Dodaj do ulubionych

Rewolucji nastał czas

13.06.11, 08:38
Kiltowej rewolucji, oczywiście. :)

Dość często w dyskusjach tak internetowych, jak i tych zwykłych pojawiają się głosy w stylu "pochodziłbym w czymś przewiewnym" ze strony mężczyzn. Szczególnie było to widać w trakcie ostatnich upałów. No i mamy coś przewiewnego - ze staroskandynawskiego strój ten zwany jest kiltem. Jest wyjątkowo wygodny, w żadnych spodniach nie da się podobngo efektu uzyskać. Jest też przewiewny, co w razie upałów jest bezcenne. No i jest to strój męski, z racji naszej anatomii o wiele bardziej męski niz spodnie.

Co więc stoi na przeszkodzie, by inni, wzorem mnie, czy Pana Jacka z Kościana zaczęli w takim stroju chodzić? IMHO głównym powodem jest strach. Mężczyźni wymyślają więc różne, często dziwaczne wytłumaczenia, dlaczego kiltu nie założą, a to sąsiad się może krzywo popatrzeć (może, ale jest spore prawdopodobieństwo, ze to z zazdrości), a to zima jest długa (teraz mamy lato, za kilka dni ma być 32 stopnie), a to facet w spódniczce nie może (może, ja i kilku innych jesteśmy chyba wystarczającym na to dowodem), a to kilt jest drogi (3 stówy to chyba dla większosci użytkowników tego forum nie jest dużo, niektórzy więcej wydają na niewygodne i niezbyt dobrej jakości jeansy?).

Najwyższy czas, jakkolwiek brzmi to nieco patetycznie, byście zrozumieli, ze tu o nasze prawa chodzi, prawa które powinniśmy mieć z wielu powodów, a których nam się odmawia (a wręcz sami sobie ich odmawiamy). Pokażmy, ze jesteśmy mężczyznami, takimi prawdziwymi, z jajami, a nie stadem przestraszonych zajęcy! Tak wiec, kilty na tyłki i pokażmy, ze też coś jesteśmy warci!
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 08:43
      stary, ty sie chyba serdecznie nudzisz.
      • voxave Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 08:59
        Strik--ja juz to dla ciebie zrobie i ten kilt założę.
        • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:14
          Najlepiej mężowi kup, Tobie chyba spódnic w szafie nie brakuje.
          • voxave Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:26
            Wolę spodnie o ladnym kroju bo moge swobodnie sie rozkraczyc nie muszę trzymać nożki w ciup
            pokazalam zdięcie z goła pupa faceta w spódnicy i opowiedzialam o twojej krucjacie na rzecz kiltu----małz tak sie śmial ze o malo wdową bym zostala --jest straszliwym konserwatystą .
            • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:32
              > pokazalam zdięcie z goła pupa faceta w spódnicy

Inaczej mówiąc, dokonałaś sabotażu.

> jest straszliwym konserwatystą .

To się dobrze składa, bo kilt jest strojem tradycyjnym.
              • voxave Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 10:14
                Innego nie mialam na moich obrazach a ta fota mi sie podobala .
                • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 10:20
                  > Innego nie mialam na moich obrazach a ta fota mi sie podobala .

Widzisz, jemu się nie spodobała. I wcale się nie dziwię. Powody do tego, by zezwolić nam wreszcie na kilt jest dużo, i owo zdjęcie się wcale do nich nie zalicza. Ale skoro chcesz, by Twój mąż miał niewygodnie, szybciej zachorował (bo to, co na temat zdrowia pisałem to nie jest wcale żart, no i wiary też nie wymagam, linkowałem konkretne naukowe pblikacje wraz z fachowym komentarzem, bo sprawy systemów grzewczych i chłodniczych z powodów zawodowych nie sa mi obce). No i konserwatyzm nie jest przeszkodą, Pan Jacek jest zadeklarowanym konserwatystą i w kilcie chodzi.
                  • voxave Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:52
                    Pana Jacka znam z wywiadu w TV fajny gośc .
                    • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 14:30
                      > Pana Jacka znam z wywiadu w TV fajny gośc .

Przede wszystkim podziwiam Go za odwagę. Powiedz tylko, jak innych przekonać do oczywistej oczywistości, że kilt jest w czasie upałów dużo lepszy (pomijam już fakt, że jest ze względów zdrowotnych dla mężczyzn lepszy w każdych warunkach)?
                      • voxave Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 15:16
                        Rób spokojnie to,co dotychczas propaguj --ja nic i nkiltach nie wiedzialam a teraz mam go zapisanego w głowie---cierpliwosc---tam na miejscu może jacys mężczyżni sie na kilty nawrócą--musisz dac czas.
                        • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 15:52
                          > Rób spokojnie to,co dotychczas propaguj

Wychodzi na to, ze tylko wrogów sobie w ten sposób tworzę.
                          A cierpliwości mam coraz mniej, niedługo znowu upały, i znowu do pracy wyłącznie w spodniach (chociaż w trakcie ostatnich miałem juz tak dość, ze wbrew wszelkim opieprzom i tak w szortach zacząłem przychodzić, na kilt przyjdzie mi poczekac do następnego wcielenia, o ile kult Dress Code'a zakłada reinkarnację, bo jeszcze się tak w Świętą Księgę Savior Vivre nie wczytywałem :).
                        • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 19:39
                          > ja nic i nkiltach nie wiedzialam a te
                          > raz mam go zapisanego w głowie

A męża, sąsiadów ani nikogo na forum i tak nie przekonasz. Niezależnie od wagi użytych argumentów.
                          Popatrz na DSD, gość urodził sie i wychowywał w świecie, w ktoym spodnie były lepsze, męskie, najlepsze i jedyne dla mężczyzny. Teraz przyszedł Strike i opowiada, że spodnie szkodzą, a kilt, czyli jakby nie było, spódnica jest lepszy. Przypuszczam, że to mu burzy cały porządek świata, dlatego nie chce o tym czytać. I dlatego wkurza się na mnie bardziej niz na wege z Oszołkiem razem wziętych.

Poza tym, w wyniku doświadczenia stwierdzam, ze Lernakow mial rację, poprzez dyskusję nikogo do kiltu nie przekonam. Najgorsze, że przykład osobisty w świecie realnym też nic nie daje. Strachu, ktory kazał Twojemu mężowi się śmiać nie da się w żaden sposób przełamać. Dlatego też optymizm znikł mi już dawno temu. Jedynie wczoraj wyglądało, że wreszcie dostanę jakieś wsparcie. Ale wsparcie zdezerterowalo natychmiast i wróciłem do punktu wyjścia.
                          • voxave Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 20:51
                            Strik----zobacz ile osób juz jest skłonnych zaakceptowac kilt na innym człowieku to jest twój sukces jak bedziesz przechodzil w kilcie obok mnie to sie uśmiechnę z życzliwościa a nie rzucę kamieniem---w tym jest twóje zwycięstwo--młody jestes to doczekasz chodzenia w kilcie na co dzień, trzymaj się .
                            • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 20:57
                              > Strik----zobacz ile osób juz jest skłonnych zaakceptowac kilt na innym człowiek
                              > u to jest twój sukces jak bedziesz przechodzil w kilcie obok mnie to sie uśmiec
                              > hnę z życzliwościa a nie rzucę kamieniem

I dobrze, nie wiem tylko, czy z Twoim mężem jakiejś ustawki nie będę musiał w takim przypadku zorganizować? :D
                              • voxave Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 08:33
                                Strik----no co ty,mój małz jest spacyfikowany o d stuleci :)
                                • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 09:25
                                  Tpo by wyjaśniało, dlaczego nie chce kiltu. Kilt to strój walecznego wojownika.
                                  • voxave Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 10:30
                                    Strik---w dodatku jest nieśmiały i ma skurczone ego--co rekompensuje wiecznym pyskowaniem.
                                    • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 10:46
                                      > Strik---w dodatku jest nieśmiały i ma skurczone ego--co rekompensuje wiecznym p
                                      > yskowaniem.

Ciekawie o swoim mężu piszesz :D A może rzeczywiście go na ten kilt namów, udowodni sobie, że potrafi takie rzeczy i mu się trochę ego powiększy?
                                      • voxave Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 14:17
                                        ---Strik---ma wielkie zalety----ale nie ma poczucia humoru----nic sie nie da zrobić=----amerykańska konserwa albo może ruska ....
                                        • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 14:30
                                          > ---Strik---ma wielkie zalety----ale nie ma poczucia humoru----nic sie nie da zr
                                          > obić=----amerykańska konserwa albo może ruska ....

Kilku amerykańskich konserwatystów do kiltu już forumowo-mailowo do kiltu przekonałem tak, że mi jeszcze podziękowali za fajny pomysł.
      • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:11
        > stary, ty sie chyba serdecznie nudzisz.

Nie, mam dość wahających się panienek zwanych mężczyznami. Teraz się pewnie powyzłośliwiają, za parę dni, jak przywali upał pomarudzą, że szkoda, ze nie wolno w czymś przewiewnym. I tak w kółko, nikomu nie chce się ruszyć odwłoka, by coś w tej sprawie zrobić. A zrobić się da, sam udowodniłem, ze mozna łazić w godzinach szczytu po ulicach jednego ze śląskich miast, inni udowodnili, ze w innych miastach też się da. Tyle tylko, ze możemy wyjść na dziwaków, bo reszta i chciałaby i się boi.
        • yoma Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 11:48

> Nie, mam dość wahających się panienek zwanych mężczyznami.

Co kolega zaposiada w tej chwili na tyłku, że niedyskretnie spytam?
          • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 11:51
            > Co kolega zaposiada w tej chwili na tyłku, że niedyskretnie spytam?

Spodnie gdyż w pracy jestem. A że rewolucja nie wyszła nie musisz mi tłumaczyć. Jedyne wyjście w tej sytuacji to czekanie, aż przyjdzie moda z tzw. Zachodu. Jako zjawisko pochodzenia zagranicznego, czyli wg. zamieszkującej Polskę większość, lepszego niż rodzime, przyjmie się dużo szybciej i łatwiej.
            • yoma Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 11:56

> Spodnie gdyż w pracy jestem

A idzis. Co cię czyni niestety niewiarygodnym. Ale i tak cię lubię :)
              • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:29
                > A idzis. Co cię czyni niestety niewiarygodnym.

Dlaczego? Jasno stawiam sprawę, żebym mógł przyjść w kilcie do pracy strój ten musi być znacznie popularniejszy niż obecnie.
                • yoma Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 14:33
                  W moim odczuciu jest to oportunizm i panienkizm, ale i tak cię lubię :)

Chociaż z drugiej strony... gutta cavat lapidem... pozwolisz, że się jeszcze nad tym odczuciem zastanowię.
                  • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 15.06.11, 14:38
                    > W moim odczuciu jest to oportunizm i panienkizm, ale i tak cię lubię :)

To jak nazwać widoczna u wielu mężczyzn postawę uniemożliwiającą założenie kiltu w ogóle?
    • lernakow Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:04
      strikemaster napisał:

> 3 stówy to chyba dla większosci użytkowników tego forum nie jest dużo
      >
      Moja żona powiedziała: "Trzy stówy za kieckę?!"
      • lernakow Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:10
        O, w dziuplę! Jeszcze $25 za wysyłkę międzynarodową. Zdziercy!
        • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:12
          Nie marudź, za luksus trzeba płacić.
        • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 23.06.11, 11:59
          W Stillwater mają tańsze kilty, za $28 ale o ich jakoścci nic nie powiem, bo nie próbowałem.
        • ultimate.strike Lernakow 21.09.11, 21:14
          marudziłeś na ceny, tu:
          cgi.ebay.pl/Budget-Kilt-Hamilton-Grey-Gr-36-8Yard-Polyviscose-org-aus-Schottland-/330615936815?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item4cfa3ed72f
          masz kilt uzywany za 1 Euro. Całkiem porządny, sam mam kilt tej samej firmy, tylko w innym tartanie i mniejszym rozmiarze, jak Ci rozmiar pasuje to bierz i sie nie zastanawiaj.
      • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:18
        > Moja żona powiedziała: "Trzy stówy za kieckę?!"

Zawierzcie mi, obywatelu programisto, że nie takie kwoty ludzie wydają na te czy inne elementy przyodziewku; nierzadko wręcz różnią się ww. kwoty od tej, która wprawiła w osłupienie szanowną żonę, o rząd wielkości, a pewnych sferach nawet o dwa.
        • lernakow Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:26
          ikcort napisał:

> nie takie kwoty ludzie wydają na te czy inne elementy przyodziewku;
          >
          Wiem, wiem, złote legginsy Beyonce za $100K.
          Nic to, mam maszynę (a w piwnicy jeszcze rozkręconego Singera), to sobie sam uszyję.
          • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:28
            > złote legginsy Beyonce

O ku..., ale jarmarczne portki. :D Niezłą trzeba mieć kupę w głowie, żeby się wbić w coś równie ohydnego.
        • jureek Re: Rewolucji nastał czas 20.06.11, 16:45
          ikcort napisał:

> Zawierzcie mi, obywatelu programisto, że nie takie kwoty ludzie wydają na te cz
          > y inne elementy przyodziewku; nierzadko wręcz różnią się ww. kwoty od tej, któr
          > a wprawiła w osłupienie szanowną żonę, o rząd wielkości, a pewnych sferach nawe
          > t o dwa.

Zgadza się. Nieraz kupowałem coś do ubrania za 30 zł., a i za 3 zł. też zdarzało mi się coś kupić.
          Jura
      • voxave Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:28
        Tak za spódnice 3 stówy to dużo.
        • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:34
          > Tak za spódnice 3 stówy to dużo.

Za męską, do tego dobrej jakości to jest mało. Dlaczego sabotujesz moją akcję? W czym Ci przeskzadza, że mamy wreszcie szansę wywalczyć sobie wybór stroju wygodniejszego i lepiej do nas dopasowanego? Chceswz męża uchronić przed wygodą, Twoja sprawa, ale dlaczego przeszkadzasz innym?
          • voxave Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 10:15
            ciszaaaa
          • yoma Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 15:48
            Ona nie sabotuje, ona cię informuje o damskim punkcie widzenia: trzy stówy z spódnicę to dużo. Bo dużo :)
            • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 17:57
              > Ona nie sabotuje, ona cię informuje o damskim punkcie widzenia: trzy stówy z sp
              > ódnicę to dużo. Bo dużo :)

Za damską tak, za męską nie. Nic nie poradzę, ze rynek kiltów nie jest rynkiem masowym. Widzisz, ze robię co w mojej mocy, by się takim stał.
              • voxave Re: Rewolucji nastał czas 15.06.11, 13:53
                ---Strik--a torebka która wisi z przodu ile kosztuje ?
                • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 15.06.11, 14:02
                  > ---Strik--a torebka która wisi z przodu ile kosztuje ?

Zależy od jakości. Najtańsze po kilkanaście $ można kupić. Poza tym, nie zawsze trzeba nosić, szczególnie gdy nie przebywa się w Szkocji. Sporran przeszkadza np. w grze na gitarze, a ja praktykuje takową aktywność artystyczną.
                  • voxave Re: Rewolucji nastał czas 15.06.11, 14:28
                    -Strik----Taka spódnice można uszyc w domu/ja umiem/-tylko dory material trzeba nabyć---wełna---jest na pasku ukladana
                    mialam kiedys taka w czerwona krate były w Peweksie ---zapinana na klamerki wzdłuż boku
                    • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 15.06.11, 14:35
                      > -Strik----Taka spódnice można uszyc w domu/ja umiem/-tylko dory material trzeba
                      > nabyć

Wiem, pierwsze dwa kilty szyłem sobie sam. Wyszły na tyle dobrze, że przez jakiś czas chodziłem w nich publicznie, zanim sobie kupiłem bardziej profesjonalne. Teraz służą jako strój domowy. No i były to pierwsze rzeczy, jakie kiedykolwiek w swoim życiu szyłem. Co prawda kumpel stwierdził kiedyś, że mógłbym złożyć reklamację na jeden z kiltów, bo sett sie troche krzywo układał, ale znaczy to, ze każdy mógłby sobie kilt uszyć sam. :)
                      • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 15.06.11, 14:36
                        No i te kilty własnej roboty kosztowały mnie jakieś 40zł + 4 godziny roboty każdy. :)
                        • voxave Re: Rewolucji nastał czas 15.06.11, 16:35
                          Strik---a widzisz----ale to nie były z materiału wełnianego bo za tanie ;0
                          • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 15.06.11, 19:31
                            > Strik---a widzisz----ale to nie były z materiału wełnianego bo za tanie ;0

Pewnie, że nie, po co miałbym się z wełną męczyć?
    • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:10
      > Pana Jacka z Kościana

A kto zacz jest, towarzyszu rewolucjonisto, pan Jacek z Kościana? :)
      • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:13
        Najbardziej chyba zasłużony w Polsce bojownik o prawa do noszenia kiltu.
        • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:19
          > Najbardziej chyba zasłużony w Polsce bojownik o prawa do noszenia kiltu

Szczególny człowiek! A z ciekawości: znasz może aby tego zasłużonego bojownika osobiście?
          • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 09:22
            > Szczególny człowiek! A z ciekawości: znasz może aby tego zasłużonego bojownika
            > osobiście?

Nie, tylko z internetowej wymiany poglądów.
    • Gość: mokre.błoto Re: Rewolucji nastał czas IP: 212.33.72.* 13.06.11, 10:17
      Chodząc w spodniach popierasz zabijanie zwierząt i jedzenie mięsa! :) Tylko od Ciebie zależy czy założysz kilt i zostaniesz wegetarianinem! Pamietaj - jedzenie mięsa i chodzenie w spodniach upadla człowieka! :-)

20-26 czerwca - Światowy Tydzień Kitli i Wegetarianizmu!
      • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 10:22
        DSD, wiedziałem że będziesz się wyzłośliwiał. :) Tylko powiedz, co zyskujesz na tym, ze reszta mężczyzn ma niewygodnie?
        • Gość: sucha.ziemia Re: Rewolucji nastał czas IP: 212.33.72.* 13.06.11, 12:06
          > Tylko powiedz, co zyskujesz na tym, ze reszta mężczyzn ma niewygodnie?

Jak ma niewygodnie to niech założy kilt. Ja nikomu nie zabraniam. Tak samo z niejedzeniem mięsa. Zaakceptuję nawet wegetarianina w kilcie. Ale z Kilt Prade Parade będzie już problem.
          • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:28
            > Jak ma niewygodnie to niech założy kilt. Ja nikomu nie zabraniam.

To dobrze, ze Ci nie przeszkadza. Mojemu szefowi jednak przeszkadzać będzie, żonie Lernakowa też by przeszkadzało. Bez takich wątków się nie obejdzie. A czy wątki coś pomogą? Pewnie niewiele, inne metody są jednak dla mnie niedostępne.

> Ale z Kilt Prade Pa
            > rade będzie już problem.

Dlaczego?
    • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 11:37
      Przemyślałem sprawę, użytkowniku Strikemasterze. Otóż wedle mojej oceny o oddolnej rewolucji przy takich postulatach nie masz nawet co śnić. Moim zdaniem jedyną jako tako rokującą taktyką jest ta, którą stosują niektóre firmy: płacą one mianowicie popularnym w tych czy innych środowiskach ludziom za używanie produktów danej marki. Zapomniałem niestety, jak się tacy goście nazywają w marketingowej nowomowie, ale chyba wiesz, o co chodzi. Powinieneś wykorzystać środki operacyjne (chyba masz jakieś, skoro się bierzesz za rewolucję?) i podkupić jakiegoś cieszącego się estymą wśród pomniejszych snobów bywalca klubów, wernisaży, wystaw i otwarć, najlepiej, rzecz jasna, przedstawiciela warszawskiej elity. Niech pójdzie na kilka takich w kilcie.

Pamiętasz może mój niedawny wątek o rozprzestrzenianiu się trendów odzieżowych? Musisz po prostu - mówiąc obrazowo - poruszyć kamyczek, który spowoduje lawinę. :) Ja cały czas szukam modelów do opisania tego typu zjawisk, ponieważ mnie to interesuje czysto intelektualnie, ale Ty, jako praktyk rewolucjonista, możesz pewne znane prawidłowości wykorzystać do swoich celów już dziś! Obserwuj - jak powiedziałby poeta - "stawanie się" mody i po prostu rób to samo, tyle że w sposób sztuczny. Taktyką nakłaniania na forach, jak słusznie postulował niedawno użytkownik Lernakow, osiągniesz skutek odwrotny. :(
      • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 11:53
        > Taktyką nakłaniania na forach, jak słusznie postulował niedawno
        > użytkownik Lernakow, osiągniesz skutek odwrotny. :(

Chciałem sprawdzić doświadczalnie.
        • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 11:56
          > Chciałem sprawdzić doświadczalnie.

Słusznie! Bardzo słusznie! Również jestem wielkim zwolennikiem empirii. Do tego stopnia, że ten czy ów mógłby mnie nawet nazwać "epigonem oświecenia". :)
          • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:05
            Przede wszystkim, temat nie jest polityczny ani światopoglądowy (czego dowodzi dobór przykładów do naśladowania). Nie powinno być tu więc wymiany poglądów. I nie ma. Chodziło raczej o zachęcenie tych, którzy już deklarowali że chcieli, pokazanie, że można, że warto i że to ma sens. Niestety, nie wyszło z przyczyn wyższych (strach + żona to niebezpieczna mieszanka).
        • easz Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 21:46
          strikemaster napisał:

> > Taktyką nakłaniania na forach, jak słusznie postulował niedawno
          > > użytkownik Lernakow, osiągniesz skutek odwrotny. :(

Niekoniecznie, nie wierz w to. Info, edu itp. Niektorzy nie slyszeli dotad, nie wiedzieli, ze. To moze byc pozytywne, reszta w koszty.
          Spiknij sie z tym panem, co jest odwazniejszy i nie czeka na przyjscie w kiecy do pracy, az rewolucja sie juz dokona;) i zrobcie festyn jaki - lato jest, sprzyja. Wez jakies media, np. napisz do Wybiorczej, jeszcze na tym skorzystaja, zrobia jakies Kilty po Ludzku, czy cos. Bedzie galeria, bedziesz lazil w kilcie do roboty na luzie a i jeszcze pare osob na tym dobrze wyjdzie. Jest taki zespol tworczo-odtworczy, panowie w kiltach, piesenki folkowe, szanty i rocka tez pogrywaja - zaangazuj; poszukaj sponsora. Za piec lat bedzie konkurencja dla Openera;)
          Fora, net, to dobry poczatek i dobre na wici. Nie czas na cos wiecej?
          • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 21:52
            > Fora, net, to dobry poczatek i dobre na wici. Nie czas na cos wiecej?

To się jeszcze zobaczy. Na więcej musi nas być nieco więcej.
      • yoma Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 11:58
        Towarzyszu, potrzebuję rady

> płacą one
        > mianowicie popularnym w tych czy innych środowiskach ludziom za używanie produk
        > tów danej marki.

A ja bym chciała wprowadzić topless na plażach. Naprawdę. I co robić?
        • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:01
          > A ja bym chciała wprowadzić topless na plażach. Naprawdę. I co robić?

Być dobrej myśli! Byłem kiedyś we Włoszech, tam topless to normą i zdaje się, że w kilku innych krajach również. A że Polacy są zapatrzeni na zagranicę jak mało kto... bądź dobrej myśli. :)
          • bling.bling Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:12
            to by było zaprzaństwo i zdrada tradycji narodowych
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5558277,W_obronie_topless_pojdzie_nawet_do_Strasburga.html
            - W miejscach publicznych opalanie topless jest zakazane. Można robić to tylko w miejscach do tego przeznaczonych, np. na plażach nudystów. Tam gdzie nie sieje się zgorszenia - mówi Stanisław Wileński, rzecznik prasowy RPO. - Jesteśmy purytańskim narodem, więc mamy takie prawo i musimy go przestrzegać.
            • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:16
              > to by było zaprzaństwo i zdrada tradycji narodowych

Nie pierwsza i nie ostatnia, jak sądzę. ;)

> W miejscach publicznych opalanie topless jest zakazane.

Po pierwsze można zawsze odkazać, a po drugie: mało to martwego prawa w Polsce? W obliczu przyzwolenia społecznego prawo jest bezsilne.
            • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:30
              > - Jesteśmy
              > purytańskim narodem, więc mamy takie prawo i musimy go przestrzegać.

To już katolicyzm w Polsce nie obowiazuje?
            • yoma Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 15:47

> W miejscach publicznych opalanie topless jest zakazane

To niech mi pan Wileński pokaże stosowny przepis, raz. Dwa, pani Krzysztofek, o ile pamiętam, wygrała w apelacji. Trzy, zdarzają się na plażach faceci, którzy mają większe cycki niż ja, a staników nie noszą. Można by to podciągnąć pod dyskryminację. A cztery

> to by było zaprzaństwo i zdrada tradycji narodowych

tu masz Bling rację, naród jest wychowany w tradycji, że damskie cycki to jest wielkie uuuuuu! i mnie nie chodzi nawet o sankcje karne, bo z tych to się wybronię albo będę próbowała, ale o to, że jak sobie skoczę gdzie topless do jeziora, to pół wsi leci się pogapić na cycki, jakby ich matki piersią nie karmiły. I ta tradycja mi się już szczerze znudziła, więc pokornie naszam to chomąto...

Tak. Muszę sobie jeszcze raz postawę Strike'a przemyśleć. Może jaki sojusz powstanie?
      • strikemaster O celebrytach 13.06.11, 20:55
        > podkupić jakieg
        > oś cieszącego się estymą wśród pomniejszych snobów bywalca klubów, wernisaży,
        > wystaw i otwarć, najlepiej, rzecz jasna, przedstawiciela warszawskiej elity

Celebryci byli już tutaj,tutaj, tutaj i tutaj, a nawet tutaj. Dużo tego, z polski, zagranicy, w kiltach, innych spódnicach, dużo więcej ich się pokazywało, kilka kultowych filmów, jak Braveheart, Troja, Gladiator. I co? I nic, kompletnie nic.

Tak jakoś wyszło, ze analizowałeś modę kobiecą. Moda męska podlega zupełnie innym prawidlom, a właściwie od kilkudziesięciu lat jest constans. Bo obecnie pod pojęciem mody męskiej rozumiemy zestaw: garnitur + koszula + krawat. Wejdx do dowolnego sklepu z szyldem "moda męska" to wlaśnie takie zestawy tam znajdzież, w różnych wersjach kolorystycznych, tj. szare, ciemniej szare i jeszcze ciemniej szare.
        • easz Re: O celebrytach 13.06.11, 21:48

Widac czas na zwyklych ludzi - musi jakis Strikemaster, a nie Michal Szpak;)
          • strikemaster Re: O celebrytach 13.06.11, 21:50
            Tyle, że jeden strikemaster nie wystarczy, musiałoby być takich strikemasterów więcej, cała eskadra najlepiej, a z tym jest bardzo ciężko.
        • ikcort Re: O celebrytach 14.06.11, 15:16
          > Celebryci byli już tutaj,tutaj, tutaj i tutaj, a nawet tutaj. Dużo tego, z polski, zagranicy, w
          > kiltach, innych spódnicach, dużo więcej ich się pokazywało, kilka kultowych filmów, jak
          > Braveheart, Troja, Gladiator. I co? I nic, kompletnie nic.

Rzeczywiście! Może umasowić trend, szczególnie równie egzotyczny, może jedynie autorytet mający z masami bezpośredni kontakt? Może pośrednictwo szklanego ekranu przy tak odważnym przyodziewku nie wystarcza?

> Moda męska podlega zupełnie innym prawidlom, a właściwie od kilkudziesięciu
          > lat jest constans.

Niekoniecznie, widywałem bowiem i mężczyzn z telewizorami na pół ryja, i w spodniach typu rurki, i w paradnych kapelutkach, i ze spodniami wpuszczonymi w obuw.
          • yoma Re: O celebrytach 14.06.11, 15:50
            I w sandałach na skarpety :)
            • ikcort Re: O celebrytach 14.06.11, 15:54
              > I w sandałach na skarpety :)

Owszem, widywałem, ale w czasach, gdy było to "sorry, ale niefajne" i "trąciło wioską". Teraz, wyobraź sobie, obciach obciachów, esencja obciachu, jego symbol i definicja, coś tak obciachowego, że nić bardziej obciachowego nie może być nawet pomyślane, czyli skarpety do sandałów - staje się modne! (Ja nie żartuję).
              • yoma Re: O celebrytach 14.06.11, 16:04
                Lecieć modę.
    • y.agni.k Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:28
      Rewolucja w pojedynkę?
      Ciekawe... ;-)
      Ja nie bardzo rozumiem o co chcesz walczyć.
      Chcesz chodzić w kilcie to po prostu go zakładaj, z tego
      co pamiętam w jakiejś dyskusji przyznałeś się że
      ostatnio nie robisz tego w czasie wolnym więc...
      o co się strzępisz bo nie bardzo rozumiem?!

Ty z tą swoją "kiltową" propagandą jesteś prawie tak nudny
      jak Ickort ze swoimi "modowymi" wątkami :-)
      • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:33
        > Rewolucja w pojedynkę?

Miała być w trójkę ale jeden się przestraszył własnej deklaracji, a drugiemu żona nie pozwoliła.

> o co się strzępisz bo nie bardzo rozumiem?!

Chciałem pomóc innym w krystalizacji decyzji. Nie udało mi się.

> Chcesz chodzić w kilcie to po prostu go zakładaj, z tego
        > co pamiętam w jakiejś dyskusji przyznałeś się że
        > ostatnio nie robisz tego w czasie wolnym więc...

W jakiej to było dyskusji, bo o ile mnie pamięć nie myli, ostatnio często w takim stroju chodziłem?
        • y.agni.k Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:35
          > Miała być w trójkę ale jeden się przestraszył własnej deklaracji, a drugiemu żo
          > na nie pozwoliła.

:-D

> W jakiej to było dyskusji, bo o ile mnie pamięć nie myli, ostatnio często w tak
          > im stroju chodziłem?

Nie pamiętam w jakiej coś chyba o równouprawnieniu kobiet czy coś w tym stylu, a może chodziło o dyskryminację kobiet w pracy? Jakoś tak. A kiedy? Zabij mnie, nie wiem.
          • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:59
            > > Miała być w trójkę ale jeden się przestraszył własnej deklaracji, a drugi
            > emu żo
            > > na nie pozwoliła.
            >
            > :-D

Postawę taką powszechnie nazywa się męstwem. :)
            > Nie pamiętam w jakiej coś chyba o równouprawnieniu kobiet czy coś w tym stylu,
            > a może chodziło o dyskryminację kobiet w pracy? Jakoś tak. A kiedy? Zabij mnie
            > , nie wiem.

Też nie wiem, wiem, że w wolnych chwilach chodze dość często, nawet co drugi dzień mi się niedawno zdarzało. Do pracy na razie nie pójdę. W praktyce nie pójdę tak długo, jak moi współtowarzysze broni będa się w płochliwe panienki bawić.
            • easz Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 21:53
              strikemaster napisał:

> Postawę taką powszechnie nazywa się męstwem. :)

Zarciki tego typu, to wiesz, nie bardzo;)

> Też nie wiem, wiem, że w wolnych chwilach chodze dość często, nawet co drugi dz
              > ień mi się niedawno zdarzało.

Znaczy sie na ulicy, w godzinach szczytu na ten przyklad, czy w obejsciu tylko masz na mysli?

> Do pracy na razie nie pójdę. W praktyce nie pójdę
              > tak długo, jak moi współtowarzysze broni będa się w płochliwe panienki bawić.

Blad i braki w wiedzy na temat psychologii i podstawowych mechanizmach funkcjonowania odruchow, w tym meskich - idz, a zobaczysz, zara sie rozkreca, moze nawet szefostwo mile cie zaskoczy;) Kiltowe piatki...
              • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 22:04
                > Zarciki tego typu, to wiesz, nie bardzo;)

Nic nie poradzę, ze się trochę wkurzyłem. Pisalaś coś o rozsylaniu wici, widzisz, ze kompletnie nic z tego nie wynika.

> Znaczy sie na ulicy, w godzinach szczytu na ten przyklad, czy w obejsciu tylko
                > masz na mysli?

Znaczy się, ze w dni powszednie ok. godziny 17 głównymi ulicami, spacerkiem do galerii handlowej itp. Obejścia jako takiego nie mam gdyż mieszkam w wielokondygnacyjnym budynku wielorodzinnym wykonanym w technologii W 70.

> Blad i braki w wiedzy na temat psychologii i podstawowych mechanizmach funkcjon
                > owania odruchow, w tym meskich - idz, a zobaczysz, zara sie rozkreca, moze nawe
                > t szefostwo mile cie zaskoczy;)

Znam specyfikę firmy, w której pracuję i wiem, że obecnie nie ma takiej możliwości. Gdyby udało się przekonać do kiltu, chocby w czasie wolnym 0,5 do 1% męskiej populacji to bym w spódniczce do pracy pojechał i prawdopodobnie uszlo by mi to na sucho.
                • strikemaster Przepraszam za niewybredne żarty 14.06.11, 07:31
                  przyznaję, ze troche mnie poniosło, chyba za bardzo się zaangażowałem w przegraną sprawę.
      • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:35
        > jak Ickort ze swoimi "modowymi" wątkami :-)

Których na przestrzeni kilku miesięcy założyłem może trzy. Nie masz się już kogo czepiać?
        • y.agni.k Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:37
          > Których na przestrzeni kilku miesięcy założyłem może trzy.

I mam nadzieję że wyczerpałeś limit.

Nie masz się już kog
          > o czepiać?

To Twoje subiektywne odczucie ja tylko wyraziłam swoje zdanie.
          • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:45
            > I mam nadzieję że wyczerpałeś limit.

Raczej już nie będę o tym pisał, bo i tak napisałem więcej, niż wiem, parafrazując pewnego jegomościa.

> To Twoje subiektywne odczucie ja tylko wyraziłam swoje zdanie.

Nikt Ci nie broni, po prostu nie sądzę, żebym się swoimi natręctwami wybijał na tle tego forum. ;)
            • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:50
              > Nikt Ci nie broni, po prostu nie sądzę, żebym się swoimi natręctwami wybijał na
              > tle tego forum. ;)

Bo się nie wybijasz. Niektórzy tylko roszczą sobie prawo do decydowania, o czym wolno pisać.
            • y.agni.k Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 22:47
              > Nikt Ci nie broni, po prostu nie sądzę, żebym się swoimi natręctwami wybijał na
              > tle tego forum. ;)

Fakt, wiesz co ja Cię niechcący złączyłam z jedno z nickiem Stiker i wydawało mi się że wątek o dress code, kaloszach itd założyła ta sama osoba.
              Za pomyłkę przepraszam :-D
              • ikcort Re: Rewolucji nastał czas 14.06.11, 08:29
                > Fakt, wiesz co ja Cię niechcący złączyłam z jedno z nickiem Stiker i wydawało m
                > i się że wątek o dress code, kaloszach itd założyła ta sama osoba.

O kaloszkach i spodniach wpuszczanych w obuw akurat rzeczywiście ja, drugi był o szpilkach, a trzeci, niedawny, o rozprzestrzenianiu się mody. Więcej grzechów nie pamiętam. Pisałem też wielokrotnie o historii, religii, języku, wykształceniu i szkolnictwie, polityce i wielu innych rzeczach, nie jest na pewno tak, że bez przerwy wałkuje jedno zagadnienie, jak np. nasi ukochani weganie.
        • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 12:38
          > Których na przestrzeni kilku miesięcy założyłem może trzy. Nie masz się już kog
          > o czepiać?

Za to na tym forum to pierszy od miesiąca, może więcej wątek o kiltach. Pojawiały się często offtopy na ten temat ale osobnego, dedykowanego wątku przez jakiś czas nie zakładałem. Nastepnych też w najbliższym czasie nie zamierzam, bo nie ma to żadnego sensu, skoro nawet tym, którzy deklarują chęć i potrzebę na realizację tej idei odwagi nie starcza.
    • bez_seller Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 22:02
      Te spodnice sa rewelacyjne. Zawsze sie dziwilam, ze mezczyzni chodza w ciasnych spodniach i gniota sobie, co se gniota.
      • strikemaster Re: Rewolucji nastał czas 13.06.11, 22:05
        > Te spodnice sa rewelacyjne. Zawsze sie dziwilam, ze mezczyzni chodza w ciasnych
        > spodniach i gniota sobie, co se gniota.

Też, od kiedy odkryłem zalety spódnicy się dziwię. Wychodzi na to, ze jeszcze trochę moje zdziwienie potrwa.
    • strikemaster To kto sie do rewolucji przyłączy? 14.06.11, 13:11
      A po kilku dniach Oszołka zatęsknicie za wątkami kiltowymi. :)
      • yoma Re: To kto sie do rewolucji przyłączy? 14.06.11, 14:35
        Pełnia, pełnia i po pełni :)
        • strikemaster Re: To kto sie do rewolucji przyłączy? 14.06.11, 17:58
          > Pełnia, pełnia i po pełni :)

Myślisz, że znowu jakieś zaćmienie się zrobiło? :)
          • yoma Re: To kto sie do rewolucji przyłączy? 14.06.11, 18:48
            jUTRO ZAĆMIENIE kSIĘŻYCA I PEŁNIA. oSZOŁEK JEST SZCZEGÓLNIE

ups, przepraszam

szczególnie aktywny w okolicach pełni, w przeciwieństwie do Polubu, który w pierwszej kwadrze :)
            • strikemaster Re: To kto sie do rewolucji przyłączy? 15.06.11, 12:18
              Widzisz, pisałaś o Oszołku, a tym razem Emdżik się uaktywnił. On reaguje na zaćmienia, ciekawe dlaczego? :)
    • oszolom-z-radia-maryja to jest cofnięcie do średniowiecza 15.06.11, 13:26
      faceci w sukmanach chodzili właśnie w średniowieczu a ta epoka w twoich oczach strik uchodzi za zacofaną, więc jak? jesteś za średniowieczem?
      • strikemaster Re: to jest cofnięcie do średniowiecza 15.06.11, 13:45
        > faceci w sukmanach chodzili właśnie w średniowieczu a ta epoka w twoich oczach
        > strik uchodzi za zacofaną, więc jak? jesteś za średniowieczem?

Jestem za przywróceniem korzystnego dla wygody i zdrowia, nie tyle średniowiecznego, co wręcz starożytnego zwyczaju. Spodnie sa nowocześniejsze, ale okazały się wynalazkiem, przynajmniej dla nas nieudanym.
        • strikemaster Re: to jest cofnięcie do średniowiecza 16.06.11, 08:19
          Oszołku, jak widzisz pewne rzeczy nie muszą podlegać ideologii.
      • kolter-xxl Re: to jest cofnięcie do średniowiecza 20.06.11, 16:51
        oszolom-z-radia-maryja napisał:

> faceci w sukmanach chodzili właśnie w średniowieczu a ta epoka w twoich oczach
        > strik uchodzi za zacofaną, więc jak? jesteś za średniowieczem?

No ale dla ciebie akurat tacy faceci cofnięci ze średniowiecza są największymi autorytetami.
    • strikemaster Rewolucjoniści, akcję czas zacząć 17.06.11, 11:18
      nie ma co czekać, ze może ktoś kiedyś coś. Przykłądy pokazują, że teraz już można. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sobie kilt kupić i zacząć uskuteczniać wygodę.
      • easz Re: Rewolucjoniści, akcję czas zacząć 20.06.11, 15:49
        strikemaster napisał:

> nie ma co czekać, ze może ktoś kiedyś coś. Przykłądy pokazują, że teraz już moż
        > na. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sobie kilt kupić i zacząć uskuteczniać wyg
        > odę.

A masz jakis przepis na uszycie? Prosty. Jest gdzies moze na stronach, ktore linkujesz? Jak nie, to moze podeslesz linke? z ilustracjami.
        • strikemaster Re: Rewolucjoniści, akcję czas zacząć 20.06.11, 16:14
          Przepis na kilt mam, nie wiem, czy wystarczająco czytelny, w razie wątpliwości można dopytać tu albo na Forum Kiltowym.
          • easz Re: Rewolucjoniści, akcję czas zacząć 20.06.11, 16:30
            strikemaster napisał:

Dzieki. Pobieznie przejrzalam wstepnie i troche pokomplikowany sie wydaje, ale ok;) Chyba najprosciej by bylo zaczac od niekraciastego. A wiesz, ze plisy Ci moga zrobic? niektore zaklady krawieckie robia. Rysunki lepsze by byly jak w Burdzie;)
            • strikemaster Re: Rewolucjoniści, akcję czas zacząć 20.06.11, 18:52
              > Dzieki. Pobieznie przejrzalam wstepnie i troche pokomplikowany sie wydaje,

Wydaje Ci się, ja do tego po inżyniersku podchodziłem, z kalkulatorem i nie jest tak trudno. Jedyny problem to to, ze trzeba równo pozakładać, a ja nie miałem i praktycznie nie mam żadnego doświadczenia krawieckiego.

> Chyba najprosciej by bylo zaczac od niekraciastego.

Ja już nie muszę zaczynać, zrobiłem w swojej karierze szkockiego krawca dwa kilty na tyle dobre, że się w nich publicznie pokazałem. A potem, wbrew obiegowym opiniom o facetach w kraciastych spódniczkach, wydałem 3 stówy na kilt, następnie kolejne na następny itd. No i mam trzy profesjonalne kilty, w których do tego chodze po ulicach. Naprawdę, teraz czas na innych, ja już od dawna zaczynać nie muszę. :)
              • Gość: bhg Re: Rewolucjoniści, akcję czas zacząć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.11, 20:20
                Jako kobieta powiem ci, że idealizujesz chodzenie w spódnicy. Wygląda to tak, ze jak jest obcisła, to tez i mało przewiewna i mniej wygodna od luźnych spodni. A jak nie jest obcisła, to podwiewa i przy byle wiaterku majtki widać co większość kobiet jednak krępuje.
                Generalnie najwygodniejsze są luźne szorty albo spodnie, ewt luźna długa spódnica, ale i ona ma swoje wady, np nie nadaje się do jazdy rowerem, plącze się między nogami itp.
                • strikemaster Re: Rewolucjoniści, akcję czas zacząć 20.06.11, 20:31
                  > Jako kobieta powiem ci, że idealizujesz chodzenie w spódnicy.

Jako mężczyzna który chodzi wbrew presji społecznej powiem Ci, ze nie idealizuję.

> Wygląda to tak, z
                  > e jak jest obcisła, to tez i mało przewiewna i mniej wygodna od luźnych spodni.

W obcisłych nie próbowałem i nie zamierzam próbować.

> A jak nie jest obcisła, to podwiewa i przy byle wiaterku majtki widać co więks
                  > zość kobiet jednak krępuje.

1. Kiltu jakos nie chce za bardzo podwiewać.
                  2. A nawet jakby, to mnie jakos specjalnie nie krępuje. Nie mam zamiaru się panicznie bać, ze ktoś mi majtki zobaczy, tym bardziej, ze to nie jest możliwe. :P

> Generalnie najwygodniejsze są luźne szorty albo spodnie,

Przynajmniej w moim przypadku nie jest to prawdą, luźne spodnie strasznie wycierają nogi.

> ewt luźna długa spódni
                  > ca, ale i ona ma swoje wady, np nie nadaje się do jazdy rowerem, plącze się mię
                  > dzy nogami itp.

A to ciekawe...to jak ten gość sobie na rowerze radzi?
                  --
                  Kilt - wygoda, elegancja i tradycja w jednym
                  Strony kiltowe: główna newsy i komentarze foto-video linki forum
    • ultimate.strike Instrukcje dla rewolucjonistów. 21.09.11, 19:09
      Kryptonim akcji:
      Międzynarodowy Dzień Spódnicy

Czas rozpoczęcia akcji:
      30.10.2011

Miejsce akcji:
      Cala Polska

Rodzaj działań:
      jednoczesny, skoordynowany atak w wielu punktach kraju

Cel akcji:
      zwalczyć tyranię wroga, doprowadzić do izolacji punktów oporu

Szczególowe instrukcje:
      Instrukcja nr 1/MDS/11 - użytkowanie środków wyposażenia osobistego

Instrukcja nr 2/MDS/11 - dobór środków wyposażenia osobistego

Instrukcja nr 03/MDS/11 - źródła zaopatrzenia

Instrukcja nr 4/MDS/11 - materiały instruktażowe
      --
      Stony kiltowe: główna newsy i komentarze foto-video linki forum
      Ile kosztuje pięciojardówka chyba juz wiecie, a jak nie, to jest kilt watch na Stronach kiltowych.
      • ultimate.strike Re: Instrukcje dla rewolucjonistów. 04.10.11, 18:42
        Instrukcja nr 5/MDS/11 - rys historyczny
    • ultimate.strike Skoro mg2005 moze sobie swój wątek podbijać 03.10.11, 17:05
      to i ja swój podbiję. :)
    • imponeross Re: Rewolucji nastał czas 03.10.11, 22:35
      strikemaster napisał:

> Kiltowej rewolucji, oczywiście. :)
      >
      > Dość często w dyskusjach tak internetowych, jak i tych zwykłych pojawiają się g
      > łosy w stylu "pochodziłbym w czymś przewiewnym" ze strony mężczyzn. Szczególnie
      > było to widać w trakcie ostatnich upałów. No i mamy coś przewiewnego - ze star
      > oskandynawskiego strój ten zwany jest kiltem. Jest wyjątkowo wygodny, w żadnych
      ...

Staroskandynawskiego czy staroceltyckiego?...
      • ultimate.strike Re: Rewolucji nastał czas 04.10.11, 08:05
        Staroskandynawskiego, słowo to nie ma nic z celtyckim wspólnego, Celtowie do XVII w ogóle kiltów nie znali.
    • matylda1001 Re: Rewolucji nastał czas 04.10.11, 19:33
      strikemaster napisał:

> Pokażmy, ze jesteśmy mężczyznami, takimi prawdziwymi, z jajami<

W kilcie to chyba nawet nietrudno te jaja pokazać;) Szczególnie jak się wlezie na drabinę.
      • ultimate.strike Re: Rewolucji nastał czas 04.10.11, 20:11
        > W kilcie to chyba nawet nietrudno te jaja pokazać;) Szczególnie jak się wlezie
        > na drabinę.

A po co włazić na drabinę? No chyba, że o drabinę społeczną chodzi. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka