elfhelm 08.06.09, 00:04 www.tvn24.pl/12690,1604117,,,wielcy-wygrani--wielcy-przegrani,wiadomosc.html Wygląda to lekko nie teges :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witek.bis Re: Czekajmy na wyniki 08.06.09, 00:09 Coraz bardziej mi się zdaje, że niektórzy cieszyli się trochę na zapas. Chociaż co się nacieszyli, to ich. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Wg TVN na Kujawach 3 mandaty 08.06.09, 00:21 To mnie zadziwiło. Do tej pory na ogół mówiono o jednym, góra dwóch, a tu trójeczka wyskakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Tak samo na Pomorzu 08.06.09, 00:23 nie sądzę, aby aż 4 były, przy 2 pięć lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Czekajmy na wyniki 08.06.09, 00:47 Słuchałam w TOK FM komentarza prof. Czapińskiego do wyników sondaży powyborczych. Stwierdził, że jedyne co prawdziwie ujawniają, to przedwyborcze tendencje - frekwencją nie przekraczającą 30% i kolejność partii na pudle oraz całkowitą klęskę małych ugrupowań. Normalny sondaż powyborczy jest losowo przeprowadzany pod wybranymi punktami wyborczymi z co dziesiątym wyborcą. Badanie frekwencji oparte jest na rzeczywistych wynikach w tych punktach. Taka metoda zapewnia reprezentatywność. Badanie telefoniczne jej nie zapewnia. Zatem procentowe wyniki poszczególnych partii mogą się zmienić w każdą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Czekajmy na wyniki 08.06.09, 01:02 Osobiście uważam, że najbliższe prawdzie są badania zrobione dla Polsatu. Po pierwsze wykonała je mało znana firma, a sondażownie walczące o miejsce na rynku są zwykle bardziej rzetelne metodologicznie niż znani giganci. Po drugie dlatego, że Polsat jest pozytywnie kojarzony przez większość Polaków i na zagajenie ankietera, że robi badania dla tej firmy respondenci mogli chętniej i szczerzej udzielać odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Czekajmy na wyniki 08.06.09, 01:04 Ja zupełnie nie wiem, co sądzić. Ogólnie wyniki pewnie są w granicach 45-48% PO i 26-29% PiS. Wejdą SLD i PSL. Podział mandatów PO 23-27, PiS 12-16, reszta SLD i PSL. Listy to taka radosna twórczość. Odpowiedz Link Zgłoś