Dodaj do ulubionych

Tusk płaszczy sie przed Obamą o antyrakiety

11.06.09, 20:58
Tymczasem mój kumpel powiedział że jest w stanie ze swoim zespołem
zaprojektować i wykonać system naprowadzania antyrakiet w przeciągu kilku
miesięcy. Jest on projektantem w jednym z liderów producentów uzbrojenia na
świecie który na potrzeby cywilne klepie jakieś komórki. Niestety postkomuna
wygoniła go z Polski.
Obserwuj wątek
    • etta2 [...] 11.06.09, 21:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • dystans4 Ewenement 11.06.09, 21:42
      Różne rzeczy można przeczytać na tym Forum.
      Na ten wpis zwróciłem uwagę, ponieważ odnosi się do konkretów w technice. I trudno w kilku zdaniach choćby wspomnieć ogrom trudności, jakie trzeba pokonać przy budowie systemu antyrakietowego.
      Podobnych bredni dawno nie widziałem.

Pozdrowienia

buldog.
      • alfa.alfa Re: Ewenement 11.06.09, 21:49
        dystans4 napisał:

> Różne rzeczy można przeczytać na tym Forum.
        > Na ten wpis zwróciłem uwagę, ponieważ odnosi się do konkretów w technice. I tru
        > dno w kilku zdaniach choćby wspomnieć ogrom trudności, jakie trzeba pokonać prz
        > y budowie systemu antyrakietowego.
        > Podobnych bredni dawno nie widziałem.
        >
        > Pozdrowienia
        >
        > buldog.

Powiem ci tylko że o ich produkcji w necie istnieją tylko strony o komórkach
        • ayran Re: Ewenement 11.06.09, 22:01
          alfa.alfa napisała:

> Powiem ci tylko że o ich produkcji w necie istnieją tylko strony o komórkach

O moim kumplu (tym, który chodził po wodzie w trzydziestym trzecim) jest książka
          napisana czterech autorów plus jeszcze kilkadziesiąt krótszych opowiadań, listów
          itp.
        • dystans4 Re: Ewenement 11.06.09, 22:35
          Podam jeden przykład - anteny fazowej w samolocie bojowym.
          Do tej pory zaledwie trzy kraje wdrożyły tę technologię - pierwsi Francuzi w Rafaelu, za nimi USA - montują w nowych samolotach (m. in. w F16 dla Izraela), kończy nad nią prace Rosja. Jeśli chodzi o system francuski, też dokładnie nie wiadomo, jak działa, bo nikt tego nie sprawdził i nie wiadomo, czy z anteną nie jest tak, jak z innym pomysłem - lotniskowca dla Rafaela.
          A jeśli chodzi o antyrakiety, rzecz jest daleko bardziej złożona. Już nie będę wspominał o silniku (technologiach potrzebnych do jego wykonania, pracują nad pojedynczymi tematami dziesięciolecia), ale o samym paliwie - to zadanie do udźwignięcia przez niewiele wyspecjalizowanych placówek na świecie. Owszem, zrobić rakietę (antyrakietę) na bazie istniejących rozwiązań tylko po to, żeby zrobić, to może i w kilka miesięcy się da (Palestyńczycy mieszają paliwo w betoniarkach), ale innowacyjny system powstaje przez lata i przez lata eliminuje się niedoskonałości (stąd tyle wersji samolotów itp. uzbrojenia).
          Owszem, Grippen - bardzo fajny samolot, w swojej klasie. Ale, np., sami Rosjanie, na okoliczność budowy samolotu piątej generacji swoje zapóźnienie technologiczne w zakresie produkcji kompozytów używanych do budowy silnika oceniają na ponad 20 lat (Expert.Ru - mogę wywiesić tłumaczenie artykułu) - okres zastoju po rozpadzie CCCP.
          Jeśli kto utrzymuje, że przez kilka miesięcy zbuduje system porównywaleny z, na przykład, S400, budzi tylko śmiech. Albo gorzej - politowanie...
          To tyle, w temacie.

