Dodaj do ulubionych

Lekcja historii ??!!

13.04.05, 20:43
Przeczytałem informacje,że książka Mein Kampf ostatnio cieszy się bardzo dużym
zainteresowaniem.
Wydane zostało z polskim tłumaczeniem i uważane jest za księgarzy za bestseller
zaraz po książkach papieża... Szok !

Dodatkowo przeczytałem artykuł Piotra Gadzinowskiego :
www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=5342
Znam tę książkę. Dla mnie była to lekcja historii i nauka na błędach historii.
Wiem do czego doprowadziło dojście A. Hitlera do władzy i wdrożenie programu
NSDAP. Obecnie porównałem programy wyborcze partii : PO, PIS, Samoobrona i LPR.
Artykuł według mnie jest prawdziwy....

Co o tym sądzicie? Mnie ogarnia przerażenie... Tym bardziej, że nie widzę żadnej
partii, która byłaby godna zaufania i mojego głosu...
Obserwuj wątek
    • czwarty.wymiar Stuk-puk 13.04.05, 20:51
      Ta, Gadzinowski to bardzo mądry człowiek - ba, autorytet!. No i oczywiście
      NIE... Nie mam pytań.
      • pavloo Re: Stuk-puk 13.04.05, 20:54
        Też z przymrużeniem oka to przeczytałem... i od razu sięgnąłem do książki i
        porównałem program Adolfa z tym co znalazłem na oficjalnych stronach partii.
        Dodatkowo wypowiedzi czołowych liderów też potwierdzają to...

Populizm kwitnie w sile...
    • po_godzinach Re: Lekcja historii ??!! 13.04.05, 20:54
      Tym bardziej, że nie widzę żadnej
      partii, która byłaby godna zaufania i mojego głosu...

Zależy, czego oczekujesz.
    • czwarty.wymiar Re: Lekcja historii ??!! 13.04.05, 20:58
      Co do partii - faktycznie, albo jakieś ekstremy, albo miksy...
    • Gość: * Re: Lekcja historii ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:04
      Książka zawsze ciszyła się zainteresowaniem, kiedyś była niedostępna i jeśli
      komus udało się ją przywieźć krążyła wśród bliższych i dalszych znajomych.
      Traktowana była jako ciakawostka.
    • Gość: trex Toż to prawda!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 22:51
    • matmichal a co z "dziełami" Lenina?????? 13.04.05, 22:55
      ta ideologia zabiła więcej ludzi i wciąż zabija!!!!!!
    • Gość: Fiona Re: Lekcja historii ??!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.04.05, 23:03
      Ja rowniez jestem zainteresowana ta ksiazka, co w tym dziwnego. Kieruje mna
      czysta ciekawosc wlasnie dlatego, ze budzi tyle kontrowersji.
      • po_godzinach Re: Lekcja historii ??!! 13.04.05, 23:04
        "kontrowersji"????????????????

Mein Kampf budzi jakies kontrowersje ????????////
        • Gość: Fiona Re: Lekcja historii ??!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.04.05, 23:13
          Nie mam na mysli samej ksiazki jednak zainteresowanie nia budzi wiele dyskusji.
          Zreszta sama widzisz, skad wiec to zdziwienie?!
          • po_godzinach Re: Lekcja historii ??!! 13.04.05, 23:18
            Ano stąd, że wydzwiek mein kampf jest jednoznaczny, nie jest to ksiazka w
            zadnym sensie kontrowersyjna, czyli taka, która powodowałaby watpliwosci.
            Przeczytac oczywiscie mozna dla celow poznawczych, jest ona jednak bardzo zle
            napisana, nudna i tak wlasciwie nie daje sie czytac.
            A co tak jest napisane, chyba kazdy wie.
            • Gość: Fiona Re: Lekcja historii ??!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.04.05, 23:32
              Zozumialas co napisalam powyzej, czy moj przekaz po raz wtory jest niezbyt
              zrozumialy? Nie lap mnie za slowa, bo "wydzwiek" jest jednoznaczny, jednak samo
              czytanie jej budzi kontrowersje, uzywajac tego slowa nie mialam na mysli sensu
              samej ksiazki, ale cala otoczke woklol niej, zainteresowanie, wypowiedzi na
              temat pojawienia sie jej w Polsce itp. Chyba zgodzisz sie, ze budzi to wiele
              kontrowersji(tzn. sprzecznych pogladow) zwiazanych ogolnie z ta ksiazka, a nie
              z tym co w sobie zawiera czyli "jednoznacznym wydzwiekiem" jak to ujelas.
              Sadze, ze dobrze rozumiesz o co mi chodzi, ale chcesz sprawdzic, czy wiem o czy
              pisze. Prawda?
              • po_godzinach Re: Lekcja historii ??!! 13.04.05, 23:40
                "budzi to wiele
                > kontrowersji(tzn. sprzecznych pogladow) zwiazanych ogolnie z ta ksiazka, a
                nie
                > z tym co w sobie zawiera"

Książka to nie są okładki, tylko to, co zawiera - jak rozumiem.
                A to, o czym piszesz to jest sensacja, nic ponadto.

Pierwsze słysze, że czytanie budzi kontrowersje. Ksiazka od dawna w Polsce jest
                dostepna, jak ktos chce, niech sobie poczyta, nie rozumiem,
                jakie tu moga byc kontrowersje.

Tyle.

Dobranoc.
                • fionaaa Re: Lekcja historii ??!! 13.04.05, 23:52
                  po_godzinach napisała:
                  >

>
                  > Pierwsze słysze, że czytanie budzi kontrowersje. Ksiazka od dawna w Polsce
                  jest
                  >
                  > dostepna, jak ktos chce, niech sobie poczyta, nie rozumiem,
                  > jakie tu moga byc kontrowersje.
                  >

>
                  Wlasnie np. takie, ze jedni uwazaja, ze mozna sobie poczytac ot, chocby z
                  ciekawosci, inni sadza, ze w ogole nie powinno sie jej czytac. Nawet samo
                  zainteresowanie nia budzi wiele sprzecznosci. Wybacz, ze tego nie zauwazylas,
                  ale ja slyszalam wiele sprzecznych opini w zwiazku z dopuszczeniem jej do
                  czytania i nie tylko.
                  To tyle.
                  Dobranoc

• fionaaa Re: Lekcja historii ??!! 14.04.05, 00:11
                    A tak w ogole ja ciebie nie rozumiem, nie wiem jak mozesz tego nie widziec,
                    przeciez samo wydanie tej ksiazki wzbudzilo tyle kontrowersji, emocji, a nawet
                    protestow, czy to dla Ciebie zwykla sensacja? Moze Ty nie rozumiesz sensu tego
                    slowa?!
    • neptyk-sceptyk Re: Lekcja historii ??!! 13.04.05, 23:45
      > Co o tym sądzicie?

Ein Volk, Ein PolenReich, Zwei Giertych
    • Gość: von Gateknienosze Re: Lekcja historii ??!! IP: 195.150.233.* 14.04.05, 01:36
      Czytałem "Mein Kampf", o razu widać, że pisał je psychopata! Już lepszą lekturą
      jest dla mnie "Fakt". 8-)))
    • mr_pope Re: Lekcja historii ??!! 14.04.05, 12:38
      Gadzinowski manipuluje, stwarzając pozory podobieństwa między poszczególnymi
      postulatami partii a programem NSDAP. Ludzie naiwni dają się na to nabrać.
      Tymczasem taką metodą, jak "odżydzenie zastąpione dekomunizacją" związki z
      programem NSDAP można udowodnić nawet torysom w Wielkiej Brytanii, a sympatię
      wobec faszystom nawet ultraliberałom. "NIE" nie po raz pierwszy stosuje takie
      techniki a ludzie na to lecą. Przykre to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka