Dodaj do ulubionych

Program LPR

IP: 193.235.118.* 27.11.03, 19:56
Czy ktos w ogole czytal program tej partii? Ja zajrzalem, bo sz. Oszolom mnie
znecil. I znalazlem w rozdziale Polityka Zagraniczna program gospodarczy.
A tam glupstwo takie, ze aby kapital zachecic obnizy sie koszta uzyskania
kredytu. Myslalem, ze to przeciwnicy polityczni tak brzydko o LPRze mowia i
sie z partii nabiaja - a to oni sami sie osmieszaja. Napisalem o tym
Oszolomowi, a on nie zrozumial, mysla, ze program chwale.

ww2.lpr.pl/artykul.php?id=10
Obserwuj wątek
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Program LPR 27.11.03, 21:16
      Gość portalu: leje-sie napisał(a):

> Czy ktos w ogole czytal program tej partii? Ja zajrzalem, bo sz. Oszolom mnie
      > znecil. I znalazlem w rozdziale Polityka Zagraniczna program gospodarczy.
      > A tam glupstwo takie, ze aby kapital zachecic obnizy sie koszta uzyskania
      > kredytu. Myslalem, ze to przeciwnicy polityczni tak brzydko o LPRze mowia i
      > sie z partii nabiaja - a to oni sami sie osmieszaja. Napisalem o tym
      > Oszolomowi, a on nie zrozumial, mysla, ze program chwale.
      >
      > ww2.lpr.pl/artykul.php?id=10

- to ty niewiele zrozumiałeś
      kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1141731&KAT=244
      • Gość: leje-sie kredyty IP: 193.235.118.* 27.11.03, 22:53
        Zal wszystkich ludzi naciagnietych na kredyty, ktorych nie moga splacic. Wina
        lezy czesto po stronie kredytodawcow, ktorzy nie przeprowadzaja rzetelnej
        kalkulacji zdajac sobie sprawe, ze naciagniety na kredyt klient zyly sobie
        wydrze, a pieniadze splaci.
        Ale od tego jest prawo aby na banki nakladac obowiazek sprawdzania
        wyplacalnosci klientow.
        Tansze kredyty spowoduja wzrost inflacji czyli drozyzne. Trudno jest dokonywac
        wykladu ekonomii o godz 22, gdy czlowiek wolaby zajac sie czym innym. Ale
        postaram sie zrobic to krotko i zrozumiale (hiperinflacje juz w Polsce
        przerabiano a zdusilo ja podniesienie renty bankowej i utrudnienie dostepu do
        kredytow. Chyba nie musze tlumaczyc nikomu, kto to przezyl dlaczego
        nalezy "nienawidzic inflacje"?)
        A wiec zaczynam:
        1. Zarabiasz 1000 zl netto. Z tego mozesz przeznaczyc 200 zl na oszczednosci.
        Zamiast oszczedzac bierzesz kredyt. Koszt obslugi kredytu hipotecznego wynosi
        owe 200 zl czyli 2400 rocznie. Przy rencie bankowej 10% mozesz wiec pozyczyc 24
        000 zl. Jesli zarobki twojej zony sa rowne twoim to mozecie wspolnie pozyczyc
        48 000 zl (dla uproszczenia pomijam kwestie splaty pozyczki). Wystarczy to
        mniej wiecej na polowe malego mieszkania, wiec pewnie skorzystacie jak wiele
        malzenstw z pomocy rodziny i jakos te 100 000 potrzebne na mieszkanie
        zdobedziecie.
        2. Wydawaloby sie, ze po obnizeniu kosztu kredytu do 5% bedziecie mogli
        pozyczyc podwojna sume. I rzeczywiscie, z tym nie ma problemow. 100 000 znow
        jednak wystarczy tylko na polowe mieszkania - w miedzyczasie mieszkania
        podrozaly - bo zadzialalo prawo rownowagi podazy i popytu. Mieszkan nie
        przybylo, przybylo natomiast pieniedzy a wiec ceny poszly w gore. Jesli 1000
        osob chce kupic 500 mieszkan to cena metra kwadratowego idzie w gore az tylko
        500 osob na mieszkanie stac. Pozostale 500 musi obyc sie smakiem.
        3. Dobrze, to w takim razie zmusimy producentow mieszkan do utrzymywania
        sztywnych cen! I kazemy im budowac, czy chca, czy nie chca. A, wtedy to juz
        powazniejsze sprawy - zeby dalej wykladu nie ciagnac powiem tylko, ze to juz w
        Polsce przerabiano w czasach komunizmu a skutki tej ekonomii to obecne bieda i
        zapoznienie.
        Tak wiec program ekonomiczny LPRu (ale i PiSu tez) w duzych czesciach albo z
        naiwnosci i nieuctwa wynika, albo pospolitym oszustwem jest.
        Znam akurat porzadnych ludzi, ktorzy na LPR glosuja i nigdy bym im nie odwazyl
        sie powiedziec, ze czekalby ich zawod i gorsza jeszcze bieda w przypadku
        objecia wladzy przez ich partie. Ale jest mi ich zal.
        Tak dlugo sie od drobnych zlosliwosci powstrzymywalem, ze juz dluzej nie
        zdzierze:
        1. Czy Narod Polski z programu LPR definiuje sie wedlug kryteriow anglosaskich,
        czy raczej niemieckich? Roznica jest taka, ze w pojeciu np narodu
        amerykanskiego mieszcza sie wszyscy obywatele tego kraju niezaleznie od
        pochodzenia etnicznego, a wedle definicji niemieckich budowano komory gazowe i
        planowano eksterminacje wszystkich Polakow tez niezaleznie od pochodzenia
        etnicznego.
        2. Czy zauwazyles, ze Twoj nick mozna w pospiechu przeczytac jako
        szalom.z.radia.maryja - co by mi sie, milosnikowi paradoksow, bardzo podobalo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka