Dodaj do ulubionych

Rozróby górników

10.02.15, 10:21
Górnicy protestują coraz mocniej, wczoraj starcia z policją, słabo to wygląda. Zastanawiam się kim i dlaczego tak ważny jest ten pan, który prezesuje spółce węglowej, że go siłą trzymają na stołku i dopuszczają do eskalacji protestów?
Obserwuj wątek
    • brum.pl1 Re: Rozróby górników 10.02.15, 13:29
      raj-ana napisała:

> Zastanawiam się kim i dlaczego tak ważny jest ten pan, który prezesuje spółce w
      > ęglowej, że go siłą trzymają na stołku i dopuszczają do eskalacji protestów?

Plotki głoszą, że to syn Stefana Niesiołowskiego z nieprawego łoża..
      • karkowiak2plus Re: Rozróby górników 10.02.15, 15:37
        Zapomniałeś dodać,że z Anną Grodzką.
        Haha
    • snajper55 Re: Rozróby górników 10.02.15, 14:22
      raj-ana napisała:

> Górnicy protestują coraz mocniej, wczoraj starcia z policją, słabo to wygląda.
      > Zastanawiam się kim i dlaczego tak ważny jest ten pan, który prezesuje spółce w
      > ęglowej, że go siłą trzymają na stołku i dopuszczają do eskalacji protestów?

Ulica ma decydować o obsadzie stanowisk w spółkach???

S.
      • karkowiak2plus Re: Rozróby górników 10.02.15, 15:36
        Ulica nie ma żadnych praw ku temu.
        Szkoda ludzi,którzy nadstawiają karku za coś czego nie rozumieją. Ale związkom za podżeganie można wytoczyć proces w wyniku którego pójdzie z torbami..
      • raj-ana Re: Rozróby górników 10.02.15, 21:54
        Nie chodzi mi o to, że ulica ma decydować. Jak dotąd obserwowałam takie sytuacje, to sie z marszu działo, że jednego czy kilku ze stołków się zrzucało, byleby spokój był. A tu wręcz odwrotnie... dlatego mnie to dziwi.
        • snajper55 Re: Rozróby górników 10.02.15, 23:56
          raj-ana napisała:

> Nie chodzi mi o to, że ulica ma decydować. Jak dotąd obserwowałam takie sytuac
          > je, to sie z marszu działo, że jednego czy kilku ze stołków się zrzucało, byleb
          > y spokój był. A tu wręcz odwrotnie... dlatego mnie to dziwi.

O obsadzie stołków w spółce decydują właściciele spółki. Walne zebranie akcjonariuszy JSW jest za miesiąc. Polska jest (stara się być?) państwem prawa. To nie czasy PiS, gdy prezesi spadali ze stołków po geście PrezesaPana.

S.
    • sclavus Re: Rozróby górników 10.02.15, 14:48
      ... a ja się zastanawiam, kim jest ten pan, który chce go zwolnić i to do tego stopnia, że gotów jest kopalnie "podpalić"?? (już podpalił!!)
      Moje zdanie jest takie: albo blackout na kopalnie (wszystkie!!), albo szybka prywatyzacja kopalni oprócz tych z koksującym węglem, które skarb państwa powinien zatrzymać...
      Problem 240 górniczych związków zawodowych rozwiązał by się sam!!!
      • karkowiak2plus Re: Rozróby górników 10.02.15, 15:33
        Dokładnie.
        U nas występuje dziwne zjawisko polegające na tym,że o sprawach dotyczących losu przedsiębiorstw rozmawiają podmioty,które nie są właściwymi partnerami do dyskusji.
        Prezesa się nominuje a nie wybiera w demokratycznych wyborach.
        Związki zawodowe pełnią najniechlubiejszą rolę w tym wszystkim.
        Nic nie potrafią.Nikomu są niepotrzebne,a jątrzą.
        Właściciel kopalni najlepiej wie co dla niego dobre. A jak sobie nie radzi to powinien upaść.
        Jego następca prawny nie powieli jego błędów.
    • propanstwowiec Re: Rozróby górników 10.02.15, 18:24
      Dziwisz się, bo nie masz szacunku i zrozumienia dla państwa prawa. Prawdopodobnie prezesa może odwołać tylko zebranie przedstawicieli spółki. Być może mógłby dokonać tego czynnik państwowy, ale w takim razie prezes dostałby (z naszej kieszeni) roczną odprawę w wysokości kilkuset pensji górnika dołowego. A zebranie zanim się zbierze, to kwestia kilku tygodni…
      • raj-ana Re: Rozróby górników 10.02.15, 21:58
        Czy nie mam szacunku? Nie, nie o to chodzi. Chciałabym, żeby faktycznie wszystko funkcjonowało tak, że każdy prezes państwowej spółki był odpowiednim człowiekiem na odpowienim miejscu. Ale przy wszechobecnym nepotyzmie i kolesiostwie po prostu ideały państwa gdzieś giną.
        • snajper55 Re: Rozróby górników 10.02.15, 23:59
          raj-ana napisała:

> Czy nie mam szacunku? Nie, nie o to chodzi. Chciałabym, żeby faktycznie wszystk
          > o funkcjonowało tak, że każdy prezes państwowej spółki był odpowiednim człowiek
          > iem na odpowienim miejscu. Ale przy wszechobecnym nepotyzmie i kolesiostwie po
          > prostu ideały państwa gdzieś giną.

Prezesem Powinien być ten, którego wybiorą właściciele. Czy one będzie według ciebie czy mnie odpowiednim człowiekiem?

Nie powinno być spółek państwowych. Nie powinno być żadnych przedsiębiorstw państwowych. Kopalnie sprywatyzować i niech właściciel się martwi a państwo niech pilnuje przestrzegania prawa.

S.
          • propanstwowiec Re: Rozróby górników 11.02.15, 18:29
            snajper55 napisał:

> Nie powinno być spółek państwowych. Nie powinno być żadnych przedsiębiorstw pań
            > stwowych. Kopalnie sprywatyzować i niech właściciel się martwi a państwo niech
            > pilnuje przestrzegania prawa.
            >
            > S.

Tylko tak dziwnie się składa, że w takim państwie prawo jakby bardziej stoi na straży interesów biznesu niż człowieka…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka