Dodaj do ulubionych

Użytkownicy schodów ruchomych

13.12.06, 11:21
Czy nie uważacie, że każdy użytkownik schodów ruchomych, który decyduje się
stać powinien trzymać się prawej strony? Dlaczego zawsze znajdzie się
delikwent(ka), który(a) stanie po lewej i zablokuje drogę wszystkim, którzy
się śpieszą? Osobiście nie znoszę stać na schodach ruchomych za czyimiś plecami.
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: Użytkownicy schodów ruchomych IP: 194.205.246.* 13.12.06, 15:34
      to wynika z kultury spoleczenstwa...u nas kultura znikoma wiec i problemy nawet
      na schodach ;-)
    • yoma Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 17:50
      A na grzyba łazisz piechotą po schodach ruchomych?
      • nessie-jp Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 17:57
        > A na grzyba łazisz piechotą po schodach ruchomych?

O to samo chciałam zapytać...

A w windzie też się próbujesz wspinać na ściany, żeby szybciej było? :)))
    • markus.kembi Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 17:57
      No właśnie, jeśli ktoś się śpieszy, to ma stać w miejscu? Tak samo w każdej
      windzie powinien być lufcik na górze i zestaw "mały alpinista" dla osób, które
      się śpieszą.
      • billy.the.kid Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 18:25
        no i faktycznie zysk rzędu 4,5 sek. ale się spieszy.
    • 33qq Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 18:54
      jazzybelle ma rację, na górze (dole) powinien stać policjant z bloczkiem
      mandatów i wypisywać za blokowanie ruchu!
    • spojler21 Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 19:10
      Często chodzę po schodach ruchomych.
      Prawie nigdy nie jest to spowodowane pośpiechem.
      Po prostu uważam, że mi ten ruch nie zaszkodzi, a kto wie czy nie pomoże :)

Ale są ludzie, którzy śpieszą się naprawdę. I moim zdaniem mają prawo wejść
      szybciej, nawet te kilka sekund (ile już razy kilka sekund dzieliło mnie od
      autobusu którym miałem jechać :)

A stanie po prawej stronie uważam za fajny, pożyteczny zwyczaj.
    • silic Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 19:29
      proponuję wycieczkę do Rosji. Tam na schodach ruchomych w metrze wszyscy stoją
      po prawej zostawiając lewą dla osób śpieszących się. Świetnie to funkcjonuje.
      Polacy jeszcze nie dorośli do tego.
      A osobomo pytającym się o cel chodzenia po schodach ruchomych powiem tak: bo
      jest szybciej.
      • nessie-jp Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 19:35
        > A osobomo pytającym się o cel chodzenia po schodach ruchomych powiem tak: bo
        > jest szybciej.

Dla ciebie szybciej. A dla tych, którzy się nie zmieścili po prawej stronie
        schodów ruchomych i muszą stać w kolejce na dole, też jest tak szybciutko i
        przyjemnie?

Dlaczego nie pomyślicie czasem o innych?

Rozumiem, że można domagać się miejsca do biegania po schodach ruchomych tam,
        gdzie nie ma żadnych innych schodów. Ale dlaczego, na litość boską, dla własnej
        wygody żądacie, aby pojemność schodów ruchomych zmniejszać o połowę? Przecież
        takich biegaczy jest niewspółmiernie mniej, niż ludzi używających schodów
        ruchomych zgodnie z przeznaczeniem...

Nigdy nie zrozumiem, dlaczego tacy wyrywni w nogach wolą rozpychać się łokciami
        na ruchomych schodach, przeklinając staruszki, niż wbiec lekkim kroczkiem po
        zwykłej kondygnacji tuż obok.
        • jazzybelle Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 21:39
          nessie-jp napisała:

A dla tych, którzy się nie zmieścili po prawej stronie
          > schodów ruchomych i muszą stać w kolejce na dole, też jest tak szybciutko i
          > przyjemnie?

Jeśli tak lubią stać to niech czekają. Przecież im się nie śpieszy. Zresztą mnie też się nie śpieszy, ale nie znoszę stać, kiedy mogę iść.
          • yoma Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 23:07
            No to lećże obok po schodach konwencjonalnych!
        • silic Re: Użytkownicy schodów ruchomych 14.12.06, 00:29
          Niestety, nie wszędzie są schody konwencjonalne. Jeśli są zawsze z nich
          korzystam.Zawsze jestem szybciej.
          Ale często projektanci rezygnują z konwencjonalnych schodów. Kolejek przed
          schodami nie widziałem , ani tam gdzie trzynają się prawej ani tam gdzie stoją
          na całej szerokości.

> Nigdy nie zrozumiem, dlaczego tacy wyrywni w nogach wolą rozpychać się łokciami
          > na ruchomych schodach, przeklinając staruszki, niż wbiec lekkim kroczkiem po
          > zwykłej kondygnacji tuż obok.

A to już jest nadużycie. Jeśli widzisz rozpychającego się łokciami ,
          przeklinajacego zwróć mu uwagę, tylko nie uogólniaj swoich wizji na wszystkich.

> Przecież takich biegaczy jest niewspółmiernie mniej, niż ludzi używających
          >schodów ruchomych zgodnie z przeznaczeniem...
          Przeznaczeniem schodów ruchomych jest umożliwić ludziom pokonanie różnicy
          poziomów. Nie ma zakazu chodzenia po schodach.
    • Gość: aja Re: Użytkownicy schodów ruchomych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 19:35
      Jestem przeciw. Jak się stoi także po lewej, więcej ludzi się mieści.
      Czy tylko dla tego, że się nie spieszę, mam jeszcze czekać?
      Jak ktoś się spieszy, to jego wina, że sobie nie potrafi zorganizować czasu,
      i nie ma prawa wymagać odemnie bym czekała, tylko dla tego,
      że on jest świętą krową, jemu wszystko wolno,
      i chce się śpieszyć lewą stroną.
      • silic Re: Użytkownicy schodów ruchomych 14.12.06, 00:34
        Nie wiem jakie ty schody widujesz, ale te , na które ja trafiam są na tyle
        wąskie że 2 osoby na jednym stopniu mieszczą się z trudem ( mam na myśli osoby
        rozmiarów dorosłego mężczyzny).
    • 8macek Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 21:46
      jazzybelle oczywiście ma rację, że wszyscy powinni na schodach ruchomych stać
      po prawej stronie, w końcu obowiązuje u nas ruch prawostronny, poza tym należy
      zawsze mieć na uwadze, że w naszym kraju zawsze może się trafić ktoś kto zechce
      zejść po ruchomych schodach jadących w górę i właśnie dlatego należy zawsze to
      mieć na uwadze, tym bardziej, że obowiązuje ruch prawostronny u nas i osoba,
      która zechce zejść po ruchomych schodach jadących do góry to musi zgodnie z
      przepisami miec tą możliwość umożliwioną żeby mogła swobodnie zejść prawą
      stroną.

===========================================

starałem się najbardziej debilnie jak mogłem wyjaśnić ideę słuszności stania po
      prawej stronie na schodach ruchomych jadących w górę.

jeśli mi nie wyszło to serdecznie przepraszam.
      • jazzybelle Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 21:56
        :)Chyba zainspirowała Cię retoryka premiera. Abstrahując od tego: no pewnie, że mam rację. Zakładam Partię Chodzących po Schodach Ruchomych. PCSR. Cel nadrzędny: zwalczanie ślamazarności i ogólnej niemożności.
        • yoma Re: Użytkownicy schodów ruchomych 13.12.06, 23:09
          Sobie wypraszam, ja tam na ruchomych schodach odpoczywam, dzięki czemu wykonuję
          potem pracę nieślamazarnie i nie muszę się spieszyć, bo mi i tak od groma czasu
          zostaje.

:P
          • uyu Re: Użytkownicy schodów ruchomych 14.12.06, 02:54
            A tak wyjsc piec minut wczesniej nie laska? i po problemie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka