fredoo 22.09.11, 10:19 1. Na drogach ginie rocznie ponad 4 tys. przeważnie młodych mężczyzn 2.Nauczyciele pracują najkrócej na świecie i jest ich za dużo 3.Przywileje mundurowe 4.Przywileje sędziów ,prokuratorów,górników i innych korporacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: OBSERWATOR 2 Pozory mylą IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 21:56 Sprawdź w statystykach. Nauczycielki pracują o trzy lata dłużej niż średnia kobiet odchodzących na emeryturę. Nauczyciele-mężczyźni (marginej w tym zawodzie) pracują najdłużej ze wszystkich zawodów. Pozory mylą. Co innego uprawnienia a co innego rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Pozory mylą 22.09.11, 22:04 nauczyciele nie "pracują" dłużej ani więcej ale są dłużej zatrudnieni. To dwa różne parametry, długość pracy i długość zatrudnienia. By zapłacić nauczycielowi trzeba komuś zabrać. Nauczyciele nie wytwarzają żadnego dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR 2 Re: Pozory mylą IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.11, 00:00 1. Raz o zupie - raz o d..... 2. Znajdź sobie NAUCZYCIELA aby Cię douczył z ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Pozory mylą 28.10.11, 11:35 A co to za nekromancja starych wątków? > 1. Raz o zupie - raz o d..... Ilość wykonywanej pracy nauczyciela ma niewiele wspólnego z długością jego zatrudnienia. > 2. Znajdź sobie NAUCZYCIELA aby Cię douczył z ekonomii. Jeśli by mnie uczył że jest inaczej to nie byłby nauczycielem ekonomii i musiałbym go zwolnić. Mam wrażenie, że był tak tani, że nauczał ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Pozory mylą 30.10.11, 10:50 Gość portalu: OBSERWATOR 2 napisał(a): > 1. Raz o zupie - raz o d..... > 2. Znajdź sobie NAUCZYCIELA aby Cię douczył z ekonomii. To się nazywa rzeczowa argumentacja. Jeśli jesteś nauczycielem - wcale mnie to nie dziwi. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury IP: *.lukman.pl 22.09.11, 22:15 Za mało płacących składki w stosunku do pobierających świadczenia. Przyczyny są po obu stronach równania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.11, 23:12 Idiotyczny sposób naliczania świadczeń.Świadczenia wypłacane przez ZUS pochodzą z podatków (jednym z nich jest składka ZUS) a więc to zwykły socjal,który powinien być równy dla wszystkich a nie świadczenie kapitałowe. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury 28.10.11, 11:52 W świetlanych latach mateńki komuny skłądki zusowskie płacili wszyscy. na dziejszze czasy składek nie płacą BEZROBOTNI-tak gdzieś cóś koło 2-3mln.ludków. no naturalnie dodać do tego ze 2 mln.zatrudnionych na tzw umoiwach smieciowych. a emerytury wypłacić trzeba. to ską do q..-nędzy ten zus ma mieć te pieniąchy.?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury 28.10.11, 12:11 ZUS może i by się zbilansował,gdyby nie rozrośnięty do granic możliwości (a i tak niewydolny) aparat biurokratyczny. Przedsiębiorca płaci prawie 900 zł na miesiąc. Od pojedyńczego pracownika płaci się od 400 zł w zwyż. Zważywszy,że sfera budżetowa nie płaci de facto nic( przelewanie z pustego w próżne) do kasy ZUS-u nie trafia tyle by starczyło na wszystkich emerytów. Jedynym rozsądnym wyjściem byłoby wprowadzenie systemu,że każdy zbiera na swoją emeryturę sam,a system rentowy byłby oddzielny. W tej sytuacji wysokość emerytury zależałaby tylko od kapitału zgromadzonego na własnym koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury 30.10.11, 08:49 fredoo napisał: > 1. Na drogach ginie rocznie ponad 4 tys. przeważnie młodych mężczyzn > 2.Nauczyciele pracują najkrócej na świecie i jest ich za dużo > 3.Przywileje mundurowe > 4.Przywileje sędziów ,prokuratorów,górników i innych korporacji Mocne uproszczenie znacznie szerszego i poważniejszego problemu. Na wstępie, opowiastka. Pracującego w państwowej firmie mojego kolegę, podkupił obietnicą podwyżki prywatny przedsiębiorca. Po miesiącu harówy kolega upomniał się o obiecane pieniądze. W odpowiedzi usłyszał że facet pamięta, że będzie wszystko dobrze, kasa będzie, ale że są chwilowe problemy i poklepując kolegę po plecach, wygłosił "......., abyśmy na siebie zarobili". Po jakimś czasie na ponowne pytanie o kasę, znów poklepywany usłyszał "....., abyśmy na siebie zarobili". Po roku poklepywania i wygłaszania znanej formułki, biznesmen rozpromieniony wkroczył do firmy i powiedział, "....., chodź, coś ci pokarzę". Wyszli i facet pokazując nowe, dobrej marki auto, mówi. Zobacz, kupiłem sobie, fajne ? Tu zamiast usłyszeć ze fajne, usłyszał. "To ty ch... pi.....ny mnie poklepujesz, problemami się zasłaniasz, obiecanej kasy mi nie płacisz, a sobie furki kupujesz. Sam sobie zap.....laj". Teraz do rzeczy. Dwadzieścia (już ponad) lat wstecz, Polska zrobiła to co zrobił ten mój kolega. Uwierzyła, nie pilnowała się. Do władzy doszły ekonomiczne miernoty. Ludzie którzy potrafili tylko walczyć, intrygować, knuć. Ekonomiczne posunięcia były w naszym kraju dyktowane przez obcych speców, poklepujących po plecach i wygłaszających formułki - panowie, abyśmy na siebie zarobili. Za wcześnie ta żelazna kurtyna została zerwana. Ludzie nie byli na to przygotowani. Rzucili się jak wygłodniałe psy na ochłapy. Przez lata ciułane dolary poszły na napływające diabli wiedzą skąd badziewie, sprzedawane nawet na ulicach miast. Pamiętacie jak pięknie pachniał szampon "zielone jabłuszko", a pamiętacie jaki po nim był łupież. Dalej. - Piramidki finansowe i inne takie tam listy do św. Antoniego. - Samo się okradanie banków. - "Gangi" złożone z bankierów, prokuratorów i skarbówki, puszczające z torbami wytypowanych przedsiębiorców. - Systematyczne rozprzedawanie majątku narodowego, a tym samym odbieranie Polakom miejsc pracy, bo ci co kupili zrobili to nie po to by tworzyć. Kupili by rozpieprzyć. Ba, nawet nie kupili. Napisali na kartce że zapłacą tyle i tyle i wręczając świstek (tu zagadka - poklepywanym po plecach bałwanom, czy złodziejom ?), otrzymywali akt własności. - Systematyczne likwidowanie krajowego przemysłu, szkół o profilu technicznym, co już dziś skutkuje analfabetyzmem technicznym wśród młodych. - No i ogłupiające ludzi media, włącznie z dziką, niekontrolowaną przez nikogo, pazerną reklamą. Zarazą robiącą z ludzkich mózgów galaretę. Można jeszcze troszkę powymieniać to i owo, lecz starczy. Jeszcze tylko pytanie. Co robiły/robią wybrane przez naród władze ? Co robił/robi kościół by ochronić swe owieczki przed nieszczęściem ? Co, nie widział tego co się święci ? Widział, widział, ale jemu też zamarzył się złoty cielec i włączył się w grę rozdrapywania tego co da się rozdrapać. Historia lubi się powtarzać. Wszak już Sienkiewicz ustami księcia Bogusława wygłosił "Polska to postaw czerwonego sukna za który każdy ciągnie, a i my ciągniemy, by choć na płaszcz starczyło". Wesoło jest co ? Wesoło, bo w atmosferze poklepywania po plecach i wygłaszania - rodacy, abyśmy na siebie zarobili " i zacierania rąk z radości że połowa Polaków nie poszła do wyborów, czyli nie potrafiła wyartykułować - A sami se k.....wa zapierdzielajcie. To bardzo społeczny temat, bo dotyczy losu milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parazyty Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.11, 09:29 www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20111029&typ=po&id=po31.txt forum.gazeta.pl/forum/w,904,130204863,130228987,Re_Biora_10_tys_i_nic_nie_robia_Bo_sa_w_spoczy.html robaki agenturalne pozeraja fundusze spoleczne i eu jak w Grecji hehe bedzie finansowa czystka jak nic z Brukseli Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury 30.10.11, 09:51 Kurde, baranieję na starość. Przewaga treści nad na formą i poprawka. Powinno być. coś ci pokażę. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury 30.10.11, 13:42 Towarzysze, byli z PZPR, UB , SB. Odpowiedz Link Zgłoś
szol2202 Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury 10.04.13, 00:56 Nie wiem skąd ta nagonka na nauczycieli, ale współczuje pracy w obecnych gimnazjach czy podstawówkach gdzie dzieci chcą się bawić, zamiast uczyć. Ktoś zazdrości nauczycielom? Po pierwsze nie ma czego zazdrościć, bo to niewdzięczna praca, która odbija się na zdrowiu szczególnie psychicznym. Po drugie trzeba było się uczyć i zostać nauczycielem, a nie teraz narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Wiem dlaczego brak pieniędzy na emerytury IP: 91.210.238.* 10.04.13, 13:17 50 procent młodych po studiach nie ma pracy!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś