Dodaj do ulubionych

Taniej w górach

23.07.13, 17:20
Takie porównanie. Jestem z wnukiem i zoną w Juracie 2 tygodnie za 5.5 tys zł. + różne wydatki na lody i drinki. W Zakopanym wydałbym połowę. W ubiegłym roki pojechałem do Rumunii:tydzień w hotelu i ok 10 dni zwiedzania też 5.5 tys.
Obserwuj wątek
    • piwi77.0 Re: Taniej w górach 23.07.13, 19:27
      Przepraszam, ale w Zakopanem to szkoda nawet 1 tysiąca złotych. Oszuści w kapelusikach z muszelkami, ciupagi w kioskach i góralska muzyka - makabra. Góry nie dla mnie. W każdym razie nie polskie Karpaty.
      • billy.the.kid Re: Taniej w górach 23.07.13, 20:25
        piweczko-coś ci sie po...
        jeżdzę regularnie w taterki.
        tak dwa razy w roczku. srednio spędzam na podhalu 3-4 tygodnie.
        NIGDY nie płaciłem za wyrko wiecej niż 25zł.w pokoiku 2-osobowym-ale mieszkam sam. w pokoju tv-to już standard,łazieneczka z natryskiem,bezprzewodowy int.
        nie zakopane a wiochy okoliczne.ostatnio murzasichle. i patrz-zawsze jeden dzionek przeznaczam na FOLKLOR na krupówkach. i nie folk.podhalański- a folklor badziewia przyjezdnego.patrząc na ten właśnie folklor dochodzę do wniosku iż grzechem byłoby nie oskubać tego bydełka z dutków.sami się o to proszą- więc co-mają górale nie brać ????????
        wracając z wycieczek-jeśli mam jeszcze siłkę zawadzam na klinie w buk.o taka małą rest.-chyba U WNUKA czy jakos tak.12-15zł. schabowy taki że ledwo mieści się na talerzu.

a jeżdżę chyba od prawoie 60 lat.
        • billy.the.kid Re: Taniej w górach 23.07.13, 20:26
          zapomniałbym, najpiękniejsze taterki są pod koniec września.
          • piwi77.0 Re: Taniej w górach 23.07.13, 21:01
            Ja nie przeczę, że Tatry mogą się komuś nawet podobać, twierdzę jedynie, że one nie dla mnie. Zostawmy już to zdziadziałe Zakopane z góralską muzyką, góralskimi debilnymi strojami i góralskim paplaniem. No ale takie Tatry, co w nich robić? Człowiek lezie w te góry ubrany w ciężkie trepy i kraciastą flanelową koszulę i co to jest niby za rozrywka? Przejdzie się te wszystkie przełęcze, poskacze po kamieniach, powciąga na łańcuchach i potem zmachany ledwo doczłapie się do schroniska i nawet na imprezę nie ma siły. To rzeczywiście takie fajne?
            • yoma Re: Taniej w górach 23.07.13, 23:08
              Fajne.

Tylko może akurat rzeczywiście nie w Tatrach w środku sezonu, jak trzeba dwie godziny w kolejce na Giewont czekać :)

Nie w kolejce do kolejki, w kolejce do wlezienia na górę :) A trepy teraz lekkie robią.
              • zaretpug Re: Taniej w górach 24.07.13, 00:13
                yoma napisała:

> Fajne.
                >
                > Tylko może akurat rzeczywiście nie w Tatrach w środku sezonu, jak trzeba dwie g
                > odziny w kolejce na Giewont czekać :)
                >
                > Nie w kolejce do kolejki, w kolejce do wlezienia na górę :) A trepy teraz lekki
                > e robią.

A po co na Giewont? Lepiej na Przelecz Lodowa albo na Rohacze.
                • yoma Re: Taniej w górach 24.07.13, 11:04
                  Bo Piwi początkujący, to pewnie by chętnie Giewont zobaczył :)
            • zaretpug Re: Taniej w górach 24.07.13, 00:12
              piwi77.0 napisał:

> Ja nie przeczę, że Tatry mogą się komuś nawet podobać, twierdzę jedynie, że one
              > nie dla mnie. Zostawmy już to zdziadziałe Zakopane z góralską muzyką, góralski
              > mi debilnymi strojami i góralskim paplaniem. No ale takie Tatry, co w nich robi
              > ć? Człowiek lezie w te góry ubrany w ciężkie trepy i kraciastą flanelową koszul
              > ę i co to jest niby za rozrywka? Przejdzie się te wszystkie przełęcze, poskacze
              > po kamieniach, powciąga na łańcuchach i potem zmachany ledwo doczłapie się do
              > schroniska i nawet na imprezę nie ma siły. To rzeczywiście takie fajne?

Chodzenie po Tatrach to wspanialy sport, nie znam lepszego. Flanelowe koszule to chyba 30 lat temu...
              • piwi77.0 Re: Taniej w górach 25.07.13, 10:23
                zaretpug napisał(a):

Flanelowe koszule to chyba 30 lat temu...

Co się teraz nosi w wyższych partiach?
                • angelfree Re: Taniej w górach 27.07.13, 11:38
                  Oddychające podkoszulki i polar.
                  Ale flanelowe koszule miały swoje zalety.
            • angelfree Re: Taniej w górach 27.07.13, 11:37
              piwi77.0 napisał:

Przejdzie się te wszystkie przełęcze, poskacze
              > po kamieniach, powciąga na łańcuchach i potem zmachany ledwo doczłapie się do
              > schroniska i nawet na imprezę nie ma siły. To rzeczywiście takie fajne?

Fajne. :)
      • jureek Re: Taniej w górach 25.07.13, 12:08
        piwi77.0 napisał:

> Przepraszam, ale w Zakopanem to szkoda nawet 1 tysiąca złotych. Oszuści w kapel
        > usikach z muszelkami, ciupagi w kioskach i góralska muzyka - makabra. Góry nie
        > dla mnie. W każdym razie nie polskie Karpaty.

Polskie Karpaty to trochę więcej niż Zakopane. To jeszcze Beskid Śląski, Żywiecki, Mały, Sądecki, Niski, Pasmo Babiej Góry, Gorce, Bieszczady.
        Jura
    • mila2712 Re: Taniej w górach 23.07.13, 21:19
      i co z tego, że taniej .....
      wolę siedzieć na piasku i wdychać jod ....niż smród z budek z jedzeniem :)
      • zaretpug Re: Taniej w górach 24.07.13, 00:16
        mila2712 napisała:

> i co z tego, że taniej .....
        > wolę siedzieć na piasku i wdychać jod ....

Zwlaszcza jak ci po tylku trzaskaja pioruny na tej plazy, polskie morze latem to pomylka, pogoda jest zbyt kaprysna, mozna przeciez trafic w dwa tyg. deszczu. Morze tak - ale nie polskie.

> niż smród z budek z jedzeniem :)

W gorach nie ma budek, sa fajne schroniska.
        • derff Re: Taniej w górach 24.07.13, 10:51
          Zainterwsowanym podpowiem, że na Słowacji ze Strby do Strbskiego Plesa jest absolutnie jedyna w Tatrach kolejka z zębatką do napedu pod górę tak jak w Szwajcarii.Warto pojechać.
        • mila2712 Re: Taniej w górach 24.07.13, 21:38
          zaretpug napisał(a):

> mila2712 napisała:
          >
          > > i co z tego, że taniej .....
          > > wolę siedzieć na piasku i wdychać jod ....
          >
          > Zwlaszcza jak ci po tylku trzaskaja pioruny na tej plazy,

na plaży ? niemozliwe .... prędzej w górach

polskie morze latem to pomylka, pogoda jest zbyt kaprysna, mozna przeciez trafic w dwa tyg. deszczu.

równie dobrze można trafić 2 tygodnie pięknej pogody ..... słowem loteria :)

> Morze tak - ale nie polskie.

zgoda....ale jeśli nie ma środków na to by jeździć co roku....to cóż pozostaje innego ?

> > niż smród z budek z jedzeniem :)

> W gorach nie ma budek, sa fajne schroniska.

jak to nie ma, są :)
          a schroniska...wierzę na słowo ......dawno nie byłam w górach
        • piwi77.0 Re: Taniej w górach 25.07.13, 10:31
          zaretpug napisał(a):

W gorach nie ma budek, sa fajne schroniska.

Kilka lat temu namówili mnie na Dolinę Pięciu Stawów i takie tam i spałem w schronisku. Porażka kompletna. Piwo tylko do którejś godziny, łóżka piętrowe, brak pokojów dwuosobowych i brak ciepłej wody. W nocy trzeba uważać, bo nie ma światła i można się wypie...ć o śpiących na podłodze. Dziękuję, ale na pewno nie powtórzę.
          • yoma Re: Taniej w górach 25.07.13, 12:17
            No zdrada, Hyatta nie wybudowali :) Ale nie bój, są takie plany.
            • billy.the.kid Re: Taniej w górach 25.07.13, 13:42
              piwuś-końskie szczyny nazywasz piwem??????
              • piwi77.0 Re: Taniej w górach 25.07.13, 19:08
                Nie pamiętam co lali, ale mogło być. Roiło się nawet od fajnych lasek, ale k. nagle wyłączyli prąd i wszystko poszło spać. Nie znam się na harcerstwie, ale intuicja podpowiadała mi, że chyba tak właśnie wygląda harcerstwo. To absolutnie nie dla mnie. Nie rozumiem, zapie...ć po górach cały dzień (ja w końcu też nie leżałem, tylko zapie...łem), żeby o 22 walnąć w kimono? To ja okazyjny spacerowicz mam lepszą kondycje niż starzy wyżeracze? Jeżeli tak, to marnują czas tym łażeniem i gó... mają z życia.
    • tlenek_wegla Re: Taniej w górach 25.07.13, 16:25
      Jura Krakowsko-Czestochowska - 30 PLN za nocleg, dobre jedzenie (wedzone pstragi ze Zlotego Potoku), duzo atrakcji (zamki "Orlich gniazd", skalki, strumienie, lasy). Perfekcyjne miejsce na wypoczynek. Daleko od "turystow" z Krupowek.
      • massaranduba Re: Taniej w górach 28.07.13, 17:25
        tlenek_wegla napisał:

> Jura Krakowsko-Czestochowska - 30 PLN za nocleg, dobre jedzenie (wedzone pstrag
        > i ze Zlotego Potoku), duzo atrakcji (zamki "Orlich gniazd", skalki, strumienie,
        > lasy). Perfekcyjne miejsce na wypoczynek. Daleko od "turystow" z Krupowek.

Na pewno bedzie tak jak piszesz, czyli perfekcyjnie. Jade tam jesienia :-)
        • tlenek_wegla Re: Taniej w górach 29.07.13, 14:47
          Polecam zwiedzanie odrestaurowanego zamku w Bobolicach.
    • derff Re: Taniej w górach 26.07.13, 17:11
      Polecam jeszcze trasę przez Chatę Teryho i Czerwoną ławkę(najdłuższy łańcuch w Tatrach) do Chaty Zbójnickiej. Przepiekna trasa w słowackich Tatrach.
      • yoma Re: Taniej w górach 27.07.13, 11:12
        A zna chto Beskid Niski? Park Magurski i okolice? Pytam, bo nie znam, a mam zamiar.
        • angelfree Re: Taniej w górach 27.07.13, 11:43
          Kiedyś tam byłam parę razy, bo znajomi mieli chatę w Regetowie. Pięknie, dziko, progi z łemkowskich chałup w szczerym polu, ale za płaskie te pagóry.
          Ale moja córka lubi płaskie góry, wiec może się jeszcze wybiorę kiedyś.
        • piwi77.0 Re: Taniej w górach 27.07.13, 17:14
          Po co pytasz, co Ci tutejsi alkoholicy mogą mądrego podpowiedzieć? Jedź! Beskid Niski ma swoją wyjątkową atmosferę, pogranicza dwóch kultur i jednocześnie jest całkowicie pusty i dziki.
          • yoma Re: Taniej w górach 27.07.13, 18:31
            A pytam, w nadziei, że jak na kogo politycznego trafię, to mi nie poskąpi odpowiedzi :) Jak oboje potwierdzacie, że dziko, to jest to jakaś informacja.

Angel, w tej chwili mam większe zapotrzebowania na św. spokój niż na spadziste turnie, więc dzikie płaskie mnie w pełni urządza :)
            • angelfree Re: Taniej w górach 27.07.13, 21:28
              Ale ja nie wiem, czy tam nadal jest dziko.
              Moze wszystko się zmieniło?
              • yoma Re: Taniej w górach 28.07.13, 16:39
                Powiem tak: łońskiego roku przejeżdżałam przez region bocznymi drogami i robił wrażenie przyzwoicie dzikiego. No ale przejeżdżałam, nie przechodziłam.
                • angelfree Re: Taniej w górach 28.07.13, 17:12
                  To nastaw sie, jeszcze na grzyby jak konie i jeżyny.
                  I uważaj, te góry są takie obłe i jednakowe z każdej strony, że naprawdę łatwo się zgubić, a do każdej wsi daleko.
                  • yoma Re: Taniej w górach 29.07.13, 11:44
                    Pasi :) Teraz już nie ścigają za nielegalne przekroczenie granicy, najwyżej wyjdę po drugiej stronie.

Nie wiem jak w górach, ale u mnie na nizinie na grzyby nie ma szans. W lesie chyba dziesiąty stopień zagrożenia pożarowego.
                    • piwi77.0 Re: Taniej w górach 29.07.13, 12:52
                      Nie chodź po lesie za grzybami, bo złapiesz jakiegoś kleszcza. Kup sobie pieczarki, są smaczniejsze od tego leśnego barachła. A jak ktoś już musi mieć prawdzikowy susz, to też jest do kupienia w sklepie.
                      • yoma Re: Taniej w górach 29.07.13, 12:57
                        Błogosławieni, którym zmysł smaku odebrało, albowiem z kalek śmiać się nie należy...

Piwi, ja po prostu lubię chodzić po lesie. Niezależnie od grzybów.
                        • piwi77.0 Re: Taniej w górach 29.07.13, 13:02
                          yoma napisała:

Błogosławieni, którym zmysł smaku odebrało, albowiem z kalek śmiać się nie należy...

:)
                        • piwi77.0 Re: Taniej w górach 29.07.13, 13:09
                          Wracając do pieczarek, kupuj zawsze duże i wyrośnięte, a wtedy może docenisz ich smak. Nie wiem dlaczego ale ludzie chętniej wybierają takie malutkie, a te rzeczywiście są w smaku trochę nijakie.
                          • yoma Re: Taniej w górach 29.07.13, 13:14
                            Piwi, bejbe, przestań mi matkować, proszę, coś ty taki niespełniony? "Nie chodź po lesie", "kupuj duże"... :P

Pieczarka sama w sobie zła nie jest, ale żeby w porównaniu nazywać leśne barachłem? Powtarzam, błogosławieni ubodzy smakiem... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka