szpulkaa 28.10.05, 16:38 jak to bedzie po francusku? moze mi ktos podpowiedziec? a moze znacie jakas strone po francusku z opisem tego swieta w Polsce? dzieki za pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marquis Re: Święto Zmarłych 28.10.05, 16:44 Toussaint (f.), czyli Wszystkich Świętych. Odpowiedz Link
szpulkaa Re: Święto Zmarłych 28.10.05, 16:49 dzieki a jeszcze brakuje mi slowa "bliscy", w sensie: "oddac czesc bliskim"... jak to w Swieto Zmarlych bywa... Odpowiedz Link
marquis Re: Święto Zmarłych 28.10.05, 16:54 ojej, ależ patetycznie no ale niech będzie, możesz powiedzieć np. "rendre l'honneur aux proches" - tylko że to takie strasznie podniosłe Odpowiedz Link
szpulkaa Re: Święto Zmarłych 28.10.05, 17:00 a swieto niby nie jest podniosle? pisze maila znajomemu i staram sie, jak moge, zeby pojal idee tego swieta i nie pomyslal, ze to tylko smutna wersja Helloween dzieki bardzo za pomoc! Odpowiedz Link
felinecaline Re: Święto Zmarłych 28.10.05, 17:26 To bardzo pospolity blad "swietologiczny": 1 listopada wlasciwie obchodzi sie "La Toussaint" (czyli Wszystkich Swietych) a Swieto zmazlych = fête des Defunts to polskie Zaduszki. Na pocieche powiem Wam, ze francuzi sami nagminnie myla obydwa. Odpowiedz Link
rududu10 Re: Święto Zmarłych 30.10.05, 13:50 marquis napisał: > ojej, ależ patetycznie no ale niech będzie, możesz powiedzieć np. "rendre > l'honneur aux proches" - tylko że to takie strasznie podniosłe "rendre hommage" tez powinno ujsc Odpowiedz Link
zielka Re: Święto Zmarłych 30.10.05, 15:07 znalezione w necie: La Toussaint reste en Pologne le jour consacré à la mémoire de ceux qui sont partis, les Polonais se rendent en masse dans les cimetières, encore plus beaux et plus fleuris que jamais, enveloppés en cette soirée unique par un aura au sens propre et au sens figuré. Des dizaines de bougies flambent sur chaque tombe, illuminant les cimetières entiers et le ciel au-dessus, une clarté visible à des kilomètres à la ronde. i daj koledze tego linka, mi sie bardzo podobal i dzis rano go uzywalam w podobnych do Twoich celach: www.smzk.vip.interia.pl/cmentarz_krzeszowice.htm Odpowiedz Link
szpulkaa Re: Święto Zmarłych 02.11.05, 09:04 dzieki za podpowiedzi i link a po fakcie znalazlam tez cos takiego: cracovia.free.fr/cracovie/traditions/toussaint/ etu.univ-lyon2.fr/etu857/0/fiche___article/ Odpowiedz Link