bill_d-fens 18.10.07, 13:40 latarnik.gazeta.pl/compass/ Zróbcie, bo to ciekawe. Robiłem 2 razy - raz na odwal, a raz z pełnym skupieniem, i za każdym razem wyszło mi, że najbliżej mi do LPR:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piwi77 Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 13:47 Zrobiłem i umnie wyszedł LiD. Tak tez miałem i mam nadal zamiar głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
aroden Test jest dobry, polecam go niezdecydowanym 18.10.07, 15:56 tez mi tak wyszlo, ze test wskazal mi partie, na ktora i tak mam zamiar glosowac. test jest dobry. polecam go wszystkim niezdecydowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.07, 14:12 Też LPR:))) A moi faworyci PiS, dopiero na szóstym miejscu:) Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 17:27 Wygląda na to, że wiesz na kogo , ale nie wiesz dlaczego chcesz głosować. Mnie na ca 90 % wychodzi LiD. I tak ma być! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.07, 13:25 Wiem na kogo i wiem dlaczego. Oczywiście PiS:) A test, jak test. We wszystkie testy i we wszystko co napisane wierzysz? bez odbioru:) Odpowiedz Link Zgłoś
gazella83 Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 14:24 a mnie wyszla Samoobrona..juz drugi raz :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 008 Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.07, 14:25 Ja odpowiadałem tak żeby pasowało pod LPR a wyszło mi że LID. Ten test jest do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 14:51 PO a na drugim miejscu, z dużą zgodnoscią LiD Na trzecim, tez z dużą zgodnością PPP i to juz mnie zdziwiło;)) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 14:55 U mnie PPP wyszło na miejscu drugim, pewnie u każdego plasuje się wysoko, bo mają "program" przepisany od wszystkich partii razem wziętych z dodatkiem marzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
genoveva Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 16:04 Miałam identycznie, musieliśmy bardzo podobnie głosować. PPP też mnie zaskoczyło :) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 15:48 Wg analizy Krajowej Izby Gospodarczej LPR to najbardziej wolnorynkowe ugrupowanie w obecnym Sejmie, dodając do tego sojusz z UPR (czyli umocnienie skrzydła liberalnego) i sprzeciw wobec rezygnacji przez Polskę z suwerenności wychodzi na to, że wyborca o poglądach prawicowych ma jasną odpowiedź. Jeśli jednak pójdę do wyborów to też tę odpowiedź znam. Odpowiedz Link Zgłoś
bill_d-fens Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 18:21 Bo z LPR-em to jest tak, że oni program mają niegłupi, tylko ludzie mi się tam nie podobają. Ale UPR lubię, pewnie trochę zainspirowali ich nowy program, więc stąd ta zgodność pewnie u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 18:55 "Bo z LPR-em to jest tak, że oni program mają niegłupi, tylko ludzie mi się tam nie podobają." Też mi nie podobają się, ale jeszcze bardziej nie podobają mi się ludzie z koalicji PiS-PO-LiD-Samoob-PSL Odpowiedz Link Zgłoś
soodoku Liga Prawicy 18.10.07, 16:04 Kiepski ten kompas. (patrz: słuzba zdrowia) Tak czy siak wyszło KW LPR. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paskudek1 Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 17:27 mnie wyszła PPP, na drugim miejscu PO, na trzecim, ale blisko do PO LiD. I własnie na LiD mam i miałam zamiar głosowac, jak zawsze zresztą. PO nie ufam po prostu i chcę miec silna opozycję w sejmie Odpowiedz Link Zgłoś
straszny_nudziarz A mnie wyszło dziwnie 18.10.07, 19:02 I to bardzo. I LPR II PiS III PO z tą tylko uwagą że wg. wykresu - we wszystkich trzech przypadkach moje poglądy pokrywały się z programami tych partii w 60 - 70% - bardzo zbliżone wyniki. Zdawało mi się - że te partie się czym różnią programowo. Ten wynik na to w ogóle nie wskazuje. Problem polega też na tym - że na LPR nie głosuję (faszyści i idioci) Na PO też nie (hipokryci - nie zasługują na zaufanie) Na PiS owszem (miernoty - ale mniejsze zło - niż złodzieje z KLD) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 19:39 Mnie wyszło na pierwszym miejscu PO, zaraz później LiD. I te tylko dwie partie brałam pod uwagę, w końcu jednak przeważyło PO. A PiS wyszedł mi na miejscu ostatnim. I fakt - na nich nigdy nie zagłosuję :). Odpowiedz Link Zgłoś
bill_d-fens Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 19:47 > Mnie wyszło na pierwszym miejscu PO, zaraz później LiD. I te tylko dwie partie > brałam pod uwagę, To ciekawe, bo pomijając fakt, że obie te partie są antyPiSowe, to poza tym dzieli je niemal wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
anafora_online Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 19:49 Polska Partia Pracy Prawo i Sprawiedliwość Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 20:46 wcale nie. Różnice sa głównie w kwestiach gospodarczych, a ile było pytań o gospodarkę w tym teście? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 22:20 kot_behemot8 napisała: > Różnice sa głównie w kwestiach gospodarczych, > a ile było pytań o gospodarkę w tym teście? Przedmówcy zapewne chodziło nie o sam test, a o to, że ktokolwiek - jak np. ja - może popierać dwie tak różne partie. Różnice wcale nie są zresztą tylko w dziedzinie gospodarki, są też bardzo wyraźne w kwestiach - z braku lepszego słowa - światopoglądowych. LiD jest za złagodzeniem ustawy antyaborcyjnej i legalizacją małżeństw homoseksualnych, PO przeciw. LiD - na tyle na ile można w naszej rzeczywistości - jest za mocniejszym oderwaniem państwa od kościoła czy (ogólnie rzecz ujmując) przeciwko rozliczeniom przeszłości. PO w tych kwestiach stara się utrzymać stanowisko jak najbardziej neutralne. Odpowiedz Link Zgłoś
bill_d-fens Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 19.10.07, 23:03 LiD jest za > złagodzeniem ustawy antyaborcyjnej i legalizacją małżeństw homoseksualnych, PO > przeciw. LiD - na tyle na ile można w naszej rzeczywistości - jest za > mocniejszym oderwaniem państwa od kościoła czy (ogólnie rzecz ujmując) przeciwk > o > rozliczeniom przeszłości Ale to jest wyłącznie retoryka przedwyborcza. Jak bardzo SLD jest antyklerykalne pokazali juz 5 lat temu jak rządzili - padając plackiem przed papa mobile. To SLD pierwsze wyszło z dofinansowaniem świątyni opatrzności z budżetu etc. SLD krytykuje kościół kiedy nie jest u władzy - żeby pozyskać antyklerykalny elektorat. Kiedy zdobywają władzę, podkulają ogon, bo wiedzą, że wojna z kościołem w Polsce to rzecz wysoce politycznie nieopłacalna. Stosunek państwa i kościoła określa konkordat - i tyle na ten temat ma do powiedzenia PO. Nie wspominając już o tym, że ani legalizacja małżeństw homoseksualnych ani liberalizacja ustawy aborcyjnej nie jest czymś, co SLD byłoby skłonne zrobić po wygranych wyborach. To są problemy, które dzielą społeczeństwo, trudne, kontrowersyjne, więc lepiej je odłożyć, bo takie rzeczy przeszkadzają w kradzeniu i zawłaszczaniu państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 19.10.07, 23:16 Mówimy o programach, prawda? A nie o ewentualnej praktyce, to raz. Dwa - przynajmniej w pewnych kwestiach LiD - jak sądzę - w odpowiednich warunkach chciałby wprowadzić w życie swoje postulaty. Trzy wreszcie - każda władza kradnie. Sztuka polega na tym, żeby poza tym robiła coś jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 22:15 bill_d-fens napisał: > To ciekawe, bo pomijając fakt, że obie te partie są antyPiSowe, > to poza tym dzieli je niemal wszystko.. W teście wyszła mi zgodność z tymi partiami rzędu 60-70%. I tak mniej więcej pewnie to się w rzeczywistości u mnie kształtuje. Z PO zgadzam się w kwestiach gospodarczych, z LiDem w "światopoglądowych". Nie ma niestety na polskiej scenie partii, która by to łączyła, więc pozostaje mi wybór pomiędzy dwoma bardzo różnymi stanowiskami partyjnymi. Gospodarkę w chwili obecnej uważam jednak za ważniejszą, stąd głos oddam na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberator Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.07, 22:44 Kiedyś była partia prorynkowa i liberalna społecznie - - Unia Wolności. Ale krótki był jej żywot, jednak na polskim gruncie ludzi przeraża nadmiar swobody. Dziś jej pogrobowa wersja - PD dała się zapędzić pod kuratelę SLD - kapłanów centralizacji i planowania, którzy wszystkich najchętniej zapędziliby do kołchozów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó IP: *.l6.c2.dsl.pol.co.uk 19.10.07, 22:18 mogłabym sie podpisac pod kazdym slowem twoich postów hahah . jakbym czytała swoje wlasne poglady spisane przez kogos innego :d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó IP: *.l6.c2.dsl.pol.co.uk 19.10.07, 22:19 oczywiscie mowie o xtrin Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 19.10.07, 22:49 Może kiedyś powstanie partia pasująca nam w 100% :). Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Robiliście test poparcia partii ze strony głó 18.10.07, 20:15 Mnie najblizej do PO, później do LiD a naaaaaaaaaaajdalej do PiS. I to jest parwda .... Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Z innej beczki... 19.10.07, 11:57 bill_d-fens napisał: > latarnik.gazeta.pl/compass/ > Zróbcie, bo to ciekawe. Robiłem 2 razy - raz na odwal, a raz z > pełnym skupieniem, i za każdym razem wyszło mi, że najbliżej mi do > LPR:) Zamiast rozwodzić się nad wynikami pojedynczego wyborcy - słów kilka o obrazach partii wynikających z tego "testu". Zastrzegam, że liczyłem dość lekko i nie sprawdzałem, więc może gdzieś się pomyliłem. Pomijam także samą konstrukcję testu. 1. Najmniej "zdecydowaną" partią jest PiS. W 10 na 25 pytań (40%!!!) nie udało się ustalić jakie ma poglądy. Na drugim biegunie jest LPR - tylko 1 "?". 2. Najmniej "koncyliarną" partią jest PiS. Na 150 możliwych zgodnych odpowiedzi ze wszystkimi pozostałymi (6 potencjalnych partii do współpracy razy 25 tematów) miał takich zaledwie 47 (31%). Najbliżej mu do LPR-u (zgodność w 12 z 25 pytań, czyli niespełna połowa). W dwóch przypadkach (LiD i PPP) zgodność PiS-u wynosi 3 na 25 pytań (12%). Najbardziej koncyliarna jest za to... Samoobrona! 74 wspólne odpowiedzi (49%) z innymi partiami. Generalnie "krawaciarzom" jest prawie tak samo blisko do wszystkich: od 10 wspólnych odpowiedzi z LiD i PiS do 15 wspólnych z PSL. 3. Potencjalne koalicje?? PPP-LiD (17 wspólnych odpowiedzi), PPP-PO (16), PSL-SO (15), SO-PPP (14), PO-PSL i PO-SO (13). To tyle o poglądach wg testu. Teraz dojdzie jeszcze siła reprezentowana w parlamencie (i nie tylko) i mamy nowy układ (nie mylić z UKŁADEM) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Ten latarnik to jakiś żart! 19.10.07, 23:12 3 pytania (na 25) dotyczą gospodarki, a tylko jedno służby zdrowia. Brak jakiegokolwiek pytania o edukację, infrastrukturę. Za to są pytania typu: "Co powinni biskupi zrobić..." - przecież partiom nic do tego. Innymi słowami, bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Zawracanie głowy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 23:18 Nie w pytaniach sęk - to marketing. Obiecują to co wiedzą że lud chce by im obiecać. Sedno jest w ludziach - myślę że taka PO ma najwięcej odpowiednio przygotowanych fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś