Dodaj do ulubionych

Patriotyczna akcja!

06.08.09, 08:18
miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,6896347,Droge_przez_las_utwardzili_krzyzami_i_plytami_nagrobnymi.html
Przedstawiciele "Królewskiego szczepu piastowego" pokazali prawdziwy, polski i
katolicki patriotyzm. A co? Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz.
M.
Obserwuj wątek
    • alfa.alfa Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 08:21
      Mi to wygląda na odpady z zakładu kamieniarskiego
      • ave.duce Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 13:25
        Ten krzyż wdeptany w piasek nie obraża Twoich uczuć religijnych? ;)

No to masz kolejną akcję "kamieniarskie odpady" >

... płotek rozciągnięty na długości ok. 10 metrów. Ma chronić przed wjazdem na łąkę. Żaden z 14 fragmentów balustrady nie jest większy niż pół metra, ale wszystkie pochodzą z cmentarza. Płotek zbudowany jest z fragmentów nagrobków ...

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,6895678,Postawil_sobie_plot_z_grobow_i_krzyzy.html
        :p
      • mietowe_loczki Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 13:45
        A TO wygląda mi na podłą próbę usprawiedliwiania czyjegoś możliwego skur. Tylko
        dlatego, że na razie wiemy, że groby były niemieckie. Pogratuluj sobie, katoliczko.
        • alfa.alfa Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 14:09
          mietowe_loczki napisała:

> A TO wygląda mi na podłą próbę usprawiedliwiania czyjegoś możliwego skur. Tylko
          > dlatego, że na razie wiemy, że groby były niemieckie. Pogratuluj sobie, katolic
          > zko.

Pokaż mi gdzie tam widać że to niemieckie nagrobki
          • mietowe_loczki Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 14:11
            Mieszkańcy widocznie postanowili ją naprawić i zastosowali finezyjne utwardzenie
            - płyty nagrobne ze starych, niemieckich mogił - napisał Alertowicz.
            • alfa.alfa Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 14:13
              Jeszcze raz :
              Gdzie są te nagrobki z niemieckimi napisami?
              miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,6896347,Droge_przez_las_utwardzili_krzyzami_i_plytami_nagrobnymi.html
              • zoil44elwer Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 14:16
                Daję w ciemno że to były niemieckie płyty nagrobne.Bo polskie to są przeważnie z
                lastrica.Nie do ponownego użycia.
                • alfa.alfa Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 14:21
                  zoil44elwer napisał:

> Daję w ciemno że to były niemieckie płyty nagrobne.Bo polskie to są przeważnie
                  > z
                  > lastrica.Nie do ponownego użycia.

Te właśnie są z lastryka i całkiem świeżego
              • remez2 Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 14:41
                Na drodze z Przedborza do Jabłonnej.
    • mariner4 W Szczecinie 06.08.09, 08:30
      po wojnie szabrowano płyty nagrobne z cmentarzy niemieckich. Czasem
      zeszlifowywano stare napisy i ryto nowe. Widziałem jedną płytę podczas remontu
      grobu. Po jednej stronie dane polskiego nieboszczyka, po drugiej Niemca zmarłego
      podczas wojny. Szacunek dla grobów jest miarą kultury narodu. Po wojnie
      dewastowano groby niemieckie i żydowskie.
      St,ąd sarkazm w mojej poprzedniej wypowiedzi.
      M.
      • dr.krisk Szacunek dla zmarłych..... 06.08.09, 13:17
        Widziałem posowiecki cmentarz w Bornem Sulinowie (n.b. zadbany i
        robiący za swego rodzaju atrakcję turystyczną). Groby datują się od
        1946 roku, gdy w koszarach zalęgła się Armia Czerwona. O ile zmarli
        krasnoarmiejcy maja kazionne nagrobki, to już zmarli radzieccy
        cywile pochowani są pod ordynarnie zagrabionymi poniemieckimi
        płytami. Nawet dzieci.... zastanawiam się nad ludźmi, którzy
        zrujnujowali grób niemieckiego dzieciaka, aby przyozdobić własnego
        syna. Koszmarne.
        • pollack5 Re: Szacunek dla zmarłych..... 06.08.09, 13:33
          Nihil novi. W koszarach 33.Pułku Zmechanizowanego w Nysie całymi poniemieckimi
          płytami nagrobnymi przyciskana była kiszona w silosie kapusta.
        • mariner4 Lata 60 ub. wieku Narvik 06.08.09, 16:25
          odwiedziłem cmentarz wojenny. Kwatery polskie, brytyjskie, francuskie i
          niemieckie. Wszystkie jednakowo zadbane na koszt gminy. Po śmierci wszyscy są równi.
          M.
          • w0man29 Re: Lata 60 ub. wieku Narvik 07.08.09, 04:28
            Łatwo pielęgnuje się groby wyzwolicieli .. trudno groby swoich oprawców to chyba
            oczywiste ..

Pokaż mnie choć jeden zadbany niemiecki cmentarz w Rosji (Królewiec) czy np na
            Białorusi itp.

Ostatnio koło Częstochowy znaleziono zwłoki polskich żołnierzy (poległych i
            zamordowanych w kampanii wrześniowej) zakopane pod peronem dworca ..
            Tak oto "rycerscy" Niemcy dbali o godne upamiętnienie swoich przeciwników .. O
            polskich ofiarach masowych egzekucji już nie wspomnę ..
            • mariner4 Niemcy wyzwolicielami?????? 07.08.09, 07:33
              Rosjanie stanowią dla Ciebie odniesienie w tych sprawach. Dobre.
              M.
      • zoil44elwer Re: W Szczecinie 06.08.09, 14:09
        Przykład idzie z góry.Jeżeli prawicowe rządy grzebały i grzebią w poradzieckich
        grobach to szary obywatel uważa że też ma prywatne(obywatelskie),patriotyczne prawo.
      • buldog2 Re: W Szczecinie 06.08.09, 16:43
        Zgadzam się ze wszystkim, co napisałeś, tak jak z kilkoma innymi - łatwo się domyślić, którymi - uczestnikami rozmowy.
        To optymistyczne, że nasze poglądy są w większości. Przynajmniej na tym, chyba najbardziej opiniotwórczym, portalu.
        Pozdrowienia, buldog.
    • zoil44elwer Re: Patriotyczna akcja! 06.08.09, 13:31
      W katolickiej Polsce,podobno 95 procentowej ,wyobrażacie sobie demokrację w
      krzyżach?
    • kwiaty.polskie Przecież to były niemieckie groby.Wolno:-( 06.08.09, 14:25
      Polskie to co innego. Te są święte. (..............) W wykropkowanej
      linii jest to co naprawdę chciałam napisać ale tego cenzura nie
      puści.
      • dystans4 Re: Przecież to były niemieckie groby.Wolno:-( 07.08.09, 23:30
        Akceptuję to, że emocje wpływają na nasze widzenie rzeczywistości i dlatego pozwolę sobie na jedną uwagę. W tym miejscu bardzo mocno potępiasz to, co nasi rodacy robili z niemieckimi nagrobkami. I słusznie, we mnie takie barbarzyństwo również budzi obrzydzenie. Jednakowoż, gwoli ścisłości, widzę pewną okoliczność łagodzącą (nie usprawiedliwienie!) dla okresu powojennego: w czasie wojny my wszyscy, Polacy, jeszcze bardziej Źydzi, oficjalnie byliśmy uznani za podludzi. Takie postępowanie budzi reakcję i choć to nie usprawiedliwienie, a tylko wytłumaczenie (inny porządek rzeczywistości), była to pewnego rodzaju historyczna konieczność, nieważne, uświadomiona czy nie.

Na okoliczność wykropkowanej części wpisu chcę tylko dodać, że jeśli tu należy zgodzić się z taką oceną, w wątku poświęconym zbrodni ludobójstwa (jednak to zupełnie co innego, niż bezczeszczenie grobów) usprawiedliwianie (nie tylko tłumaczenie - przecież nawet wytłumaczenia dla ludobójstwa być nie może) nie okazywałaś oburzenia, a tylko tłumaczyłaś ją (tę zbrodnię) i usprawiedliwiałaś.
        Mam nadzieję, że wystarczy wskazać na tę sprzeczność i nic więcej nie trzeba tłumaczyć.
        Pozdrowienia, buldog.
        • don.kichote Re: Przecież to były niemieckie groby.Wolno:-( 07.08.09, 23:44
          dystans4 napisał:

> Jednakowoż, gwoli ścisłości, widzę pewną okoliczność ł
          > agodzącą (nie usprawiedliwienie!) dla okresu powojennego: w czasie wojny my wsz
          > yscy, Polacy, jeszcze bardziej Źydzi, oficjalnie byliśmy uznani za podludzi. Ta
          > kie postępowanie budzi reakcję i choć to nie usprawiedliwienie, a tylko wytłuma
          > czenie (inny porządek rzeczywistości), była to pewnego rodzaju historyczna koni
          > eczność, nieważne, uświadomiona czy nie.

A może, takim postępowaniem, swoje barbarzyństwo tylko potwierdziliśmy?
          • dystans4 Po części tak... 08.08.09, 01:06
            Oczywiście nie jest pocieszeniem, że inni pogrążyli się jeszcze bardziej. Tylko że wtedy to było wytłumaczalne i dla wielu oczywiste, wobec zezwierzęcenia SS, publicznego rozstrzeliwania zakładników, tworzenia i unicestwiania gett, obozów koncentracyjnych i wielu innych okropności. W takich warunkach rzadko kto pozostaje normalnym człowiekiem, a świętość w ludzkich zachowaniach należy podziwiać, ale nie wymagać jej - to za wiele i kłóci się z kondycją ludzką.
            Pozdrowienia, buldog.
            • don.kichote Re: Po części tak... 08.08.09, 01:18
              dystans4 napisał:

> W takich warunkach rzadko kto poz
              > ostaje normalnym człowiekiem,

Zgadza się! Rzadko kto! Zarówno z "naszej" strony, ale i - o czym należy pamiętać i nie uciekać od tego - także z "ich"!

>a świętość w ludzkich zachowaniach należy podziwi
              > ać, ale nie wymagać jej - to za wiele i kłóci się z kondycją ludzką.

Ujął bym to inaczej:

>a świętość w ludzkich zachowaniach należy podziwi
              > ać i wymagać jej, lecz jej braku, z uwagi na okoliczności - nie piętnować (bo to za wiele i kłóci się z kondycją ludzką.)
              • dystans4 Może być i tak... 08.08.09, 19:10
                Trochę inaczej to, ale dobrze. I tylko jedna uwaga:
                świętość w ludzkich zachowaniach należy podziwiać i wymagać jej.
                Wymagać (żądać) aż tyle od ludzi nie można - nierealistyczne, chyba że stawiać jako postulat wyłącznie normatywny, nie opisowy.
                Oczywiście, jej braku, z uwagi na okoliczności - nie piętnować (bo to za wiele i kłóci się z kondycją ludzką.)
                Oczywiście, byle granic tolerancji nie rozciągać do podłości i zbrodni.
                Pozdrowienia, bul.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka