02.04.10, 09:55
"Nie będziesz zabijał. "

Samosąd ?
Czy bóg dał mu takie prawo ?

wiadomosci.onet.pl/2150192,12,dozywocie_dla_zabojcy_kontrowersyjnego_lekarza,item.html
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Wj 20,13 02.04.10, 09:57
      A już myślałam, że będzie o mięsie.
      • kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 10:15
        yoma napisała:

> A już myślałam, że będzie o mięsie.

Akurat jest o warzywach :)
    • Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 14:57
      obejrzyj sobie ' lake of fire', jesli jeszcze nie ogladales.

• kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 16:13
        Gość portalu: rzeka.suf napisał(a):

> obejrzyj sobie ' lake of fire', jesli jeszcze nie ogladales.

Nirvany ?
        • rzeka.suf Re: Wj 20,13 02.04.10, 19:50
          nie, nie nirvany
          www.filmweb.pl/f431936/Lake+of+Fire,2006/opisy
          • kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 21:37
            rzeka.suf napisała:

> nie, nie nirvany

No i co w tym filmie jest ?
            • rzeka.suf Re: Wj 20,13 02.04.10, 21:42
              sa, miedzy innymi, wywiady z facetami, ktorzy podejmowali sie wysadzania klinik/
              zabijania lekarzy. sa rozmowy z ich ' duchowymi przywodcami'. ogolnie film
              ulatwia zrozumienie toku myslenia takich ludzi, pokazuje tez kontekst w jakim
              dzialaja, geneze ruchu oraz to, przeciw czemu walcza.
              • kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 21:49
                rzeka.suf napisała:

> sa, miedzy innymi, wywiady z facetami, ktorzy podejmowali sie wysadzania klinik
                > /
                > zabijania lekarzy. sa rozmowy z ich ' duchowymi przywodcami'. ogolnie film
                ulatwia zrozumienie toku myslenia takich ludzi, pokazuje tez kontekst w jakim
                dzialaja, geneze ruchu oraz to, przeciw czemu walcza.

Amerykańscy tzw chrześcijanie najczęściej wywodzący się z protestantyzmu , zbyt
                dosłownie odbierając nakazy starotestamentowe nie licząc się z tym ze prawo
                Mojżeszowe poza dekalogiem nie obowiązuje chrześcijan, stąd takie zachowania
                nacechowane agresją i nienawiścią .
                • Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 22:02
                  a czemu 'nie obowiazuje'?
                  • Gość: rzeka ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 22:25
                    jeden z tych zamachowcow nazywa siebie katolikiem. mozesz potraktowac to jako
                    wyjatek. ja bym powiedziala, ze zrodlem tak brutalnych zachowan sa raczej
                    zaburzenia psychiczne, nie zas jakies konkretne wyznanie.
                    • kolter66 Re: ps 02.04.10, 22:29
                      Gość portalu: rzeka napisał(a):

> jeden z tych zamachowcow nazywa siebie katolikiem. mozesz potraktowac to jako
                      > wyjatek. ja bym powiedziala, ze zrodlem tak brutalnych zachowan sa raczej
                      > zaburzenia psychiczne, nie zas jakies konkretne wyznanie.

Wybacz ale religijnych czubów w USA nie brak szczególnie na południu.
                      • Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 22:40
                        byc moze, nie wiem. a czemu akurat tam?

• kolter66 Re: ps 02.04.10, 22:47

> byc moze, nie wiem. a czemu akurat tam?

Możliwe że z powodu tego ze ich potomkowie uciekali z Europy przed
                          prześladowaniem religijnym, stąd możne takie nagromadzenie tzw wierzących ?
                          • Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 23:02
                            moze, jak dobrze, ze mnie tam nie ma :D

wysmazylam ci posta ad temat glowny i spadam juz:
                            wydaje mi sie, ze zabojcow lekarzy dokonujacych aborcji mozna dosc latwo
                            zrozumiec. porownajmy aborcje do zabicia ' normalnego' czlowieka, np Zyda w
                            czasie 2 ws, dla bardziej dramatycznego efektu. popatrzmy na kliniki aborcyjne
                            jak na obozy zaglady, w lekarzach zobaczmy 'hitlerowskich oprawcow'. czy
                            czlowiek zabijajacy hitlerowskiego oprawce nie wyda sie nam bohaterem
                            pozytywnym, czy nie zacznie budzic sympatii znacznie wiekszej niz jego ofiara?
                            czy uwazamy za zbrodniarzy powstancow warszawskich? czy obroncom westerplatte
                            podtykalbys pod nos wj20, 13?
                            wartosciowanie sytuacji 'calkowicie' ja zmienia.

wesolych swiat czy tez udanego weekendu!
                            • kolter66 Re: ps 02.04.10, 23:42
                              Gość portalu: rzeka.suf napisał(a)

> wydaje mi sie, ze zabojcow lekarzy dokonujacych aborcji mozna dosc latwo
                              > zrozumiec.

Akurat ja nie rozumiem tych którzy skarabanki traktują jako antykoncepcję.

porownajmy aborcje do zabicia ' normalnego' czlowieka, np Zyda w
                              > czasie 2 ws, dla bardziej dramatycznego efektu. popatrzmy na kliniki aborcyjne
                              jak na obozy zaglady, w lekarzach zobaczmy 'hitlerowskich oprawcow'.

No nie zawsze czasem aborcja ratuje Matkę.

czy
                              > czlowiek zabijajacy hitlerowskiego oprawce nie wyda sie nam bohaterem
                              > pozytywnym, czy nie zacznie budzic sympatii znacznie wiekszej niz jego ofiara?

Nie nam osadzać kogoś kto działa legalnie i zgodnie z prawem !!

> czy uwazamy za zbrodniarzy powstancow warszawskich? czy obroncom westerplatte
                              podtykalbys pod nos wj20, 13?
                              > wartosciowanie sytuacji 'calkowicie' ja zmienia.

Problemem w tym ze chrześcijanom nie wolno nawet wrogów nienawidzić a co dopiero
                              ich zabijać ; Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a
                              nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził*. 44 A Ja wam powiadam: Miłujcie
                              waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 45 tak
                              będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że
                              słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na
                              sprawiedliwych i niesprawiedliwych. 46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was
                              miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? 47 I
                              jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie
                              tego nie czynią? 48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz
                              niebieski. ( mat 5,43 -48
                              >
                              > wesolych swiat czy tez udanego weekendu!
                              • Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 03.04.10, 13:01
                                moze i nie wolno zabijac ani nienawidzic, ale jednak chyba nie wyskakiwalbys z
                                tymi cytatami przed tymi nieszczesnymi powstancami warszawskimi, prawda?
                                • kolter66 Re: ps 04.04.10, 14:44

> moze i nie wolno zabijac ani nienawidzic, ale jednak chyba nie wyskakiwalbys z
                                  > tymi cytatami przed tymi nieszczesnymi powstancami warszawskimi, prawda?

Zapewne oni nie byli zbyt pobożni dzierżąc broń w ręku :)
                                  • Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 04.04.10, 15:08
                                    no, mozliwe tez, ze byli pobozni inaczej niz Kolter uwaza za jedynie sluszne ;)
                                    • kolter66 Re: ps 04.04.10, 16:08

> no, mozliwe tez, ze byli pobozni inaczej niz Kolter uwaza za jedynie sluszne ;)

Kolter pobożnym nie jest ,ale Kolter kiedyś sporo poznał wszelkiej maści
                                      religiantów .
                            • kolter66 Re: ps 02.04.10, 23:43

Tego drugiego , dzięki :)
                            • snajper55 Re: ps 03.04.10, 17:41

> wydaje mi sie, ze zabojcow lekarzy dokonujacych aborcji mozna dosc latwo
                              > zrozumiec. porownajmy aborcje do zabicia ' normalnego' czlowieka, np Zyda w
                              > czasie 2 ws, dla bardziej dramatycznego efektu.

Wydaje mi się, że zabójców ludzi zabijających zwierzęta można dość łatwo
                              zrozumieć. Porównajmy morderstwo zwierzęcia do morderstwa człowieka, np Żyda w
                              czasie II WS, dla bardziej dramatycznego efektu.

> popatrzmy na kliniki aborcyjne
                              > jak na obozy zaglady, w lekarzach zobaczmy 'hitlerowskich oprawcow'.

Popatrzmy na rzeźnie jak na obozy zagłady, w rzeźnikach zobaczmy "hitlerowskich
                              oprawców".

> czy
                              > czlowiek zabijajacy hitlerowskiego oprawce nie wyda sie nam bohaterem
                              > pozytywnym, czy nie zacznie budzic sympatii znacznie wiekszej niz jego ofiara?
                              > czy uwazamy za zbrodniarzy powstancow warszawskich? czy obroncom westerplatte
                              > podtykalbys pod nos wj20, 13?
                              > wartosciowanie sytuacji 'calkowicie' ja zmienia.
                              >

Dalej już bez zmian.

Smacznego jajka i żurku z białą kiełbaską !

S.
                              • Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 03.04.10, 21:03
                                dokladnie. przyklady mozna mnozyc.

jeszcze slow kilka nt prawa i legalnosci. wezmy zatem nazistowskie prawo,
                                odbierajace czlowieczenstwo jakiejs grupie ludzi. mozna powiedziec, ze moralnym
                                bedzie raczej bunt wobec takiego prawa niz jego akceptacja.

• kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 22:26

> a czemu 'nie obowiazuje'?

Było to na zasadzie zawartego przymierza boga Izraela z Izraelitami ;Oznajmia
                    swoje słowo Jakubowi,
                    swe przepisy i sądownicze rozstrzygnięcia — Izraelowi.
                    20 Nie postąpił tak z żadnym innym narodem;
                    nie poznały one jego sądowniczych rozstrzygnięć.
                    Wysławiajcie Jah!(Ps 147,19-20).

Prawo to miało pokierować aż do Mesjasza czyli kogoś kto odbuduje królestwo boże
                    na ziemi. Po śmierci Jezusa prawo się wypełniło czyli stało się zbędne ;I was,
                    umarłych na skutek występków i "nieobrzezania" waszego [grzesznego] ciała, razem
                    z Nim przywrócił do życia. Darował nam wszystkie występki, 14 skreślił zapis
                    dłużny obciążający nas nakazami. To właśnie, co było naszym przeciwnikiem,
                    usunął z drogi, przygwoździwszy do krzyża.( Kol 2,13-14.

• Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 22:35
                      a co z takimi slowami?
                      "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść,
                      ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą,
                      ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni"
                      • kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 22:44

> a co z takimi slowami?
                        > "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść
                        > ,
                        > ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą
                        > ,
                        > ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełn
                        > i"

Ostanie słowa "aż się wszystko spełni"

Tu mamy (dowód) na to ze się spełniło :) ;Potem Jezus świadom, że już wszystko
                        się dokonało, aby się wypełniło Pismo, rzekł: «Pragnę». 29 Stało tam naczynie
                        pełne octu. Nałożono więc na hizop gąbkę pełną octu i do ust Mu podano. 30 A gdy
                        Jezus skosztował octu, rzekł: «Wykonało się!» I skłoniwszy głowę oddał
                        ducha.( Jan 19,28-30)
                        • Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 23:00
                          zwroc swa uwage na fakt, iz - jak mi sie wydaje -ziemia i slonce jak dotad nie
                          przeminely ;)
                          cholera wie, krotko mowiac, ktore wyznanie ma interpretacyjna racje.
                          • kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 23:35

> zwroc swa uwage na fakt, iz - jak mi sie wydaje -ziemia i slonce jak dotad nie
                            > przeminely ;)
                            > cholera wie, krotko mowiac, ktore wyznanie ma interpretacyjna racje.

Nie wiem które ale założyciel chrześcijaństwa jako były faryzeusz powiedział ze
                            już prawo nie obowiązuje ;

Rzymian 7

1 Czyż nie jest wam wiadomo, bracia - mówię przecież do tych, co Prawo znają -
                            że Prawo ma moc nad człowiekiem, dopóki on żyje? 2 Podobnie też i kobieta
                            zamężna, na mocy Prawa, związana jest ze swoim mężem, jak długo on żyje. Gdy
                            jednak mąż umrze, traci nad nią moc prawo męża. 3 Dlatego to uchodzić będzie za
                            cudzołożną, jeśli za życia swego męża współżyje z innym mężczyzną. Jeśli jednak
                            umrze jej mąż, wolna jest od tego prawa, tak iż nie jest cudzołożną, współżyjąc
                            z innym mężczyzną.
                            4 Tak i wy, bracia moi, dzięki ciału Chrystusa umarliście dla Prawa, by
                            złączyć się z innym - z Tym, który powstał z martwych, byśmy zaczęli przynosić
                            owoc Bogu. 5 Jak długo bowiem wiedliśmy życie cielesne, grzeszne namiętności
                            [pobudzane] przez Prawo działały w naszych członkach, by owoc przynosić śmierci.
                            6 Teraz zaś straciło moc nad nami Prawo, gdy umarliśmy temu, co trzymało nas w
                            jarzmie, tak, że możemy pełnić służbę w nowym duchu, a nie według przestarzałej
                            litery.

Prawo stało się sposobnością do grzechu

7 Cóż więc powiemy? Czy Prawo jest grzechem? Żadną miarą! Ale jedynie przez
                            Prawo zdobyłem znajomość grzechu. Nie wiedziałbym bowiem, co to jest pożądanie,
                            gdyby Prawo nie mówiło: Nie pożądaj!* 8 Z przykazania tego czerpiąc podnietę,
                            grzech wzbudził we mnie wszelakie pożądanie. Bo gdy nie ma Prawa, grzech jest w
                            stanie śmierci.
                            9 Kiedyś i ja prowadziłem życie bez Prawa. Gdy jednak zjawiło się
                            przykazanie - grzech ożył, 10 ja zaś umarłem. I przekonałem się, że przykazanie,
                            które miało prowadzić do życia, zawiodło mnie ku śmierci. 11 Albowiem grzech,
                            czerpiąc podnietę z przykazania, uwiódł mnie i przez nie zadał mi śmierć.
                            12 Prawo samo jest bezsprzecznie święte; święte, sprawiedliwe i dobre jest
                            też przykazanie. 13 A więc to, co dobre, stało się dla mnie przyczyną śmierci?
                            Żadną miarą! Ale to właśnie grzech, by okazać się grzechem, przez to, co dobre,
                            sprowadził na mnie śmierć, aby przez związek z przykazaniem grzech ujawnił
                            nadmierną swą grzeszność.

Skłonności upadłej natury

14 Wiemy przecież, że Prawo jest duchowe. A ja jestem cielesny, zaprzedany w
                            niewolę grzechu. 15 Nie rozumiem bowiem tego, co czynię, bo nie czynię tego, co
                            chcę, ale to, czego nienawidzę - to właśnie czynię. 16 Jeżeli zaś czynię to,
                            czego nie chcę, to tym samym przyznaję Prawu, że jest dobre. 17 A zatem już nie
                            ja to czynię, ale mieszkający we mnie grzech.
                            18 Jestem bowiem świadom, że we mnie, to jest w moim ciele, nie mieszka
                            dobro; bo łatwo przychodzi mi chcieć tego, co dobre, ale wykonać - nie. 19 Nie
                            czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. 20
                            Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we
                            mnie mieszka. 21 A zatem stwierdzam w sobie to prawo, że gdy chcę czynić dobro,
                            narzuca mi się zło. 22 Albowiem wewnętrzny człowiek [we mnie] ma upodobanie
                            zgodne z Prawem Bożym. 23 W członkach zaś moich spostrzegam prawo inne, które
                            toczy walkę z prawem mojego umysłu i podbija mnie w niewolę pod prawo grzechu
                            mieszkającego w moich członkach. 24 Nieszczęsny ja człowiek! Któż mnie wyzwoli z
                            ciała, [co wiedzie ku] tej śmierci? Dzięki niech będą Bogu przez Jezusa
                            Chrystusa, Pana naszego! 25 Tak więc umysłem służę Prawu Bożemu, ciałem zaś -
                            prawu grzechu.
                            • Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 03.04.10, 13:05
                              wybacz, nie bardzo mnie obecnie zajmuja zawilosci pisma ;)
                              w kazdym razie jest ono zawile, wielu roznych swiatopogladowo ludzi znajdzie w
                              nim podporke dla tego, co wydaje im sie sluszne/ pociagajace.
                              • kolter66 Re: Wj 20,13 04.04.10, 14:45

> wybacz, nie bardzo mnie obecnie zajmuja zawilosci pisma ;)
                                > w kazdym razie jest ono zawile, wielu roznych swiatopogladowo ludzi znajdzie w
                                > nim podporke dla tego, co wydaje im sie sluszne/ pociagajace.

Ale nie wielu umie i tak solidnie to uzasadnić.
                                • Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 04.04.10, 15:06
                                  skatowalam te fragmenty slowotoku zlotoustego pawla [?]. wstrzasajace, niestety,
                                  mozem nie natchniona, mozem glupia, a moze szatan trzyma mnie w swej mocy, lecz
                                  nijak nie widze w slowach tych argumentow za wypelnieniem sie prawa. slowa jak
                                  kadzidlo.
                                  jedyne co dostrzegam przez ta zaslone dymna, to stwierdzenie, ze ten, kto
                                  wypelnia nauke chrystusa, wyrwal sie namietnosciom zakazywanym przez prawo. [
                                  umierajac dla namietnosci, uwalniamy sie spod prawa, ktore ich dotyczy].
                                  moglabym tez uprzec sie, ze slowa pawla sa mniej wartosciowe niz slowa samego
                                  jezusa. a takze, ze cokolwiek by pawel nie plotl, ziemia i slonce trwaja nadal,
                                  z nimi zas trwa w mocy prawo st.
                                  • kolter66 Re: Wj 20,13 04.04.10, 16:07

> skatowalam te fragmenty slowotoku zlotoustego pawla [?]. wstrzasajace, niestety
                                    > ,
                                    > mozem nie natchniona, mozem glupia, a moze szatan trzyma mnie w swej mocy, lecz
                                    > nijak nie widze w slowach tych argumentow za wypelnieniem sie prawa.

Nie ?; Gdy jednak nadeszła pełnia czasu, zesłał Bóg Syna swego, zrodzonego z
                                    niewiasty, zrodzonego pod Prawem, 5 aby wykupił tych, którzy podlegali Prawu,
                                    abyśmy mogli otrzymać przybrane synostwo. 6 Na dowód tego, że jesteście synami,
                                    Bóg wysłał do serc naszych Ducha* Syna swego, który woła: Abba, Ojcze! 7 A zatem
                                    nie jesteś już niewolnikiem, lecz synem. Jeżeli zaś synem, to i dziedzicem z
                                    woli Bożej. ( Gal 4,4-7)

Gal 3,10-13
                                    Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na uczynkach Prawa, ciąży
                                    przekleństwo. Napisane jest bowiem: Przeklęty każdy, kto nie wypełnia wytrwale
                                    wszystkiego, co nakazuje wykonać Księga Prawa. 11 A że w Prawie nikt nie osiąga
                                    usprawiedliwienia przed Bogiem, wynika stąd, że sprawiedliwy z wiary żyć będzie.
                                    12 Prawo nie opiera się na wierze, lecz [mówi]: Kto wypełnia przepisy, dzięki
                                    nim żyć będzie.
                                    Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas
                                    przekleństwem, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie

slowa jak kadzidlo.
                                    > jedyne co dostrzegam przez ta zaslone dymna, to stwierdzenie, ze ten, kto
                                    > wypelnia nauke chrystusa, wyrwal sie namietnosciom zakazywanym przez prawo.

No bo Jezus nie kazał np szlachtować byki , bo on sam w to miejsce dał się
                                    zaszlachtować :)

> umierajac dla namietnosci, uwalniamy sie spod prawa, ktore ich dotyczy].
                                    > moglabym tez uprzec sie, ze slowa pawla sa mniej wartosciowe niz slowa samego
                                    > jezusa. a takze, ze cokolwiek by pawel nie plotl, ziemia i slonce trwaja
                                    nadal,z nimi zas trwa w mocy prawo st.

Nie wiem czy wiesz ze ludzie wschodu maja fajne skojarzenia tak tez zapewne
                                    palnął Jezus :)który nie był nieomylny (vide Judasz)
                                    • Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 04.04.10, 16:44
                                      ad. gal 4, 4 -7
                                      ci, ktorzy podlegali prawu to wierzacy w jahwe. a jezus przyszedl ich zbawic.
                                      nie oznacza to, ze prawo nie obowiazuje.
                                      ad.3, 10 -13
                                      „Jeśli sprawiedliwość wasza nie będzie obfitsza niż sprawiedliwość uczonych w
                                      Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do Królestwa Niebios” mt 5, 7 -14
                                      o to chodzic moze rownie dobrze. samo wypelnianie przepisow prawa nie gwarantuje
                                      dostapienia zbawienia. zbawieni beda ci, ktorzy na dodatek wierza w chrystusa,
                                      ktorych intencje i mysli sa tak samo czyste jak ich uczynki. chodzilo o
                                      poglebienie religijnosci, sprzeciw wobec powierzchownego rytualizmu faryzejskiego.
                                      tutaj moja podporka:
                                      jarmulak.com/2009/02/01/kazanie-na-gorze-4-mateusz-517-20/
                                      szczegolnie intrygujacy wydaje mi sie fragment:'Nastawianie drugiego policzka
                                      jest, być[ moze] zaskakującym, ale jednak wypełnieniem zasady „oko za oko”'.
                                      ---
                                      'bo on sam w to miejsce dał się zaszlachtować :) '
                                      oj, prosze, nie idzmy w to, bo mnie zacznie trzasc. przecie to baranek, echo
                                      powazania jakim dazyly odlegle czasowo kultury ofiary z ludzi. na dodatek komu
                                      skladane: sam sobie sie w ofierze zlozyl, zeby sie przeblagac za grzechy, ktore
                                      mogl odpuscic bez calej tej propagandowej szopki. nie, prosze, to nie na moje
                                      nerwy....
                                      reasumujac: raczej niz sie namietnosciom ku krwi wyrwal, subtelnie im schelbil.
                                      to nie ma moje nerwy ;]
                                      ---
                                      aj, no jesli zaczniemy powolywac sie na omyslnosc i kuriozalnosc skojarzen ludzi
                                      wschodu, to juz po dyskusji - takze ten sposob czyni mozliwym podwazenie
                                      jakiejkolwiek biblijnej wypowiedzi.
                                      ---
                                      'Kolter pobożnym nie jest ,ale Kolter kiedyś sporo poznał wszelkiej maści
                                      religiantów . '
                                      nie - poboznym bedac Kolter poboznym pragnie wskazac droge prawdy. a pobozny na
                                      to, w najgorszym przypadku, moze sie nazwac mistykiem, co z bogiem hotline
                                      uaktywnil ;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka