Dodaj do ulubionych

Dziadostwo zwane IMGW

25.06.09, 19:47
Wczoraj moją mieścinę zatopił nawalny deszcz, w tym także moją piwnicę.
Masakra, cała noc walki z wodą wdzierającą się przez drzwi, garaż i kanalizację.
Chciałem sprawdzić, czy mogę dzisiaj spokojnie wyjść z domu na pół godziny. W
końcu parę lat temu za ciężkie pieniądze kupiliśmy dla IMGW radary i na mapce
z radarów widać świetnie nadciągającą ulewę. Przy takiej pogodzie jak teraz -
bardzo pożyteczne. Mapy są na stronie www.pogodynka.pl/radary.php
Tyle teorii i naiwnej nadziei. Myślicie, że te szmondaki z IMGW starają się
szczególnie teraz informować nas o tym, co dzieje się w atmosferze? Ależ skąd.
Z dzisiejszego dnia są tylko dwie mapki (1500 CEST i 1900 CEST). Z innych
godzin mapek po prostu nie ma. Na szczęście są w internecie mapki radarowe od
braci Czechów i obejmują one południowo-zachodnią Polskę. Czesi normalnie
publikują mapki co godzinę, ale wczoraj i dzisiaj co 15 minut. Bez przerwy.
Należałoby to towarzystwo wzajemnej adoracji zwane IMGW rozpędzić na cztery
wiatry i zlecić osłonę meteorologiczną Polski czeskiemu odpowiednikowi. Nie
wiem, czy byłoby to taniej, ale na pewno porządnie zrobione. Pamiętacie
powodzie na Dolnym Śląsku? Pierwsze, co zawiodło, to informacje od IMGW. Jak
mamy oszczędzać na radiu i telewizji, to może przestańmy płacić darmozjadom z
IMGW.
Obserwuj wątek
    • zapijaczony-ryj SErdecznie Ci współczuję. 25.06.09, 19:55
      Ale natury nie da się do końca przewidzieć.Nawet tacy Amerykanie i Japończycy
      nie potrafią.
    • zapijaczony-ryj Ciekawe, czy nadal masz takie zdanie? 25.06.09, 19:57
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,96486060,96527444,Re_Jaja_to_jest_przymus_ubezpieczeniowy_a_wlasci.html
      • man_sapiens Re: Ciekawe, czy nadal masz takie zdanie? 26.06.09, 19:33
        Ja jestem ubezpieczony sam z własnej nieprzymuszonej woli (a raczej ostrożności
        i rozsądku). I to jasne, że pogodu nie da się przewidzieć. Ale jak widzę mapę
        radarową z ostatnich 3 czy 4 godzin, to mogę ze sporym prawdopodobieństwem
        stwierdzić, czy w ciągu najbliższej godziny będzie w mojej okolicy oberwanie
        chmury czy nie. I po to, do ciężkiej cholery, nasze państwo utrzymuje IMGW,
        żebym ja takie informacje dostawał. Całe szczęście, że jestem w zasięgu czeskich
        radarów.
        Dzisiaj strona IMGW z mapą radarową działa - wiadomo, przestała być potrzebna.
        Dziady ostatnie, wstydu nie mają. Jak można brać co miesiąc pensję i nie
        wypełniać swoich obowiązków? Trzeba być pracownikiem IMGW, wtedy przychodzi łatwo.
        • m.c.hrabia Re: Ciekawe, czy nadal masz takie zdanie? 26.06.09, 19:42
          man_sapiens napisał:

> Ja jestem ubezpieczony sam z własnej nieprzymuszonej woli (a raczej ostrożności
          > i rozsądku). I to jasne, że pogodu nie da się przewidzieć. Ale jak widzę mapę
          > radarową z ostatnich 3 czy 4 godzin, to mogę ze sporym prawdopodobieństwem
          > stwierdzić, czy w ciągu najbliższej godziny będzie w mojej okolicy oberwanie
          > chmury czy nie. I po to, do ciężkiej cholery, nasze państwo utrzymuje IMGW,
          > żebym ja takie informacje dostawał. Całe szczęście, że jestem w zasięgu czeskic
          > h
          > radarów.
          > Dzisiaj strona IMGW z mapą radarową działa - wiadomo, przestała być potrzebna.
          > Dziady ostatnie, wstydu nie mają. Jak można brać co miesiąc pensję i nie
          > wypełniać swoich obowiązków? Trzeba być pracownikiem IMGW, wtedy przychodzi łat
          > wo.

Współczuję ci.
          Ale jestem ciekaw jak ocenisz na podstawie mapy radarowej czy będzie u ciebie
          oberwanie chmury czy 50 km dalej,
          możesz nas nie fachowców oświecić.
          • man_sapiens Re: Ciekawe, czy nadal masz takie zdanie? 26.06.09, 19:55
            Popatrz na mapy radarowe z kilku godzin, zobaczysz jak przemieszcza się obszar
            intensywnych wypadków. Mapki publikowane przez IMGW nie są zbyt dokładne (także
            w sensie rozdzielczości czasowej), ale z dokładnością do "ćwierć województwa"
            możesz przewidzieć, że lepiej zostać w domu i np. nie wybierać się na dłuższą
            rowerową wyprawę albo wręcz przeciwnie, że warto jechać. Oczywiście nie
            gwarantuje to, że lokalnie nie wypiętrzy się jakiś cumulonimbus i wpadniesz w
            burzę - ale taki już ten nasz wszechświat, że wszystko opiera się na
            prawdopodobieństwie, zwłaszcza przewidywania pogody.
            zobacz
            www.pogodynka.pl/radary.php
            i
            www.chmi.cz/meteo/rad/
            A jak cię to wciągnie, to są niezliczone stonym w tym zwłaszcza NOAA i DWD.
            • man_sapiens Re: Ciekawe, czy nadal masz takie zdanie? 26.06.09, 19:58
              oczywiście intensywnych opadów, nie wypadków. Nie wiem co mi się pokręciło
    • bu2m Re: Dziadostwo zwane IMGW 26.06.09, 19:45
      groups.google.pl/group/pl.misc.meteorologia/browse_thread/thread/eeb88b13496e1639#
      groups.google.pl/group/pl.misc.meteorologia/browse_thread/thread/9494714eabf8ec27#
      IMGW daje ciała na całego. Instytucja finansowana z publicznych pieniędzy działa
      wyłącznie dla własnych potrzeb i do gromadzenia danych statystycznych. Leśne
      dziadki opanowały tą instytucję i dalje uważają że jednym źródłem powiadamiania
      o zagrożeniach są komunikaty wysyłane do Polskiego Radia.
      • man_sapiens Re: Dziadostwo zwane IMGW 26.06.09, 19:58
        > IMGW daje ciała na całego. Instytucja finansowana z publicznych pieniędzy dział a
        > wyłącznie dla własnych potrzeb i do gromadzenia danych statystycznych. Leśne
        > dziadki opanowały tą instytucję i dalje uważają że jednym źródłem powiadamiania

A spróbuj wydobyć od nich te statystyczne dane. Dużo, oj, dużo będziesz musiał
        zapłacić.
    • chateau Re: Dziadostwo zwane IMGW 26.06.09, 20:06
      Spróbuj: new.meteo.pl
      Korzystam przy wypadach wszelkiej maści.
      • man_sapiens Re: Dziadostwo zwane IMGW 26.06.09, 22:46
        > Spróbuj: new.meteo.pl
        > Korzystam przy wypadach wszelkiej maści.
        Dziękuję za linka, znam i cenię - ale to modele. Aktualnej zmierzonej sytuacji
        tam nie ma no i w weekendy zwykle nie modelują. Ich 5-dniówki są dobre.
        • chateau Re: Dziadostwo zwane IMGW 26.06.09, 22:54
          Fakt, pozostają bracia Czesi. I może istotnie jakiś outsoursing w tej kwestii by
          się przydał.

PS Przez jakieś 10 dni w lipcu będę się posiłkował outsoursingiem czeskim w
          kwestii piwa, więc mogę się podzielić doświadczeniami z IMGW, niech sobie
          ekstrapolują na swoją działkę ;-)
    • wlodzimierz.ilicz Mam informacje od pracownika IMGW że takich 26.06.09, 23:08
      mafijnych stosunków to nie było tam od lat a przecież centrala ma w
      tym długoletnie tradycje.
    • urojenia_kacze Re: popatrz tu 27.06.09, 11:38
      www.nemoc.navy.mil/
      kliknij na mapke i potem wybierz EUCOM MET9
      nie przejmuj sie problemem z certyfikatem zabezpieczeń
      • man_sapiens Re: popatrz tu 27.06.09, 12:04
        Super link, dzięki.
        Dzisiaj święto lasu, IMGW pokazuje mapki co 10min. Czyżby w soboty płacono tam
        nadgodziny?
        • chateau Re: popatrz tu 27.06.09, 12:08
          Może czytają FK? ;-)
    • mariner4 Generalnie jest tak, ale są wyjątki 27.06.09, 12:57
      Niże i fronty wędrują na naszej półkuli w kierunku pónocno wschodnim
      Bardzo zależy od tzw Wyżu Azorskiego. On zwykle jest stacjonarny. Od jego
      rozległości zależy pogoda w Europie. Niż nie może przejść przez wyż, może
      przesuwać się po jego obrzeżu. Jeżeli jest duży, do niże wędrują bardziej na
      północ, omijaj ac nas i wtedy mamy dobrą pogodę, jeżeli jest słabo rozbudowany,
      to niże znad Atlantyku idą bardziej na wschód i zawadzają nas. W sytuacjach
      pośrednich, jest pośrednio.
      Wystarczy zerknąć na mapę baryczną całej Europy, aby w sposób przybliżony
      określić pogodę w Polsce. Wyjątki te to ciśnienie w innych rejonach Europy.
      Przewidywalność pogody w okresach krótkoterminowych jest wysoka i znacznie
      wzrosła w ostatnich dziesięcioleciach. W USA podczas prac wymagających
      bezdeszczowej pogody, jeżeli jest prognoza opadów, nie wzywa się pracowników do
      pracy, na przykład dokerów.
      Im prognoza dłuższa, tym przewidywalność spada.
      Ja czytam komunikaty amerykańskiego biura meteo. Oni podają też prognozy na cały
      sezon, także w Europie. Sprawdzalność jest dosyć wysoka. Jak tam przeczytam, że
      lato u nas będzie mokre, to zwykle tak jest. To jednak jest robione inaczej. To
      dane statystyczne z okresów wieloletnich i liczenie prawdopodobieństwa. Wiadomo,
      że średnia temperatura np lipca w przeciągu okresów wieloletnich różni się
      niewiele. Jeżeli w jakimś roku jest anomalia temperaturowa, to natura musi to
      "wyrównać", aby zasada +- 1 stopień, czy trochę więcej, działała.
      Pogoda była by w 100% przewidywalna, Gdyby naszą planetę pokrywał wszechocean, o
      mniej więcej tej samej głębokości. Kontynenty to zakłócają i ciągle są z tym
      problemy.
      Na półkuli południowej jest inaczej. Tam ruch układów jest odwrotny no i
      kontynenty mniej przeszkadzają. Na kierunek niżów ma wpływ też kierunek ruchu
      wirowego ziemi.
      To możesz sprawdzić nawet w domu. Wyciągnij korek z napełnionej wanny.
      Ruch wirowy wody w ścieku na naszej półkuli zawsze będzie zgodny z zegarem. Na
      półkuli południowej odwrotnie. W pobliży równika losowo.
      Oczywiście jeżeli ręką wymusić wirowanie będzie odwrotne, bo oddziaływanie ruchu
      ziemi jest dosyć słabe.
      Uff! Ale się napisałem!
      M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka