cuski 19.04.05, 23:31 Jeśli z rzeczy materialnych lubisz tylko pieniądze - jest szansa, że Ameryka ci się spodoba. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cuski Re: Poradnik Emigranta 19.04.05, 23:33 Można mieszkać w Chicago nie znając języka. Byle jakie zarobki wystarczą na spokojne życie, a ciut lepsze na dom, samochód i dobrą szkołę dla dzieci. W mieście są polskie knajpy, banki (z federalną gwarancją kilkadziesiąt razy większą niż w Polsce), sklepy z polskim jedzeniem - i wszędzie mówi się po polsku. Odpowiedz Link
cuski Re: Poradnik Emigranta 19.04.05, 23:37 Z reguły tymczasowo (ale czasami nawet kilkanaście lat) mieszka się w piwnicy lub na strychu. Mieszkanie w piwnicy ma zalety - w lecie jest gdzie uciec od gorąca (klimatyzacja kosztuje), jednak po mocniejszym deszczu potrafi zalać. Strychu nie zaleje, ale w lecie gorąco, w zimie różnie, a w razie pożaru niewesoło. Sąsiedzi bywają różni - w tańszych miejscach mogą być różni pijacy i menele, a w soboty to pije się wszędzie. Z reguły spokojniej jest w domach, gdzie mieszka właściciel. Odpowiedz Link
cuski Re: Poradnik Emigranta 19.04.05, 23:41 Pracując na "Social Security", masz szansę na mizerną, rządową emeryture (przysługuje każdemu, kto skończy 65 lat i co najmniej 10 lat płacił podatki w USA). Ostatnio wymyślono coś, co nie jest "Social Security", ale ma wszystkie jego cechy - pozwala płacić podatki, zrobić prawo jazdy, założyć konto w banku... Tyle, że bez emerytury. Odpowiedz Link
speranzaa Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 04:49 o cyzm mowisz piszac "cos co nie jest ss"??? tzw IRS number? otoz cie oswiece na ten numer prawo jazdy w satnie ILLINOIS nie zrobisz, i w zadnym innym stanie tez nie, auto , dom mieszaknie tak ale nie drivers license cuski napisał: > Pracując na "Social Security", masz szansę na mizerną, rządową emeryture > (przysługuje każdemu, kto skończy 65 lat i co najmniej 10 lat płacił podatki w > USA). > Ostatnio wymyślono coś, co nie jest "Social Security", ale ma wszystkie jego > cechy - pozwala płacić podatki, zrobić prawo jazdy, założyć konto w banku... > Tyle, że bez emerytury. Odpowiedz Link
cuski Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 04:54 Dzieki za informacje ! Caly czas bylem przekonany, ze IRS dziala w przypadku drivers license. Odpowiedz Link
speranzaa Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 04:58 absolutnie nie dziala, pozostaje DL zrobic w innym stanie lub jezdzic na miedzynarodowym, troche wyzsze oplaty sa wtedy za ubezpieczenie samochodu! cuski napisał: > Dzieki za informacje ! > Caly czas bylem przekonany, ze IRS dziala w przypadku drivers license. Odpowiedz Link
cuski Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 05:02 A propos drivers license - szukam kogos, kto pomoglby mojej dziewczynie przedluzyc wlasnie prawo jazdy. W tej chwili porusza sie ona prawku z Michigan, ale za niedlugo waznosc wygasnie. Mozesz mi cos poradzic ? Odpowiedz Link
speranzaa Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 05:50 sama mam prawko z MI, mi wygasa za 2 lata, naprawde nie wiem jak przedluzyc, chyba tylko jechac do michigan, ale to szmat drogi((( cuski napisał: > A propos drivers license - szukam kogos, kto pomoglby mojej dziewczynie > przedluzyc wlasnie prawo jazdy. W tej chwili porusza sie ona prawku z Michigan, > > ale za niedlugo waznosc wygasnie. Mozesz mi cos poradzic ? Odpowiedz Link
cuski Re: Poradnik Emigranta 05.05.05, 21:14 Rowniez moja kolezanka jest w podobnej sytuacji, z tym, ze jej prawko potrzebne jest na gwalt. Cos mi wspominala o jakims gosciu, ktory zalatwia takie sprawy. W najblizszym czasie musze ja zapytac o szczegoly. Jesli dowiem sie cos konkretnego dam Ci znac. Pozdrawiam Odpowiedz Link
cuski Re: Poradnik Emigranta 19.04.05, 23:43 Dzień w amerykańskim szpitalu to ok. 1000$, operacja to dziesiątki tysięcy. Warto pracować tam, gdzie jest ubezpieczenie od wypadków dla pracowników - wtedy płaci ubezpieczyciel. Jeśli nie - to po wyjściu ze szpitala lepiej zmienić adres albo wracać do Polski. Odpowiedz Link