xtrin 16.04.08, 01:26 Zwracacie się do swoich rodziców w trzeciej osobie? Preferujecie, aby Wasze (przyszłe bądź obecne) dzieci tak się do Was zwracały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
listekklonu Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 06:52 Ja nigdy się tak nie zwracam, ale wiem, że moja mama by tak chciała. Jest starej daty i uważa, że mówienie do rodziców na "ty" to przejaw braku szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braat1 Re: Forma trzecioosobowa. IP: 217.116.98.* 16.04.08, 07:33 > Zwracacie się do swoich rodziców w trzeciej osobie? Preferujecie, aby Wasze > (przyszłe bądź obecne) dzieci tak się do Was zwracały? Nigdy w życiu!! :) Mówie w drugiej osobie (ale dodaje "mamo", "tato") zarowno do rodzicow, dziadkow, wujkow i tesciow. Odpowiedz Link Zgłoś
hymenaios Re: Forma trzecioosobowa. - to absurd 16.04.08, 09:45 Zawsze wprawia mnie w osłupienie. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 09:47 do kilku cioc zwracam sie w 3 osobie, jakos tak sie przyjelo. ale do reszty w 2. > Zwracacie się do swoich rodziców w trzeciej osobie? Preferujecie, aby Wasze > (przyszłe bądź obecne) dzieci tak się do Was zwracały? Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 10:25 To jakas nowa kampania na rzecz guardianow? :) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 13:24 Podam ci szerszy kontekst: wujek wie, juz przyszlem. Wyobraz sobie, ze jestes wujkiem. Niezly czad, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 17:02 Nie wiem o czym mowi pan powyzej ale Pani Prezes(ka?) juz dobrze powinna wiedziec o czym mowie.. Przeciez nowy model rodzica zwie sie przeciez guardianem :) Stad tez moje pytanie czy znowu pod pretekstem niewinnego pytania przemycasz swoje niecne plany? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 21:58 Nie odpowiadam za Twoje przewrażliwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Forma trzecioosobowa. 17.04.08, 16:05 przepraszam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc, o co chodzi z tym "nowym modelem rodzica-guardianem"? :> Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Forma trzecioosobowa. 18.04.08, 01:08 Oswiecone rzady europy wymyslily sposob nazywania "opiekunow" dzieci w parach homoseksualnych (z racji oczywistego bezsensu terminu tata/mama) i nadali tej zaszczytnej funkcji kryptonim "guardian" i tu najbardziej odpowiada mi znaczenie tego slowa "kurator" a nie opiekun :P A przekomarzam sie z pania Prezeska poniewaz w/w pani zwykla propagowac dziwactwa ludzkiej mysli.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Forma trzecioosobowa. 19.04.08, 15:40 Tylko co to na bogów ma wspólnego z tematem, czyli formą trzecioosobową, która nie tylko jest formą z długą tradycją, ale i bardziej niż "ty" określa płeć? "Przekomarzać" się z Tobą nie zamierzam, a skąd "Prezeskę" wytrzasnąłeś nie mam bladego pojęcia. Ogólnie - żenujący jest Twój udział w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: access Re: Forma trzecioosobowa. IP: *.chello.pl 19.04.08, 16:13 xtrin napisała: > "Przekomarzać" się z Tobą nie zamierzam, a skąd "Prezeskę" > wytrzasnąłeś nie mam bladego pojęcia. > Ogólnie - żenujący jest Twój udział w tym wątku. Może nie tyle żenująca, co przerażająca jest twoja skleroza, "prezesko". Odświeżę ci pamięć: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=60432552&a=60432552 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=58509986&a=58526727 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=58103001&a=58108741 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=57483828&a=57561722 Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Forma trzecioosobowa. 21.04.08, 08:43 Ta Pani ma sklerozez zakresu kilku dni a Ty sie czepiasz miesiecy :P @xtrin co do zenujacych postow to zajmij sie niektorymi swoimi kwiatkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Forma trzecioosobowa. 21.04.08, 09:28 Wybacz, nie mój poziom "dyskusji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Forma trzecioosobowa. IP: *.chello.pl 16.04.08, 13:58 A ty jak się zwracasz do swoich rodziców? Namawiasz do zwierzeń, a sama jesteś tajemnicza jak sfinks. Odpowiedz Link Zgłoś
tomas_torquemada Re: Forma trzecioosobowa. 21.04.08, 08:44 Gość portalu: brum napisał(a): Sfinks jest tajemniczy? :o Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 14:22 W jakim sensie? Chodzi o mówienie "Czy ojciec mógłby mi podać sól?" Nieee, taka forma 3-osobowa jest zarezerwowana tradycyjnie dla osób stojących NIŻEJ od nas w hierarchii, np. "Czy Jan podstawił już samochód dla hrabiny?". Do rodziców należy zwracać się w drugiej osobie, ale z użyciem form wskazujących na szacunek "Panie Ojcze", "Pani Matko", może być także w 2 os. l.m. (Pani Matko, znajduję Was w dobrym zdrowiu, jak mniemam?) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 14:28 "Pobłogosław mnie.Pani Matko, bo za chwilę już będę mężatką" powiedział Kopciuszek do macochy... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 14:31 Nie, nie, nie. Nie! Nie. W żadnym wypadku. I dostaję trzech nerwic naraz, jak rozmite osoby się do mnie zwracają w trzeciej osobie. Jak słyszę "A widziała ten film?", albo "A kiedy jedzie na urlop?" to mi się ciśnie na usta: "Nie wiem, kuwa, trzeba ją spytać..." Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 14:48 Hypatio, gdy spotykam sąsiadkę na schodach to ona pyta "gdzie idzie?" a ja zawsze pytam "kto, gdzie idzie?". Wtedy ona (z politowaniem) pokazuje na mnie palcem i mówi "no, ona gdzie idzie". Za każdym razem mam ochotę zepchnąć ją ze schodów i Bóg mi świadkiem, że kiedyś to zrobię! Chyba nie ma innej formy zwracania sie do kogoś, ktora bardziej doprowadza mnie do rozpaczy. Już chyba wolałabym do rodzonej mamusi mówić Pani Matko. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 14:59 Ja mam takie dwie ekspedientki w pobliskim sklepie... Jedna przed 60, druga nie ma jeszcze 30 lat [matka i córka]. I obie tak mówią. Kiedyś chyba specjalnie kupię coś ciężkiego, zeby w nie ciskać... :| Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 15:05 A ja sądziłam,że to tylko na moich terenach tak mówią:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 15:15 Rzeczywiście tylko buuu nam zostaje:((( Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Forma trzecioosobowa. 17.04.08, 13:51 odnosze wrażenie że tej formy uzywają ludzie którzy są "zbyt dumni" by do kogoś powiedzieć pan/pani, a z drugiej nie mogą zwracać się per ty. nie spotkalem się z jakims uwarunkowaniem kulturalnym więc tak to sobie tłumacze i jest to dla mnie oznaka prostactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Forma trzecioosobowa. 17.04.08, 14:22 Nie chyba... Pierwszy raz się tak do mnie zwrócił mocno starszy ode mnie i w ogóle gościu jak miałam 12 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 14:49 Okropna forma, ale nie spotykam jej w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitka Re: Forma trzecioosobowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 15:20 Moja Mama, to nawet zwracała się do swojej Mamy per "Wy", ale na przedwojennej wsi podhalańskiej to był standard. Ja do Babci mówiłam już w drugiej osobie. Mój mąż mówi do swoich rodziców w formie trzecioosobowej, ale oni pochodzą z dawnych kresów, więc może to też jakiś regionalny zwyczaj. Mnie się to nie podoba, ale jest wygodne. Do moich rodziców, mówię "Ty", bo ich kocham, a do teściów "On", "Ona" i to też jest zgodne z moimi uczuciami. Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: Forma trzecioosobowa. 17.04.08, 19:32 > Moja Mama, to nawet zwracała się do swojej Mamy per "Wy", ale na przedwojennej > wsi podhalańskiej to był standard. Na obecnej wsi podhalańskiej to jest wciąż standard. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Forma trzecioosobowa. 16.04.08, 22:00 Chodziło mi oczywiście o formę tego typu: poda mi mama masło? / widział tata mój plecak? / ślicznie dziś ciocia wygląda. Ja nigdy się tak do rodziców nie zwracałam, natomiast jako dziecko mówiłam tak do ciotek i wujków. W takiej formie zwracali się też moi rodzice do swoich teściów, do swoich rodziców mówili normalnie w drugiej osobie. Spotkałam się jednak z wieloma rodzinami, gdzie dzieci do rodziców zwracają się w tej trzecioosobowej formie (z mama/tata). Spotkałam też zaciekłych obrońców takiego rozwiązania twierdzących, że to wyraz szacunku do rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
lilimeye Re: Forma trzecioosobowa. 17.04.08, 13:32 xtrin napisała: > Spotkałam się jednak z wieloma rodzinami, gdzie dzieci do rodziców zwracają się w tej trzecioosobowej formie (z mama/tata). Spotkałam też zaciekłych obrońców takiego rozwiązania twierdzących, że to wyraz szacunku do rodziców. W moim odczuciu to raczej wyraz dystansu niż szacunku (nie uważam tych pojęć za tożsame). Nie wyobrażam sobie do swoich rodziców mówić w trzeciej osobie, za bardzo ich kocham. Natomiast do babci, do której nie żywię szczególnie gorących uczuć, zwracam się właśnie w tej formie i obu nam to odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Historyjka IP: *.chello.pl 16.04.08, 22:17 W liceum nasza wychowawczyni przez cztery lata prowadziła na lekcji wychowawczej naukę savoir vivre. Między innymi poruszyła kiedyś temat konwenansów w domu. Jej zdaniem poprawne miały byc zwroty typu: Tatusiu/ojcze, proszę mi wytłumaczyć fizykę. Kumpel, postanowił przetestować nowe wzorce, i po powrocie do domu mówi do matki: Mamo, proszę mi wyprasować spodnie. Matkę, jakby piorun trafił, wściekła się nie na żarty, opieprzyła go jak św. Michał diabła, że nie jest jego służącą, i nie będzie słuchać jego rozkazów. Poskarżyła się mężowi, a ten spokojnie opierniczył kumpla po raz wtóry. Nie wiem, może kolega mówił to dziwnym tonem, może jego rodzice byli trochę przewrażliwieni, ale ja w swoim domu nie zastosowałem zalecanych w szkole wzorców. Stosowałem powszechnie uznaną formę: Mamusiu/Mamo/Mateńko/Mamuś, czy mogłabyś uprasować mi spodnie? lub Tatusiu, daj mi parę groszy. Idę z koleżanką do kina. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Historyjka 17.04.08, 12:09 :)) Czy jest rożnica między powiedzeniem: "Mamo, proszę wyprasować mi spodnie" a np. "Mamo, proszę, wyprasuj mi spodnie"? Moim zdaniem jest i to duża. Obie wersje, niby podobne maja całkiem inne znaczenie. Pierwsza jest wydaniem polecenia a druga prośbą. W świadomości jest zakodowane, że pierwszą formę stosuje sie w oficjalnych kontaktach na płaszczyżnie przelożony-podwładny (pani Kaziu, proszę zrobić bilans lub Janie, proszę podawać do stołu) a drugą w relacjach osób bliskich. Chociaż obie wersje sa grzeczne to jednak pierwsza brzmi zbyt protekcjonalnie w stosunku do osób bliskich. Tak więc albo Twój kolega czegoś nie zrozumial albo pani nie wyjaśniła tego do końca. Twoja wersja zwracania się do mamy gwarantowala, że zawsze spodnie mialeś wyprasowane i nie oberwałeś ścierką po głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annas Re: Historyjka IP: 217.96.23.* 17.04.08, 14:16 no przeszłam przez to gdy wyszłamn za mąż, szlag mnie trafiał jak ciotki mojego M się obraziły że nie mówię proszę cioci itd , bo bez szacunku niby, ale nie ugięłam się, ja uważam że zwracanie się do kogoś w trzeciej osobie to jak by go pomijanie, wogóle to stwarza dystans ,czuje się jak z obca osobą Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Historyjka 17.04.08, 14:26 Proszę słonia, jak rany:))) Ja do mojej mamy nieraz mówię "o matko!";))) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Historyjka 17.04.08, 21:43 > Ja do mojej mamy nieraz mówię "o matko!";))) Ja mówię niekiedy do protoplasty, "Hej, Ojcze Atamanie!" Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Historyjka 19.04.08, 19:18 Niegdyś siostra moja popełniła hasło, chcąc gdzieś sie z mamą udać, ze mówi grzecznie, coby sie mama nie zagadywała ze znajoma, tylko ruszyła troszke. Znajoma rozpoczęła wykład, jak to nieciekawie matkępoganiać, bo jej sie szacunek należy, coś tam i "matka to jest świeta!". Siostra nie zdzierzywszy powiedziała stanowczo "no to chodź już, matko święta.";))) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Forma trzecioosobowa. 17.04.08, 20:35 Nigdy w mojej rodzinie nie było takiego zwyczaju. Do wszystkich rodziców, ciotek, pociotków, babć itepe mówiło się, jeśli nie po imieniu, to w drugiej osobie, a szacunek okazywało się tonem głosu i treścią wypowiedzi, a nie jej formą. Zresztą, rodzice moich przyjaciół też jacyś zreformowani byli i w ogóle do nich się mówiło po imieniu, a nie tylko w drugiej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viola Re: Forma trzecioosobowa. IP: *.ramtel.pl 19.04.08, 15:53 > Zresztą, rodzice moich przyjaciół też jacyś zreformowani byli > i w ogóle do nich się mówiło po imieniu, a nie tylko w drugiej > osobie. W rodzinie mojego byłego męża też panuje taki zwyczaj, że dzieci mówią do rodziców po imieniu. Zawsze mi skóra cierpła jak słyszałam, gdy mój mąż zwracał się do swojej matki - Kasiu, podaj mi cukier. Zresztą chyba od tego mu się w głowie pomieszało i nie widział różnicy pomiędzy matką a koleżankami. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Forma trzecioosobowa. 19.04.08, 19:22 A to przegięcie jest. Ale tu chodzi raczej o to, że na przykład moi znajomi mówią do mojej mamy po imieniu. Mój mąż, szwagier... Nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrootka40 Re: Forma trzecioosobowa. 17.04.08, 21:57 Do rodziców, babć, dziadków wujków itp. zawsze w trzeciej osobie. Dzieci już niestety mówią do mnie per "ty" Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Forma trzecioosobowa. 17.04.08, 22:15 stokrootka40 napisała: > Dzieci już niestety mówią do mnie per "ty" Dlaczego "niestety"? Próbowałaś to zmienić? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrootka40 Re: Forma trzecioosobowa. 19.04.08, 17:34 Przegapiłam ten moment przy pierwszym dziecku, a potem już poszło. Zresztą nie miałam oparcia w mężu, bo u niego w domu do rodziców mówi się w drugiej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Forma trzecioosobowa. 19.04.08, 17:56 Rozważamy tu jak należy zwracać się do bliskich, jakich form używać a przecież to tylko słowa. Ważniejsze jest to czy potrafimy okazać szacunek, czy dajemy odczuć, że ta starsza osoba jest dla nas ważna. Nasz stosunek do danej osoby objawia się nie tym co mówimy ale jak mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Forma trzecioosobowa. 19.04.08, 19:26 A ja do teściów na pan/pani mówię. I mozesz mi wierzyć: ani ich nie szanuję, ani nie udaję, że szanuję. I jak kiedyś jakiś krewny męża mnie spytał, czemu nie powiem do teścia "tato", to się autentycznie zdumiałam, po co? Bo ani on mój tato, ani nie wyrażał takiego życzenia, ani by mi przez gardło nie przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Forma trzecioosobowa. 19.04.08, 20:26 Myślę, że pan/pani brzmi lepiej niż forma bezosobowa czyli sposób na uniknięcie mamo/tato, w przypadku kiedy nie ma sie na to ochoty a zauważyłam, że tak zwraca się do teściów wiele osób. Odpowiedz Link Zgłoś