Pozdrowienia

buldog.
          • kon.by.sie.usmial cóż, kolejny pisi omnibus 11.06.09, 23:19
            takiego nie przegadasz, bo go nikt nie przekona, że czarne jest
            czarne itede. Taki swoje wie i basta. ;)
            • dystans4 Cisza 11.06.09, 23:55
              Póki co, nie odPiSuje.
              Pewnie udała/udał się do kumpla na konsultacje. Jakby co, jeszcze kilka nowych konkretnych uwag na temat się znajdzie.
              Nawiasem mówiąc, wielu ludzi (w tym, mądrych) pisało, że ten system, w ilości sztuk raz, nie znaczy nic, jest tylko wyrzucaniem pieniędzy i jakimś tam komplikowaniem (niewielkim, oni też wiedzą, że jedna bateria, to lipa) stosunków z Sowietami. Ciekawe, jak ten system poradziłby sobie w przypadku wybuchu na wysokości 20 km nad celem i następującego bezpośrednio po nim ataku jądrowego na cel.
              Za pieniądze nie wydane na Patrioty można kupić wiele potrzebnego sprzętu, między innymi dokończyć budowę karabinu nowej generacji (w IMP, na świecie uważany za projekt bardzo innowacyjny).
              POzdrowienia

buldog.
        • dystans4 Uzupełnienie 11.06.09, 22:48
          Samoloty, a także nowoczesne rakiety potrafią manewnować, żeby uciec przed antyrakietą. W przypadku samolotu manewru dokonuje się z przyspieszeniem kilku (bywali ludzie twierdzą, że w warunkach bojowych czasem i ponad 10) g.
          Pytanie: z jakiej wielkości przyśpieszeniami mogłaby sobie poradzić antyrakieta zaprojektowana i zbudowana przez Twojego kumpla?
          Pozdrowienia

buldog.
    • ayran Re: Tusk płaszczy sie przed Obamą o antyrakiety 11.06.09, 21:45
      A mój kumpel w trzydziestym trzecim chodził po wodzie.
    • m.c.hrabia Re: Tusk płaszczy sie przed Obamą o antyrakiety 11.06.09, 22:02
      alfa.alfa10 napisała:

> Tymczasem mój kumpel powiedział że jest w stanie ze swoim zespołem
      > zaprojektować i wykonać system naprowadzania antyrakiet w przeciągu kilku
      > miesięcy. Jest on projektantem w jednym z liderów producentów uzbrojenia na
      > świecie który na potrzeby cywilne klepie jakieś komórki. Niestety postkomuna
      > wygoniła go z Polski.

A chińczyki i sowiety takiego gieniusia nie ku[iły jeszcze?:)
      Q..taki patent ,komórkami w rakiety balistyczne ,
      a tu brak zainteresowania:)))
    • kon.by.sie.usmial Re: Tusk płaszczy sie przed Obamą o antyrakiety 11.06.09, 23:21

alfa.alfa10 napisała:

> Tymczasem mój kumpel powiedział że jest w stanie ze swoim zespołem
      > zaprojektować i wykonać system naprowadzania antyrakiet w
      przeciągu kilku
      > miesięcy.

A do tego wystarczy mu gumka recepturka i spinacz ;)

Jest on projektantem w jednym z liderów producentów uzbrojenia na
      > świecie który na potrzeby cywilne klepie jakieś komórki. Niestety
      postkomuna
      > wygoniła go z Polski.
    • wylogowany.pielegniarz No dobra, już można ujawnić jego tożsamość 11.06.09, 23:28
      To MacGyver.
      • x2468 Re: No dobra, już można ujawnić jego tożsamość 11.06.09, 23:48
        Kumpel z pis?
      • kon.by.sie.usmial Re: No dobra, już można ujawnić jego tożsamość 11.06.09, 23:53
        no przecie mówie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka