Dodaj do ulubionych

Poradnik Emigranta

19.04.05, 23:31
Jeśli z rzeczy materialnych lubisz tylko pieniądze - jest szansa, że Ameryka
ci się spodoba.
Obserwuj wątek
    • cuski Re: Poradnik Emigranta 19.04.05, 23:33
      Można mieszkać w Chicago nie znając języka. Byle jakie zarobki wystarczą na
      spokojne życie, a ciut lepsze na dom, samochód i dobrą szkołę dla dzieci. W
      mieście są polskie knajpy, banki (z federalną gwarancją kilkadziesiąt razy
      większą niż w Polsce), sklepy z polskim jedzeniem - i wszędzie mówi się po
      polsku.
    • cuski Re: Poradnik Emigranta 19.04.05, 23:37
      Z reguły tymczasowo (ale czasami nawet kilkanaście lat) mieszka się w piwnicy
      lub na strychu. Mieszkanie w piwnicy ma zalety - w lecie jest gdzie uciec od
      gorąca (klimatyzacja kosztuje), jednak po mocniejszym deszczu potrafi zalać.
      Strychu nie zaleje, ale w lecie gorąco, w zimie różnie, a w razie pożaru
      niewesoło.
      Sąsiedzi bywają różni - w tańszych miejscach mogą być różni pijacy i menele, a
      w soboty to pije się wszędzie. Z reguły spokojniej jest w domach, gdzie mieszka
      właściciel.
    • cuski Re: Poradnik Emigranta 19.04.05, 23:41
      Pracując na "Social Security", masz szansę na mizerną, rządową emeryture
      (przysługuje każdemu, kto skończy 65 lat i co najmniej 10 lat płacił podatki w
      USA).
      Ostatnio wymyślono coś, co nie jest "Social Security", ale ma wszystkie jego
      cechy - pozwala płacić podatki, zrobić prawo jazdy, założyć konto w banku...
      Tyle, że bez emerytury.
      • speranzaa Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 04:49
        o cyzm mowisz piszac "cos co nie jest ss"??? tzw IRS number?
        otoz cie oswiece na ten numer prawo jazdy w satnie ILLINOIS nie zrobisz, i w
        zadnym innym stanie tez nie, auto , dom mieszaknie tak ale nie drivers license

cuski napisał:

> Pracując na "Social Security", masz szansę na mizerną, rządową emeryture
        > (przysługuje każdemu, kto skończy 65 lat i co najmniej 10 lat płacił podatki
        w
        > USA).
        > Ostatnio wymyślono coś, co nie jest "Social Security", ale ma wszystkie jego
        > cechy - pozwala płacić podatki, zrobić prawo jazdy, założyć konto w banku...
        > Tyle, że bez emerytury.
        • cuski Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 04:54
          Dzieki za informacje !
          Caly czas bylem przekonany, ze IRS dziala w przypadku drivers license.
          • speranzaa Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 04:58
            absolutnie nie dziala, pozostaje DL zrobic w innym stanie lub jezdzic na
            miedzynarodowym, troche wyzsze oplaty sa wtedy za ubezpieczenie samochodu!
            cuski napisał:

> Dzieki za informacje !
            > Caly czas bylem przekonany, ze IRS dziala w przypadku drivers license.
            • cuski Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 05:02
              A propos drivers license - szukam kogos, kto pomoglby mojej dziewczynie
              przedluzyc wlasnie prawo jazdy. W tej chwili porusza sie ona prawku z Michigan,
              ale za niedlugo waznosc wygasnie. Mozesz mi cos poradzic ?
              • speranzaa Re: Poradnik Emigranta 20.04.05, 05:50
                sama mam prawko z MI, mi wygasa za 2 lata, naprawde nie wiem jak przedluzyc,
                chyba tylko jechac do michigan, ale to szmat drogisad(((

cuski napisał:

> A propos drivers license - szukam kogos, kto pomoglby mojej dziewczynie
                > przedluzyc wlasnie prawo jazdy. W tej chwili porusza sie ona prawku z
                Michigan,
                >
                > ale za niedlugo waznosc wygasnie. Mozesz mi cos poradzic ?
                • cuski Re: Poradnik Emigranta 05.05.05, 21:14
                  Rowniez moja kolezanka jest w podobnej sytuacji, z tym, ze jej prawko potrzebne
                  jest na gwalt. Cos mi wspominala o jakims gosciu, ktory zalatwia takie sprawy.
                  W najblizszym czasie musze ja zapytac o szczegoly. Jesli dowiem sie cos
                  konkretnego dam Ci znac.

Pozdrawiam smile
    • cuski Re: Poradnik Emigranta 19.04.05, 23:43
      Dzień w amerykańskim szpitalu to ok. 1000$, operacja to dziesiątki tysięcy.
      Warto pracować tam, gdzie jest ubezpieczenie od wypadków dla pracowników -
      wtedy płaci ubezpieczyciel. Jeśli nie - to po wyjściu ze szpitala lepiej
      zmienić adres albo wracać do Polski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka