Dodaj do ulubionych

Do obejrzenia przez Słowian

08.10.16, 10:15
Byłem na premierze wartościowego filmu "Wołyń". Robi wrażenie grozą obrazów , wielką gamą rodzajów zabijania ludzi. (piszę .... choć w momentach zbrodni ... zamykałem oczy).

Film "Wołyń" - to trudna, częściowo udana,obiektywna próba ukazania prawdy o rzezi wołyńskiej. Powinni go obejrzeć wszyscy wschodni Słowianie, by zobaczyć prawdę o waśniach i mordach narodowych na Kresach Polski przedwojennej.

Wg mnie .
W ciągu 2 godzin nie dało się jednak syntetycznie pokazać pełnego obrazu zbrodni na Wołyniu, bo to ogrom wiedzy historycznej a reżyser filmu tworzył obraz historyczny, fabularny (z fabułą miłosną i rodzinną) . Dlatego wyszedł stosunkowo niespójny obraz historii miłości w warunkach nieprawdopodobnie strasznej tragedii mieszkańców Wołynia , na przełomie lat 30/40
ub.wieku. Ludzie tam mieszkający (głownie Polacy) skazani zostali na straszną śmierć, męki, rany, poniżenia, .....Najpierw uruchomione zostały historyczne, wzajemne urazy Ukraińców do polskiej państwowości/do Polaków. Następnie Ukraińcy wykorzystani zostali przez sowietów, Niemców - zaborców , wrogów Ukraińców... - jako narzędzia prowadzenia zbrodni - jako wykonawców masowych mordów na Polakach. Wszystko to , jakoby w wyższych narodowych celach, np. w celu utworzenia suwerennej Ukrainy. A faktycznie służyło to Sowietom i Niemcom do likwidacji fizycznej Polaków - rękoma Ukraińców - na terenach Kresów, Wołynia.
Film świetnie odbiorą widzowie znający historię tamtych terenów , przebieg wojny światowej . Inni
patrzeć będą z przerażeniem na zmieniających się jak w kalejdoskopie morderców/zbrodniarzy - - sowietów, bolszewików, nkwd, bojowników o samostijną Ukrainę, sowieckie wojsko, niemieckich i ukraińskich oprawców, a także na mordujących w odwecie polskich partyzantów.

Ubolewam, że prawda o rzezi wołyńskiej nie chce dotrzeć do części Ukraińców i władz Ukrainy. Nie chcą uznać, że bohaterska UPA ma też ciemną stronę swojej historii, bo dopuściła się zbrodni na Polakach i nie potrafią Polaków za przeprosić . Nie chcą zapomnieć o ponurych czasach . Odwrotnie, hołubią (też za te zbrodnie) dowódcę UPA - Banderę. Nie chcą przeprosić
Polaków.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Do obejrzenia przez Słowian 11.10.16, 11:59

Michał Krasnowski - Felietonista Portalu Zamojskiego. Absolwent Wydziału Prawa i Administracji UMCS, doktorant KUL. Wzorcowy humanista – interesuje się prawem, historią, ekonomią, filozofią i polityką,.... napisał ..." udało mi się dotrzeć do autentycznego listu, w którym opisano przerażające szczegóły zbrodni wołyńskiej....... list Ślązaka w służbie niemieckiej, adresowany do jego rodziców, pochodzi z 1943 roku. Ostrzegam, że szczegóły są przerażające.

"Zima 1943, Wysock na Wołyniu
      Kochani rodzice! Muszę Wam opisać o sytuacji, jaka to przed paru tygodniami była i to Ukraińcy bardzo znienawidzili Polaków i chcą mieć czystą i samą sobie Ukrainę. A że rabunek na programie dziennym, zaczęli Polaków wyżynać siekierami, bo Polak to ich największy wróg.
      Piszę Wam, co się stało koło nas we wiosce oddalonej o cztery kilometry od nas. Jednego dnia przychodzę do roboty i ludzie powiadają, że we wsi Parośle były bandy UPA i wyrąbali cztery rodziny. A ja słucham. Coś za godzinę przyjeżdża starosta i melduje: „Cała wioska wyrąbana, to coś okropnego!”.
      Był u nas wtedy feldfebel. On się wcale nie wzruszył, bo to przecież Polaków wyrąbali. No i z wielką biedą po południu pojechało kilku żołnierzy od nas. Ale ja pojechałem aż na drugi dzień. Ci co przyjechali, to nie mogli spać tej nocy, takie straszne obrazy były w domach.
      Było rano, furmanki zajeżdżają i jedziemy przez las. Po pół godzinie jazdy dojechaliśmy do tej wioski, a tu ludzi już pełno, sami krewni i sąsiady. W pierwszym domie to widziałem straszny obraz: ojciec, matka i wszystkie osoby zarąbane siekierą, wszystkie w czoło uderzone tępym końcem.
      Matka oparta na klęcząco o kolebkę i głowa rozbita, a dziecko takie małe w kolebce i zabite też siekierą, oczy otwarte i dziura w głowie, zupełnie jakby coś chciało powiedzieć, bo kawałek chleba trzymało w ręce.
      Ja się bardzo przelękłem, zaduch taki od tych pomordowanych, o mało co bym się obalił. A krew tych zabitych po całej izbie rozlana. Ci bandyci powiązali im ręce, oczy zawiązali i wtenczas oni sami musieli się położyć i wtedy ich rąbali siekierami.
      Gdy tak patrzyłem na ten widok, musiałem uciekać z domu, bo tak mnie się skóra zruszyła, bo nigdy nie przypuszczałem, że takie bandy mogą się znęcać nad Polakami. No poszedłem do drugiego domu. O mój Boże! Tu jeszcze gorzej…
    • czuk1 Re: Do obejrzenia przez Słowian 14.10.16, 12:16
      Ciekawy jestem - czy film "Wołyń" zostanie wyemitowany na Ukrainie.
      Emisja tam filmu była by wyrazem woli ukazania prawdy i pojednania ...
      • czuk1 Re: Do obejrzenia przez Słowian 15.10.16, 23:34
        Nie przewiduje się premiery tego filmu na Ukrainie. Nic też nie słychać o podjęciu pracy komisji historyków polskich i ukraińskich, zapowiedzianych na spotkaniu prezydentów obu państw.
        Przedstawiciele Ukrainy , w sprawie rzezi wołyńskiej, nadal idą w zaparte.
        Opinie na temat filmu "Wołyń" w mediach ukraińskich są zróżnicowane.
        Link -----------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka