Dodaj do ulubionych

Żarówka telewizyjna

28.02.12, 11:18
Prace nad nowym abonamentem trwają

Znalazły się tam też przepisy, które mają poprawić ściąganie abonamentu radiowo - telewizyjnego. Mówiąc o pomyśle, aby zastąpić abonament opłatą ściąganą od każdego użytkownika energii elektrycznej, przewodniczący podkreślił, że jest to tylko jedna z koncepcji.

Masz prąd - płać na Dworaka.
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: Żarówka telewizyjna 28.02.12, 11:30
      Już kiedyś zdaje sie był pomysł, żeby inkasent ,,elektryczny" wchodząc do domu strzelał oczami po katach w poszukiwaniu telewizora:) Nie przeszło, bo nie wszyscy mają liczniki w mieszkaniu. Teraz też raczej nie przejdzie, bo nie wszyscy maja w mieszkaniu telewizor:)
      • ultimate.strike Re: Żarówka telewizyjna 28.02.12, 11:35
        Ale pomysł jest ciekawy. Masz prąd do zasilania piły elektrycznej, płacisz, jakby piła była telewizorem. :)
        • mala_cholera Re: Żarówka telewizyjna 28.02.12, 18:04
          W Niemczech to juz dawno norma. Jezeli posiadasz urzadzenia (rowniez komputer itp.), ktore pozwala ci ogladac tv albo sluchac radio- placisz i sa tez "urzednicy", ktorzy chodza po domach i sprawdzaja... Dorosle dzieci mieszkajace u rodzicow placa oddzielnie. Jezeli ktos posiada drugie mieszkanie albo domek wypoczynkowy- placi oddzielnie, czyt. podwojnie. Jezeli ktos np. posiada komputer i uzywa go tylko do pracy, nie posiada telewizora, nie oglada- rowniez placi.
          Ale... i to sie zmieni od 2013. Wtedy bedzie placil kazdy, obojetnie czy posiada takie urzadzenia czy nie... Oplata bedzie pobierana od mieszkania i juz nie bedzie innego wyjscia- placisz bez wzgledu na to czy korzystasz, przymusowo...

Broncie sie rodacy ;):p Reforma po reformie i sie zrobie tak europejsko w Polsce...
          • dritte_dame A co na to sądy? 28.02.12, 18:18
            mala_cholera napisała:

> W Niemczech t[...] Jezeli ktos np. posiada komputer i uzy
            > wa go tylko do pracy, nie posiada telewizora, nie oglada- rowniez placi.

I nikt dotąd nie zaskarżył pobierania od niego opłaty za usługę bez zawarcia kontraktu na wykonanie tej usługi..??
            • mala_cholera Re: A co na to sądy? 28.02.12, 18:33
              Jezeli nie posiadasz tych urzadzen, nie musisz placic, ale wystarczy komorka z dostepem do internetu i cie prawo do tego zobowiazuje.

Tu sie poprostu wychodzi z zalozenia, ze kazdy chce korzystan z uslug tych mediow i sie kontraktow nie zawiera. Panstwo zawarlo je ze nas....
              • dritte_dame Re: A co na to sądy? 28.02.12, 18:39
                mala_cholera napisała:

> Jezeli nie posiadasz tych urzadzen, nie musisz placic, ale wystarczy komorka z
                > dostepem do internetu i cie prawo do tego zobowiazuje.
                >
                > Tu sie poprostu wychodzi z zalozenia, ze kazdy chce korzystan z uslug tych medi
                > ow i sie kontraktow nie zawiera. Panstwo zawarlo je ze nas....

No dobrze...zrozumiałam do czego zobowiazuje prawo i na podstawie jakich załozeń.

Ale ja pytałam czy nikt jeszcze dotąd nie zaskarżył prawa opartego na takich założeniach.
                Tak czy nie?
                I jeśli tak - to z jakim skutkiem?
                (to znaczy: gdzie można znaleźć uzasadnienie wyroku?)
                • karbat Re: A co na to sądy? 28.02.12, 19:09
                  > mala_cholera napisała:´... co od drugiej baby uslyszala , ona wie ze ktos dzwoni ,
                  ale nie za bardzo sie orientuje ... kto , gdzie , za ile ...

> > Tu sie poprostu wychodzi z zalozenia, ze kazdy chce korzystan z uslug tych mediow i sie kontraktow nie zawiera. Panstwo zawarlo je ze nas....

posiadacze komorek placa za abonament ... panstwo germanskie zawiera umowy ... no ,... moze za ciebie , ... i chyba ty jedyna masz tam taki przawilej .
                • mala_cholera Re: A co na to sądy? 28.02.12, 19:12
                  Alez cale mnostwo osob zaskarzalo albo chociaz probowala zaskarzyc GEZ (Gebührenzentrale- centrala oplat). Problem jest jednak zlozony. Jeden skarzy GEZ, inny ARD, jeszcze inny ZDF i idac tym tokiem dalej: Jeden skarzy bo chce zakazania pobierania takich oplat, inny bo nie oglada, a musi placic, chociaz ma komputer. Jeszcze inny nie oglada telewizji publicznej i skarzy dlatego. Jeden wygrywa inny nie, GEZ istnieje dalej i zaciera dalej lapy, a polityka to umozliwia. Nie slyszalam jeszcze o zadnej duzej skardze zbiorowej. Problem jest w tym, ze Niemcy to bardzo wychowane spoleczenstwo, ktore grzecznie za wszystko placi i na ulice nie wydzodzi, a ze wiekszosci ten problem nie dotyczy, interesuja sie tym tylko nieliczni. Media tego naglasniac przeciez nie beda...
                  • dritte_dame Re: A co na to sądy? 28.02.12, 20:02
                    mala_cholera napisała:

> wiekszosci ten problem nie dotyczy, interesuja sie tym tylko nieliczni.

A czy te przepisy uwzględniają całe mnóstwo zupelnie prawdopodobnych wyjatków?

Czy osoba nie znająca języka niemieckiego a posiadajaca radio reż musi płacić abonament za słuchanie niemieckiego radia?

A osoba głucha posiadająca radio?

A osoba praktycznie niewidoma ("legally blind") posiadająca komputer i uzywajaca go do pracy?
                    • mala_cholera Re: A co na to sądy? 28.02.12, 20:24
                      To tez jest uregulowane i umozliwia pare wyjatkow. Tu jest opisane:

peter-klau.suite101.de/gez-ausnahmen-von-der-zahlpflicht-a59453
                      nie bawiac sie w te cale tlumaczenia ogolnikowo powiem, ze osoby pobierajace socjal, inwalidzi, weterani itp. sa zwolnione z oplat. Fakt, ze ktos niemieckiego nie rozumie i dlatego nie oglada, nie jest dla niemieckiego prawa argumentem.
                      • dritte_dame Re: A co na to sądy? 28.02.12, 20:32
                        mala_cholera napisała:

> To tez jest uregulowane i umozliwia pare wyjatkow. Tu jest opisane:
                        >
                        > peter-klau.suite101.de/gez-ausnahmen-von-der-zahlpflicht-a59453
                        > nie bawiac sie w te cale tlumaczenia ogolnikowo powiem, ze osoby pobierajace so
                        > cjal, inwalidzi, weterani itp. sa zwolnione z oplat.

No i niewidomi oraz głusi też, jak wynika z zalinkowanego tekstu..

> Fakt, ze ktos niemieckiego
                        > nie rozumie i dlatego nie oglada, nie jest dla niemieckiego prawa argumentem.
                  • dritte_dame No to ja mam lepiej :) 28.02.12, 22:53
                    mala_cholera napisała:

> Problem jest w tym, ze Nie
                    > mcy to bardzo wychowane spoleczenstwo, ktore grzecznie za wszystko placi i na u
                    > lice nie wydzodzi

U mnie to co "z powietrza" - jest bezpłatne.
                    Nie ma za to żadnych "domyślnych" abonamentów, a tym bardziej - powszechnych.

Płaci się tylko za sygnał telewizyjny w kablu - jeśli ktoś zawarł umowę na dostawe określonego pakietu programów.

Ciekawostka z tego taka, że wszelkie radio jest dla każdego słuchacza całkowicie bezpłatne.
                    To znaczy: wszystkie stacje radiowe utrzymują wyłącznie reklamodawcy.

Ale... bezpłatne są także dwa znakomite kanały radiowe CBC 1 i CBC 2 gdzie reklam nie ma w ogóle :)
                    (a właściwie to cztery kanały, bo także CBC 1 i CBC 2 francuskie)

W tym przypadku myślę że są one utrzymywane z dochodu reklamowego telewizyjnych kablowych kanałów CBC, gdzie reklamy są.
                    • dritte_dame Re: No to ja mam lepiej :) 28.02.12, 22:57
                      dritte_dame napisała:

> U mnie to co "z powietrza" - jest bezpłatne.

>
                      > Płaci się tylko za sygnał telewizyjny w kablu

A kanały telewizyjne CBC, oraz wiele kanałów TV komercyjnych, są także "w powietrzu" więc jeśli komuś one wystarczają to płaci tylko za prąd zużywany przez telewizor :)

Nawet jakość odbioru nie jest gorsza niż z kabla (a bywa, ze jest lepsza) bo transmisja "powierzna" jest cyfrowa.
                    • mala_cholera Re: No to ja mam lepiej :) 29.02.12, 00:48
                      Czyli Dritte Dame u was jest tak, jak niby w kapitalizmie powinno byc, u nas nie... W Niemczech sie dzieja coraz dziwniejsze rzeczy... Problem w tym, ze niemiecki system jest w europie czesto powielany, a z Niemiec do Polski niedaleko....
    • piwi77.0 Re: Żarówka telewizyjna 28.02.12, 21:06
      Ten rząd ma tysiąc pomysłów, ale żadnego nie zrealizuje, także tego z płaceniem abonamentu razem z czymkolwiek. Tusk i te jego ministry, jak tylko zrobisz groźną minę, od razu czmyhają. Jeszcze tak przestraszonego rządu jak żyję nie widziałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka