Dodaj do ulubionych

Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ?

IP: 168.143.123.* 23.07.03, 15:42
Przyznam sie, ze koscielna pompa przypominajaca
widowiska ze sredniowiecznych uroczystosci, ktore
ogladalem w filmach,byla jednym z powodow mojego
definitywnego pozegnania sie z KK. Opowiadano mi na
lekcjach religii, ze Chrystus chodzil boso, w byle
jakim odzieniu i ze byl ogolnie skromny. Czy ktos
moglby mi wytlumaczyc dlaczego standard zycia naéwet
zwyklego plebana w RP przekracza kilkasetkrotnie
standard zycia Chrystusa. Czy te wszystkie bogate
stroje i dekoracja uroczystosci religijnych sa po to
aby wywolac wrazenie na zdychajacych ze zmeczenia w
tlumie owieczek, bardzo czesto biednych i zagubionych
w swojej filozofii zyciowej.

Osoby, ktore nie stac na zadna odpowiedz oprocz
inwektyw, niech sie powstrzymaja od wysilku pisania.
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: *.multicon.pl 23.07.03, 16:45
      Gość portalu: Pytak napisał(a):

> Przyznam sie, ze koscielna pompa przypominajaca
      > widowiska ze sredniowiecznych uroczystosci, ktore
      > ogladalem w filmach,byla jednym z powodow mojego
      > definitywnego pozegnania sie z KK. Opowiadano mi na
      > lekcjach religii, ze Chrystus chodzil boso, w byle
      > jakim odzieniu i ze byl ogolnie skromny. Czy ktos
      > moglby mi wytlumaczyc dlaczego standard zycia naéwet
      > zwyklego plebana w RP przekracza kilkasetkrotnie
      > standard zycia Chrystusa. Czy te wszystkie bogate
      > stroje i dekoracja uroczystosci religijnych sa po to
      > aby wywolac wrazenie na zdychajacych ze zmeczenia w
      > tlumie owieczek, bardzo czesto biednych i zagubionych
      > w swojej filozofii zyciowej.
      >
      > Osoby, ktore nie stac na zadna odpowiedz oprocz
      > inwektyw, niech sie powstrzymaja od wysilku pisania.
      -------------------------------------------------------------------------------
      - Biskupi na zlotych tronach-dlaczego ? Ano , dlatego , ze zyja oni w pelnym
      komunizmie, w ktorym wszystkie ich "potrzeby materialne zaspokajane sa wedlug
      potrzeb". To oni, jako nieliczni , dawno temu , wcielili w zycie rozwazania
      teoretykow komunizmu. Biskupi mowia nieraz o "Pochylaniu sie nad czlowiekiem
      biednym , bezrobotnym , bezdomnym.....". Ostatnio slyszalem jak mowil w tym
      stylu abp Goclowski. He , he.
      O ! sw.Agnieszko !
      • Gość: Pytak Pochylanie sie nad bieda ze zlotego tronu jest IP: 168.143.113.* 23.07.03, 16:55
        Przyjemniejsze czy latwiejsze ? Mysle, ze
        przyjemniejsze, bo bieda sama w sobie jest przykra.
        Mysle, ze ci z biskupow, ktorzy czesciej maja przykry
        obowiazek spotykania sie z nia powinni siedziec na
        tronach ze zlota najwyzszych prob.
      • Gość: debil Pytak na zlotych tronach w psychiatryku IP: *.utaonline.at 23.07.03, 22:51
        Gość portalu: jan napisał(a):

> Gość portalu: Pytak napisał(a):
        >
        > > Przyznam sie, ze koscielna pompa przypominajaca
        > > widowiska ze sredniowiecznych uroczystosci, ktore
        > > ogladalem w filmach,byla jednym z powodow mojego
        > > definitywnego pozegnania sie z KK. Opowiadano mi na
        > > lekcjach religii, ze Chrystus chodzil boso, w byle
        > > jakim odzieniu i ze byl ogolnie skromny. Czy ktos
        > > moglby mi wytlumaczyc dlaczego standard zycia naéwet
        > > zwyklego plebana w RP przekracza kilkasetkrotnie
        > > standard zycia Chrystusa. Czy te wszystkie bogate
        > > stroje i dekoracja uroczystosci religijnych sa po to
        > > aby wywolac wrazenie na zdychajacych ze zmeczenia w
        > > tlumie owieczek, bardzo czesto biednych i zagubionych
        > > w swojej filozofii zyciowej.
        > >
        > > Osoby, ktore nie stac na zadna odpowiedz oprocz
        > > inwektyw, niech sie powstrzymaja od wysilku pisania.
        > ------------------------------------------------------------------------------
        -
        > - Biskupi na zlotych tronach-dlaczego ? Ano , dlatego , ze zyja oni w pelnym
        > komunizmie, w ktorym wszystkie ich "potrzeby materialne zaspokajane sa wedlug
        > potrzeb". To oni, jako nieliczni , dawno temu , wcielili w zycie rozwazania
        > teoretykow komunizmu. Biskupi mowia nieraz o "Pochylaniu sie nad czlowiekiem
        > biednym , bezrobotnym , bezdomnym.....". Ostatnio slyszalem jak mowil w tym
        > stylu abp Goclowski. He , he.
        > O ! sw.Agnieszko !
    • starzec1 Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? 23.07.03, 17:26
      Myślę, że siedząc na złotym tronie można JEGO (Boga) dzieci szanować (bo kochać
      to nie ma tu sensu) tylko w deklaracjach.
      • Gość: Pytak Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: 168.143.123.* 23.07.03, 17:46
        Raczej miec poczucie wyzszosci nad baranami. Czlowiek
        jest z natury istota prozna, a biskupi to zwykli ludzie
        przeciez.
        • Gość: jan Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: *.multicon.pl 23.07.03, 18:19

> Raczej miec poczucie wyzszosci nad baranami. Czlowiek
          > jest z natury istota prozna, a biskupi to zwykli ludzie
          > przeciez.
          - Tylko,ze czlowiek oplywajacy w luksusy materialne , "stanu wolnego" ,
          pozbawiony trosk przecietnego czlowieka , nie nalezy do kategorii , jak
          piszesz "zwykli ludzie przeciez". To jest BARDZO , BARDZO , specyficzna grupa
          ludzi.
    • Gość: Top Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: *.ipt.aol.com 23.07.03, 19:34
      PRZECIEZ TO BARDZO PROSTE!!!Jest to mianowicie elementem socjotechniki,ktora
      kosciol opanowal w stopniu nieomal doskonalym(gdyby w takim samym stopniu
      opanowali chociazby podstawy elementarnej ETYKI,nie byloby problemu)
      Wszak doskonale zdaja sobie sprawe,ze NIC tak nie oddzialywuje na
      wyobraznie,jak OBRAZ , DZWIEK I POCZUCIE TAJEMNICZOSCI-stad te kapiace zlotem i
      kosztownosciami oltarze i obrazy,stad te komiczne przebrania i metny "jezyk
      wiary",Z KTOREGO ABSOLUTNIE NIC SENSOWNEGO NIE WYNIKA !!!
      No i jeszcze zaszczepienie w katoprymitywnym ludku bozym przekonania,ze skoro
      byle plugawy wikary moze byz posrednikiem miedzy wierzacym baranem a
      samym "stfurcom"-CO DO DOPIERO BISKUP !!!Nie mowiac juz o wotyle,ktorego polski
      prymitywny gnojno-buraczany ,ale za to WIERNY ludek zrobil nieomal pierwsza
      osoba swej idiotycznej wiary-STAD TA CALA OGLUPIAJACA CELEBRA-to machanie
      smierdzacym kadzidlem,to potrzasanie halasliwymi dzwoneczkami,ta oglupiajaca
      muzyka organowa-JEDNO WIELKI JARMARCZNE WIDOWISKO Z CYKLU "OBRAZ-SWIATLO-
      DZWIEK"-wszak i dawniejsi komedianci aby przyciagnac gawiedz spragniona
      rozrywki ubierali sie pstrokato i zgielk tworzyli niebywaly-a im glupsze byly
      ich widowiska-tym wiekszym poklaskiem niewybrednego tlumu sie cieszyly-moze
      dlatego te "igrce" oblozone byly dozywotnia koscielna klatwa-WSZAK TO BYLA
      KONKURENCJA !!!!
      • Gość: Pytak Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: *.gen.twtelecom.net 23.07.03, 22:26
        No tak, ludek zada igrzysk. Igrzyska nie sa wymyslem KK.
        Bylo tyle wzorcow. Wystarczylo je tylko dopasowac do
        opowiastek o Panu Bogu dla budowania potegi nimi
        zarzadzajacych. Durny polski ludek chodzi w podartych
        majtach a na igrzyska placi.
        • Gość: Palnick Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? Przykład . IP: *.stenaline.com 26.07.03, 14:11
          idzie od białego papy, który w swojej demencji sam uznaje siebie za bóstwo.
          Uważa siebie za wybitnego, niezastąpionego pomazańca bożego a to zaraża jego
          podwładnych.
          Karol Wojtyła nie wie, że czasem wielkość polega na tym, że wie się kiedy
          powiedzieć STOP. Kiedy przestać epatować swoim schorowanym ciałem i słabnącą
          sprawnością umysłową.
          To co może mu się wydawać heroicznym trwaniem na posterunku innym jawić się
          może jako smutna próba bicia kolejnych, wydumanych rekordów (sto dziesiąta
          pielgrzymka, tysięczna audiencja generalna, setna encyklika... pięćsetny
          pomnik - tym razem w Małkini, trzysta pięćdziesiąte honorowe obywatelstwo
          powiatowe, milion pięćset dwudziesty drugi beatyfikowany, sześćsetny wniosek o
          wprowadzenie gdzies czegoś wygodnego i korzystnego dla Watykanu, kolejny dzień
          przyblizający pobicie rekordu trwania pontyfikatu etc.).
          Czas na odpoczynek. Wstydu oszczędź. Udaj się na zasłużoną emeryturę.
    • Gość: Pomocny Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: 66.207.104.* 23.07.03, 20:55

> Opowiadano mi na lekcjach religii, ze Chrystus chodzil boso, w byle
      > jakim odzieniu i ze byl ogolnie skromny.

Nie chodzil boso, tylko w sandalach. A w czym mial chodzic - w walonkach?
      Czy byl skromny? Kiedys zaczal cos kombinowac z winem, a innym razem z chlebem
      i rybami. Jak sie to porownama z beemka Jankowskiego czy afera w drukarni
      Stella Maris, to rzeczywiscie wyglada skromnie!
      • Gość: jan Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: *.multicon.pl 23.07.03, 21:15
        Gość portalu: Pomocny napisał(a):

>
        > > Opowiadano mi na lekcjach religii, ze Chrystus chodzil boso, w byle
        > > jakim odzieniu i ze byl ogolnie skromny.
        >
        > Nie chodzil boso, tylko w sandalach. A w czym mial chodzic - w walonkach?
        > Czy byl skromny? Kiedys zaczal cos kombinowac z winem, a innym razem z
        chlebem
        > i rybami. Jak sie to porownama z beemka Jankowskiego czy afera w drukarni
        > Stella Maris, to rzeczywiscie wyglada skromnie!
        - Ja w sprawie formalnej. Ks.hrabia , kawaler wielu orderow i odznaczen,
        komandor rez. , Jego Ekselencja Henryk Jankowski zawsze mowi , ze uzywa od 30
        lat bryczek wylacznie firmy Mercedes i kazdemu je poleca.
        • Gość: Pytak te bryczki jankowskiego IP: *.gen.twtelecom.net 23.07.03, 22:30
          one chyba nie sa z seryjnej produkcji. Hrabia nie moglby
          sie ponizac do tego stopnia aby jezdzic mercem podobnym
          do tego, ktorym jezdzi byle jaki polski biznesmen.
          • Gość: jan Re: te bryczki jankowskiego IP: 62.89.80.* 24.07.03, 19:17

> one chyba nie sa z seryjnej produkcji. Hrabia nie moglby
            > sie ponizac do tego stopnia aby jezdzic mercem podobnym
            > do tego, ktorym jezdzi byle jaki polski biznesmen.
            - Ks. Jankowski zamozniejszy pewnie od swojego szefa abp Goclowskiego, wiec
            porzadna, paradna fura jest mu potrzebna do sprawowania poslugi religijnej.
            • Gość: Pomocny Re: te bryczki jankowskiego IP: 66.207.104.* 24.07.03, 19:22
              Podobniez ma duza lodowke (na hostie)
              • Gość: ¨Pytak Re: te bryczki jankowskiego IP: *.gen.twtelecom.net 24.07.03, 21:36
                I na mszalne z wlasnym ryjem na butelce
    • Gość: jan Czy ktos widzial biskupa w tramwaju ? IP: 62.89.80.* 24.07.03, 19:34
      A moze ktos widzial biskupa w autobusie PKS ? Ja nie. Czy to dlatego ze
      kiecki maja dlugie i ciezko byloby im wsiasc do tramwaju , albo autobusu PKS ?
      A moze to niezbyt godne srodki lokomocji dla takich wysokich watykanskich
      urzednikow ?
      • Gość: Pytak samo to pytanie to obrazanie uczuc religijnych IP: *.gen.twtelecom.net 24.07.03, 21:38
        • Gość: debil Re: Istnienie Pytaka to obraza rozumu IP: *.utaonline.at 25.07.03, 07:26
          • Gość: Pytak widzisz zgnily debilu jak cie prawda boli ? IP: *.proxy.aol.com 26.07.03, 15:36
            walczysz jak stalinowskie bydle z Bogiem na pysku,szmato.
            • Gość: Kraken Re: widzisz zgnily debilu jak cie prawda boli ? IP: *.ipt.aol.com 26.07.03, 15:45

> walczysz jak stalinowskie bydle z Bogiem na pysku,szmato.
              >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
              -Kr. I po co znizasz sie do poziomu debila????Olej go cieplym moczem-i nie
              reaguj
              • Gość: Pytak Prowokuje mnie to przemadrzale bydle ! IP: *.gen.twtelecom.net 26.07.03, 18:03
                Gdybym mial go pod reka to szybko trafilby do swojego
                utesknionego piekla.
                • Gość: stefan ZAMIAST UBLIZAC-nastaw drugi policzek IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 27.07.03, 23:20

> Gdybym mial go pod reka to szybko trafilby do swojego
                  > utesknionego piekla.PRZEZ INTERNET MOŻESZ PREŻYC MIESNIE IWYGRAZAĆ.ALE
                  SPROBUJ BYC CZLOWIEKIEM.
                • Gość: debil Re: Prowokuje mnie to przemadrzale bydle ! IP: *.utaonline.at 28.07.03, 06:27

> Gdybym mial go pod reka to szybko trafilby do swojego
                  > utesknionego piekla.

moj drogi pytaku,ponosza cie nerwy i bezsilnosc.jestes psychopata i to widac.
                  masz spaczona psychike czyli jestes psychopata z mania przesladowcza,po prostu
                  idiota i nic wiecej. my nigdy nie spoczniemy w eliminowaniu takich monstrow
                  jak ty i twoja banda. juz jestesmy na tropie i wykonamy nasze zadanie. nie
                  mamay skrupulow lbowiem nasza organizacja tropi na calym swiecie takie
                  monstra: my mamy dlugie rece i krotkie paznokcie.
                  decyzja co do ciebie juz jest podjeta,tylko kwestia czasu i kto wykona
                  zadanie.pamietaj ze przy nas nawet Mosad wysiada, a reszty sie domysl pajacu.
              • Gość: debil Re: widzisz zgnily debilu jak cie prawda boli ? IP: *.utaonline.at 28.07.03, 06:54
                Gość portalu: Kraken napisał(a):

>
                > > walczysz jak stalinowskie bydle z Bogiem na pysku,szmato.
                > >>>>>>>>>>>>>>>>>>>
                > 2>>>>>>
                > -Kr. I po co znizasz sie do poziomu debila????Olej go cieplym moczem-i nie
                > reaguj

moj poziom jest dla ciebie za trudny a jak chodzi o olanie to leje na ciebie z
                wysokosci drapacza chmur.cmok w krok imbecylku
                • Gość: Dr-39 Re: widzisz zgnily debilu jak cie prawda boli ? IP: *.net.autocom.pl 31.07.03, 19:32
                  Oj boli boli.A miało być o złotych tronach na których sadzają swe dupska Biskupi
                  Ja chciałem przypomnieć,że w kościele St.Giovanni in Laterano znajduje się FOTEL
                  z Czerwonego Marmuru z dużą dziurą w siedzisku.Zasiadali na nim nowo wybrani
                  Papieże,by od duchowieństwa przyjąć hołd.Po pontyfikacie papierzycy JOANNY każdy
                  następny wybrany Papież musiał przejść męskie badanie ginekologiczne ( czy ma
                  szparkę, czy kuśkę z jajmi ),aby zapobiec ponownemu pojawieniu się kobiety na
                  Piotrowym tronie.Badaniu temu-towarzyszyły modlitwy po łacinie.Cały rytuał tej
                  ceremonii został opisany i z całą powagą figuruje w wielu średniowiecznych
                  manuskryptach.Wg.prawa kanonicznego na który to się czarni powołują nie istnieje
                  żaden teologiczny powód,dla którego kobieta nie mogłaby zostać PAPIEŻEM.(Peter
                  de Rosa-,,Namiestnicy Chrystusa" ).
                • Gość: Dr-39 Re: widzisz zgnily debilu jak cie prawda boli ? IP: *.net.autocom.pl 31.07.03, 19:40
                  Oj boli boli.A miało być o złotych tronach na których sadzają swe dupska Biskupi
                  Ja chciałem przypomnieć,że w kościele St.Giovanni in Laterano znajduje się FOTEL
                  z Czerwonego Marmuru z dużą dziurą w siedzisku.Zasiadali na nim nowo wybrani
                  Papieże,by od duchowieństwa przyjąć hołd.Po pontyfikacie papierzycy JOANNY każdy
                  następny wybrany Papież musiał przejść męskie badanie ginekologiczne ( czy ma
                  szparkę, czy kuśkę z jajmi ),aby zapobiec ponownemu pojawieniu się kobiety na
                  Piotrowym tronie.Badaniu temu-towarzyszyły modlitwy po łacinie.Cały rytuał tej
                  ceremonii został opisany i z całą powagą figuruje w wielu średniowiecznych
                  manuskryptach.Wg.prawa kanonicznego na który to się czarni powołują nie istnieje
                  żaden teologiczny powód,dla którego kobieta nie mogłaby zostać PAPIEŻEM.(Peter
                  de Rosa-,,Namiestnicy Chrystusa" ).
                  Osoby,które nie stać na żadną odpowiedź oprócz inwektyw niech się powstrzymają
                  od wysiłku pisania.Nie sztuka być wulgarnym,ale trzeba jeszcze coś wiedzieć.
    • Gość: zatroskany Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: *.multicon.pl 07.08.03, 23:32
      Na złotych tronach ? Eee ! Taki , np.Józek Zyciński z Lublina , biskup z
      zawodu ogłaszał urbi et orbi , że jako biskup dochód ma ok.1200 złotych
      miesięcznie. Osobie o takich dochodach to należy się pomoc z opieki
      społecznej. He , he.
      • Gość: Pytak to on, sierota jak zaplaci czynsz za palac,swiatlo IP: *.gen.twtelecom.net 08.08.03, 01:42
        i gaz to nawet nie ma na proszek do prania na wypranie
        majtek i sukienki. Wiasc i plakac nad nim i jemu
        podobnymi.
    • Gość: bee Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: *.tor.pathcom.com 08.08.03, 03:49
      bo sa tacy co daja na tace
    • Gość: Magis Re: Biskupi na zlotych tronach - dlaczego ? IP: *.zabki.net.pl / 10.4.5.* 08.08.03, 12:19

> Przyznam sie, ze koscielna pompa przypominajaca
      > widowiska ze sredniowiecznych uroczystosci, ktore
      > ogladalem w filmach,byla jednym z powodow mojego
      > definitywnego pozegnania sie z KK.
      Dziwisz się? Zawsze tak było. Nasza europejska religijność nadal tkwi w starożytnym bliskowschodnim pojmowaniu tych spraw. Religijność opiera się na cudowności, a nie wewnętrzych przeżyciach
      Opowiadano mi na
      > lekcjach religii, ze Chrystus chodzil boso, w byle
      > jakim odzieniu i ze byl ogolnie skromny.
      To ma być wzór dla nas. Tylko dla owieczek
      Czy ktos
      > moglby mi wytlumaczyc dlaczego standard zycia naéwet
      > zwyklego plebana w RP przekracza kilkasetkrotnie
      > standard zycia Chrystusa.
      Nie rozumiem co chcesz od zwykłych plebanów? Czyżbyś chciała tak jak pewien ekonomista aby nam starczał tylko chleb z masłem?
      Czy te wszystkie bogate
      > stroje i dekoracja uroczystosci religijnych sa po to
      > aby wywolac wrazenie na zdychajacych ze zmeczenia w
      > tlumie owieczek, bardzo czesto biednych i zagubionych
      > w swojej filozofii zyciowej.
      Oczywiście. A jak wśród ludzi przywiązanych (z racj tego że żyją) do materialnych dóbr można najprościej i najszybciej wzbudzić powagę i szacunek? Po co się przemęczać z trafianiem do serc ludzkich. Dla mnie postępowanie Kościołów to nic innego jak Opieka Społeczna
      połączona z indoktrynizacją. W zamian za podsuniętą miskę strawy Kościoły liczą na naszą ....daninę, świętoperz, itp.. Byłaś na Jasnej Górze w Częstochowie? Widziałaś obrazy Duda Gracza. Jest tam taki jeden zastanawiający - Jezus padający pod ciężarem Krzyża, a obok stoją BIskupi
      Jest to bardzo wymowne.
      > Osoby, ktore nie stac na zadna odpowiedz oprocz
      > inwektyw, niech sie powstrzymaja od wysilku pisania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka