Dodaj do ulubionych

6-latki w szkole

03.12.13, 14:15
W. Brytania, Francja, Czechy - 6 lat

Polska, Finlandia, Estonia - od 7 lat...

wyborcza.pl/1,75478,15064902,Polscy_uczniowie_w_swiatowej_czolowce__Sa_wyniki_bada.html#MT

wpolityce.pl/wydarzenia/56953-men-mija-sie-z-prawda-wiekszosc-krajow-ue-nie-wprowadzilo-obowiazku-szkolnego-dla-szesciolatkow
Obserwuj wątek
    • mariner4 Re: 6-latki w szkole 03.12.13, 14:27

> W. Brytania, Francja, Czechy - 6 lat ( w UK nawet od 5 lat)
      I reszta Europy za wyjątkiem:
      > Polska, Finlandia, Estonia - od 7 lat...

Chodzi o zdolności, a nie efektywność nauczania.
      Możesz swoje dzieci posłać od np 10 lat. Debilowate robole też są w końcu potrzebne. No nie?
      M,
      • lumpior Re: 6-latki w szkole 03.12.13, 14:30
        Jestem za.
      • chasyd_z_czerskiej Re: 6-latki w szkole 03.12.13, 16:14
        > Chodzi o zdolności, a nie efektywność nauczania.

Chcesz powiedzieć , że polskie dzieci są inteligentniejsze od francuskich i angielskich ?

--
        www.naszdziennik.pl/polska-kraj/61399,ten-projekt-ustawy-razaco-narusza-konstytucje.html
        • mariner4 Ja akurat tak nie uważam. ale 03.12.13, 16:32
          wiem, ze dzisiejszy 6 latek jest o niebo sprawniejszy umysłowo, niż ja byłem w tym wieku.
          Dlaczego więc ma się w tym wieku opie...ć bezproduktywnie?
          Jak chcesz to poślij swoje dzieci na religię i na tym skończ ich edukację.
          M.
          • chasyd_z_czerskiej Re: Ja akurat tak nie uważam. ale 03.12.13, 16:53
            > Jak chcesz to poślij swoje dzieci na religię i na tym skończ ich edukację.

Jak chcesz to poślij swoje dzieci na gender i na tym skończ ich edukację. :)

--
            www.naszdziennik.pl/polska-kraj/61399,ten-projekt-ustawy-razaco-narusza-konstytucje.html
            • mariner4 Swoich chłopców wychowałem na facetów 03.12.13, 17:25
              Oni z kolei swoje dzieci tez. A dziewczyny na kobiety. Gender wisi mi jak kilo kitu. Katolowy taliban też. Jakn słyszę słowo ideologia (obojętnie jaka) to mam ochot e zabijać.
              W szkółce parafialnej twoje dzieci się dostatecznie wykształcą. Ktoś musi robić na moje dzieci. No nie?

M.
              • chasyd_z_czerskiej Re: Swoich chłopców wychowałem na facetów 03.12.13, 22:37
                > W szkółce parafialnej twoje dzieci się dostatecznie wykształcą.

Głupiś

--
            • aborcjonista Re: Ja akurat tak nie uważam. ale 03.12.13, 17:46

Jak chcesz to poślij swoje dzieci na gender i na tym skończ ich edukację. :)

nie ma czegoś takiego DEBILU
              • chasyd_z_czerskiej Re: Ja akurat tak nie uważam. ale 05.12.13, 11:17
                > nie ma czegoś takiego DEBILU

Nie ma gender ??... Paradne... :)
          • qqazz Re: Ja akurat tak nie uważam. ale 03.12.13, 16:59
            A skąd to wiesz?

pozdrawiam
      • bilet.do.kina Nie 05.12.13, 15:57
        mariner4 napisał:

> Debilowate robole też są w końcu potrzebne. No nie?

Nie. Potrzebni są mądrzy robotnicy, dobrze wyszkoleni fachowcy.
    • pis_da_deby Re: 6-latki w szkole 03.12.13, 14:49
      chasyd_z_czerskiej napisał:

> W. Brytania, - 6 lat

Primary education

Compulsory education begins at age 5 in England, Wales and Scotland and at age 4 in Northern Ireland

www.google.de/imgres?imgurl=http://www.ibe.unesco.org/Countries/WDE/2006/WESTERN_EUROPE/United_Kingdom/struc_gbr.gif&imgrefurl=http://www.ibe.unesco.org/Countries/WDE/2006/WESTERN_EUROPE/United_Kingdom/United_Kingdom.htm&h=361&w=483&sz=24&tbnid=hpa-n37H_hW52M:&tbnh=96&tbnw=128&zoom=1&usg=__3QC8QfCXKTy5AsiQid3Omp9DA2w=&docid=dLHfr2DmI0DpuM&hl=de&sa=X&ei=59-dUu2GJoy5hAfkw4HADw&ved=0CDoQ9QEwAg&dur=889

>
      >
      >
      > wyborcza.pl/1,75478,15064902,Polscy_uczniowie_w_swiatowej_czolowce__Sa_wyniki_bada.html#MT
      >
      > wpolityce.pl/wydarzenia/56953-men-mija-sie-z-prawda-wiekszosc-krajow-ue-nie-wprowadzilo-obowiazku-szkolnego-dla-szesciolatkow
      • nazimno No i tyle. 03.12.13, 14:54
        asiasociety.org/education/learning-world/shanghai-worlds-best-school-system
        • nazimno Inne zrodlo: 03.12.13, 14:59

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HXG1sqAgVTU
          • pis_da_deby Re: Inne zrodlo: 03.12.13, 15:01
            nazimno napisał:

>
            > www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HXG1sqAgVTU

Moze zdradzisz jaki to ma zwiazek z wiekiekm rozpoczecia nauki szkolnej w krajach UE
            • nazimno Ma. 03.12.13, 15:16
              Dzieci pochodzace z tamtego rejonu swiata ucza sie pisac nawet juz w wieku 5 lat.
              One jeszcze nie wiedza, ze ucza sie pisac.
              Na poczatku rysuja ideogramy, a potem okazuje sie, zo to jest PISMO.
              Cwicza wyobraznie, pamiec wzrokowa, reke, ktory uzywa pedzelka.
              Cwicza tez abstrakcyjne myslenie kategoriami SYMBOLI.

Stad tez, gdy przychodzi im nauczyc sie alfabetu lacinskiego - jest to dla nich betka.
    • pis_da_deby Re: 6-latki w szkole 03.12.13, 14:55
      chasyd_z_czerskiej napisał:

> W. Brytania, Francja, Czechy - 6 lat
      >

lak.gruens.org/by/bildung/blobs/schulen-in-europa-einschulung+schulpflicht-zusammenfassung.pdf
    • asteroidalny Jak widać z pedagogiką i psychologią 03.12.13, 15:41
      rozwojową dzieci i młodzieży nie masz nic wspólnego.
      • x2468 Re: Jak widać z pedagogiką i psychologią 03.12.13, 16:04
        Widać poszedł do szkoły jako 9 letnie pachole.
      • chasyd_z_czerskiej Re: Jak widać... 03.12.13, 16:11
        wiek inicjacji szkolnej ma niewielki wpływ na wyniki.
        Natomiast 6-latki wepchnięte do nieprzystosowanych szkół będą zestresowane i zniechęcone do nauki...

--
        wsumie.pl/tylko-u-nas/72208-ala-jest-chlopcem-a-jas-dziewczynka
    • qqazz Re: 6-latki w szkole 03.12.13, 16:58
      Porównajmy jeszcze programy, zabezpieczenie socjalne i opiekę nad dziećmi po lekcjach.

pozdrawiam
    • filippa.pippa Re: 6-latki w szkole 06.12.13, 07:51
      Przecież u nas 6 latki chodzą do szkoły, do zerówki, więc w czym problem?
    • obraza.uczuc.religijnych A PiS chce likwidować gimnazja... 06.12.13, 22:52

• filippa.pippa Re: A PiS chce likwidować gimnazja... 07.12.13, 14:12
        Dobry pomysł.
    • paco_lopez Re: 6-latki w szkole 07.12.13, 14:04
      jeśli mielibyśmy już kruszyć kopie o te kwestie, to trzeba zdać sobie sprawę, ze mają one nikłe znaczenie dla rozwoju człowieka i z perspektywy trzydziestolatka nie wpływają na nic bo nie mogą. więcej uwagi w edukacji zwróciłbym na kwestie indywidualnych predyspozycji dzieci. dla mnie klasy czy grupy obojętnie czy w szkole czy w przedszkolu mogłyby być wiekowo mieszane. jedni szybciej łapią matematykę inni nie - to tylko przykład.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka