Dodaj do ulubionych

Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte

08.02.11, 14:05
Wesele Figara to historia jednego ślubu z komplikacjami: nasz bohater jest kamerdynerem hrabiego Almaviva, a ten ma chrapkę na wybrankę Figara, pokojówkę Zuzannę. Hrabia, mając gorące i wrzące zamiary wobec Zuzanny, powołuje się na ius primae noctis, czyli prawo spędzenia pierwszej nocy ze świeżo upieczoną panną młodą...

Oto reakcja Figara, kiedy się o tym dowiaduje... mocno wkurzony Terfel.

I nie mniej pissed off Schrott

Ale od początku! :D

Uwertura i pierwsza scena, w której Figaro mierzy miejsce na ślubne łoże...

Hrabina, Renée Fleming, opłakuje niewierność męża, którego nadal kocha

I cudowna Lucia Popp, moje ulubione wykonanie tej arii

CDN ;)

[img]https://images.wikia.com/lostpedia/images/e/e7/LeNozzeDiFigaro.jpg[/img]

Obserwuj wątek
    • don.giovanni Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 08.02.11, 16:12
      O wy kobiety!
      Znalazłem też dwie wersje w wykonaniu Cesare Siepi, ale szum starego nagrania był nieznośny.

Open your eyes a little,
      Incautious and stupid men,
      Look at these women,
      Look at what they are!
      These you call goddesses
      With your cheated senses
      To whom our weak reason
      Burns incense,
      They're witches who enchant
      To cause us pain,
      Sirens that sing
      To land us on the rocks,
      Owls who allure
      To steal our feathers,
      Comets that shine
      To take our light away
      They're thorny roses
      They're charming foxes
      They're benign bears,
      Malign doves,
      Masters in cheating
      Friends of worries
      Who pretend, lie,
      Don't feel any love
      Don't feel any pity,
      No, no, no, no, no!
      I don't tell all the rest
      Anybody knows that.
      • flissy Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 08.02.11, 16:16
        Mozart to takie dawne disco polo :)
      • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 08.02.11, 17:19
        O wy mężczyźni...

Maskarada, komedia omyłek, szczodre przebaczenie :)) I curtain call. Chce się tam być, może kiedyś przyjdzie czas na the Met ;) Na marginesie w domu mam nagranie z Londynu, Solti i właśnie Lucia Poppova.
        • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 08.02.11, 17:50
          Und aus Wien... 1976

:))
          • twardycukierek Der Wanderer 08.02.11, 18:00
            Hmmm :)

[img]https://www.welt.de/multimedia/archive/01092/DiFiDi_1_1092423s.jpg[/img]
            • don.giovanni Re: Der Wanderer 08.02.11, 20:21
              :)
          • don.giovanni Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 08.02.11, 20:17
            Przepiękne, nagranie z Popp też sobie cenię. Pamiętam scenę finale Figara z filmu Amadeusz i to, że starałem sobie wyobrazić Polańskiego w tej roli, na scenie był genialnym, ale okropnym wiecznym bachorem. Fizycznie też taki typ. ;) Hulce nie ujmując, broń bożek.
            • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 09.02.11, 12:06
              Nigdy go nie widziałam na scenie, bardzo żałuję :/ a Simon Callow też grał Mozarta na deskach teatru, ale wtedy nawet marzyć nie mogłam by coś podobnego oglądać :PP Aktor świetny i tak bardzo angielski: ugly&gay :D
              Oto Lucia jako Cherubino, nie wiem czemu, ale tak bardzo urzekł mnie portret, to niewinno-ciekawskie spojrzenie i słodka buzia :)) Sotto voce.

Wy, którzy wiecie czym jest miłość...
              • don.giovanni Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 10.02.11, 11:10
                Ja też go nigdy nie widziałem na scenie, za smarkaty byłem wtedy na teatr. W ogóle tylko raz go widziałem na Pradze kiedy kręcili Pianistę. Kiedyś oglądałem film dokumentalny i tam pokazywano wiele scen z tego przedstawienia, moim zdaniem on jest stworzony by grać Mozarta: genialny, szalony, obsceniczny, niski. :D Dobrych zdjęć też nie znalazłem a tym razem się postarałem dla ciebie:
                [img]https://www.corbisimages.com/images/67/6A4B1C1E-5440-4189-9571-E87F8BFE5191/VE001089.jpg[/img]
                [img]https://media1.corbisimages.com/CorbisImage/170/11/42/9445/11429445/VE001093.jpg[/img]

Rzeczywiście słodka ta buźka a Popp wspaniała. Tyle nas ominęło. :(

• twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 18:39
                  Wrócę tu, muszę lecieć teraz...
    • guglielmo Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 10.02.11, 23:38
      youtu.be/oXDWu9b2CSQ !!!

youtu.be/yWUs22dAN3c !!!
      • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 08:31
        Nagranie z jej hrabiną mam w domu, chciałam się wyrwać z tej wersji Soltiego ;)
        • guglielmo Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 09:19
          youtu.be/paNExIXFBz0 :)
          • don.giovanni Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 09:42
            Czarujące. ;) Cukerasku, tłumacz wstęp.
            • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 18:39
              Wspominają, w jakich operach, gdzie i kiedy razem śpiewali i kiedy był pierwszy raz ;) on załuje, że nieczęsto razem śpiewają, bo ona to Mozart a on Wagner.
              Nie znałam tego nagrania.
              • guglielmo Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 18:59
                Gdziekolwiek przeczyta się "Lisa Della Casa" - brać!!! Mozarta i R. Straussa brać koniecznie!!! :)
                • don.giovanni Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 20:25
                  I ja też jej nie znałem, wspaniałe odkrycie. Dzięki, Guglielmo!
          • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 18:37
            Herzlichen Dank :*
    • guglielmo Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 18:57
      [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/bi/rj/rskq/S8ykWqF7H0safKJjSB.jpg[/img]

Happy ending i marionetkowe ukłony :)
      • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 12.02.11, 11:08
        Trudno jest opuścić świat marionetek, kiedy raz się zacznie je oglądać...

[img]https://www.sallerhof.com/mmdb/1/1/big/202.jpg[/img]
    • kriss67 Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 11.02.11, 19:04
      Podstepny typ z tego hrabiego Almaviva. Lubi kruczki prawne, jak widać:)
      • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 12.02.11, 10:59
        Zasadniczo lubił daną Zuzannę ;)) pies na kobiety :D
        • kriss67 Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 12.02.11, 11:01
          I co, o babe będą sie bili. Jak dzieci, tylko wódka i baby w głowie:)
          • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 12.02.11, 12:10
            Tak, to intryga będąca podstawą prawie każdej opery ;D ;))
            • kriss67 Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 12.02.11, 14:50
              Czyli zobacz Cukierku, korzenie prawie każdej opery tkwią w wozie węglarzy:)

[img]https://www.film.org.pl/images/kult/mis.jpg[/img]
              • twardycukierek Re: Le Nozze Di Figaro, Mozart/da Ponte 14.02.11, 08:32
                Nooo, trzeba będzie zrobić próbę węgla ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka