marcin-1978 22.06.10, 15:20 Gdyby nie było sondaży - wybory byłyby ciekawsze - ludzie głosowaliby po swojemu, bez obawy że marnują głos - nie wiedzieliby przecież kto ma największe szanse Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ferment Re: Zabronić sondaży! IP: *.chello.pl 22.06.10, 15:41 Chcą wygrywać, a jak tu głosować, gdy nie wiadomo, kto zwycięży:) Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek Re: Zabronić sondaży! 22.06.10, 15:43 > - ludzie głosowaliby po swojemu, bez obawy że marnują głos a co to znaczy "zmarnować głos"? jedyne zmarnowanie głosu jakie znam to zostanie w domu. ewentualnie oddanie głosu nieważnego żaden inny głos zmarnowany nie jest - to jakiś chory mit z tym marnowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Zabronić sondaży! IP: *.chello.pl 24.06.10, 14:31 > a co to znaczy "zmarnować głos"? jedyne zmarnowanie głosu jakie znam > to zostanie w domu. Według mnie mnie to bzdura.Dla mnie zmarnowanym głosem jest ten bezmyślnie oddany na fałszywy wizerunek kandydata. Niska frekwencja świadczy tylko o tym gdzie wyborcy mają tych załganych oszustów-politykierów. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zabronić sondaży! 15.11.10, 00:05 Gość portalu: stary napisał(a): > Niska frekwencja świadczy tylko o tym gdzie wyborcy mają tych załganych > oszustów-politykierów. Niska frekwencja świadczy o niskim poziomie dojrzałości wyborców. Ale po czasach komuny to nic dziwnego. Polacy też w za jakiś czas znormalnieją. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kieprze_paczynskic Zabronić podawania wyników IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.10, 15:47 Po co ludzie mają wiedzieć, kto wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Zabronić sondaży! IP: 82.132.248.* 22.06.10, 16:15 po pierwsze na jakiej podstawie? Przypuscmy, ze mam fantazje zrobic sobie sondaz. I co? Przychodzisz ty i mowisz, ze mi nie wolno? To ja ci mowie spadaj na drzewo, robie to co chce. Po drugie sondaze podaja tylko ewentualne wyniki i niczego nie narzucaja. Daja informacje, z ktorej korzystasz, jesli chcesz badz ja ignorujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-1978 Re: Zabronić sondaży! 23.06.10, 07:50 Gość portalu: lolek napisał(a): > po pierwsze na jakiej podstawie? Przypuscmy, ze mam fantazje zrobic > sobie sondaz. I co? Przychodzisz ty i mowisz, ze mi nie wolno? To ja ci > mowie spadaj na drzewo, robie to co chce. > Po drugie sondaze podaja tylko ewentualne wyniki i niczego nie > narzucaja. Daja informacje, z ktorej korzystasz, jesli chcesz badz ja > ignorujesz. Tak, ja ignoruję wyniki i głosuję po swojemu, ale znam takich, co rzeczywiście głosują pod wpływem sondaży. To jest myśl, którą chciałem przekazać - wyniki wyborów byłyby inne. A jakie emocje towarzyszyłyby wyborom. Niepotrzebnie więc odbierasz mój pomysł jako zamach na wolność obywatelską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Zabronić sondaży! IP: *.chello.pl 24.06.10, 14:36 Sondaże to nic innego jak manipulacja wyborcza.Niezdecydowani zawsze przyłączają się do najsilniejszego - najlepiej wypadającego w sondażach. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Zabronić można, ale 22.06.10, 16:30 wtedy pojawi się czarny sondażowy rynek. Wtedy będą nielegalne sondaże i będą jeszcze bardziej niechlujne. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-1978 Re: Zabronić sondaży! 23.06.10, 08:05 Rozumiem wasze obawy, ale czy nie uważacie, ze żałosne jest oglądanie "meczu", w którym wynik jest znany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: Zabronić sondaży! IP: 212.33.72.* 24.06.10, 11:32 To zapytaj kandydatow którzy dostali <2% dlaczego w ogóle kandydowali. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Zabronić sondaży! 23.06.10, 08:43 Pomysł dobry, ale bezpieka nigdy się na to nie zgodzi, bo straciłaby bardzo wygodne narzędzie manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
smutek20 Re: Zabronić sondaży! 23.06.10, 09:02 po to ma się rozum aby uzywac szarych komórek a nie sugerowac sie sondazami i glosowac jak sie uwaza, jakie ma sie przekonania a nie bo tak wypada, bo nie oplaca sie oddac glos na kandydata , ktory wedlug sondazy jest bez szans itd itd itd radze uaktywnic wlasne szare komorki na przyszlosc he he he Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek trzeba by też koniecznie zabronić 23.06.10, 14:30 rozmów o preferencjach wyborczych. no bo jak zapytam czterech kolegów na kogo głosują, to już jest tak, jakbym przeprowadzał sondaż na bardzo małej próbie. i mógłbym się zasugerować wynikami Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-1978 Re: trzeba by też koniecznie zabronić 23.06.10, 14:40 le.ch...arek napisał: > rozmów o preferencjach wyborczych. > no bo jak zapytam czterech kolegów na kogo głosują, to już jest > tak, jakbym przeprowadzał sondaż na bardzo małej próbie. > i mógłbym się zasugerować wynikami > Nie, chodzi tylko o sondaże w mediach. Dzień przed wyborami jest cisza wyborcza, a zakaz publikacji sondaży mógłby obowiązywać np. od momentu ogłoszenia daty wyborów. Naprawdę nie rozumiecie, jak wyniki różniłyby się od obecnych, gdyby nie sondaże w TV i radiu? Nie ja pierwszy to zauważyłem, spotkałem się już z tym zagadnieniem w prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: trzeba by też koniecznie zabronić IP: 212.33.72.* 24.06.10, 11:30 A czy to moja wina że ktoś głosuje jak mu powiedzą a nie jak sam chce? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: trzeba by też koniecznie zabronić 24.06.10, 15:26 Gość portalu: DSD napisał(a): > A czy to moja wina że ktoś głosuje jak mu powiedzą a nie jak sam > chce? Nie twoja wina, ale szkoda już tak. Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek Re: trzeba by też koniecznie zabronić 24.06.10, 12:04 > Nie, chodzi tylko o sondaże w mediach ale przecież rozmowami z kolegami mozna się tak samo zasugerować jak sondażami (a nawet bardziej - bo to koledzy, nie?). naprawdę nie rozumiesz, jak wyniki różniłyby się od obecnych, gdyby nie rozmowy o polityce? mój postulat: zakazać rozmów na tematy polityczne, bo ludzie podejmują pod ich wpływem niesamodzielne decyzje! Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-1978 smutna prawda o sondażach 24.06.10, 08:06 Gdyby TV wmawiała ludowi, że w sondażach prowadzą dwaj inni dowolni kandydaci, np. Pawlak i Mikke, to wyborcy (nie wszyscy, ale bardzo wielu, jak obecnie) prawdopodobnie tak zagłosowaliby, aby nie głosować na tych, co rzekomo nie wejdą do drugiej tury (skąd u nich taka mała wiara?). Oto smutna prawda o "polskiej demokracji sondażowej". Nawet GW opublikowała artykuł "Wybierzmy prezydenta w I turze", który to tytuł od razu sugerował niegłosowanie na kandydatów rzekomo skazanych na porażkę. Komentarze zawarte pod nim są bardzo różne. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: smutna prawda o sondażach 24.06.10, 10:26 alez masz absolutną rację. Co najmniej trzy osoby z mojego najbliższego otoczenia sympatysują z lewicą i głosowałyBY na Napieralskiego gdyby nie sondaże. A tak swtiwerdzili że Kaczyńskiego nie chca za ŻADNE skarby i głosują na KOmorowskiego bo nie ma tu miejsca na sentymenty. POmijam już tak "drobną" kwestię ze sondaże sa tak skonstuowane żeby wyszło i tak na dwóch najbardziej "liczonych" kandydatów. W tym roku trafiły mi się dwie ankiety telefoniczne i w OBU pytania były pod Komorowskiego i Kaczyńkiego napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: smutna prawda o sondażach IP: 212.33.72.* 24.06.10, 11:27 Ale zaraz, czy ktoś im przystawiał pistolet do głowy w lokalu wyborczym? Czy gdyby sondaże mówiły że 57% Polaków zamierza popełnić samobójstwo to te osoby od razu poszłyby się wieszać? Same powiedziały że priorytetem jest dla nich aby Kaczyński nie został wybrany i zagłosowały zgodnie z tym priorytetem. Gdyby nie sondaże zagłosowałyby na Napieralskiego, po czym okazałoby się że Kaczyński dostałby 40%, a Komorowski i Napieralski po 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywna Re: Zabronić sondaży! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.10, 16:02 tak sondaże narzuciły nam 2 faworytów!!! każdy inny głos-to głos zmarnowany.Do tego media trąbiły o 2 turze (hmm...ciekawe skąd wiedzieli)co spowodowało że połowa Polaków nie poszła bo to marnotrawienie czasu. Powinno być tak że kandydat z największą liczbą głosów zostaje prezydentem i tyle.Szkoda pieniędzy podatników na 2 tury!!! tak samo frekwencja-gdyby poszło 20% czy 30% to wybory byłyby powtórzone-ale co siłą zmusza żeby za 2 razem poszło ponad 50% ??? dziwne to nasze prawo wyborcze.... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-1978 wkrótce wybory 14.11.10, 14:03 W najbliższych wyborach zagłosujmy po swojemu - nie według sondaży. Czy ktoś je lubi czy nie to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
oldtimer333 Re: I sondaże można kupić 14.11.10, 22:02 Wszystkie sondażownie tzw. instytuty są w rękach polityków , wystarczy poczytać internet. OBOP w rękach TNS firmy wchodzącej w skład firmy Kantar jedynej na świecie doradzającej rządom wielu państw. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski333 Re: Zabronić sondaży! 14.11.10, 22:36 Ciekawy postulat, ale raczej trudny do zrealizowania w swiecie demokratycznym, gdzie istnieje wolnosc wypowiedzi, wolnosc przekonan, wolnosci badawcze. Sondaze maja wplyw na nasze decyzje, ale nie sa forma przymusu bezposredniego. Lepiej by dla nas w Polsce bylo, gdyby zmieniono ordynacje na wiekszosciowa badz mieszana i wprowadzono okregi jednomandatowe, chocby w polowie okregow. Ustanowienie progu wyborczego na poziomie 5% jak najbardziej mialo sens w latach 90-tych, ale teraz mozna sie zastanowic nad zasadnoscia istnienia tego rozwiazania w dzisiejszych czasach. Z drugiej strony nikt nie chce rozdrobnionego sejmu niezdolnego do wylonienia stabilnej wiekszosci. Pytanie co zrobic by scena polityczna nie byla tak destruktywnie spetryfikowana i by inne pomysly polityczne rowniez mogly wlaczyc sie do gry o wladze. Ale znowu z drugiej strony na zachodzie w wielu krajach ta scena polityczna spetryfikowana jest od pol wieku i wiekszosci to nie przeszkadza. Poza tym ma to wymiar stabilizacyjny. Mysle, ze musimy po prostu przerobic te lekcje, nauczyc sie jak zyc w demokracji, razem z jej wadami i nauczyc sie to akceptowac. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Zabronić sondaży! 14.11.10, 23:07 klosowski333 napisał: > Ciekawy postulat, ale raczej trudny do zrealizowania w swiecie demokratycznym, > gdzie istnieje wolnosc wypowiedzi, wolnosc przekonan, wolnosci badawcze. Sondaz > e maja wplyw na nasze decyzje, ale nie sa forma przymusu bezposredniego. Wcale nie taki trudny sa kraje gdzie istnieja pewne ograniczenia w prowadzeniu kampanii i publikowaniu prognoz wyborczych, wprowadzenie odpowiednich regulacji to pan pikus tylko trzeba chcieć. A nie chce się bo natłok tego typu informacji umacnia pozycje tych którzy akurat sa przy żłobie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Pomysł dobry 14.11.10, 23:09 Ale całkiem zabronić nie mozna, niemniej moznaby zabronic publikowania sondaży na powiedzmy 2 tygodnie albo nawet i miesiąc przed wyborami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Zabronić sondaży! 15.11.10, 03:20 Dlaczego niby podawanie wyników badań sondażowych miałoby być zabronione? Problem leży gdzie indziej. Trzeba sobie zdać sprawę z tego, że te sondaże nie mają absolutnie żadnej wartości. Dlaczego? Wyobraź sobie taką scenkę rodzajową: gotujesz zupę (lepisz pierogi, oglądacz mecz albo M jak miłość - nie wiem, co tam masz w zwyczaju), a tu nagle dzwoni do ciebie obca osoba z pytaniem o preferencje wyborcze. Dokładnie zadaje ci pytanie: jak byś zagłosował, gdyby wybory odbywały się w przyszłą niedzielę. Co mu odpowiesz? Nie chodzi nawet o to, że będziesz mówił nieprawdę. Powiesz po prostu to, co przyjdzie ci do głowy w danej chwili - będąc wyrwanym do odpowiedzi właściwie z zaskoczenia. Najczęściej po prostu wskażesz partię, na którą głosowałeś w ostatnich wyborach... Nawet jeśli będziesz sumiennie brał udział w każdym głosowaniu, to przecież nie myślisz o tym 24 godziny na dobę przez cały rok... Ostateczną decyzję i tak podejmuje się w dniu wyborów... Problem nie leży w samych sondażach czy ich wiarygodności (one zawsze przedstawiają tylko obraz tego, co chcemy badającym przekazać - oczywiście z poprawką na metodologię), tylko na tym, że ich przeprowadzanie nie ma w ogóle sensu. To trochę tak, jakby w połowie stycznia pytać ludzi, jak zorganizują najbliższe święta grudniowe... Ale jeśli jest popyt (bo przecież w tym kraju nie ma ważniejszych problemów i tematów, którymi media mogłyby się zajmować, tylko to, czy aktualnie prowadzi PO i iloma punktami; niektórzy politycy też zdają się nie zajmować niczym innym, jak analizą słupków), jest i podaż... Więc nie zabraniaj niczego, tylko uświadamiaj innych, że te sondaże nie są wiele warte... S. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Zabronić sondaży! 15.11.10, 08:20 marcin-1978 napisał: > - ludzie głosowaliby po swojemu, bez obawy że marnują głos To działa w dwie strony, więc się balansuje. Odpowiedz Link Zgłoś