Dodaj do ulubionych

Akcja "Wisła" i rajd Bandery.

04.08.09, 09:30
Szukam chętnych,którzy wytłumaczą mi szlachetny cel owej akcji.
Jeżeli tak potępiamy Banderę to może znajdziemy coś, co nam pokaże
jacy to byliśmy wspaniali wyrywając tysiące rodzin z ich ojczystej
ziemi i przesiedlając o setki kilometrów.
Bandera był bardzo złym bandziorem a my, Polacy, tacy szlachetni,że
aż boli.
Obserwuj wątek
    • taziuta Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 09:42
      kwiaty.polskie napisała:

> Szukam chętnych,którzy wytłumaczą mi szlachetny cel owej akcji.
      > Jeżeli tak potępiamy Banderę to może znajdziemy coś, co nam pokaże
      > jacy to byliśmy wspaniali wyrywając tysiące rodzin z ich ojczystej
      > ziemi i przesiedlając o setki kilometrów.
      > Bandera był bardzo złym bandziorem a my, Polacy, tacy
      > szlachetni,że aż boli.

Sens był taki, że nie dało się skończyć z ukraińskimi bandami
      w sytuacji gdy wsie były przemieszane, i nie wiadomo było tak do
      końca, kto Polak a kto Ukrainiec. Moja rodzina też się załapała
      i wylądowała na Mazurach, w okolicach Rataj i może i dobrze się
      stało? Przynajmniej przeżyli... ;)
      • pies_na_czarnych.o Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 09:44
        Zlo innym zlem chcesz tlumaczyc :o((
        • taziuta Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 10:10
          pies_na_czarnych.o napisał:

> Zlo innym zlem chcesz tlumaczyc :o((

Czasami wybiera się mniejsze zło, niestety. Pytanie, czy lepiej
          by było aby walka z bandami ukraińskimi i tymi wszystkimi cywilnymi
          ofiarami, które ona za sobą pociągała, trwała jeszcze kilka lat?...
        • tornson Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 17:43
          pies_na_czarnych.o napisał:

> Zlo innym zlem chcesz tlumaczyc :o((
          Mówi się że stan wojenny był mniejszym złem, tym go usprawiedliwiając. Tym
          bardziej mniejszym złem była Akcja Wisła wobec masowego rozlewu krwi jak miał i
          dalej miałby miejsce w tym rejonie. Do tego dziś mielibyśmy w Polsce
          separatystyczny region.
      • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 10:07
        Takie jest mniej więcej oficjalne tłumaczenie.Ale większość tych
        ludzi ma ogromne poczucie krzywdy. I słusznie. To przecież było
        przymusowe wysiedlenie.
        • dystans4 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 10:41
          Tak, to było przymusowe wysiedlenie. Ono budziło poczucie krzywdy, niekiedy słuszne. Czy Twoim zdaniem lepsze byłoby dalsze prowadzenie walk i nowe tysiące, a może i dziesiątki tysięcy, ofiar?
          Skoro Bandera jest Twoim bohaterem, możesz wyrazić solidarność i z kontynuatorami jego wielkiego dzieła, autorów tych napisów:
          pics.livejournal.com/szturman/pic/000wg218
          pics.livejournal.com/szturman/pic/000whqs2/
          pics.livejournal.com/szturman/pic/000wkhpb/

Powinnaś wysłać pozdrowienia im, oprawcom Jedwabnego i "bohaterom" pogromu kieleckiego, dzielnym szmalcownikom i wielu innym ludziom "dobrej" woli. Postępowali mniej więcej tak samo
          buldog.
        • crimen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 12:37
          Ci ludzie naruszyli równowagę narodowościową na terenie Wołynia,
          Podola i Pokucia. Polsków w większości wymordowano, a resztę
          wypędzono. W tej sytuacji nie mogliśmy sobie pozwolić, aby
          mniejszość ukraińska zamieszkująca pas przygraniczny, dążyła do
          oderwania go od Polski. To był najbardziej humanitarny sposób
          przywrócenia równowagi etnicznej na naszym pograniczu. Oczywiście w
          ramach odwetu mogliśmy ich wszystkich wymordować. Czy to rozwiązanie
          byłoby lepsze wg ciebie?
          • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 19:04
            Po co mu to wszystko tłumaczysz? On nie jest tu po to by sensownie rozmawiać
            tylko żeby nas prowokować.
            Trzeba mieć chyba żal do komunistycznej władzy, że tak humanitarnie potraktowała
            okrytą hańbą część mniejszości ukraińskiej w Polsce. Gdyby zastosowano wobec
            nich taki sam wariant, jak banderowcy wobec nas, nie miał by kto kwiatuszka
            spłodzić.
        • wlodzimierz.ilicz A jaki ówczesny mieszkaniec Bieszczad nie czułby 06.08.09, 23:27
          się skrzywdzony gdy nagle zamiast kurnej chałupy w Bieszczadach
          otrzymał poniemiecki solidny dom np. pod Wrocławiem?
          Sam fakt zmuszania takiej rodziny do korzystania np. z normalnej
          ubikacji zamiast chodzenia za stodołę, to był straszliwy szok
          cywilizacyjny, który dziś wymaga wypłacenia jego ofiarom solidnego
          odszkodowania.
          Tak przynajmniej oni sami utrzymują.

• mariner4 Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 09:50
      Bandera jest dla Ukraińców bohaterem, a dla nas zbrodniarzem. My też mamy swoich
      bohaterów, którzy dla innych są wrogami.
      Najlepiej więc nie robić z tego problemu, tym bardziej, że owi cykliści wcale
      nie dyszą wobec nas żądzą krwi. Tych młodych ludzi tak ukształtowano i oni ten
      swój rajd chcą przeprowadzić z dobrych pobudek.
      M.
      • kwiaty.polskie Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 10:05
        Ktoś ten problem robi. Nie ja. Chyba nie ma w Europie bardziej
        skrzywdzonego przez historię narodu niż Ukraińcy.
        Dla mnie Bandera też jest bohaterem.Ukraińskim ale bohaterem.Walczył
        o wolność swojego narodu.Pozwólmy tym młodyum ludziom w spokoju
        przeprowadzić rajd. Przecież nikomu niczego złego nie zrobią.
        • bogda35 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 11:22
          gdyby wymordowano ci rodzinę w dziki,azjatycki sposób tak jak to robili ukraińcy
          - może spojrzałabyś inaczej na'" bohaterstwo"banderowców-Czczenie pamięci tych
          bandytów w ojczyźnie tych pomordowanych jest po prostu bezczelnością. Ciekawe
          czy gdyby Niemcy zaczęli czcic w podobny sposób swoich"bohaterów" II wojny na
          polskiej ziemi - tez byłabyś taka tolerancyjna?
          • snajper55 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 11:27
            bogda35 napisał:

> gdyby wymordowano ci rodzinę w dziki,azjatycki sposób tak jak to robili ukraińcy
            > - może spojrzałabyś inaczej na'" bohaterstwo"banderowców-Czczenie pamięci tych
            > bandytów w ojczyźnie tych pomordowanych jest po prostu bezczelnością.

Ciekawe czy protestujesz także przeciwko czczeniu pamięci Polaków, których
            antysemickie idee przyniosły równie krwawe i barbarzyńskie żniwo ?

S.
            • kubala11 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 11:30
              Czy ktos w Polsce czci sprawców podpalenia stodoły w Jedwabnem czy pogromu
              kieleckiego?
              • snajper55 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 11:32
                kubala11 napisał:

> Czy ktos w Polsce czci sprawców podpalenia stodoły w Jedwabnem czy pogromu
                > kieleckiego?

Ale tych, którzy antysemityzm głosili - owszem.

S.
                • homosovieticus Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 11:40
                  Niektóre kręgi w Polsce czczą ludzi głoszących antypolonizm.
            • bogda35 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 11:38
              nie,nie czczę Polaków antysemitow.Jestem w takim wieku że na własne oczy
              oglądałam likwidację getta i Zydow - i zamordowanych przez Polakow Zydow - boli
              mie antysemityzm Kościoła do którego należę i antysemityzm moich rodaków -
              przynajmniej w rozmowach towarzyskich mam odwagę to potępiać bez względu na
              reakcje moich rozmówców.Ale widziałam także konwoje z Polakami uciekającymi z
              Wołynia i słuchałam ich opowieści - więc niech mi nikt nie mówi że nasze dzieci
              nie powinny znac prawdy o tych czasach w imię żle pojętej poprawności
              politycznej.Nie miejmy pretensji do obecnego pokolenia - ale wiedzmy jakie były
              skutki nienawiści.
              • homosovieticus Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 11:47
                Czyżby Żydzi nie mordowali nigdy Polaków?
                Z Twojej wypowiedzi wynika,że nigdy o tym nie słyszałaś mimo tak
                wielu doświadczeń życiowych .
                Stefan Michnik i Brystygierowa pewnie także nigdy o tym nie słyszeli.
                Bermann i Radkiewicz także o tym nie słyszał. Tak mówili. Niewielu
                im wierzyło.
                Byłaś wśród nich?
              • snajper55 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 12:48
                No więc sama widzisz, że nie uda się uniknąć sytuacji, gdy stawiany za wzór
                przez jednych, przez drugich jest obrzucany błotem. Niewiele jest postaci
                jednoznacznie złych czy jednoznacznie dobrych. Bandera czy Dmowski na pewno
                takimi postaciami nie byli.

S.
                • ktos_021 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 22:37
                  snajper55 napisał:
                  Niewiele jest postaci jednoznacznie złych czy jednoznacznie dobrych.

Z tego też powodu nie potępiałbym w czambuł Hitlera. Dla większości Niemców był
                  prawdziwym bohaterem; dał ludziom pracę, walczył o 1000-letnią Rzeszę.:)

• ktos_021 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 22:28
              snajper55 napisał:
              Ciekawe czy protestujesz także przeciwko czczeniu pamięci Polaków, których
              > antysemickie idee przyniosły równie krwawe i barbarzyńskie żniwo ?

Równie krwawe i barbarzyńskie żniwo? Może jakieś przykłady zorganizowanych
              i na wielką skalę "żniw" z użyciem siekier, młotków i wideł?
              • taziuta Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 22:38
                ktos_021 napisał:

> Równie krwawe i barbarzyńskie żniwo? Może jakieś przykłady
                > zorganizowanych i na wielką skalę "żniw" z użyciem siekier,
                > młotków i wideł?

Czy płonące stodoły (w Jedwabnem) też się liczą?
                A pogromy (kielecki, np.)?

Pewnie nie, bo zabrakło w nich wideł?...
                • ktos_021 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 23:02
                  taziuta napisał:
                  Czy płonące stodoły (w Jedwabnem) też się liczą? A pogromy (kielecki, np.)?

Stodoły? Już się rozmnożyły?

• taziuta Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 23:06
                    ktos_021 napisał:

> Stodoły? Już się rozmnożyły?

Chciałbyś?!...
                    • ktos_021 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 23:11
                      Chciałeś zrobić skalę?
                      • taziuta Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 23:17
                        ktos_021 napisał:

> Chciałeś zrobić skalę?

Ja, a nie Ty?
                        Przeczytaj jeszcze raz swój post, tym razem ze zrozumieniem. :)

forum.gazeta.pl/forum/w,28,98608372,98640983,Re_Narody_odbieraja_historie_subiektywnie.html
                        • ktos_021 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 23:24
                          taziuta napisał:
                          Ja, a nie Ty?

To ile w końcu było tych stodół w Jedwabnem? Więcej niż kościołów 11 lipca 1943r?

• snajper55 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 05.08.09, 14:16
                ktos_021 napisał:

> Równie krwawe i barbarzyńskie żniwo? Może jakieś przykłady zorganizowanych
                > i na wielką skalę "żniw" z użyciem siekier, młotków i wideł?

Jedwabne, Wąsocz, Radziłów itp itd.

S.
                • ktos_021 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 05.08.09, 18:50
                  snajper55 napisał:
                  Jedwabne, Wąsocz, Radziłów itp itd.
                  >
                  To w Jedwabnem, Wąsoczu, Radziłowie itp.itd., w wyniku zaplanowanej i
                  przeprowadzonej z zimna krwią przez przez polskie organizacje zginęło ponad 100
                  tys. Żydów? Wydłubywano im oczy, obcinano kończyny i rozpruwano brzuchy
                  a żydowskie niemowleta nadziewano na sztachety? Pierwsze słyszę. To liczba
                  znacznie wyższa niż sądowe ofiary Stefana Michnika, patrona rajdu młodych
                  rezunów itp.itd.! Proszę zatem o podanie wiarygodnych źródeł historycznych. Może
                  coś przeoczyłem.
                  • snajper55 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 05.08.09, 22:35
                    Jakie 100 tys ??? 50 - 60 tys. To raz.
                    Zsumuj wszystkie takie miejsca jak Jedwabno, Wąsocz czy Radziłów. To dwa.
                    Ukraińcom nie "pomagali" Niemcy. To trzy.

S.
                    • ktos_021 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 05.08.09, 23:06
                      1/minimum 100 tys. to wiarygodna liczba a nie jakaś tam,
                      2/Pomóż mi, bo nie mogę np. pomieścić w stodole w Jedwabnem 1600 ludzi. To ile
                      to było? 100 tys. 200 tys. żeby żniwa były porównywalne?
                      3/W czym Ukraińcom nie pomagali Niemcy?
                      • snajper55 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 05.08.09, 23:54
                        ktos_021 napisał:

> 1/minimum 100 tys. to wiarygodna liczba a nie jakaś tam,

Nie 100 tys, tylko 50 - 60 tys

> 2/Pomóż mi, bo nie mogę np. pomieścić w stodole w Jedwabnem 1600 ludzi. To ile
                        > to było? 100 tys. 200 tys. żeby żniwa były porównywalne?

Miałes posumować te wszystkie Jedwabna i Wąsocze.

> 3/W czym Ukraińcom nie pomagali Niemcy?

W mordowaniu Polaków.

S.
                        • ktos_021 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 05.08.09, 23:59
                          snajper55 napisał:
                          1/Nie 100 tys, tylko 50 - 60 tys

Podważasz badania wybitnego historyka G, Motyki?

2/ Niestety nie wiem jaka liczba cię zadowoli w jedwabieńskiej stodole; 100 czy
                          1600 osób? A może żeby "żniwa" były porównywalne 100 tys.?

3/Zgadza się. A nawet przed nimi Polaków bronili.
                          • snajper55 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 06.08.09, 00:04
                            ktos_021 napisał:

> snajper55 napisał:
                            > 1/Nie 100 tys, tylko 50 - 60 tys
                            >
                            > Podważasz badania wybitnego historyka G, Motyki?

Nie ja.Ty Ty je negujesz. Rozumiem. większe liczby, większy efekt, większa nienawiść.

Grzegorz Motyka: "...po polskiej stronie było może nawet 50-60 tys. ofiar, po ukraińskiej - raczej nie więcej niż 2-3 tys."
                            http://pogranicze.sejny.pl/?s=skryptorium&a=Biblioteczka_tekstow&e=Zapomnijcie_o_Giedroyciu

S.
                            • ktos_021 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 06.08.09, 06:29
                              snajper55 napisał:
                              1/Nie 100 tys, tylko 50 - 60 tys

Nie 50-60 tys. tylko w/g Motyki 100 tys. Znasz temat wyrywkowo; banderowskie
                              żniwa to nie tylko Wołyń, ale i Galicja Wsch., oraz dzisiejsze płd.-wsch. tereny
                              Polski. Bardzo ostrozny Motyka górną granicę określa na 100 tys. - to jakieś
                              1000 stodół jedwabieńskich. W tej liczbie nie mieszczą się tysiace Ukraińców
                              zakatowanych przez UPA pod patronatem "bohatera" rajdu.

snajper55 napisał:
                              Nie ja.Ty Ty je negujesz. Rozumiem. większe liczby, większy efekt, większa
                              nienawiść.

Niczego nie rozumiesz.
          • kwiaty.polskie Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 11:29
            A gdyby to Twoja rodzinka mordowała?
            Bo widzisz, część mojej rodzinki była w NSZ. Prawdopodobnie
            mordowała.
        • bogda35 Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 11:24
          kwiaty.polskie napisała:

> Ktoś ten problem robi. Nie ja. Chyba nie ma w Europie bardziej
          > skrzywdzonego przez historię narodu niż Ukraińcy.
          > Dla mnie Bandera też jest bohaterem.Ukraińskim ale bohaterem.Walczył
          > o wolność swojego narodu.Pozwólmy tym młodyum ludziom w spokoju
          > przeprowadzić rajd. Przecież nikomu niczego złego nie zrobią.
          owszem zrobią - pokażą swoim polskim rówieśnikom że pomordowanych Polakow można
          miec w nosie.
      • taziuta Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 10:05
        mariner4 napisał:

> /.../ Tych młodych ludzi tak ukształtowano i oni ten
        > swój rajd chcą przeprowadzić z dobrych pobudek.
        > M.

W pełni się z Tobą, w tym temacie, zgadzam. Obawiam się jednak,
        że nasze naziole narobią tu tyle rabanu (a Tusk jak zwykle
        ulegnie 'opini publicznej' wyrażanej przez różnych zatroskanych
        Janke, czy Zalewskich, i nasz głupawy rząd wyda jeszcze jakieś
        bzdurne oświadczenie), że tylko odgrzeją antypolskie nastroje na
        Ukrainie...
        • homosovieticus A czy politycznie wyrobiona taziuta pomyślała 04.08.09, 10:13
          dlaczego taki raid jest organizowany i przez kogo, i czy przypadkiem
          nie jest przejawem rosnących wpływów obcych na Ukrainie?
          • alfa.alfa Re: A czy politycznie wyrobiona taziuta pomyślała 04.08.09, 10:16
            homosovieticus napisał:

> dlaczego taki raid jest organizowany i przez kogo, i czy przypadkiem
            > nie jest przejawem rosnących wpływów obcych na Ukrainie?

"Nasze" władze jednak nie oponowały
            www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20090804&typ=po&id=po02.txt
            • homosovieticus Re: A czy politycznie wyrobiona taziuta pomyślała 04.08.09, 10:18
              A "nasze" władze nie ulegają wpływom obcych sił?
              • taziuta Re: A czy politycznie wyrobiona taziuta pomyślała 04.08.09, 10:23
                homosovieticus napisał:

> A "nasze" władze nie ulegają wpływom obcych sił?

