Dodaj do ulubionych

Kardynał złamał tajemnicę konklawe?

23.09.05, 16:40
Czy to znaczy, że konklawe jest niewazne ?? :-))
Obserwuj wątek
    • 44a11 a kto gwarantuje za to, ze te dzienniki sa prawdzi 23.09.05, 17:00
      we? W RFN lata temu Stern publikowal dzienniki Hitlera, mieli kilka ekspertyz,
      ze sa autentyczne, a potem niejaki pan Kujau opowiadal wszystkim jak ich zrobil
      w konia, pokazywal jak pisal pismem Hitlera, jaja byly - to moze byc taki sam bajer.
    • Gość: GHANAR Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.ztpnet.pl 23.09.05, 17:03
      Oczywście, że jest ważne!
      • Gość: ekumen Kardynał złamał tajemnicę wielokrotnie IP: 63.165.62.* 23.09.05, 20:12
        po pierwsze - wszelkie notatki mialy byc zniszczone po kazdym glosowaniu, po
        drugie - informacje tego typu nie moga byc ujawnione bez zgody papieza, po
        trzecie - ...
        • supaari a który? 24.09.05, 01:28
          Wciąż nie wiemy który to kardynał! I czy jakikolwiek!
    • adas313 Ale bylby numer.... 23.09.05, 17:06
      gdyby sie okazalo ze to dziennik kardynala Ratzingera ;o))))
      • Gość: spiritus sanctus Re: Ale bylby numer.... IP: 80.51.232.* 23.09.05, 21:00
        Ppapa powiedział prawdę, że to panowie kardynałowie Go wybrali, ja nie brałem w
        tym udziału
    • Gość: uglyharry haha IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.09.05, 17:12
      NIE "KTORY Z KSIAZAT KOSCIOLA" TYLKO "KTORY Z KSIEZY". W Kosciele nie ma
      ksiecia tylko jest ksiadz :)
      • 3promile Re: haha 23.09.05, 17:22
        uglyharry, zanim palniesz kolejną durnotę, to wyguglaj sobie "Książę Kościoła"
        • Gość: adambezewy Re: haha IP: 80.50.49.* 23.09.05, 17:34
          objawia się duch chrześcijaństwa:-(
          • Gość: Bolek [...] IP: *.sympatico.ca 23.09.05, 18:32
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: ur TO NIELADNIE tak czesto bic swojego.... IP: *.35.221.203.acc14-dryb-mel.comindico.com.au 23.09.05, 17:59
          najlepszego przyjaciela i do tego zalewac mu wodka jego mala glowke ,a na
          dodatek zatruwac go paperosami.
        • Gość: Bolek [...] IP: *.sympatico.ca 23.09.05, 18:28
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • supaari !!! 24.09.05, 00:59
          3promile,
          mam Cię na liście nieprzyjaciół, ale po tym wpisie...
        • Gość: z Re: haha IP: *.powerdsl.t3.se 24.09.05, 10:41
          tylko że to brzmi jak, nie przymierzając, "baron SLD" :)
      • Gość: Bolek Re:uglyharry czy dirty harry,a moze harry kriszna? IP: *.sympatico.ca 23.09.05, 18:26
        a Adam Sapieha - to kim byl,jak nie ksieciem?
        • Gość: Piotr Kłys, Łódź Re:uglyharry czy dirty harry,a moze harry kriszna IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 23.09.05, 19:00
          Ksiązę Metropolita Adam Kardynał Sapieha nosił tytuł książęcy ze względu na
          historyczne dziedzictwo Archidiecezji Krakowskiej - Księstwo Siewierskie,
          aczkolwiek był to juz tytuł li tylko honorowy. Takim samym Księciem Siewierskim
          (jako Metropolita Krakowski) był Karol kardynał Wojtyła, Franciszek kardynał
          Macharski i jest - Arcybiskup Stanisław Dziwisz. Z noszenia tytułu książęcego
          pierwszy zrezygnował ksiądz biskup Wojtyła. Pozdro.
          • Gość: eroica Sapieha to książę krwi IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.05, 19:28
            Każda encyklopedia jest źródłem...
            • pandada Re: Sapieha to książę krwi 23.09.05, 20:13
              Książe krwi?
    • alterpars Buahahahaha 23.09.05, 17:54
      Ja sie nei moge doczekac kiedy nazwijmy to slabostki kardynalow odsloni
      prawdziwe oblicze kardynalow biskupow i ksiezy....Ze za fasada wielkich slow
      natchnienia kryja sie malutkie ludziki ktore chcac sp...przed prawdziwym zyciem
      w celibat biora z niego tylko to co najlepsze...wino kobiety i spiew....
      • stefek_burczymucha1 Re: Buahahahaha_Ad: alterpars 23.09.05, 20:02
        Ad: alterpars:
        Jeśli to się potwierdzi, to prawdziwy dramat (ale chyba ludzi wierzących nie
        powinno to dziwić - patrz: JUDASZ - chociaż nie odważyłbym się nazwać w ten
        sposób żadnego uczestnika konklawe, nawet Tego, który ujawnił tajemnicę). Tak
        Alterpars - to straszne, ale jest coś GORSZEGO - to, że są tacy jak Ty, którzy
        się z tego cieszą, więcej - czekają na takie NEWSy, karmią się nimi .... i co
        dalej??? Uważaj co jesz i ile, bo się po...gasz!
        • Gość: kasia Re: Buahahahaha_Ad: alterpars IP: *.sasiedzi.pl 23.09.05, 20:10
          Chyba poniosły Cię emocje. W tym co napisał alterpars jest wiele prawdy, choćby
          była najbardziej bolesna dla wielu wierzących katolików.
          • stefek_burczymucha1 Re: Buahahahaha_Ad: alterpars 23.09.05, 20:29
            Droga Kasiu!
            gdybyś bywała tu częściej, wiedziałabyś, że jestem człowiekiem niewierzącym!
            Fakt! Ostanio zainteresowały mnie sprawy, o których tu "tak często" i "tak
            głośno"! Coraz częściej dziwi mnie brak konsekwencji w życiu wielu uczestników
            dyskusji. Podejrzewam, że alterpars (chociaż mogę się mylić!?) jest człowiekiem
            ochrzczonym, może nawet nazywa siebie wierzącym (czasem zazdroszczę!), ale
            człowiek wierzący jest do czegoś zobowiązany,a nie wywiązuje się z tego(i tu
            zazrdościć przestaję!). Więcej powściągliwości i samokrytyki! Nic więcej!
            • Gość: kasia Re: Buahahahaha_Ad: alterpars IP: *.sasiedzi.pl 23.09.05, 21:01
              Niewątpliwie jest coś w tym co piszesz ale.. jest jedno ale. Piszesz <ale
              > człowiek wierzący jest do czegoś zobowiązany,a nie wywiązuje się z tego(i tu
              > zazrdościć przestaję!)
              Czy człowiek wierzący ma akceptować niewłaściwe postępowanie tego czy innego
              hierarchy? Co to ma wspólnego z wiarą (Bogiem, dogmatami)? To raczej dowód
              ślepego posłuszeństwa, które często prowadzi do zła.
            • alterpars Wierzacy wierzacy 23.09.05, 21:05
              Wiara to jest zobowiazanie do przestrzegania 10 przykazan i wiara w troce sw.
              wiara to nei jest pcohwala tego co wyprawiaja ksieza. do czego to niby jestem
              zobowiazany. Do przymykania oczu na to ze jeden z drugim po pijaku powoduja
              wypadki, plodza dzieci, molestuja klerykow? Nawet jak widac geby na klodke nie
              potrafia trzymac. Kiedys zapytalem ksiedza (kumpla) jak to jest z ich zyciem
              seksualnym i czy rzeczywiscie zachowoja celibat. Spojrzal na mnie z politowaniem
              i stwierdzil: "No co Ty ksiadz to tez czlowiek" I tacy ludzie mowia mi jak mam
              zyc???? Rozsadzaja o trwalosci malzenstw, zakazie wspolzycia? Kupa sciemy!
              Wiara kolego to jest cos skrajnie roznego od tego co ty uznajesz za wiare.
              • supaari Nie! To nie tacy ludzie! 24.09.05, 01:23
                Wobec takich księży powinieneś stosować zasadę "Czyńcie więc i zachowujcie
                wszystko co wam polecą, ale uczynków ich nie naśladujcie!" (Mt 23. 3, Mk. 12,
                38-40, Łk. 20, 45-47) No i dobrze byłoby się pomodlić za "faryzeuszów"!
        • pandada Re: Buahahahaha_Ad: alterpars 23.09.05, 20:17
          Czego się tak Judasza czepiacie? Przecież on był pionkiem niezbędnym w układance! Judasz to jedyny apostoł, który odegrał znaczącą rolę w dziele Odkupienia.
          Piotr też zdradził Jezusa, zapierając się po trzykroć.
          • supaari Re: Buahahahaha_Ad: alterpars 24.09.05, 01:26
            A tam - wcale nie był niezbędnym! Niezbędna była tylko zgoda Jezusa! Wszystko
            inne to tylko czynnik ważny, le zastępowalny!!
    • Gość: papa Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.ha.tuniv.szczecin.pl 23.09.05, 17:55
      Trzeba powołać komisję śledczą celem znalezienia winnego. Przyśli śledczy mogą
      przyjechać na szkolenie do naszych parlamentarzystów...
    • Gość: Bolek Re: do mongola ;ups - mangolda IP: *.sympatico.ca 23.09.05, 18:21
      pokazywanie srodkowego palca reki,nie jest polskim zwyczajem;
      "ptaszka" swojego mozesz pokazac - posmiejemy sie troche,bo smiech to zdrowie
      • mangold Re: do mongola ;ups - mangolda 23.09.05, 18:49
        Gość portalu: Bolek napisał(a):

> pokazywanie srodkowego palca reki,nie jest polskim zwyczajem;
        > "ptaszka" swojego mozesz pokazac - posmiejemy sie troche,bo smiech to zdrowie

rozumiem, że pokazanie ptaszka, interesu czy jak tam sie to u ciebie nazywa
        jest typowym polskim zwyczajem ??
        • Gość: Bolek Re: do mangolda IP: *.sympatico.ca 24.09.05, 00:28
          twoim zwyczajem jest - odwracanie kota ogonem; nie napisalem,ze polskim
          zwyczajem jest pokazywanie pewnego narzadu ciala; jesli natomiast chodzi ci o
          ten znak lub "odfajkowanie" - to lepiej nie idz na to glosowanie!
          • Gość: kolabora Re: do mangolda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 08:38
            Ptaszek nie ma nic do rzeczy, bo głosuje się przez postawienie krzyżyka :))
            • Gość: Bolek Re: do kolabora IP: *.sympatico.ca 24.09.05, 20:50
              i wlasnie o to chodzi,zeby postawic krzyzyk na mangoldzie - choc nie wiem,czy
              on czasem nie jest - goldman?
    • Gość: dewa Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.pronet.lublin.pl 23.09.05, 18:27
      księża w kościołach trąbia i straszą że niewzięcie udziału w wyborach to grzech,
      a grzechem łamania przysięgi to się nawet najwyżsi duchowni nie przejmują- fałsz
      obłuda i zakłamanie
      • pandada Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 23.09.05, 20:24
        E tam. Dobrze że owczarnia poznała sekrety wyboru bacy. W końcu demokracja, dzięki francuskim gilotynom i amerykańskim awanturnikom, owładnęła świat. Hierarchia kościelna też musi zrozumieć, że jest na służbie u ludu i nie powinna niczego taić.

Po drugie: Bergolio był moim faworytem (obok lewicowego Indiańca). Argentyńczyk głównie dlatego, że nie unosiłby za wysoko głowy i dlatego, że był wśród kardynałów jednym z największych erudytów. Jak na jezuitę przystało.
        • supaari Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 24.09.05, 01:38
          Owczarnia jeszcze nie poznała...
          Ale to dobrze, że ktoś jeszcze dostrzegł kagdynała Bergoglio! Był moim drugim
          faworytem (jezuita w najlepszym wydaniu! - oby w przyszłości!)! Zaraz za
          Ratzingerem - Dieu le veult!
        • arcykr Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 24.09.05, 09:30
          Kościół nie jest i nie ma być instytucją demokratyczną.
    • Gość: Bolek Re: do synagoga IP: *.sympatico.ca 23.09.05, 18:35
      ty nie jestes synagog - ty jestes demagog!
    • Gość: kk Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.acn.waw.pl 23.09.05, 19:04
      Nie unieważnia to konklawe.
      Jest to jednak wykroczenie obłożone automatyczną ekskomuniką.

Pozdr
      kk
    • Gość: Hurrapolak Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:12
      Hurraaaaaa, papiezem bedzie Dziwisz!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: poler to nie jest dziwne skoro................ IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 23.09.05, 19:32
      bp. Dziwisz zapowiedział, że nie wykona testamentu JPII i nie zniszczy notatek
      osobistych (o co JPII prosił). Dlaczego więc kto inny nie może ujawniać
      szczegółów konklawe, maaj przy tym przekonanie, że dobrze się tym przysłuży.
    • Gość: kasia Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.sasiedzi.pl 23.09.05, 19:41
      Wśród niższych rangą duchownych od lat krąży powiedzenie, że jak głowa nakryta
      piuską to Duch Święty nie ma dostępu.
      • supaari Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 24.09.05, 01:40
        piękne, Kasiu, piękne!
    • Gość: Wanda Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 20:04
      No własmie, co zmienia taka informacja? Co za różnica iloma głosami został
      wybrany kardynał Ratzinger? Przecież prasa brytyjska już wczesniej podawała
      zbliżone wyniki konklawe powołując się na tajemniczego informatora.
      • Gość: yls Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 20:11
        Gość portalu: Wanda napisał(a):

> No własmie, co zmienia taka informacja? Co za różnica iloma głosami został
        > wybrany kardynał Ratzinger? Przecież prasa brytyjska już wczesniej podawała
        > zbliżone wyniki konklawe powołując się na tajemniczego informatora.

no właśnie sporo zmienia, skoro zamierzają dalej wciskać kity o tym że to
        kardynałowie natchnieni przez ducha świętego to coś tu nie gra, nie? Albo nie
        wszystkich natchnął (to co tam robili ci nie natchnięci??) albo duch święty sam
        nie wie czego chce, nie.
        • Gość: Wanda Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 21:43
          Nie bardzo rozumiem. Czy do tej pory uwazałes, że w Kaplicy Sykstyńskiej podczs
          konklawe robi się zimno, potem cos jak szszszsz...., a potem pojawia sie Duch
          Świety i pokazuje palcem, przepraszam, pazurkiem własciwego kandydata?
        • supaari Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 24.09.05, 01:46
          Otóż nic nie zmienia, bo "spiritus tlat, ubi vult"!
          Będę wierzył, że był to najlepszy wybór! I bedę wierzył w kandydanturę
          kardynała Bergoglio jak przyjdzie jego czas!
      • pandada Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 23.09.05, 20:27
        To zmienia, że się owczarnia dowiedziała, co tam panowie i władcy w zamknięciu knuli.
        Mnie tajemnica konklawe, jako demokratę, obrzydza.
        • Gość: Wanda Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 21:47
          Co mianowicie "knuli" poza tzw. "ucieraniem" glosów? Jak w kazdym głosujacym
          zgromadzeniu wybór zapadł wiekszoscią głosów. Tym razem trwało to bardzo krótko,
          bo juz w czwartym glosowaniu. Nie chce mi sie wierzyć, że w XXI wieku moga byc
          tak naiwni ludzie, jak dzisiejsi forumowicze.
          • alterpars Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 24.09.05, 01:03
            przeprasza ale czy Ty przypadkiem nie sugerujesz ze te opowiesci o duchu sw to
            zwykla sciema? nie sugerujesz tego prawda?
            • supaari któż Ducha zrozumie? 24.09.05, 01:59
              Duch Święty w procesie demokracji to tylko stopień wyżej nad "ucierającymi się"
              opiniami kardynałów (vide ostatnio Jan XXIII i Jan Paweł II)! Jeszcze niejeden
              raz nas zszokuje, zaskoczy i zostawi bez tchu!
              Wciąż nie jestem probiocjonalistą!!!
            • laclos Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 24.09.05, 08:12
              Sprawa udziału Ducha Świetego w wyborze papieża jest sprawą wiary, jak wszystko,
              co dotyczy religii
    • Gość: homofob i rasista Watykanskie przyslowie mowi: IP: 204.60.105.* 23.09.05, 20:08
      Ci co nie wiedza nie mowia, a ci co mowia nie wiedza.
      • Gość: MlodyJorg Parafrazujac Nieznalska: IP: 66.133.95.* 23.09.05, 20:49
        Ale jaja!
      • Gość: rara Re: Brawo Mlodzierz Wszechpolska IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 23.09.05, 21:00
        Nasze nadzieje w polskiej mlodziezy.
        • supaari brawo kto inny! 24.09.05, 02:02
          a nasze chyba nie!

• kociubinska Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 23.09.05, 22:20
      Nie bardzo rozumiem te emocje na forum. Co sie własciwie stało takiego
      sensacyjnego. Czy kardynałowie pobili się, albo sobie nawymyslali? Bo co jest
      sensacyjnego w informacji, że kardynał Ratzinger dostal tyle a tyle glosow?
      • supaari ja też nie rozumiem emocji, ale się im poddaję! 24.09.05, 02:05
        Och, zapewne za kilkaset lat ktos uzna, że było parę ofiar śmiertelnych! I
        tylko współcześni będą się śmiali (!).
    • Gość: Krzysztof Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.crowley.pl 23.09.05, 23:01
      Jak zdradził to się będzie piekł w ogniu piekielnym po wsze czasy. A czy który z nich puścił farbę czy nowy jest chłopem czy może babą ?
      • supaari E, tam... 24.09.05, 02:07
        Bóg jest miłosierny i opinia Kościoła nie za bardzo musi Go obchodzić. A tym
        bardziej opinia Krzysztofa!
    • Gość: Jestem za! Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:03
      Walczmy!
    • Gość: kubek44 Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 23:14
      wiesz gdzie sobie najlepiej wsadź ten palec, najpierw tam , a później do nosa
    • les1 Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 23.09.05, 23:33
      Czy to jest wazne kto powinien zostac... a kto zostal ???
      Wazne , ze zostal ktos , kto odpowiada dokkrynie dzisiejszej!!!
      Jak ten pajac co klepal w ramie Hitlera?
      Tak bylo wtedy!
      Ale dzisiaj nic sie nie zmienilo!.....Taki sam pajac klepie co mu inny"Hitler"
      nakazal!......hihihi
      Typowe.....
      Jaka religia , tacy judzie....

les1
      • supaari Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 24.09.05, 02:09
        les1, przeczytałaś (-eś) to, co napisałaś (-eś)? czy to była prosta pomyłka?
    • aglio Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 24.09.05, 00:11
      O co chodzi purpurowym przebierancom? W filmie o Karolu tez padaly liczby. O ile
      dobrze pamietam 96 glosow na JP2.
      • supaari Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? 24.09.05, 02:13
        Pewna jest tylko liczba głosów oddanych na każdym konklawe... Reszta to gra
        mediów i innych hien.
    • Gość: Bolek Re: korektor skasowal moje posty,lecz IP: *.sympatico.ca 24.09.05, 00:14
      nie skasowal "3groszy" niejakiego 3promile i jego wulgaryzmow;
      to co napisalem ,bylo tylko ironia
    • kozaczek3 Nie zadrżała mi rękaStwierdził kard.Józef Klępa 24.09.05, 00:23
      Zawsze wiedziałem że jesteś pro niemiecki.
      Amen.
      • supaari a to mnie nie dziwisz! (sz!) 24.09.05, 02:16
        To chyba jedyna rzecz, którą kiedykolwiek wiedziałeś!!!
    • Gość: gość Re: Kardynał złamał tajemnicę konklawe? IP: *.olsznet.ec.pl 24.09.05, 01:16
      Jak zwykle media próbują zarobić na bzdurach... co za okropny "brukowiec"...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka