Dodaj do ulubionych

Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami?

14.05.08, 18:42
Smród i hałas w całym mieście. Śmierdzi cała szosa na Piaseczno (może za
Piasecznem też śmierdzi, nie sprawdzałam). Do samego Piaseczna stoi korek, a
media nam tłumaczą, jak to strasznie źle, jeśli ktoś pięć metrów od nas zapali
papierosa.
Obserwuj wątek
    • dwa-filary Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 14.05.08, 20:00
      a jak myślisz?????????????
    • beretelwi Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 14.05.08, 20:05
      moje miasto śmierdzi psim łajnem
    • 33qq Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 14.05.08, 20:21
      A moje spalinami i formaldehydem, mam lepiej :D
      • kochanica-francuza Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 14.05.08, 22:06
        33qq napisał:

> A moje spalinami i formaldehydem, mam lepiej :D
        Dlaczego formaldehydem???
        • 33qq Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 15.05.08, 11:04
          ano mamy fabrykę MDFu, Kronospan się nazywa, ci którzy mają panele podłogowe na
          przykład, znają ten smród, u nas jest co drugi dzień, w zależności od kierunku
          wiatru. Mamy też wiórki drewniane, taką odmianę pyłu zawieszonego, ale to nie
          śmierdzi, za to ładnie przykrywa samochody, parapety i całą resztę. Ot takie
          atrakcje turystyczne.
    • Gość: bubu Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? IP: *.stk.vectranet.pl 14.05.08, 21:21
      Cały kraj śmierdzi głupotą.
    • Gość: Peter Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.08, 23:29
      Nie,ale wlasnie wprowadzono zakaz(1maja)wjazdu dla"smierdziuchow",
      • kochanica-francuza Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 14.05.08, 23:38
        Gość portalu: Peter napisał(a):

> Nie,ale wlasnie wprowadzono zakaz(1maja)wjazdu dla"smierdziuchow"

Masz na myśli zbędne samochodziki osobowe?
        • Gość: Peter Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? IP: *.dip.t-dialin.net 14.05.08, 23:47
          Tak daleko nie poszli,tylko nie spelniajace norm(abgasse) gruchoty
          • tomas_torquemada Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 15.05.08, 03:00
            Tu nie chodzi o twoj nosek tylko o napedzenie koniunktury.. juz fabryki
            produkujace "nowe poprawne autka" zadymi ci cala okolice :)
    • chwila.pl Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 15.05.08, 08:20
      A czym ma pachnieć Warszawa? Fiołkami alpejskimi?
      Pachnie spalinami, bo tak pachnieć powinna. Przynajmniej jej centrum. To jest
      nieodłączny atrybut miasta. Osobiście lubię ten zapach, lubię ruch, prędkość,
      życie na wysokich obrotach. Adrenalinę. Fiołki, błogi spokój rezerwuję sobie na
      emeryturę.
      • radosny_trubadur Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 15.05.08, 13:03
        chwila.pl napisała:

>...lubię ruch, prędkość, życie na wysokich obrotach. Adrenalinę...

Żal mi cię.
        • chwila.pl Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 15.05.08, 15:57
          radosny_trubadur napisał:

> Żal mi cię.

To miłe...:)
          Wole jednak zapach miasta, zapach spalin, kurz i rwetes niż senną wieś z
          zapachem obornika, kur, świń i innego "zwięrzęcia". Co oczywiście nie oznacza,
          że nie jestem orędownikiem czystego powietrza. Że nie widzę potrzeby
          wprowadzania innowacji technologicznych zmierzających do zmniejszenia emisji
          spalin do atmosfery. Uważam jedynie, że miasto rządzi sie innymi prawami niż
          wieś. I należy dokonywać wyboru miejsca stałego zamieszkania, ot co.
          • Gość: ? Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 19:32
            należy dokonywać wyboru miejsca stałego zamieszkania

A co jeśli to stałe miejsce zostaje zajechane, zaorane, zasr...,
            zasmrodzone, itp.itd?

Dokąd wtedy?
            • chwila.pl Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? 15.05.08, 20:10
              Gość portalu: ? napisał(a):

> A co jeśli to stałe miejsce zostaje zajechane, zaorane, zasr...,
              > zasmrodzone, itp.itd?
              > Dokąd wtedy?

Takie są niestety konsekwencje urbanizacji. Z tym procesem nie wygrasz. Masz
              alternatywę: albo się z tym faktem pogodzisz albo pozostaje wyprowadzka do
              innego, ustronnego miejsca.

• kochanica-francuza Powinna pachnieć spalinami??? To po cholerę 15.05.08, 22:26
        sadzi się w mieście drzewa??? Toż to "wiejskie!" Wyciąć te krzaczory, na wieś z
        nimi, będzie więcej miejsca na samochodziki, smród, e, pardon, zapach spalin
        będzie intensywniejszy! Fajnie będzie!
        • kochanica-francuza I po cóż cholerni urbaniści tak się męczyli... 15.05.08, 22:27
          wymyślając miasto-ogród i inne formy połączenia miasta ze wsią?

Należało zostawić miasto jak było, samą zabudowę, smród spalin byłby lepiej
          wyczuwalny.
        • chwila.pl Re: Powinna pachnieć spalinami??? To po cholerę 15.05.08, 22:47
          Niepotrzebnie się unosisz. Zapach spalin jest nieodłącznym atrybutem miasta.
          Jasne, że należy go zneutralizować, stąd tyle zieleni w Warszawie. Jednak nigdy
          nie będzie tu powietrza czystego jak w uzdrowisku. To ogromna aglomeracja, w
          której egzystowanie narażone jest na takie między innymi niewygody. Mnie to nie
          przeszkadza. Tobie, jak widać bardzo. I z całą pewnością nie zamienię swojego
          samochodu na furmankę jako środka transportu.
          • kochanica-francuza Re: Powinna pachnieć spalinami??? To po cholerę 15.05.08, 23:04
            chwila.pl napisała:

> Niepotrzebnie się unosisz. Zapach spalin jest nieodłącznym atrybutem miasta.

Owszem, owszem, ale staje się coraz silniejszy. Niedługo bez maski gazowej nie
            da się wyjść.

I nie ucz mnie, co jest atrybutem miasta, bo moja rodzina tu mieszka od czterech
            pokoleń.

I z całą pewnością nie zamienię swojego
            > samochodu na furmankę jako środka transportu.

A przyszło ci może do głowy rzadsze użytkowanie go? Albo, o zgrozo, korzystanie
            z plebejskiej komunikacji?
            • chwila.pl Re: Powinna pachnieć spalinami??? To po cholerę 15.05.08, 23:17
              kochanica-francuza napisała:

> Niedługo bez maski gazowej nie da się wyjść.

Snujesz katastroficzne wizje bez pokrycia z rzeczywistością.

> I nie ucz mnie, co jest atrybutem miasta, bo moja rodzina tu
              > mieszka od czterech pokoleń.

Nie będę się licytować. Moja też.

> A przyszło ci może do głowy rzadsze użytkowanie go? Albo, o zgrozo,
              > korzystanie z plebejskiej komunikacji?

Plebejskiej? Regularnie korzystałam z komunikacji zbiorowej gdy mieszkałam w
              Warszawie. Odkąd jednak przeprowadziłam się do miejscowości podwarszawskiej,
              mając w perspektywie trzy przesiadki i pokonanie 30 km w drodze do pracy
              uruchamiam samochód.
          • kochanica-francuza Re: Powinna pachnieć spalinami??? To po cholerę 15.05.08, 23:05
            I z całą pewnością nie zamienię swojego
            > samochodu na furmankę jako środka transportu.

Skoro ci to nie przeszkadza, znaczy, że masz słaby węch i nie ma się czym chwalić.

Ktoś w tym wątku sugeruje furmanki?
            • chwila.pl Re: Powinna pachnieć spalinami??? To po cholerę 15.05.08, 23:25
              kochanica-francuza napisała:

> Skoro ci to nie przeszkadza, znaczy, że masz słaby węch i nie ma
              > się czym chwalić.

Przykro mi to mówić, ale masz chyba jakąś obsesję na temat smrodu. Toczysz
              batalię na temat smrodu i braku higieny pasażerów w miejskiej komunikacji albo
              przeszkadzają Ci spaliny w mieście.
              Zupełnie jakbyś była w permanentnej ciąży. W tym, przez niektórych zwanym stanie
              błogosławionym, przeszkadza nawet zapach księżyca....

> Ktoś w tym wątku sugeruje furmanki?

Tak, ja.
    • Gość: nn Re: Czy Wasze miasta śmierdzą spalinami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 08:36
      Nie dość że spaliny to jeszcze te budowy - kurz, smród, hałas! I
      styropian wszędzie.
      Warszawa.
    • radosny_trubadur wspierać produkcję pojazdów mniej brudzących 15.05.08, 11:03
      Zatem należy wspierać produkcję pojazdów mniej brudzących, bardziej ekologicznych.
      Starajmy się unikać korzystania z pojazdów zanieczyszczających środowisko, wydzielających szkodliwe substancje, śmierdzących. Te pojazdy same nie jeżdźą, to my nimi sterujemy :)
      • Gość: !!! Re: wspierać produkcję pojazdów mniej brudzących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.08, 15:07
        Jakiś czas temu ktoś do mnie powiedział: Każdy powinien mieć
        samochód! Odpowiedziałam: Gdyby miał nie wiedziałby jak drzewo
        wygląda!
        Brak wyobraźni, komercjalizm, szpan, wymogi społeczne, stereotypy -
        cały ten SMRÓD!!!
    • radosny_trubadur Sami trujemy siebie i nasze dzieci :( 15.05.08, 14:31
      Naukowcy z obserwatorium Mauna Loa na Hawajach, badający stężenie dwutlenku węgla w atmosferze od 1958 roku, określili je na 387 ppm(cząstek CO2 na milion cząstek powietrza). Oznacza to wzrost od czasu rewolucji przemysłowej o 40% i najwyższy jego poziom od 650 tysięcy lat!
      www.web.hao.ucar.edu
      Znaczny udział w tym negataywnym zjawisku mają właśnie spaliny samochodowe!

• kochanica-francuza Trubadur i gość "!!!" 15.05.08, 22:24
        Cieszę się, że was widzę i czytam!

Oby było nas coraz więcej!
        • kochanica-francuza oj trubadur... 15.05.08, 22:46
          ... cywilizowany jesteś tylko częściowo

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=79604186&a=79627700
          Zejdź no drugą nogą z drzewa.
      • tomas_torquemada Re: Sami trujemy siebie i nasze dzieci :( 15.05.08, 23:10
        Polecam zobaczyc dane jaka bylaby temperatura na naszej planecie bez CO2 :) Nie
        ulatwie ci sprawy nie bede pod nos podkladal raportow i analiz.. a temp jest
        najgoretsza najwyzej od 650 lat a nie tysiecy.. temperatura na naszej planecie
        zmienia sie cyklami.. ale co ja tam wiem ja tylko czytam prace naukowcow oparte
        na twardych danych.. nie czytuje lektur w stylu "Zaczadzilismy sie sami"..
        • caryca_polski Do tomas_torquemada Re: 16.05.08, 08:03
          Te, chyba od ściskania sztucera przestawiło ci się w główce :(((
          • tomas_torquemada Do tomas_torquemada Re: 16.05.08, 10:39
            Uwielbiam te wasze rzeczowe eko-argumenty :)
            • caryca_polski Do tomas_torquemada Re: 18.05.08, 15:44
              tomas_torquemada napisał:

> Uwielbiam te wasze rzeczowe eko-argumenty :)

Jesteś cyniczny, zimny drań :(
    • zwykly_kierowca moje miasto spaliną oddycha (nt) 16.05.08, 08:45
    • caryca_polski Zdrowe toto nie jest :( 18.05.08, 15:43
      Wdychanie powietrza zanieczyszczonego spalinami może podnosić ryzyko niebezpiecznych dla życia zakrzepów - informuje pismo "Archives of Internal Medicine".
      • Gość: xxx Re: Zdrowe toto nie jest :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 00:00
        Raz laryngolog, po obejrzeniu zdjęcia moich zatok,
        powiedział: 'typowe wielkomiejskie zatoki'. Gdzieś też słyszałam że
        w Warszawie chyba ok.65% ludności cierpi na poważne schorzenia zatok
        spowodowane właśnie wdychaniem spalin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka