bryt.bryt
08.05.08, 14:56
Rozpetala sie burza, bo PO chce znowu prywatyzowac szpitale. "Rzepa" twierdzi, ze ma to byc obligatoryjne, wiceminister zdrowia zaprzecza. Ale nie o tym chcialem.
Otoz PiS zorganizowalo konferencje, na ktorej puscilo swoj spot wyborczy i oburzalo sie, ze w kampanii PO oburzala sie na spot, a teraz odwraca kota ogonem i zamierza robic to, co PiS Platformie zarzucalo.
To moze warto przypomniec, co bylo w spocie:
"(...)PO wnioskowała w trybie wyborczym, aby sąd zakazał emisji spotu PiS o służbie zdrowia i nakazał PiS sprostowanie nieprawdziwej, według PO, informacji, że propozycja Platformy przewiduje uzależnienie udzielenia pomocy medycznej w sytuacji ratowania życia, od wniesienia przez chorego zapłaty.(...)
W spocie PiS na czarnym tle pojawia się napis "Propozycja PO - prywatyzacja szpitali". Słychać rozmowę osoby, która dzwoni do pogotowia ratunkowego. "Halo, pogotowie? Proszę przysłać karetkę do mojego męża" - mówi kobieta. "Poproszę numer ubezpieczenia i karty kredytowej" - zwraca się do niej męski głos. Kobieta drżącym głosem odpowiada: "nie mam teraz pieniędzy, nie mam karty, proszę przysłać karetkę!". Na co mężczyzna odpowiada: "karetkę przyślemy tylko po dokonaniu płatności, dziękuję, do widzenia".
Połączenie zostaje zakończone, a towarzyszący rozmowie sygnał EKG zaczyna sygnalizować ustanie akcji serca. Głos lektora: "Prywatyzacja szpitali to chęć zysku stawiana wyżej niż dobro pacjenta. Prywatyzacja szpitali to kolejne ogniwo korupcji". Spot kończy się deklaracją ministra zdrowia Zbigniew Religi: "Nie zgodzimy się na prywatyzację szpitali. W każdym kraju europejskim służba zdrowia opiera się na szpitalach publicznych".(...)"
wiadomosci.wp.pl/kat,8632,wid,9301557,wiadomosc.html?ticaid=15d9e&_ticrsn=3