kresskaa 16.07.08, 20:31 Jakie możliwości podjęcia studiów ma osoba, która należy do I grupy (wymagana jest obecność drugiej osoby praktycznie 24 h/dobę)? Co należy brać pod uwagę? Jakie są szannse? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gluby Re: Studia 16.07.08, 21:44 To zależy od uczelni co oferują. Raczej im nie będzie przeszkadzać ,że będzie z tobą druga osoba na zajęciach. Możesz też podjąć studia przez internet. Jeśli chodzi o zakwaterowanie to trudno powiedzieć , bo każda uczelnia ma inne przepisy. Ale na ogół niepełnosprawni mają pierwszeństwo . Nie napisałaś z jakiego powodu masz niepełnosprawność (niesłysząca? , osoba na wózku? itd ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Studia 16.07.08, 22:52 Przyjeżdżanie na zajęcia nie wchodzi w grę, mam problemy z poruszaniem się, więc pozostają studia przez Internet, ale publiczne uczelnie nie prowadzą studiów w takim toku raczej, więc mam do wyboru tylko prywatne szkoły wyższe, z tego tytułu będę musiała też ponieść pewne koszty, czy ktoś je pokrywa - chociaż część? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 program student 17.07.08, 08:38 To sprawdz w Pefronie bo ten program czesc pokrywa, Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: program student 17.07.08, 15:35 Na stronie PFRON-u nie znalazłam nic na temat studiów przez Internet, może słabo szukam... Odpowiedz Link Zgłoś
wooded Re: program student 17.07.08, 17:01 Popytaj o formę eksternistyczną. Prawie każda uczelnia pójdzie na rękę, ale musisz włożyć ogrom wysiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: program student 17.07.08, 20:34 Studia eksternistyczne, no właśnie, czyli jakie? Chodzi o wolnego słuchacza Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: program student 25.07.08, 19:23 Mógłbyś się rozwinąć? (Mam na myśli ten wysiłek...) Odpowiedz Link Zgłoś
gluby Re: program student 17.07.08, 19:24 Masz szukać program Student II który finansuje studia dla osób niepełnoosprawnych: www.pfron.org.pl/portal/pl/81/82/Student_II.html Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: program student 19.07.08, 16:11 Muszę włożyć ogrom wysiłku... Powinnam nastawić się, że bedzie ciężko? Może ktoś coś więcej napisać na ten temat, chodzi o to, że będzie dużo materiału... Wyżej pytałam, jak to jest z tymi studiami eksternistycznymi... Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: program student 19.07.08, 22:59 kresskaa, ja rozumiem, że jesteś sfrustrowna - ale nie ty jedna, na tym i podobnych forach. Fajnie, że masz zdanie i dar jego artykułowania, lecz uruchom też pozostały w Tobie drzemiący (zapewne) potencjał... Żądasz konkretnych odpowiedzi/wskazówek/danych na temat swoich kompletnie niezidentyfikowanych (póki co - przez nikogo) potrzeb. Przecież nikt za Ciebie (a na pewno nie wirtualnie) nie wymyśli najlepszego kierunku studiów ani tym bardziej nie dowie się wszystkiego, co Tobie akurat będzie podczas takowych potrzebne... Gdzie dzwoniłaś? Co Tobie odpowiedziano? Na jakie przeszkody napotkałaś? Jaką wiedzę masz od własnego oddziału PFRON, MOPS-u itd? Z jaką organizacją się skontaktowałaś, aby sprawdzić możliwości rozwoju i dofinansowania...? Internet to naprawdę wieeeelka, globalna wioska...:) Znam ludzi o wiele bardziej niesprawnych i chorych, którzy ukończyli niejeden fakultet - a więc i przed Tobą nikt tych drzwi nie jest w stanie zamknąć tak, abyś ich nie wyważyła:) Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: program student 20.07.08, 16:41 Nie oczekuję podawania szczegółowych danych, a tym bardziej decydowania za mnie jaki kierunek studiów miałabym podjąć. Jak już wcześniej wspomniałam chciałabym studiować, lecz musiałyby to być studia przez Internet. Pragnęłabym się czegoś dowiedzieć na ten temat, ale nie tego co mogę wyczytać na stronie PUW. Zastanawiam się, czy w ogóle warto rozpoczynać takie studia, czy to ma sens, czy też zapomnieć o tym. Na razie nigdzie nie dzwoniłam, gdyż chcę zasięgnąć czyjejś opinii na ten temat. Nie wiem, do kogo najpierw zwrócić się tym problemem, to MOPS, PEFRON ma mną pokierować, oni powinni mi podpowiedzieć co mam ze sobą począć (muszę wcześniej zastanowić się dobrze, co chcę dalej ze sobą zrobić, czym jestem zainteresowana, bo gdy sama nie będę wiedziała co chcę, rozmowa nie będzie miała sensu, dlatego właśnie tu piszę)… Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: program student 20.07.08, 20:22 kresskaa to zycze powodzenia w szukaniu swojej drogi i tego czego chcesz,wtedy bedzie Ci latwiej i prosciej pomoc :) Nie wiem gdzie mieszkasz ale jest wiele organizacji ktore powinni Ci tez w jakis sposob pomoc lub tez poinformowac Cie . Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: program student 20.07.08, 20:23 Pamietaj tez o tym ze jak nie drzwiami to wejdz oknem i zdobadz potrzebne informacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: program student 20.07.08, 21:38 "Pamietaj tez o tym ze jak nie drzwiami to wejdz oknem i zdobadz potrzebne informacje :)" Co to miało znaczyć... Czy ZPPP jest odpowiednią instytucją, do niej powinnam zwrócić się w pierwszej kolejności... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka_31 Re: Studia 22.07.08, 19:17 Kreska, wydaje mi się, że studia przez internet to nie jest najlepszy pomysł. Sama mam Igrupę,skończyłam studia na Uniwersytecie Gdańskim. Tylko mi było o tyle łatwiej, że nie mam problemu z poruszaniem. Dowiadywałam się o studia przez internet ale wszędzie i tak trzebabyło jeździć w czasie sesji, na egzaminy. Zacznij od ustalenia, co Cię interesuje, jeśli zaczniesz studiować coś, co cię nudzi i męczy to się załamiesz. Kiedy będziesz wiedziała co studiować, za pomocą wyszukiwarki internetowej sprawdż, na jakich uczelniach jest wybrany kierunek. Następnie sprawdż, czy uczelnia ma pełnomocnika d/s niepełnosprawnych i z tą osobą się kontaktuj. Jeśli wymarzona uczelnia takiego nie ma, skontaktuj się z dziekanem. Istnieje prawdopodobieństwo, że zostanie dla Ciebie ustalony indywidualny tryb studiów. Powodzenia, najgorzej jest się przełamać i zacząć Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Studia 22.07.08, 20:32 Indywidualny tryb studiów oznacza obecność na zajęciach w wybranej uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Studia 22.07.08, 21:19 Na każdej uczelni, w każdym trybie nauki przynajmniej raz na jakiś czas będziesz musiała się się pokazać. Ktoś przecież musi Ciebie "prowadzić", sprawdzać postępy, udostępniać materiały itd. . Studia całkowicie wirtualne są zresztą..., po prostu wirtualne i niczego nie wnoszące. Od czasu do czasu na pewno dasz radę "się przemieścić". Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Studia 22.07.08, 21:29 Studia wirtualne nic nie wnoszą... Są tj. pozbawione sensu... Co do przemieszczania, tego się obawiam, bo z tym będzie problem, ale dobrze wiedzieć, że na każdej uczelni niezależnie od trybu nauki trzeba się, co jakiś czas zjawić... Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: Studia 22.07.08, 21:29 Jeśli Janusz Świtaj dostał sie na wybory, bo chciał, podkreślam to - BO CHCIAŁ to Ty również dasz radę czasem na te studia przyjechać. Ja studiuję zaocznie i bywam na uczelni praktycznie tylko w sesji. Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Studia 25.07.08, 19:25 Studiujesz w trybie zaocznym, ale to nie są studia przez Internet? W trakcie roku ktoś Cię prowadzi, nie musisz przyjeżdżać na zjazdy, konsultacje itp. (co z ćwiczeniami)? Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: Studia 25.07.08, 20:13 Na uczelnie dojeżdżam sama. Przyjeżdżam tylko na sesję, konsultacje mi są niepotrzebne a ćwiczenia odrabiam w sesji. Obecnie nawet kolejne części pracy magisterskiej wysyłam promotorce na email. Kwestia dogadania. U mnie przede wszystkim chodzi o czas bo dojeżdżać mam jak. Ale mówiąc szczerze nie chce mi się po całym tygodniu pracy przesiadywać całych wekendów na wykładach. Skoro ja się dogadałam na podstawie takiego argumentu, to i Ty mogłabys się tak samo dogadać skoro u Ciebie przemawia coś poważniejszego niż brak czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka_31 Re: Studia 22.07.08, 22:24 Nie kombinuj, pisząc o indywidualnym trybie, miałam na myśli, że to będzie coś dostosowanego do Twoich możliwości. Kilka lat temu oglądałam program o trzech siostrach z jakiejś wioski w woj. pomorskim, które były na wózkach i jedna z nich skończyła filologię polską na UG i jakoś jej to zorganizowali. Skontaktuj się z uczelnią, tzn z osobą, która zajmuje się tym tematem. Jeśli twoja sytuacja jest taka, że nie możesz być nawet na egzaminach i obronie, to pewnie oni to jakoś zorganizują. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_elzbieta Re: Studia 24.07.08, 10:33 Do Autorki.Podejmując naukę na poziomie wyższym, nikt nie zgodzi się, abyś nie przyjeżdżała w trakcie sesji, bo jak sprawdzi czy Ty to Ty- a poza tym jaką wartość będą miały wtedy studia? Chcąc podjąć naukę konieczne jest abyś odpowiedziała sobie na pytania: co chcesz robić w życiu i czy chcesz temu poświęcić conajmniej od 3 do 5 lat życia? mieć wiadomość, że studiowanie to osobista praca i osobisty wysiłek, nikt (szczególnie na studiach w trybie zaocznym) nie będzie Cię pilnował, dopytywał etc zapytaj się o program pomocowy "Student". O ile wiem rekrutacja w tym roku na niektórych Uniwersytetach się zakończyła lub właśnie dobiega końca (więc musisz działać szybko). Jeśli chodzi o mnie to tryb zaoczny odpada, ale są tacy, którzy wolą studiować zaocznie.Także ze względu na niepełnosprawność. Chciałabym dodać, że mój stan zdrowia w czasie studiów drastycznie się pogorszył. Napisz proszę na czym polega Twoja niepełnosprawność i jakie są jej reperkusje? Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Studia 25.07.08, 20:23 Na jednej z uczelni dopuszczają zdalne zdawanie egzaminów, a odbywa się to w obecności męża zaufania... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka_31 Re: Studia 27.07.08, 21:50 Super. Czy jesteś zdecydowana co do kierunku i czy zaczniesz studia w tym roku, czy w przyszłym? Życzę powodzenia i trzymam kciuki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kresskaa Re: Studia 28.07.08, 17:17 Co do kierunku, jeszcze nie jestem zdecydowana, aczkolwiek ciągnęło mnie w stronę psychologii, jednak ten kierunek, o ile dobrze się orientuję, nie jest powadzony przez żadną uczelnię w trybie DE, studia, jeśli się ich podejmę - w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś