Gość: stru Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:24 w tych 6 milionach na nasza.klasa.pl ok 2 milionów to szutuczne osoby np. znani sportowcy, muzycy i aktorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek M. Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:25 Ja znam kompleks dotyczący parcia na mgr. Bet.ance można wybaczyć, gdyż jest jeszcze młoda (a już sfrustrowana). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japer ludzie ktorzy nie mieli mozgu teraz probuja sie IP: *.ds10.agh.edu.pl 09.01.08, 14:26 wykazac piszac o tym prace.... nie zebym czul sie uboruszony bedac uzytkownikiem portalu nasza- klasa, ale w przypadku moich znajomych to sie wogole nie sprawdza, wspolczuje znajomych i prosze pomyslec nad zmiana kierunkow studiow. pozdrawiam, niezakompleksiony ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patkaa praca magisterska?? IP: *.aster.pl 09.01.08, 14:27 Pomysł może i jest ciekawy, ale to co napisałaś to jedynie twój pogląd na temat powodów dla których portal nasza-klasa stał się popularny. Skoro chcesz pisać na ten temat pracę magisterską, musisz mieć pod niego solidną bazę teoretyczną. I tutaj jestem ciekawa na jakiej podstawie chcesz udowodnisz słuszność Twojego pomysłu?? Jakiej metody badawczej użyjesz, by potwierdzić swoją hipotezę? Na jakiej podstawie stwierdziłaś, że robi tak 90% twoich znajomych (jak to zbadałaś?) Jeśli faktycznie rzetelnie to zbadałaś, to czy opinie 90% z 30 Twoich znajomych odzwierciedlają rzeczywistość? O tym wszystkim nie wspomniałaś, a to jest kluczowe w udowadnianie swoich "pomysłów".Moim zdaniem powodów dla których ludzie chętnie odwiedzają naszą-klasę może być mnóstwo - na przykład najbardziej prozaiczny, to taki, że ludzie chcą nawiązać kontakt ze starymi znajomymi, zobaczyć jak wygląda teraz i co porabia stary kumpel z ławki,pogadać na forum, umówić sie na wypad klasowy...Odwiedź swoja galerię znajomych i zerknij czy wszyscy umieszczają fotki ze ślubów, z dziećmi. Jest sporo ludzi, którzy zamieszczają takich fotek w ogóle - czy tak też robią zakompleksieni ludzie? Naszą-klasę odwiedzają miliony użytkowników - czy każdy z nich ma więc "problem" i jedynym motywem dla których odwiedzają tę stronę to potrzeba zwiększenia sobie samooceny, bo maja ją za niską? W każdym razie czekam na wyniki Twojego badania;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.pl 09.01.08, 14:28 Gratuluję wyboru tematu!Materiałów do pisania masz mnóstwo a będzie ich coraz wiecej. Sama zresztą widzisz, wnioski nasuwają się same a ich powszechność i częstość występowania tylko potwierdzają postawioną tezę.Polacy uwielbiają się pokazywać, więc robią sobie zdjęcia w róznych strojach i od razu zamieszczają na portalu. Wczoraj byłam w knajpce i z za stolika tylko słychać " jesteś już na naszej- klasie.... nie, no co ty, biegnij się zapisać szybko", bo jak nie to wypadniesz z gry i nie będziesz "kul". Kiedyś mówiono: niech będzie błogosławiona pogoda, albowiem jest ona wspólną własnością tych ludzi, którzy nie mają sobie nic do powiedzenia, teraz moża to odnieść do portalu nasza-klasa, niech będzie błogosławiona nasza klasa , bo jest ona wspólną własnością tych ludzi, którzy nie mają sobie nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 151.193.120.* 09.01.08, 14:29 A ja mysle, ze tym watkiem na forum ktos robi kolejna reklame temu portalowi. Link do watku juz sie znalazl na stronie glownej Gazety, a uczestniczacy w dyskusji tylko podnosza jej range, wiec moze sie tak nie ekscytujcie, bo chyba jestescie podpuszczani:) Gratuluje tworcom portalu dobrego pomyslu (choc samo wykonanie to jakby nie patrzec porazka) i jeszcze lepszej promocji! Odpowiedz Link Zgłoś
trust2no1 Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:59 No toż na odległość widać :) Zmiana na nowe serwery też tylko po to, żeby ludzie mogli się lepiej odnajdywać. Zakitowanie ekranów banneram, pop-up'ami i innymi reklamami to tylko kwestia czasu, ale co tam, grunt, żeby znaleźć kolegę z przedszkola... :) Bet.Anko, jesteś bezpośrednio związana z European Founders, czy zatrudnili do szeptania zewnętrzny "pi-ar"? (Pytanie bez złośliwości, tak tylko z ciekawości pytam) Inne firmy za takie "publicity" muszą wywalić sporą kasę. Szacuneczek za efektywność :) Odpowiedz Link Zgłoś
veruschka2 Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:31 betanko.. chcialabym szczerze powiedziec ci ze jestes nie pierwszym przykladem malej zlosliwej glupiej cip.. jaka konczy jakis kierunek na UW i nie zrozumiala niczego poza tym ze inne dzieci które koncza inne kierunki i np. nie wygladaja troche jak hipis są "nieco gorsze". efekty dzialalnosci egzaltowanych panienek w twoim stylu mozna ogladac np. w wikipedia hasło "dresy", czasem wieszaja jakies smieci w galeriach.. pretensjonalne, egzaltowane i złosliwe głupie cipy po szkolkach artystycznych i humanistycznych , ktore nie potrafia zrobic niz lepszego niz poznecac sie nad jakims szarakiem i jego własna sprawa.. nie wiem czy ten temat jest wart pracy magisterskiej (swoja droga slyszalam niedawno jakiegos profesora z prywatnej szkoly wyzszej ktory ze smutkiem stwierdzil ze nie dośc iz polska ma naprawde niewiele ludzi wyksztalconych, to jeszcze sa ci ktorzy dostali dyplom nie wiadomo za co), a nie zwykłego nasza klasa to portal dla wiesniaka na nie pretensjonalnej cip* takiej jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonebuty Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.icpnet.pl 09.01.08, 14:31 Myślę że Masz rację, nie uczestniczę w polskim zbiorowym szaleństwie o nazwie nasza-klasa :), jednak pewien ogląd różnych portali internetowych sprawia, iż mam podobne wrażenie, pytania które mi sie przy okazji nasuwają są dwa, pierwsze, czy ludzie dokonując selektywnego wyboru przy tworzeniu swego wizerunku bardzie okłamują siebie czy innych, a drugie, jak duży ma na nas wpływ kultura obrazkowa, że powoduje takie niezadowolenie z własnego ja. Pozdrawiam życzę rzetelnych badań i ciekawych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
studentege Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:32 Tak sobie czytam różne Wasze odpowiedzi i zastanawiam się jaki to wszystko ma sens? Ktoś, w tym przypadku dziewczyna chcąca napisać na dany temat rozpoczyna wątek potrafiący wywołać "lawine" Zauważyłem, że bylo kilka ciekawych opinii, ale większośc, jak to bywa na internetowych forach to próba nieuzasadnionego "krzyku" i krytyki. Z tego co wiem, Agora optuje powoli w kierunku portalu o charakterze "medialnym", mam więc propozycje - Dlaczego nie stworzyć programu,dyskusji, który traktowałby najbardziej "uczęszczane" tematy forum? Jestem prawie ze pewien że, bardzo mało z odważnie komentujących w rzeczywistej konfrontacji uciekałoby się do oczerniania, epitowania czy wytykania błędów innym... innymi słowy, nauczmy się rozmawiać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graficzka lans owszem, jest, ale to tak jak gdzie indziej IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.08, 16:38 "Wydaje mi sie ze ten kto wysnuwa taka teze ma wlasnie kompleksy." Hehe, tak jest zawsze najłatwiej napisać:) To stwierdzenie jest równie bezsensowne i pozbawione podstaw co przekonanie autorki tematu. Jeśli czegoś nie lubię, to znaczy, że sekretnie to uwielbiam? Głupie myślenie. Co do pytania - zarejestrowałam się na NK, dodałam 2 swoje zdjęcia, wcześniej długo się zastanawiałam, czy w ogóle je umieszczać (mam zasadę, że nie wstawiam swych fot do netu - tu zrobiłam wyjątek).. Czy to jest lans? No cóż, chyba nie. Gdybym chciała się popisać, od razu wrzuciłabym pełno fotek, a ja byłam w ogóle sceptycznie nastawiona do samej idei pokazywania swych zdjęć. Gwoli ścisłości - na jednym zdjęciu jestem ze swoim ulubionym zwierzątkiem, na drugim - wycieczka w górach. Nie mam wielu swoich zdjęć, dlatego wybrałam te, które coś o mnie mówią. Z tego, co zaobserwowałam, na NK jedni rejestrują się rzeczywiście z sentymentu do swoich dawnych kolegów, chcą zobaczyć, co u nich, inni w ogóle nie wiem po co się tam rejestrują (nigdzie nie piszą, nie wstawiają zdjeć, w profilu pustki), zdarzają się i tacy, którzy chcą się pochwalić, że urodzili dziecko (bo to wszak takie niezwykłe, nie?;), że mają samochód (to faktycznie także niesamowite... samochód! łał..), że byli na wakacjach poza granicami Polski.. Ale akurat to nie jest wyłączność NK, tacy ludzie zdarzają się wszędzie... Autorko - masz trochę racji, bo na NK jest lans, ale tej racji może 20% - bo NIE TYLKO lans tam panuje:) To tyle ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy boze IP: *.chello.pl 01.01.09, 15:16 tak 100%, to moze sie i tam lansuje (jezu co to za ubogie słowo), ale mi akurat bardzo zależy na tym, by odbudować mosty i nawiązać stracone kontakty-mam tam swoj profil: bez zdjęcia, polokowany na maksa, z zerem znajomych... Czekam na dawne kontakty.!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 213.146.128.* 09.01.08, 14:32 witam, tez pisze prace mgr, nie z psychologii ale nauk pochodnych. moze i teza jest sluszna ze portal moze byc dobrym polem do leczenia swoich kompleksow ale co dokladnie ma ta praca pokazac. tego typu badanie powinno dazyc do jakiegos celu, a jego osiagniecie w efekcie pomoc komus w czyms. tzn ze ta praca powinna skupic sie na tym co z tego bedzie wynikalo jesli juz udowodnisz ze rzeczywiscie twoja teza jest sluszna. co za tym idzie.. czy warto spedzac tyle czasu nad badaniem ktorego wyniki moga tak na prawde nikomu do niczego nie potrzebne. a jesli beda to proponuje to zaprojektowac tak aby wiadomo bylo do czego to badanie dazy i co 'wniesie'.. powodzenia R Odpowiedz Link Zgłoś
mamjuzdosc Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:32 hmm... kolezanka bedzie musiala byc cierpilwa zbierajac materialy do pracy i siedzac na tym czasami bardzo WOLNYM serwisem.... teza sluszna ale tylko w pojedynczych przypadkach... fajnie zobaczyc meza kolezanka ktorej sie nei widzialo wieki...tak samo dzieci... to raczej ich duma a nie kompleksy.... no i to najelpszy sposób narazie na odnajdywanie starych znajomych.... co do formy faleko im jeszcze np do facebook.com.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rila Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 217.98.20.* 09.01.08, 14:32 Dziwny temat pracy... ale ok. Z tym, że zamieszczanie zdjęć partnerów to jakiś kompleks to trochę przegięcie... nie zakochałaś się nigdy czy co? To tak jak pokazywanie zdjęć swoich zwierzaków: nie po to, żeby nam ktoś zazdrościł, tylko żeby pokazać co mamy na chacie najcutsze i najfluffsze. Mnie trochę śmieszy jak koleś fotografuje się ze swoją furą albo gościówa daje zdjęcia swojego mieszkania. Kompletna żenua jest wtedy, jak jakaś panna wstawia zdjęcia na których niby przypadkiem wyłażą jej cycki, albo w takiej pozycji, że je eksponuje (zazwyczaj robią to deski, więc to nadaje się do twojej pracy), etc. A poza tym, wydaje mi się, że takie posądzenia mogą częściej wynikać z kompleksów oglądającego niż oglądanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.gprs.plus.pl 09.01.08, 14:34 Wydaje mi sie ze ten kto wysnuwa taka teze ma wlasnie kompleksy. Bo kazdy widzi to co mu w duszy gra! W zyciu nie wpadlabym na takie sformulowanie. Racje mial ktos kto napisal, ze "statystyka mozna wszystko poruszyc nawet wplyw ogorkow kiszonych na wypadki samolotowe".....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika-socjolog Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.toya.net.pl 09.01.08, 14:35 coś w tym jest, analizując moich szkolnych znajomych zalogowanych na "naszej klasie" mogę dojść do takich samych wniosków i odwrotnie, ci popularni, mający powodzenie, prymusi, zamieszczają jedno zdjęcie swoje, bez swojego partnera, bo chyba o to w tym chodzi, zebyśmy zobaczyli siebie, jak teraz wyglądamy, a nie nasze rodziny, domy, samochody i miejsca w których bylismy. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek naginasz rzeczywistość..jak każdy z tej paranauki 09.01.08, 14:36 może ułóż sobie proporcję na bazie np 1000 osób..ilu z nich przypniesz kompleksy a ilu nie ( odzwierciedlone na tym portalu) i zobaczysz wtedy czy Twoja teza działa...a tak Bogiem a prawdą do każdej foty można łatę przypiąć..ja mam np fot na rowerze... jeździłem 30 lat temu jeżdzę i teraz...to jaki kompleks wydumasz?A czy pisanie o kompleksach nie jest aby kompleksem kompleksów? Mój klasowy kumpel baaardzo zamożny wtedy i jeszcze bardziej dziś dał tylko twarz..ma jakieś kompleksy? andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arafatka Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 149.156.67.* 09.01.08, 14:37 np chwalenie sie szkołami i uczelniami na ktorych sie jest tez bym tu dodała, ostatnio kolezanka i jeszcze inny kolega probuja sie wykreowac na homoseksualistow zamieszczajac zdjecia na ktorych sa objeci w pol ze swoimi partnerami(?)i podpisuja MOJA MOJ dajac powod do spekulacji...chwalenie sie miejscami ktore sie zwiedzilo, a nawet zauwazylam zmiane wieku! zanizanie mimo ze po klasie i latach da sie rozpoznac.. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelwi Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:39 Źle się bawisz dziewczynko. Na podstawie Twojego listu stwierdzam, że nie dorosłaś do poziomu pracy magisterskiej. Na podstawie kilku obserwacji postawiłaś sobie tezę, którą teraz chcesz na siłę udowodnić. Nie na tym polega praca naukowa, a taką, w pewnym uproszczeniu jest praca magisterska. Ciekawe co na ten temat sądzą Twoi promotorzy. Bie zdziwiłbym się, gdybyś studiowała na Ludowym Uniwersytecie Społeczno - Socjologicznym w Żelistrzewie, bo to mniej więcej ten poziom. P.S. Co prawda studia magisterskie i doktoranckie kończyłem bardzo dawno (mam niestety 60 lat). ale uczestniczę w "zajęciach" naszej-klasy z wielką przyjemnością. Wspomnienia ze szkoły średniej, nauczyciele, wspólni znajomi, przeżycia,żarty itp. to główne tematy naszych dyskusji na forum. Nawiązałem wiele kontaktów bardziej osobistych - e-maile, Skype - z osobami, których nie widziałem ponad 40 lat. I to jest bezcenne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.kam.pl 09.01.08, 14:41 Nigdy nie przyszło by mi na myśl takie potraktowanie tego portalu, zarejestrowałem się na nim niedawno i dla mnie fantastyczne jest to, że mogę popisać z ludźmi, których nie widziałem lata, a których bardzo miło wspominam. Fantastyczne jest to, że za 3 tygodnie umówiliśmy się na spotkanie. Pani tezy to szukanie dziury w całym, a może to niekoniecznie ludzie zamieszczający tam zdjęcia mają kompleksy. Może to Pani je ma? Ale proponuję również zająć się motywami i kompleksami osób, które nie chcą mieć kontaktu z ludźmi z swoich byłych klas. Porównanie profili obu tych grup mogłoby hyć zajmujące. To może być dopiero kopalnia wiedzy dla psycholga :D Wszystkiego dobrego i powodzenia przy pisaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harriet sposob na bet.anka IP: 129.230.250.* 09.01.08, 14:41 Guys, to jest manipulacja. Przeciez bet.anka musi miec konto na naszej klasie, zeby sie kontaktowac z ludzmi. Dajcie namiar, jesli do kogos z Was trafi, to sie ja zablokuje (tzw. czarna lista), albo nada do admina za naduzycie - i spadaj lala. Odpowiedz Link Zgłoś
swojski_fr Praca z psychologii ws kompleksu Gazety Wyborczej 09.01.08, 14:41 nie znalazlem tam ani Michnika ani Rapackiej ... ciekawe jakich by mieli 'znajomych' ;) Pewnie wola kryc swoje kompleksy pod lewackim plaszczem i zjadliwymi tekstami odnosnie konkurentow... nie tylko w tym serwerze internauci sie wybielaja, ale widocznie profil randkowy gazety o nudnej nazwie 'caffe' za chwile pojdzie z torbami, stad te kompleksy wyborczej odnosnie nasza-klasa... Ale widze, ze jest odwrotnie - material ten jest materialem sponsorowanym przez wroclawskich studentow i wyborcza tak naprawde nakreca klientele ;) I bardzo dobrze, bo coraz wiecej znajomych odnajduje za pomoca naszej klasy, pomijajac fakt, ze to moj najlepszy i ulubiony teleadresowy kajet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takie tam Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.171.106.14.crowley.pl 09.01.08, 14:42 zauwazylem taka zaleznosc, ze im ktos ma wiecej oleju w glowie, tym rzadziej sie loguje i ma konto w klasie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog30 Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:43 do bet.anki : Uważam,że podchodzisz do portalu nasza-klasa zbyt poważnie. A przecież z założenia ma to być portal rozrywkowy, umożliwiający spotkanie dawnych znajomych, nawiązanie zapomnianych kontaktów. Podejrzewam, że to właśnie ty jesteś osobą z licznymi kompleksami - i wiele zdjęć po prostu Cię drażni, stresuje, uaktywnia poczucie niższości. Niepotrzebnie. Spójrz na to z innej strony - na luzie, z przymrużeniem oka. Nie zgodzę, się z twoją teorią że ci którzy nie mieli znajomych, teraz prześcigają się w ich kolekcjonowaniu na portalu. Przecież nie zapraszają obcych (sic!) . Uważam , że to bardzo praktyczne mieć znajomych "zebranych" w jednym miejscu, ich adresy e-mail, gg, wspólne forum. To bardoz ułatwia szybki kontakt. Nie muszę mieć tej bazy w głowie - bo mam nasza-klasa. Zdjeć ślubnych oraz z dziećmi - ja jako psycholog nie zamieszczam- właśnie po to ,żeby nie robić przykrości innym np. tym co też by chcieli a im się nie udało. Podobnie zdjecia domu czy auta. I - po twoim poście - widzę - że mam absolutna rację :/ . Odpowiedz Link Zgłoś
skrzydlate Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. 09.01.08, 14:44 to są pierdoły kochana, absolutne, moze mam jakies kompleksy.. sprzeczac sie nie bede... ale najberdziej w swiecie chcialam poszerzyc swoj swiat o kilka starych znajomosci, ktore mi uciekly, strasznie chcialabym spotkac moja klase ze sredniej szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Forum o Nasza-klasa.pl !!! 11.01.08, 14:44 Właśnie startujemy. Zapraszam ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50328 S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwa Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: 149.156.67.* 09.01.08, 14:44 Mam jedno pytanie czy ty masz jakiekolwiek podstawy takich wniosków, czym sa podbudowane? Czy jesteś pewna że masz prawo tak uogólniać? Statystyka tu się nie sprawdzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszfeliks Re: Praca mgr z psychologii na temat nasza-klasa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 14:45 A może po prostu najlepiej wyszli na tych fotkach Odpowiedz Link Zgłoś