rzy 06.09.07, 20:51 tylko polskojęzycznym. Wszyscy, którzy świadomie pomagali w zarządzaniu nim to zdrajcy (kolaboranci). PRL to był faktycznie zabór rosyjski, który powstał w wyniku IV rozbioru Polski (1939- 1989). Jak wam się podobają takie tezy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzymilionowy.post A jak Ci się podoba to? 06.09.07, 20:53 Zbigniew NOWAK Ul Traugutta 21/23 90-113 Łódź Warszawa, dnia 2007.07.31 Mazowiecki Urząd Wojewódzki Wydział ds, obywatelstwa Dotyczy; udzielenie informacji w trybie art. 63 konstytucji RP Szanowni Państwo! wnoszę o udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytania: W trybie jakiego przepisu, Rajmund Kaczyński, urodzony 1 września 1922 roku, ojciec Lecha oraz Jarosława Kaczyńskich uzyskał w okresie po II wojnie światowej polskie obywatelstwo? Było to nadanie, stwierdzenie czy tez uznanie obywatelstwa? Podnoszę, iz matka Rajmunda Kaczyńskiego do 1921 roku nie była obywatelka RP, nie była i nie mogła tez być zapisana do ksiąg ludności swtej, nie miała również prawa być zapisana do takich ksiąg, prowadzonych na terenach II RP, bowiem była poddana cara rosyjskiego, zamieszkująca dawne imperium rosyjskie, a mianowicie w miejscowości Grenowka, koło Odessy. Proszę zatem podać, kiedy i jaka decyzja nadano Franciszce Świątkowskiej polskie obywatelstwo? Podobna sytuacja dotyczy również jego ojca, pułkownika armii carskiej. Z tajnych dokumentów, sporządzanych dla wszystkich przedwojennych urzędów wojewódzkich przez MSW wynika, iż dawnym wysokim wojskowym i funkcjonariuszom imperium rosyjskiego nie można było nadawać w ramach traktatu ryskiego polskiego obywatelstwa. Obowiązkiem władz przyjmujących wniosek związany z obywatelstwem było badanie, czy wnioskodawca lub jego przodkowie nie byli beneficjentami skonfiskowanych przez zaborców majątków? Nadto z uzyskanego kilka dni temu z Centrum Informacyjnego Rządu wynika, iż Polska nie dysponuje wykazem optantów, którego obowiązek prowadzenia wynikał z zawarcia tej umowy. Zatem jeżeli to obywatelstwo zostało potwierdzone w okresie międzywojennym, to doszło do tej decyzji z naruszeniem prawa, nadto informuje, vt wg przeprowadzonych kwerend np. w łódzkim AP wynika, iż niemalże każda taka decyzja, została wydana w drodze przestępstwa przekroczenia uprawnteń. Dodatkowo większość źródłowej dokumentacji, np. dla Lodzi Grodzkiej, również dla Warszawy została zniszczona. Proszę również podać, czy Rajmund Kaczyński nie otrzymał potwierdzenia polskiego obywatelstwa po 1945 roku i czy miało to ewentualnie miejsce w trybie przyznania obywatelstwa za udział w walkach narodowo- wyzwoleńczych? Takie samo pytanie dotyczy Jadwigi Kaczyńskiej urodzonej 31 grudnia 1926 roku w Starachowicach, tj. w jakim trybie jest ona obywatelem RP? W przypadku odmowy udzielenia takich informacji proszę wydać stosowna decyzje administracyjna, z możliwości odwołania się do sadu administracyjnego. Podnoszę, iż zapytanie dotyczy osób publicznych, wskazuje tez na to, ze w przypadku Rajmunda Kaczyńskiego istnieją, poważne wskazania na to, obywatelstwo to zostało wyłudzone, Informacje o wydaniu decyzji o możliwości jej osobistego odbioru w urzędzie wojewódzkim proszę podać na adres nowak@e*pl Zbigniew NOWAK Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: PRL nie był państwem polskim, 06.09.07, 20:57 Mnie si bardzo podobają, to z jakiegoś kabaretu? Odpowiedz Link Zgłoś
rzy Re: PRL nie był państwem polskim, 17.09.07, 10:14 > bez okupacji sowieckiej język polski byłby w muzeum, jak język > połabski. Ciekawe dlaczego. Możesz to rowinąć? Bo jakoś nie mogę się w tym dopatrzeć jakiejkolwiek logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia_b Re: PRL nie był państwem polskim, IP: *.191-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 06.09.07, 23:37 A zatem, ja urodzona w tym zaborze mam obywatelstwo rosyjskie (ius soli)? Musze przyznac, ze przydaloby mi sie... do pracy zawodowej i szczescia osobistego! ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
xnl Każdy myślący człowiek to stwierdzi. 07.09.07, 11:06 PRL była sterowana z Moskwy, więc nie ma mowy o żadnej suwerenności. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: PRL nie był państwem polskim, 07.09.07, 11:15 Jak zrobić sztokfisza w śmietanie, żeby nie był gęsty jak klej i słony jak Morze Martwe? Wie ktoś może? Ja poproszę o przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
zoppino Re: PRL nie był państwem polskim, 17.09.07, 13:57 hypatia69 napisała: > Jak zrobić sztokfisza w śmietanie, żeby nie był gęsty jak klej i > słony jak Morze Martwe? Wie ktoś może? Ja poproszę o przepis. Z czego to? Z Pippi? Teraz będę się tym dręczyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: PRL nie był państwem polskim, 17.09.07, 19:50 Nie z Pippi. Z "Błękitnego Zamku" Montgomery:))) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: PRL nie był państwem polskim, 18.09.07, 13:04 Przede wszystkim wymoczyć pracowicie sztokfisza, w mleku Odpowiedz Link Zgłoś
zoppino Re: PRL nie był państwem polskim, 18.09.07, 17:22 Ha!!! z 15 lat nie czytałam (ale wcześniej ze 150 razy). Ten sztokfisz mi zapachniał po skandynawsku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: PRL nie był państwem polskim, 18.09.07, 18:06 Eeee, ja na razie może ze 25 razy przeczytałam, a może tylko 23... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush A co lepsze: polskojęzyczny czy kaczojęzyczny ? 07.09.07, 15:41 rzy napisał: > tylko polskojęzycznym. Wszyscy, którzy świadomie pomagali w > zarządzaniu nim to zdrajcy (kolaboranci). PRL to był faktycznie > zabór rosyjski, który powstał w wyniku IV rozbioru Polski (1939- > 1989). > Jak wam się podobają takie tezy? Gorąco witam pielgrzymów języka kaczego: A co lepsze: polskojęzyczny czy kaczojęzyczny ? P. S. PRL to był syf, kiła i mogiła. Ale bez okupacji sowieckiej język polski byłby w muzeum, jak język połabski. Odpowiedz Link Zgłoś
rzy Re: A co lepsze: polskojęzyczny czy kaczojęzyczny 17.09.07, 10:18 [Napisałem niechcący trochę wyżej, więc powtórzę:] > bez okupacji sowieckiej język polski byłby w muzeum, jak język > połabski. Ciekawe dlaczego. Możesz to rowinąć? Bo jakoś nie mogę się w tym dopatrzeć jakiejkolwiek logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Halo ! A Hitler ci coś mówi, czy nie ? 17.09.07, 17:34 Halo ! A Hitler ci coś mówi, czy nie ? To przypominam: Gdyby Hitler wygrał wojnę - język polski byłby w muzeum, jak język połabski. Odpowiedz Link Zgłoś
rzy Re: Halo ! A Hitler ci coś mówi, czy nie ? 17.09.07, 22:45 > Gdyby Hitler wygrał wojnę - język polski byłby w muzeum, jak język > połabski. Chyba przeceniasz tego jegomościa. Bo w jaki niby sposób miałby to zrobić? I chyba zapominasz, że w PRLu w szkołach były obowiązkowe lekcje rosyjskiego. I jakoś się nie udało języka polskiego odesłać do muzeum. A taki był niewątpliwie ukryty, dalekosiężny cel tych przymusowych nauk. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush A Generalna Gubernia to co ?! 18.09.07, 17:01 A Generalna Gubernia to co ?! Halo ! Też nic nie mówi ?! PRL to był syf - ale to nie była Generalna Gubernia. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k PRL BYL państwem polskim... 17.09.07, 15:25 zaleznym wprawdzie od ZSRR... ale posiadal wszelkie atrybuty panstwowosci... jezyk godla... i USTROJ ktory nie byl kopia radzieckiego komunizmu lecz jedyie jego polska odmiana. a mowiac jezykiem zrozumialym: Polska byla Polska, tyle ze zalezna od ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: PRL BYL państwem polskim... IP: *.hsd1.ma.comcast.net 17.09.07, 15:43 A moze w tej twojej(j-k) liscie brakuje jeszcze, ze panstwo powinno reprezentowac WLASNYCH obywateli i sprawowadz wladze z ich przyzwolenia? A co tam. W koncu chodzi o europejski kraj(Polska), gdzie podobne dywagacje sa nielogiczne(nie do pomyslenia). Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: PRL BYL państwem polskim... 17.09.07, 15:48 Jest dokładnie jak j-k napisał(a). PRL miała swój ustrój, a ten nie przewidywał reprezentowania przez państwo własnych obywateli. Wiele państw na świecie tak ma, może nawet większość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: PRL BYL państwem polskim... IP: *.hsd1.ma.comcast.net 17.09.07, 16:26 Z zalem musze stwierdzic, ze macie racje. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k PRL BYLa państwem polskim... 17.09.07, 16:33 a czego tu zalowac? komunizm, szczesliwie dla nas wszystkich przeminal... Polska zostala :))) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k PRL BYLa państwem polskim, takze w 1981... 17.09.07, 16:23 milo to poczytac :))) PRL byla panstwem polskim. z ograniczona suwerennoscia... takze w 1981... ale Wasze uwagi rozumiem... gdy mamy wreszcie (dzis) wolny kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa sowiecka,okupacyjna strefa,o ograniczinej autonomi 20.09.07, 20:46 A konstytucja napisana przez stalina. Władze każdorazowo nominowane lub zatwierdzane w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Sa prawdziwe 17.09.07, 15:50 Niby czym sie roznila SB od NKWD czy Gestapo?? Cele takie same-gnojenie niepodleglej Polski Metody takie same-wiezienie, torury, morderstwa Demokratyczna legitymacja spoleczenstwa do dzialania tez taka sama- mianowicie zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Sa prawdziwe 17.09.07, 16:06 To czego czepiamy się dzisiejszej Rosji za tamte czasy, skoro i ZSRR i dzisiejsza Rosja nie były i nie są żadnym rosyjskim państwem, a jedynie rosyjskojęzycznym. I przestańmy ciągle winić Niemców za II wojnę światową, na Polskę napadło przecież nie państwo niemieckie a jedynie niemieckojęzyczne, bo demokratyczne to to owo coś nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Sa prawdziwe 17.09.07, 16:09 ?????A kto okupowal cala Rosje swoimi wojskami w czasie panowania Stalina?Kto okupowal Niemcow do 1945??Niemcom Hitlera nikt nie narzucal-sami go sobie wybrali i fanatycznie przez lata swietowali. A Stalin do dzisiaj przez prawie polowe Rosjan jest uwazany za wielkiego wodza.W demokratycznych sondazach. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Sa prawdziwe 17.09.07, 16:33 No to pisz, że wyznacznikiem państwowości jest nieobecność obcych wojsk. W poprzednim poście tego nie było. Tylko, że znów pojawi się trudność jak traktować dzisiejsze państwo niemieckie. Zdecydowanie jako ledwie niemieckojęzyczne, bo pełno u nich jeszcze obcych wojsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Re: Sa prawdziwe IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.07, 17:11 Nie -wyznacznikiem jesz suwerennosc w podejmowaniu decyzji co do wlasnego panstwa.Decyzji podejmowanych przez demokratycznie wybrany rzad.Tego w PRL nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Uwaga wrażliwi, troszkę błota... 17.09.07, 17:15 Dzisiaj nie jest dużo lepiej, telefon od biskupa (było nie było funkcjonariusz obcego państwa) i rząd staje na baczność. To co? Nie mamy państwa polskiego? Znów tylko polskojęzyczne? No bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Re: Uwaga wrażliwi, troszkę błota... IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.07, 20:35 Podaj jakies zrodlo tej info?Tylko prosze bez linkow do "NIE" czy Mitow i Faktow.) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Uwaga wrażliwi, troszkę błota... 17.09.07, 21:22 No to jeszcze tylko biblia została, to taka strasznie stara książka, o żydach w Palestynie. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Sa prawdziwe 18.09.07, 10:10 Niemieckojezyczny narod stanie sie wkrotce Niemcami, wszak obce wojska ochoczo wyniosa sie z ich terenow. Problem w tym, ze te obce wojska pragna przeniesc sie do Polski i Czech. Kurcze, znowu bedziemy, juz nie nie Polakami, lecz jedynie polskojezyczni i to nie w Polsce, tylko Rzeczpospolitej. Najwazniejsze, ze PRL nie byl polskim krajem. Cholera, nic z tego nie zrozumialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Re: Sa prawdziwe IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.07, 13:45 Fakt-niewiele zrozumiales.No ale to juz twoj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Innego niż PRL państwa polskiego w tym czasie 17.09.07, 15:54 nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 19:45 Wedle mojej wiedzy inteligentną Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 20:33 Uprzejmie uprzedzam, ze ton mojej wypowiedzi znacznie bedzie sie roznil od dotychczasowych. Do jasnej cholery !!!! Co wy sobie myslicie, ze jak to bylo? Ze Kaczynscy i im podobni oddychali innym powietrzem niz reszta kraju? Ze chodzili kanalami? Ze pozostali, tzn. ci, ktorzy tak jak ja urodzili sie w pierwszym powojennym dziesiecioleciu, sa winni temu, ze urodzili sie wlasnie w tych czasach? Ze z powodu daty urodzenia podlegamy prawu do podzialu na lepszych i gorszych? Nalezy nas wyciac czy tez wyrzucic na smietnik? Bez komuny i punktow za pochodzenia Kaczynscy i im podobni, gowno skonczyliby nie studia. Ja mialam gorzej, bo skazona inteligenckim pochodzeniem owych punktow nie mialam. I tak ich nie potrzebowalam. Do PZPR i jej entuzjastow nigdy nie nalezalam, wrecz przeciwnie. Wrocilam do Polski po prawie cwiercwieczu spedzonym poza krajem. I co widze? Ze ci sami ktorzy nosili transparenty na pochodach pierwszomajowych nadal je nosza. Tyle ze w procesjach. Przedtem nie mieli odwagi w nich uczestniczych. Dzis sa to wzorcowi katolicy i patrioci. Problem w tym, ze w chwilach szczerosci i w imie starej znajomosci wyznaja, ze nosza te transparenty bo dzis tak trzeba. Jak kiedys. Tyle ze kolor transparentow sie zmienil. I dlatego cale to towarzystwo dziala na mnie jak srodek wymiotny. Przedtem nie mieli odwagi przyznac sie do wlasnych przekonan, dzis nie maja odwagi na to by przeciwstawic sie temu co wypacza ich przekonania. Takich jako oni z pokolenia 40, 50, 60-latkow nazywam komunistyznym makaronem: sa jak on - bezjajeczni. Najbardziej jednak dzialaja mi na nerwy ci ktorych nazywam ratlerkami. Gowno wiedza, urodzili sie za pozno na to zeby moc sobie wyrobic wlasne zdanie odnosnie przeszlosci - i opierajac sie na tym co przekazala zaklamana starszyzna (cala w pretensjach do tego ze cierpiala za komuny, bo Radia Wolna Europa sluchali, tacy bojownicy!)- szczekaja jak najeci o tym czego nie znaja i nie przezyli. Wlasnych tylkow nie umoczyli, bo to nie ich wyrzucono z universytetu w srodku przewodu doktorskiego, bo to nie im zabrano kilka lat z prywatnego zycia, bo to nie ich gnojono rewizjami i odmowa prawado wyjazdu. Mi przerwano, mi zabrano, mnie gnojono! Dlatego wiem o czy mowie? Tak wiec, nieopierzone szczeniaki, geby w kubel! Przestncie skamlec o tym o czym nie macie zielonego pojecia. Nie moja wina, ze urodzilam sie wczesniej, za to wasza wielka wina, ze nie umiecie oddzielic ziarna od plewow i dajecie sie nabrac starym durniom!!! A teraz, jak Jacques Brel, powiem, ze: obstaje przy tym co powiedzialam i podpisuje sie pod tym ... uyu Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 20:50 Nie wiem dlaczego akurat do mnie skierowałaś, to co "leżało ci na wątrobie";) Jeżeli chciałaś się pokłócić, to niestety muszę cię zmartwić. Nie ze mną, a przynajmniej nie w tej kwestii. Myślę całkiem podobnie choć moja wiedza o PRLu i przedwojennej Polsce opiera się na wiedzy książkowej i rozmowach z członkami mojej rodziny. Mam szczęście posiadać świetnie pamiętających IIRP i PRL. Ja urodziłem się w roku 80. W większości podzielam, to co napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 21:30 trzymilionowy :))))) to nie bylo do ciebie !!! to bylo tak zupelnie ogolnie, bo szlag mnie trafil! A ze trafial mnie dosc dlugo, bo momo podeszlego wieku zwawa jestem, wyszlo na to, ze to do ciebie, bo znalazlo sie pod twoim wpisem. :)) Teraz siedze sobie , slucham Brela i chyba pokusze sie na przetlumaczenie tego"co poeta powiedzial" zamiast - jak to do tej pory to czyniono - "tego co poeta chcial powiedziec". Niuans ale bardzo wazny. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 21:37 UFFFFFF:))))))) Tak to wyglądało według drzewka. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 21:56 Nadal slucham Brela i w glowie mi sie nie miesci jak to sie dzieje, ze prawie w tym samym pojawil sie na swiecie ktos taki jak Brel i - kilka lat pozniej, narodzila sie zgraja szefunciow rzadzaca dzis krajem nad Wisla. Niby tem sam swiat a jaka roznica jakosciowa. Za to ilosciowo wygrywamy z Belgia. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 21:58 Jak inaczej nie da rady, to morale podbija się określeniem: "prawie 40 milionowy naród";) Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 22:11 A jak morale opada to co ? Milion mohairow? Kilka milionow nawiedzonych? Milion na emigracji zarobkowej? Ucieczka mozgow i sztucznie zmniejszone bezrobocie? Czyzby nie nalezaloby zastanowic sie nad tym czy narod ktory jest w trakcie dekompozycji, rozkladania sie po calej Eurpie i reszcie swita, w ktorym wszelkie wartosci albo sa w trakcie dekompozycji albo po prostu nie znajduja miejsca na ich zastosowanie, nie powinien zastanowic sie nad wlasna rola w owej Europie? W swiecie i w koncu znalezc sobie w nim miejsce? Nie na podstawie potrzasania szabelka i okrzykow o przedmurzu, ale na bazie rzetelnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
trzymilionowy.post Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 22:17 uyu napisała:Ucieczka mozgow i sztucznie zmniejszone bezrobocie? na podstawie potrzasania szabelka i okrzykow o przedmurzu To jedne z wybiegów obecnej ekipy rządowej. Poza głośnymi krzykami ta ekipa nie zrobiła faktycznie niczego konstruktywnego poza umową na gaz z Norwegią i elektrowni atomowej na Litwie (Oczywiście za jakiś czas mogą się pojawić jakieś kwiatki ale akurat te dalekowzroczne działania na razie uważam za pozytywne). Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: No to kim w koncu jesteś? 18.09.07, 07:20 Naród jest zmęczony i trudno mu sie dziwić. Po wojnach i latach komuny zachłysnął się nową erą pozornej wolności i kapitalizmu. Dał się omamić demagogom pod pozorem demokracji wprowadzającym totalitaryzm, węszacym układ i chowajacym za krucyfiksem. Jedyna nadzieja, ze moze teraz, albo ostatecznie w kolejnych wyborach naród będzie miał na tyle dość bredni i głupot serwowanych mu przez miłościwie nam panujących, ze ruszy do urn, jeśli nie po to, zeby wybrać kogoś na prawdę dobrego [trudno o takich], to przynajmniej nie największych idiotów przynoszących wstyd i hańbę. Doświadczenie historyczne podpowiada, ze Polacy w chwilach kryzysu potrafili się zebrać do kupy i zadziałać z sensem [przynajmniej mnie- wiecej]. Może i tym razem się uda... Może wreszcie naszą "dumą narodową" przestanie być najbardziej restrykcyjna ustawa antyaborcyjna, sztucznie tworzona "największa ilość katolików" i rząd, który żelazna ręka trzyma społeczeństwo za ysk. Czego i Wam i sobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: No to kim w koncu jesteś? 17.09.07, 22:01 Mogę wtrącić? Ja wiekowo jestem gdzieś tak spomiędzy Ciebie I Trzymilionowego. Komunę, stan wojenny i inne siupy znam zarówno z własnych obserwacji, jak i stosonwej litratury. I trudno się z Tobą nie zgodzić... Juz chocby "nie matura lecz chęć szczera..." i całe to badziewie... Szkoda gadać... No i teraz chłopaki czerpia z tego... Kaczki, znaczy, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: PRL nie był państwem polskim, 17.09.07, 19:54 nie podobaja sie jestes debilkiem Twoje wynurzenia typu IV-rozbior to jest ponad ludzka cierpliwosc pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter,z daleka Re: PRL nie był państwem polskim, IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.07, 20:04 no to sie doczekalem,zdrajca i kolaboran. Wiesz co,mozesz mi do skarpetek nadmuchac,z daleka rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: PRL nie był państwem polskim, 17.09.07, 20:14 Zapewne nieprzypadkowo porównywano PRL z Królestwem Kongresowym doby konstytucyjnej, tj. lat 1815-30. Z porównań zresztą wychodziło, że w Kongresówce było Polski jak gdyby więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Niestety, wynika z tego... IP: 144.92.199.* 17.09.07, 21:54 ... ze Polska nie zdobyla dwa razy trzeciego miejsca na Mundialu. Smutna wiadomosc dla kibicow. BTW, Kazimierz Gorski to kolaborant? Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: Niestety, wynika z tego... 17.09.07, 22:56 Gość portalu: DSD napisał(a): > ... ze Polska nie zdobyla dwa razy trzeciego miejsca na Mundialu. > Smutna wiadomosc dla kibicow. BTW, Kazimierz Gorski to kolaborant? Niestety, tak to wygląda. Kazimierz Górski wstąpił podczas I sowieckiej okupacji Lwowa dobrowolnie do Armii Czerwonej. Kopał piłkę w barwach klubu "Spartak" ("spartak" to w b. ZSRR klub armiejskij, natomiast "Dynamo" - to NKWD) - kiedy inni, wzięci do RKKA podczas branki (poboru) kopali rowy łopatami, z dala od domów i rodzin, głodując i zdzierając stopniowo cywilne ubranie i buty - w rajach tzw. "strojbatów" ("stroitielnyje bataliony" = wojskowa służba budowlana = bydło robocze, któremu nie należało dawać broni do ręki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD To straszne! IP: 144.92.199.* 18.09.07, 01:01 Czy jakikolwiek Polak zachowal czystosc oprocz tych z Tworek, Kobierzyna i Choroszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi z rządem londyńskim na czele??? 17.09.07, 22:01 nie zapominajmy tej smutnej prawdy iż zgodę na aneksje wydali Brytyjczycy i Amerykanie, (co ciekawe wydali tez taką zgodę na zajęcie przez Niemców Czechosłowacji twierdząc że zapobiegli kolejnej wojnie... ;) ) czyli ktoś kto kolaborował z rządem brytyjskim jest zdrajcą... dodajmy jeszcze ze Watykan wspierał Niemców... czyli nie był zdrajcą ten kto miał to wszystko w dupie i nie mieszał się do niczego wyjechał z kraju żyć i pracować gdzieś indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: PRL nie był państwem polskim, 18.09.07, 13:06 Przeżyliśmy trzy rozbiory, przeżyjemy i Kaczory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leks Re: PRL nie był państwem polskim, IP: 195.117.232.* 18.09.07, 23:59 To ty taka stara jesteś??? yoma napisała: > Przeżyliśmy trzy rozbiory, przeżyjemy i Kaczory Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: PRL nie był państwem polskim, 19.09.07, 00:23 Nie ma to jak przedni dowcip, skierowany do odpowiedniej osoby... Odpowiedz Link Zgłoś
uyu leks, ja? 19.09.07, 01:03 Nie :)) w zyciu nie! W porownaniu ze zgrzybialymi upierdliwcami w twoim rodzaju, ktorzy nie odpuszcza zadnej okazji do dogryzienia komus, to ja jestem mlodziutka! Wrecz osesek. Za to ty chyba urodziles sie juz stary. Odpowiedz Link Zgłoś
straszny_nudziarz PRL nie był państwem 20.09.07, 11:06 rzy napisał: > tylko polskojęzycznym. Wszyscy, którzy świadomie pomagali w > zarządzaniu nim to zdrajcy (kolaboranci). PRL to był faktycznie > zabór rosyjski, który powstał w wyniku IV rozbioru Polski (1939- > 1989). > Jak wam się podobają takie tezy? PRL nie był niepodległym i niezależnym Państwem lecz terytorium zależnym - okupowanym. Jak ktoś nie wieży - niech spyta tow. Ałganowa i tow. gen. Dubynina Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: PRL nie był państwem 20.09.07, 11:12 straszny_nudziarz napisał: > Jak ktoś nie wieży - niech spyta tow. Ałganowa i tow. gen. Dubynina Nie wierzę, podaj numery telefonu do obydwu. Odpowiedz Link Zgłoś
straszny_nudziarz Re: PRL nie był państwem 01.10.07, 18:27 piwi77 napisał: > straszny_nudziarz napisał: > > > Jak ktoś nie wieży - niech spyta tow. Ałganowa i tow. gen. Dubynina > > Nie wierzę, podaj numery telefonu do obydwu. > Telefon do Ałganowa - informacje - Federalna Służba Bezpieczeństwa (dawniej KGB)- plac Dzierżyńskiego 1 - Moskwa. (można też spytać jego przyjaciół - Kwaśniewski, Kiszczak, Oleksy) Dubynin - sztab Generalny Armii Rosyjskiej - Moskwa. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Nudziarz, 20.09.07, 20:38 moze zamiast wypisywac dyrdymaly okaz swoj wielki patriotyzm w sposob bardziej pozyteczny i naucz sie poprawnej polszczyzny. I niech nikt mi nie wmawia, ze to przebitki. No chyba, ze w nieuctwie sie przebijaja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: PRL nie był państwem 20.09.07, 20:57 Co to jest terytorium zależne/okupowane/ i czy różnił się prl? 1,władza nominowana lub zatwierdzana w obcej stolicy - w Moskwie 2,wojska okupacyjne - tzw. północna grupa wojsk a.c.,a "własne" wojska ściśle podporządkowane sztabowi w Moskwie no i jeszcze trochę innych "drobiazgów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uklad Re: PRL nie był państwem IP: *.pools.arcor-ip.net 02.10.07, 23:35 andrzej.sawa napisał: > Co to jest terytorium zależne/okupowane/ i czy różnił się prl? > > 1,władza nominowana lub zatwierdzana w obcej stolicy - w Moskwie > 2,wojska okupacyjne - tzw. północna grupa wojsk a.c.,a "własne" wojska ściśle > podporządkowane sztabowi w Moskwie > no i jeszcze trochę innych "drobiazgów" ********* Usmialem sie z tej pana wypowiedzi. Szanowny Andrzej Sawa pytam sie pana, jakim panstwem jest Polska dzisiaj w Unii? Widzi pan jakas roznice miedzy pana stwierdzeniem a rzeczywistoscia? Kon by sie usmial, dyskutujecie o skrajnosciach przy czym nie zauwazacie nastepnej skrajnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: obecie Polska nie jest ł państwem polskim, 02.10.07, 10:44 rzy napisał: > tylko polskojęzycznym. Wszyscy, którzy świadomie pomagali w > zarządzaniu nim to zdrajcy (kolaboranci). PRL to był faktycznie > zabór rosyjski, który powstał w wyniku IV rozbioru Polski (1939- > 1989). > Jak wam się podobają takie tezy? Odpowiedz Link Zgłoś
chyba_normalny Re: obecie Polska nie jest państwem polskim, 02.10.07, 10:49 tylko polskojęzycznym. Wszyscy, którzy świadomie pomagają w zarządzaniu nią to zdrajcy (kolaboranci). Polska to faktycznie zabór watykański, który powstał w wyniku V rozbioru Polski (podpisanie konkordatu przez H.Suchocką ) Jak wam się podobają takie tezy? > > Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 PRL była państwem polskim, 02.10.07, 22:49 polskim aż do porzygania, i to tym tym najgorszym rodzajem polskości - dusznym, cuchnącym, z dziedzictwa onr-u i giertychów. kto pamięta, ten wie, o czym mówię.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uklad Re: PRL była państwem polskim, IP: *.pools.arcor-ip.net 03.10.07, 00:46 Co tu dyskutowac nad przeszloscia, nalezy spojzec w przyszlosc. A wiec, jakim jest panstwem dzisiejsza Polska? Nic dodac nic ujac, zmusza do dalejoidacej refleksji. Co mozna bedzie wymagac w przyszlosci od dorastajacych teraz obywateli? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4542168.html Tja, niezyczliwosci wladzy i prezydenta nie znaja zadnych granic. serwisy.gazeta.pl/kraj/1,69907,4528070.html A to przeskakuje juz wszelakie wyobraznie. No comment wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4084230.html Odpowiedz Link Zgłoś