Masz na myśli podszepty szatana?!
                • homosovieticus Gdyby rzeczywiście tak było to byś tak nie pisał? 04.08.09, 10:26
                  • taziuta Re: Gdyby rzeczywiście tak było to byś tak nie pi 04.08.09, 10:27
                    ???
                    • homosovieticus Re: Gdyby rzeczywiście tak było to byś tak nie pi 04.08.09, 10:28
                      !!!
                • homosovieticus Sprawa raidu to pretekst do pogorszenia stosunków 04.08.09, 10:27
                  pomiędzy Polską i Ukrainą.
                  Zastanówcie się w czyim interesie to leży i kto w Polsce temu
                  sprzyja?
                  • taziuta Re: Sprawa raidu to pretekst do pogorszenia stosu 04.08.09, 11:06
                    homosovieticus napisał:

> pomiędzy Polską i Ukrainą.
                    > Zastanówcie się w czyim interesie to leży i kto w Polsce temu
                    > sprzyja?

Leży w interesie polskich mediów prywatnych, takich jak TVN, TVN24,
                    Polsat, które potrzebują codziennej papki horroru. I im bardziej
                    nakręcą polskich nazioli na Ukraińców, tym większa szansa, że
                    rowerzystów ktoś pobije i będzie piękny nius, dla tych
                    medialnych hien...
                    • homosovieticus Re: Sprawa raidu to pretekst do pogorszenia stosu 04.08.09, 11:12
                      Bierze w tym nakręcaniu udział także TOKFM i Szef salonu24.
                      Jednym słowem cała michnikowszczyzna.
                      • bogda35 Re: Sprawa raidu to pretekst do pogorszenia stosu 04.08.09, 11:28
                        homosovieticus - masz kompleks Michnika - wszystko ci się z nim kojarzy
                        • homosovieticus Re: Sprawa raidu to pretekst do pogorszenia stosu 04.08.09, 11:31
                          Nie wszystko, tylko polityka w mediach.
                          Sex np. zupełnie nie mogę skojarzyć z Michnikiem.
                  • adam81w Gdzieś to mam jakie są stosunki polsko-ukraińskie 05.08.09, 14:55
                    homosovieticus napisał:

> pomiędzy Polską i Ukrainą.
                    > Zastanówcie się w czyim interesie to leży i kto w Polsce temu
                    > sprzyja?

jeśli my jesteśmy dla nich mili i w porządku, przepraszamy, kajamy się, staramy
                    się nie zadrażniać, trzymamy ich stronę żeby weszli do Unii i bardzie
                    zintegrowali się z Europą a oni z Szuchewycza robią bohatera Ukrainy w 2007 (i
                    to kto robi ten niby uwielbiany i szanowany w Polsce Juszczenko, któremu Polska
                    tyle pomogła podczas pomarańczowej rewolucji), a oni robią takie rajdy
                    obrażające Polaków.

Warto dbać o dobre stosunki i o pojednanie ale nie za wszelką cenę. Tutaj my
                    robimy wszystko, nie zadrażniamy a oni traktują nas tak, że szkoda mówić.
                    • snajper55 Re: Gdzieś to mam jakie są stosunki polsko-ukraiń 05.08.09, 16:24
                      adam81w napisał:

> a oni robią takie rajdy obrażające Polaków.

To, że taki rajd Ci się nie podoba to nie znaczy jeszcze, że obraża on Polaków.

S.
                      • ktos_021 Re: Gdzieś to mam jakie są stosunki polsko-ukraiń 05.08.09, 19:16
                        snajper55 napisał
                        To, że taki rajd Ci się nie podoba to nie znaczy jeszcze, że obraża on Polaków.

Naprawdę??? A rajdowanie młodych niemieckich nazistów po Izraelu w koszulkach z
                        podobizną Hitlera dla propagowania zdrowego stylu życia nie będzie obrażało Żydów?
                        • snajper55 Re: Gdzieś to mam jakie są stosunki polsko-ukraiń 05.08.09, 22:37
                          Po pierwsze, porównujesz sprawy nieporównywalne.
                          Po drugie - takie pytania zadaj Żydom, nie mnie. Ja mogę Ci odpowiedzieć o
                          rajdzie Bandery. Nie, uważam że nie obraża Polaków.

S.
                          • ktos_021 Re: Gdzieś to mam jakie są stosunki polsko-ukraiń 05.08.09, 23:13
                            1/Nieporównywalne sprawy? A dlaczego? Czyżby śmierć od gazu była bardziej warta
                            mszy niż od siekiery?
                            2/Może któryś się odezwie
          • indris Re: A czy politycznie wyrobiona taziuta pomyślała 04.08.09, 10:27
            Świadectwo wpływów obcych ? To znaczy czyich ? Nacjonalizm ukraiński jest tworem
            samych Ukraińców, a skierowany był przeciw tym, których Ukraińcy uważali za
            przeszkodę do ich samodzielności państwowej. A to znaczy, że przeciw Polakom i
            Rosjanom.
            • homosovieticus Re: A czy politycznie wyrobiona taziuta pomyślała 04.08.09, 10:40
              A jakim siłom - nie ukraińskim - może zależeć na pogorszeniu
              stosunków z Polską?
          • mariner4 Gdyby głupota bolała, 04.08.09, 22:23
            to wył byś z bólu. Tak prymitywne widzenie świata się rzadko spotyka.
            M.
            • taziuta [...] 04.08.09, 22:31
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • mariner4 Ja się dobrze bawię. 04.08.09, 22:36
                M.
                • taziuta Re: Ja się dobrze bawię. 04.08.09, 22:39
                  mariner4 napisał:

> M.

Jeśli tak, to nie ma sprawy. :)
      • tornson Re: Narody odbierają historię subiektywnie 04.08.09, 17:46
        mariner4 napisał:

> Bandera jest dla Ukraińców bohaterem, a dla nas zbrodniarzem. My też mamy swoic
        > h
        > bohaterów, którzy dla innych są wrogami.
        Bohaterem to on był dla ukraińskich faszystów, tak jak Hitler dla Niemieckich,
        nie można tolerować kultywowania takich bandytów.
    • kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 10:44
      Drogi Kwiatuszku polski, jesli nie pamiętasz to przypomnę Ci, że już w 1990 roku
      Senat RP potępił akcję "Wisła", w 2002 prezio Kwasniewski wyraził ubolewanie, w
      2007 prezydenci Kaczyński i Juszczenko we wspólnym oświadczeniu potępili akcję
      "Wisła".
      Gdybys zapomniała to przypominam, że w Polsce nie czci się Bierutów, Stalinów
      czyli prawdziwych autorów tej akcji. Wręcz przeciwnie.
      Dlatego jeśli ukraińcy chca sobie czcic Banderę to niech sobie go czczą, ale na
      swoim terytorium, gdyż na terenach gdzie będzie ten rajd żyja jeszcze dzieci,
      których rodziców mordował jesli nie osobiście to rękoma swoich oprawców.
      • homosovieticus [...] 04.08.09, 11:08
    • snajper55 W tamtym okresie przesiedlenia były trendy /nt 04.08.09, 11:19

• homosovieticus Trendy to jest Prof. Środa nie przesiedlenia! 04.08.09, 17:40
        • mariner4 [...] 04.08.09, 22:33
    • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 11:51

Nie rozumiem Twojego postu. Akcja "Wisła" jest powodem wstydu, i nikt nie robi
      rajdów pod jej wezwaniem.

Sam Bandera jest ukraińskim bohaterem, ale "banderowcy" popełniali zbrodnie na
      Polakach. Myślę, że zezwolenie na ten rajd należy interpretować jako przejaw
      polskiej wielkoduszności.
      • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 11:54
        A ja go założyłam bo nie rozumiem fali świętego oburzenia z powodu
        tego rajdu.
        • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 11:58
          kwiaty.polskie napisała:

> A ja go założyłam bo nie rozumiem fali świętego oburzenia z powodu
          > tego rajdu.

A ja rozumiem, że np. potomkowie pomordowanych przez banderowców, mogą widzieć w
          Banderze zbrodniarza, i zgodę rządu RP na robienie z niego wzorca dla młodzieży
          mogą interpretować jako nobilitację przywódcy zbrodniarzy i wyraz lekceważenia
          dla pomordowanych.
          • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:02
            A ja nie rozumiem. Przecież stawiamy pomniki
            Dmowskiemu,gloryfikujemy NSZ, pozwalamy na działalność ONR, MW itd.
            Nam wolno?
            • kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:04
              Stawiamy je U SIEBIE.
              • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:07
                I to jest w porządku?
                • kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:09
                  Oczywiście.
                  • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:18
                    To sobie poczytaj KOMU te pomniki stawiamy:

www.nop.org.pl/?artykul_id=96
                    • kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:22
                      Kwestionujesz demokrację? Ty? Taka poprawna politycznie postać?
                      Jeśli większość chce stawiać komus pomniki mniejszość może sobie tylko
                      gardłować. Tyle.
                      • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:33
                        Nie kwestionuję demokracji. Kwestionuję czepianie się Ukraińców za
                        to,że chcą zrobić coś,co sami robimy.
                        I jestem bardzo politycznie niepoprawna.
                        • kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:37
                          kwiaty.polskie napisała:

> Nie kwestionuję demokracji. Kwestionuję czepianie się Ukraińców za
                          > to,że chcą zrobić coś,co sami robimy.

Organizujemy na Ukrainie Rajd sladami Jeremiego Wisniowieckiego?:P
                          • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:40
                            Gloryfikujemy własny nacjonalizm.Dlaczego zabraniamy tego innym?
                            Zjedzą nam tę trasę czy co?

• kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:46
                              Przykro mi, ale muszę to napisać. Jesteś odporna na czytanie ze zrozumieniem.
                              Nigdzie nie zabraniam ukraincom czczenia kogo sobie chca czcic. I piszę to chyba
                              wyraźnie. Chocby tutaj
                              forum.gazeta.pl/forum/w,28,98608372,98611308,Re_Akcja_Wisla_i_rajd_Bandery_.html
                              A Ty albo tego nie rozumiesz albo nie chcesz zrozumieć.
                              • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:51
                                Nie jestem odporna na czytanie ze zrozumieniem tylko na pewne
                                poglądy.
                                Rozumiem co piszesz tylko uparcie się z tym nie zgadzam.
                                • kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:54
                                  Moim zdaniem nie rozumiesz, gdyz uparcie twierdzisz, że odmawiam ukraińcom prawa
                                  do honorowania swoich bohaterów. Czego ja w żadnym wypadku nie robię. Jeden
                                  warunek. U SIEBIE.
                                  • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:02
                                    A ja się z tym poglądem nie zgadzam.
                                    Dlaczego? Dlatego,że chcą pojechać po terenach,na których kiedyś
                                    mieszkali,i z których ich wyrzuciliśmy w akcji Wisła.

To tak jakbyś odmawiał Polakom prawa do odwiedzania Rossy i
                                    składania kwiatów przy sercu Piłsudskiego.Gwarantuję Ci,że nie
                                    spotyka się to z powszechną akceptacją na Litwie.
                                    Tak samo jak to,że ja czasem na Rossie składam kwiaty na grobie
                                    mojego wuja.Należał wszak do organizacji,która na Litwie przez dużą
                                    część społeczeństwa jest traktowana jak UPA w Polsce. Do Armii
                                    Krajowej. Mam szczęście,że tylko mizerna część mojej rodzinki
                                    zaplątała się do NSZ.Reszta była w porządku, była w AK. Tylko czy
                                    Litwini też tak uważają?
                                    • kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:08
                                      Przekonałas mnie, niech sobie będzie ten rajd, ale nie w tym roku. Może dopiero
                                      po powstaniu pomnika upamiętniającego pomordowanych na Wołyniu.
                                      • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:13
                                        A ja myślę,że czas wyciągnąć rękę do zgody. Kto wyciągnie pierwszy?
                                        Zwykle mądrzejszy.
                                        Historia, szczególnie najnowsza, nie jest łatwa.My swoje państwo
                                        mamy od ponad 1000 lat, oni od jakiś 20 lat.Tam nacjonalizm musi być
                                        silniejszy, siłą rzeczy.
                                        Nam niczego nie ubędzie, oni poczują,że szanujemy ich uczucia i może
                                        zaczną sami ten pomnik stawiać.
                                        Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku.
                                        • kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:30
                                          kwiaty.polskie napisała:

> A ja myślę,że czas wyciągnąć rękę do zgody. Kto wyciągnie pierwszy?
                                          > Zwykle mądrzejszy.

W poście, który juz Ci cytowałem wyraźnie napisałem, że Senat oraz dwaj polscy
                                          prezydenci przeprosili ukraińców za akcję "Wisła". Moim zdanie to była ta
                                          wyciagnięta ręka. Nie przypominam sobie podobnych oswiadczeń strony ukraińskiej
                                          o polskich ofiarach . Moze były, ja nie pamiętam. Wdzięczny i będę za przypomnienie.
                                          • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:37
                                            www.lwow.com.pl/gazeta-orleta.html
                                            Oni zgodzili się w końcu na napis na Cmentarzu Orląt.
                                            Małe kroki ale do przodu.
                                            • crimen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 12:52
                                              Zabierasz głos w temacie, o którym nie masz pojęcia. Cmentarz Orląt
                                              powstał w polskim Lwowie. W tym samym czasie na cmentarzu Janowskim
                                              powstała kwatera Siczowych Strzelców.We wszystkim starano się
                                              zachować równowagę. Tymczasem obecnie w Polsce powstało ok. 40
                                              nielegalnych pomników ku czci zbrodniarzy z UPA. Nikt nie ma odwagi
                                              ich rozebrać, gdy tymczasem na Wołyniu zabrania się upamiętnienia
                                              miejsc pochówku ich ofiar. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ze skali
                                              zbrodni rezunów na Kresach. Na samym Wołyniu zniszczono 2900
                                              polskich wsi. W Polsce nikt nie blokuje głoszenia prawdy o akcji
                                              Wisła, gdy tymczasem na Ukrainie nie wolno napisać na nagrobkach
                                              ofiar, kto był sprawcą mordu. Ponadto UPA dzieli, a nie jednoczy
                                              Ukrainę, co napewno nie leży w naszym interesie. Poprawnością
                                              polityczną nie uzupełnisz rażącego braku wiedzy o temacie.
                                              • eryk2 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 13:06
                                                crimen napisał:

> Zabierasz głos w temacie, o którym nie masz pojęcia.

O tobie można napisać dokładnie to samo:

Na samym Wołyniu zniszczono 2900
                                                > polskich wsi.

Jak to możliwe, że na Wołyniu było prawie 3000 polskich wsi, jeżeli
                                                Polacy stanowili przed wojną liczbę ok. 300 tys. mieszkańców
                                                Wołynia? W dodatku na wsi mieszkało ok. 2/3 ludności polskiej
                                                (reszta w miastach). Gdyby liczba wsi, podana przez ciebie była
                                                prawdziwa, to oznaczałoby, że ok. 200.000 ludzi mieszkało w ok.
                                                3.000 wsi - czyli 70 osób w jednej wsi. Widziałeś w jakimś regionie
                                                Europy parę tysięcy takich wsi, liczących po kilkudziesięciu
                                                mieszkańców? A to i tak statystyka - w takim razie w podanej przez
                                                ciebie liczbie istniałyby wsie, gdzie było 140 Polaków, ale i takie,
                                                gdzie było ich 2-3 - to też były wg ciebie POLSKIE wsie?
                                                • crimen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 13:21
                                                  Jedynymi, którzy dokładnie przeanalizowali Rzeź Wołyńską, są
                                                  Siemaszkowie. Te 2900 wsi zaczerpnąłem właśnie z ich opracowania. Do
                                                  twojej wiadomości większość wsi wołyńskich miała charakter mieszany.
                                                  Niewiele było wsi czysto polskich, lub czysto ukraińskich. W
                                                  niektórych wymordowano kilkanaście osób, w innych kilkaset. Spora
                                                  część ofiar do dzisiaj nie ma grobów. Siemaszkowie, pomimo
                                                  zgromadzenia sporej dokumentacji, mieli problem z oceną ilości
                                                  ofiar. Oszacowali ją na od 60 000 do 100 000 osób. Jesteś
                                                  dyletantem . Najpierw poczytaj coś o temacie, w którym zabierasz
                                                  głos, a potem baw się w matematykę.
                                                  • eryk2 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 13:43
                                                    > Jedynymi, którzy dokładnie przeanalizowali Rzeź Wołyńską, są
                                                    > Siemaszkowie. Te 2900 wsi zaczerpnąłem właśnie z ich opracowania.

I oni piszą o ZNISZCZENIU 2900 WSI?! To kompletnie podważa ich
                                                    wiarygodność...

Do
                                                    > twojej wiadomości większość wsi wołyńskich miała charakter
                                                    mieszany.
                                                    > Niewiele było wsi czysto polskich, lub czysto ukraińskich.

To dlaczego piszesz o "POLSKICH WSIACH"? W dodatku, jak wsie mogły
                                                    mieć charakter mieszany W WIĘKSZOŚCI, jeśli na wsiach mieszkali
                                                    Ukraińcy (ok. 70% mieszkańców Wołynia) i Polacy (ok. 10%
                                                    mieszkańców Wołynia). To oznacza, że takiej mieszanej w 300-osobowej
                                                    wsi było 7:1 dla Ukraińców (30-40 Polaków i 250-270 Ukraińców). To
                                                    nie były nie tylko wsie polskie, ale nawet i nie mieszane - to były
                                                    wsie ukraińskie, gdzie mieszkało 5 rodzin polskich.

Oszacowali ją na od 60 000 do 100 000 osób. Jesteś
                                                    > dyletantem . Najpierw poczytaj coś o temacie, w którym zabierasz
                                                    > głos, a potem baw się w matematykę.

Jeszcze raz wytłumacz, jak to możliwe, że wymordowano 60.000 Polaków
                                                    i zniszczono 3.000 POLSKICH wsi (zakładając, że część Polaków
                                                    mieszkała we wsiach ukraińskich), to by znaczyło, że w tych POLSKICH
                                                    wsiach mieszkało 60-120 osób (odliczając ok. 50% na Polaków
                                                    mieszkających razem wz Ukraińcami)? Wolę się bawić w matematykę niż
                                                    pisać piramidalne bzdury i żonglować niesprawdzonymi danymi - bo
                                                    potem kończy się tak, jak ze słynnym zdjęciem, które było dowodem
                                                    zbrodni UPA, aż po 60 latach ktoś rozpoznał na nim Cyganiątka,
                                                    zabite przez ich rodzona matkę 20 lat przed rzezia wołyńską...
                                                  • crimen Szczekaczu 05.08.09, 20:00
                                                    Najpierw przeczytaj książkę, a potem zabieraj głos. To są dwa opasłe
                                                    tomiska suchych relacji ze zbrodni dokonanej na cywilnej ludności
                                                    polskiej w większości z wymienionych tam tych 2900 wsi. Częściowo
                                                    poparte są relacjami świadków i fotografiami z miejsca zbrodni. Nie
                                                    ty prymitywie będziesz oceniał wiarygodność opracowania w sytuacji,
                                                    gdy nie masz bladego pojęcia o sytuacji narodowościowej Wołynia.
                                                    Polacy i Rusini mieszkali tam od setek lat. Częste były małżeństwa
                                                    mieszane. Zwyczajem było, że synowie przyjmowali narodowość po ojcu,
                                                    a córki po matce. Jeśli w jednej rodzinie bez problemu funkcjonowały
                                                    dwie narodowości, to tym bardziej wsie nie mogły mieć jednolitego
                                                    charakteru. Wróć do dyskusji, gdy nabierzesz wiedzy o temacie, bo
                                                    szkoda mi czasu na dyskusję z durniem, dla którego jedno zdjęcie
                                                    jest dowodem na rycerskość UPA.
                                                  • eryk2 Do kłamcy i oszczercy (właściwy nick: crimen) 05.08.09, 22:59
                                                    To są dwa opasłe
                                                    > tomiska suchych relacji ze zbrodni dokonanej na cywilnej ludności
                                                    > polskiej w większości z wymienionych tam tych 2900 wsi.

Polacy byli mordowani nie tylko we wsiach czysto polskich (a były
                                                    takie, były - różnego rodzaju tzw. kolonie, np. Poryck, czyli
                                                    dzisiejsza Pawliwka), ale także we wsiach, w których mieszkali z
                                                    ukraińskimi sąsiadami (w proporcji najczęściej 5-6 Ukraińców na 1
                                                    Polaka). I tych WSZYSTKICH wsi było może ok. 3000 - to fakt.
                                                    Zniszczono (tj. unicestwiono, spalono, zmazano z powierzchni ziemi -
                                                    dziś rosną tam zagajniki albo są puste pola ze śladami funadameentów
                                                    czy obrysem zagród) może kilkaset, może do 1000. Te wsie, w których
                                                    mieszkali też Ukraińcy, istnieją do dziś, bo Ukraińcy nie wyparowali
                                                    (a może wymordowali ich wg ciebie Polacy? tak ok. pół miliona
                                                    chłopów ukraińskich? co?...), tyle że w postaci monoetnicznej.
                                                    Natomiast bredzenie przez ciebie o zniszczeniu prawie 3000 POLSKICH
                                                    WSI jest bzdurą totalną i bujdą na resorach. Pokazuje też bardzo
                                                    smutne (a może i groźne zjawisko): mimo lektury książki Siemaszków,
                                                    w której opisują oni DOKONANE ZBRODNIE w 3000 punktów na Wołyniu, ty
                                                    twierdzisz, że ZNISZCZONO te 3000 miejscowości, w dodatku nazywając
                                                    je CZYSTO POLSKIMI. Oznacza to, że:
                                                    - albo nie rozumiesz słowa pisanego, które czytasz;
                                                    - albo celowo deformujesz (zafałszowujesz) sens cytowanej przez
                                                    ciebie publikacji historycznej.
                                                    W pierwszym przypadku jesteś tylko funkcjonalnym analfabetą - w
                                                    drugim jesteś draniem. Wybieraj.

> szkoda mi czasu na dyskusję z durniem, dla którego jedno zdjęcie
                                                    > jest dowodem na rycerskość UPA.

Zacytuj moją wypowiedź, w której stwierdziłbym, że UPA była
                                                    rycerska, ponieważ jakiś polski idiota podpisał Cyganiątka jako
                                                    Polaków... UPA nie była rycerska, ale tego nie udowodnisz (ani ty,
                                                    ani legion podobnych tobie naginaczy historii) przy pomocy
                                                    sfałszowanych obrazków, danych, przekręconych cytatów.

PS. Jeśli nie znajdziesz mojej wypowiedzi, gloryfikującej UPA, uznam
                                                    cię dodatkowo jeszcze za parszywego kłamcę i podłego oszczercę.
                                      • eryk2 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:17
                                        kubala11 napisał:

> Przekonałas mnie, niech sobie będzie ten rajd, ale nie w tym roku.
                                        Może dopiero
                                        > po powstaniu pomnika upamiętniającego pomordowanych na Wołyniu.

Ależ taki pomnik już jest! I to w Warszawie!!!

fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,60271135,61941570.html
                                        • kubala11 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:26
                                          eryk2 napisał:

>
                                          > Ależ taki pomnik już jest! I to w Warszawie!!!
                                          >
                                          > fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,60271135,61941570.html

No własnie. Pomniki Bandery tez pewnie sa na Ukrainie...
                                          Mnie chodzi o pomnik tam.:) Skoro rajd ma byc tutaj...;)
                                          • eryk2 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:45
                                            kubala11 napisał:

> Mnie chodzi o pomnik tam.:)

Mówisz i masz:

www.wspolnota-polska.org.pl/img/kw3_4_06.jpg
                                    • dystans4 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:15
                                      Mnie nie przekonałaś. Bo nie występuję przeciw uznaniu sprzeczności interesów Ukraińców i Polaków, różnym interpretacjom historii, ale przeciw zbrodni ludobójstwa, której nie usprawiedliwia żaden patriotyzm. Idąc Twoim tokiem myślenia powinniśmy uznać prawo neohitlerowców do organizacji imprez we Wrocławiu, Szczecinie etc. etc. Czy i to chciałaś powiedzieć?
                                      buldog.
                                      • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:25
                                        Wróć. O co walczyli hitlerowcy? Nie o wolność, tylko o dominację i
                                        uznanie swoich chorych teorii.
                                        Nie możesz stawiać w równym rzędzie ludzi,którzy walczą o swoją
                                        wolność z ludźmi,którzy walczą o niewolę i podporządkowanie innych
                                        ludzi.
                                        Przecież ja nie gloryfikuję ludobójstwa.Chcę tylko zwrócić uwagę,że
                                        medal ma dwie strony.Drastycznie to robię? Być może ale inaczej się
                                        nie da.

• edico Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 07.08.09, 00:02
                                          kwiaty.polskie napisała:

> Nie możesz stawiać w równym rzędzie ludzi,którzy walczą o swoją
                                          > wolność

Używając ją siekierami wśród kobiet, dzieci i starców?
                                          bi.gazeta.pl/im/1/5196/z5196931X.jpg
                    • gonzo44 znaj proporcje... 04.08.09, 16:04
                      kwiaty.polskie napisała:
                      > To sobie poczytaj KOMU te pomniki stawiamy:
                      > www.nop.org.pl/?artykul_id=96

poczytałem. jest tam coś o bójkach, blokadach sklepów, numerus
                      clausus itp. (wszystko zdarza się nawet dzisiaj tak na marginesie).

nie znalazłem natomiast wzmianek o rżnięciu piłą, wydłubywaniu oczu,
                      riezaniu siekierą i innych takich. ale może czegoś nie doczytałem ?
                • gonzo44 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:58
                  kwiaty.polskie napisała:
                  > I to jest w porządku?

tak - stawianie u SIEBIE pomników SWOICH kontrowersyjnych postaci
                  jest w porządku. akceptujemy jednocześnie, że inni mogą odbierać te
                  postaci inaczej. akceptujemy też, że inni nie będą im stawiać
                  pomników u siebie.

wytłumaczę ci to obrazowo kwiatuszku: to podobnie jak w sądzie -
                  rolą adwokata jest akcentować okolicznosci na korzyść oskarzonego,
                  nikt nie będzie oczekiwał, że będzie on poszukiwał dowodów na jego
                  niekorzyść - dokładnie odwrotnie niż dla roli prokuratora.

mało jest postaci jednoznacznie złych lub jednoznacznie dobrych -
                  jak ktoś wyżej już zauważył. co nie oznacza, że musimy w imię
                  polityki lub politycznej poprawności gloryfikować osoby co do
                  prawości których mamy poważne zastrzeżenia.

zwłaszcza, że "zastrzeżenia" są baaaaardzo poważne. znaaaacznie
                  poważniejsze niż zastrzeżenia wobec np. Dmowskiego ("nasz dla innych
                  kontrowersyjny"). on nikogo piłą nie rżnął.

tak więc podsumowując: jakiekolwiek uroczystości, "eventy", rajdy,
                  tablice etc. etc. upamiętniające banderę (pisownia nieprzypadkowa) i
                  banderówców są w Polsce skandalem. przynajmniej do czasu wyrażenia
                  oficjalnego, zgodnego z prawdą, wyczerpującego, bez przemilczeń i
                  ogólników stanowiska w kwestii wiadomych wydarzeń przez stronę
                  ukraińską, na co - póki co - się nie zanosi. w przeciwieństwie do
                  potępienia akcji Wisła przez stronę polską.
            • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:13
              kwiaty.polskie napisała:

> A ja nie rozumiem. Przecież stawiamy pomniki Dmowskiemu,
              > gloryfikujemy NSZ, pozwalamy na działalność ONR, MW itd.
              > Nam wolno?

1) U siebie wolno, co nie oznacza, że należy. Poza tym, zrównujesz Dmowskiego z
              Banderą?

2) Cała dyskusja jest o tym, czy polski rząd winien pozwalać na
              gloryfikację nazwiska, które jest kojarzone (z dobrych przyczyn) ze zbrodniami
              na Polakach.
              • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:32
                Bandera przy Dmowskim to naprawdę "małe piwo".Bandera walczył o
                wolność swojego narodu, nie powiem,że bezgrzesznie.

O co walczył Dmowski w 20-leciu? O numerus nullus?Czy o prawo do
                noszenia piaskowych koszul?
                • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:40
                  kwiaty.polskie napisała:

> Bandera przy Dmowskim to naprawdę "małe piwo".Bandera walczył o
                  > wolność swojego narodu, nie powiem,że bezgrzesznie.
                  >

Hej, zapytam dokładniej. Dmowski to polityk, przywódca partii politycznej, która
                  nie miała krwi na rękach.

Zrównujesz go z przywódcą ruchu, który odpowiada za rzezie?

> O co walczył Dmowski w 20-leciu? O numerus nullus?Czy o prawo do
                  > noszenia piaskowych koszul?

Np o to:

Przedstawiał w nich własną wizję patriotyzmu opartego na narodowych
                  interesach i realizmie politycznym. Uważał, że Polacy, tak jak inne narody, mają
                  do odegrania własną misję cywilizacyjną. Piętnował wady polskie takie jak
                  bierność, lenistwo, niezdolność do pracy zbiorowej czy niezdyscyplinowanie.

O ile mi wiadomo, Dmowski był przeciw ONR.
                  • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:45
                    Nie miała krwi na rękach? Jasne,oprócz krwi wielu obywateli polskich
                    innej narodowości. Nie zabija ich ale biła do krwi,blokowała
                    sklepy,blokowała dostęp na uczelnie, chciała na siłę polonizować.Nie
                    miała krwi na rękach bo nie było wtedy wojny a za zabicie człowieka,
                    nawet Żyda czy Ukraińca,szło się siedzieć. Słowa "nawet" użyłam
                    celowo bo dla Dmowskiego&Co to byli ludzie drugiej kategorii.

Potem NSZ czyli następcy sobie odpowiednio odbili ten
                    dyskomfort.Mogli już zabijać.
                    • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:55
                      kwiaty.polskie napisała:

> Nie miała krwi na rękach? Jasne,oprócz krwi wielu obywateli polskich
                      > innej narodowości. Nie zabija ich ale biła do krwi,blokowała
                      > sklepy,blokowała dostęp na uczelnie, chciała na siłę polonizować.Nie
                      > miała krwi na rękach bo nie było wtedy wojny a za zabicie człowieka,
                      > nawet Żyda czy Ukraińca,szło się siedzieć. Słowa "nawet" użyłam
                      > celowo bo dla Dmowskiego&Co to byli ludzie drugiej kategorii.
                      >

Działanie metodami politycznymi, bo tak działał Dmowski, nie może być zrównywane
                      z rzeziami, to zupełnie co innego.

Wątpię, byś mogła obciążyć Dmowskiego odpowiedzialnością za działania bojówek.

NSZ - to już na pewno nie Dmowski, ale co im konkretnie zarzucasz?

> Potem NSZ czyli następcy sobie odpowiednio odbili ten
                      > dyskomfort.Mogli już zabijać.

To tak jak polscy komuniści, którzy w czasie wojny i po niej, dzięki LWP i UB
                      mogli już zabijać i torturować?
                      • snajper55 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:07
                        vargtimmen napisał:

> Działanie metodami politycznymi, bo tak działał Dmowski, nie może być zrównywane
                        > z rzeziami, to zupełnie co innego.

Działanie metodami politycznymi, bo tak działał Hitler, nie może być zrównywane
                        z rzeziami, to zupełnie co innego.

S.
                        • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:10
                          snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
                          >
                          > > Działanie metodami politycznymi, bo tak działał Dmowski, nie może być zró
                          > wnywane
                          > > z rzeziami, to zupełnie co innego.
                          >
                          > Działanie metodami politycznymi, bo tak działał Hitler, nie może być zrównywane
                          > z rzeziami, to zupełnie co innego.
                          >

Hitler nie zlecał rzezi?
                          • kwiaty.polskie Paradoks:-) 04.08.09, 13:18
                            Hitler zaczynał robiąc dokładnie to samo co Dmowski. Jakaś blokada
                            sklepiku, wymalowana gwiazda Dawida, napis "jude raus"... Czyste
                            narodowo państwo, koszule co prawda brynatne były, zamiast Szczerbca
                            swastyka ale to tylko drobne szczegóły.:-)
                            W gruncie rzeczy to napadając na Polskę w 1939 roku uratował nas od
                            najgorszej hańby - faszyzmu.
                            • vargtimmen Re: Paradoks:-) 04.08.09, 13:29
                              kwiaty.polskie napisała:

> Hitler zaczynał robiąc dokładnie to samo co Dmowski. Jakaś blokada
                              > sklepiku, wymalowana gwiazda Dawida, napis "jude raus"... Czyste
                              > narodowo państwo, koszule co prawda brynatne były, zamiast Szczerbca
                              > swastyka ale to tylko drobne szczegóły.:-)
                              > W gruncie rzeczy to napadając na Polskę w 1939 roku uratował nas od
                              > najgorszej hańby - faszyzmu.

Moim zdaniem, popadasz w spekulacje i dywagacje, tym bardziej dla Polski
                              krzywdzące, że wpływy Dmowskiego pod koniec IIRP nie były duże.

Rozumiem, że krytykujesz Dmowskiego za antysemityzm i sprzyjanie faszyzmowi pod
                              koniec życia. Masz tu rację, to plama na życiu Dmowskiego. Tylko, że nikt nie
                              odważyłby się proponować konkursu im. Dmowskiego w Izraelu, prawda? A gdyby
                              zaproponował, to przyjąłbym z pełnym zrozumieniem oburzenie Izraelczyków.
                              • kwiaty.polskie Re: Paradoks:-) 04.08.09, 13:45
                                Problem zaczyna się od tego "gdzie".Dmowski nigdy w Izraelu nie był,
                                to nie był jego kraj.
                                UPA działało u siebie.Na swoim terenie, na którym ci ludzie
                                mieszkali od wieków.Chcieli mieć własne państwo,do którego prawa im
                                zawsze odmawiano.Kto jak kto ale Polacy powinni to zrozumieć a
                                przynajmniej się postarać zrozumieć.
                                • vargtimmen Re: Paradoks:-) 04.08.09, 14:06
                                  kwiaty.polskie napisała:

> Problem zaczyna się od tego "gdzie".Dmowski nigdy w Izraelu nie był,
                                  > to nie był jego kraj.

Bandera w Krakowie też chyba nie działał.

> UPA działało u siebie.Na swoim terenie, na którym ci ludzie
                                  > mieszkali od wieków.Chcieli mieć własne państwo,do którego prawa
                                  > im zawsze odmawiano.Kto jak kto ale Polacy powinni to zrozumieć a
                                  > przynajmniej się postarać zrozumieć.

Jestem gorącym zwolennikiem niepodległości Ukrainy, ale nie mogę przejść do
                                  porządku dziennego nad zaplanowaną eksterminacją dziesiątek tysięcy niewinnych
                                  ludzi.

Wg mnie, najważniejsze pytanie dla meritum postawił Snajper: na ile Bandera
                                  odpowiada za działania banderowców.
                              • hummer Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 13:49
                                vargtimmen napisał:
                                > Moim zdaniem, popadasz w spekulacje i dywagacje, tym bardziej dla Polski
                                > krzywdzące, że wpływy Dmowskiego pod koniec IIRP nie były duże.

Nawet mi się pisać nie chce.

"Akcja polonizacyjno-rewindykacyjna 1938 roku – akcja pacyfikacyjna skierowana przeciw prawosławnej ludności ukraińskiej, przeprowadzona przez polskie władze od połowy maja do połowy lipca 1938 na południowym Podlasiu i Chełmszczyźnie.

Jej skutkiem było zburzenie między innymi 127 cerkwi prawosławnych oraz represje wobec duchownych prawosławnych. W co najmniej kilkunastu przypadkach wystąpiło również bezczeszczenie świątyń. Zmuszano wiernych do zmiany wyznania na rzymskokatolickie.

W 2008, w 70. rocznicę akcji, poseł Eugeniusz Czykwin złożył wniosek do Sejmu o podjęcie uchwały potępiającej tę akcję. Projekt uchwały utknął w Komisji Kultury Sejmu[1]."
                                • vargtimmen Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 13:59

Nie twierdzę, że Polacy byli lub są idealni, twierdzę jedynie, że w tamtych
                                  latach dużo częściej byli ofiarami niż sprawcami.
                                  • kwiaty.polskie Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 14:10
                                    Nie ma dymu bez ognia.Nienawiść rodzi nienawiść.
                                    A ofiarami byli wszyscy i Polacy i Ukraińcy.
                                    Jak to zrozumiemy to może łatwiej będzie nam się dogadać.

• vargtimmen Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 14:19
                                      kwiaty.polskie napisała:

> Nie ma dymu bez ognia.Nienawiść rodzi nienawiść.

Nie zgadzam się z takim postawieniem sprawy, bo o Holocauście tak na pewno nie
                                      napiszesz Ty ani ja. Czasami nienawiść rodzi się z zazdrości, a czasem z ogólnej
                                      frustracji, a czasem, sama z siebie.

> A ofiarami byli wszyscy i Polacy i Ukraińcy.
                                      > Jak to zrozumiemy to może łatwiej będzie nam się dogadać.

Z tym się zgodzę, dlatego uznaję polską zgodę na ten rajd za przejaw
                                      wielkoduszoności i pojednawczy gest dobrej woli, a nie za
                                      oczywistą oczywistość. A oponentów trzeba przekonywać, a nie zamykać im usta.
                                  • snajper55 Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 16:49
                                    vargtimmen napisał:

> Nie twierdzę, że Polacy byli lub są idealni, twierdzę jedynie, że w tamtych
                                    > latach dużo częściej byli ofiarami niż sprawcami.

Dokładnie tak samo uważają Ukraińcy. Bliższa ciału koszula. Gdyby był jeden
                                    podręcznik do historii.. Ale dziś każdy ma własną historię.

S.
                                    • vargtimmen Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 17:04
                                      snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
                                      >
                                      > > Nie twierdzę, że Polacy byli lub są idealni, twierdzę jedynie, że w tamty
                                      > ch
                                      > > latach dużo częściej byli ofiarami niż sprawcami.
                                      >
                                      > Dokładnie tak samo uważają Ukraińcy.

Czy Polacy robili czystki etniczne?

> Bliższa ciału koszula. Gdyby był jeden
                                      > podręcznik do historii.. Ale dziś każdy ma własną historię.
                                      >

Tęsknota do świata bez dyskusji, z pełną obiektywizacją spraw społecznych jest
                                      szalenie niebezpieczna. Widziałbym w tym nawet rys totalitarny. Nie można
                                      zadekretować tego, co ludzie myślą, nie można zabronić rozmowy, w której
                                      spotykają się różne pozycje, poglądy, przesłanki. Różnorodność spojrzeń
                                      odzwierciedla różnorodność pozycji i jest dobra.
                                      • hummer Co rozumiesz pod pojęciem "czystka etniczna"? 04.08.09, 17:19
                                        vargtimmen napisał:

> snajper55 napisał:
                                        >
                                        > > vargtimmen napisał:
                                        > >
                                        > > > Nie twierdzę, że Polacy byli lub są idealni, twierdzę jedynie, że w
                                        > tamty
                                        > > ch
                                        > > > latach dużo częściej byli ofiarami niż sprawcami.
                                        > >
                                        > > Dokładnie tak samo uważają Ukraińcy.
                                        >
                                        > Czy Polacy robili czystki etniczne?

Poza tym to chyba nie na temat? Popatrz post Snajpera. Równie dobrze, 1968 jest powodem do chwały, bo przecież mogli zabić, a tylko wygnali.

> > Bliższa ciału koszula. Gdyby był jeden
                                        > > podręcznik do historii.. Ale dziś każdy ma własną historię.
                                        > >
                                        >
                                        > Tęsknota do świata bez dyskusji, z pełną obiektywizacją spraw społecznych jest
                                        > szalenie niebezpieczna. Widziałbym w tym nawet rys totalitarny. Nie można
                                        > zadekretować tego, co ludzie myślą, nie można zabronić rozmowy, w której
                                        > spotykają się różne pozycje, poglądy, przesłanki. Różnorodność spojrzeń
                                        > odzwierciedla różnorodność pozycji i jest dobra.

Tak ale przy redakcji takiego opracowania. Mamy jedną historię, warto przytoczyć w jednym opracowaniu różne punkty widzenia. Czytelnik sam wyciągnie wnioski.
                                        • vargtimmen Np. masowe morderstwa... 04.08.09, 17:39
                                          i terror, zmuszający ludzi (innej narodowości) do opuszczenia swych domów.

hummer napisał:

> vargtimmen napisał:
                                          >
                                          > > snajper55 napisał:
                                          > >
                                          > > > vargtimmen napisał:
                                          > > >
                                          > > > > Nie twierdzę, że Polacy byli lub są idealni, twierdzę jedynie
                                          > , że w
                                          > > tamty
                                          > > > ch
                                          > > > > latach dużo częściej byli ofiarami niż sprawcami.
                                          > > >
                                          > > > Dokładnie tak samo uważają Ukraińcy.
                                          > >
                                          > > Czy Polacy robili czystki etniczne?
                                          >
                                          > Poza tym to chyba nie na temat? Popatrz post Snajpera. Równie
                                          > dobrze, 1968 jest powodem do chwały, bo przecież mogli zabić,
                                          > a tylko wygnali.
                                          >

Nie, 1968 nie jest żadnym powodem do chwały.

Zbrodnie i świństwa trzeba nazywać po imieniu, ale jest w tym pewna pułapka,
                                          natury politycznej. Np. weźmy odpowiedzialność za wypędzenia Niemców - to
                                          zażądają odszkodowań. O tym, co Polsce zrobili, natomiast, nie pamiętają.

Jeśli będziesz robił z siebie świętego w polityce międzynarodowej, to zostanie
                                          to niechybnie wykorzystane przeciw Tobie przez bardziej cynicznych i
                                          bezwzględnych graczy. Dlatego, tak ważne jest, by znać proporcje własnych win i
                                          oficjalnie uznawać je oszczędnie. Nikt się nie musi sam oskarżać, jeśli ktoś to
                                          robi, to otoczenie uznaje, zazwyczaj, że ma na sumieniu jeszcze więcej, niż
                                          przyznaje.

Zaznaczam, że piszę o polityce, a nie własnej świadomości.

> > > Bliższa ciału koszula. Gdyby był jeden
                                          > > > podręcznik do historii.. Ale dziś każdy ma własną historię.
                                          > > >
                                          > >
                                          > > Tęsknota do świata bez dyskusji, z pełną obiektywizacją spraw społecznych
                                          > jest
                                          > > szalenie niebezpieczna. Widziałbym w tym nawet rys totalitarny. Nie można
                                          > > zadekretować tego, co ludzie myślą, nie można zabronić rozmowy, w której
                                          > > spotykają się różne pozycje, poglądy, przesłanki. Różnorodność spojrzeń
                                          > > odzwierciedla różnorodność pozycji i jest dobra.
                                          >

> Tak ale przy redakcji takiego opracowania. Mamy jedną historię, warto przytoczy
                                          > ć w jednym opracowaniu różne punkty widzenia. Czytelnik sam wyciągnie wnioski.
                                          >

Ależ postulat Snajpera rozumiem tak, że właśnie miałby być zaproponowany
                                          urzędowy, obiektywny punkt widzenia, żeby nie było sporów!
                                          • hummer Akcja Wisła i ostateczne rozwiązanie problemu 04.08.09, 18:04
                                            vargtimmen napisał:

> i terror, zmuszający ludzi (innej narodowości) do opuszczenia swych domów.

problemu ukraińskiego. Tak nazwano tę akcję. Poczynania Ognia wobec Słowaków -
                                            bada słowacki odpowiednik IPN, rzeź ludności cywilnej narodowości żydowskiej w
                                            1919 po wycofaniu się wojsk ukraińskich ze Lwowa, Pacyfikacja Małopolski
                                            Wschodniej, przesiedlenia nauczycieli narodowości ukraińskiej w głąb RP, by "nie
                                            zarażali młodzieży", rok 1968, prawo trupa (student medycyny, jeśli był
                                            narodowości żydowskiej, musiał dostarczyć zwłoki z gminy żydowskiej), obozy
                                            koncentracyjne dla Ukraińców, niszczenie cerkwi, itd.

Mało?
                                            • vargtimmen Czystki etniczne? 04.08.09, 18:12
                                              hummer napisał:

> vargtimmen napisał:
                                              >
                                              > > i terror, zmuszający ludzi (innej narodowości) do opuszczenia
                                              > > swych domów.
                                              >
                                              > problemu ukraińskiego. Tak nazwano tę akcję.

Jedynie akcja "Wisła" podpada. Tyle, że to nie była akcja suwerennego państwa
                                              polskiego. W dodatku, do takich rzezi, jak na Wołyniu nie doszło.

O Żydach we Lwowie i rzekomych polskich czystkach etnicznych:

www.lwow.com.pl/semper/z-lwowscy.html

W czasie I wojny światowej był Lwów zarówno widownią inwazji kozackiej jak i
                                              walk austriacko-rosyjskich i polsko-ruskich. Ofiarą tych walk stawała się często
                                              ludność żydowska. Od 1919 r. nie uległo miasto żadnym wstrząsom wojennym, a
                                              gmina żydowska rozrosła się znacznie.

W 1921 r. na 219 338 mieszkańców liczył Lwów 76 854 Żydów. W 1935 r. na 315 000
                                              mieszkańców było ich już ok. 100 000, tj. 31,7%. Przed I wojną światową powstaje
                                              we Lwowie wielki zastęp inteligencji żydowskiej. 70% wszystkich lwowskich
                                              adwokatów i 60% wszystkich lekarzy Lwowa stanowią Żydzi. Wojna zmieniła te
                                              stosunki na niekorzyść Żydów. W wyborach do sejmu w 1927 r. uzyskali dwa mandaty
                                              (na cztery mandaty lwowskie).
                                      • snajper55 Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 17:36
                                        vargtimmen napisał:

> Czy Polacy robili czystki etniczne?

Robili.

> Tęsknota do świata bez dyskusji, z pełną obiektywizacją spraw społecznych jest
                                        > szalenie niebezpieczna. Widziałbym w tym nawet rys totalitarny. Nie można
                                        > zadekretować tego, co ludzie myślą, nie można zabronić rozmowy, w której
                                        > spotykają się różne pozycje, poglądy, przesłanki. Różnorodność spojrzeń
                                        > odzwierciedla różnorodność pozycji i jest dobra.

Nie chodzi o zlikwidowanie dyskusji, tylko o zlikwidowanie państwocentycznego
                                        (wiem, koszmarek językowy) przedstawiania i dobierania faktów.

S.
                                        • homosovieticus Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 17:39
                                          Jeśli nie państwo, to analogiczna organizacja tylko o innej nazwie, np. Unia?
                                          Co Ty pleciesz mądralo adornowski?
                                          • snajper55 Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 17:43
                                            homosovieticus napisał:

> Jeśli nie państwo, to analogiczna organizacja tylko o innej nazwie, np. Unia?

Na razie niech to będzie historia eurocentryczna. Lepsze to, niż kilkadziesiąt
                                            wzajemnie zaprzeczających sobie podręczników do historii.

> Co Ty pleciesz mądralo adornowski?

Co to jest mądrala adornowska ? :)

S.
                                            • homosovieticus Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 17:53
                                              Do lustra!
                                        • vargtimmen Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 17:43
                                          snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
                                          >
                                          > > Czy Polacy robili czystki etniczne?
                                          >
                                          > Robili.
                                          >

Gdzie i kiedy?

> > Tęsknota do świata bez dyskusji, z pełną obiektywizacją spraw społecznych
                                          > jest
                                          > > szalenie niebezpieczna. Widziałbym w tym nawet rys totalitarny. Nie można
                                          > > zadekretować tego, co ludzie myślą, nie można zabronić rozmowy, w której
                                          > > spotykają się różne pozycje, poglądy, przesłanki. Różnorodność spojrzeń
                                          > > odzwierciedla różnorodność pozycji i jest dobra.
                                          >

> Nie chodzi o zlikwidowanie dyskusji, tylko o zlikwidowanie państwocentycznego
                                          > (wiem, koszmarek językowy) przedstawiania i dobierania faktów.

Wracamy do tego samego, do tego, że postulujesz jakiś zobiektywizowany
                                          (biurokratycznie, bo jak inaczej?) dobór faktów, który będzie, nierzadko,
                                          sprzeczny, z narodowym postrzeganiem historii.

To tak, jakbyś chciał przy zielonym stoliku ustalić wzajemną pozycję narodów i
                                          ich dążeń oraz to, kto miał rację w sporach.
                                          • snajper55 Re: Ile świątyń należy Twoim zdaniem sprofanować? 04.08.09, 20:22
                                            vargtimmen napisał:

> Gdzie i kiedy?

Był w tym wątku już przytaczane przykłady. Choćby Jedwabne czy Pawłokoma.

> Wracamy do tego samego, do tego, że postulujesz jakiś zobiektywizowany
                                            > (biurokratycznie, bo jak inaczej?) dobór faktów, który będzie, nierzadko,
                                            > sprzeczny, z narodowym postrzeganiem historii.
                                            >
                                            > To tak, jakbyś chciał przy zielonym stoliku ustalić wzajemną pozycję narodów i
                                            > ich dążeń oraz to, kto miał rację w sporach.

Historia nie jest od przyznawania racji, tylko od informowania o faktach.
                                            Historia nie mówi kto miał rację w bitwie pod Waterloo, tylko opisuje
                                            przeszłość. Dziś nauka historii służy do indoktrynacji nacjonalistycznej
                                            (przesadzam). Każdy podręcznik przedstawia swój kraj w różowych barwach a
                                            sąsiadów maluje czarnymi (nie przesadzam).

S.
                          • snajper55 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:34
                            vargtimmen napisał:

> Hitler nie zlecał rzezi?

A Bandera zlecał ?

Do rzezi doprowadzają ideolodzy siejący nienawiść. Do Żydów, do Ukraińców, do
                            Polaków, do obcych. Tacy jak Dmowski, tacy jak Bandera.

S.
                            • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:42
                              snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
                              >
                              > > Hitler nie zlecał rzezi?
                              >
                              > A Bandera zlecał ?
                              >

Dobre pytanie. Wiem natomiast, że te rzezie wykonywali banderowcy.

> Do rzezi doprowadzają ideolodzy siejący nienawiść. Do Żydów, do Ukraińców, do
                              > Polaków, do obcych...

... do katolików, do kapitalistów i posiadaczy, do innych opcji politycznych...

>
                              > Tacy jak Dmowski, tacy jak Bandera.
                              >

Hmmm. Czyli uważasz, że Bandera to był zły człowiek, a nie wzór do naśladowania?
                              • snajper55 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 16:12
                                vargtimmen napisał:

> Dobre pytanie. Wiem natomiast, że te rzezie wykonywali banderowcy.

Bandera w tym czasie siedział w Sachsenhausen. Od 1941 do grudnia 1944. Pewnie
                                widywał się tam z Grotem-Roweckim.

> Hmmm. Czyli uważasz, że Bandera to był zły człowiek, a nie wzór do naśladowania ?

Nie mam zamiaru osądzać ani Dmowskiego, ani Bandery. Obaj walczyli o swoje
                                ojczyzny. Niech historia ich ocenia.

S.
                                • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 17:09
                                  snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
                                  >
                                  > > Dobre pytanie. Wiem natomiast, że te rzezie wykonywali banderowcy.
                                  >
                                  > Bandera w tym czasie siedział w Sachsenhausen. Od 1941 do
                                  > grudnia 1944.

To wiem, wydaje się więc, że sam Bandera nie ma zbrodni na sumieniu. W takim
                                  wypadku, nie widzę powodu, by zabraniać rajdu.

>
                                  > > Hmmm. Czyli uważasz, że Bandera to był zły człowiek, a nie
                                  > wzór do naśladowania ?
                                  >
                                  > Nie mam zamiaru osądzać ani Dmowskiego, ani Bandery. Obaj
                                  > walczyli o swoje ojczyzny. Niech historia ich ocenia.
                                  >

W tym kontekście to trochę wykręt, bo oni już są historią i my ich możemy
                                  oceniać z historycznej perspektywy. Dla mnie, ocena wygląda tak: walczyli o
                                  niepodległość - za to im chwała. Potępiam natomiast nieskrywaną niechęć obydwu
                                  od innych nacji i skłonności, by te inne nacje przydusić.
                                  • snajper55 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 17:40
                                    vargtimmen napisał:

> W tym kontekście to trochę wykręt, bo oni już są historią i my ich możemy
                                    > oceniać z historycznej perspektywy. Dla mnie, ocena wygląda tak: walczyli o
                                    > niepodległość - za to im chwała. Potępiam natomiast nieskrywaną niechęć obydwu
                                    > od innych nacji i skłonności, by te inne nacje przydusić.

Z tym się zgodzę, choć trudno takich nacjonalistycznych tendencji w obu
                                    przypadkach nie rozumieć. Choć bardziej chyba są one zrozumiałe u Bandery, po
                                    różnego rodzaju konfliktach polsko-ukraińskich.

Natomiast Ty postawiłeś mnie przed dylematem - wzór czy zły człowiek. Nie dziw
                                    się uniku. :)

S.
                                    • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 17:46
                                      snajper55 napisał:

> vargtimmen napisał:
                                      >
                                      > > W tym kontekście to trochę wykręt, bo oni już są historią i my ich możemy
                                      > > oceniać z historycznej perspektywy. Dla mnie, ocena wygląda tak: walczyli
                                      > o
                                      > > niepodległość - za to im chwała. Potępiam natomiast nieskrywaną niechęć o
                                      > bydwu
                                      > > od innych nacji i skłonności, by te inne nacje przydusić.
                                      >
                                      > Z tym się zgodzę, choć trudno takich nacjonalistycznych tendencji w obu
                                      > przypadkach nie rozumieć. Choć bardziej chyba są one zrozumiałe u Bandery, po
                                      > różnego rodzaju konfliktach polsko-ukraińskich.
                                      >
                                      > Natomiast Ty postawiłeś mnie przed dylematem - wzór czy zły człowiek. Nie dziw
                                      > się uniku. :)
                                      >
                                      > S.

Fakt, dylemat był ostry i dzięki temu udało się uratować Dmowskiego ;)
                                  • mariner4 Wytoczono ciężkie armaty w tej dyskusji 05.08.09, 06:54
                                    o ukraińskich cyklistach. Każdy pisze swoje tak jak by nie czytał oponenta.
                                    Tymczasem jest coś najważniejszego co umyka uwadze. W naszym najlepiej pojętym
                                    interesie narodowym leży dogadanie się z Ukrainą. Rosja bez Ukrainy, to nie ta
                                    sama Rosja i wszelkimi siłami powinniśmy wspierać Ukraińców w budowie ich
                                    niepodległości. To powinien być priorytet naszej polityki.
                                    Ukraina nie miała nigdy własnej państwowości. My mamy swoich bohaterów
                                    historycznych, wspaniałe okresy w historii i związaną z tym tożsamość. Oni tego
                                    dopiero szukają. Oni potrzebują historii i swoich bohaterów. Szukają i czasem
                                    błądzą. Naród bez historii to plemienna zbieranina. Ci młodzi ludzie robią ten
                                    rajd w dobrej wierze. Ktoś tu napisał, że powinniśmy wykazać wielkoduszność.
                                    Jestem za!
                                    Historia naszych krajów nie zaczęła się od zbrodni UPA. To wielowiekowy proces w
                                    którym winy są rozłożone.
                                    Podczas tych tragicznych wydarzeń Niemcy uzbrajali zarówno Ukraińców, jak i
                                    polską samoobronę. I patrzyli z satysfakcją na wzajemnie wyrzynanie. AK nie
                                    pozostawała dłużna UPA.
                                    Trraz Rosja jest bardzo zainteresowana podgrzewaniem tego konfliktu.
                                    Rosja nie pogodziła się z niepodległością Ukrainy. Ci młodzi ludzie nie mają nic
                                    wspólnego z tamtymi zbrodniami. Oni mają wiedzę taką, jaką im przekazano. Nie
                                    będą jechać z transparentami: "Riezać Lachów".
                                    M.
                                    • kwiaty.polskie Trafiłeś w dziesiątkę.n/t 05.08.09, 10:01
                                      • taziuta Popieram! :) n/t 05.08.09, 10:16

• humbak Bynajmniej. 05.08.09, 14:39
                                          Pudło jak 150. Nie może być mowy o budowie na zgniłych fundamentach. To
                                          krótkowzroczne.
                                          • mariner4 Najpierw wybić Ukrainców 05.08.09, 15:42
                                            A potem odbudować RP od morza do morza?
                                            M.
                                            • humbak Re: Najpierw wybić Ukrainców 06.08.09, 10:49
                                              Od morza do morza był RON, nie RP. I to jest cała odpowiedź jaką uzyskasz na tak
                                              postawione pytanie.
                                    • ktos_021 Re: Wytoczono ciężkie armaty w tej dyskusji 05.08.09, 14:00
                                      mariner4 napisał:
                                      W naszym najlepiej pojętym interesie narodowym leży dogadanie się
                                      z Ukrainą.

Święta prawda. Z Ukrainą a nie z garstką, do bólu antypolskich nacjonalistów
                                      wspieranych przez Juszczenkę, którego za chwilę zmiecie ze sceny politycznej
                                      wiatr historii (2% poparcia). I co wtedy?
                                      • mariner4 Oni się sami muszą z tym uporać 05.08.09, 15:43
                                        Nic nam do tego.
                                        M.
                                        • ktos_021 Re: Oni się sami muszą z tym uporać 05.08.09, 19:08
                                          mariner4 napisał:

> Nic nam do tego.
                                          > M.

Oczywiście, ale od Polski niech się Juszczenko ze swoją bandą rezunów trzyma
                                          z daleka.
                      • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:08
                        A kto te bojówki nakarmił ideologią? O Obozie Zielonej Wstążki
                        słyszałeś?

Napisałam przecież,że NSZ to następcy.Napiszę wyraźniej
                        spadkobiercy.

Co mam im do zarzucenia? Tylko trochę pomordowanych ludzi.Skąd to
                        wiem? Rodzinna tradycja,z którą muszę żyć. Nie każdy takim "honorem"
                        może się pochwalić.Faszyści w rodzinie.

A czy ja gdzieś napisałam,że komunistom wolno było zabijać?
                        • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:21
                          kwiaty.polskie napisała:

> A kto te bojówki nakarmił ideologią? O Obozie Zielonej Wstążki
                          > słyszałeś?
                          >
                          > Napisałam przecież,że NSZ to następcy.Napiszę wyraźniej
                          > spadkobiercy.

> Co mam im do zarzucenia? Tylko trochę pomordowanych ludzi.Skąd to
                          > wiem? Rodzinna tradycja,z którą muszę żyć. Nie każdy takim "honorem"
                          > może się pochwalić.Faszyści w rodzinie.

Jestem trochę bezradny, bo nie wiem, co czego się dokładnie odnosisz. Kto, kogo
                          i jak mordował? Ile było ofiar?

O rzezi na Wołyniu słyszałem, wiec, że to była zaplanowana zbrodnia, czystka
                          etniczna. Czy NSZ ma coś takiego na koncie?

>
                          > A czy ja gdzieś napisałam,że komunistom wolno było zabijać?
                          >

Nie, tyle tylko, że warto popatrzyć na strasznego Dmowskiego w kontekście, w
                          którym już taki straszny chyba nie będzie. No sorry, nie przekonałaś mnie, że
                          ponieważ NSZ zabijał, to Dmowskiemu się pomniki nie należą.

Wracając do tematu: Dmowski to dyskusja wewnątrzpolska. Rajd Bandery przez
                          Polskę, to sprawa między dwoma krajami, które mają prawo oceniać tę postać
                          odmiennie. Wracam do tego, że Polska wykazała wielkoduszność, co nie oznacza, że
                          to się musi podobać wszystkim obywatelom, niektórzy mogą czuć się źle z tymi
                          dzieciakami pedałującymi pod podobizną szefa ruchu odpowiedzialnego za rzeź
                          wołyńską.
                          • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:34
                            www.nop.org.pl/?artykul_id=96
                            Poczytaj sobie o Dmowskim i spadkobiercach.Żeby było obiektywnie to
                            ze strony NOP,bo może lewactwo coś przekręca?:-)

pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Wierzchowinach
                            I to, niestety nie jest wymysł UB.:-(

• vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:55

Dzięki za tekst o OWP. Niestety, Dmowski, wcześniej wielki polityk, popełnił
                              poważne błędy, ale widać, że od ONR się odciął:

W 1929 Młodzi przejęli całkowicie władze w Obozie. W styczniu 1931 w
                              Warszawie powstał Oddział Akademicki OWP w skład, którego weszli przyszli twórcy
                              ONR Jan Mosdorf jako prezes, Bolesław Piasecki, Marian i Adolf Reuttowie
                              Wojciech Wasiutyński, Wojciech Kwaśieborski, Olgierd Szpakowski. OA-OWP miał na
                              celu reprezentować Obóz na uczelniach wyższych stolicy, w innych miastach tę
                              role spełniała nadal MW12.

(...)

Roman Dmowski w listach do ks. Prądzyńskiego pisał że Młodzi poszli swoimi
                              ścieżkami nic nie robiąc sobie z pracy nad sobą w pogłębieniu moralnym i
                              umysłowym w dalszej części listu czytamy "...lepiej że się oddzielą, ich odrębne
                              działanie nie potrwa długo, nie mając umysłowego ani politycznego bagażu (...)
                              trzeba dokonać pewnych amputacji, żeby usunąć pewne żywioły przeszkadzające w
                              zorganizowaniu obozu w jednolitą zdyscyplinowaną całość i w zaprzężeniu
                              wszystkich ludzi do działania składającego się na jedną wielką całość..."

I zapytam tak: skoro podnosisz problem dziedzictwa Dmowskiego, to dlaczego się
                              dziwisz, że inni podnoszą problem dziedzictwa Bandery?

===

Zbrodnia w Wierzchowinach to okropna zbrodnia jednego oddziału NSZ. Dlatego,
                              żadnego rajdu imienia Szarego w Polsce, ani gdzie indziej, nie będzie.
                              • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 14:08
                                Z bardzo prostej przyczyny:-)Można powiedzieć biblijnej.
                                "Kto jest bez winy,niech pierwszy rzuci kamieniem"

A co do "Szarego".Członkowie jego oddziału mają prawo do takich
                                samych uprawnień kombatanckich jak członkowie batalionu "Zośka".
                                To oczywiście jest w porządku?
                                Oddział "Szarego" nie był wyjątkiem.Całe NSZ takie były.Smutne ale
                                prawdziwe.
                                • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 14:15
                                  kwiaty.polskie napisała:

> Z bardzo prostej przyczyny:-)Można powiedzieć biblijnej.
                                  > "Kto jest bez winy,niech pierwszy rzuci kamieniem"
                                  >

Hmmm, a jeśli są ludzie, którzy nie mieli nic wspólnego z NSZ, a ich niewinni
                                  rodzice zginęli z rąk UPA? To też nie mogą protestować?

> A co do "Szarego".Członkowie jego oddziału mają prawo do takich
                                  > samych uprawnień kombatanckich jak członkowie batalionu "Zośka".
                                  > To oczywiście jest w porządku?

Nie, nie jest, jeśli ta zbrodnia jest udowodniona.

> Oddział "Szarego" nie był wyjątkiem.Całe NSZ takie były.Smutne ale
                                  > prawdziwe.

Hej, stop! Ile było takich zdarzeń, jak zbrodnia w Wierzchowniach?
                                  Chodzi mi o to, by zachować miarę. UPA prowadziła planową eksterminację i
                                  czystki etniczne na dużą skalę, a NSZ walczyło z NKWD i UB, znane mi są jedynie
                                  sporadyczne przypadki ich zbrodni, opisane w materiałach.... UB, co może nieco
                                  wykrzywiać stan faktyczny.
                                  • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 14:29
                                    Tim, protestować może każdy. Przecież nie o prawie do protestu tu
                                    rozmawiamy.
                                    A tak a'propos NSZ oraz pokrewnych organizacji i UPA. Czasem nawet
                                    udawało im się współpracować:-)Swój do swego ciągnie.

Otóż zbrodnia wołyńska,która jak każde ludobójstwo nie ma
                                    usprawiedliwienia, ma jednak swoje przyczyny.
                                    Przyczyną jest rozwój nacjonalizmu i faszyzmu,który obojętne jakiej
                                    maści jest złem.

Przecież tego rajdu nikt nie organizuje,żeby uczcić organizatorów
                                    zbrodni.Oni tylko chcą się przejechać śladami swojego Dmowskiego:-)
                                    Bandery w czasie rzezi na Wołyniu nie było.Siedział w obozie
                                    koncentracyjnym.

• vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 14:38
                                      Mnie się zdaje, że skoro rząd polski się już zgodził na ten rajd, to rozmawiamy
                                      tylko o zasadności tego posunięcia. Rozumiem, że Twoja wykładnia jest taka, że
                                      Bandera, to ukraiński bohater, a za zbrodnie UPA nie odpowiada. Przy takim
                                      starannym rozróżnieniu, jest OK.

Tyle tylko, że wypadałoby to ludziom wytłumaczyć, bo pech chce, że ci, którzy
                                      Polaków mordowali, zwali się "banderowcami" i nie każdy wie, że to nie Bandera
                                      nimi dowodził (przyznaję się bez bicia, że nie wiedziałem).

Byłoby fatalnie, gdyby się utrwaliło w świadomości zbiorowej coś takiego, że
                                      fakt, odpowiada za zbrodnie na Polakach, ale my jesteśmy nie lepsi, więc niech
                                      sobie dzieci pedałują po Polsce pod jego portretami.
                                      • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 14:46
                                        pl.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera
                                        To naprawdę ukraiński Dmowski:-) Przeczytaj sobie.

Najlepsze jest to,że Ukraińcy bronią Bandery tak samo jak Ty
                                        Dmowskiego. Nawet przy pomocy tych samych argumetów. Protestują
                                        polscy historycy:-))Oni piszą to samo,co ja o Dmowskim.

Fakty są takie,Tim.W historii stosunków polsko-ukraińskich jest
                                        wiele mitów.Z jednej i z drugiej strony.Może ten rajd skłoni
                                        wszystkich do myślenia i może parę osób się dowie,że Bandera pewnie
                                        nawet nie miał bladego pojęcia o tym,co ludzie nazywający
                                        się "banderowcami" wyprawiają.
                                        • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 14:49

Dzięki za rozmowę.

Pozdrowienia i miłego! :)
                                          • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 14:50
                                            Wzajemnie:-)
                                        • humbak Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:12
                                          Aleś się uparła:) Bandera był przywódcą organizacji której działalność
                                          obejmowała terror wobec obcych (Polaków właściwie). Dmowski może robić najwyżej
                                          za ideowego inspiratora takowych.
                                          • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:19
                                            Dowodził rzezią na Wołyniu z obozu koncentracyjnego?

Też można powiedzieć,że był ideowym inspiratorem.
                                            • humbak Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:26
                                              Coś takiego napisałem? Poza tym ten konflikt nie ograniczał się do rzezi Wołyńskiej.
                                              • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:29
                                                Ten konflikt trwa nadal i trzeba go wreszcie jakoś rozwiązać.
                                                Najlepiej edukacją i wzajemnym zrozumieniem.
                                                • humbak Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:39
                                                  :) Prawda nas wyzwoli. Ustępliwość nie jest najlepszym rozwiązaniem.
                                                  • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:43
                                                    Nie o ustępliwość chodzi.Nie trzymajmy się swojej prawdy bo ona jak
                                                    zwykle gdzieś po środku leży. W tym konflikcie niewinnych nie ma.Ani
                                                    mniej winnych ani bardziej winnych.Winni są i jedni i drudzy.
                                                  • humbak Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 16:03
                                                    To o prawdzie leżącej po środku to bzdura jest. Nie zmienia to faktu, że po obu
                                                    stronach są winni. Widzi mi się że najsensowniejsze byłoby pominięcie kwestii
                                                    narodowych i przynależnościowych i najnormalniej w świecie napiętnowanie
                                                    morderców i innego rodzaju bandytów.
                          • snajper55 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:38
                            vargtimmen napisał:

> O rzezi na Wołyniu słyszałem, wiec, że to była zaplanowana zbrodnia, czystka
                            > etniczna.

A co Bandera ma z nią wspólnego ?

S.
                            • vargtimmen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 14:09

Już to napisałem wyżej, dla mnie to jest pytanie uderzające w samo sedno
                              problemu. Bo gdyby miał, to bezwzględnie należałoby oponować przeciw takiemu
                              rajdowi. A jeśli nie ma, to ja przeciw temu rajdowi bym nie oponował.
                            • homosovieticus Tyle samo co Jaruzelski z pogromem "Solidarności"! 04.08.09, 17:30
                              • snajper55 Nie, nie tyle samo 04.08.09, 20:58
                                Zgadnij dlaczego.

S.
                • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 23:10
                  kwiaty.polskie napisała:
                  Bandera walczył o wolność swojego narodu,

Coś mi tu nie pasuje. Skoro siedział w obozie to jak mógł walczyć? Czy pogromy
                  Żydów na początku wojny sowiecko-niemieckiej i nawoływanie do zbrodni na
                  polsko-żydowskich sąsiadach to była walka o wolność narodu?
        • dystans4 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:01
          Nie starasz się odpowiadać na wpisy wprost i w sposób rzeczowy, szkoda. Ale może powiesz, czy także Himmler jest Twoim bohaterem. Wobec Polaków, Zydów i ludzi innych narodowości stosował bardziej humanitarne metody. To może tak rajd szlakiem obozów koncentracyjnych do Wilczego Szańca i Reichstagu?
          Naziści zapłacili wielką cenę za swoje poglądy, do dziś się ich prześladuje
          buldog.
          • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:10
            Himmler nie jest moim bohaterem.Himmler,Hitler i cała spółka
            uzdurawszy sobie wyższość rasy wlazła z buciorami na obce terytoria.
            Ukraińcy chcieli mieć własne państwo na terenach,na których żyli od
            wieków. Nie widzisz drobnej różnicy?
            • dystans4 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:22
              Po pierwsze, polska ludność była na Wołyniu równie rdzenna, co ukraińska. Po drugie, z tego, co napisałaś, wynika, że zasiedzenie na danej ziemi usprawiedliwia ludobójstwo, - z tym nie mogę się zgodzić. Gdyby przyjąć taki punkt widzenia, trzeba byłoby uznać słuszne prawa "bohaterów" mordów na Żydach itd. - oni wszak byli ludnością napływową.
              Nie chodzi o to, żeby odmawiać Ukraińcom prawa do własnego państwa, chodzi o przestępstwa przeciw ludzkości, o ludobójstwo.
              Na koniec pytanie: jaki, przy akceptacji UPA i kontynuatorów UPA, jest Twój stosunek do nazistowskich powitań, sławienia oddziałów SS i coraz częściej spotykanego hasła "Śmierć Lachom!"?
              buldog.
              • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 12:29
                Dokładnie taki sam jak do MW, ONR, Redwatcha i innych polskich
                nacjonalistów.

Jeżeli ta młodzież na rajdzie będzie używała słynnego
                gestu "zamawiania piwa" zwanego w innych kręgach "rzymskim
                powitaniem",to powinna się spotkac z policją i 256 k.k.
                Dopóki tego nie zrobią, to niech sobie jadą.

• dystans4 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:09
                  Ależ oni już to robią, w miejscach publicznych, sławią patrona ruchu i wzywają do wyrzynania Lachów, Żydów i Rosjan. W czasie rajdu być może ograniczą się do miejsc niepublicznych
                  buldog.
                  • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:48
                    To może zastosujmy zasadę "domniemania niewinności". Jak się nie
                    zastosują do polskiego prawa to muszą się liczyć z konsekwencjami.
                    Ale dopóki tego nie zrobią to może wykażmy odrobinę dobrej woli?
                    • dystans4 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:21
                      Zgoda, jeśli chodzi o to (i każde inne) pojedyncze zdarzenie, może być i tak. Odrobinę, a nawet więcej, dobrej woli powinniśmy wykazać. Odnoszę jednak wrażenie, że wyobrażenia o konstruktywnym podejściu Ukraińców z zachodniej części kraju do historii nie odpowiadają rzeczywistości.

Byłem szczerym zwolennikiem upodmiotowienia Ukraińców w czasie pomarańczowej rewolucji i trwałem na tym stanowisku przez kolejne kilka lat. Tematyka ukraińska szczególnie mnie nie zajmowała, ale jakieś dwa-trzy lata temu zauważyłem dokonujące się zmiany w ukraińskim widzeniu świata i sąsiadów i odtąd z uwagą przyglądam się temu, co się tam dzieje. Po nieco bliższym zapoznaniu się z poglądami samych Ukraińców zmienił się i mój sposób widzenia ich. O ile jeszcze trzy lata temu dominowały nastroje przyjazne nam lub obojętne wobec nas, dziś opinii w rodzaju "Niechby ta Polska zniknęła z dnia na dzień, nawet bym nie zauważył" niemal się już nie spotyka - zastąpiły je deklaracje wrogości, także w środowisku oficjalnego Kijowa, w którym rozważano możliwości prowadzenia wojny, w tym z Polską (w ukraińskim wydaniu Focusa).

Gdyby chodziło o pojedyncze akty gloryfikacji zbrodni wołyńskiej i nazistowskiej przeszłości, pominąłbym rzecz milczeniem (podobnie jak szczeniackie ekscesy Farfała), tym łatwiej, że - rzeczywiście - Ukraińcy przez stulecia doświadczali mnóstwo zła.
                      Ale mamy do czynienia z powszechną i zorganizowaną akcją fundamentalnych zmian znaczenia pojęć etycznych, zakłamywania historii, coraz bardziej powszechnego rozpętywania nienawiści - w pierwszej kolejności do Rosjan, dalej do Polaków i Żydów.
                      w sytuacji wielkich różnic kulturowych dzielących wschodnią i zachodnią część kraju (a dziś i rozszerzającego się kryzysu) z nienawiści do innych i wyróżniania narodu ukraińskiego jako wyróznionego spośród innych("Wy jesteście specjalni, wyjątkowi. Wy - Ukraińcy" - sami Ukraińcy zauważają ten motyw państwowej propagandy), czyni się element spajający naród, fundament tożsamości narodowej. W tym jest ogromne zło.
                      Każde, choćby pośrednie i opatrzone zastrzeżeniami sprzyjanie takim postawom prowadzi do spotęgowania antywartości, którym jesteś przeciwna
                      buldog.
                      • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:27
                        A może za mało wiemy i wierzymy w mity.I jedni i drudzy. Dopiero Tim
                        mi uświadomił,że ludzie nie wiedzą,że Bandery na Wołyniu nie było i
                        nikim nie dowodził.Czego nie wiedzą Ukraińcy?
                        Wina systemu edukacji? Źle uczymy, za mało wiemy? Tak czy inaczej
                        problem istnieje i to po obu stronach.
                        • kwiaty.polskie P.S. Może chodzi właśnie o to? 04.08.09, 15:34
                          "Trzeba więc pilnować, by kultura pielęgnowała dobroć, nie
                          nienawiść. Wojna się skończyła, a my ciągle tego nie potrafimy.
                          Najlepsze uniwersytety europejskie, a takim jest Sorbona, w
                          najbardziej demokratycznym państwie, a takim jest Francja, mogły
                          wykształcić największych ludobójców, bo takim był Pol Pot. To
                          znaczy, że nie dość dobrze uczymy, system edukacyjny jest zły. Bo
                          nienawiść dużo łatwiej wzbudzić, niż skłonić do miłości. Nienawiść
                          jest łatwa. Miłość wymaga wysiłku i poświęcenia."

Marek Edelman.

• dystans4 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 16:31
                          "...za mało wiemy i wierzymy w mity. I jedni, i drudzy" - ten mechanizm zaciemniania obrazu sytuacji działa, ale nie wyczerpuje istoty tematu.
                          Nigdy nie byliśmy i nie jesteśmy aniołkami, ale zamykanie oczu na zło i relatywizacja zbrodni są fałszywą drogą odkupienia własnych win. Oczywiście, zawsze można uczyć więcej i lepiej i sporo w tym kierunku uczyniliśmy, przeprosiliśmy za Wisłę i represje w okresie powojennym.
                          Tu, jak mi się wydaje, najistotniejsze jest to, że Ukraińcy z własnej nieprzymuszonej woli zmierzają w kierunku dokładnie przeciwnym, że apologia morderców z UPA (obojętne, słusznie czy nie, Bandera był ich natchnieniem) i ich symboli (swastyka, emblematy SS-owskich oddziałów, krwawe zabawy w czasie Powstania Warszawskiego) wygląda na proces wzrostu wybranego rozmyślnie zła, nie zagubienie w morzu obiegowych poglądów
                          buldog.
        • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 22:53
          Nie rozumiesz? Czy oburzenie z powodu rajdu po Polsce młodych nazistów
          niemieckich dla propagowania zdrowego stylu życia w/g Adolfa Hitlera byłoby dla
          ciebie bardziej zrozumiałe?
          • taziuta Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 22:59
            ktos_021 napisał:

> Nie rozumiesz? Czy oburzenie z powodu rajdu po Polsce młodych
            > nazistów niemieckich dla propagowania zdrowego stylu życia w/g
            > Adolfa Hitlera byłoby dla ciebie bardziej zrozumiałe?

Banderowcy to ukraińscy patrioci walczący o niepodległą Ojczyznę,
            zaś młodzi niemieccy naziści to zdaje się, że ludzie tęskniący za
            czasami gdy Niemcy panowały nad połową świata, w tym Polską i
            Ukrainą. Trzeba mieć nieźle porąbane we łbie aby dokonywać
            takich porównań...
            • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 23:20
              taziuta napisał:
              Banderowcy to ukraińscy patrioci walczący o niepodległą Ojczyznę,

Ależ niemieccy naziści to też patrioci, walczyli o Wielkie Niemcy i wyzwolenie
              ojczyzny spod ekonomicznego ucisku przez ludność napływową. Ich banderowscy
              przyjaciele czynili dokładnie to samo. Jedni i drudzy dla osiągnięcia celu na
              własna rękę i wspólnie masowo mordowali ludzi.
              Trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć.
              • taziuta Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 23:24
                ktos_021 napisał:

> Ależ niemieccy naziści to też patrioci...

Cóż, trudno się dyskutuje z osobą, które nie odróżnia patriotyzmu
                walczących z okupantem od 'patriotyzmu' okupantów...
                A więc EOT, i miłego wieczoru, mimo wszystko. :)
                • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 23:28
                  taziuta napisał:

które nie odróżnia patriotyzmu > walczących z okupantem od 'patriotyzmu'
                  okupantów...

Jakich okupantów? Czyż okupantów wita się bramami triumfalnymi i chlebem
                  z solą?
      • homosovieticus "Czaswilka" nie pownien być "czasemlisaWitalisa"! 04.08.09, 11:57
    • homosovieticus Czy "kwiaty polskie" widza juz swoją naiwność i 04.08.09, 11:54
      zupełne nierozumienie tego, co w polskich mediach
      wyprawia "michnikowszczyzna"?
      • kwiaty.polskie Czy Homoś wyciągnął już swój dyplom 04.08.09, 11:56
        psychoanalityka i w końcu go opublikuje?

Nie lubię amatorskiej psychoanalizy.

• homosovieticus Re: Czy Homoś wyciągnął już swój dyplom 04.08.09, 12:00
          Nie o gustach rozmawiamy tylko o rozumieniu polityki i roli w
          niej mediów.

ps
          "Papiery" były bardzo ważne dla proletariuszy umiejących tylko
          czytać.
          • kwiaty.polskie Re: Czy Homoś wyciągnął już swój dyplom 04.08.09, 12:05
            Nie, Homoś. My nie rozmawiamy.
            • homosovieticus Re: Czy Homoś wyciągnął już swój dyplom 04.08.09, 12:12
              A kto ma decydować o tym co robimy, Ty?
              • kwiaty.polskie Re: Czy Homoś wyciągnął już swój dyplom 04.08.09, 12:22
                Ja nie decyduję. Ja tylko oceniam naszą "rozmowę" jako zwykłą
                pyskówkę,z której nic nie wynika. Nie wiem tylko dlaczego za wszelką
                cenę chcesz mnie obrażać? Po co Ci to?
                • homosovieticus Re: Czy Homoś wyciągnął już swój dyplom 04.08.09, 17:28
                  Ty oceniasz? A masz do tego jakiekolwiek kwalifikacje wyższe od moich?
                  Czujesz się obrażona?
                  Jesteś na służbie?
    • zoil44elwer Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 13:35
      W akcji Wisła Poloki przymusowo przesiedlali Łemków(Ukraińców)w
      koszalińskie,gdańskie(Ziemie Odcyckane).Ślązaków tyż początkowo wysiedlano
      do?Wschodniej strefy(NRD).Ale póżniej dopiero Gierek(za miliardy DM-Dojcze
      mark)pozwolił Ślązakom wyjechać do cywilizacji europejskiej.
    • unia.wojujacych.bezboznikow Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:37
      Drogi ukraiński kwiatku, przesiedlona ludność otrzymała awans
      cywilizacyjny po przeniesieniu do znakomicie utrzymanych zagród
      poniemieckich z kurnych chat bieszczackich. Próby przyłączenia tego
      terenu do CCCP nie powiodła się szczęśliwie dla przesiedlonej ludności,
      ponieważ tow. Stalin przewidział wywózkę jej na Kamczatkę.
      Ja was pazdrawlaju
      • kwiaty.polskie Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 15:41
        A czy ktoś się tej ludności zapytał czy pragnie owego awansu?

Kwiatek jest ukraiński tak samo jak polski,żydowski,litewski.Kwiatek
        jest kundlem.
        • unia.wojujacych.bezboznikow Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 16:03
          Pomyśl o tym jak długa byłaby podróż na Kamczatkę kolaborantów nazistowskich, cwietoczku.
          www.youtube.com/watch?v=Sc5QzOSsWxk
          visotsky - za nashey spinoj
        • zoil44elwer Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 13:18
          A czy tera władza się pyta Polaków w referendach o zdanie np w sprawie Traktatu
          Lizbońskiego czy Karty Praw Podstawowych?
    • homosovieticus Do kwiatówpolskojezycznych 04.08.09, 17:26
      Niewinni są tylko potomkowie Hodł, nieprawdaż?
      • kwiaty.polskie Niewinny i światły jest tylko Homoś 05.08.09, 10:05
        Reszta świata się nie liczy.
    • tornson Porównywanie wymordowania dziesiątek tysięcy 04.08.09, 17:41
      ludzi, w tym kobiet, dzieci i starców, do przesiedleń jest naprawdę nie na miejscu.
      Akcja Wisła miała jak najbardziej pozytywne efekty, dzięki temu skończył się
      rozlew krwi w południowo-wschodniej Polsce, tym bardziej porównywanie tego do
      postępowania banderowskich bestii jest idiotyczne.
      Jeśli już mamy potępiać postępowanie Polaków wobec Ukraińców to powinniśmy
      potępiać polskie bandy w rodzaju NSZ czy WiN.
    • homosovieticus Raid, którego jeszcze nie ma to zwykła medialna 04.08.09, 17:45
      prowokacja ,której celem będzie wykazanie polskiej ksenofobii.
      Jest ona dziełem przyjaciół Polski i bezmyślnych żurnalistów -reklamiarzy
      politycznych gier.
      • snajper55 Re: Raid, którego jeszcze nie ma to zwykła medial 04.08.09, 21:16
        homosovieticus napisał:

> prowokacja ,której celem będzie wykazanie polskiej ksenofobii.

Na pewno ksenofobia niektórych zostanie obnażona. Tylko czy to wina Ukraińców
        czy prasy, że ksenofob jest ksenofobem ?

S.
    • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 19:38
      Rzygać się chce jak czytam wypociny paru formowych idiotów, że przecież Bandera
      to bohater dla Ukraińców, że my też nie jesteśmy wspaniali bo wysiedlaliśmy
      biednych Ukraińców z (A.Wisła) daleko od ojczystej ziemi, że najlepiej nie
      robić z „rajdu” problemu bo rajdujących tak ukształtowano i chcą na
      rowerkach jeździć tylko z dobrych intencjach. Ciekawe jakimi pobudkami kierują
      się ci forumowi debile pisząc podobne brednie . Głupota, cynizm, obcy
      agenturalizm, czy też wszystko razem.? Dla każdego normalnie myślącego
      człowieka jasnym jest, że do takiej prowokacji na terenie Polski nie powinno
      dojść a przeciwstawić się temu powinny władze a
      w ostateczności zwykli obywatele. Inaczej oznaczałoby to, że powinniśmy z równą
      tolerancją potraktować rajdy po Polsce ku czci niemieckich żydożerców Hitlera i
      Himmlera dalej Józefa Wissarionowicza, Stefana Michnika czy też innych
      sądowych morderców a także kolarski wyścig ku czci zabójców Żydów w Jedwabnem.
      Bo dlaczego nie?
      Jeśli ktoś przywołuje tu A. Wisła, nie wiem doprawdy w jaki celu, to powinien
      wiedzieć, że Ukraińców tylko przesiedlono /z tych samych względów jak uczynili
      to Amerykanie na początku 1942r. z Japończykami/ a nie wymordowano jak
      zwolennicy przedmiotowego „gieroja” Polaków na Wschodzie.
      Jeżeli jacyś oszaleli nacjonaliści za Bugiem chcą czcić jakiegoś bandytę czy
      kryminalistę to nikt im przecież nie będzie w tym na terenie Ukrainy
      przeszkadzał. Muszą jednak mieć świadomość, że wstępu z kimś takim na
      sztandarach do cywilizowanego nie mają.

• gonzo44 wszystko się zgadza 04.08.09, 20:20
        ktos_021 napisał:

> Rzygać się chce jak czytam wypociny paru formowych idiotów, że
        >przecież Bandera to bohater dla Ukraińców, że my też nie jesteśmy
        >wspaniali bo wysiedlaliśmy biednych Ukraińców z (A.Wisła) daleko od
        >ojczystej ziemi, że najlepiej nie robić z „rajdu” problemu bo
        >rajdujących tak ukształtowano i chcą na rowerkach jeździć (...)

wszystko się zgadza, z jedną niedużą poprawką: aż "paru" to na
        szczęście nie widzę (jeden/jedna) - jak najbardziej tak). poprawka
        tak samo "nieduża" jak różnica między rżnięciem piłą żywcem a
        nawoływaniem do ławkowego getta (getta nawiasem mówiąc nie biorącego
        się znikąd zgodnie z prawo-myślno-polityczną logiką wschodniej
        proweniencji - "prawda leży bowiem pośrodku", "inne czasy były" itp.
        frazesy).
    • jola.iza1 Re: Wszystkim polecam 04.08.09, 20:45
      organista.blog.pl/archiwum/?rok=2008&miesiac=3
      Moja rodzina ze strony Mamy zginęła na Wołyniu, zatem ??
      • edico2 U podłoża tego bestialstwa 04.08.09, 22:43
        tkwiła wojna religijna i każdy z tych kościołów przyczyniających się
        do tego stanu ma wcale nie mało za uszami.
        • hummer Grekokatolicy uznają zwierzchność Papieża 04.08.09, 23:04
          edico2 napisał:

> tkwiła wojna religijna i każdy z tych kościołów przyczyniających się
          > do tego stanu ma wcale nie mało za uszami.

O jakiej więc wojnie religijnej mówisz? A Akcja Wisła, to też niby religijna była?

Problem w tym, że Polacy chcieli być bardziej papiescy od Papieża. On w tym nie
          miał akurat żadnego interesu.
          • edico2 Re: Grekokatolicy uznają zwierzchność Papieża 04.08.09, 23:47
            hummer napisał:

> O jakiej więc wojnie religijnej mówisz?...
            O tej, której celem było skatoliczenie Ukraińców. Nie wiesz czasem,
            skąd tak nagle w szeregach Bandery znalazło się tylu księży
            prawosławnych czy jego popierających?

> A Akcja Wisła, to też niby religijna by ła?
            Tak. A ne jej czele stał bóg Stalin ;)

> Problem w tym, że Polacy chcieli być bardziej papiescy od Papieża.
            > On w tym nie miał akurat żadnego interesu.

Wręcz przeciwnie.
            Poparcie Piusa XII dla hitlerowskiej napaści na Polskę znalazło
            swój wyraz w encyklice z 20 października 1939 r. Papież uznał ją
            za "walkę interesów o sprawiedliwy podział bogactw, którymi Bóg
            obdarzył ludzkość".

1939 - 1945 r. - Papież Pius XII (1939 - 195 zachował "taktyczne"
            milczenie w sprawie zbrodni hitlerowskich w czasie II wojny
            światowej. Wydał m.in. specjalne orędzie do mieszkańców stolicy
            Anglii, aby nie mścili się na Niemcach za naloty Luftwaffe oraz
            bombardowania pociskami V - 1 i V - 2. Jego obłuda przekraczała
            wszelkie granice, bowiem niektóre części do rakiet V - 2 były
            produkowane we Włoszech przez należące do salezjanów wytwórnie
            broni "Rasetti". Poza tym Watykan był właścicielem m. in. zakładów
            materiałów wybuchowych Montecatini, a książę Giulio Pacelli,
            bratanek papieża Piusa XII, zarządzał zakładami Sogene di Roma,
            produkującymi gazy trujące i bomby napalmowe. O ukrywania
            zbrodniarzy hitlerowskich po zakończeniu wojny, zaopatrywaniu ich w
            fałszywe dokumenty, a następnie - przerzucaniu kościelnymi kanałami
            do krajów Ameryki Południowej via Watykan, jako ksiądz także nie
            raczysz pamiętać.

1941 r. Tuż po agresji III Rzeszy na ZSRR z watykańskich drukarni
            wysłano do sztabu wojsk niemieckich duże transporty ukraińskich i
            rosyjskich modlitewników. Watykan podbite obszary ZSRR
            podporządkował nuncjaturze berlińskiej oficjalnie akceptując
            zagarnięcie tych ziem przez Hitlera.

1943 r. - Watykan udziela błogosławieństwa ukraińskim formacjom SS
            Galizien, pacyfikującym w czasie wojny wschodnie rubieże Polski.

1945 r. Pius XII w orędziu wigilijnym staje w obronie głównych
            oskarżonych o zbrodnie przeciwko ludzkości. Kuria rzymska
            interweniuje w sprawie ułaskawienia 200 zbrodniarzy hitlerowskich, w
            tym m.in. katów polskiego narodu, Franka i Greisera. To niewielki
            epizod w szeroko zakrojonej akcji ratowania hitlerowców przed
            odpowiedzialnością karną (W 1946 r. Studenci wydziału prawa
            Uniwersytetu w Cardiff, rozważają, czy Pius XII powinien zasiąść na
            ławie oskarżonych przed Międzynarodowym Trybunałem w Norymberdze za
            całokształt prohitlerowskiej polityki Watykanu w okresie drugiej
            wojny światowej).

Wolę mieć w pamięci bardzo trafną przestrogę Juliusza Słowackiego
            brzmiącą:
            "Ślimak, który kwiaty ślini,
            Tak ich nie brzydzi, jako ta zuchwała
            Fałszywa, dawna po cezarach wdowa,
            Kościół, - bez ducha bożego i słowa."
        • humbak Re: U podłoża tego bestialstwa 06.08.09, 15:37
          Religia bardzo rzadko jest rzeczywistą przyczyną konfliktów.
          • edico2 Re: U podłoża tego bestialstwa 06.08.09, 15:41
            Ale jest ich podstawowym zarzewiem i narzędziem tworzącym taką
            atmosferę konfliktów.
            • humbak Re: U podłoża tego bestialstwa 06.08.09, 15:44
              A gdyby jej nie było, znalazłoby się inne narzędzie. Nie wiń młotka za stłuczony
              palec.
      • fanpanajurka precz z banderowską hołotą 04.08.09, 22:55
        www.youtube.com/watch?v=mUb9HnmPChw
        • ktos_021 Re: precz z banderowską hołotą 04.08.09, 23:35
          Słusznie. Jeśli chcą propagować zdrowy tryb życia w/g S. Bandery to proponuję im
          wyprawę do Sewastopola. Być może ich wschodni bracia będą dla nich bardziej
          wyrozumiali.
    • zoil44elwer Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 04.08.09, 23:31
      Zaczęły się Akcje na terenie RP od paktu Ribbentrop-Mołotow,(polskie
      sierpnie?),17 wrzesień,Band(ery),polskojęzyczni berlingowcy w
      Berlinie-wstyd),polski rząd( w Londynie)legal,to był nie wirtual(SF) historyczny
      ale play a joke(G Lloyd:polska ganz....
    • hummer najlepsze jest to - tę akcję zaplanowano w Moskwie 04.08.09, 23:33
      Ale o tym już genetyczni milczą.

www.eprzemysl.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=389&Itemid=63
      • hummer Pisze też o tym Szostakiewicz 04.08.09, 23:44
        szostkiewicz.blog.polityka.pl/?p=362
        "Podgrzewanie nastrojów antyukraińskich na tle zbrodni wołyńskiej jest na rękę
        antypolskim nacjonalistom ukraińskim i Moskwie, która polskie wsparcie
        "pomarańczowej rewolucji” w Kijowie zapamiętała jako upokorzenie i akt
        ingerencji w wewnętrzne sprawy byłego ZSRR. Kto, jak ja, uczył się polityki
        wschodniej z paryskiej "Kultury”, ujrzałby zapewne najchętniej taką rezolucję
        sejmu III RP, która oddając sprawiedliwość prawdzie o Chełmszczyźnie i Wołyniu,
        szukałaby tego, co dziś łączy a nie tego, co dzieli oba nasze narody w jednej
        Europie.
        "
        • edico2 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 00:00
          Nie wykluczam i takiego scenariusza. Wszak ten rajd jest niczym
          innym, jak bezczelną prowokacją. Zachowanie się MSZ też pozostawia
          wiele do życzenia. Dla mnie Ukaińcy mogli by sobie jeździć rowerami
          po Polsce do woli. Jednak organizowanie takich imprez dla uczczenia
          ludobójców rzezi wołyńskiej przekracza wszelką nawet najbardziej
          nagiętą miarę przyzwoitości. Jeżeli Ukraińcy nadal dają się tak
          podpuszczać, to widzę rychły podział Ukrainy na warunkach
          sowieckich, co już przerabialiśmy przed wojną. Szkoda, że tak dają
          się podpuszczać. Widać z tego, że tak samo, jak pomoc Piłsudskiego
          była bez sensu, również tym zakończy się pomoc Kwaśniewskiego. Sami
          wybierają swe bajki i swój los :(
          • snajper55 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 00:12
            edico2 napisał:

> Jednak organizowanie takich imprez dla uczczenia
            > ludobójców rzezi wołyńskiej przekracza wszelką nawet najbardziej
            > nagiętą miarę przyzwoitości.

To Stepan Bandera mordował na Wołyniu ? Bardzo ciekawe.

S.
            • edico2 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 01:20
              A Hitler otwierał puszki z gazem w Oświęcimiu? Zaiste ciekawe są
              meandry takiej konstatacji :)
              • snajper55 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 10:11
                edico2 napisał:

> A Hitler otwierał puszki z gazem w Oświęcimiu? Zaiste ciekawe są
                > meandry takiej konstatacji :)

Hitler kierował tym, co się działo. Bandera - nie.

S.
                • edico2 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 06.08.09, 01:18
                  Bandera został skazany na karę śmierci zamienionej później na
                  dożywocie już w 1936 r. w II RP nie za działalność polityczną a
                  terroryzm a jego organizacji traktować inaczej też nie można.
          • hummer Bandera w tym czasie siedział w obozie koncentracy 05.08.09, 00:13
            jnym.

Zabiła go Sowiecka bezpieka. To Sowieci to nasi najnowsi przyjaciele?
            • edico2 Re: Bandera w tym czasie siedział w obozie koncen 05.08.09, 01:45
              ... łącznie z J. Stećko [OUN(B)], natomiast OUN(M) funkcjonowało
              nadal w całości traktując nieustannie współpracę z Niemcami
              strategicznie. Wprawdzie sam Bandera będąc w tym czasie osadzony w
              niemieckim obozie koncentracyjnym w Sachsenhausen bezpośrednio nie
              odpowiada za rzezie wołyńskie, to niewątpliwie ponosi
              odpowiedzialność moralną za te wydarzenia, ponieważ zbrodnie te
              popełniła stworzona przez niego frakcja OUN, której członkowie od
              jego nazwiska nazywani byli "banderowcami"!!!

A co do przyjaciół sowietów, Ukraińcy do dnia dzisiejszego nie mogą
              wyjść z tej odwieczniej przyjaźni z nimi.
              • snajper55 Re: Bandera w tym czasie siedział w obozie koncen 05.08.09, 10:13
                Skoro Bandera odpowiada za czyny Banderowców, to Kościuszko odpowiada za czyny
                sowieckich Kościuszkowców.

S.
                • ave.duce Re: Bandera w tym czasie siedział w obozie koncen 05.08.09, 10:19
                  To już demagogia, Snajperze :(

:p
                • ktos_021 Re: Bandera w tym czasie siedział w obozie koncen 05.08.09, 23:32
                  snajper55 napisał:
                  Skoro Bandera odpowiada za czyny Banderowców, to Kościuszko odpowiada za czyny
                  > sowieckich Kościuszkowców

Wyjątkowo idiotyczne porównanie. Bandera jak najbardziej odpowiada za
                  banderowskie rzezie. Wystarczy poczytać sygnowane przez OUN-B odezwy
                  i ulotki z pierwszych 7 miesięcy 1941r.:

”Narodzie! Wiedz! Moskwa, Polska, Madziarzy, Żydostwo – to Twoi wrogowie.
                  Zniszcz ich!’”.
                  „Wiedz! Twoim prowidem jest Prowid Ukraińskich Nacjonalistów. Jest OUN. Twoim
                  Wodzem jest Stepan Bandera.”

Tylko w pogromie lwowskim ofiarami nacjonalistów padło 6 tys. Żydów.

Z tych ofiar też go rozgrzeszysz?
                  • snajper55 Re: Bandera w tym czasie siedział w obozie koncen 05.08.09, 23:59
                    Masz na myśli pogrom lwowski urządzony przez Einsatzgruppe SS-Brigadeführera
                    Otto Rascha i grupę Schöngartha ?

S.
                    • ktos_021 Re: Bandera w tym czasie siedział w obozie koncen 06.08.09, 00:01
                      snajper55 napisał:

> Masz na myśli pogrom lwowski urządzony przez Einsatzgruppe SS-Brigadeführera
                      > Otto Rascha i grupę Schöngartha ?

Taak. Zmusili biednych nachtigalowców do pomocy.:)
                      • snajper55 Re: Bandera w tym czasie siedział w obozie koncen 06.08.09, 00:05
                        ktos_021 napisał:

> snajper55 napisał:
                        >
                        > > Masz na myśli pogrom lwowski urządzony przez Einsatzgruppe SS-Brigadeführ
                        > era
                        > > Otto Rascha i grupę Schöngartha ?
                        >
                        > Taak. Zmusili biednych nachtigalowców do pomocy.:)

Tak jak zmuszali Granatową Policję.

S.
                        • ktos_021 Re: Bandera w tym czasie siedział w obozie koncen 06.08.09, 06:42
                          snajper55 napisał:
                          Tak jak zmuszali Granatową Policję.

Ograniczmy się do Kresów, na których jak wiadomo była tylko ukraińska policja.
                          Może ci sie te dwie policje pomyliły. To własnie ukraińska policja wspólnie z
                          Niemcami brała udział w mordowaniu żydowskich gett, najpierw na Wołyniu (42r) a
                          rok później w Galicji. W Tłustem np. w ciągu kilku dni wymordowali blisko 10.000
                          Żydów. Większość ukraińskich morderców zasiliła potem oddziały "bohaterskiej" UPA.

ps. Może jakieś przykłady "zmuszania" Granatowej Policji do udziału w
                          eksterminacji Żydów na tak wielka skalę?
        • dystans4 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 07:27
          "Kto, jak ja, uczył się polityki wschodniej z paryskiej "Kultury”, ujrzałby zapewne najchętniej taką rezolucję sejmu III RP, która oddając sprawiedliwość prawdzie o Chełmszczyźnie i Wołyniu, szukałaby tego, co dziś łączy a nie tego, co dzieli oba nasze narody w jednej
          Europie."
          To bardzo dobra propozycja, potrzeba i wystarcza się tylko do niej stosować. I tu oczywiste jest, że choć i my mamy jeszcze coś do zrobienia, nikt u nas nie wzywa do czystek etnicznych, nie wzywa do nietolerancji, także eksterminacji Ukraińców (a przecież - RŻNĄĆ LACHÓW - się maluje), nie gloryfikuje nazistowskiej historii i maluje swastyk. Nietolerancja wyłącznie dla nietolerancji.
          Pozdrowienia, buldog.
          • eryk2 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 08:52
            nikt u nas nie w
            > zywa do czystek etnicznych, nie wzywa do nietolerancji, także
            eksterminacji Ukr
            > aińców (a przecież - RŻNĄĆ LACHÓW - się maluje), nie gloryfikuje
            nazistowskiej
            > historii i maluje swastyk.

Jassssne - "Juden zum Gas!", "Jude raus!" i hackenkreuze na ulicach
            polskich miast malują krasnoludki. A jeszcze lepiej: młodzi
            banderowcy ze Lwowa.
            • klamstwo_pawlokomskie Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 09:28
              eryk2 napisał:
              Jassssne - "Juden zum Gas!", "Jude raus!" i hackenkreuze na ulicach
              > polskich miast malują krasnoludki. A jeszcze lepiej: młodzi
              > banderowcy ze Lwowa.

Nadużywanie marychy szkodzi. Radzę zrobić dłuższą przerwę.
              • eryk2 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 10:19
                klamstwo_pawlokomskie napisał:

> Nadużywanie marychy szkodzi. Radzę zrobić dłuższą przerwę.

Rozumiem, że piszesz z własnego doświadczenia. Jak więc już zrobisz
                sobie dłuższą przerwę i odpoczniesz, to napisz: kto maluje gwiazdy
                Dawida na ścianach kamienic w polskich miastach oraz swastyki i
                napisy antyżydowskie?
                • klamstwo_pawlokomskie Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 15:55
                  eryk2 napisał:
                  Rozumiem, że piszesz z własnego doświadczenia.

Tak, jestem lekarzem, który zajmuje się leczeniem osób uzależnionych od marychy
                  i wiem, że dłuższe jej nadużywanie wywołuje permanentny stan halucynogenny i
                  różnego rodzaju fobie.
                  • eryk2 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 16:02
                    klamstwo_pawlokomskie napisał:

> Tak, jestem lekarzem, który zajmuje się leczeniem osób
                    uzależnionych od marychy
                    > i wiem, że dłuższe jej nadużywanie wywołuje permanentny stan
                    halucynogenny i
                    > różnego rodzaju fobie.

Więc dlaczego nadal ją palisz?
            • dystans4 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 09:31
              Zgoda, takie sytuacje incydentalnie zdarzają się i nie myślę temu przeczyć. Chodzi mi o to, że nie ma żadnej politycznej siły, która otwarcie popierałaby takie postawy - u nas są one przez opinę publiczną piętnowane i nawet RM Ojca Dyrektora od lat już nie okazuje im pobłażania. Tymczasem czy to we Lwowie, Tarnopolu, czy gdzie indziej (przede wszystkim na zachodzie, ale i w centrum Ukrainy) władze nie tylko otwarcie okazują im swoją aprobatę, ale same są inicjatorem tego typu przedsięwzięć, w rodzaju parady byłych esesmanów etc. etc. O tę różnicę mi chodziło.
              Nawiasem mówiąc, jeśli chodzi o nasze zaangażowanie w celu zbliżenia naszych społeczeństw, na tym polu mamy sporo do zrobienia. Na przykład, moglibyśmy wspomóc organizacje mistrzostw w 2012 roku w co najmniej jednym mieście. Z wielu powodów na pierwszym miejscu na tej krótkiej liście umieściłbym Charków, ale to już całkiem inna dyskusja.
              Pozdrowienia, buldog.
          • eres2 Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 18:44
            Dystans: „[…] nikt u nas nie wzywa do czystek etnicznych, nie wzywa
            do nietolerancji,”

Eres: To prawda, już nikt tego teraz nie czyni, choć w przeszłości
            do czystek i u nas nawoływano.
            Czystki etniczne planowali także polscy narodowcy. Nad planami
            takimi pracowano (w czasie okupacji hitlerowskiej) w Oddziale
            Operacyjnym sztabu Związku Jaszczurczego (później przeformowanego w
            Narodowe Siły Zbrojne).
            Mając na względzie swoje zainteresowania na zachodzie Związek
            Jaszczurczy przywiązywał szczególną wagę do organizowania okręgów
            pomorskiego, łódzkiego i śląskiego. Jednocześnie Oddział Operacyjny
            sztabu ZJ opracowywał zajęcie ziem po Odrę i Nysę z chwilą załamania
            się Niemiec hitlerowskich. Okręgi zachodnie ZJ miały „z chwilą
            cofania się Niemców wyniszczyć wszystkie pozostałości
            poniemieckie, czym spowodować masowy i paniczny odpływ ludności
            niemieckiej na zachód
            ”.
        • zoil44elwer Re: Pisze też o tym Szostakiewicz 05.08.09, 22:38
          Raczej w Moskwie nie hołubią NKWD tak jak na Ukrainie UPA.
    • frank_drebin Jesli slynna emerytka skads tam pod kolejnym 05.08.09, 00:29
      nickiem nie rozumie roznicy to ja emerytce wytlumacze jak chlop krowie na rowie.
      Slyszala emerytka, zeby ktos robil rajd rowerowy - Sladami Akcji Wisla ?
      No zapewne jej by sie podobalo bo tam jej "bohater" jeszcze z czasow Wojny
      Domowej w Hiszpanii zmarl smiercia "bohaterska: i sie kulom nie klanial niby.
      Jednak prawda jest taka, ze niech eemrytka nie p.....rzy glodnych kawalkow bo
      coraz gorsza forme widze i coraz rzadziej jest uruchamiana przez centrale na
      Czerskiej.
      • snajper55 Re: Jesli slynna emerytka skads tam pod kolejnym 05.08.09, 10:16
        frank_drebin napisał:

> nickiem nie rozumie roznicy to ja emerytce wytlumacze jak chlop krowie na rowie.
        > Slyszala emerytka, zeby ktos robil rajd rowerowy - Sladami Akcji Wisla ?

A słyszałeś, aby ktoś robił rajd Śladami Mordu Wołyńskiego ?

S.
    • l.o.r.t.e.a Bandera to rąbanie ludzi siekierami,Wisła to 05.08.09, 02:44
      wysiedlanie żywych nietkniętych ludzi w inny rejon.

Trzeba byc nalogowym czytelnikiem GW/rozgotowanym kalafiorem/ by nie
      dostrzec roznicy.
    • shakira563 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 11:55
      Bandera był zbrodniarzem wojennym odpowiedzialnym za ludobójstwo na
      Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej. Jest odpowiedzialny za
      zamordoowanie w bestialski sposób 150 tysięcy Polaków - mężczyzn,
      kobiet, dzieci, starców - ludności cywilnej - w ramach czystki
      etnicznej. Kolejne tysiące umarło od ran i chorób.
      Nie dajmy się sprowokować, że przez naszą ziemię wiezione są
      sztandary z jego imieniem???????
      więcej na
      genocide.pl
      • ave.duce Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 12:06
        genocide.pl/

:p
      • crimen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 13:03
        Nie pozwólmy na powstanie w Polsce czegoś na kształt irlandzkiego
        marszu Oranżystów, bo w ten sposób rany nigdy się nie zabliźnią.
        • oberfeldkurat_katz Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 14:22
          Dzieci ukraińskie, na rowerkach pomykające. Źle się z wami bawią...

bezcenzury-multimediablog.blog.onet.pl/Hymn-UPA,2,ID378574385,n
          • crimen Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 20:03
            To wszystko z troski, aby nie uległy wypadkowi na fatalnych,
            polskich drogach.
    • adam81w Akcja Wisła była odpowiedzią 05.08.09, 14:50
      na teror uPA prowadzony po wojnie na terytorium Polski.
      • snajper55 Re: Akcja Wisła była odpowiedzią 05.08.09, 18:01
        adam81w napisał:

> na teror uPA prowadzony po wojnie na terytorium Polski.

Ukraińcy powiedzą, że nie był to terror, tylko walka o wolność i była ona
        odpowiedzią za polski terror w czasach II RP. Tak można się przerzucać do czasów
        przed Chrystusem.

S.
        • crimen Re: Akcja Wisła była odpowiedzią 05.08.09, 20:05
          Przed tym argumentem musimy ustąpić, bo sami Ukraińcy głoszą, że
          Chrystus był "Hałyczaninem".
        • edico2 Re: Akcja Wisła była odpowiedzią 05.08.09, 22:17
          Wolność wyrąbywana siekierą wśród dzieci, kobiet i starców!!!???
          • snajper55 Re: Akcja Wisła była odpowiedzią 05.08.09, 22:53
            edico2 napisał:

> Wolność wyrąbywana siekierą wśród dzieci, kobiet i starców!!!???

Co wyrąbywano siekierą wśród dzieci, kobiet i starców w Jedwabnem czy
            Pawłokomie? O mordowaniu Ukraińców na Chełmszczyźnie w 1941/2 słyszałeś ? Wiesz,
            co to są polskie "istriebitielne bataliony" ? Pewnie nie.

Do poczytania: www.irekw.internetdsl.pl/istrbat.html

S.
            • edico2 Re: Akcja Wisła była odpowiedzią 06.08.09, 01:25
              No to czytaj:
              "Analizując postawy Polaków i akcje polskiego podziemia działającego
              w latach 1944. .1945 na terenach Okręgów Lwów, Tarnopol i
              Stanisławów AK, musimy pamiętać, iż polscy mieszkańcy tych ziem
              znajdowali się wtedy w katastrofalnym położeniu. W wielu wsiach i
              miasteczkach zdominowanych przez dobrze zorganizowane siatki
              podziemia ukraińskiego żyli w nieustannej obawie o własne życie
              zagrożone akcjami zbrojnymi UPA."

"Akty terroru i rzezie ludności polskiej dokonywane przez oddziały
              podziemia ukraińskiego były jedną z głównych przyczyn podjęcia przez
              Polaków, w tym żołnierzy AK, współpracy operacyjno-bojowej z
              Sowietami, których uważali wtedy z jednej strony za wyzwolicieli od
              niemieckiej okupacji i ukraińskiego terroru, z drugiej jednak
              widzieli w nich również nowych okupantów tych ziem."

Źródło: Tamże.
      • zoil44elwer Re: Akcja Wisła była odpowiedzią 05.08.09, 22:40
        Tak na marginesie,UPA było dobre bo zastrzeliło gen K Świerczewskiego?
    • w0man29 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 22:42
      > Szukam chętnych,którzy wytłumaczą mi szlachetny cel owej akcji.
      właśnie to pokrętnie zrobiłeś .. gloryfikując zbrodniarzy z UPA
      • snajper55 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 22:55
        w0man29 napisała:

> > Szukam chętnych,którzy wytłumaczą mi szlachetny cel owej akcji.
        > właśnie to pokrętnie zrobiłeś .. gloryfikując zbrodniarzy z UPA

To rajd nosi imię UPA czy Bandery, bo już się pogubiłem.

S.
        • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 23:15
          snajper55 napisał:
          To rajd nosi imię UPA czy Bandery, bo już się pogubiłem.

Wskażemy ci drogę; UPA = Bandera.
          >
          • eryk2 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 23:18
            ktos_021 napisał:

> Wskażemy ci drogę; UPA = Bandera.

Możesz podać jakieś bliższe szczegóły tego równania? Opowiedz nam,
            jak to Bandera założył UPA, jak nią kierował, jak wydawał rozkazy
            czystek etnicznych i rzezi Polaków na Wołyniu i w Galicji
            Wschodniej - fakty, daty, opracowania historyczne na ten temat...
            • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 05.08.09, 23:55

Fragmenty uchwał II WZOUN w Krakowie: /warto także porównać n/w treści z
              uchwałami partii bolszewickich oraz nazistowskiej NSDAP/:

17/ (…) OUN zwalcza Żydów jako podporę moskiewsko-bolszewickiego reżimu
              ( …)
              20/OUN na Kresach Zachodnich Ziem Ukraińskich dąży do umocnienia ukraińskiego
              charakteru tych ziem za pomocą metod zależnych od warunków i politycznej
              celowości oraz do przyłączenia ich do Państwa Ukraińskiego”,
              To wyraźna zapowiedź banderowskich rzezi:
              Warto porównać w/w sformułowanie z niektórymi celami OUN sformułowanymi na I
              Zjeździe w 1929 – usunięcie czużyńców, budowa państwa typu faszystowskiego z
              wodzem na czele, bez mniejszości narodowych. Metodą jego budowy – usunięcie
              czużyńców , okupantów.
              Fragmenty – „Całkowite usunięcie wszystkich okupantów z ziem ukraińskich nastąpi
              w toku rewolucji narodowej” .
              W proklamacji OUN-B do narodu ukraińskiego z początku lipca 1941r. jest m. in.
              takie sformułowanie: ”Narodzie! Wiedz! Moskwa, Polska, Madziarzy, Żydostwo – to
              Twoi wrogowie. Zniszcz ich!’”.

„W piśmie z 25 czerwca 1941 r. Jarosław Stećko - szef rządu proklamowanej kilka
              dni później Republiki Ukraińskiej - zwrócił się do Stepana Bandery (przywódcy
              radykalnej frakcji OUN - OUN-B): "Stworzymy milicję, która pomoże w usunięciu
              Żydów".”
              A. Dallin - amerykański historyk pisze; „W trakcie chaosu, który nastą[ił stało
              się jasne dla Niemców, że zwolennicy Bandery, włącznie z tymi z pułku
              Nachtigall, wykazują wybitną inicjatywę w urządzaniu czystek i pogromów”.

Na zakończenie polecam Erykowi banderofilskiego historyka G. Motykę. Poczytaj
              sobie chłopie o tym jak Motyka uzasadnia odpowiedzialność Bandery za zbronie
              OUN-UPA.
              • eryk2 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 06.08.09, 00:17
                W dalszym ciągu z przytoczonych przez ciebie cytatów nie wynika, jak
                to Bandera założył UPA i kierował jej działaniami w latach 1942-
                1944. Co do G. Motyki - ów historyk mówi o odpowiedzialności
                moralnej Bandery, natomiast w żadnym razie nie potwierdza głoszonych
                na tym portalu rewelacji. Chyba że cos nowego ostatnio odkrył... ;-)
                • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 06.08.09, 06:53
                  Bandera był twórcą i przywódcą OUN-B,którego program UPA realizowała. Nie musiał
                  jej zakładać ani osobiście rąbać Lachów siekierami, podobnie zresztą jak Hitler
                  w Oświęcimiu nie otwierał puszek z gazem.
                  Fragmenty odezw mówią same za siebie i to pewnie miał na myśli Motyka mówiąc o
                  moralnej odpowiedzialności.
                • ktos_021 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 06.08.09, 07:00
                  eryk2 napisał:
                  Czyżby Isakowicz-Zaleski chciał strzelać do ukraińskich dzieci?..

Strzelać nikt nie zamierza, ale przydałoby się wybatożyć przewodnika a dzieciom
                  udzielić lekcji historii, by zrozumiały, że Bandera i jemu podobni "heroje"
                  wstępu do Polski nie mają>
                  • dystans4 Nie. 06.08.09, 20:59
                    Oczywiście, wybatożenie jest figurą retoryczną i tylko do takiego rozumienia rzeczy się odnoszę. Oczywiście, sprzeciw należy wyrazić, ale nawet w najmniejszym stopniu nie powinien on nawiązywać do przemocy.
                    Pozdrowienia, buldog.
    • ukos Wpuścić, ale skonfiskować emblematy faszystowskie 06.08.09, 13:28
      Np. koszulki z wizerunkami Bandery. Natomiast na wycieczkę rowerową
      każdy moze sobie pojechać.
      • fanpanajurka [...] 06.08.09, 15:10
      • zoil44elwer Re: Wpuścić, ale skonfiskować emblematy faszystow 07.08.09, 00:50
        Tryzub to słowiańska(?)swastyka!!
    • venus99 Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 06.08.09, 22:29
      porównywanie akcji Wisła ze skutkami działalności Bandery i jego
      rezunów jest dowodem aberacji umysłowej.
      • fanpanajurka Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 06.08.09, 23:02
        Odnoszę nieodparte wrażenie, że różne kwiatki polskie i inne eryki, mogą popisywać się swoją odpornością na fakty historyczne i relacje ocalałych z masowych rzezi świadków, tylko dzięki Akcji Wisła, lub współpracy ich przodków z NKWD i UB. Liczą na to, że ich "aktywność" na forum zamaże winy wobec współplemieńców.
        Oby się przeliczyli...

Ciekawe czy post zatytułowany: "Precz z hitlerowskimi mordercami", również uznany by został za niezgodny z regulaminem? ;)
        • edico [...] 06.08.09, 23:53
          • ktos_021 Mała poprawka 07.08.09, 00:02
            Jak wspomina groteskowy "premier" Stećko Banderę umieszczono w Sachsenhausen
            24.01.1942r.
            • edico Re: Mała poprawka 07.08.09, 00:08
              Podczas ostatecznych rozmów prowadzonych we wrześniu 1941 r. w
              Berlinie w gmachu byłej ambasady polskiej pomiędzy przedstawicielami
              Abwehry i OUN (B), zarówno S. Bandera, jak i J. Stećko kategorycznie
              odmówili odwołania deklaracji niepodległości Ukrainy. W konsekwencji
              zostali zatrzymani w areszcie domowym, a następnie przewiezieni do
              obozu koncentracyjnego w Sachsenhausen i osadzeni w oddziale dla
              więźniów specjalnych tzw. Zellenbau.
              • zoil44elwer Re: Mała poprawka 07.08.09, 02:11
                Monteskiusz żył w dawnych latach.Teraz jest historia dawna pisana pod dzisiejsze
                czasy.A że piszą ją różni to i jest różna.
                • edico Re: Mała poprawka 07.08.09, 12:53
                  To prawda. Publikacji na ten temat jest sporo i trudno mi jest
                  wydawać sądy na ich temat. Zwróćuwagę na pozycję - Ihor Iljuszyn:
                  UPA i AK. Konflikt w Zachodniej Ukrainie (1939–1945), wydaną przez
                  Związek Ukraińców w Polsce. Można przytoczyć tu starą maksymę, że
                  punkt widzenia zmienia się od miejsca siedzenia, a historia nie jest
                  wcale taka czarno-biała. Niestety nie widać chęci oficjalnego i
                  rzetelnego wyjaśnienia oraz wytłumaczenia przyczyn tej historii
                  przypominającej swą wymową "sukcesy" templariuszy na Bliskim
                  Wschodzie. Organizowanie w tej sytuacji na ziemiach polskich rajdu
                  rowerowego śladami Bandery jest bezczelną i karygodną prowokacją
                  uwłaczającą pamięci pomordowanych.

Póki w Polsce żyją ofiary i potomkowie ofiar ukrainskich mordów,
                  gwałtów i grabieży dokonywanych przez UPA i pokrewne organizacje w
                  latach wojny, taka impreza jest policzkiem wobec nich i pamieci ich
                  zmarłych bliskich.

Osobiście znam, czy do nie tak dawna też znałem sporo osób, rodzin
                  ofiar zbrodni ukraińskich, które widziały co się działo na własne
                  oczy i opowiadały mi o tym wprost.
          • eryk2 Odporność edico na fakty 07.08.09, 00:05
            Edico, na przyszłość sprawdzaj informacje
            historyczne co najmniej w dwóch źródłach, zwł. gdy jedno jest
            tak "super" wiarygodne jak cytowany przez ciebie portal. Oto tylko
            KILKA zdań z cytowanego przez ciebie tekstu - zdań, ociekających
            kłamstwami i historycznymi bzdurami:

> W 1928r. Bandera wstępuje do OUN (Organizacji Ukraińskich
            > Nacjonalistów) by w 1933r. stanąć na czele OUN

W 1933 Bandera mógł sobie stanąć najwyżej na wzgórzu, a nie na czele
            OUN - na czele stał bowiem Konowalec (od samego początku, a Bandera
            został szefem Egzekutywy Krajowej). To mniej więcej taka różnica jak
            między premierem (Konowalec), a ministrem spraw wewnętrznych
            (Bandera) - chyba że dla ciebie szefem rządu jest minsiter spraw
            wewnętrznych, a nie premier:

"Przywódca OUN Jewhen Konowalec w 1933 mianował Stepana Banderę
            szefem Egzekutywy Krajowej. Przewodniczącym Egzekutywy był przez
            rok – od czerwca 1933 do aresztowania w czerwcu 1934"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera

"W 1934r. Bandera wydaje kolejne zbrodnicze rozkazy zamordowania:
            (...)
            •pisarza Antona Kruszelnickiego za krytykę Doncowa".

Szczerze mówiąc, to w 1934 r. Bandera mógł naskoczyć Antonowi
            Kruszelnickiemu, który od roku znajdował się wraz z całą rodziną...w
            Związku Sowieckim, gdzie właśnie szykowano mu proces polityczny. Rok
            później (w 1935) trafił do łagru na Sołowkach - więc albo Bandera
            się pomylił, albo cytowany przez ciebie portal. Stawiam na to
            drugie...

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%
            BD%D0%B8%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B9,_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%
            BD_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%
            B2%D0%B8%D1%87

"15.06.1934r. z rozkazu Bandery bojówkarz OUN- H. Modoj zastrzelił
            ministra spraw wewnętrznych RP- Bronisława Pierackiego"

Twój portal się znowu pomylił - mordercą min. Br.
            Pierackiego był Hryhorij Maciejko-Macejko, a nie jakiś H. Modoj... W
            dodatku Bandera podobno odwołał w ostatniej chwilę akcję z powodu
            częściowej dekonspiracji grupy zamachowców...

www.irekw.internetdsl.pl/maciejko_hryhor.html

Do 1935r. zlecił 18 morderstw i 13 zamachów,
            W 1935r. Bandera zafascynowany Hitlerem i jego akcją "długich noży",
            organizuje w podobny sposób czystki w swoich szeregach, zleca
            morderstwa swoich ludzi za tzw. "krytykę i odchylenia partyjne""

W 1935 Bandera mógł zlecać co najwyżej podlewanie kwiatów u siebie w
            celi, jeśli mu pozwolono na zabawy w inżyniera rolnika - od czerwca
            1934 był aresztowany, a w listopadzie 1935 rozpoczął się proces
            Bandery i innych działaczy OUN w sprawie morderstwa min. Br.
            Pierackiego... Czystki zaś urządzał wtedy komarom, jak go gryzły w
            nocy na pryczy...

a w nocy z 3 na 4
            > lipca Nachtigall wspólnie z gestapo dokonał mordu polskich
            > profesorów lwowskich

"Wbrew upowszechnianej w latach 1959-89 wersji żołnierze batalionu
            nie brali udziału w nocy z 3 na 4 lipca 1941 r. w aresztowaniu
            profesorów lwowskich i w ich egzekucji" (G. Motyka "Ukraińska
            Partyzantka 1942-1960". Warszawa 2006, s. 95-96; R. Torzecki "Polacy
            i Ukraińcy. Sprawa ukraińska w czasie II wojny światowej na terenie
            II Rzeczypospolitej". Warszawa 1993, s. 118-119; Wł. Bonusiak "Kto
            zabił profesorów lwowskich". Rzeszów 1989)

pl.wikipedia.org/wiki/Batalion_%22Nachtigall%22
            itd., itp.

Jeżeli myślisz, że zyskasz wobec Ukraińców przewagę w dyskusji,
            oskarżając Banderę o całe zło tego świata, to się mylisz. Zastanów
            się, jak sam potraktowałbyś gościa, zarzucającego Hitlerowi
            wymordowanie 6 mln. Żydów i spowodowanie efektu cieplarnianego?...
            Mieszając fakty i bzdury, osłabiasz polską pozycję w dyskusji o
            Banderze z Ukraińcami - zostaniesz wyśmiany po pierwszym zdaniu tego
            tekstu (dosłownie: Bandera miał na imię StePan, a nie SteFan itd.,
            itd. - połowa podanych tam faktów to baliwernie).

Wierszyk dla analfabetów historycznych:

Kiedy Kara Mustafa, wielki mistrz Krzyżaków,
            Szedł z licznymi zastępy przez Alpy na Kraków,
            Do obrony swych posad zawsze będąc skory,
            Pobił go pod Grunwaldem król Stefan Batory.

Wtedy to śród Sahary, w onym kraju futer,
            Szczepił nową religię sławny Marcin Luter.
            I, pracując gorliwie piórem i wymową,
            Zginął razem z Homerem w noc Bartłomiejową.
            • zoil44elwer Re: Odporność edico na fakty 07.08.09, 00:48
              Dupcycie o Band_erach,Kono_walcach a właściwą ręką na Ukrainie był
              Szeptycki,nawet brat gen WP.
              • edico Re: Odporność edico na fakty 07.08.09, 12:59
                zoil44elwer napisał:

> ... właściwą ręką na Ukrainie był Szeptycki, nawet brat gen WP.

I tu jest właśnie to całe sedno sprawy, które w jakiś dziwny sposób
                jest cały czas pomijane. Chodzi oczywiście o Andrzeja.
                • eryk2 Re: Odporność edico na fakty 07.08.09, 13:13
                  edico napisał:

> zoil44elwer napisał:
                  >
                  > > ... właściwą ręką na Ukrainie był Szeptycki, nawet brat gen WP.
                  >
                  > I tu jest właśnie to całe sedno sprawy, które w jakiś dziwny
                  sposób
                  > jest cały czas pomijane. Chodzi oczywiście o Andrzeja.

O tego Szeptyckiego chodzi?

"W 2001 roku podczas wizyty we Lwowie Jan Paweł II powiedział: "Jak
                  moglibyśmy nie wspomnieć dalekowzrocznej i gruntownej działalności
                  pasterskiej Sługi Bożego, metropolity Andrzeja Szeptyckiego, którego
                  proces beatyfikacyjny posuwa się do przodu, i którego mamy nadzieję
                  oglądać pewnego dnia w chwale świętych? Trzeba tu odnieść się do
                  jego bohaterskiej działalności apostolskiej, jeśli chcemy zrozumieć
                  niewytłumaczalną po ludzku płodność Kościoła greckokatolickiego na
                  Ukrainie w ciemnych latach prześladowań".

andrej.pl/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=57
        • zoil44elwer Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 07.08.09, 01:25
          Powinni się przeliczyć,zwłaszcza wobec głosów że albo propaganda UPA albo my wam
          cmentarz Orląt....w drebiezgi.Zresztą w temacie lwowskiego cmentarza W
          Juszczenko dawał wielokrotnie przykład "dobrej woli",udawanej!
    • a-siek Domyslam sie ze w Twojej rodzienie 06.08.09, 23:15
      nie zdarzylo sie aby bojowki upa wyrznely w kilkadziesiat minut pol
      wsi. W mojej tak - zabito 2 siostry kilkunastoletnie mojej babci i
      brata. polecam lekture ksiazki Siemaszkow. opis pacyfikacji wsi mojej
      babci jest szczegolowy i rzetelny co uwiarygadnia przedstawione tam
      fakty. ten marsz to prowokacja i proba jatrzenia - szczegolnie ze
      lufzie z tamtych lat wciax zyja i pamietaja.
    • zoil44elwer Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 07.08.09, 00:07
      A tak na poważnie,czekam na rajd bohaterskimi szlakami J Kurasia(pseudo
      Ogień).Na Podhalu pod honorowym protektoratem prezydenta RP L Kaczyńskiego!!
      • fanpanajurka Re: Akcja "Wisła" i rajd Bandery. 07.08.09, 03:26
        A niedoczekanie Twoje!
        Mamrotek był wtedy we władaniu gruzińskiej pryty podanej mu zd radziecko przez
        jakąś małpke w czrwonym. ;-)

www.youtube.com/watch?v=gAHkasP0N-A
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka