Dodaj do ulubionych

czy PALENIE to GRZECH??????????

20.05.05, 23:20
jak to traktujecie?? jako grzech czy nie? jako lekki? czy cieżki :| i wogóle
czy płnoletnia osoba musi sie z tego spowiadać???????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: Doom Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? IP: *.aster.pl 20.05.05, 23:29
      W kominku?
    • masacro Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? 20.05.05, 23:34
      Droga Kuantanamero, mam 19 lat i sam pale.
      Jeszcze nie dawno mialem identyczny dylemat natury czysto moralnej.
      Powiem Ci tak: Przed skonczeniem 18 lat jest to grzech bez dwuch zdan!!!
      Nie ma zadnych lagodzacych okolicznosci, bo jest sie jeszcze nie doroslym, i
      raz, ze za twoje przewinienia smazyc sie beda w piekle rowniez twoi rodzice,
      dwa palenie jest dla doroslych, ktorzy ponoc wiedza co robia :-))))

Co po skonczeniu 18-stki? No coz, mysle ze nalezy postawic pytanie sobie, czy
      moge to zmienic? Bo jesli masz choc cien szansy by zmienic i nie zmienisz,
      odpowiadasz przed Bogiem za celowe nie staranie sie byc lepszym. Jednak jesli
      nie mozesz rzucic choc starasz sie, ale nie mozesz, trudno, nie jest to tak
      dokonca grzech bo Bog i tak cie kocha, nawet z twoja wada palenia. Wszystko z
      mojej strony, pozdrowionka ;-)
      • ruda_szczurka Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? 20.05.05, 23:53
        Nalezaloby jeszcze wspomniec o wplywie palonego sprzetu na ciezar grzechu.
        Mysle, ze najgorsza bedzie tutaj nikotyna bo to takie palenie dla palenia. Duzo
        smrodu i dymu a efekty mizerne...
        Inaczej sprawa ma sie w przypadku bardziej zielonej zawartosci bibulki! Wg mnie
        to nie grzech o ile pali sie to w celu zglebienia biblijnych przypowiesci.
        Faktem bowiem jest niepodwarzalnym, ze im bardziej zielone tym bardziej pobudza
        umysl i zbliza do Boga (potocznie nazywa sie to "odlot").
        • masacro Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? 21.05.05, 00:00
          Jakiem zyje, i mnostwo chwytow stosowanych przez palaczy trawy przezylem,
          jeszcze nigdy nie slyszalem zeby ktos to scierwo usprawiedliwial Bogiem i
          religia. A co do samej trawy, to moim skromnym zdaniem nie jest to lzejszy
          grzech od palenia nikotyny, ze wzgledu na skutek jaki sie ma po ziole a jakiego
          sie nie ma po papierosach, tylko przeciwnie, jest gorszy bo ziolo jeszcze
          bardziej cie zabija. Jeszcze bardziej. Nie tylko fizycznie ale i psychicznie.
          Po zatym smierdzi gorzej.
          • Gość: Doom Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? IP: *.aster.pl 21.05.05, 00:18
            rety, kto ci takich herezji do lba nakladl...
            • masacro Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? 21.05.05, 00:25
              Ja to widze. Myslisz ze chowam sie pod jakims kloszem? Widze przeciez co ziolo
              robi z ludzi.
          • ruda_szczurka Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? 21.05.05, 00:55
            masacro napisał:

> Jakiem zyje,

czyli lat 19....
            jak pozyjesz troche dluzej i poznasz znaczenie slowa "ironia" to pogadamy ;)
            • masacro Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? 21.05.05, 00:59
              Przepraszam bardzo ruda, ale to ze nie zauwazylem ze ironizujesz nie znaczy
              wcale ze nie znam znaczenia tego slowa. Poza tym moge cie spytac ile ty masz
              lat? Interesuje mnie tylko, do jakiego wieku mozna byc fanatykiem ziola, bedac
              do tego kobieta.
            • a.g.r.e.s.t Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? 21.05.05, 08:57
              Ruda, tu na forum można sptkać się z takimi dziwnymi poglądami, że nieraz
              trudno wyczuć czy coś jest ironią czy nie. Żeby była czytelna ironia,
              potrze4bne jest poczucie wspólnoty kulturowej, o co trudno ze wszystkimi w tak
              powszechnie dostępnym miejscu. Tak że może przydałby sie jakiś emotikon "to
              było ironiczne".
    • funix Bóg widząc to puka się w czoło 21.05.05, 00:18
      Nie. To jest tylko piramidalna głupota. Ale żeby to wiedzieć, chyba trzeba mieć
      trochę więcej lat.
      A niektórym i to nie pomaga...
      • masacro Re: Bóg widząc to puka się w czoło 21.05.05, 00:26
        A tobie sie wydaje ze jak dany osobnik rzyci palenie, to przybywa mu 20 punktow
        IQ??? Tylko czasam sie nie da... Czy to tak trudno zrozumiec?
    • lotjonen Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? 21.05.05, 00:21
      Piąte: NIE ZABIJAJ (również siebie)
    • Gość: Jawa Re: czy PALENIE to GRZECH? JESZCZE JAKI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.05.05, 07:28
      Mysle, ze podchodzicie do tematu bardzo jednostronnie. Piszecie wylacznie o
      sobie. Mysle ze gorszym grzechem jeszcze jest zabijac w ten sposob innych tzw.
      biernych palaczy. Pamietam jak koledzy z pracy bezlitosnie dmuchali mi w twarz
      dymem a wiedzieli ze jestem w ciazy. Nic ich to nie obchodzilo ze ja przeciez
      musze w tych bialych oparach siedziec przez wiele godzin. Nie moglam zmienic
      pracowni. Jeden taki koles to nawet swoj kozuszek wieszal gdzie indziej zeby mu
      nie smierdzial. A jak prosilam zeby moze wychodzili na korytarz zapalic to
      mowili ze woleliby sie z pracy zwolnic. Niestety to ja musialam sie w takiej
      sytuacji zwolnic. Inaczej moj synek nie mialby szans sie urodzic. Co do trawy
      to nie moge sie nadziwic jak mlodzi ludzie daja sobie robic sodowke w glowie ze
      to mniej szkodzi niz nikotyna czy alkohol. Szkodzi i to jeszcze jak. Narkotyk
      zabija w czlowieku powoli wszystko. Zabija wiare w siebie, poczucie sily,
      przyszlosc, zabija finanse, rodzine wokol,wreszcie szare komorki
      • masacro Re: czy PALENIE to GRZECH? JESZCZE JAKI 21.05.05, 10:12
        Co za wsztrzasajaca historia. Nie ktorzy potrafia byc naprawde podli.
        Kompletnie sie z toba zgadzam, Jawo, Palenie w tak podly sposob, by zatruwac
        innych, a nawet biedne, niewinne dziecko, jeszcze nie narodzone, to grzech
        ciezki niewatpliwie. Kazdy moze sie truc, jesli chce, ale niech uwaza by nie
        truc przy tym innych. Co do trawy, tez sie z toba zgadzam. Dokladnie
    • Gość: LePeR Re: czy PALENIE to GRZECH?????????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.05.05, 08:36
      Jest przykazanie Nie Zabijaj.

Palenie jakichkowliek używek skraca życie, powoduje wiele chorób, których konsekwencją jest skracanie sobie życia. Czyli uprawiasz samobójstwo jedynie w dłuższym odcinku czasu.

Z tego co ja wiem, to życie daje nam szansę doświadczenia pierwiastka duchowego. Czy to poprzez modlitwę, czy medytację czy też inne praktyki pozytywnie wpływajace na ciało i umysł człowieka.

Przykro mi bardzo ale palenie tytoniu, ziół, czy innego barachło ma jedynie destrukcyjny wpływ na organizm człowieka... Resztę wniosków sama wyciągniesz jak tylko będziesz chciała.

Czy to grzech trudno mi jednoznacznie się wypowiadać - nie jestem teologiem. Ale ja osobiście - tak to jest grzech z punktu widzenia wiary katolickiej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka