Dodaj do ulubionych

Wikileaks - zdrajcy?

30.11.10, 20:48
Patrząc z perspektywy Polski twórca wikileaks jest OK. Dzięki niemu dużo spraw stało się jaśniejszych. Jednak gdybym był Amerykaninem to bym go traktował jako zdrajcę i żądał bym jego szybkiego ukarania gdyż działał by na szkodę mojej ojczyzny.
No ale jestem Polakiem więc wikileaks jest dla mnie OK.
Obserwuj wątek
    • seth.destructor Re: Wikileaks - zdrajcy? 30.11.10, 22:12
      Zdrajcą można zostać, tylko jeśli się złamało przysięgę wierności komuś.
      • klosowski333 Re: Wikileaks - zdrajcy? 30.11.10, 22:37
        A od kiedy to Assange czy Schmitt sa Amerykanami, ze maja byc wobec USA lojalni?
    • Gość: col Re: Wikileaks - zdrajcy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 00:06
      jak dla mnie to gościu jest wyjątkowy, nie uwierzę że nie miał propozycji sporej kasy za oddanie dokumentów, na pewno też były grozby, no i musi chronić dupę ukrywając się przed
      spec służbami, a pewnie i płatnymi zabijakami.
      A mimo to opublikował cały ten kram
      • a.giotto Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 00:55
        pewnie dostaje sporą kasę od wrogów USA.
        • 33qq Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 16:17
          I co i wielkie USa nie mogą na to zdobyć dowodów???

:D
        • strikemaster Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 16:23
          > pewnie dostaje sporą kasę od wrogów USA.

Albo od samego USA, bo w wyciekach jest o wrogach USA całkiem sporo informacji.
      • pyzz Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 10:28
        > na pewno też były grozby,
        No, jaki jest kij, to już wiadomo - oskarżenie o gwałt.
      • strikemaster Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 16:22
        > A mimo to opublikował cały ten kram

Ktoś ważny i wpływowy za nim stoi, bo gość jeszcze żyje. Stawiam na którąś z największych agencji wywiadowczych - CIA, SWZ, MI, Mossad, Chińczyków albo kogoś w tym rodzaju.
    • a.giotto Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 00:56
      ten_co_ma_racje napisał:

> No ale jestem Polakiem więc wikileaks jest dla mnie OK.

USA robią wiele brzydkich rzeczy, ale chronią nasz tyłek.
      • billy.the.kid Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 08:56
        przed czym/kim chronią????
      • strikemaster Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 16:24
        W jaki sposób?
    • pyzz Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 11:01
      > Jednak gdybym był Amerykaninem to bym go traktował jako
      > zdrajcę i żądał bym jego szybkiego ukarania gdyż działał by na szkodę mojej oj
      > czyzny.

Ja nie. To jest takie radzieckie myślenie: jak ktoś ujawnia zbrodnie dokonywane przez struktury państwa, to źle, bo działa "przeciwko ojczyźnie". I w polsce takie myślenie jest powszechne, co widać na przykładach reakcji na zbrodnie dokonywane przez policjantów, albo po powszechnej obronie, i szukaniu wszelkich usprawiedliwień dla ostrzelania Nangar Khel. Podobnie jest z odniesieniami na przykład do II RP i zbrodni reżimy sanacyjnego, czy negowanie aktywnego udziału polski i polaków w zbrodniach reżimu komunistycznego - w myśl zasady "co złego, to nie my".
      Ja uważam inaczej: jeżeli Polska dokonywałaby zbrodni, to zbrodnie te i fakt ich dokonania powinien być możliwie szybko ujawniony, a sprawca nazwany po imieniu, bo tylko to pozwoli oczyścić państwo ze zbrodniarzy.

Swoją drogą:
      Wielka chryja powstała po ujawnieniu tego, że jakiś buc nazwał kanclerkę Niemiec jakoś tam, a szefowi ONZ zbierano odciski palców, choć nikt o zdrowych zmysłach nie sądził, że może być inaczej. Natomiast ujawnienie dowodów dokonania przez oddziały amerykańskie i oddziały podległej amerykanom administracji irackiej zbrodni kosztujących życie 66 tys przypadkowych ludzi się jakoś rozeszła po kościach (całkowita liczba ofiar cywilnych w Iraku jest szacowana jest na od 3/4 to 5 razy tyle, co całkowita liczba ofiar wieloletniej wojny w byłej Jugosławii - przy czym te pierwsze szacunki pochodzą od nowego rządu Iraku i są sfałszowane). Mnie to wkurza, bo uważam, że to ten pierwszy wyciek powinien być szeroko komentowany.
      • ten_co_ma_racje Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 12:58
        jeśli chodzi o zbrodnie to masz rację, jednak opublikowanie tajnych informacji o tym, że Saudyjczycy nalegali na to aby zaatakować Iran to według mnie zdrada.
        • billy.the.kid Re: Wikileaks - zdrajcy? 01.12.10, 13:08
          tak jakoś śmiesznie w konstytucjach tzw.DEMOKRATYCZNYCH reżimów jaest zwarowane prawo ludków do INFORMACJI.co,gdzie kto,z kim, za ile.
          i te rżimy właśnie tworzą coraz więcej przepisików o treści TAJNE/POUFNE, przed przeczytaniem spalić.
          prześmieszne jest uzasadnianie utajniania danych dotyczących przewałów finansowych dot.państwowych pieniąchów TAJEMNICĄ HANDLOWĄ.

miłę jest też to e reżimy te tak śmiesznie tłumaczą to ukrywanie przewałów-TO DLA NASZEGO WSPÓLNEGO DOBRA.
          • ten_co_ma_racje Re: Wikileaks - zdrajcy? 02.12.10, 11:33
            dlatego przetargi powinny działać na zasadzie licytacji.
        • pyzz Re: Wikileaks - zdrajcy? 02.12.10, 12:13
          Po pierwsze to nie wydaje mi się, aby Australijczyk zdradził publikując niewygodne informacje nt Amerykanów i Saudyjczyków.
          Po drugie, już publikowanie depesz dotyczących wspierania zorganizowanej przestępczości przez władze Rosji wydaje mi się najbardziej szlachetne. Taka informacja dotyczy wszystkich, którzy z Rosjanami handlują, zatem jeżeli rząd posiadał takie informacje i ukrywał przed obywatelami, to narażał ich na niebezpieczeństwo i powinien za to odpowiedzieć karnie. Dzięki Wikileaks wiemy, że dotyczy to rządu amerykańskiego, natomiast można by zadać pytanie, czy rząd polski miał takie informacje, a jeżeli, to dlaczego ukrywał je przed obywatelami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka