kolter66 02.04.10, 09:55 "Nie będziesz zabijał. " Samosąd ? Czy bóg dał mu takie prawo ? wiadomosci.onet.pl/2150192,12,dozywocie_dla_zabojcy_kontrowersyjnego_lekarza,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 10:15 yoma napisała: > A już myślałam, że będzie o mięsie. Akurat jest o warzywach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 14:57 obejrzyj sobie ' lake of fire', jesli jeszcze nie ogladales. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 16:13 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > obejrzyj sobie ' lake of fire', jesli jeszcze nie ogladales. Nirvany ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.suf Re: Wj 20,13 02.04.10, 19:50 nie, nie nirvany www.filmweb.pl/f431936/Lake+of+Fire,2006/opisy Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 21:37 rzeka.suf napisała: > nie, nie nirvany No i co w tym filmie jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzeka.suf Re: Wj 20,13 02.04.10, 21:42 sa, miedzy innymi, wywiady z facetami, ktorzy podejmowali sie wysadzania klinik/ zabijania lekarzy. sa rozmowy z ich ' duchowymi przywodcami'. ogolnie film ulatwia zrozumienie toku myslenia takich ludzi, pokazuje tez kontekst w jakim dzialaja, geneze ruchu oraz to, przeciw czemu walcza. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 21:49 rzeka.suf napisała: > sa, miedzy innymi, wywiady z facetami, ktorzy podejmowali sie wysadzania klinik > / > zabijania lekarzy. sa rozmowy z ich ' duchowymi przywodcami'. ogolnie film ulatwia zrozumienie toku myslenia takich ludzi, pokazuje tez kontekst w jakim dzialaja, geneze ruchu oraz to, przeciw czemu walcza. Amerykańscy tzw chrześcijanie najczęściej wywodzący się z protestantyzmu , zbyt dosłownie odbierając nakazy starotestamentowe nie licząc się z tym ze prawo Mojżeszowe poza dekalogiem nie obowiązuje chrześcijan, stąd takie zachowania nacechowane agresją i nienawiścią . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 22:02 a czemu 'nie obowiazuje'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 22:25 jeden z tych zamachowcow nazywa siebie katolikiem. mozesz potraktowac to jako wyjatek. ja bym powiedziala, ze zrodlem tak brutalnych zachowan sa raczej zaburzenia psychiczne, nie zas jakies konkretne wyznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: ps 02.04.10, 22:29 Gość portalu: rzeka napisał(a): > jeden z tych zamachowcow nazywa siebie katolikiem. mozesz potraktowac to jako > wyjatek. ja bym powiedziala, ze zrodlem tak brutalnych zachowan sa raczej > zaburzenia psychiczne, nie zas jakies konkretne wyznanie. Wybacz ale religijnych czubów w USA nie brak szczególnie na południu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 22:40 byc moze, nie wiem. a czemu akurat tam? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: ps 02.04.10, 22:47 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > byc moze, nie wiem. a czemu akurat tam? Możliwe że z powodu tego ze ich potomkowie uciekali z Europy przed prześladowaniem religijnym, stąd możne takie nagromadzenie tzw wierzących ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 23:02 moze, jak dobrze, ze mnie tam nie ma :D wysmazylam ci posta ad temat glowny i spadam juz: wydaje mi sie, ze zabojcow lekarzy dokonujacych aborcji mozna dosc latwo zrozumiec. porownajmy aborcje do zabicia ' normalnego' czlowieka, np Zyda w czasie 2 ws, dla bardziej dramatycznego efektu. popatrzmy na kliniki aborcyjne jak na obozy zaglady, w lekarzach zobaczmy 'hitlerowskich oprawcow'. czy czlowiek zabijajacy hitlerowskiego oprawce nie wyda sie nam bohaterem pozytywnym, czy nie zacznie budzic sympatii znacznie wiekszej niz jego ofiara? czy uwazamy za zbrodniarzy powstancow warszawskich? czy obroncom westerplatte podtykalbys pod nos wj20, 13? wartosciowanie sytuacji 'calkowicie' ja zmienia. wesolych swiat czy tez udanego weekendu! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: ps 02.04.10, 23:42 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a) > wydaje mi sie, ze zabojcow lekarzy dokonujacych aborcji mozna dosc latwo > zrozumiec. Akurat ja nie rozumiem tych którzy skarabanki traktują jako antykoncepcję. porownajmy aborcje do zabicia ' normalnego' czlowieka, np Zyda w > czasie 2 ws, dla bardziej dramatycznego efektu. popatrzmy na kliniki aborcyjne jak na obozy zaglady, w lekarzach zobaczmy 'hitlerowskich oprawcow'. No nie zawsze czasem aborcja ratuje Matkę. czy > czlowiek zabijajacy hitlerowskiego oprawce nie wyda sie nam bohaterem > pozytywnym, czy nie zacznie budzic sympatii znacznie wiekszej niz jego ofiara? Nie nam osadzać kogoś kto działa legalnie i zgodnie z prawem !! > czy uwazamy za zbrodniarzy powstancow warszawskich? czy obroncom westerplatte podtykalbys pod nos wj20, 13? > wartosciowanie sytuacji 'calkowicie' ja zmienia. Problemem w tym ze chrześcijanom nie wolno nawet wrogów nienawidzić a co dopiero ich zabijać ; Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził*. 44 A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. 46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? 47 I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? 48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. ( mat 5,43 -48 > > wesolych swiat czy tez udanego weekendu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 03.04.10, 13:01 moze i nie wolno zabijac ani nienawidzic, ale jednak chyba nie wyskakiwalbys z tymi cytatami przed tymi nieszczesnymi powstancami warszawskimi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: ps 04.04.10, 14:44 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > moze i nie wolno zabijac ani nienawidzic, ale jednak chyba nie wyskakiwalbys z > tymi cytatami przed tymi nieszczesnymi powstancami warszawskimi, prawda? Zapewne oni nie byli zbyt pobożni dzierżąc broń w ręku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 04.04.10, 15:08 no, mozliwe tez, ze byli pobozni inaczej niz Kolter uwaza za jedynie sluszne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: ps 04.04.10, 16:08 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > no, mozliwe tez, ze byli pobozni inaczej niz Kolter uwaza za jedynie sluszne ;) Kolter pobożnym nie jest ,ale Kolter kiedyś sporo poznał wszelkiej maści religiantów . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: ps 02.04.10, 23:43 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > wesolych swiat czy tez udanego weekendu! Tego drugiego , dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: ps 03.04.10, 17:41 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > wydaje mi sie, ze zabojcow lekarzy dokonujacych aborcji mozna dosc latwo > zrozumiec. porownajmy aborcje do zabicia ' normalnego' czlowieka, np Zyda w > czasie 2 ws, dla bardziej dramatycznego efektu. Wydaje mi się, że zabójców ludzi zabijających zwierzęta można dość łatwo zrozumieć. Porównajmy morderstwo zwierzęcia do morderstwa człowieka, np Żyda w czasie II WS, dla bardziej dramatycznego efektu. > popatrzmy na kliniki aborcyjne > jak na obozy zaglady, w lekarzach zobaczmy 'hitlerowskich oprawcow'. Popatrzmy na rzeźnie jak na obozy zagłady, w rzeźnikach zobaczmy "hitlerowskich oprawców". > czy > czlowiek zabijajacy hitlerowskiego oprawce nie wyda sie nam bohaterem > pozytywnym, czy nie zacznie budzic sympatii znacznie wiekszej niz jego ofiara? > czy uwazamy za zbrodniarzy powstancow warszawskich? czy obroncom westerplatte > podtykalbys pod nos wj20, 13? > wartosciowanie sytuacji 'calkowicie' ja zmienia. > > wesolych swiat czy tez udanego weekendu! Dalej już bez zmian. Smacznego jajka i żurku z białą kiełbaską ! S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: ps IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 03.04.10, 21:03 dokladnie. przyklady mozna mnozyc. jeszcze slow kilka nt prawa i legalnosci. wezmy zatem nazistowskie prawo, odbierajace czlowieczenstwo jakiejs grupie ludzi. mozna powiedziec, ze moralnym bedzie raczej bunt wobec takiego prawa niz jego akceptacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 22:26 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > a czemu 'nie obowiazuje'? Było to na zasadzie zawartego przymierza boga Izraela z Izraelitami ;Oznajmia swoje słowo Jakubowi, swe przepisy i sądownicze rozstrzygnięcia — Izraelowi. 20 Nie postąpił tak z żadnym innym narodem; nie poznały one jego sądowniczych rozstrzygnięć. Wysławiajcie Jah!(Ps 147,19-20). Prawo to miało pokierować aż do Mesjasza czyli kogoś kto odbuduje królestwo boże na ziemi. Po śmierci Jezusa prawo się wypełniło czyli stało się zbędne ;I was, umarłych na skutek występków i "nieobrzezania" waszego [grzesznego] ciała, razem z Nim przywrócił do życia. Darował nam wszystkie występki, 14 skreślił zapis dłużny obciążający nas nakazami. To właśnie, co było naszym przeciwnikiem, usunął z drogi, przygwoździwszy do krzyża.( Kol 2,13-14. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 22:35 a co z takimi slowami? "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni" Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 22:44 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > a co z takimi slowami? > "Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść > , > ale wypełnić. Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą > , > ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełn > i" Ostanie słowa "aż się wszystko spełni" Tu mamy (dowód) na to ze się spełniło :) ;Potem Jezus świadom, że już wszystko się dokonało, aby się wypełniło Pismo, rzekł: «Pragnę». 29 Stało tam naczynie pełne octu. Nałożono więc na hizop gąbkę pełną octu i do ust Mu podano. 30 A gdy Jezus skosztował octu, rzekł: «Wykonało się!» I skłoniwszy głowę oddał ducha.( Jan 19,28-30) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 02.04.10, 23:00 zwroc swa uwage na fakt, iz - jak mi sie wydaje -ziemia i slonce jak dotad nie przeminely ;) cholera wie, krotko mowiac, ktore wyznanie ma interpretacyjna racje. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: Wj 20,13 02.04.10, 23:35 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > zwroc swa uwage na fakt, iz - jak mi sie wydaje -ziemia i slonce jak dotad nie > przeminely ;) > cholera wie, krotko mowiac, ktore wyznanie ma interpretacyjna racje. Nie wiem które ale założyciel chrześcijaństwa jako były faryzeusz powiedział ze już prawo nie obowiązuje ; Rzymian 7 1 Czyż nie jest wam wiadomo, bracia - mówię przecież do tych, co Prawo znają - że Prawo ma moc nad człowiekiem, dopóki on żyje? 2 Podobnie też i kobieta zamężna, na mocy Prawa, związana jest ze swoim mężem, jak długo on żyje. Gdy jednak mąż umrze, traci nad nią moc prawo męża. 3 Dlatego to uchodzić będzie za cudzołożną, jeśli za życia swego męża współżyje z innym mężczyzną. Jeśli jednak umrze jej mąż, wolna jest od tego prawa, tak iż nie jest cudzołożną, współżyjąc z innym mężczyzną. 4 Tak i wy, bracia moi, dzięki ciału Chrystusa umarliście dla Prawa, by złączyć się z innym - z Tym, który powstał z martwych, byśmy zaczęli przynosić owoc Bogu. 5 Jak długo bowiem wiedliśmy życie cielesne, grzeszne namiętności [pobudzane] przez Prawo działały w naszych członkach, by owoc przynosić śmierci. 6 Teraz zaś straciło moc nad nami Prawo, gdy umarliśmy temu, co trzymało nas w jarzmie, tak, że możemy pełnić służbę w nowym duchu, a nie według przestarzałej litery. Prawo stało się sposobnością do grzechu 7 Cóż więc powiemy? Czy Prawo jest grzechem? Żadną miarą! Ale jedynie przez Prawo zdobyłem znajomość grzechu. Nie wiedziałbym bowiem, co to jest pożądanie, gdyby Prawo nie mówiło: Nie pożądaj!* 8 Z przykazania tego czerpiąc podnietę, grzech wzbudził we mnie wszelakie pożądanie. Bo gdy nie ma Prawa, grzech jest w stanie śmierci. 9 Kiedyś i ja prowadziłem życie bez Prawa. Gdy jednak zjawiło się przykazanie - grzech ożył, 10 ja zaś umarłem. I przekonałem się, że przykazanie, które miało prowadzić do życia, zawiodło mnie ku śmierci. 11 Albowiem grzech, czerpiąc podnietę z przykazania, uwiódł mnie i przez nie zadał mi śmierć. 12 Prawo samo jest bezsprzecznie święte; święte, sprawiedliwe i dobre jest też przykazanie. 13 A więc to, co dobre, stało się dla mnie przyczyną śmierci? Żadną miarą! Ale to właśnie grzech, by okazać się grzechem, przez to, co dobre, sprowadził na mnie śmierć, aby przez związek z przykazaniem grzech ujawnił nadmierną swą grzeszność. Skłonności upadłej natury 14 Wiemy przecież, że Prawo jest duchowe. A ja jestem cielesny, zaprzedany w niewolę grzechu. 15 Nie rozumiem bowiem tego, co czynię, bo nie czynię tego, co chcę, ale to, czego nienawidzę - to właśnie czynię. 16 Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, to tym samym przyznaję Prawu, że jest dobre. 17 A zatem już nie ja to czynię, ale mieszkający we mnie grzech. 18 Jestem bowiem świadom, że we mnie, to jest w moim ciele, nie mieszka dobro; bo łatwo przychodzi mi chcieć tego, co dobre, ale wykonać - nie. 19 Nie czynię bowiem dobra, którego chcę, ale czynię to zło, którego nie chcę. 20 Jeżeli zaś czynię to, czego nie chcę, już nie ja to czynię, ale grzech, który we mnie mieszka. 21 A zatem stwierdzam w sobie to prawo, że gdy chcę czynić dobro, narzuca mi się zło. 22 Albowiem wewnętrzny człowiek [we mnie] ma upodobanie zgodne z Prawem Bożym. 23 W członkach zaś moich spostrzegam prawo inne, które toczy walkę z prawem mojego umysłu i podbija mnie w niewolę pod prawo grzechu mieszkającego w moich członkach. 24 Nieszczęsny ja człowiek! Któż mnie wyzwoli z ciała, [co wiedzie ku] tej śmierci? Dzięki niech będą Bogu przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego! 25 Tak więc umysłem służę Prawu Bożemu, ciałem zaś - prawu grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 03.04.10, 13:05 wybacz, nie bardzo mnie obecnie zajmuja zawilosci pisma ;) w kazdym razie jest ono zawile, wielu roznych swiatopogladowo ludzi znajdzie w nim podporke dla tego, co wydaje im sie sluszne/ pociagajace. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: Wj 20,13 04.04.10, 14:45 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > wybacz, nie bardzo mnie obecnie zajmuja zawilosci pisma ;) > w kazdym razie jest ono zawile, wielu roznych swiatopogladowo ludzi znajdzie w > nim podporke dla tego, co wydaje im sie sluszne/ pociagajace. Ale nie wielu umie i tak solidnie to uzasadnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 04.04.10, 15:06 skatowalam te fragmenty slowotoku zlotoustego pawla [?]. wstrzasajace, niestety, mozem nie natchniona, mozem glupia, a moze szatan trzyma mnie w swej mocy, lecz nijak nie widze w slowach tych argumentow za wypelnieniem sie prawa. slowa jak kadzidlo. jedyne co dostrzegam przez ta zaslone dymna, to stwierdzenie, ze ten, kto wypelnia nauke chrystusa, wyrwal sie namietnosciom zakazywanym przez prawo. [ umierajac dla namietnosci, uwalniamy sie spod prawa, ktore ich dotyczy]. moglabym tez uprzec sie, ze slowa pawla sa mniej wartosciowe niz slowa samego jezusa. a takze, ze cokolwiek by pawel nie plotl, ziemia i slonce trwaja nadal, z nimi zas trwa w mocy prawo st. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter66 Re: Wj 20,13 04.04.10, 16:07 Gość portalu: rzeka.suf napisał(a): > skatowalam te fragmenty slowotoku zlotoustego pawla [?]. wstrzasajace, niestety > , > mozem nie natchniona, mozem glupia, a moze szatan trzyma mnie w swej mocy, lecz > nijak nie widze w slowach tych argumentow za wypelnieniem sie prawa. Nie ?; Gdy jednak nadeszła pełnia czasu, zesłał Bóg Syna swego, zrodzonego z niewiasty, zrodzonego pod Prawem, 5 aby wykupił tych, którzy podlegali Prawu, abyśmy mogli otrzymać przybrane synostwo. 6 Na dowód tego, że jesteście synami, Bóg wysłał do serc naszych Ducha* Syna swego, który woła: Abba, Ojcze! 7 A zatem nie jesteś już niewolnikiem, lecz synem. Jeżeli zaś synem, to i dziedzicem z woli Bożej. ( Gal 4,4-7) Gal 3,10-13 Natomiast na tych wszystkich, którzy polegają na uczynkach Prawa, ciąży przekleństwo. Napisane jest bowiem: Przeklęty każdy, kto nie wypełnia wytrwale wszystkiego, co nakazuje wykonać Księga Prawa. 11 A że w Prawie nikt nie osiąga usprawiedliwienia przed Bogiem, wynika stąd, że sprawiedliwy z wiary żyć będzie. 12 Prawo nie opiera się na wierze, lecz [mówi]: Kto wypełnia przepisy, dzięki nim żyć będzie. Z tego przekleństwa Prawa Chrystus nas wykupił - stawszy się za nas przekleństwem, bo napisane jest: Przeklęty każdy, którego powieszono na drzewie slowa jak kadzidlo. > jedyne co dostrzegam przez ta zaslone dymna, to stwierdzenie, ze ten, kto > wypelnia nauke chrystusa, wyrwal sie namietnosciom zakazywanym przez prawo. No bo Jezus nie kazał np szlachtować byki , bo on sam w to miejsce dał się zaszlachtować :) > umierajac dla namietnosci, uwalniamy sie spod prawa, ktore ich dotyczy]. > moglabym tez uprzec sie, ze slowa pawla sa mniej wartosciowe niz slowa samego > jezusa. a takze, ze cokolwiek by pawel nie plotl, ziemia i slonce trwaja nadal,z nimi zas trwa w mocy prawo st. Nie wiem czy wiesz ze ludzie wschodu maja fajne skojarzenia tak tez zapewne palnął Jezus :)który nie był nieomylny (vide Judasz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeka.suf Re: Wj 20,13 IP: *.125.191.5.dyn.user.ono.com 04.04.10, 16:44 ad. gal 4, 4 -7 ci, ktorzy podlegali prawu to wierzacy w jahwe. a jezus przyszedl ich zbawic. nie oznacza to, ze prawo nie obowiazuje. ad.3, 10 -13 „Jeśli sprawiedliwość wasza nie będzie obfitsza niż sprawiedliwość uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do Królestwa Niebios” mt 5, 7 -14 o to chodzic moze rownie dobrze. samo wypelnianie przepisow prawa nie gwarantuje dostapienia zbawienia. zbawieni beda ci, ktorzy na dodatek wierza w chrystusa, ktorych intencje i mysli sa tak samo czyste jak ich uczynki. chodzilo o poglebienie religijnosci, sprzeciw wobec powierzchownego rytualizmu faryzejskiego. tutaj moja podporka: jarmulak.com/2009/02/01/kazanie-na-gorze-4-mateusz-517-20/ szczegolnie intrygujacy wydaje mi sie fragment:'Nastawianie drugiego policzka jest, być[ moze] zaskakującym, ale jednak wypełnieniem zasady „oko za oko”'. --- 'bo on sam w to miejsce dał się zaszlachtować :) ' oj, prosze, nie idzmy w to, bo mnie zacznie trzasc. przecie to baranek, echo powazania jakim dazyly odlegle czasowo kultury ofiary z ludzi. na dodatek komu skladane: sam sobie sie w ofierze zlozyl, zeby sie przeblagac za grzechy, ktore mogl odpuscic bez calej tej propagandowej szopki. nie, prosze, to nie na moje nerwy.... reasumujac: raczej niz sie namietnosciom ku krwi wyrwal, subtelnie im schelbil. to nie ma moje nerwy ;] --- aj, no jesli zaczniemy powolywac sie na omyslnosc i kuriozalnosc skojarzen ludzi wschodu, to juz po dyskusji - takze ten sposob czyni mozliwym podwazenie jakiejkolwiek biblijnej wypowiedzi. --- 'Kolter pobożnym nie jest ,ale Kolter kiedyś sporo poznał wszelkiej maści religiantów . ' nie - poboznym bedac Kolter poboznym pragnie wskazac droge prawdy. a pobozny na to, w najgorszym przypadku, moze sie nazwac mistykiem, co z bogiem hotline uaktywnil ;) Odpowiedz Link Zgłoś