Dodaj do ulubionych

Katolikom znow urazily sie uczucia religijne!!!!!!

12.06.06, 18:21
Poslanka SLD Senyszyn powiedziala w czasie Marszu Rownosci 'Niech ta Parada
odnowi oblicze ziemi, tej ziemi'. No i oczywiscie jak mozna sie bylo
spodziewac podniecili sie natychmiast 'katolicy', twierdzac, ze to obraza ich
uczucia religijne. LPR dostrzeglo w tym prowokacje. Czy 'katolicy' i obecna
neoendecja kiedykolwiek wyzdrowieja, czy sa nieuleczalnie chorzy?

Wiecej na portalu GW:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3411826.html
Obserwuj wątek
    • tonks666 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 19:06
      nie skomentuję...<hahaha>
    • Gość: lutzek Senyszyn... szkoda że jest byłą komunistką :) IP: *.escom.net.pl 12.06.06, 19:22
      Jako dziecko wychowane w domu opozycjonistów-solidaruchów z mlekiem matki wyssałem nienawiść do tego co czerwone. Ale przyznać muszę, że dowcip Senyszynowej przypadł mi do gustu. A najbardziej rozbawiły mnie reakcje bigotów, którzy jak te pajacyki na nitkach od razu musiały wyskoczyć, że coś ich obraża.

Senyszyn "rulez" :) Gdyby tak Pani nie przyznawała się do tej "czerwoności", to kto wie... może bym był jej wiernym elektoratem. Jednak ugrupowanie promujące tą Panią skutecznie skreśla ją z kręgu moich politycznych zainteresowań. A szkoda.

lutzek
    • jotkajot49 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 20:55
      LPR powinna zastrzec sobie JP2 w Urzędzie Patentowym jako wzór użytkowy
      na wyłączny użytek bosako- i giertychopodobnych.
      • autenty Dobre! 12.06.06, 21:17
        jotkajot49 napisał:

> LPR powinna zastrzec sobie JP2 w Urzędzie Patentowym jako wzór użytkowy
        > na wyłączny użytek bosako- i giertychopodobnych.

Dobre! A jakie by na tym robili interesy!
    • Gość: maniek.27 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! IP: *.lublin.mm.pl 12.06.06, 22:19
      I jak zwykle ateiści generalizują. Ja jako katolik nie czuję się obrażony i nie
      rozumiem tych których to obraziło.
      Natomiast moim zdaniem było to trochę nie na miejscu. Czyżby pani Senyszyn nie
      potrafiła sama stworzyć oryginalne zdanie czy powiedzenie?
      • Gość: m Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:30
        a to dobre! Katolikom sie uraziły uczucia...Same sie uraziły?????A moze ktos
        ich przesmiewczo uraził????
      • wdakra Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 22:31
        Gość portalu: maniek.27 napisał(a):

> I jak zwykle ateiści generalizują. Ja jako katolik nie czuję się obrażony i nie
        >
        > rozumiem tych których to obraziło.
        > Natomiast moim zdaniem było to trochę nie na miejscu. Czyżby pani Senyszyn nie
        > potrafiła sama stworzyć oryginalne zdanie czy powiedzenie?

Naśladownictwo jest przejawem uznania. Tym bardziej reakcje lpr-owców są
        nieuzasadnione. Ale już się spotkałam w realu z tym, że wywołałam straszne
        oburzenie nazwaniem JPII papieżem, co mnie wprawiło w osłupienie. No i zostałam
        pouczona, że aby nie urazić uczuć religijnych polskiego katolika należy mówić
        "Jego Świątobliwość Ojciec Święty Jan Pawł II", najlepiej klęcząc.
        • Gość: m Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:35
          Naśladownictwo jest przejawem uznania. Tym bardziej reakcje lpr-owców są
          nieuzasadnione. Ale już się spotkałam w realu z tym, że wywołałam straszne
          oburzenie nazwaniem JPII papieżem, co mnie wprawiło w osłupienie. No i zostałam
          pouczona, że aby nie urazić uczuć religijnych polskiego katolika należy mówić
          "Jego Świątobliwość Ojciec Święty Jan Pawł II", najlepiej klęcząc.

Nie kituj. Własnie w Kościele nazywa sie papieza papiezem -to tytuł kościelny.
          Z tym "nasladownictwem" tez nie kituj ,bo sie smiac chce...
          • wdakra Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 23:02
            Gość portalu: m napisał(a):

> Naśladownictwo jest przejawem uznania. Tym bardziej reakcje lpr-owców są
            > nieuzasadnione. Ale już się spotkałam w realu z tym, że wywołałam straszne
            > oburzenie nazwaniem JPII papieżem, co mnie wprawiło w osłupienie. No i zostałam
            > pouczona, że aby nie urazić uczuć religijnych polskiego katolika należy mówić
            > "Jego Świątobliwość Ojciec Święty Jan Pawł II", najlepiej klęcząc.
            >
            >
            > Nie kituj.

Nie kituję. To autentyczna sytuacja, która mnie spotkała w pociągu do Gdańska.
            Gość wprawdzie nie powiedział wprost, ze należy to mówić klęcząc, ale tak można
            krótko podsumować te jego gadki, jak powinno się to wypowiadać.

> Własnie w Kościele nazywa sie papieza papiezem -to tytuł kościelny.
            > Z tym "nasladownictwem" tez nie kituj ,bo sie smiac chce...

Nie będę się spierać, bo do kościoła nie chodzę. Piszę o postawie niektórych
            bardzo gorliwych katolików (bo też nie o wszystkich).
            Nie widzę też nic dziwnego w odwoływaniu się przez ludzi lewicy do
            chrześjańskich haseł, bo jest im bliżej do idei głoszonych przez Jezusa zwanego
            Chrystusem, niż większości wyznawców religii katolickiej.
            • ya_en Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 23:10
              Nie kituję. To autentyczna sytuacja, która mnie spotkała w pociągu do Gdańska.
              > Gość wprawdzie nie powiedział wprost, ze należy to mówić klęcząc, ale tak
              można
              > krótko podsumować te jego gadki, jak powinno się to wypowiadać.

A z poprzedniej wypowiedzi mozna było wywnioskować, że co najmniej Glemp Ci9 to
              powiedział. Wiesz, naprawdę nie jest mądrze generalizować wypowiedzi osób
              przypadkowo spotkanych w pociągu.
              • wdakra Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 23:27
                ya_en napisała:
                >
                >
                > A z poprzedniej wypowiedzi mozna było wywnioskować, że co najmniej Glemp Ci9 to
                >
                > powiedział. Wiesz, naprawdę nie jest mądrze generalizować wypowiedzi osób
                > przypadkowo spotkanych w pociągu.

Czy ja gneralizuję, pisząc o konkretnej sytuacji, z którą się spotkałam i
                zaznaczając, że wprawiła mnie w osłupienie? Nie bardzo rozumiem, jak można było
                to odebrać, jako opisanie zachowania jakiejś kościelnej szychy.
                Tamto zachowanie wydaje mi się podobne do reakcji lpr-owców i dlatego mi się
                skojarzyło.
            • Gość: maniek.27 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! IP: *.lublin.mm.pl 13.06.06, 00:29
              "Piszę o postawie niektórych
              > bardzo gorliwych katolików (bo też nie o wszystkich)."

Raczej znacznej mniejszości. Ja z takim katolikiem się jeszcze nie spotkałem
              • wdakra Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 13.06.06, 02:48
                Gość portalu: maniek.27 napisał(a):

> "Piszę o postawie niektórych
                > > bardzo gorliwych katolików (bo też nie o wszystkich)."
                >
                > Raczej znacznej mniejszości. Ja z takim katolikiem się jeszcze nie spotkałem.

To zależy od tego, w jakich środowiskach się obracałeś. Zapewniam Cię, że są
                takie, gdzie taka postawa jest regułą, nie wyjątkiem. Miałam wątpliwą
                przyjemność przebywać jakiś czas w takim właśnie środowisku.
        • wiktor81 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 22:39
          Ale bzdury piszesz. Tylko tyle napisze,bo szkoda czasu Ci tłumaczyć.
          • wiktor81 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 22:41
            Mój porzedni post był kierowany do wdakry. sory,pomyłka
    • Gość: heh co to JPII to świeta krowa? innych mozna parodiowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:41
      c a ty prosze - powiedzial pare bzdetow o kremowkach i łupieżu i wyróśł na
      nietykalnego cielca
      • wiktor81 Re: co to JPII to świeta krowa? innych mozna paro 12.06.06, 22:50
        zamilcz błaźnie!
      • Gość: maniek.27 Re: co to JPII to świeta krowa? innych mozna paro IP: *.lublin.mm.pl 13.06.06, 00:32
        Z 25 lat pontyfikatu zauważyłeś wypowiedzi o łupieżu i kremówkach. Hmm?
        Przemilczę.
        Muszę cię jednak poinformować że nie za to ludzie kochają JPII.
        • Gość: heh a za co? powiedz! za to ze nie stosuja sie do jego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 07:14
          nauczania? za to że ludzie w Afryce zdychają bo papa nie lubi kondomów? za to że
          tuszował w swoim otoczeniu najbliższym pedofilię przez 30 lat?
          • des4 Re: a za co? powiedz! za to ze nie stosuja sie do 13.06.06, 07:33
            Gość portalu: heh napisał(a):

> nauczania? za to że ludzie w Afryce zdychają bo papa nie lubi kondomów? za to
            ż
            > e
            > tuszował w swoim otoczeniu najbliższym pedofilię przez 30 lat?

Wychodzi na to , że cała Afryka, w większości muzułmańska pilnie słucha tego co
            mówi papież. Słucha w temacie kondomów, w temacie radosnego bzykania na lewo i
            prawo już nie, hehe....
            • Gość: heh liczy się co głosi papiez; otoz w tej kwesti glosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 08:47
              glupte przyczyniajacą się do smierci
          • Gość: maniek.27 Re: a za co? powiedz! za to ze nie stosuja sie do IP: *.lublin.mm.pl 13.06.06, 11:36
            Rozbrajasz mnie! Myślisz że w Afryce niem używają kondomów bo Watykan ich
            zakazuje? Nie używają bo:
            1. W ogóle ich tam nie ma
            albo
            2. Nie mają kasy aby je kupić
            Zresztą sam napisałeś dwa wykluczające się stwierdzenia. Z jednej strony że nie
            stosują się do nauki JPII a z drugiej że umierają bo papa zakazał kondomów.
            Oczywiście zgodze się że ludzie w znacznej większości nie stosują się do
            wszystkich nauk JPII.
            Czasami pomyśl. To naprawdę nie boli. Lubię czytać teorie ateistów. Niezłą
            polewkę mam:)
            • Gość: heh a Ty sotosujesz sie do nauk JPII? katoliku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:30
              • Gość: maniek.27 Re: a Ty sotosujesz sie do nauk JPII? katoliku? IP: *.lublin.mm.pl 13.06.06, 16:36
                Najłatwiej czepić się katolików. Ale jeśli ateisto tak tego chcesz to Ci odp.
                Nie stosuje sie do wszystkich nauk JPII i nie przeszkadz mi to w uznaniu Jego
                za wielkiego Polaka i człowieka.
                • Gość: heh a co takiego nowego i rewolucyjnego powiedział? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 18:38
                  słucham? dlaczego Papa wielkim papieżem był?
                  • wiktor81 Re: a co takiego nowego i rewolucyjnego powiedzia 13.06.06, 23:03
                    Jeśli nie wiesz, a chcesz się dowiedzieć,to np. przeczytaj o nim kilka książek.
                    Sam się przekonasz.Proste. A jeśli nie chcesz uznać Jana Pawła II za wielkiego
                    człowieka, to się nie będzie nikt tym przejmował, bo twój pogląd prezentuje
                    pewnie grupa mieszcząca się w granicach błędu statystycznego:)
                  • Gość: maniek.27 Re: a co takiego nowego i rewolucyjnego powiedzia IP: *.lublin.mm.pl 14.06.06, 08:54
                    O matko! Przeczytaj sobie choćby książkę Weigla, czy Lecomta albo wybrane
                    zagadnienia w Roszkowskim Półwiecze.
                    Wiesz nie trzeba coś rewolucyjnego powiedzieć (w twoim rozumieniu) żeby kogoś
                    szanować. Wystarczy zauważyć choćby wkład JPII w obalenie komunizmu. Tego nie
                    negują najwięksi historycy. No może oprócz tych co im ukochana mateczka Rosja
                    upadła. Jesteś w stanie to pojąć?
                    Dla ciebie nic nie znaczył bo jesteś ateistą. Dla mnie i wielu innych znaczył
                    bardzo dużo.
    • wiktor81 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 22:49
      W ustach kogokolwiek taka parafraza jest nie na miejscu,a w ustach Senyszyn to
      juz w ogóle. Wiadomo, że Kościół nie akceptuje homoseksualistów, więc tym
      bardziej użycie słów papieża w odniesieniu do tej parady było nie na miejscu. A
      że LPR to, jak to napisałeś "neoendecja", to się zgadzam (nie popieram
      ideologii endecji).
      • homo-seksualista Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 23:04
        Z tego co wiem JPII użył tych słow w kontekscie walki o demokracje , jeśli się
        myle to przepraszam, w tej samej słusznej sprawie powiedziała to Senyszyn więc
        z mojej perspektywy było to jak najbardziej na miejscu.
        • wiktor81 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 23:41
          Demokracja nie jest najlepszym ustrojem dla homoseksualistów z prostego powodu:
          demokracja to rzady większości.Większość narzuca swoją wolę mniejszości (mimo
          że niby są konstytucyjne prawa dla mniejszości itd.,ale w praktyce jest tak
          napisałem). Możemy zrobić referendum w sprawie homoseksualistów, żeby orzec
          ostatecznie, jaki jest stosunek społeczeństwa do tej sprawy. Byłoby tak jak
          zdecydowałaby większość. Jan Paweł II raczej nie miał na myśli parad równości:)
          W ogóle po co te parady? Parada rodzi antyparadę i powstają konflikty. Bez
          sensu z tym paradowaniem. Co niby chcą pokazać homoseksualiści tymi paradami i
          komu? Czego chcą? Podstawowa różnica w dyskusji o homo i hetero jest taka-
          hetero może powiedzieć, że homoseksualizm jest zły,natomiast homo nie powie
          tego samego o heteroseksualizmie. Dlaczego? Bo zawdzięcza heteroseksualizmowi
          zycie.
          • pyorunochron Plodnosc a heteroseksualizm. 13.06.06, 18:36
            wiktor81 napisał:

> Demokracja nie jest najlepszym ustrojem dla homoseksualistów z prostego powodu:
            > demokracja to rzady większości.

To jest falszywa definicja. Prawdziwa to: demokracja to rzady większości z
            poszanowaniem praw mniejszosci.

> Bo zawdzięcza heteroseksualizmowi
            > zycie.

Niekoniecznie. Zycie bierze sie z polaczenia komorki jajowej z plemnikiem, a to
            niekoniecznie musi zajsc wskutek heteroseksualizmu. Mozna np. zaplodnieniem in
            vitro. Moze sobie dziecko zrobic gej z lesbijka i to bez stosunku. Zeby dac
            zycie trzeba byc PLODNYM a nie HETEROSEKSUALNYM. Nic ci twoj heteroseksualizm
            nie da jesli jestes bezplodny. A jesli gej zrobi dziecko, i to dziecko wyrosnie
            na heteroseksualiste to bedzie na odwrot - heteroseksualista bedzie zawdzieczal
            zycie homoseksualiscie!

• wiktor81 Re: Plodnosc a heteroseksualizm. 13.06.06, 22:50

W poście, którego komentujesz napisałem m.in.:
              "Demokracja nie jest najlepszym ustrojem dla homoseksualistów z prostego
              powodu: demokracja to rzady większości.Większość narzuca swoją wolę mniejszości
              (mimo że niby są konstytucyjne prawa dla mniejszości itd.,ale w praktyce jest
              tak jak napisałem)."
              (Żeby się jakiś pajac nie przyczepił, nadmieniam, ze zabrakło w mojej
              wypowiedzi,kórą cytuję, słowa "jak",ale to się kazdy może domyślić o co chodzi.
              Dlatego to jest uwaga tylko dla pajaców :p)

Radzę czytać uważniej i nie cytować fragmentarycznie. Jesteś dziennikarzem,czy
              co?? Widzisz już, że to jednak nie była fałszywa definicja?

Co do drugiego wątku napisałem:
              "Podstawowa różnica w dyskusji o homo i hetero jest taka-
              hetero może powiedzieć, że homoseksualizm jest zły,natomiast homo nie powie
              tego samego o heteroseksualizmie. Dlaczego? Bo zawdzięcza heteroseksualizmowi
              zycie."
              Ja nie pisałem o możliwościach zapłodnienia. Oczywiście wiem, co to jest metoda
              in vitro. Wątpię, żeby chcoiaż połowa homoseksualistów była dziećmi probówki.
              Są w prawie stu procentach potomkami heteroseksualistów, zostali poczęci w
              naturalny sposób dzięki rodzicom. Dlatego czuliby się chyba niezręcznie mówiąc,
              że heteroseksualizm jest zły,bo gdyby nie heteroseksualizm,to by ICH nie było.
              Rozumiesz juz?? Nie manipuluj moimi wypowiedziami,bo to żałosne.
              Nie wiem,może zacznę pisać zdaniami pojedyńczymi.

A tak w ogóle to ciekawe poglądy masz na rodzinę:). Może "plantację dzieci" byś
              założył,co? Jak w 'Matrix':)

A dziecko gejów to pewnie, że na hetero by wyrosło,bo by miało już dośc facetów
              w domu, żeby się za następnymi oglądać:)

• wdakra Re: Plodnosc a heteroseksualizm. 13.06.06, 23:01
                wiktor81 napisał:

> Są w prawie stu procentach potomkami heteroseksualistów, zostali poczęci w
                > naturalny sposób dzięki rodzicom. Dlatego czuliby się chyba niezręcznie mówiąc,
                >
                > że heteroseksualizm jest zły,bo gdyby nie heteroseksualizm,to by ICH nie było.

Czy przez analogię od dzieci poczętych w wyniku gwałtu należy oczekiwać
                akceptacji dla tego przestępstwa, bo bez niego by ich nie było? Może ze względu
                na nie należałoby zrezygnować z penalizacji przestępstw seksualnych?

> Rozumiesz juz?? Nie manipuluj moimi wypowiedziami,bo to żałosne.

Daj dobry przykład i sam nie sięgaj po manipulacje.
      • irenik1 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 23:32
        Do Wiktora. Piszesz (w tonie argumentu): Wiadomo, że Kościół nie akceptuje homoseksualistów.
        Ja na to: czyżby? To czemu ich nie eliminuje z grona własnych kadr?
        A co powiesz na taką oto "próbkę statystyczną" dotyczącą innego, istotnie groźnego zjawiska:
        "100 księży pedofilów i 350 ofiar - dzieci w samej archidiecezji Dublina" -
        news.scotsman.com/topics.cfm?tid=305&id=353912006
        Pani posłanka nie jest w moim typie pod wieloma względami, lecz w tym jednym w sam raz ma według mnie rację: odmiana oblicza tej ziemi by się pilnie przydała, bo wstyd mi wyjeżdżać za granicę i świecić oczami przed znajomymi, którzy z takim zaangażowaniem nam pomagali w trudnych latach 80.
        A że u nas panuje przewrażliwienie, to też fakt i polityk powinien się z nim liczyć - we własnym i własnej partii interesie przede wszystkim.
        Odnoszę wrażenie, że nie mając sił czy umiejętności do walki z wilkami rzucamy się i tłuczemy bez litości żaby i inne padalce.
        Pozdrawiam - w szczególny sposób za ostatnią frazę (w nawiasie).
        P. s. To "w szczególny sposób" też jest jedną z ulubionych ekspresji JPII i pewnie kogoś może w moim poście urazić...
        • wiktor81 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 12.06.06, 23:53
          Różne są problemy nawet wśród duchownych. Czy Kościół ich nie eliminuje, to nie
          wiem. Może być nawet tak, że sam biskup ma też tego typu skłonności i dlatego
          patrzy przez palce na podobne skłonności kleru. Ja mam na mysli oficjalne
          stanowsiko Kościoła w tej sprawie. To, że ksiądz robi to czy tamto,to nie jest
          argument. Ksiądz powinien dostosowac się do nauki Kościoła a nie na odwrót. Do
          tego trzeba dążyć. Mogłeś darować sobie to p.s. Pozdrawiam
          • e42 Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 13.06.06, 15:10
            wiktor81 napisał:

> Różne są problemy nawet wśród duchownych. Czy Kościół ich nie eliminuje, to
            nie
            >
            > wiem. Może być nawet tak, że sam biskup ma też tego typu skłonności i dlatego
            > patrzy przez palce na podobne skłonności kleru. Ja mam na mysli oficjalne
            > stanowsiko Kościoła w tej sprawie. To, że ksiądz robi to czy tamto,to nie
            jest
            > argument. Ksiądz powinien dostosowac się do nauki Kościoła a nie na odwrót.
            Do
            > tego trzeba dążyć. Mogłeś darować sobie to p.s. Pozdrawiam

eeetam Wiktor tu tak gadasz ,a takie miałeś pomysły ,że do dzis dreszcze mnie
            biorą , ty mój misiaczku namiętny ;-)
    • mandaryna65 szok! bezczelne zadowolone z siebie buractwo 13.06.06, 23:04
      sory, ale z niektórymi osobami z tego forum nie można wejść w jakąkolwiek dyskusję.
      niektóre wpisy są po prostu poniżej pewnego poziomu.

No coż, pozostaje jedynie przyjąć do wiadomości , że głąby i prymitywy żyją
      obok nas i też mają dostęp do internetu
      • Gość: lutzek "Cudze... IP: *.escom.net.pl 13.06.06, 23:50
        ... chwalicie swego nie znacie". Za tow. Jasińskim: "Mówi Wam to coś?"

lutzek
    • edico Re: Wystawa biżuterii także rani uczucia religijne 14.06.06, 01:11
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3349955.html
      Chyba, że z niej zrobi się pierścienie biskupie i staną się świętością :)
    • renebenay Re: Katolikom znow urazily sie uczucia religijne! 14.06.06, 05:44
      Ciekawe co by ci nawiedzeni powiedzieli gdyby Senyszyn powiedziala:"ojcze
      nasz...",prawdopodobnie bylby lament jeszcze wiekszy bo Wojtyla byl na nizszym
      stopniu kariery.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka