Dodaj do ulubionych

Głowa do góry!

08.03.12, 05:03

Dwa ogromne, największe od blisko sześciu lat strumienie plazmy słonecznej pędzą w kierunku Ziemi z prędkością ponad dwóch tysięcy kilometrów na sekundę.

Jutro najlepsza okazja do obserwacji zorzy polarnej!

Niestety, z tej mapy wynika że w Europie chyba tylko w Skadynawii, począwszy od Sztokholmu i Helsinek.

www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/News030712-X5-4.html

ca.reuters.com/article/topNews/idCATRE8261YK20120307
Obserwuj wątek
    • narfi Re: Głowa do góry! 08.03.12, 05:13
      No to sie bedzie dzialo.Niech no ta plazma sie tylko polaczy z tym cjankiem w soli i doopa zbita.
      Nic juz tej biednej Polski nie uratuje :D
      • voxave Re: Głowa do góry! 08.03.12, 05:15
        Narfi-----a do tego zepsute jaja i to przed świętami Wielkanocnymi.

Tragedyja w wielu aktach.
        • narfi Re: Głowa do góry! 08.03.12, 05:23
          ...........a moze to wlasnie "wyzsza,kreatywna, inteligencja tak to zaplanowala.Mieszanka plazmy z cjankiem zakonserwuje jaja i swieta uratowane.No i oczywscie meskosc Oszolka tyz :D
          • rossdarty Re: Głowa do góry! 08.03.12, 09:09
            narfi napisał:

> ...........a moze to wlasnie "wyzsza,kreatywna, inteligencja tak to zaplanowala
            > .Mieszanka plazmy z cjankiem zakonserwuje jaja i swieta uratowane.No i oczywsci
            > e meskosc Oszolka tyz :D

Ty się lepiej martw o własne jaja aby Ci nie wypłukało:D

wiadomosci.onet.pl/fotoreportaze/wielka-powodz-w-ausralii-13-tysiecy-ewakuowanych,5050566,fotoreportaz-mini.html
            W związku z tym nasuwa mi się pytanko:
            Czy wasza Prime Minister jest przygotowana na objazd ze współczuciem na twarzy po terenach zalanych wodą?
            • narfi Re: Głowa do góry! 08.03.12, 09:13
              Chciales to masz :)
              www.abc.net.au/news/2012-03-07/julia-gillard-visits-flood-affected-wagga-wagga/3874866
              • rossdarty Re: Głowa do góry! 08.03.12, 09:37
                narfi napisał:

> Chciales to masz :)
                > www.abc.net.au/news/2012-03-07/julia-gillard-visits-flood-affected-wagga-wagga/3874866

Hmmm... widze jednak pewne różnice...
                Zacznę od Twojej oceny:
                Nie jest brzydka... sprawia całkiem sympatyczne wrażenie... angielski typ urody. Może przywykłem?
                Oczywiście, kudy Jej do naszej chluby narodowej... i sportowej, któż jednak jest doskonały?

Także w porównaniu do relacji filmowych, co prawda mam ich niewiele z Australii, :D, (jedynie od Ciebie:) ), minister Julia dystansuje naszego Donalda.

I niech nikt tego nie bierze, że piszę to tylko z okazji 8 marca!
                Żenuje mnie ten dzień - dzień dobroci dla kobiet. Wymusza...
                A na co dzień to nie można?
                • voxave Re: Głowa do góry! 08.03.12, 11:10
                  Ross---widac taki juz jestes--trzeba na tobie wszystko wymuszać.
                  • rossdarty Re: Głowa do góry! 08.03.12, 11:23
                    voxave napisała:

> Ross---widac taki juz jestes--trzeba na tobie wszystko wymuszać.

Ano...
                    Jestem taki... wole mięso niż buraki.

Pokaż mi faceta na którym nie trzeba wymuszać:D
                    Teraz też sytuacja wymusza ruszenie się z ciepłego pokoju w bój...:D

Wirtualnie mogę być szczodry:D
                    wiedzmin.info.pl/wp-content/uploads/2010/03/kwiaty.jpg
    • voxave Re: Głowa do góry! 08.03.12, 05:14
      Dritte----czy nam coś grozi ,czy raczej nie ?

Czy tylko anonsujesz uczte dla oczu :)
      • artjomka Re: Głowa do góry! 08.03.12, 06:22
        Ostatnia szansa!
        Do nocnego (albo do babci), 20 jajek (od chlopa, albo od szczesliwych kur) kupic, szybko cebuli naobierac, do gara wszystko i gotowac. Potem schowac gleboko w piwnicy - zeby plazma nie znalazla - no i na wielkanoc farbowane jaja pierwoj kuas!
        Pozdrawiam!
        PS: Kto wie, czy kupujac 30 (kto posiada wolne srodki platnicze i duzy garnek - nawet 50 jaj) - nie zrobi sie na tym za 4 tygodnie zlotego interesu!
        • narfi Re: Głowa do góry! 08.03.12, 07:05
          Wy tu o plazmie i jajach ,a podobno dzien Kobiet nam nastal.Obejrzyjcie sobie nasza prime-ministre.Brzydka jest przerazliwie i jeszcze w konkubinacie zyje,no i dzieci nie ma,straszne:)
          www.abc.net.au/news/2012-03-08/gillard27s-performance-as-female-pm/3875502
          Wszystkiego najlepszego drogie Panie.
          • artjomka Re: Głowa do góry! 08.03.12, 07:31
            Oj! - prawda, prawda!
            To uwazac dzis trza bedzie na drogach. Bo po "oplatkach" Dzienkobiecych pijanych bab na drogach bedzie niemalo. Moze nie zgwalca czlowieka poczciwego!
            Pozdro!
            • voxave Fałszywe jaja 08.03.12, 08:01
              Chłopcy wam zaszkodziły---Narfi i Artjomka---przejdzcie na wegetarianizm.
              • artjomka Re: Fałszywe jaja 08.03.12, 10:12
                voxave napisała:

> Chłopcy wam zaszkodziły---Narfi i Artjomka---przejdzcie na wegetarianizm.

Hi Voxi!
                To ja nie wiedzial, bez jaj to weget!? No to co ja tera bez - robil bede w chorze koscielnym?
                Pozdro!
                Polska Kargulem silna!
                • voxave Re: Fałszywe jaja 08.03.12, 11:09
                  Artiomka---bez jaj, będziesz w chórze spiewał sopranem, tyz piknie.:)
      • dritte_dame Re: zagrożenia 08.03.12, 14:26
        voxave napisała:

> Dritte----czy nam coś grozi ,czy raczej nie ?

Zwykle grozi nam tylko troche więcej zakłóceń telekomunikacyjnych: trzaski w radiu, śnieg w telewizji, rwane rozmowy telefoniczne, mniej dokładna nawigacja GPS, ..

Najgorsze co nam grozi to nagły tłok w porodówkach i na oddziałach położniczych na początku grudnia :))) - gdyby prądy zaindukowane w elektrycznych liniach przesyłowych przez te strumienie elektrycznie naładowanych cząstek spowodowały przeciążenia systemów energetycznych i wielogodzinne wyłączenia prądu na znaczniejszych obszarach.
        • voxave Re: zagrożenia 08.03.12, 16:17
          Dritte---Jajcara jesteś :)
          • dritte_dame Re: zagrożenia 08.03.12, 18:10
            voxave napisała:

> Dritte---Jajcara jesteś :)

To nie żarty! :))

W Quebecku żyje teraz cała młoda generacja wygenerowana przez nagłe powszechne zaciemnienie wywołane burzą magnetyczną w 1989 roku.

I następna - będąca dziewięć lat później skutkiem zerwania linni elektrycznych przez tysiące ton zamarzajacego na nich deszczu.

"Obszar na południe od Montrealu ... został nazwany przez media Triangle of Darkness ... obejmował on teren od Saint-Hyacinthe, przez Granby do Saint-Jean-sur-Richelieu. Mieszkańcy przez kilka tygodni byli całkowicie pozbawieni prądu."

Pamiętam też następne około dwudniowe powszechne "bezprądzie" jekieś 6-7 lat temu (nie chce mi się sprawdać..) ale to z kolei było spowodowane przeciażeniem linii przez elektryczne klimatyzatory w samym środku bardzo upalnego lata, czyli: pośród bardzo długich dni i krótkich nocy, a więc - nie spowodowało to znaczniejszych skutków demograficznych ;))))

Tak, tak,... z brakiem prądu żartów nie ma!
            • dritte_dame Malkontenci.. 08.03.12, 18:14
              dritte_dame napisała:

> W Quebecku żyje teraz cała młoda generacja ... będąca dziewięć lat później skutkiem zerwania linni elektrycznych przez tysiące ton zamarzajacego na nich deszczu.

"W wyniku tej klęski żywiołowej zmarło 35 osób (28 w Kanadzie),"

Też mi coś..
              W ogólnym bilansie przecież jesteśmy zdecydowanie do przodu! ;)
              • Gość: inkwizytor Re: Malkontenci.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.12, 18:37
                dritte_dame napisała:

> Też mi coś..
                > W ogólnym bilansie przecież jesteśmy zdecydowanie do przodu! ;)

Zwłaszcza kobiety wyposażone bujnie przez naturę:)
              • Gość: inkwizytor Re: Malkontenci.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.12, 18:43
                dritte_dame napisała:

> > W Quebecku żyje teraz cała młoda generacja ... będąca dziewięć lat późnie
                > j skutkiem zerwania linni elektrycznych przez tysiące ton zamarzajaceg
                > o na nich deszczu
                .

Ciekawe, jak się te tysiące ton zamarzającego deszczu uczepiło tych linni?:)
                To chyba Twoja sprawka:)
                • dritte_dame Re: Malkontenci.. 08.03.12, 18:53
                  Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> dritte_dame napisała:
                  >
                  > > > W Quebecku żyje teraz cała młoda generacja ... będąca dziewięć lat
                  > późnie
                  > > j skutkiem zerwania linni elektrycznych przez tysiące ton
                  > zamarzajaceg
                  > > o na nich deszczu
                  .
                  >
                  > Ciekawe, jak się te tysiące ton zamarzającego deszczu uczepiło tych linni
                  > ]?:)

Deszcz to deszcz, czepia sie wszystkiego (na) co (po)padnie.

Ale czemu Ty się tak uczepiłeś tych linni, malkontencie?
                  • Gość: inkwizytor Re: Malkontenci.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.12, 19:03
                    dritte_dame napisała:

> > Ciekawe, jak się te tysiące ton zamarzającego deszczu uczepiło tych li
                    > nni

> Ale czemu Ty się tak uczepiłeś tych linni, malkontencie?

Linnie --> linie --> drut --> dritte --> dame --> dritte_dame
                    • dritte_dame Re: Malkontenci.. 08.03.12, 19:07

> Linnie --> linie --> drut --> dritte --> dame --> dritte_d
                      > ame

Wszystko Ci się z d.. kojarzy :)
                      • Gość: inkwizytor Re: Malkontenci.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.12, 19:20
                        dritte_dame napisała:

> Wszystko Ci się z d.. kojarzy :)

Ach, te Twoje splątane i opętane zwoje rdzeniowo - mózgowe, ten brak logiki w Twoim myśleniu...ta kokieteria....

Kojarzyłoby mi się, gdyby zdanie miało postać:
                        Linnie --> linie --> drut --> dritte --> dame --> dritte_dame --> dupa.

• dritte_dame Re: Malkontenci.. 08.03.12, 19:29

> Kojarzyłoby mi się, gdyby zdanie miało postać:
                          > Linnie --> linie --> drut --> dritte --> dame --> dritte_dame --> dupa.

Ten ostatni segment jest niekonieczny.
                          To jest oczywista oczywistość :)
                          • Gość: inkwizytor Re: Malkontenci.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.12, 19:41
                            dritte_dame napisała:

Ten ostatni segment jest niekonieczny.

Jest konieczny, jeśli mi zarzucasz, że kojarzę Cię z dupą.
                            Pragnę Cię jednak uspokoić, że mam inne skojarzenia związane z Tobą.

• dritte_dame Re: Malkontenci.. 08.03.12, 19:48

> Pragnę Cię jednak uspokoić, że mam inne skojarzenia związane z Tobą.

Hmmm...dopiero teraz mnie naprawdę poważne zaniepokoiłeś... :-S
                              • Gość: inkwizytor Re: Malkontenci.. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.12, 21:24
                                dritte_dame napisała:

> Hmmm...dopiero teraz mnie naprawdę poważne zaniepokoiłeś... :-S

I bardzo dobrze!!!
        • Gość: inkwizytor Re: zagrożenia IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.12, 16:21
          dritte_dame napisała:

> gdyby prądy zaindukowane w elektrycznych li
          > niach przesyłowych przez te strumienie elektrycznie naładowanych cząstek spowod
          > owały przeciążenia systemów energetycznych i wielogodzinne wyłączenia prądu na
          > znaczniejszych obszarach.

Gdyby nie 8 marca określiłbym to inaczej.
          Ale dziś jest 8 marca, więc nazwę ten fragment wypowiedzi inaczej -
          • dritte_dame Re: zagrożenia 08.03.12, 16:46

> Ale dziś jest 8 marca, więc nazwę ten fragment wypowiedzi [...]

<dyg :))>
        • yoma Re: zagrożenia 08.03.12, 16:23
          A na Internet może mieć wpływ? :) Pytam poważnie, albowiem stacjonarny mi padł.
          • rossdarty Re: zagrożenia 08.03.12, 16:32
            yoma napisała:

> A na Internet może mieć wpływ? :) Pytam poważnie, albowiem stacjonarny mi padł.
            >

Coś w tym jest...
            Mnie czarne moce atakują:D

Od samego rana przełącza mi moje wi-fi na wi-fi bez zabezpieczeń o nazwie...
            pentagram...

Zdarzało się i wcześniej, ale dzisiaj to już utrapienie.
            • yoma Re: zagrożenia 08.03.12, 16:45
              Jak tak, to masz lepiej niż ja, bo u ciebie wystarczy odczynić :)
          • dritte_dame Re: zagrożenia 08.03.12, 16:44
            yoma napisała:

> A na Internet może mieć wpływ? :)

Jeśli Twój Internet jest "na prąd", to może.

> Pytam poważnie, albowiem stacjonarny mi padł.

Aaacha..!
            No to już sie zaczyna...
            • yoma Re: zagrożenia 08.03.12, 16:56
              Na prąd, ale reszta urządzeń elektrycznych działa. OK, schodzę do piwnicy, tam mam dynamko.
              • dritte_dame Re: zagrożenia 08.03.12, 17:51
                yoma napisała:

> Na prąd, [...] schodzę do piwnicy, tam mam dynamko.

No to teraz będziesz miała Internet "na tłuszcz".
                Hi, hi, ... ;))
                • yoma Re: zagrożenia 08.03.12, 18:20
                  I czego chichocze? Liczyłam w tym względzie na kompost, ale i dynamko może być :)
                  • dritte_dame Re: zagrożenia 08.03.12, 18:24
                    yoma napisała:

> I czego chichocze?

Nic osobistego :)

Skojarzyło mi się bo mam akurat na zbyciu znaczny zapas tego "paliwka" :))
                    • yoma Re: zagrożenia 08.03.12, 18:46
                      Dlatego mówię, przerzucanie kompostu :) Stacjonarny już mam. Czyli jednak Słońce.
    • Gość: CCCP Re: Głowa do góry! IP: *.tepsalan.pl 08.03.12, 17:04
      były już:
      *"pluskwa milenijna"(?), zmiana dat w komputerach
      *choroba szalonych krów
      *ptasia grypa
      *świńska grypa
      *grypa h5n1(?) czy jakoś tak
      *skażone pomidory i ogórki z Hiszpanii
      *Al Kaida/wąglik
      *ebola
      *meteoryt pędzący ku ziemi i inne końce świata
      *dziura ozonowa/efekt cieplarniany
      * ... inne niewymienione

komu zależy żeby straszyć ludzi?
      • voxave Re: Głowa do góry! 08.03.12, 17:08
        Zapowiadano dwa tygodnie wczesniej niz niektóre kompy padna od wirusa 8 marca.:)
        • ultimate.strike Re: Głowa do góry! 08.03.12, 17:16
          Yomie padł, widocznie była na liście zarażonych proxy.
        • rossdarty Re: Głowa do góry! 08.03.12, 17:27
          voxave napisała:

> Zapowiadano dwa tygodnie wczesniej niz niektóre kompy padna od wirusa 8 marca.:
          > )

Nie kracz... Jeszcze kilka godzin tego dnia.
          Sprawdź czy jesteś na liście:

nt.interia.pl/internet/wiadomosci/news/8-marca-wirus-wylaczy-niektorym-osobom-internet,1762370,62
          • yoma Re: Głowa do góry! 08.03.12, 17:47
            Ty, a ja wiem, co jest w tym linku?
      • yoma Re: Głowa do góry! 08.03.12, 17:49
        > komu zależy żeby straszyć ludzi?

Naród bojący jest mniej awanturujący się.
    • Gość: inkwizytor Wspomnienie IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.12, 18:59
      Jak słyszę : głowa/głowy do góry, to przeszywa mnie dreszcz. Przypominają mi się lata liceum, a w nim stareńką panią profesor uczącą nas łaciny. Tak właśnie witała nas od progu klasy. Jej przenikliwy głos, oraz wysokie wymagania zawsze budziły respekt ale tez przerażenie wiedząc, na jakie tortury intelektualne jesteśmy skazani przez następne 45 minut. Była niepowtarzalna, radośnie stawiała lufy, kwitując je perlistym, serdecznym śmiechem. Dlatego tak dobrze wpisała się w moją pamięć. Niecodziennie też wyrażała emocje, a jednocześnie była uosobieniem kobiecości. Eh, łza się w oku kręci.....
      • yoma Re: Wspomnienie 08.03.12, 20:31
        A z łaciny coś pamiętasz? :)
        • dritte_dame Re: Wspomnienie 08.03.12, 20:38
          yoma napisała:

> A z łaciny coś pamiętasz? :)

No jasne ku..wa że pamięta!
          • yoma Re: Wspomnienie 08.03.12, 20:44
            Curvus, curva, curvum...
        • Gość: inkwizytor Re: Wspomnienie IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.03.12, 21:00
          yoma napisała:

> A z łaciny coś pamiętasz? :)

Niewiele. Po szkole średniej nie miałem już z łaciną do czynienia...nie poszedłem na medycynę, jak planowałem młodzieńcem będąc...
          Może tylko ułatwiła mi potem naukę innego języka...
          Ale mimo to nie uważam czasu poświęconego nauce łaciny za stracony...
          Uczyłem się jej jak ostatni kujon, byłem najlepszy w klasie...
          Chyba dlatego, że uwielbiałem nauczycielkę...nawet jej przeraźliwy okrzyk: głowy do góry!!!
          A także: O ciemna maso!!! gdy się nie znało imienia żony jakiegoś pretora Rzymu.
          A po każdej klasówce, przy omawianiu naszych wypocin, śmiała się tak serdecznie z naszych głupot, często miała ze śmiechu łzy w oczach...
          Ja, takie same łzy, tyle że ze wzruszenia mam zawsze, gdy odwiedzam Jej grób na Powązkach...
          • voxave Re: Wspomnienie 09.03.12, 01:02
            Ja tez mialam w średniej łacinę--wykladala pani dyrektor.Do dzisiaj pamietam wiersze Ovidiusza deklamowane heksametrem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka