apopierania budownictwa a nie w takiej forime jak to ma miejsce do tej pory (bardzo dobra dla tych co juz mieszkania maja i buduja tylko aby uciec od podatku) w polsce politycy i telewizja (glownie TVN) robia ludziom wode z mozgu mowiac mieszajac podatek CIT/corporate/ (wzorem irlandii to ma przeciez powodowac rozwoj przemyslu) z PIT/personal/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poborca podatkowy Re: Mam nadzieję, że IP: *.cg.shawcable.net 27.06.03, 16:43 Wbij sobie raz > na zawsze do swojego zakutego lba, ze bieda moze byc tylko i > wylacznie zlikwidowana przez puszczenie w ruch kola zamachowego > jakim jest w kazdym kraju grupa ludzi najbogatszych a do tego > jest niezbedne obnizenie podatkow i uproszczenie naszego systemu > podatkowego. No wlasnie o to chodzi. Niestety, polactwo rozumujace kategoriami lewicowymi, nie zdaje sobie sprawy, ze wysokimi podatkami dla firm i najbogatszych same sobie daje w dupe. Glupota tego narodu jest wieksza niz milosierdzie boskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkf Re: Mam nadzieję, że IP: 63.87.6.* 27.06.03, 15:14 Sluszna racja. Twoja idea - Wlazic w d... najmniej zarabiajacym i lupac po kieszeni tych zaradniejszych. Wlasnie dlatego wyjechalem z kraju absurdow i place podatki tam gdzie doceniaja prace i do niej nie zniechecaja. Proponuje podniesc dwa wyzsze progi podatkowe do 40 i 55 proc. Wtedy wszyscy co lepiej zarabiajacy i nie dajacy sie robic w konia wyjada a milosnicy lupania bogatszych po kieszeni dostana jedno wielkie g... I co koles, bedzie sprawiedliwie spolecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Indis to bolszewik czy stary aparat 27.06.03, 15:50 millera, ktory martwi sie o przyszlosc tegoz buca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indis Re: Indis to bolszewik czy stary aparat IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.06.03, 23:10 sowa_lesna napisał: > millera, ktory martwi sie o przyszlosc tegoz buca? Pudło. Ani bolszewik, ani aparat millera, ani taki stary. Natomiast fakt, iż martwię się nie o przyszłość Millera lecz raczej o ten sektor politycznego rynku, który obecnie zagospodarowuję obywatel M. Czy uważasz, że do najbliższych wyborów tak nam się w Polsce polepszy, że bieda całkowicie zniknie? A jeżeli obszar biedy powiększy się, tak jak do tej pory powiększał się, to kto zbierze głosy tej części społeczeństwa? Kaczyńscy Brothers? Po tym "spieprzaj dziadu" jest to mało prawdopodobne. Zostaje tylko samoobrona. Wolisz Premiera Andrzeja niż Premiera Leszka? Partia Leppera przez parę miesięcy tworzyła koalicje samorządowe w paru województwach, m.in. również w dolnośląskim. W porównaniu z samoobroną SLD to partia wybitnie propaństwowa, która wie, że w służbie cywilnej nie chodzi o służbę psa Cywila. W porównaniu z samoobroną SLD zostawiło tu i ówdzie paru fachowców. Po zwycięstwie samoobrony, coraz bardziej prawdopodobnym, czystki wszędzie będą totalne. Na stołki wdrapie się aparat samoobrony wraz z rodzinami. Czy taka wizja Cię nie martwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Zróbcie spotkanie ludzi którzy zarabiają po 800 zł IP: *.sawan.com.pl 27.06.03, 15:00 a nie posłów, którzy kombinują jak więcej zarobić.Ciekawy który z tych cwaniaków i innych dyrektorów banków, z oczczędności podatkowych utworzy miejsca pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Zróbcie spotkanie ludzi którzy zarabiają po 8 IP: 217.153.90.* 27.06.03, 15:11 ja utworzę. może nawet dwa po 800? albo jedno za 1.600 jeszcze nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna M. Re: Zróbcie spotkanie ludzi którzy zarabiają po 8 IP: *.pzuzycie.com.pl 27.06.03, 15:18 Czy nie zastanowiło cię, że w Rosji podatek liniowy wynosi 13%? To co twierdził Kołodko o podatku liniowym w Polsce na poziomie 28,5% czy 37% (swoją drogą skoro taka fajna licytacja to dlaczego nie 69%?...) to bzdety! Lat temu 5 autorytet w sprawach finansów Leszek Balcerowicz (moim zdaniem najlepszy minister finansów jakiego mieliśmy w kraju po II wojnie światowej) szacował, że stopa podatku liniowego w Polsce przy zlikwidowaniu dokładnie wszystkich ulg mogłaby wynieść około 16%! Ja jemu wierzę (póki co NBP ma się dobrze, a finanse państwa kuleją!), a z tego co piszę wynika, że i tym, którzy zarabiają 800 PLN też by się poprawiło! 3% dochodu zostaje w kieszeni! Z innej beczki: zarabiam dużo więcej niż 800 PLN, ale tej pracy nikt mi nie załatwił - całe życie ciężko na swoją pozycję pracuję i nie godzę się na to by mnie za to karać 30% od czerwca i 40% od listopada!!! To są MOJE PIENIĄDZE! Uczciwie zapracowane a potem zagrabione przez czerwonych wyzyskiwaczy! LESZKU BALCEROWICZ, WRÓÓÓÓÓÓÓÓĆ !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Podatek liniowy na poziomie 10-15% UJAWNIA 27.06.03, 15:28 "szara strefe" - stad biora sie te zwiekszone wplywy do budzetu, nawet w Rosji z b. mafijnych biznesow, bo przy 10% ludziom nie OPLACA sie krecic, lamac prawa, robic biznesu z dusza na ramieniu - te +- 10% kazdy sam w zebach panstwu przynosi, oby tylko spac spokojnie. Ale 30% oznacza, ze KAZDY bedzie kracil, jak moze, oby tylko fiskusowi jak najmniej oddac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigstrand Re: Zróbcie spotkanie ludzi którzy zarabiają po 8 IP: 193.120.126.* 27.06.03, 15:28 Gość portalu: Grażyna M. napisał(a): > Czy nie zastanowiło cię, że w Rosji podatek liniowy wynosi 13%? mowisz w rosji 13% ??? a skad to wiesz z TVN-u od Lisa? Nie odrobilas pracy domowej w Rosji moze i 13 od niedawna a bylo 0 /zero/ do niedawna (oczywiscie mowimy o PIT) czyli moze powinnismy pojsc jeszcze smielej i wzorem rosji tez dac 0% /to samo sie tyczy innych postsowieckich republik/ a w Arabi Saudyjskiej jest 4% PIT i 45% CIT. Co lepsze? jedno jest pewne o podatku liniwym mowia ludzie ktorzy dzieki niemu skorzystaja (co jest w sumie logiczne) ale juz niekoniecznie mowia jak obnizyc CIT i jak zaczac w tym kraju naliczac koszty uzyskania przychodow w firmach zeby nie uciekaly bezzsensownie od podatku wydajac pieniadze pod koniec roku na co popadnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papiętający Re: Zróbcie spotkanie ludzi którzy zarabiają po 8 IP: 213.146.57.* 27.06.03, 16:15 Koleś, Piszesz Balcerowicz wróć. Toz to właśnie balcerowicz w 1992 roku wprowadził obowiązujący system podatkowy. Ulg było więcej i liczonych od dochodu. Gdy był ministrem finansów za Buzka wcale nie miał spektakularnych osiągnięć - wręcz odwrotnie sprowadził wzrost dochodu z 7 do 1 % rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Poważna i krótka rozmowa... 27.06.03, 15:28 ...powinna sprowadzić się do stwierdzenia: podatkowi liniowemu NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Podatek liniowy IP: *.umcs.lublin.pl 27.06.03, 15:36 A może w ten sposób: podatek liniowy w wysokości 50% i stopa wolna od podatku w wysokości 12 tys. zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuku Liniowy? TAK ! IP: *.tele2.pl 27.06.03, 16:24 indris napisał: > ...powinna sprowadzić się do stwierdzenia: podatkowi liniowemu NIE. Szkoda mi Ciebie koles, musisz miec czerwony sztandar zamiast mozgu. A najgorsze jest to ze tym czerwonym sztandarem najwieksza krzywde robisz wlasnie najubozszym, czyli jakis 30 % spoleczenstwa. Podatek liniowy to jedyna szansa własnie dla tych którzy nie mają teraz pracy i nie mają szans jej dostać. Mój wój ma niewielki zakład na podlasiu. Tam bezrobocie jest koszmarnie wysokie. Zatrudnia 9 osób, i zatrudnił by z chęcią kolejne 9 bo na szczęści zbyt jest, ale koszty zatrudnienia każdego kolejnego pracownika są tak wysokie (ZUS, zdrowotna etc.), a podatki (zarowno CIT jak i PIT), tak dla niego niekorzystne, że woli dać zarobic wiecej tej zatrudninej juz załodze, kóra zostaje po godzinach. Zmiejszenie obciazen podatkowych to podstawa od ktorej zaczanie sie w Polsce realny wzrost gospodarczy. Inny przykład? Ja pracuje umyslowo. DO czerwca mam 19 % potem za to ze jestem obrotny, dobry w tym co robie i mi sie chce, dostaje po głowie 30% podatkiem. Pytam sie za co?!!! Fantastyczna nagroda nie ma co! Kolesie ktorzy sie nie uczyli bo im sie nie chcialo, maja caly zcas 19 %, a jak nie placa nic bo sa bezrobotni to ja dokladam do ich zapomog i kurowniowek. I jest fajno tak!? W ten sposob nigdy nie dorobimy sie klasy sredniej, ktora finasowalaby wiele dotowanych obecnie przez panstwo dziedzin zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuch Re: Poważna i krótka rozmowa... IP: 80.50.28.* 27.06.03, 16:33 indris napisał: > ...powinna sprowadzić się do stwierdzenia: podatkowi liniowemu NIE. Słusznie. Imperialistom chcących podatku liniowego dajemy zdecydowany ODPÓR ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel świadek miller ma to gdzieś teraz ! IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 16:07 Znaczy jakbys usłyszała to dzisiaj Tusk by takiej propozycji nie składał to chyba logiczne? W polityce to się fajnie dzieje przecież mozna powoiedzieć że rozważa sie propozycję np. 2% podatków, potem wygrac głosowanie jakieś tam, a potem mieć znów wszystko w dupie tak jak świadek leszek obecnie. Jeżeli świadek leszek chciałby chociaż w 1% zbliżyć sie do liniowego to by to zrobił. On chciał tylko propagandowo pokazać że ma jakiś program że nie jest głupi i cos jeszcze rozumie i kontroluje. A Tusk obecnie ratuje polską gospodarkę, ale zapomina niestety że świadek leszek te sprawę juz zamnknął no bo dalej jest na stołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koszałek Re: Tusk: proponuję zawarcie paktu w sprawie poda IP: *.lodz.mm.pl 27.06.03, 16:09 Tusk, ty cymbale, ty jesteś głupszy niż ten idiota Lepper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Tusk: proponuję zawarcie paktu w sprawie poda IP: *.lodz.mm.pl 27.06.03, 16:13 Tusk, zgodnie z panującą obecnie tendencją, chce po prostu zabrać biednym a dać bogatym. Zabieranie bogatym, żeby dać biednym zostało naukowo wyklęte przez takie tuzy intelektu jak Korwin-Mikke zwany także paralitykiem oraz J. Lewandowski największy idiota wśród ekonomistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratek do tow. jacka IP: *.biaman.pl 27.06.03, 16:25 Wiesz, ja cie skads znam... Tak! To ty w stanie wojennym robiles programy z sobowtorem Walesy mowiac ludziom, ze to Walesa, i to ty glosiles propagande, ze Amerykanie zrzucaja stonke nad Polska. bywaj zdrow! Gość portalu: Jacek napisał(a): > Tusk, zgodnie z panującą obecnie tendencją, chce po prostu > zabrać biednym a dać bogatym. Zabieranie bogatym, żeby dać > biednym zostało naukowo wyklęte przez takie tuzy intelektu jak > Korwin-Mikke zwany także paralitykiem oraz J. Lewandowski > największy idiota wśród ekonomistów. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Niech zyje socjalistyczna 27.06.03, 16:50 wizja swiata wedlug Jacka! Ty z tych socjalistow millerowskich czy narodowych od Giertycha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek 100.000 PLN miesięcznie IP: 213.146.57.* 27.06.03, 16:27 Kto najgłośniej domaga się podatku liniowego? Ludzie, którzy nigdy nie stworzą żadnego miejsca pracy - jak prezesi banków, członkowie rad nadzorczych, prezydenci miast i tzw. samorządowcy oraz inna śmietanka. Kilka tysięcy najbogatszych i najlepiej zarabiających obywateli III RP. Czy wiecie, że są w Polsce ludzie, którzy mająt dochody w wysokości 100.000 PLN miesięcznie czyli już w styczniu wpadaja w trzeci przedział podatkowy. Dla nich zmiana systemu podatkowego to kilkaset tysięcy złotych rocznie do przodu - żyć nie umierać. Odpowiedz Link Zgłoś
meteorr Re: 100.000 PLN miesięcznie 27.06.03, 16:48 A wiela ich loj rany wiela!!! Cale 120 tysiecy (placacych 40%). Na 20 mln podatnikow. Toz danie im tych pieniedzy to przeciez rozboj w bialy dzien, co? I nie wazne, ze za ta kase kupiliby przeciez conieco, placac VAT i tworzac miejsca pracy... nawet jakby wydali tylko 10% z tego... Ale w Polce lepiej nie bedzie, dopoki bedziemy brac wzor z pierwszego Polskiego(?) socjalisty - Janosika... Lupic tych co maja wiecej!!! Rownaj w dol!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: 100.000 PLN miesięcznie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 16:50 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Kto najgłośniej domaga się podatku liniowego? Ludzie, którzy > nigdy nie stworzą żadnego miejsca pracy - Jak to nie stworzą? Zatrudnią może drugą gosposię, albo pozwolą pucybutowi, żeby im buty wyczyścił. Niech se chłopina tę piątkę zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wzrasta ich zapotrzebowanie na rozne uslugi. I ci 27.06.03, 17:12 w uslugach zarabiaja wiecej, bo maja wiecej zamowien i...zatrudniaja wicej, by tym zamowieniom sprostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: Wzrasta ich zapotrzebowanie na rozne uslugi. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 17:51 > w uslugach zarabiaja wiecej, bo maja wiecej zamowien i...zatrudniaja wicej, by > tym zamowieniom sprostac. Tak. Tylko prostytutki nie płacą podatków a tylko zwiększją kosumpcję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: 100.000 PLN miesięcznie IP: *.sympatico.ca 27.06.03, 17:10 Wsrod zwolennikow podatku liniowego, na tym forum nie spotkasz za duzo osob zarabiajacych w granicach 650 zl miesiecznie (tyle dostaje moja siostra po 15 latach pracy) czy z emerytura okolo 610zl (tyle ma moja mama po 40 latach pracy). W zrownowazonym budzecie wprowadzenie podatku liniowego MUSI sprowadzic sie do podwyzszenia podatku dla najnizej zarabiajacych, zeby ci co zarabiaja 100.000 miesieczne mogli placic polowe tego, co placa dzisiaj. Niech mi ktos powie, ile zarabia dla przykladu prezes banku slaskiego czy gdanskiego? Ich place ksztaltuja sie na poziomie gosci pelniacych te same funkcje w Niemczech, Kanadzie czy USA. Dla przykladu pielegniarka w Polsce zarabia okolo 12,000zl rocznie. W Kanadzie zarabialaby 10 razy tyle, chociaz prezes banku o wielkosci banku gdanskiego nie zarabialby wiele wiecej. Podatek progresywny czesciowo lagodzi te dysproporcje. W USA 2/3 dochodu narodowego to wydatki konsumentow. Jest dla wszystkich oczywiste, ze 100% dochodu, jaki jest pozostawiony w rekach najubozszych trafia z powrotem na rynek w ten sposob stymuluje ekonomie. Nie jest to prawda, jesli chodzi o grupe podatkowa w najwyszej, ponad 40% skali podatkowej. Oszczedzanie nie stwarza miejsc pracy i jest niezdrowe z punktu widzenia gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdyniek Re: 100.000 PLN miesięcznie IP: *.kom / 10.105.8.* 28.06.03, 15:12 Gość portalu: Adam napisał(a): > Wsrod zwolennikow podatku liniowego, na tym forum nie spotkasz za duzo osob > zarabiajacych w granicach 650 zl miesiecznie (tyle dostaje moja siostra po 15 > latach pracy) czy z emerytura okolo 610zl (tyle ma moja mama po 40 latach > pracy). > > W zrownowazonym budzecie wprowadzenie podatku liniowego MUSI sprowadzic sie do > podwyzszenia podatku dla najnizej zarabiajacych, zeby ci co zarabiaja 100.000 > miesieczne mogli placic polowe tego, co placa dzisiaj. > > > Niech mi ktos powie, ile zarabia dla przykladu prezes banku slaskiego czy > gdanskiego? Ich place ksztaltuja sie na poziomie gosci pelniacych te same > funkcje w Niemczech, Kanadzie czy USA. Dla przykladu pielegniarka w Polsce > zarabia okolo 12,000zl rocznie. W Kanadzie zarabialaby 10 razy tyle, chociaz > prezes banku o wielkosci banku gdanskiego nie zarabialby wiele wiecej. > > > Podatek progresywny czesciowo lagodzi te dysproporcje. > > W USA 2/3 dochodu narodowego to wydatki konsumentow. Jest dla wszystkich > oczywiste, ze 100% dochodu, jaki jest pozostawiony w rekach najubozszych trafia > > z powrotem na rynek w ten sposob stymuluje ekonomie. Nie jest to prawda, jesli > chodzi o grupe podatkowa w najwyszej, ponad 40% skali podatkowej. > > Oszczedzanie nie stwarza miejsc pracy i jest niezdrowe z punktu widzenia > gospodarki. > > taakk... progresja łagodzi te dysproporcje... zabrać bogatemu, nie dać biednemu, zostawić dla siebie - to się nazywa socjalizm. Może komuś kto zarabia 650 poprawi humor to że bogatszemu sie zabiera nieproporcjonalnie więcej, ale sam od tego bogatszy nie będzie ani gospodarce to nie pomoże... ale parafrazując powiedzenie o Rosjanach (czy sowietach, nie pamiętam), socjaliści wiele wycierpią by i inni mogli cierpieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McGoo Re: Tusk: proponuję zawarcie paktu w sprawie poda IP: gnom:* / 172.20.6.* 27.06.03, 16:43 Znajac sprawnosc wladzy w naszym panstwie oraz roznice ideologiczne w podejsciu do podatkow osob odpowiedzialnych za losy tego kraju, mozna podejrzewac ze podatek liniowy owszem wejdzie ale w roku 2050 z jedna stawka owszem - ale 100% - no chyba ze rozpieprza co sie da duzo wczesniej i nie trzeba juz bedzie niczego zmieniac ani placic."Co by tu jeszcze spieprzyc panowie - co by tu jeszcze spieprzyc ?" Odpowiedz Link Zgłoś
indris Cwane ale nie za bardzo 27.06.03, 16:44 Jeżeli Miller by to kupił, to Tusk i jego przyjaciele zarobią i osobiście i politycznie. Osobiście, bo Tusk i PO to właśnie partia bogatych. A politycznie, bo wprowadzenie podatku liniowego oznacza zaprzeczenie podstaw idei socjaldemokracji i zadeklarowanie się SLD jako partii liberalnej. A więc część ludzi w SLD, którzy mają jakieś resztki ideowości po prostu tę partię opuści. A elektorat o poglądach socjaldemokratycznych głosować na to co pozostanie raczej nie będzie. Zaś elektorat liberalny tym bardziej, bo każdy woli głosować na liberałów prawdziwych niż świeżo przefarbowanych. Tylko że jest to tak grubymi nićmi szyte, że nie bardzo chce mi sie wierzyć, żeby taki cwaniak jak Miller dał się na taką prostą sztuczkę złapać. Ale w końcu i genialny Napoleon robił elementarne błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_lesna Indris zostaw juz sobie te porownania 27.06.03, 16:47 Millera z Napoleonem, bo sie coraz bardziej osmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Porównania 27.06.03, 16:52 Ja nie porównywałem wielkości tylko właśnie głupoty. Zreszta wcale Millera bym nie żałował. Im szybciej przestanie byc kojarzony z pojęciem lewicy, on i jego SLD, tym więkze sanse dla prawdziwej lewicy, np. Piotra Ikonowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATRIOTA CIESZE SIE I MAM W DUPIE IP: *.cg.shawcable.net 27.06.03, 17:01 Czytajac te bzdece na forum, ciesze sie ze mnie tam miedzy wami juz od dawna nie ma. Najbogatszych bijcie podatkami, WE WLASNA DUPE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: Co za kraj IP: *.gds.pl 27.06.03, 17:17 Gość portalu: PATRIOTA napisał(a): > Czytajac te bzdece na forum, ciesze sie ze mnie tam miedzy wami > juz od dawna nie ma. Najbogatszych bijcie podatkami, WE WLASNA > DUPE!!! Zazdroszczę Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blurb [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.06.03, 17:20 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigstrand podatki na swiecie /zestawienie/ IP: 193.120.126.* 27.06.03, 17:23 www.estv.admin.ch/data/sd/e/inter/inter.htm ups w Polsce sa mniejsze podatki niz w USA!!! ale pewnie klamia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigstrand Re: podatki na swiecie /zestawienie/ cd IP: 193.120.126.* 27.06.03, 17:32 tu tez ciekawe zestawienie www.worldwide-tax.com/index.htm#partthree Odpowiedz Link Zgłoś
bdyniek Re: Tusk: proponuję zawarcie paktu w sprawie poda 27.06.03, 19:23 Małe obliczenia dla tych co twierdzą, że na podatku liniowym stracą najmniej zarabiający. Ciekawym, czy wypełniali kiedyś PIT, a jak tak, to czy wiedzieli co tam piszą. Jeśli ktoś płaci dziś wg stawki 19% prgresywnego, a miałby zapłacić 22% liniowego to nie znaczy od razu, że zapłaci więcej! Dlaczego? Bo od kwoty do opodatkowania odlicza się koszty uzyskania i kwotę wolną etc. Porównajmy: dochód 650 zł brutto/mc i 6500 zł brutto/mc. Uwzgledniając do obliczeń tylko kwotę wolną od podatku (obecnie 2790 zł , w roku przyszłym 3168, proponowana przez Balcerowicza do pary z pod.lin. 22% 6000 zł). Policzmy (w uproszczeniu, bez Zusów i innych pierdół): (12x650-2790)x19%=951,9zł (realnie około 12,20%), (12x650-6000)x22%=396zł (5,08%), (12x6500-6000)x22% = 15840 (20,31%). Polecam przemyśleć i samemu policzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dprl Re: Tusk: proponuję zawarcie paktu w sprawie poda IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 22:54 Polacy muszą dostać szansę, że mogą z Polską wiązać nadzieje - to świetny slogan wyborczy, zrozumiały tym bardziej, ,że Polacy dostawali dotychczas wyłącznie nadzieję, więc z tym wiązaniem nie powinno być problemów. Pani Zyto, jeśli przyszłość Platformy leży Ci na sercu - wystąp z jej szeregów i pozwól im żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macul Re: Tusk: proponuję zawarcie paktu w sprawie poda IP: *.tnt31.phl6.da.uu.net 29.06.03, 04:37 Olechowski juz zaczyna kombinowac z ta rada programowa - zniecheci sie po paru miesiacach i tyle. fuck off mister Olechowski Odpowiedz Link Zgłoś