wetton 06.01.06, 15:41 Czas szabelki powoli odchodzi...i co zostaje? wet Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linka234 Re: Jak byc dzis patriota? 06.01.06, 16:14 to zbyt szczytne przedsięwzięcie jak na nasze cholerne czasy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Jak byc dzis patriota? 06.01.06, 16:28 Ktoś tu kiedyś napisał[ ;-) ], że bardzo łatwo. Trzeba uczciwie płacić podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Jak byc dzis patriota? IP: *.chello.pl 06.01.06, 17:20 Trzeba żyć godnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Jak byc dzis patriota? IP: *.chello.pl 06.01.06, 18:38 yoma napisała: > To chyba ja... :) Cieszy mnie to, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Jak byc dzis patriota? IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.06, 17:22 a czy kiedykolwiek Polak byl patryjota? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raul placenie podatkow odpada, bo musialbys cos IP: 5.5R* / *.ddc.dal.earthlink.net 06.01.06, 17:35 zarabiac. Pozostaje tylko krasc, tak jak reszta patriotow. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Najlepiej nie być. 06.01.06, 17:51 Czego wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Jak byc dzis patriota? 06.01.06, 19:52 Dzisiaj patriota jest kazda osoba ktora idzie glosowac a bardziej doslownie to ta osoba ktora sie podporzadkuje obowiazkom wobec swojego kraju i jednoczesnie korzysta ze swoich elementarnych praw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Jak byc dzis patriota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 19:55 ale przez samo placenie podatkow i wybieranie - chyba nie czynimy sie patriotami, a obywatelami swiadomymi swych "praw i obowiazkow"/ patroita to ten co cos dobrego tworzy dla spoleczenstwa, kraju - ale JAK I CO - tego chyba nie wiem, wstyd. jan Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Jak byc dzis patriota? 06.01.06, 19:59 Otóż płacenie podatków to zwiększanie puli redystrybucji dóbr w ramach solidaryzmu społecznego, a udział w wyborach to wpływ na jakość tej redystrybucji. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Jak byc dzis patriota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 23:06 Otóż placenie podatkow robi sie bez łachy, a wybory sa aktem dbania glownie o wlasny iteres. Patriotyzm oznacza czynienie czegos wiecej niz psi obowiazek obywatela. ula Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: Jak byc dzis patriota? 06.01.06, 23:53 Poza działaniem, patriotycznie trzeba myśleć, mieć na uwadze w pewnych sprawach dobro kraju ojczystego, współobywateli itd. Ciekawe ilu jest takich, co myślą w ten sposób. Każdy najpierw myśli o sobie, później (jeśli w ogóle) o interesie nieswoim. Taka mentalność, nie chodzi o trudność bycia, raczej urodzenia się patriotą. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 18:07 greekzz napisał: > Poza działaniem, patriotycznie trzeba myśleć, mieć na uwadze w pewnych sprawach > dobro kraju ojczystego, współobywateli itd. Ciekawe ilu jest takich, co myślą w > ten sposób. Każdy najpierw myśli o sobie, później (jeśli w ogóle) o interesie > nieswoim. Taka mentalność, nie chodzi o trudność bycia, raczej urodzenia się > patriotą. Powiedziałabym, że to bardziej kwestia wychowania, a nie urodzenia się. Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 18:34 zloty_delfin napisała: > Powiedziałabym, że to bardziej kwestia wychowania, a nie urodzenia się. > > A może kwestia podejścia do pewnych spraw? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 18:38 greekzz napisał: > > > > A może kwestia podejścia do pewnych spraw? Ale na to sposób wychowania też wpływa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Jak byc dzis patriota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 00:35 > Sznur sie jeszcze ostal. ze niby co? ze niby byl kiedy zloty róg? ula Odpowiedz Link Zgłoś
donq Re: Jak byc dzis patriota? 07.01.06, 00:47 Sznur zawsze jest, nawet jak zlotego rogu nie bylo. DonQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Jak byc dzis patriota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 00:53 tylko sie powiesic Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 07.01.06, 15:05 Żyć uczciwie, pracować mając na uwadze korzyści innych, a nie tylko swoje, nie lekceważyć obywatelskich obowiązków, znać historię swojego kraju, zachowywać się kulturalnie wobec obcokrajowców (zarówno w kraju jak i poza jego granicami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raul tyle nie potrafi zaden z ambasodorow RP IP: 5.5R* / *.ddc.dal.earthlink.net 07.01.06, 15:13 Moze by tak zaczac od nie puszczania bakow na przyjeciach Odpowiedz Link Zgłoś
wetton Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 01:57 Delfinie :) podoba mi sie to. wet Odpowiedz Link Zgłoś
margo.pf Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 02:50 A moze na poczatek zaczac od poprawnego poslugiwania sie wlasnym jezykiem? Wlos sie jezy na glowie podczas czytania intelgentnych wypowiedzi wyrazonych za pomoca jakiegos amalgamatu jezykowego. I nie mowcie mi, ze to z powodu internetu. Istnieje bardzo wielka roznica pomiedzy literowka a nieumiejetnoscia skonstruowania wlasnej wypowiedzi i zbudowania poprawnego zdania. Nie wspomne o tym, ze wiekszosc nie pamieta, iz w jezyku polskim istnieja deklinacja i koniugacja ktorych zastosowanie jest niezbedne dla jasnosci wypowiedzi. Narod bez inteligencji dezintegruje sie. Niegdys zaborcy, potem okupant, nastepnie komuna doskonale to zrozumieli i ukrecali leb jak mogli. Komu dzis zalezy na rzadach dusz? Odpowiedz Link Zgłoś
wetton ? 08.01.06, 04:24 w niedzile do kosciola chodza ludzie pięknie ubrani. sliczni. widac, niediedziela to swieto. co w ich duszach sie dzieje, nie obchodzi nikogo - wazne by koszulka uprasowana byla a spodbnie w kancik. męczennikom formy mówie stanowcze DZIEKUJE. wet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Jak byc dzis patriota? IP: *.chello.pl 08.01.06, 12:48 margo.pf napisała: > A moze na poczatek zaczac od poprawnego poslugiwania sie wlasnym jezykiem? > Wlos sie jezy na glowie podczas czytania intelgentnych wypowiedzi wyrazonych za > > pomoca jakiegos amalgamatu jezykowego. I nie mowcie mi, ze to z powodu > internetu. Istnieje bardzo wielka roznica pomiedzy literowka a nieumiejetnoscia >..... zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 13:11 margo.pf napisała: >A moze na poczatek zaczac od poprawnego poslugiwania sie wlasnym jezykiem? Będziesz tak dobra i poprawisz moje błędy językowe, inteligentna polonistko? Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: margo.pf--la galette 08.01.06, 13:54 Evidemment,cher Madame!---margo.pf-wszystkiego ale tak wszystkiego najlepszego w tym nowym roku.Czy w piatek jadlas " la galette" bo mysmy jedli i oczywiscie przy butelce "cremant d'alsace"--super!! --zostalem krolem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Jak byc dzis patriota? IP: *.chello.pl 08.01.06, 12:45 wetton napisała: > Delfinie :) > podoba mi sie to. > wet mnie też Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 13:13 Dodam jeszcze: dobrze wypowiadać się o własnym kraju, zwłaszcza poza jego grnicami. Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 17:58 zloty_delfin napisała: > Dodam jeszcze: dobrze wypowiadać się o własnym kraju, zwłaszcza poza jego > grnicami. A gdy przyjmiemy, że ten kraj to kolebka zła, baza wypadowa terrorystów i jest to państwo, które zagraża swoim sąsiadom wojną, to czy patriota, człowiek myślący, odróżniający dobro od zła, też ma się dobrze o takim karju wypowiadać? Albo może walczyć, jako żołnierz swojej armii w imię swojego karju, by zagrabić dobra innego kraju? A kierując się tylko dobrem innych wspólobywateli, swojego państwa? To też jest patriota? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 18:05 greekzz napisał: > > A gdy przyjmiemy, że ten kraj to kolebka zła, baza wypadowa terrorystów i jest > to państwo, które zagraża swoim sąsiadom wojną, to czy patriota, człowiek > myślący, odróżniający dobro od zła, też ma się dobrze o takim karju wypowiadać? > Albo może walczyć, jako żołnierz swojej armii w imię swojego karju, by zagrabić > dobra innego kraju? A kierując się tylko dobrem innych wspólobywateli, swojego > państwa? To też jest patriota? Kraju, kochany, kraju, nie państwie. Zauważasz subtelną różnicę pomiędzy jednym a drugim pojęciem? Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 18:18 Tak. A czy w obecnych czasach utożsamiasz się z krajem? I czy za granicą utożsamiają cie z tradycja karju czy polityką państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 18:24 greekzz napisał: > Tak. A czy w obecnych czasach utożsamiasz się z krajem? Owszem, tylko z krajem. Nie biorę odpowiedzialności za decyzje ludzi, na których nie oddałam głosu w wyborach, ciężko więc żebym się z nimi utożsamiała. >I czy za granicą > utożsamiają cie z tradycja karju czy polityką państwa? Zależy za którą granicą. Tam gdzie najczęściej jeżdżę najczęściej utożsamiają mnie jako Polkę z JPII, biedą i alkoholizmem, czyli chyba nie z polityką państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 18:50 Bieda i alkoholizm to nie polityka państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 19:01 po_godzinach napisała: > Bieda i alkoholizm to nie polityka państwa? Umówmy się, że to problem złożony. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 19:10 Jasne. Niemniej to polityka państwa wpływa na poziom biedy w kraju. Ale to tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 17:47 Niestety za długo się nie pożyje tak, jak to ujął delfin. W naszym kraju szybko znajdzie się ktoś, kto wkorzysta naszą wiarę w ludzki altriuzm. A ludzie z zasady nie myślą o dobru obcych ludzi i zawsze myślą, jak tu najwiecej zarobić. Ciekawe ilu jest prawdziwych patriotów, których można byłoby podstawić pod powyższy opis... Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 17:51 A w czym dokładnie dostrzegasz największe trudności? Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 18:03 Głównie w "parcowaniu mając na uwadze dobor innych". Rozumiem, że w pewnych kwestiach ludzie sobie pomagają i nie wchodzą w drogę, że tak powiem, ale jednak znajdzie się jeden i drugi, a chociażby skarbowy i zus, że wykorzysta naszą uczciwą pracę jak tylko się da. Myśle, że w Polsce nie da się być patriotą z prawdziwego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Jak byc dzis patriota? 08.01.06, 18:10 greekzz napisał: > Głównie w "parcowaniu mając na uwadze dobor innych". Rozumiem, że w pewnych > kwestiach ludzie sobie pomagają i nie wchodzą w drogę, że tak powiem, ale > jednak > znajdzie się jeden i drugi, a chociażby skarbowy i zus, że wykorzysta naszą > uczciwą pracę jak tylko się da. To kwestia priorytetów. >Myśle, że w Polsce nie da się być patriotą z > prawdziwego zdarzenia. Myślę, że się da, trzeba tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
wetton Znacie przykłady z zycia tzw zwykłych ludzi ? 08.01.06, 18:14 Znacie takie przyklady nie wojaków, nie z okresu komuny albo zaborów :-). Podajcie przyklad, dowód na to, ze sie da byc normalnym i w dodatku patriotą. wet Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Znacie przykłady z zycia tzw zwykłych ludzi ? 08.01.06, 18:20 Ciężko w normalności dostrzec niezwykłość. Czy wokół Ciebie nie ma nikogo kogo mógłbyś nazwać patriotą? Bo wokół mnie takich ludzi nie brakuje. Na szczęście... Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: Znacie przykłady z zycia tzw zwykłych ludzi ? 08.01.06, 18:24 Chyba masz szczęście. Ja w swoim otoczeniu, w zachowaniu ludzi nie dostrzegam takich postaw. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Znacie przykłady z zycia tzw zwykłych ludzi ? 08.01.06, 18:25 No cóż, Kraków to miasto przywiązane to tradycji:-) Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: Znacie przykłady z zycia tzw zwykłych ludzi ? 08.01.06, 18:31 Nie wątpie:). Też właśnie, dawno w Krakowie nie byłem. W każdym razie, możliwe, że mam sceptyczne podejście do terminu patriota, ale jak mówię, nie widzę takowych w moim otoczeniu, a sam też za patriotę się nie uważam. Ale to nie jest kwestia wychowania:). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Znacie przykłady z zycia tzw zwykłych ludzi ? 08.01.06, 18:37 Będę jednak upierać się przy wychowaniu:) Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wetton mój przykład 08.01.06, 19:16 Głosuje zawsze od kiedy mam prawo. Dopinguje rządowi, choc go nienawidze :)) W kraju moge sobie ponarzekac i jednoczesnie, jakos znosze to wsrod innych, ale jesli za granica uslysze cos nie tak o polakach, Polsce, naszej historii - nóż sie w kieszeni otwiera. Nigdy nie kradne. Nie probuje winogrona w hipermarkecie :-) - to moze brzmi smiesznie, ale wg mnie bardzo jednak znaczace - relatywizm naciągany. Nie oszukuje na podatkach. I pytanie brzmi? Co ja robie dobrego? Nowego? To wszystko co napisałem - to tylko obowiązek. Szukam postaw prawdziwego patriotyzmu w normlanym zyciu. wet Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: mój przykład 08.01.06, 20:00 Można się teraz zastanowić dokładnie, czym się charakteryzuje prawdziwy patriota. Czy to taka dumna i rozdmuchana postawa jaką uczyli nas w szkole, czy może... Każdy działa na swój sposób, odpowiednio postrzegając dobro kraju? I każdy jest patriotą na swój sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: mój przykład 09.01.06, 00:05 wetton napisała: > Głosuje zawsze od kiedy mam prawo. > Dopinguje rządowi, choc go nienawidze :)) > W kraju moge sobie ponarzekac i jednoczesnie, jakos znosze to wsrod innych, ale > > jesli za granica uslysze cos nie tak o polakach, Polsce, naszej historii - nóż > sie w kieszeni otwiera. > Nigdy nie kradne. Nie probuje winogrona w hipermarkecie :-) - to moze brzmi > smiesznie, ale wg mnie bardzo jednak znaczace - relatywizm naciągany. > Nie oszukuje na podatkach. > I pytanie brzmi? > > Co ja robie dobrego? Nowego? > To wszystko co napisałem - to tylko obowiązek. > > Szukam postaw prawdziwego patriotyzmu w normlanym zyciu. > wet Wiem, że zawsze może być lepeij, ale czegóż chcieć więcej?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wetton Re: mój przykład 09.01.06, 00:44 > Wiem, że zawsze może być lepeij, ale czegóż chcieć więcej?:-) albowiem w tym tkwi tzw...no jak mu tam było....rozwój, gnanie ku lepszemu, funkcja wzrastająca ? wet Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: mój przykład 09.01.06, 11:24 Hm... Prawdopodobnie nikt nie będzie wymagał od nas przelania krwi, ale wierności pewnym ideałom możemy wymagać sami od siebie. Ja w obecnej chwili nie widzę innego rozwiązania niż starać się być użyteczną dla społeczeństwa. Ach, jakie to górnolotne:-) Odpowiedz Link Zgłoś
greekzz Re: mój przykład 09.01.06, 13:16 I chyba należy dodać do tego jeszcze poświęcenie. Bez namysłu? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: mój przykład 09.01.06, 13:18 Może niekoniecznie "należy", ale "można". Odpowiedz Link Zgłoś
wetton jak to robisz? 09.01.06, 14:52 ...ze jestes uzyteczna :), a zdrugiej strony jakie sa owe przyklady z bliska Twego otoczenia - o ktorym pisalas delfinie? wet Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: jak to robisz? 09.01.06, 15:31 Ojej, po raz kolejny mam się uzewnętrzniać;-) Czy jestem użyteczna? Hm, właściwie nie wiem czy jestem, bo nie godzi się być sędzią we własnej sprawie, ale na pewno mogę powiedzieć, że się staram. Kształcę się, robię co mogę, żeby pokonać wrodzone lenistwo i robic, to co akurat mam do roboty z należytą starannością. Również w pracy (właściwie jest to pernamentna praktyka), z której nie osiągam żadnych wymiernych korzyści, no może poza zdobywaniem doświadczenia. Od niedawna jestem wolontariuszką w Muzeum AK i złoszczę się, że mam tam za mało roboty. Od 18 roku życia wyjeżdżałam w charakterze opiekunki na kolonie dla dzieci organizowane przez moją parafię. Nie miałam z tego nic poza satysfakcją, więcej, płaciłam jak każdy uczestnik. Znam historię mojego kraju i na przykład sugestie eseldowskich działaczy o tym, że należy zlikwidować IPN powodują u mnie niekontrolowane napady agresji:-) Wielu moich znajomych stara się angażować w pracę dla społeczeństwa na różne sposoby, są świetnie wykształceni, mogliby śmiało ruszyć na podbój Europy, ale tego nie robią, bo czują, że to tu jest ich miejsce. Starają się, ja tez. To wszystko:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wetton Re: jak to robisz? 09.01.06, 17:04 jestes niezlą Obywatelką :-) i wspaniałym Człowiekiem przez duże "Czło" . Pozdrawiam wet Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: jak to robisz? 10.01.06, 17:12 Dziękuję, Wet, za to niezwykle dowartościowujące spostrzeżenie. Obym była go godna:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Bezpieczniej być dobrym obywatelem. 08.01.06, 19:15 Słowo "patriota" nieco się w XX wieku skompromitowało i należy go używać bardzo ostrożnie. Odpowiedz Link Zgłoś