drwallen 12.12.09, 11:20 www.pardon.pl/artykul/10355/holandia_choinka_tez_obraza_muzulmanow No i dalej nie wierzycie w Zjednoczoną Republikę Islamską w granicach obecnej UE za jakieś 40 lat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oszolom.z.radia.maryja Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 11:35 muzułmanie tak powiedziel? wątpię w to ale to jest pretekst do walki z symbolami chrześcijańskimi. Znamienne że choinka symbol niemieckiego pogaństwa został uznany za symbol chrześcijaństwa. Absurd goni absurd. Czy to się nigdy nie skończy? znowu przedawkowali trawki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Choinka obraża muzułmanów IP: *.range86-130.btcentralplus.com 12.12.09, 12:02 swiadkowie jehowy tez odrzucaja swiateczne ornamenty i sa chrzescijaninami. ja jako ateusz tez mam ich dosyc, zwlaszcza w polowie listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 12:10 czy jehowi to chrześcijanie? sprawa jest conajmniej dyskusyjna. Fakt faktem że i mnie irytują świąteczne ozdoby zakąłdane w dwa trzy dni po zaduszkach. Biznes ma to do siebie że z jednej str deprecjonuje relig charalkter świąt a z drugiej korzysta znich ile wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 16:25 > czy jehowi to chrześcijanie? sprawa jest conajmniej dyskusyjna Nie jest, swoją wiarę opierają na Biblii więc są chrześcijanami. > Biznes > ma to do siebie że z jednej str deprecjonuje relig charalkter świąt a z drugie > j korzysta znich ile wlezie. Biznes jest po to, żeby zarabiać, jakoś mnie to nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Choinka obraża muzułmanów IP: *.range86-130.btcentralplus.com 12.12.09, 18:41 no to ze opieraja sie na biblii to jeszcze zaden argument, ale to ze uznaja Jezusa za syna bozego i przyjmuja chrzest dowodzi tego niesprzecznie. kontrowersyjne moze to byc chyba tylko dla ciemniaka z sekty rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Choinka obraża muzułmanów 13.12.09, 18:12 oszolom.z.radia.maryja napisał: > czy jehowi to chrześcijanie? sprawa jest conajmniej dyskusyjna< Tu nie ma o czym dyskutować:) Świadkowie Jehowy są chrześcijanami, bez względu na to, czy Tobie się to podoba, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: Choinka obraża muzułmanów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.12.09, 18:30 Ba, nawet obchodzą narodziny Chrystusa Odpowiedz Link Zgłoś
arek103 Swiadkowie Jehowy to chrzescijanie 13.12.09, 20:54 oszolom.z.radia.maryja napisał: > czy jehowi to chrześcijanie? sprawa jest conajmniej dyskusyjna. Fakt faktem że > i mnie irytują świąteczne ozdoby zakąłdane w dwa trzy dni po zaduszkach. Biznes > ma to do siebie że z jednej str deprecjonuje relig charalkter świąt a z drugie > j korzysta znich ile wlezie. Swiadkowie Jehowy to chrzescijanie - by stac sie Swiadkiem Jehowy trzeba przejsc chrzest. Pisanie 'jehowi' o Swiadkach Jehowy jest wyrazem braku szacunku dal blizniego. Jest tez bluznierstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 12:43 Ale Swiadkowie Jehowy tak czesto sie noe obrazaja, gdy widza choinke, Gwiazde Betlejemska, aniolka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyton Re: Choinka obraża muzułmanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 12:44 Muzulmanie niech najlepiej wrócą na kontynent z którego się wywodzą. nijak się mają do kultury europejskiej a chcą bardzo wszystkich nawracać na swoją pożal się boże religię. Nie dość że mają tyle przywilejów w wielu krajach europejskich, to jeszcze najchętniej chcieliby wszystkim zaszczepić wiarę w Allaha i wydumanego MAhometa. Koran pełen jest sprzeczności i oni sami o tym wiedzą. Mahomet wcale nie był święty i oni też o tym wiedzą.i naprawdę nie wiem dlaczego uważają się za wybrańców tego świata i nawet w państwach, w których przebywają jak by nie było gościnnie, bo nawet jeśli mają obywatelstwa, to był to tylko akt dobrej woli danego kraju, wydaje im się, że mogą o wszystkim decydować. Islam jest chory i jego wyznawcy również Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Choinka obraża nie muzułmanów lecz 12.12.09, 13:47 naszych rodzimych ateuszy lewaków zboczeńców seksualnych feministki itp obyczajowy półświatek Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Choinka obraża nie muzułmanów lecz 12.12.09, 16:26 Jestem ateuszem i lewakiem do tego, nawet feministki czasem popieram, a choinka mnie nie obraża. Może byś się zastanawiał, co piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Choinka obraża nie muzułmanów lecz 12.12.09, 16:55 choinka jeszcze nie? Wiem dokonale co piszę, znam niektórych ateistów i wiem na co ich stac. Niedaleko mnie mieszka kulku starych UBeków ktorzy pracowali w IV departamencie zwalczającym kościoł kat. Ich sposób wysławiania się kiedy mówią o koscilele w niczym nie różni od twojego wysławiania się, te same inwektywy te same oskarżenia itd Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Choinka obraża nie muzułmanów lecz 12.12.09, 17:52 > Ich sposób wysławiania się kiedy mówią o koscilele w niczym nie różni od twoje > go wysławiania się, te same inwektywy te same oskarżenia itd Inwektywy jak dotąd użyłem tylko jednej, dokładniej porównania Kościoła do mafii w jednej dyskusji politycznej o tym, jak Kościół terroryzuje państwo i namawia do łamania prawa (sprzwa krzyzy w instytucjach). Często za to rzucam pod adresem Kościoła oskarżenia, jak piszesz, takie same jak inni, czyli moze coś jest na rzeczy, skoro nie tylko ja widzę kościelne przestępstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Choinka obraża nie muzułmanów lecz 12.12.09, 18:10 czyli postępujesz wg zasady chlapcie chlapcie a moze coś przyschnie. to się nazywa terrorem medialnym. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Choinka obraża nie muzułmanów lecz 13.12.09, 18:24 oszolom.z.radia.maryja napisał: > naszych rodzimych ateuszy lewaków zboczeńców seksualnych feministki itp obyczajowy półświatek< 1. Ateusze przeważnie mają choinki. Chociażby jako całkiem fajną dekorację mieszkania w okresie zimowym. 2. Lewacy miewaja choinki albo z powodu jak wyżej, albo sa chrześcijanami. 3. Zboczeńcy seksualni miewają choinki, bo najczęściej są katolikami. Taki na przykład biskup Petz to nawet pod choinką mszę odprawia. 4. Feministki miewają choinki, bo feministka to kobieta walcząca o prawa kobiet, ale nie koniecznie ateistka. 5. Obyczajowy półświatek miewa choinki, bo obyczajowy półświatek zazwyczaj wywodzi się z nizin społecznych, a jak wiadomo wśród nizin społecznych religia jest popularna. Rusz głową i wymyśl innych przeciwnikow choinki, bo z tymi trafiłeś, jak kulą w płot;) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 13:48 1. Czytałam wiele głupich artykułów, ale taki głupi jak ten po raz pierwszy. 2. Gdyby z każdej religii wyłączyć rozwścieczonych fundamentalistów, to pozostali ludzie dadza sobie rade sami. W przeciętnym człowieku nie ma agresji, za to jest podświadomy szacunek do drugiego człowieka. Wiele lat temu mój wujek był na kontrakcie w Iraku. Chyba ze dwa abo trzy razy święta Bożego Narodzenia spędzał w muzułmańskim kraju. Mieli drzewko z ozdobami, wigilię i opłatek, spiewali kolędy. Ich islamscy koledzy i podwładni pytali o chrześcijańskie obyczaje a potem nawet uczestniczyli w kolacji wigilijnej i dzielili sie opłatkiem. Dla mnie to najlepszy dowód na to, że człowiek - człowiekowi wrogiem nie jest, ale ekstremista - ekstremiście TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 13:52 Dodam jeszcze tylko to, że ten artykuł nie tylko jest głupi, ale i szkodliwy. Dla takich ludzi, jak "pyton", którzy nie potrafią czytać, stanowi niebywała podniete. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 14:01 Moja nie obraża, moja jest kulturalna, bez religijnych symboli, tylko same światełka i to niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 14:10 kiedyś choinka też nie była wiązana z chrześcijaństwem. Kwestią czasu jest to jak jakiś durny lewak doczepi się twoich swiatełek. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 14:27 oszolom.z.radia.maryja napisał: > Kwestią czasu jest to jak jakiś durny lewak doczepi się twoich > swiatełek. Na szczęście, odwiedzają mnie wyłącznie lewaki na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 16:36 oszolom.z.radia.maryja napisał: > kiedyś choinka też nie była wiązana z chrześcijaństwem. Kwestią czasu jest to jak jakiś durny lewak doczepi się twoich swiatełek.< Nie pamietam jak było za Gomułki, ale za Gierka najpiękniejsza choinka w moim miescie stała... przed Domem Partii. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 16:51 a czy pod tą choinką był żłóbek? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 16:53 Żłóbek mieścił się w budynku, przed którym stała choinka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 16:53 BTW nie wiedziałem, że Jezus urodził się pod choinką. :D Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja O! tu cie mam towaryszu! 12.12.09, 16:57 wiedziałem od samego pozcątku żeś stary komuch a teraz sam żes to nieopatrznie potwierdził. A niby taki inteligentny.. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: ??? 12.12.09, 18:12 głupi ci co? sam ześ się zdradził. Skąd masz informacje że żłóbek był w budynku KC? chyba żeś tego nie zmyslił sobie a jesli tak to skłamałeś Więc tak czy siak wpadłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: ??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.12.09, 13:45 chodziło zapewne ze wtedy ŻŁÓB był w KC, przy którym warowały najwieksze świnie, hehheheh. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Choinka obraża muzułmanów 13.12.09, 18:09 oszolom.z.radia.maryja napisał: > a czy pod tą choinką był żłóbek?< Nie było, ale teraz w tym budynku jest inna szacowna instytucja, choinka stoi na swoim dawnym miejscu, ale też źłóbka pod nią nie ma. To jest Oszołomie ulica, a miejscem odpowiednim dla źłóbka jest kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Znam kilku muzułmanów 12.12.09, 16:11 Znam kilku muzułmanów (w tym imama) i zapytałem się ich, czy krzyż, choinka, etc. ich obraża. Popukali się w głowy. Dla nich symbole religijne są bardzo ważne i cenią je nawet, jeżeli nie należą one do ich religii. Jeden z nich nawet powiedział, że co prawda jako muzułmanin nie może czcić wizerunków (obrazów itp.) to jednak bardzo nie podoba mu się ściąganie krzyży, bo w końcu na krzyżu jest prorok Jezus i on sobie zdaje sprawę z tego, że wiszący krzyż oznacza szacunek dla proroka (dla nich Jezus był prorokiem), więc zdejmowanie krzyża wcale mu się nie podoba. A choinka? Ładny zwyczaj. Po co je likwidować? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Znam kilku muzułmanów 13.12.09, 19:20 co wcale nie oznacza że gdzies nie znajdzie się taki któremu bedzie to przeszkadzać... zresztą wyznawcy różnych religii nawet jesli zwykle walczą ze sobą to w obliczy ateizmu mówią jednym głosem.. zresztą podobnie było z feministkami i KK Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a gdzie to wyczytałes? 12.12.09, 16:24 obawiam się że jakieś pojedyncze przypadki wyolbrzymiasz i wyciągasz wnioski uogólniając.. ale tak czy inaczej nie podoba mi się konflikt religijny, i wcale nie wierze że najlepszym rozwiązaniem chroniącym nas przed fundamentalizmem muzułmańskim jest fundamentalizm chrześcijański(katolicki!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asw Re: a gdzie to wyczytałes? IP: *.chello.pl 12.12.09, 16:36 Nikt tu nie chce fundamentalizmu katolickiego ale wyrzekanie sie elementów głęboko tkwiących w naszej kulturze na rozkaz każdego negującego doprowadzi nas, no właśnie trzeba choć się zastanowić nad konsekwencjami. Widzę nowy fundamentalizm-ateistyczny, wojujacy ateizm reaguje na każdy przejaw chrzescijaństwa jak alergik, puchnie i dostaje wariacji, może warto żeby też stał sie bardziej tolerancyjny, w końcu na glebie chrześcijańskiej wyrósł ten "geniusz humanizmu i racjonalizmu" który tak przeklina. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi akcja reakcja 12.12.09, 17:22 nachalne epatowanie symbolami religijnymi prowadzi do przesadnej reakcji ale jeśli zdroworozsądkowe propozycje spotykają się z agresywną reakcją fundamentalistów religijnych to czy może być inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asw Re: akcja reakcja IP: *.chello.pl 12.12.09, 18:35 Wojujący ateista traktuje walkę ideologicznie, zreszta obwinianie chrzescijaństwa za wszelkie winy świata jest dziecinadą i ślepą furią, a nie obiektywizmem, więc nie czarujmy się. Jesteście zaślepieni nienawiscią. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: akcja reakcja 12.12.09, 21:41 > obiektywizmem, więc nie czarujmy się. Jesteście zaślepieni nienawiscią. nie przypisuj mi swoich cech! przedstawiciele różnych religii sami wykorzystują symbole swojej wiary do walki ideologicznej, politycznej, a czasem wręcz militarnej, a później "zdziwione niewiniątka" nie mogą zrozumieć dlaczego normalni ludzie chcą to ograniczyć. wymyślacie bajki o kulturze i tradycji... masz rację "białe święta", "święto świateł", itp to bzdura! ale niestety świadczy to o tym że ludzie mają już dość wszechwładzy religii i niestety popadają w przesadę tyle że przegięcie następuje w drugim kierunku... pewnie jest to też odbicie tego że ludzie wiedza że z fanatykami i/lub "politykami" religijnymi nie da się osiągnąć poszanowania, tolerancji, normalnych relacji... pewnie wśród antyklerykałów, ateistów itp. też się znajda tacy którzy d swojej ideologii podchodzą z religijnym fanatyzmem.. no cóż akcja reakcja.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Choinka obraża muzułmanów IP: *.chello.pl 12.12.09, 18:41 Pod Pałacem Kultury wystawili wielkie świeczniki z okazji święta Chanuka, nie słyszę protestów ateistów ze to jest zawłaszcanie przestrzeni publicznej, ani mru mru, pewnie ci wszyscy przewrażliwieni ateisci z sympatia patrzą na świeczniki Chanuka, emblematy przodków im nie przeszkadzają, jak temu profesorowi co wysmażył art. w GW o tym żeby nie było w Polsce krzyzy w przestrzeni publicznej, ale okazało sie że w Izraelu uważa to za racjonalne bo ich 'religia to żydowska tozsamość', okazało sie ze profesor jest pochodzenia żydowskiego i należy do loży Birth, o czym nie wsponiał w GW tylko robi za autorytet z UJ. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Choinka obraża muzułmanów 12.12.09, 20:36 no prosze, channuka możer być obchodzona a Boże Narodzenie już nie? jakich żeśmy czasów doczekali? Jesus Maria! Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Choinka obraża muzułmanów 13.12.09, 18:39 oszolom.z.radia.maryja napisał: > no prosze, channuka możer być obchodzona a Boże Narodzenie już nie? jakich żeśmy czasów doczekali? Jesus Maria!< Ktos ci, Oszołomie, zabrania świętowania Bożego Narodzenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Choinka obraża muzułmanów 13.12.09, 11:01 forum.gazeta.pl/forum/w,50,104288045,104298969,Chanuka_.html Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: Choinka obraża muzułmanów 13.12.09, 13:13 to jakieś bzdury i to europejczycy je wymyślają i tworzą fałszywy obraz rzeczywistości. Media manipulują ludzmi a my naiwniacy wierzymy we wszystko. Mam znajomego muzułmanica, pokazywał mi kiedyś zdjęcia rodzinne, cała rodzina siedziała przy stole a w rogu pokoju stała choinka . Pozatym muzułmanie wierzą w Jezusa, był on wg. nich przedostatnim prorokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Choinka obraża muzułmanów 13.12.09, 18:51 mg2005 napisał: Mg, święta tuż, tuż. Siedzisz tu i wypisujesz bzdury, a chałupa wysprzatana? dywany potrzepane? Zresztą dobrze, że podałes te cytaty. Jeżeli ktoś jeszcze wątpił w ogromny antysemityzm, ktory trawi ludzkość od wieków, to teraz ma potwierdzenie. Jeżeli wielcy tego świata wypowiadali takie idiotyzmy, to czego wymagać od prostaczków? Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Re: Choinka obraża muzułmanów 13.12.09, 18:43 Najbardziej niemawidzący krzyża i wszelkich oznak chrzescijastwa są ateisci wiadomego narodu, tylko wolą japę pruć jako ateisci, coby się nikt nie domyślił, kto naprawdę judzi. Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Re: schabowy obraza muzulmanow? 13.12.09, 19:34 akurat nie o muzułmanów tu chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
10iwonka10 Re: Choinka obraża muzułmanów 13.12.09, 20:06 Lewicowa europa stworzyla mnostwo pseudo-posad w swoich urzedach miast wiec teraz te marne pseudo-urzedniczyny wymyslaja takie bzdurne przepisy/zasady zeby jakos uzasadnic swoje ( z reguly niezle) zarobki. W Anglii jest to na porzadku dziennym. Odpowiedz Link Zgłoś