Dodaj do ulubionych

UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK

IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 10.06.03, 17:38
Co sadzicie o podatku ktory malal by ze wzrostem dochodow. Zdaniem
prowokatora mialo by to pare zalet. Pierwsza to wplywy do budzetu, druga to
wzrost pracowitosci bo jezeli wiecej zarobie to wejde na nizszy prog
podatkowy, nastepna to fakt ze zamiast kombinowac jak uniknac podatku myslalo
by sie jak wiecej zarobic. No i nikt nie ukrywal by dochodow. Kto wskaze
dalsze zalety i obnazy wady systemy
Ciekawi mnie czy ktos slyszal o podobnym systemie teraz lub w przeszlosci
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.03, 17:47
      To jest genialne
      • Gość: BIRBANTi Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.03, 22:03
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> To jest genialne
        Dziekuje ale oczekuje tez na krytyczne opinie i na tworcze rozwijanie tego
        pomyslu.
        • elodia Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK 12.06.03, 02:25
          hmmm... niegłupie... znane były przypadki gdzie bogaci "przenosili" się wraz z
          dochodami do innych państw (Rolling Stones przecież zwiali z Wielkiej Br. ) - i
          takie państwo miało z tego niezłą korzyść ! Ale Ty nie napisałeś co znaczy -
          malały - jak ? Procentowo zawsze tyle samo ? Mniej ? Bo trudno żeby to była po
          prostu mniejsza suma i ktoś przy 1000 dochodu płacił 300 a przy 10000 - 200 ...
          to absurd... Możesz to jakoś konkretniej ?
          • mr_watchman Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK 12.06.03, 10:54
            elodia napisała:

> Ale Ty nie napisałeś co znaczy - malały - jak ? Procentowo zawsze tyle
            > samo ? Mniej ? Bo trudno żeby to była po prostu mniejsza suma i ktoś przy
            > 1000 dochodu płacił 300 a przy 10000 - 200 ... to absurd... Możesz to jakoś
            > konkretniej ?

Pozwolę sobie odpowiedzieć zamiast autora wątku. Nie rozumiem twoich rozterek -
            teraz mamy trzy progi (bo kwota wolna jest faktycznie progiem) i trzy stawki -
            19, 30, 40%. To wyobraź sobie, że nie zmieniamy nic z wyjątkiem owych stawek
            na np. 20, 15, 10%.
            • Gość: Kasia Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 11:17
              A może stawka stała?
              • mr_watchman Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK 12.06.03, 11:20
                Gość portalu: Kasia napisał(a):

> A może stawka stała?

To akurat nazywa się podatek liniowy.
                • Gość: Kasia Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 16:00
                  A guzik. Podatek liniowy to stały procent. Ja miałam na myśli stawkę, czyli
                  konkretną sumę w zł.
    • mrb4 Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK 12.06.03, 11:50
      Gość portalu: BIRBANT napisał(a):

> Co sadzicie o podatku ktory malal by ze wzrostem dochodow. Zdaniem
      > prowokatora mialo by to pare zalet. Pierwsza to wplywy do budzetu, druga to
      > wzrost pracowitosci bo jezeli wiecej zarobie to wejde na nizszy prog
      > podatkowy, nastepna to fakt ze zamiast kombinowac jak uniknac podatku
      myslalo
      > by sie jak wiecej zarobic.

Obecnie ludzie także zastanawiają się jak mogliby więcej zarobić - to nie
      zależy od systemu podatkowego - pytanie tylko: gdzie mają więcej zarobić?
      System degresywnego podatku będzie dobry dla tych, którzy mają odpowiednie
      znajomości i powiązania rodzinne, a nie dla pracowitych.
      • Gość: Birbant Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.03, 23:59
        Wlasnie tak to widze jak mr_watchman. Kwestia ustawienia progow i stawek to
        jest zadanie dla specjalistow. Glowna idea jest taka aby stawki procentowe
        malaly wraz z przekraczaniem kolejnych progow. Nie przecenial bym tu roli
        roznych dojsc i znajomosci oczywiscie w poszczegolnych przypadkach moze to
        odgrywac pewna role ale generalnie nie. Zakladajac ze nawet ktos dostanie
        prace po znajomosci to proponowany system i tak zmusi go do bardziej
        intensywnej pracy. Mozna tez zalozyc ze jezeli wszyscy zatrudnieni (niewazne
        po znajomosci czy nie) beda pracowali bardziej wydajnie to i budzet bedzie
        wiekszy i wtedy nawet ci niepracujacy beda mieli troche lepiej.
        • Gość: bb Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK IP: *.femur.pl / 10.10.2.* 22.06.03, 21:53
          Też nie raz myślałem o podatku dygresywnym, ale nie byłby on pozbawiony
          pewnych wad. I tak np. różne dziwne rzeczy mogłyby się dziać na granicy
          progów. Mogłoby dochodzić do wielu matactw. Np. Pan X zarobił 99 tys. zł i
          musi płacić podatek w wys. 20% dochodu, czyli 19.800 zł. Gdyby przekroczył
          próg 100 tys. zł, wszedłby w próg 15% i zapłaciłby 15 tys. zł fiskusowi.
          Pan Y zarabia 30 tys. zł i płaci podatek w najwyższej stawce - 25%, czyli
          zapłaci 7.500 zł. Zatem zupełnie bezpiecznie pan X wystawia panu Y rachunek za
          fikcyjną usługę na kwotę 2 tys. zł. Co się dzieje? Pan X z dochodem 101 tys.
          zł wchodzi w niższy 15%-owy próg podatkowy i zamiast 19.800 zł, płaci 15.150
          zł, a pan Y, dzięki powiększeniu kosztów, osiąga dochód nie 30 tys., a 28 tys.
          zł i zamiast podatku w wys. 7.500 zł, płaci 7.000 zł. Budżet bezpośrednio
          traci zatem, na tej jednej fikcyjnej operacji 5.150 zł.
          Można powiedzieć, że to dobrze, bo lepiej, jak pieniądze są w kieszeniach
          obywateli, niż w kasie państwowej, ale opisana przeze mnie operacja jest
          operacją tylko na papierze, w dodatku fikcyjną i nieuczciwą, a system
          podatkowy, który zachęca do udawania transakcji jest zły.
          • Gość: Birbant Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.03, 22:35
            Na problem opisany przez ciebie jest prosty stosowany i obecnie chwyt.
            Jezeli ktos zarobi 101 tys przy progu 100 tys to za kwoty 100 tys placi
            podatek wg stawki A a za 1 tys wg stawki B a nie za 101 tys wg stawki B
            Pozdrawiam
            • Gość: bb Re: UWAGA PROWOKACJA DEGRESYWNY PODATEK IP: *.femur.pl / 10.10.2.* 22.06.03, 22:57
              No Tak. Przepraszam. To nie był żaden chwyt, tylko zwykła moja głupota. Ot,
              nie pomyślałem i tyle. Wobec powyższego, podatek degresywny wydaje mi się
              dobrym pomysłem. Oczywiście mogłoby dojść do pewnych manipulacji (np. łączenie
              firm w celu wejścia w niższy próg podatkowy, ale i teraz mamy do czynienia z
              dzieleniem firm w celu pozostania w niższych progach). Przepraszam za
              ewidentną pomyłkęi pozdrawiam
              • mr_watchman Panie i Panowie, 23.06.03, 12:28
                Nad czym my tu dywagujemy? Na sąsiednich forach (głównie - Kraj i Aktualności)
                jeszcze niedawno zwolennicy stawki progresywnej byli gotowi oczy wydrapać,
                kiedy ktoś wspomniał o podatku liniowym. Bo to ponoć podatek niesprawiedliwy
                (tak jakby jakikolwiek podatek mógł się poszczycić tym mianem), a dzięki
                stawce progresywnej Polska rośnie w siłę, a ludziom żyje się dostatnio. Za
                propozycję podatku degresywnego to chyba by człowieka nawet w realu dorwali i
                zatłukli.
                • Gość: Birbant Re: Panie i Panowie, IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 23.06.03, 16:21
                  Oczywiscie masz racje i dlatego dalem tytul "PROWOKACJA" i prawde mowiac mile
                  zdziwil mnie zeczowy ton wypowiedzi
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka