t-zorro 11.08.19, 16:25 Pytanie, czy też - jak dzisiaj w zwyczaju - jadąc rowerem pędzicie po wąskim chodniku a jak zbliżacie się do pieszego to dzwonicie, żeby się usuną? Czy w inny sposób go omijacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
t-zorro Re: Jazda na rowerze 28.08.19, 08:34 No więc i mi zdarza się jechać chodnikiem. Wtedy dojeżdżając do pieszych zwalniam i mówię "przepraszam". Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Jazda na rowerze 03.09.19, 01:56 nie jeżdżę "po wąskim chodniku", wole nadłożyć drogi i wybieram te szersze (jeśli nie ma ścieki rowerowej). Ale...z drugiej strony... Jeżdżę i samochodem, i rowerem. I ostatnio jechałam samochodem po "wąskiej" jezdni, czy raczej, zastawionej obustronnie parkujacymi samochodami. Przede mną zaś jechał rowerzysta, w dodatku tak bardziej posrodku tejze jezdni więc leciuchno wcisnęłam klakson, tak tylko, żeby zasygnalizować, że samochod jest z tyłu i żeby był ostrożny. A ten cyklista przystanął i opier.dzielił mnie od góry do dołu. Że "śmiem trąbić". Nie bede trąbić i nie bedę dzwonic. Od dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
t-zorro Re: Jazda na rowerze 09.09.19, 18:43 To fakt, ludzie zrobili się bardzo drażliwi. I to im kto większy ch… tym bardziej przeczulony na swoim punkcie. Oczywiście lepiej jest dać znać dzwonkiem, niż potrącić. Rowerzysta musi sobie uświadamiać, że jadąc po chodniku (i to wąskim) jest tu tylko gościem. I to nieproszonym. Tak, naprawdę prawo drogowe zezwala rowerzyście tylko w wyjątkowych przypadkach na jazdę chodnikiem. Ja, zbliżając się POWOLI do pieszego mówię „przepraszam” i to na ogół działa. Można też zejść z roweru i przeprowadzić go koło mijanej grupy pieszych. Wjeżdżanie z rozpędem w pieszych i dzwonienie na nich objawem kultury na pewno nie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
t-zorro Re: Jazda na rowerze 15.10.19, 18:27 Ostatnio wypraktykowałem taki sposób omijania na chodniku pieszych. Podjeżdżam do spacerujących (WOLNO), dzwonię (LEKKO), po czym mijając - mówię (DZIĘKUJE). Działa. Nawet, co dziesiąty, odpowiada PROSZĘ! Odpowiedz Link Zgłoś