Dodaj do ulubionych

Zostawcie Tatry w spokoju

IP: 212.160.130.* 01.02.02, 08:52
Mamy tak mało tych tatr, że naprawdę szkoda je niszczyć, w końcu popylacja
turystów nie składa się z samych narciarzy, ja tam lubię piesze wędrówki [po
górach. Co do tunelu to już całkiem głupota przecież jest przejście graniczme
na Łysej Polanie. Tym bardziej że i tak do tego tunelu jakos trzeba dojechać.
Lepiej zainwestować w lepszy dojazd do Zakopanego i okolicznych wiosek.
Obserwuj wątek
    • r2r Re: Zostawcie Tatry w spokoju 01.02.02, 08:58
      Bachleda-Curus chcial zastrzec nazwę oscypka dla siebie, teraz chcialby tak z
      polowe Tatr na poczatek.
      Krew sie we mnie burzy, ze dla wlasnego interesu chca poswiecic Tatry!!!!
      • Gość: Zośka Re: Zostawcie Tatry w spokoju IP: 195.117.77.* 01.02.02, 12:29
        Tatry to jedna z nzjpiękniejszych miejc w Polsce. To miejsce w którym
        oodpoczywam jak nigdzie indziej. Gdzie nawet podczas dwu dniowego pobytu
        schodzi ze mnie ca loroczne napięcie, stres, zmęczenie. To wszystko, dlatego,
        że ye góry są takie piękne. Nie pozwólmy zniszczyć tego miejsca. Dlaczego nikt
        nie pomysli, że tak naprawdę niszcząc Tatry, wiercąc tunele, wycinając lasy pod
        nowe wyciągi, sprowadzając tu nowe rzesze turystów dla których i tak w sezonie
        nie ma miejsc noclegowych (przykład: poranek w Zakopanem w środku sezonu - ile
        razy nie jechałam nie było nikogo, kto oferowałby mi wolne miejsce - szłam do
        znajomych lub do schroniska na podłogę) zniszczymy przyrodę, która jest
        najważniejszym walorem turystycznym tego miejsca. Jest tu tez owszem kultura
        góralska, ale powiedzmy sobie szczerze, że w większości wykreowana przez
        turystykę, która rozwinęła sięw tych stronach tylko i wyłącznie dzięki
        wyjątkowemu i pięknemu krajobrazowi. Więc niech twórcy projektu "Trzech DOlin"
        nie wmawiają mi, że niszcząc jedyną atrakcję regionu zapewnią przyszłość
        następnym pokoleniom. Będzie tak jak na wyniszczonych wybrzezach Adriatyku,
        gdzie nikt poza narodami ubogimi nie chce już jeździć, ponieważ z pięknych plaż
        robionu kamienne pustynie, by zapewnić nocleg dla rzeszy przybywających
        turystów, i tym samym zapewnić przyszłość rozwoju regionu nastęonym pokoleniom.
        Gucio, przestali tam jeżdzić: Niemcy, Francuzi, Hiszpanie, Skandynawowie. Za
        parę let przestaną tam jeżdzić Polacy, Rosjanie, Słowacy, Czesi - bo kto chce
        wypoczywać w brzydkim, zniszczonym miejscu?

NIE POZWOLMY ZNISZCZYĆ TATR.
    • Gość: stoik Re: Zostawcie Tatry w spokoju IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 13:48
      Czy górale przejmują się naszymi problemami komunikacyjnymi z dotarciem w góry?
      Oni to mają w d.. Uroda tych gór, zbawienne działanie ich na naszą psychikę czy
      autentyczny relaks nie ma nic wspólnego z "życzliwym" nastawieniem tubylców do
      nas. Dutki, dutki i tylko dutki. Mamy wykupić kwaterę u nich i temat jest
      skończony. Jeżdżę co roku do Zakopca i teraz przeszedłem już całkowicie na
      samowystarczalność - z wyjątkiem kwatery. Dla górali, góry to Krupówki, knajpy,
      parkingi. Jeden z turystów powiedział mi na szlaku: górale papieża kochają ale
      dla ceprów serca nie mają! Najświeższy przykład: Curuś. "Zapomniał" powiedzieć
      swoim, że kombinuje z oscypkiem. To jest solidarność ze swoimi! I pomyśleć, że
      ten facet klęczał przed papieżem i duby smalone opowiadał - modli się przed
      figurą, a diabła ma za skórą!
      • Gość: piotrek Re: Zostawcie Tatry w spokoju IP: 212.191.6.* 01.02.02, 16:10
        Pisanie w rodzaju "jakie piekne te Tatry" zupelnie nie dziala na tych
        wszystkich z Zakopanego i okolic. Oni widza tylko interes i reszta ich nie
        obchodzi. Turyste maja za ciezkiego frajera ktory ma zostawic forse.
        I koniec.Rodzynek wyjatkowy to miejscowy, ktory powie cos przytomnie o gorach
        i je ZNA. Najczesciej nie maja pojecia o czym sie mowi, kiedy rozmawiac gdzie
        sie bylo.
        Spojrzcie na brudy w Zakopanym i okolicznych wioskach, szczegolnie po sezonie
        zimowym. W TPNie sprzataja. W wioskach nikt tego nie sprzata, bo to przeciez
        nasmiecili oni, czyli turysci.
        A probowal kto z Was otwierac okna wieczorem, w lecie? Nie do wytrzymania
        smrod, wszyscy pala smieci i plastikowe butelki. Widzialem jak w okolicach
        Murzasichla goralka zwiozla fiatem fure smieci pod strumyk i wszystko to
        zapalila! Potem, juz na gorze, sama stala w tym dymie wiejacym z dolu i jej
        nie przeszkadzalo.
        Zadne uwagi czy pogadywania nie skutkuja, bo nie rozumieja o co chodzi?
        Przeciez jak plastik sie dobrze pali, to go trzeba spalic w piecu, prawda?
        Maja przeciez obowiazek wystawiac smieci , maja puszki na smieci , ale to
        niczego nie rozwiazuje. Smierdzi gryzacym dymem wszedzie az do polnocy.
        Nie chce mi sie juz myslec o zakopoanskiej "gorze" bo to zgraja cwaniakow
        i aferzystow. Spokrzcie na pijane latarnie na Krupowkach i te bezsensownie
        kamienie ulozone wokol drzew i ostatnio posadzonych krzewow. Za chwile bedzie
        to smietnisko, a "drewniane" lawki na tym ciagu, zrtobione z klejonych! listew
        juz sie rozpadaja. To wszystko jest skandal niewyobrazalkny ale dopoki sami
        gorale nie zauwaza jak sami niszcza miejsca w ktorych zyja, niczego nie uda sie
        zmienic. Cale te nasze Tatry, ktore my traktujemy z uczuciem i sentymentem ,
        o ktore, w naszym wyobrazeniu, powinno sie dbac jako dobro wszystkich, gorale,
        w wiekszosci, traktuja jako maszynke do robienia pieniedzy.
        Niech robia te pieniadze, ale niechze przytomnie dbaja o stan tego, co im te
        pieniadze przynosi.
        Pisze to z ogromna przykroscia. Nie chce dozyc dnia w ktorym zobaczylbym
        koparki i buldozery wjezdzajace na hale kondratowa.
        Piszmy o tym i nie dajmy zalegnac ciszy nad konwentyklami w Nosalowym Dworze.
        piotrek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka