Dodaj do ulubionych

Podatni na manipulacje

15.01.11, 05:15
Wyniki ostatniego eksperymentu doktora Michaela Dodda z University of Nebraska udowodnily, ze ludzie o lewicowych przekonaniach duzo szybciej podazaja za wzrokiem rozmowcy niz prawicowcy. Tak wiec z jednej strony ludzie lewicy maja wiecej empatii, zainteresowania druga osoba itd., ale z drugiej - sa bardziej podatni na wplywy, przez co moga stac sie ofiara manipulacji i - jesli dzialania sa dlugofalowe - prania mozgu. Czy jednak to, ze lewicowiec jest bardziej podatny na pranie mozgu czyni go kims gorszym? Rownie dobrze mozna byloby dezawuowac np. uzdolnionych malarzy, u ktorych wrazliwosc zwieksza ryzyko wpadniecia w obled. Im wiecej wiemy o sobie, my, lewicowcy, tym latwiej nam bedzie ominac pulapki naszej psychiki i lepiej wykorzystac nasze zalety w wymiarze spolecznym.
Naukowiec twierdzi, ze jego wyniki sa kolejnym dowodem na to, ze biologia moze wplywac na polityczny temperament.
Szczegolowe wyniki badan doktora Dodda zostana opublikowane w najblizszym numerze Attention, Perception & Psychophysics.
Obserwuj wątek
    • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 15.01.11, 07:43
      rata.sofisticada napisała
      Czy jednak to, ze lewicowiec jest bardziej podatny n
      > a pranie mozgu czyni go kims gorszym? Rownie dobrze mozna byloby dezawuowac np.
      > uzdolnionych malarzy, u ktorych wrazliwosc zwieksza ryzyko wpadniecia w obled.
      > Im wiecej wiemy o sobie, my, lewicowcy, tym latwiej nam bedzie ominac pulapki
      > naszej psychiki i lepiej wykorzystac nasze zalety w wymiarze spolecznym.
      > Naukowiec twierdzi, ze jego wyniki sa kolejnym dowodem na to, ze biologia moze
      > wplywac na polityczny temperament.
      > Szczegolowe wyniki badan doktora Dodda zostana opublikowane w najblizszym numer
      > ze Attention, Perception & Psychophysics.

czytając twoje wypociny też uważam że ktoś wyprał twój mózg
      • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 15.01.11, 15:27
        czytając twoje wypociny też uważam że ktoś wyprał twój mózg

Na odkrycia naukowe mozna sie gniewac albo mozna je akceptowac z pokora, wcielac w zycie i czynic ludzka egzystencje znosniejsza.
        • Gość: noname Re: Podatni na manipulacje IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 03.02.11, 20:04
          z pokora to sie akceptuje prawdy wiary, a nie odkrycia naukowe
          • setlers5 Re: Podatni na manipulacje 03.02.11, 23:00
            Wracaj ty do roboty, bo Herr Meister się zdenerwuje, zwolni Cię i będziesz musiał/a wracać do Polski a tego stanowczo sobie nie życzę.
    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 16.01.11, 18:45
      Skoro nie chcecie dyskutowac o lewicy z perspektywy naukowej, dobrze... nie bede sie narzucal...
    • Gość: spamer ale to prawaki czyszczą swoje portfele dla KK :) IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.11, 19:19
      A pozatym co za róznica jakie poglądy sie ma , to nie klasyfikuje jako człowieka .
      Podatność to slaby mało rozwinięty umysł a nie poglądy polityczne .

O ile to w ogole prawda co piszesz ( brak linku) to wątpie w te "badania"
      • Gość: mhmmzz Re: ale to prawaki czyszczą swoje portfele dla K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 23:42
        Konkordat wprowadzono ironicznie za czasow SLD. Rozumiem, ze to prawica ?

Ale nie moge cie winic. Lewakow latwo zmanipulowac, jak to powiedzial autor w glownym watku i na co dajesz empiryczny dowod. Takie dowody mozna przytaczac tysiacami.
    • 33qq Re: Podatni na manipulacje 16.01.11, 19:27
      poproszę o jakiś link do tego eksperymentu
      • pokraczny_kartofel nie ma linku bo to jakaś brednia 16.01.11, 19:29

• strikemaster Re: nie ma linku bo to jakaś brednia 17.01.11, 12:59
          Nie pierwsza w jego wydaniu i pewnie nie ostatnia.
    • Gość: sysusek Re: Podatni na manipulacje IP: *.dreamhost.com 16.01.11, 19:34
      Rata, ty chyba nie jestes calkiem normalny, prawda? dawno nie czytalem takich bredni. rozumiem, ze jestes zwolennikiem skrajnej prawicy a lewica, jak kazdemu czlowiekowi ograniczonemu intelektualnie kojarzy ci sie wylacznie z bolszewikami. ale powiem ci grzecznie - osmieszasz sie.
      • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 16.01.11, 19:57
        Rata, ty chyba nie jestes calkiem normalny, prawda? dawno nie czytalem takich bredni. rozumiem, ze jestes zwolennikiem skrajnej prawicy a lewica, jak kazdemu czlowiekowi ograniczonemu intelektualnie kojarzy ci sie wylacznie z bolszewikami. ale powiem ci grzecznie - osmieszasz sie.

Potencjal intelektualny na miare Klosa.
      • coelka Re: Podatni na manipulacje 04.02.11, 11:46
        Za to skrajni prawicowcy katole słuchajacy radio maryja wogle nie sa podatni na manipulację, myslą własnym mozgiem ojca Rydzyka a o skarajnych liberałach majacych wypruty mozg przez Adasia S. i jemu podobnie myslacych ludzi juz nie wspomnę. Takze z takimi badaniami do kosza.
    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 16.01.11, 19:55
      Pozniej zalacze link, bo teraz nie mozna wejsc na odpowiednia strone. Jak sie pojawi, to go tu wrzuce.

www.livescience.com/
    • znj2 Re: Podatni na manipulacje 16.01.11, 20:34
      Na manipulację podatni są przede wszystkim durnie.
    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 14:33
      Re: nie ma linku bo to jakaś brednia

Nie pierwsza w jego wydaniu i pewnie nie ostatnia.
      • 33qq Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 14:57
        A gdzie tam jest o praniu mózgu?
        • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 16:23
          A gdzie tam jest o praniu mózgu?

Tam sa wyniki badan. Chyba sie przeciez zgodzimy, ze czlowiek, ktory szybciej bezwiednie podaza za wzrokiem rozmowcy statystycznie ma wieksza szanse, aby zostac ofiara manipulacji? W tej kwestii chyba nie ma zadnych psychologicznych hokous-pokus.
          • 33qq Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 16:33
            Zgodzimy się, że jest ciekawszy świata i poszukuje. Z kolei konserwatyści wyglądają na posłusznych rozkazom i niezbyt bystrych, co by wskazywało na nich jako bardziej podatnych na pranie mózgu przez ludzi, którym ufają.
            Ale co do jednego pełna zgoda, osoby konserwatywne nie mają pojęcia co to jest empatia, ty chyba jesteś tego niezłym przykładem
            • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 16:43
              Ale co do jednego pełna zgoda, osoby konserwatywne nie mają pojęcia co to jest empatia, ty chyba jesteś tego niezłym przykładem

Na jakiej podstawie wysunales taki wniosek? Czy tez moze uznales, ze roznimy sie w tej kwestii pogladami i tak dla zasady postanowiles mnie kopnac?

Co jest zlego w tym, ze pewni ludzie moga byc bardziej podatni na pewne rzeczy? To tak jakby ktos sie gniewal, ze badania ukazaly, ze biali ludzie sa bardziej narazeni na raka skory. Wlasnie to stosowna wiedza, swiadomosc pewnych spraw moze uchronic zainteresowanych przed niepotrzebnymi problemami.
              • 33qq Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:22
                W kwestii jakim jesteś człowiekiem? Nie, nie mam na ten temat zdania, raczej podejrzewam, być może to tylko poza żeby nie przyznać się przed sobą , że jesteś "miękki"

Nie wiem co w tym złego, nie powiedziałem że to złe czy dobre, mówiłem, że badania przez ciebie cytowane dowodzą czegoś przeciwnego niż to, co powiedziałeś.

No i dla wyjaśnienia, żeby uniknąć idiotycznej dyskusji. To, co ja napisałem ma taki sam sens jak to, co ty. Gdyby badania obejmowały pranie mózgu, moglibyśmy mieć jakąś podstawę, a tak sobie przerzucamy się wyssanymi z palca hipotezami niemożliwymi do sprawdzenia
          • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 16:36
            rata.sofisticada napisała:

> A gdzie tam jest o praniu mózgu?
            >
            > Tam sa wyniki badan. Chyba sie przeciez zgodzimy, ze czlowiek, ktory szybciej b
            > ezwiednie podaza za wzrokiem rozmowcy statystycznie ma wieksza szanse, aby zost
            > ac ofiara manipulacji? W tej kwestii chyba nie ma zadnych psychologicznych hoko
            > us-pokus.
            >
            wywód godny wypocin pani profesor Teresy Król, matematycznie podchodząc do tematu kobita ma rację. Ze nie wiesz oc chodzi? Poszukaj a znajdziesz
            • 33qq Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 16:40
              Towarzysz rata próbuje manipulować, niestety do tego trzeba sporego intelektu, a jak się go nie ma, to wychodzi dość żałośnie, tak jak w jego sygnaturce

:D
              • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 16:47
                Towarzysz rata próbuje manipulować, niestety do tego trzeba sporego intelektu, a jak się go nie ma, to wychodzi dość żałośnie, tak jak w jego sygnaturce

Moze nie jestem tak inteligentny jak Ty, ale i tak jestem pozyteczniejszy dla ruchu lewicowego. Lepszy nieobojetny parobek niz lodowaty, zblazowany geniusz.
                • 33qq Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:24
                  faktem jest, ale próbując ośmieszać lewicowców, rób to inteligentnie. Mnie tam lewica mniej więcej tak samo grzeje jak Leszek Bubel, ale postaraj się, wiem, że cię na to stać. Ja też chętnie się śmieję.
              • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 17:13
                33qq napisał:

> Towarzysz rata próbuje manipulować,

dokładnie, ja swojego czasu uczestniczyłem w pewnych badaniach i doskonale wiem ile warte są takowe. Problem polega na tym że taki rata ludzi ocenia wg siebie i w żaden sposób nie jest w stanie że większość z nas do życia wykorzystuje własne doświadczenia mając gdzieś jakies autorytety. A onośnie Dodda lub innych uczonych to tak naprawdę wyniki zależą od wybranej metodologii i zazwyczaj nijak mają się do rzeczywistości
                • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 17:21
                  A onośnie Dodda lub innych uczonych to tak naprawdę wyniki zależą od wybranej metodologii i zazwyczaj nijak mają się do rzeczywistości

Guciu, jesli nie mozemy zaufac nauce, to gdzie nalezy szukac drogowskazow? We wrozbach? A moze w tekstach jakiegos opinotworczego redaktora?
                  • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 17:33

> Guciu, jesli nie mozemy zaufac nauce, to gdzie nalezy szukac drogowskazow? We w
                    > rozbach? A moze w tekstach jakiegos opinotworczego redaktora?
                    >
                    Sa tacy którzy potrzebują drogowskazów i są tacy co mają własny rozum a odnośnie opiniotwórczych redaktorów to nie wiem jak ty ale ja takowego nie mam. Do wszystkich podchodzę z rezerwą i weryfikuję je przez pryzmat moich prywatnych doświadczeń życiowych mając kompletnie gdzieś czy to pasuje do jakieś linii partyjnej.
                    • gucio712 Ps 17.01.11, 17:36
                      a na lewicę głosuję nie dlatego że lubię biedronia i sierakowskiego lub mam sentyment do prl-u ale dlatego że z gospodarką radzili sobie najlepiej z wszystkich ekip. Więc nie z powodów ideologicznych lecz egoistyczno-pragmatycznych
                    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 17:47
                      odnośnie opiniotwórczych redaktorów to nie wiem jak ty ale ja takowego nie mam.

Ja natomiast mam takich redaktorow, bo uwazam, ze mozna byc niezaleznym intelektualnie i miec autorytety. Np. dokladnie czytam teksty Adama Michnika, bo dzieki jego interpretacjom latwiej mi zrozumiec zawile niuanse i detale, bez ktorych trudno odczytac i zdiagnozowac obecna i niegdysiejsza sytuacje spoleczno-polityczna.
                      • 33qq Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:27
                        O widzisz, jak chcesz, to potrafisz. Pięknie pojechałeś nowomową z lat siedemdziesiątych, jeszcze trochę, a będziesz tak dobry jak Pietrzak
                        • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:46
                          O widzisz, jak chcesz, to potrafisz. Pięknie pojechałeś nowomową z lat siedemdziesiątych, jeszcze trochę, a będziesz tak dobry jak Pietrzak

To juz nie pierwszy raz w tym watku, kiedy okazujesz niezrozumiale uprzedzenia wobec mojej osoby.
                          • 33qq Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 20:31
                            Uprzedzenia???
                            Przecież cię szczerze chwalę, chyba jesteś przewrażliwiony
                            Czyżbyś poczuł się dotknięty tym "prawie jak"? Zupełnie niepotrzebnie, Pietrzak do takiego poziomu dochodził przez dziesięciolecia

:D
                      • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:39

>
                        > Ja natomiast mam takich redaktorow, bo uwazam, ze mozna byc niezaleznym intelek
                        > tualnie i miec autorytety. Np. dokladnie czytam teksty Adama Michnika, bo dziek
                        > i jego interpretacjom latwiej mi zrozumiec zawile niuanse i detale, bez ktorych
                        > trudno odczytac i zdiagnozowac obecna i niegdysiejsza sytuacje spoleczno-polit
                        > yczna.
                        >

Adam michnik? dobre! nie gniewaj się ale ja twój autorytet to widzę dokładnie pośrodku między ziobrą a jacykowem
                        • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:52
                          Adam michnik? dobre! nie gniewaj się ale ja twój autorytet to widzę dokładnie pośrodku między ziobrą a jacykowem

Guciu, szkoda, ze jestes tak pochopny w ocenianiu ludzi. Jestes taki sam jak forumowicze, ktorzy tu krzyczeli, ze badania sa fikcja i ze nie ma linku. Nie wiem, dlaczego ludzie bezrefleksyjnie szafuja krzywdzacymi opiniami na temat innych forumowiczow? Moze zeby komus sprawic przykrosc?
                          • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:58

> Adam michnik? dobre! nie gniewaj się ale ja twój autorytet to widzę dokładni
                            > e pośrodku między ziobrą a jacykowem

>
                            Moze zeby komus sprawic przykrosc?

Przeczytaj wszystkie swoje posty i wtedy zadaj to pytanie. Jeżeli o mni chodzi, t robię to z pełną premedytacją i bez wyrzutów sumienia
                            • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 19:00
                              Jeżeli o mni chodzi, t robię to z pełną premedytacją i bez wyrzutów sumienia

Zazdrosze Ci, Guciu - to jest luksus psychiczny, na ktory tylko cham moze sobie pozwolic.
                              • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 19:07

> Jeżeli o mni chodzi, t robię to z pełną premedytacją i bez wyrzutów sumienia
                                >

>
                                > Zazdrosze Ci, Guciu - to jest luksus psychiczny, na ktory tylko cham moze sobie
                                > pozwolic.
                                >
                                no cóż, po prostu budowlaniec jestem, ostrzegałem. Wiesz, w moim fachu za efekty płacą a nie za chęci, czasami trza przy...ć z grubej rury
                                • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 19:17
                                  no cóż, po prostu budowlaniec jestem, ostrzegałem. Wiesz, w moim fachu za efekty płacą a nie za chęci, czasami trza przy...ć z grubej rury

Guciu, nie zrozum mnie opacznie, ja sie na Ciebie nie gniewam, rozumiem, ze lewica musi miec ludzi, ktorzy przywala w reakcyjny pysk jak trzeba. Ale co ja Ci zawinilem? Przeciez tutaj dysktujemy sobie w rodzinnym, lewicowym gronie. Przeciez ja nie chodze na prawicowe fora i nie obrabiam tam lewicy kolo piora. Uwazam, ze my, lewicowcy, powinnismy miec przeciag intelektualny, nowy powiew, nowe idee. Co bedzie z dynamizmem naszego ruchu, jesli bedziemy wirtualnie dawac po pysku kazdemu, kto ma inne zdanie?

I jeszcze jedno. Sugerowales, ze nie jestem godny Michnika. Ale wierze, ze Adam nie jest tak malostkowy jak Ty. Skoro przebaczyl Wojciechowi i Czeslawowi, to dlaczego mialby odepchnac z pogarda takiego zwyklego zjadacza chleba jak ja?
                                  • 33qq Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 20:34
                                    Racik, chcesz się przytulić?
                                    Biedny racik, krzyczą na niego, nie rozumią i wogle świat jest be.
                                    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 20:57
                                      Racik, chcesz się przytulić?

Nie, dziekuje. Odkad postanowilem zostac lepszym czlowiekiem, to znaczy, odkad zostalem lewicowcem (ale tym prawdziwym, nie tym komformistycznym), wiedzialem, ze moja nowa droga zyciowa bedzie wyboista, pelna przeszkod i rozczarowan. Ale jako dojrzaly czlowiek znieczulilem troske o swoje egoistyczne ja i stalem sie czescia bezimiennego tlumu ludzi dobrej woli, ktorzy w imie lewicowych ideii staraja sie poprawic kondycje ludzkiego losu.
                                      • 33qq Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 21:39
                                        Wzruszyłem się, naprawdę. Chyba też mam duszę lewicową. Mam nadzieję, że niechęć do przytulania nie wynika z uprzedzeń, że jesteś gotów , jak przystało na lewicowca, rozchylić pośladki, by czynić dobro bliźnim.
                                        • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 22:21
                                          Wzruszyłem się, naprawdę. Chyba też mam duszę lewicową. Mam nadzieję, że niechę
                                          > ć do przytulania nie wynika z uprzedzeń, że jesteś gotów , jak przystało na lew
                                          > icowca, rozchylić pośladki, by czynić dobro bliźnim.

Ja pomagam bliznim w wymiarze umyslowym. Ale skoro masz dusze lewicowca, to, wedlug Twojego rozumowania, masz zapewne tez przyjacielsko na swiat otwarte posladki. Pomagaj wiec bliznim i oczekuj satysfakcji. Bo jak to mowi madre przyslowie - maly klucz otwiera gmach.
                                          • 33qq Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 09:10
                                            Cóż za bełkot, wy, ludzie lewicy nie uznajecie duchowości, pomagaj więc tak jak potrafisz, docześnie i fizycznie. To że się wzruszyłem twoją dobrocią, a jak wiadomo dobroć jest łatwiejsza do udawania niż mądrość, nie znaczy, że mam zamiar zmieniać mój katolicki światopogląd. Tak więc ratuś, opuszczaj spodnie i idź głosić nową lewicową dobrą nowinę, z pewnością twoi cię przyjmą z lubością.
                                            • Gość: zgrywus Re: Podatni na manipulacje IP: *.spray.net.pl 04.02.11, 10:55
                                              > Cóż za bełkot, wy, ludzie lewicy nie uznajecie duchowości, pomagaj więc tak ja
                                              > k potrafisz, docześnie i fizycznie
                                              Chłopie uważaj co mu radzisz !! On zaraz wyjmie dildo i będzie Ci "pomagał" :-))
                                              Tylko czy Ty tego chcesz..? (bo znając zaciętość lewicy w chęci pomagania innym....)
            • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 16:48
              Ze nie wiesz oc chodzi? Poszukaj a znajdziesz

Ja Cie nigdzie nie odsylalem, tylko kulturalnie podalem wszelkie informacje na forum.
          • Gość: homer Re: Podatni na manipulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 20:38
            1. Badanie przeprowadzono na 72 osobach, czyli nawet przy optymalnym podziale na liberałów i konserwatystów mamy podgrupy po 36 osób - wnioskowanie przy takich liczebnościach jest praktycznie niemożliwe, chyba że obserwujemy jakieś olbrzymie różnice wyników - ale tutaj jest mowa o różnicy 20 ms, czyli mało zakładając że średnie czasy reakcji w zależności od bodźca wynoszą powyżej 200 ms z dużym rozrzutem w populacji. Samo to wystarczy żeby wyrzucić wnioski do kosza.
            2. W badaniu (a przynajmniej w przywołanym skrócie) nie ma ŻADNYCH argumentów za tym, że podążanie za czyimś wzrokiem koreluje z podatnością na wpływ, maniupulację itp. Argumentem naukowym na pewno nie jest określenie "Dodd and his colleagues believe that..."
    • gadagad Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 16:50
      Człowiek o "zkamieniałych" poglądach mniej reaguje na zewnętrzne impulsy, a nawet specjalnie mniej, by mu jego zkamieniałości nie burzyły.A to czy są one prawicowe, czy lewicowe, nie ma znaczenia.Człowiek otwarty ,jest podatny na manipulacje, bo przyjmuje nowe wiadomości i musi je oceniać.
      • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 17:00
        Człowiek o "zkamieniałych" poglądach mniej reaguje na zewnętrzne impulsy, a nawet specjalnie mniej, by mu jego zkamieniałości nie burzyły.A to czy są one prawicowe, czy lewicowe, nie ma znaczenia.Człowiek otwarty ,jest podatny na manipulacje, bo przyjmuje nowe wiadomości i musi je oceniać.

Zgadzam sie z Toba. Szkoda, ze niektorzy moi lewicowi przyjaciele tego nie rozumieja i zachowuja sie jakby tu padaly jakies osobiste oskarzenia i insynuacje.
    • Gość: krysia Re: Podatni na manipulacje IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 17.01.11, 17:45
      A ci to lewica, czy prawica?

Eksperyment Ascha
      www.youtube.com/watch?v=qiHdu8ISHYo&feature=player_embedded
      Eksperyment Milgrama
      www.youtube.com/watch?v=lVVOP3eNui0&feature=fvw
      • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:28
        A ci to lewica, czy prawica?

Nie moge ocenic, bo mi glosnik przy komputerze nie dziala.
        • Gość: krysia Re: Podatni na manipulacje IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 17.01.11, 19:25
          Napisy są po polsku!
          • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 19:32
            Napisy są po polsku!

Dziekuje, Krysiu. Obejrze pozniej, bo na razie musze bronic mojej lewicowej godnosci przed niezyczliwymi mi osobami, ktore usiluja mi przypiac gebe radykalnego prawicowca.
    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:26
      Przemyslem sprawe. Chcialem Was, lewicowcy, serdecznie przeprosic. Nie powinienem przytaczac wynikow badan, ktore w dwuznacznym swietle ukazuja lewice czy tez lewicowcow. To jest nielojalne i nieodpowiedzialne.
      • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:43

> Przemyslem sprawe. Chcialem Was, lewicowcy, serdecznie przeprosic. Nie powinien
        > em przytaczac wynikow badan, ktore w dwuznacznym swietle ukazuja lewice czy tez
        > lewicowcow. To jest nielojalne i nieodpowiedzialne.

naprawdę myślisz że ludzi głosujących na lewicę naprawdę interesuje twoje zdanie? Jesteś jeszcze jednym dowodem na to że ludzie glosujący na radykalną prawicę mają problemy emocjonalne, nic więcej
        • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:53
          naprawdę myślisz że ludzi głosujących na lewicę naprawdę interesuje twoje zdanie? Jesteś jeszcze jednym dowodem na to że ludzie glosujący na radykalną prawicę mają problemy emocjonalne, nic więcej

Jestes zwyklym klamca, i tyle.
          • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 18:58
            Jeszcze jedno. Jest mi przykro, ze nie potraficie z godnoscia przyjac rezultatow badan naukowych. Za co mnie obrazacie? Przeciez to nie ja je przeprowadzilem!
            • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 19:01

> Jeszcze jedno. Jest mi przykro, ze nie potraficie z godnoscia przyjac rezultato
              > w badan naukowych. Za co mnie obrazacie? Przeciez to nie ja je przeprowadzilem!

jak to było? kto mieczem.....
            • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:15
              Ratuś, biedactwo z Ciebie. Zeby zrozumiec wyniki jakichkolwiek miarodajnych badan nie mozna miec psychiki zaburzonej. Ratus, Ty, Nehsa, MG i Krytykantka to elyta tego forum, najbardziej kompetentni ludzie by zajmowac sie interpretacja wynikow badan naukowych :D

• gadagad Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 19:46
      Dobra dobra, w Nebrasce lewicowców reprezentowali zamawiający pizze, a prawicowców suchi.
    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 20:07
      Nie bede sie wstydzil swoich uczuc. Czuje sie przybity, rozgoryczony, skopany. Za co? Otoz za to, ze przytoczylem tu wyniki badan naukowych w imie lewicowego ducha poznania. Mam posmak tego, jak sie czul Giordano Bruno, wysluchujac roznych nieprawdziwych oskarzen tylko dlatego, ze podazal za glosem nauki, rozumu i empirycznej madrosci.
      Napierw klamliwe pomowienia, ze nie zalaczylem linku, bo nie ma rzekomo takich badan. Potem przypieto mi gebe radykalnego prawicowca. A jeszcze pozniej nawet uznano, ze nie jestem godzien, aby Adam Michnik byl moim autorytetem. A ja Wam powiem jedno: gdyby Adam wiedzial, jak traktujecie innych lewicowcow, rozpedzilby Was na cztery wiatry. Jestem przekonany, ze gdyby Adam tu byl, rozwazylby sprawe na chlodno i powiedzialby Wam bezkompromisowo: "Odpier... sie od Raty". A ja bym Mu odpowiedzial: "Wybacz im, Adamie, bo nie wiedza, co czynia".
      • gadagad Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 20:37
        Poprostu lewicowy, prawicowy nic nie oznacza, zwłaszcza wobec badań w Nebrasce.
      • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 21:22

> Nie bede sie wstydzil swoich uczuc. Czuje sie przybity, rozgoryczony, skopany.

dobre!!!!, wiesz co mam jeszcze kosztorys do zrobienia a przez ciebie nie mogę się skupić bo moje słoneczko każe mi co chwilę pokazywać twoje posty i chichra mi się za plecami. Wiesz nawet nasz przyjaciel o ksywie Janina nie jest tak delikatny jak ty......
        • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 22:28
          Wiesz nawet nasz przyjaciel o ksywie Janina nie jest tak delikatny jak ty......

No coz.. w swiecie pelnym przemocy i cynizmu trzeba wiele odwagi, aby zachowac delikatnosc.
          • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 17.01.11, 22:58
            wiesz co mam jeszcze kosztorys do zrobienia a przez ciebie nie mogę się skupić bo moje słoneczko każe mi co chwilę pokazywać twoje posty i chichra mi się za plecami.

Pozdrow malzonke. Mam nadzieje, ze dzieki naszym dyskusjom staniesz sie nowoczesnym mezczyzna, ze nie bedziesz przy stole z gazeta czekal na miche, tylko aktywnie przejmiesz czesc obowiazkow domowych, zwlaszcze zima, kiedy sie nudzisz w domu.
            • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 07:32

> Pozdrow malzonke. Mam nadzieje, ze dzieki naszym dyskusjom staniesz sie nowocze
              > snym mezczyzna, ze nie bedziesz przy stole z gazeta czekal na miche, tylko akty
              > wnie przejmiesz czesc obowiazkow domowych, zwlaszcze zima, kiedy sie nudzisz w
              > domu.
              >

jak zwykle pudło synku, piszesz do faceta który przez dwa lata sam wychowywał dziecko, pieluchu prałem we Frani(pampersów wtedy jeszcze nie było) świetnie gotuje a kawę rano ze słoneczkiem do łóżeczka robimy sobie na zmiane
    • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 00:58
      Pytanie jak bardzo podatni na manipulacje sa ludzie zaburzeni psychicznie, tacy jak Rata. Facet ma mocno zryta psychike, ciezko inaczej wytlumaczyc te jego obsesyjnosc. Praktycznie cala jego dzialalnosc forumowa sprowadza sie do obsesji a to na pkcie lewicowosci, a to na pkcie jakichs forumowiczow.
      Rata, jestem wobec Ciebie zyczliwy, wiesz o tym. Idz do psychiatry, lecz sie, bo inaczej zle skonczysz. Nie ignoruj dobrych rad. Znany jestes na tym forum jako osoba mocno od normy odbiegajaca, jestem absolutnie pewien, ze w realu znany jestes z tego tym bardziej. Sam o tym doskonale wiesz i ja to wiem. Spojrz prawdzie w oczy - Twoj stan sie pogarsza. Jak dlugo jeszcze bedziesz lekcewazyl swoje problemy psychiczne? Chcesz doprowadzisz do tragedii?
      • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 01:02
        I slowo daje, nie jestem zlosliwy. Po prostu martwie sie o Ciebie, Ratusiu. Wez sie w garsc. Widzisz jak ludzie reaguja na watki przez Ciebie zakladane. Nikt, doslownie nikt tutaj nie traktuje Cie powaznie. Wyciagniesz z tego kiedys wnioski i siegniesz po leki zapisane przez psychiatre czy nadal bedziesz uwazal, ze z Toba jest wszystko ok?

• rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 01:33
          I slowo daje, nie jestem zlosliwy. Po prostu martwie sie o Ciebie, Ratusiu. Wez sie w garsc. Widzisz jak ludzie reaguja na watki przez Ciebie zakladane. Nikt, doslownie nikt tutaj nie traktuje Cie powaznie. Wyciagniesz z tego kiedys wnioski i siegniesz po leki zapisane przez psychiatre czy nadal bedziesz uwazal, ze z Toba jest wszystko ok?

Nie badz dziecinny, myslisz, ze mi jakas przykrosc zrobisz? Jestes agresywnym alkoholikiem, mimo to nie potraktuje Cie odpowiednio, bo nie mozna kopac lezacego. Napisalem to w innym watku, powtorze i tutaj - poszukaj pomocy, jestes zwyczajnie chorym czlowiekiem.
          • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 02:01
            Juz wczesniej zauwazylem, ze jak kazdy obsesyjny masz sklonnosc do nasladownictwa, powtarzasz argumenty, ktore byly uzywane przeciwko Tobie, troche jak male dziecko. Napisalem swego czasu zes psychiczny, to lecisz tym torem. Napisalem, ze potrzebujesz pomocy, nie trzeba bylo dlugo czekac na podobna tresc w Twoim poscie.

Nie probuje Tobie sprawiac przykrosci, Drogi Rato. Zal mi Ciebie. Jak sie czyta Twoje posty to ma sie nieodparte wrazenie, ze ich autorem jest poryp. Zawsze i konsekwentnie, a to juz chyba nie przypadek. Nigdy nie przeczytalem ani jednego Twojego postu, ktory bylby normalny, zwyczajny, bylby normalnym wywazonym glosem w dyskusji.

To, ze bedziesz cos natretnie i obsesyjnie twierdzil o mnie, o kims czy o czyms nie bedzie oznaczalo, ze ma to cokolwiek wspolnego z rzeczywistoscia. Ty zyjesz w swojej rzeczywistosci, obsesyjnej. Jestes odrealniony jak malo kto na tym forum. Jasne, nazywaj mnie alkoholikiem, bolszewikiem, czy Norwegiem, to nie ma na moje zycie zadnego przelozenia. Twoja wiedza o mnie jest taka jak o wszystkim innym - zaburzona obsesyjnoscia. Nawet gdybysmy znali sie z reala, to bys nie byl w stanie cokolwiek o mnie rzeczowego powiedziec, bo wszystko przykryte byloby ta Twoja obsesja.

Czy masz sie leczyc? To Twoja decyzja. Z Twojej dzialalnosci forumowej niezbicie wynika, ze moze nie naduzywasz alkoholu (nie wiem), moze nie grzebiesz po smietnikach (nie wiem), moze nie atakujesz ludzi na ulicach (nie wiem), ale z pewnoscia jestes czlowiekiem mocno zaburzonym. Wszystkie tzw wnioski, ktore wyciagasz sa tego dowodem.
            • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 02:16
              Nie rozumiesz, Klosie, ze alkoholika mozna latwo rozpoznac, gdy sie duzo udziela. Zreszta to jest Twoj problem, nie moj. Zabralem w tej kwestii glos, bo widze, ze alkoholizm ma bezposredni wplyw na Twoja agresje na forum. I w tym momencie to przestaje byc tylko i wylacznie Twoj problem osobisty. Twoich argumentow nie warto komentowac, bo to typowy belkot dla alkoholika, ktory gdzies w glebi wierzy, ze skoro siebie potrafil oszukiwac, to innym tez wcisnie brednie. Dlatego z alkoholikami dyskutuje sie jak ze sciana.
              • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 02:28
                I widzisz, Ratusiu, i tu wychodzi Twoja obsesyjnosc. Jak kazdy socjopata przypisujesz innym ludziom swoje poglady i postawy. Tymczasem jak zauwazyles ku swojemu niezadowoleniu, wiele osob tu ze mna dyskutuje i komentuje moje argumenty. Ludzie nieobsesyjni nie maja takich obiekcji jak Ty.
                Zupelnie inaczej ma sie rzecz z Toba, Wszyscy traktuja Cie jak porypa i doslownie nikt nie traktuje Cie powaznie. Kazdy Twoj watek jest wysmiewany, a Ty jestes w kazdym swoim watku wykpiwany. Naprawde tego nie zauwazyles? A od jutra ja dolacze do Twoich obsesyjnych milosnikow.
                • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 02:41
                  Tymczasem jak zauwazyles ku swojemu niezadowoleniu, wiele osob tu ze mna dyskutuje i komentuje moje argumenty.

Dobrze, Klosie, niech bedzie, ze zazdoszcze Ci powodzenia i wszelkich przymiotow. Galopuj w tych swoich alkoholicznych fantazjach. Tylko prosze Cie nie strasz, ze mnie wysmiejesz. Bo Ty tylko potrafisz albo obrazic, albo zanudzic.
                  • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 02:59
                    Ratusiu, nie boj nic, bedzie dobrze. Bede Cie zanudzal na smierc i bardzo obsesyjnie, tak jak lubisz. Pamietaj, Ratusiu, INTELIGENCJA, Twoje umilowane slowo. Ja jej nie mam, Ty masz jej w nadmiarze i postanowiles pootega swojego intelektu to forum od glupoty wybawic. Trzymajmy sie tego, a bedzie wesolo i na luzie.
          • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 02:15
            Rata, taki maly eksperymencik na Tobie przeprowadze. Potraktuje Cie jak szczura laboratoryjnego. Napisales, ze nie bedziesz kopal lezacego. Okay, to dosc czytelna deklaracja. Poddam ja probie ;) Bedzie to test na Twoja konsekwencje, prawdomownosc i obsesyjnosc. Ja zakladam, ze jestes czlowiekiem powaznie zaburzonym psychicznie, a wiec niekonsekwentnym. Zobaczymy czy nie bedziesz probowal mnie w przyszlosci na tym forum "atakowac". W koncu oswiadczyles, ze lezacego nie kopiesz. Ja z pozycji lezacej bede sie temu przypatrywal komentujac Twoje wpisy z urocza nonszalancja alkholika :D
            • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 02:36
              Zobaczymy czy nie bedziesz probowal mnie
              > w przyszlosci na tym forum "atakowac".

Klosie, dajesz sie porwac alkoholicznej melagomanii. Uroiles sobie juz kiedys, ze ja Cie atakuje z powodu rewanzu. Wiem, ze to dla Ciebie nic nie znaczy, ale daje Ci slowo honoru, ze tak nie jest. Klosie, trudno Ci moze w to uwierzyc, ale dla mnie wiele nie znaczysz. Nawet w kategorii przeciwnika. Na tym forum sa ludzie duzo bardziej inteligentni od Ciebie i dyskusja z nimi, nawet jesli ma satyryczny wymiar, jest duzo ciekawsza i daje wiecej przyjemnosci. A dzisiaj zdecydowalem sie z Toba podyskutowac, bo dzisiaj zaczales sie slinic niemilosiernie. A wiem z doswiadczenia, ze jak sie chama nie probuje poskromic, to z biegiem czasu jest z nim coraz gorzej. Jestem konsekwenty. Uwazam Cie za alkoholika, za chorego czlowieka. I jest mi Cie zal. Ale nie oznacza to, ze nalezy Ci pozwalac na te Twoje popisy chamstwa. Obiecuje Ci, ze Twojego alkoholizmu nie bede wykorzystywal, aby Cie ponizyc. Jesli bedziesz bucowaty, wowczas sila rzeczy temat alkoholizmu powroci, bo to jest jednak przyczyna zalosnych sytuacji.
              • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 02:57
                Ratusiu, Twoja balamutna retoryka nie robi na mnie wrazenia. Bo pamietam, ze podobnie swego czasy wypowiadalem sie pod Twoim adresem. Przede wszystkim uznalem, jak tylko wszedlem po raz pierwszy na to forum, zes jełop, co z jakichs powodow Cie bardzo dotknelo. Od tamtego czasu nie szczedzisz trudow by mi powtarzac, ze zbyt inteligentny to ja nie jestem. Ale Twoja obsesja na moim punkcie to wylacznie Twoj problem. To Ciebie ludzie tutaj dosc powszechnie traktuja jak gostka nawiedzonego i naprawde nie łudz sie, ze ktokolwiek probuje z Toba dyskutowac "inteligentnie".

Jak mowisz, jest tu wielu znacznie od Ciebie inteligentniejszych rozmowcow. Dodatkowo z powodu tego, ze jestes nudny jak flaki z olejem i monotematyczny, ogarniety obsesyjnoscia, praktycznie wykluczasz sie z grona normalnych forumowych dyskutantow.
                Takie sa fakty, Ratusiu, i mysle, ze w jakis sposob zdajesz sobie z tego sprawe.

Czy nalezy Ci pozwalac na Twoje obesje na forum? Ja mysle, ze sprawa sie rozwiazuje sama. Poniewaz nikt nie traktuje Cie tu powaznie i nikt z Toba nie podejmuje powaznej dyskusji, Twoje watki momentalnie nabieraja formy satyrycznej, kabaratowej i po chwili (ile razy mozna sie smiac z tego samego?) znikaja w odmetach archiwow.

Jestes przy tym wszystkim zabawnym megalomanem, ale to juz inna sprawa. Ja zawsze wspolczuje ludziom, ktorzy maja nieadekwatnie do rzeczywistosci zbyt wysokie mniemanie o sobie. U Ciebie, tak podejrzewam, zaburzenia psychiczne poteguja pewne patologiczne zachowania i postawy.

Inteligencja rozmowcy to temat u Ciebie wiodacy. Tymczasem na fora otwarte wchodza rozni ludzie, o bardzo roznym poziomie intelektualnym, ale Ty masz obsesje tylko na pkcie tych, ktorzy w przeszlosci wazyli sie ugodzic Cie w ten Twoj czuly punkt.

Rozumiem, ze mozesz miec kompleksy i rozumiem, ze one w polaczeniu z obsesjami tworza mieszanke wybuchowa, ale INTELIGENCJA to cecha stala w Twoim wieku i jezeli wczesniej nie udowodniles swiatu zes geniusz, to juz tego w przyszlosci nie udowodnisz. A silenie sie o to na forum netowym jest zalosne, Drogi Rato. Pamietaj, slowo INTELIGENCJA nie powinno Cie tak razic, powinienes nauczyc sie z wiekiem pokory.

Normalni ludzie na forach netowych niczego nie probuja SOBIE udowadniac. No, ale Ty do normalnych ludzi nie nalezysz. Mnie to rybka czy masz mnie za glaba, alkoholika czy rybaka z Mazur. Gorzej, ze Ty sam siebie masz za kogos kim nie jestes.

• rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 17:57
                  Klosie, Ty lubisz maniakalnie produkowac glupie, dlugie, saczace sie slina posty. Znosze to cierpliwie, bos chory czlowiek. Jako ze interpretuje Twoja agresje jako nieporadny krzyk o pomoc, bede Cie pomagal. Nie ma sie co patyczkowac: jestes alkoholkiem, trzeba Cie wirtualnie zaciagnac za pysk w kierunku odnowy. Wiem, wiem, bedziesz wierzgal, ale to jest normalna czesc procesu.

Kroki dla początkujących wg Wielkiej Księgi

Jak wyzdrowieć z alkoholizmu robiąc 12 kroków
                  w sposób opisany w Wielkiej Księdze

Krok Pierwszy:

"Przyznaliśmy, że jesteśmy bezsilni wobec alkoholu, że przestaliśmy kierować własnym życiem."

Poddanie się jest sprawą podstawową, aby wyzdrowieć z alkoholizmu, a pierwsze trzy rozdziały Wielkiej Księgi poświęcone są temu właśnie procesowi, aby przyznać, że mamy problem. Sugerujemy przeczytanie tych rozdziałów w całości w celu znalezienia "swojej prawdy" dotyczącej alkoholu i alkoholizmu.

Książka rozpoczyna się opisem fizycznych i psychicznych symptomów alkoholizmu. Następnie sugeruje przyznanie się do alkoholizmu, do czego jednak potrzebna jest wiedza, czym się przejawia ta choroba. Aby tego dokonać posłużymy się informacjami z rozdziału pt. "Opinia lekarza", rozdziałów 1, 2 i 3 oraz pierwszej strony rozdziału 4-go.

(Anonimowi Alkoholicy - str. XIX, pierwsze dwa akapity)
                  • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 17:58
                    A wczoraj pisales, ze nie bedziesz komentowal moich wpisow. Znowu lekow nie wziales?
                    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:01
                      A wczoraj pisales, ze nie bedziesz komentowal moich wpisow.

Alkohol obniza Twoja zdolnosc rozumienia slowa pisanego.
                      • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:10
                        Twoich argumentow nie warto komentowac, bo to typowy belkot dla alkoholika, ktory gdzies w glebi wierzy, ze skoro siebie potrafil oszukiwac, to innym tez wcisnie brednie. Dlatego z alkoholikami dyskutuje sie jak ze sciana.

I caly czas sie do moich wpisow odnosisz, obsesyjnie nie potrafisz przestac. Ratuśm nie obraz sie, ale jestes psychiczny i nie mam co do tego zadnych watpliwosci. Objawiasz tez cechy osoby psychopatycznej, o osobowosci dyssocjalnej. Wskazuja na to niemal wszystkie Twoje wpisy na tym forum. Spojrz jak ludzie do Ciebie podchodza, jak sie niektorzy z Ciebie nabijaja. Jestes masochista, lubisz byc tak traktowany?
                        Lecz sie, bo jezeli nie podejmiesz leczenia Twoj stan bedzie sie pogarszal, Twoje obsesje beda miec coraz bardziej intensywny charakter.
                        • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:20
                          Twoich argumentow nie warto komentowac, bo to typowy belkot dla alkoholika, ktory gdzies w glebi wierzy, ze skoro siebie potrafil oszukiwac, to innym tez wcisnie brednie. Dlatego z alkoholikami dyskutuje sie jak ze sciana.

Fragment ten dotyczyl Twoich konkretnych przemyslen z postu ociekajacego slina. Ale fakt, generalnie Twojej tworczosci nie warto komentowac. Chyba ze jakis fragment mozna wykorzystac, skomentowac i wykorzystac podczas Twojej terapi.
                          • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:22
                            Ratuś, konsekwencja i logika wypowiedzi to Ty ociekasz jak kazdy psychol. Wypij kielicha to przestaniesz byc taki bucowato spiety i zaczniesz pisac bez tej maniery psychopaty. Tylko pamietaj - nie mieszaj alkoholu z lekami.
                            • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:29
                              Ratuś, konsekwencja i logika wypowiedzi to Ty ociekasz jak kazdy psychol. Wypij
                              > kielicha to przestaniesz byc taki bucowato spiety i zaczniesz pisac bez tej ma
                              > niery psychopaty. Tylko pamietaj - nie mieszaj alkoholu z lekami.

Tutaj nic ciekawego. Jedziemy dalej.

3. Postanowiliśmy powierzyć naszą wolę i nasze życie opiece Boga, jakkolwiek Go pojmujemy.
                  • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:03
                    Nie jestem pierwszym ani ostatnim forumowiczem, ktory mowi Ci, zes rabniety gosc. I Ty chyba o tym wiesz tez z reala, dlatego reagujesz tymi swoimi atakami obsesji. Pochylamy sie nad Toba, Szczurku, z litoscia i wspolczuciem. Mowisz, ze nie bedziesz komentowal moich wpisow? Spocco, jakos to przeboleje. Potem komentujesz? Normalka, psychiczni i psychopatycznie do konsekwentnych nie naleza. Moze znowu walniesz jakis watek o lewicy. Ty chyba nawet zalozyles osobne forum tej tematyce poswiecone. I jak z frekwencja? Ludzie potraktowali Cie powaznie czy tak jak zwykle?
                    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:12
                      Teraz jestes w fazie rozgoryczenia, zalu, zlosci, moze nawet tlumionej nienawisci. Nie jestes na tym etapie wyjatkiem, wiec sie nie obwiniaj.

Krok Drugi:

"Uwierzyliśmy, że Siła większa od nas samych może przywrócić nam zdrowie"
                      • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:16
                        Hahaha. Ratuś, szczurku laboratoryjny, zaczynam Cie lubic. Na forach rzadko spotyka sie takich porypow jak Ty i czasem mozna sie posmiac.
                        • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:26
                          Hahaha. Ratuś, szczurku laboratoryjny, zaczynam Cie lubic. Na forach rzadko spotyka sie takich porypow jak Ty i czasem mozna sie posmiac.

Smiech to zdrowie, ale dla alkoholika smiech, czesto niezrozumialy dla otoczenia, ma mniej pozytywny wymiar i jest zazwyczaj symptomem rozregulowania emocjonalnego. Zreszta Twoja hustawke nastrojow latwo odnotowac w postach.
                          • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:32
                            Hustawka nastrojow w postach? Ratus, przechodzisz sam siebie. Pewnie analizujesz moje posty za pomoca wyszukiwarki. Obsesyjny jestes totalnie, w realu takich psycholi sie nie spotyka. Jestes tu zawsze ponizany, czy w realu tez jest Ci ciezko nawiazywac normalny kontakt z ludzmi? Czy w realu tez wypowiadasz sie z taka maniera psychola?
                            • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:41
                              Hustawka nastrojow w postach? Ratus, przechodzisz sam siebie. Pewnie analizujesz moje posty za pomoca wyszukiwarki.

Nie trzeba wyszukiwarki, wystarczy przesledzic dziesiec, pietnascie postow Twojego autorstwa. Od wczoraj w dyskusjach z Toba obowiazuje mnie etyka terapeuty, wiec mozesz mylnie interpretowac moja powsciagliwosc.

Krok Czwarty:
                              Zrobiliśmy gruntowny i odważny obrachunek moralny.
                              • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:47

> Hustawka nastrojow w postach? Ratus, przechodzisz sam siebie. Pewnie analizu
                                > jesz moje posty za pomoca wyszukiwarki.

>
                                > Nie trzeba wyszukiwarki, wystarczy przesledzic dziesiec, pietnascie postow Twoj
                                > ego autorstwa. Od wczoraj w dyskusjach z Toba obowiazuje mnie etyka terapeuty,
                                > wiec mozesz mylnie interpretowac moja powsciagliwosc.
                                >
                                > Krok Czwarty:
                                > Zrobiliśmy gruntowny i odważny obrachunek moralny.
                                >

wiesz? jestem pod wrażeniem twojej wiedzy odnośnie tych kroków........
                                • klosowski333 Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:50
                                  Pewnie musial sam je przebyc. To by wiele tlumaczylo. :)
                                • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 18.01.11, 18:52
                                  wiesz? jestem pod wrażeniem twojej wiedzy odnośnie tych kroków........

Przeceniasz mnie. Kilka klikniec czyni cuda.
    • konikpolski333 Lewacy w historii dawali się łatwiej manipulować 03.02.11, 20:52
      Czerwone pyski rewolucji w Rosji radzieckiej, brunatne gęby narodowego socjalizmu (tak, NSDAP to Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei a więc żadna prawica, tylko socjalistyczna partia pracowników) szły za swoimi wodzami. Natomiast nie wyobrażam sobie tłumu liberałów (prawdziwa prawica to liberałowie - wystarczy poczytać skąd wzięły się określenia prawica/lewica) z kamieniami w rękach. Prawica nie chodzi w tłumie i myśli.
      • rata.sofisticada Re: Lewacy w historii dawali się łatwiej manipulo 03.02.11, 21:00
        Czerwone pyski rewolucji w Rosji radzieckiej

Kogo masz na mysli? Sponiewieranych i glodnych robotnikow walczacych o godnosc czlowieka?

Prawica nie chodzi w tłumie i myśli.

Nie chodzi, bo siedzi w domu i slucha Radia Maryja.
        • konikpolski333 Radia Maryja słucha lewica, narodowa lewica 03.02.11, 21:14
          Posłuchaj Radia Maryja - to lewicowe radio narodowe. Z prawicą (wolnością gospodarczą, leseferyzmem ) ma tyle wspólnego, co koń z koniakiem. To roszczeniowy tłum, który od starych ciotek rewolucji i dziadków ubeckich głosujących na SLD różni tylko historia i podejście do religii.

A co do robotników, masz racją - to czerwone pyski, które wywróciły świat do góry nogami, bo dały się manipulować. Przez tych robotników idących za Leninem, Rosja jest dzisiaj tam, gdzie jest. Zresztą tak samo, jak i nasz kraj. Popatrz sobie na takie Czechy - przed wojną Czechosłowacja była na poziomie gospodarczym Holandii (to było centrum przemysłowe państwa Habsburgów przed I wojną światową). Czerwone ryje cofnęły Czechy o kilkadziesiąt lat
          • rata.sofisticada Re: Radia Maryja słucha lewica, narodowa lewica 03.02.11, 23:30
            Posłuchaj Radia Maryja - to lewicowe radio narodowe. Z prawicą (wolnością gospo
            > darczą, leseferyzmem ) ma tyle wspólnego, co koń z koniakiem.

Jesli Radio Maryja to lewicowe radio, to dlaczego wojuje z GW? Sugerujesz bratobojcza walke na lonie lewicy?

resztą tak samo, jak i nasz kraj. Popatrz s
            > obie na takie Czechy - przed wojną Czechosłowacja była na poziomie gospodarczym
            > Holandii (to było centrum przemysłowe państwa Habsburgów przed I wojną światow
            > ą). Czerwone ryje cofnęły Czechy o kilkadziesiąt lat

Mam wrazenie, ze tendencyjnie pomijasz zapierajace dech sukcesy gospodarcze Chinskiej Republiki Ludowej. To nie system winny, lecz mentalnosc. Po prostu Chinczycy sa bardziej pracowitym narodem niz Polacy, Czesi, Rumuni itd.
            • konikpolski333 Jesteś animatorem z GW??? 04.02.11, 08:14
              Myślisz, że wszyscy lewacy muszą się kochać? A czytałeś o bolszewikach i mienszewikach? A słyszałeś o lewaku Trockim zabitym przez lewaka Stalina?
              GW i RM to śmiertelni wrogowie, ale to nie wyklucza, że oba media puszczają lewicowe bąki. Z tą różnicą, że GW jest ateistyczna a RM religijne. Ale oba media są za wspieraniem roszczeniowców i karaniem za pracowitość kapitalistów, a więc są lewakie.
              A co do Chin, byłeś tam kiedyś? Ja tam jestem raz na pół roku. Powiedz mi, czy kraj, w którym pracownik nie ma żadnych praw, pracuje 12 godzin na dobę, nie ma opieki zdrowotnej to kraj socjalistyczny??? Chiny to czysty przykład kapitalizmu. A że władzuchna ma w nazwie słowo "komunistyczny" to czysty blef. Współpracowałem z członkami KPCH, którzy mają fabryki zatrudniające na czarno przyjzdnych z prowincji. To nie są komuniści tak jak i Kaczor nie jest prawicowcem, chociaż to powtaża jak mantrę. Albo jesteś głupi, albo jak myślę, jesteś animatorem z GW
        • jureczek_barbarzynca Re: Lewacy w historii dawali się łatwiej manipulo 03.02.11, 23:22
          > Czerwone pyski rewolucji w Rosji radzieckiej

> Kogo masz na mysli? Sponiewieranych i glodnych robotnikow walczacych o godnosc
          > czlowieka

Ja myślę że najwłaściwsze będzie: Ma na mysli Sponiewierane i glodne Czerwone pyski robotnikow walczacych w rewolucji w Rosji radzieckiej o godnosc czlowieka

> Prawica nie chodzi w tłumie i myśli.[/i]
          > Nie chodzi, bo siedzi w domu i slucha Radia Maryja.

Gowno prawda.
          Prawica chodzi w tłumie i myśli o Radia Maryja. ( obrońcy krzyża)

• rata.sofisticada Re: Lewacy w historii dawali się łatwiej manipulo 03.02.11, 23:50
            Gowno prawda.
            Prawica chodzi w tłumie i myśli o Radia Maryja. ( obrońcy krzyża)

To juz nie wiem, komu wierzyc. Konik twierdzi, ze Radia Maryja sluchaja ludzie o lewicowych pogladach.
            • jureczek_barbarzynca Re: Lewacy w historii dawali się łatwiej manipulo 04.02.11, 07:46
              > To juz nie wiem, komu wierzyc. Konik twierdzi, ze Radia Maryja sluchaja ludzie
              > o lewicowych pogladach.

Pewnie ma lewicowe poglądy i słucha radia maryja i uważa że jest to normą.
    • krytykantka07 jestem zupełnie odporna na manipulacje... 03.02.11, 21:01
      Mam poglądy zarówno lewicowe jak i prawicowe.
      Zależy to od tego w jaki sposób ja zamierzam je wykorzystać do moich celów.
      A moja odporność na manipulacje jest tak duża, że zaczyna to być męczące nie tylko dla mojego otoczenia ;).
      Żadnego filmu nie mogę obejrzeć ani książki przeczytać abym sobie nie zadawała pytania : jakie treści zostały zaimplikowane.
      I zawsze znajdę coś, czego inni nie dostrzegają.
      Przede wszystkim to, że zaimplikowane zastały treści wzięte z Biblii...
      Na tym właśnie opiera się manipulacja.
      Szczególnie zaś odporna jestem na manipulacje Żydów i Muzułmanów.
      No i manipulacje tzw. speców od robienia nicości wokół siebie ;).
      Pozdrawiam.
      • gucio712 Re: jestem zupełnie odporna na manipulacje... 03.02.11, 21:06
        krytykantka07 napisała:

> Mam poglądy zarówno lewicowe jak i prawicowe.
        > Zależy to od tego w jaki sposób ja zamierzam je wykorzystać do moich celów.
        > A moja odporność na manipulacje jest tak duża, że zaczyna to być męczące nie ty
        > lko dla mojego otoczenia ;).
        > Żadnego filmu nie mogę obejrzeć ani książki przeczytać abym sobie nie zadawała
        > pytania : jakie treści zostały zaimplikowane.
        > I zawsze znajdę coś, czego inni nie dostrzegają.

tia, tylko ja jestem mądra, tylko ja jestem piękna i tylko ja tak sądzę
        • krytykantka07 Re: jestem zupełnie odporna na manipulacje... 03.02.11, 21:12
          gucio712 napisał:

> tia, tylko ja jestem mądra, tylko ja jestem piękna i tylko ja tak sądzę

Ironia zupełnie niepotrzebna.
          To, że nie ma takich ludzi jak ja to już wszyscy na tym forum wiedzą.
          Ty widocznie nowy jesteś...
          • gucio712 Re: jestem zupełnie odporna na manipulacje... 03.02.11, 21:30
            krytykantka07 napisała:

> gucio712 napisał:
            >
            > > tia, tylko ja jestem mądra, tylko ja jestem piękna i tylko ja tak sądzę
            >
            > Ironia zupełnie niepotrzebna.
            > To, że nie ma takich ludzi jak ja to już wszyscy na tym forum wiedzą.
            > Ty widocznie nowy jesteś...
            >
            skoro tak twierdzisz...
    • Gość: Mark Re: Hitler, Lenin, Stalin, Mao, Polpot, Che Gevara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 21:13
      Hitler, Lenin, Stalin, Mao, Polpot, Che Gevara, Kim Ir Sen i inni lewicowi zbrodniarze, potrafili jak nikt inni przyciagac masy i wykorzystywac jej do swoich zbrodniczych celów. Wynika to zapewne stad, ze lewicowa ideologia hołduje najniższym ludzkim instynktom takim jak zawiść, nienawiść, rozwiązłość obyczajowa i seksualna, a to się masom podoba...
    • Gość: cosmi Re: Podatni na manipulacje IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 01:07
      Jako lewicowiec wykrywam szybko Twoją manipulację: podążanie za wzrokiem rozmówcy wcale nie musi oznaczać podatności na manipulację, powiem więcej, nie widzę tu żadnego poważnego związku. Można równie dobrze powiedzieć, że jak szybciej podążają za wzrokiem, to są bardziej czujni na manipulację.
    • paul8550 Re: Podatni na manipulacje 04.02.11, 02:23
      No, no amount of knowledge will help you, your stupidity makes it impossible.
    • baalsaack Re: Podatni na manipulacje 04.02.11, 02:58
      Szybciej podążają za wzrokiem, powiadasz? Może zatem mają lepszy refleks?
    • baalsaack Może i masz rację 04.02.11, 03:00
      Fakt, że niektórzy ludzie, którzy chyba identyfikują się z lewicą, podejmują z tobą dyskusję, świadczy o tym, że faktycznie mogą być podatni na manipulację.
    • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 04.02.11, 03:53
      Mam nad wami te przewage, ze o wynikach badan wiem juz od kilku tygodni. Mialem wiecej czasu, aby je przemyslec i zaakceptowac. Tak jak wy tez doswiadczylem chwil buntu. Ale gdy emocje opadly, doszedlem do wniosku, ze nie moge akceptowac jedynie tych odkryc naukowych, ktore mi odpowiadaja. Nie mozna nauki podporzadkowac upodobaniom politycznym, nawet jesli czasami pewne odkrycia nas rania i w jakis sposob uderzeja w nasza samoocene. Nie mam watpliwosci, ze dzieki pracy doktora Dodda, dzieki swiadomosci pewnych spraw, jestem teraz, jako lewicowiec, bardziej odporny na manipulacje.
      • Gość: woltron Re: Podatni na manipulacje IP: *.centertel.pl 04.02.11, 09:52
        Chcesz nam powiedzieć, że na podstawie krótkiego streszczenia (bo przecież pełne wyniki i opisy doświadczenia dopiero zostaną opublikowane) doszedłeś do takich wniosków. Wow.

Swoją drogą piękna trollerka, aż żal, że już się kończy.
        • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 04.02.11, 17:26
          Chcesz nam powiedzieć, że na podstawie krótkiego streszczenia (bo przecież pełn
          > e wyniki i opisy doświadczenia dopiero zostaną opublikowane) doszedłeś do takic
          > h wniosków. Wow.

Najistotniejsze rzeczy juz znamy. Mozna wyczytac je z linku, ktory zalaczylem. Niuanse tu juz niczego nie zmienia. Zabawna sytuacja. Przypomina mi to troche wiare kibicow druzyny, ktora przegrywa trzema bramkami na piec minut przed koncem spotkania, wiare, ze w ciagu ostatniej zmieni sie wynik. Lewicowcy, to nie ma znaczenia. Jesli w jakims sensie przegralismy to spotkanie, to nic, bo dziesiatki innych wygralismy i tak jestesmy na prowadzeniu. (Chociaz juz w poscie otwierajacym wyjasnilem, ze to zadna przegrana, no ale wy uznaliscie, ze to negatywna wiadomosc).
          Zabrzmi to moze pompatycznie, ale ciesze sie, ze dokonalismy genetycznego rachunku sumienia. Dzieki nauce wiemy dzis o sobie wiecej niz wczoraj. A im wiecej znamy siebie, tym latwiej bedzie nam zrozumiec swiat. Bez tego zrozumienia lewica, ktora ma wciaz istotna role do odegrania, bylaby mniej skuteczna. Dziekuje wam za zaangazownie w tym watku, wierzac, ze nastepne doniesienia naukowe bedzie przyjmowac bardziej na chlodno. Pewne rzeczy przychodza z wiekiem.
          Dziekuje.
          • Gość: woltron Re: Podatni na manipulacje IP: *.centertel.pl 04.02.11, 18:59
            Nie, nie można. Z linku, który przytoczyłeś absolutnie nie wynika to o czym piszesz, chyba, że podzielasz poglądy samego Dodda... tylko to trochę mało by móc mówić, że osoby o poglądach liberalnych (a nie lewicowych do jasnej ciasnej) są bardziej podatne na manipulację. To po pierwsze.

Po drugie: sam Dodd zauważa, że jego wyniki są niereprezentatywne, ponieważ zostały przeprowadzone na grupie zaledwie 72 studentów. Z tego powodu Dodd zamierza, wraz z swoim zespołem, przeprowadzić badania na szerszą skalę. Dopiero one mogą być podstawą do jakiś wniosków.

Po trzecie: zapewne zadnie o manipulacji wzięło ci się z tego zdania "Dodd and his colleagues believe that a more likely explanation is that conservatives value personal autonomy more than liberals, making them less likely to be influenced by others.". Tylko, że znowu nie ma tu mowy o manipulacji (wpływ innych osób =/= manipulacja). Poza tym jeżeli powołujesz się na to zdanie to niestety lub stety, ale powinieneś też przytoczyć zdanie następne "The results are correlational, meaning there's no way to know whether your tendency to pay attention to others influences your political beliefs or whether political beliefs change behavior.".

I to chyba tyle. Jeszcze raz gratuluję wyciągania generalnych wniosków na podstawie krótkiej notki z livesciences (bo to nawet nie jest streszczenie badań Dodda) i na podstawie badań, które sam autor określa jako niepewne i niepotwierdzone :)
            • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 04.02.11, 20:36
              Masz racje, ze badania musza byc przeprowadzone na wieksza skale celem ich uwiarygodnienia. Ale nie rozumiem, jak mozna nie dostrzegac zwiazku miedzy szybszym podazaniem za wzrokiem rozmowcy a podatnoscia na manipulacje. Szczegolowe badania pewnie to ladnie wyjasnia. Teraz jednak cos innego mnie bardziej intryguje. Zalozmy hipotetycznie, ze nie dzialam na szkode lewicy i ze mam racje (hipotetycznie, bo wyczuwam klimat nieufnosci i jestem bezbronny wobec podobnych podejrzen). Czy fakt, ze lewicowcy sa bardziej podatni na manipulacje, bylby dla nich rzeczywiscie czyms uwlaczajacym? Samo bycie podatnym nie wystarcza, aby ktos zostal ofiara manipulacji. Moze wiec ten strach przed wynikami badan jest niepotrzebny?
              • rata.sofisticada Re: Podatni na manipulacje 04.02.11, 21:04
                Zapomnialem...

tylko to trochę mało by móc mówić, że osoby o poglądach liberalnych (a nie lewicowych do jasnej ciasnej)

W USA stawia sie znak rownosci miedzy osobami o pogladach liberalnych a lewicowcami. No ale fakt, mozna sie bawic w podchody i zmieniac znaczenie slow.
          • gucio712 Re: Podatni na manipulacje 05.02.11, 07:48

>

> Zabrzmi to moze pompatycznie, ale ciesze sie, ze dokonalismy genetycznego rachu
            > nku sumienia.

Dokonaliśmy??? Akurat w tej kwestii ja niczego nie dokonałem, ja to poprostu olałem
    • barbarella1980 Re: Podatni na manipulacje 14.02.11, 20:38
      Ludzie nie znający się na psychologi i łatwowierni , mało inteligentni są podatni na manipulacje , mało wrażliwy potrafi wybrac tego polityka który potrafi robic krzywdę innym byle tylko był przekonujący jako mówca przykł.Lepper. Czaem ten wrażliwszy jest bardziej ostrożny i mniej służalczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka